Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • V.Stryker

  veterán

  :R

  Az a baj,hogy nyilatkozni sem lehet már ilyen témában. Nem is tudom,hogy meddig fogja ez a z írás húzni itt a ph-n. Sajnos... Én sem nyilatkozom többet a témában, mert annak jó vége nem lenne, a bicska így is nyitva a zsebembe.

  -

 • Bozodi János

  aktív tag

  azért álljunk meg egy szóra, mert ez erősen le van sarkítva egy bizonyos rétegre.
  az én példám: felvettem egy lakáskölcsönt, összege akkori árfolyamon 90-100.000 HUF körül mozgott (mielőtt az okosok jönnének, igen, CHF alapú volt, de sokakkal egyetemben én sem gondoltam rá, hogy be fog dőlni a CHF hitelpiac, na meg akkoriban a HUF hitel sokkal-sokkal drágább volt).
  jött 2008 november és hipp-hopp a törlesztő 150.000 HUF lett, és nem is megy le. akkor most ezt így hogy? egyrészt igenis a bankok tökére kéne lépni, másrészt ugye, hogy van létjogosultsága az állami segítségnek, mert az én 50 nm-es lakásomnál eléggé nem mindegy, hogy 50 ropi bérleti díjat fizetek, vagy 150 ropi részletet. persze, mehetek az utcára is akár a 16 hónapos gyerekkel.
  nem mintha nem fizetném a törlesztőt, csak arra akartam rávilágítani, hogy bizony nem mindenki munkanélkülin tengődő adócsaló, akinek az ilyesmi bizony gondot okozhat.

  Tűzoltósááág!

 • V.Stryker

  veterán

  Jogos a felvetésed. Direkt nem pedzettem tovább a dolgot és csak röviden reagáltam, mert ennek a témának általában bann vagy topikzárás a vége. :)

  Annyit tudok hozzátenni a mostani rendszerhez röviden, hogy annak ellenére, hogy én nagyon keveset éltem a régi rendszerben, de most úgy látom a dolgokat, hogy azt hitetik el az emberrrel, a szülők a gyerekkel, stb. hogy "most csak rajtad múlik, nyitott a világ, tanulj, stb." De ez nem igaz. Bedarál a rendszer, elhülyít és hova tovább nehezebb kitörni a hitelekből, az eladósodásból. Az emberek képtelenek reális célokért reális gondolkodással tenni. Eléjük tett hiú ábrándokat kergetnek és eközben a bankokat, a felső befolyásos tízezer zsebét tömik.

  A felső 10ezret sem értem ám meg soha, hogy miért kell jellemtelen emberé lenni, hogy a megszerzett x100millió mellé még összeharácsoljon x100 milliót sok sok ember kárán. Mi az amit meg tud tenni 500millióval és nem teheti meg 100millióval? Azon kívül, hogy tudja hogy annyi van és közben a bankban csücsül a pénz és a bank használja, hogy kölcsön adja a kisembereknek és ezáltal ismét a kisembert kifosztja....

  Szal szvsz szánalom a mai rendszer és csak sajnálni tudom a még meg nem született gyerekemet.

  Legszivesebben felköltöznék a kárpátokba egy faházba. :) Aztán idelent meg mindenki csessze meg magát. :D

  -

 • Bozodi János

  aktív tag

  altalanossagban egyetertek veled, de nekem ennel foldhozragadtabbak a problemaim sajnos :)

  Tűzoltósááág!

 • biker

  nagyúr

  ne haragudj, egy 41nm-est vettünk újonnan, 10% önerővel forintra 2004-ben, és 58e a hitel HUF alapon.
  hogy lenne egy 50nm lakásé 100e Ft CHF alapon?
  az durván azt jelenti, hogy kb 12m Ft a hitel rajta? ez hogy jön ki?

  anno ez chf-re 44 lett volna
  most lenne 65e körül.
  vagyis 5 évig nyertem volna havi 16ezret, majd egy évig bukok havi 12-őt, még 4x-esen pozitív a mérleg

  bizony nem mindenki munkanélkülin tengődő adócsaló, akinek az ilyesmi bizony gondot okozhat.

  havi 2450Ft a munkanélküliségi törlesztési biztosítás, amit fizetünk, 6 hónapig segít, ha munkanélküli lenne a törlesztő.
  erre sem sajnálom...

  [ Szerkesztve ]

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • Bozodi János

  aktív tag

  ennyire azert nem avatnalak be a penzugyeimbe, ha nem haragszol. az enyem nem tipikus hitel, de a torleszto ilyen emelkedese sem az.

  Tűzoltósááág!

 • biker

  nagyúr

  ok, csak így nehéz értékelni a leírtakat.

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • tkazmer

  addikt

  hogy lenne egy 50nm lakásé 100e Ft CHF alapon?
  simán lehet annál több is :K
  bp belvárosában a jobb helyeken válság előtt simán voltak 25-30millió között is 50-60m2 közötti lakások...

  amúgy a történet tényleg remek, kb hasonlóan gondolom én is. de sajnos amíg olyan események zajlanak, mint krumpli és hagymaosztás, addig senkinek nem fogja megérni az öngondoskodásnak akárcsak a gondolatával is kacérkodni

  Bozodi János
  te a nagyobb profit (olcsóbb hitel) reményében kockázatot vállaltál és vesztettél. lehet, hogy a szabályozás nem 100% tökéletes, de mivel nem volt az a hitelfelvételed időpontjában sem, ezért elméletileg kalkulálnod kellett volna ezzel a szcenárióval is, ami végül most zajlik.

  [ Szerkesztve ]

  úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

 • V.Stryker

  veterán

  Egy idős ismerős emlegette mindig azt a sztorit, ami annó az amerikai elnökkel esett meg. Sajnos nem nagyon emlékszem, hogy melyik elnökről van szó, de a lényeg megvan. Arról ment a tanácskozás, hogy milyen segélyt kapjon az egyik afrikai ország,mit adjanak, élelmiszert, stb. Erre mondta vagy az elnök vagy az elnök tanácsadója, hogy nem, nem halat kell adni, meg kell őket tanítani halászni.

  Ezt ahogy én látom ránk levetítve, úgy néz ki, hogy van egy halász réteg, aki a fogás egy részét leadja, annak egy még kisebb részét szétosztják azok között, akiknek eszük ágában sincs egyáltalán megtanulni halászni.

  Persze ez sarkítás és tényleg nem szeretnék cigánykérdésre kitérni, mert pl az életerős koldusok között kevés cigányt láttam. Szerintem morális problémáról van szó, amelyen változtatni kéne. Egyszerűen az emberekkel meg kell szerettetni a munkát, a munka gyümölcsének élvezetét, hogy jól érezze magát abban az esetben, hogy nem az egyszerűbb -elveszem a másét - utat választja és többnek érzi magát a magáért és másért tevéstől. De ez nem megy úgy, ha az állam nem segít, nem viszi lentebb az adót és nem hozza meg az adózási kedvet, stb. (Maga az államról, mint "személyekről, szervezetről" egyszer írtam már, ha kiváncsiak lennétek kifejtem az álláspontom. )

  -

 • e=mc²

  őstag

  "...Szerintem morális problémáról van szó, amelyen változtatni kéne. Egyszerűen az emberekkel meg kell szerettetni a munkát, a munka gyümölcsének élvezetét..."

  En szeretek dolgozni. Teny, hogy nem mindegy, hogy mit, de szeretek, elvezem a munkamat. Egyetlen apro problemacska van: eselytelen hogy - ha egyaltalan talalok egy tarsat - legyen sajat lakas(om)unk (hazrol almodni sem merek). Meg hitelt sem kapok, mert nincs semmim!

  Az meg, hogy hitel nelkul elni... tenyleg kivaltsagosnak kell lenni ahhoz.

  Es itt van a legfobb problema, hogy abszolut nem latni azt, hogy ha meghuzzuk magunkat, ha igazan megfesziti magat az ember, akkor sem eri el azt a szintet, hogy elmondhassa magarol, " Igen, ezaz, Megcsinaltam!"

  A munkahoz a kedvet a munkaltato adhatja meg a jo fizetessel. Azt meg hulye lenne megtenni, mert ugyis van mas, aki ugyanannyiert (vagy kevesebbert) is elvegzi a munkat...

  [ Szerkesztve ]

  Ambulimax Provider

 • Lenry

  nagyúr

  LOGOUT blog

  jól látod a problémát.
  egyszerűen akkora a szakadék az átlagfizetés és egy élet elkezdése közt, hogy az az esetek nagy többségében áthidalhatatlan hitel nélkül.

  Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

 • Bozodi János

  aktív tag

  a kockazatokkal termeszetesen tisztaban vagyok es voltam, de oszinten: nem tunik indokolatlannak a a masfelszeres elteres a valsag elotti es utani reszletekben? ami ugye utolagos szerzodesmodositas kereteben lett megallapitva, hogy eselyed se legyen semmit tenni.

  Tűzoltósááág!

 • biker

  nagyúr

  símán lehet extrém futamidő és csatolt szolgáltatás esetén.

  pl halasztott tőketörlesztés esetén 1-3-5 évig nem is törlesztesz tőkét, csak kamatot fizetsz, ilyen esetben az is lehet, hogy 3 év fizetés után 30%-al nagyobb a tartozásod, mint felvételkor :(

  [ Szerkesztve ]

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • V.Stryker

  veterán

  Ezért jó,hogy legalább beszélünk róla, mert pl most én erre nem is gondoltam, de a felvetésed helytálló. :)

  És ha ebből kicsit tovább gondolkodom, akkor nemhiába látom azt,hogy pl a multik mindegyikénél olyan szintre le vannak bontva a feladatok, hogy bármikor bárki pótolható egy bármilyen területről érkező emberrel, akit 2 hétik tanítanak és utána ugyanúgy tudja csinálni. Leképzik direkt ilyen droid szintre, így bármikor bárki pótolható legyen.

  Én is így kezdtem és amikor már benőtt a fejem lágya kissé és pont elváltak útjaink az épp aktuális munkahelytől, akkor ébredtem rá, hogy k.rva kiszolgáltatott vagyok, mert azon terület olyan speciális részét csináltam, amit sehol máshol nem kell csinálni és ott vagyok ahol a part szakad. Akkor megfogadtam,hogy soha többet, ha tehetem, akkor ilyen droid munkát nem, inkább akkor már kőműves mellett, mert kényes nem vagyok.

  Amikor érettségi előtt álltunk, akkor mondta az igazgató helyettesünk nekünk, hogy gyerekek higyjétek el, ne menjetek fősulira, ha eszetek van, akkor elmentek és szakmát tanultok, mert managerből Dunát lehet rekeszteni és alig akad becsületes vízszerelő, villanyszerelő, stb. Tudjátok mit? Igaza volt! Hálistennek engem úgy neveltek,hogy itthon bármit megcsinálok, a villamoshálózattól a vízig, de ha akad olyan amihez valamiért szakember kell, hát alig találni egy jót és főleg becsületest.

  [ Szerkesztve ]

  -

 • Bozodi János

  aktív tag

  se egyik, se masik. mindegy, a reszletek ismerete nelkul asszem ertelmezhetetlen a problemam :)

  Tűzoltósááág!

 • e=mc²

  őstag

  Ezen rengeteget toprengtem ejszakankent, amikor nem jott alom, hogy mennyire elb...tam az egeszet...

  Vizvezetekszerelonek, tetofedonek, festonek kellett volna menni. Mondjuk gondolom nekik sem lehet konnyu, foleg hogy eloszor inasnak "kell" beallni... (felinformacio - ha valaki ismeros ilyen berkekben cafoljon)

  Viszont innen van egy fejlodesi lehetsoeg, mert csak es kizarolag rajtad mulik, hogy milyen munkat vegzel es joval "versenykepessebb" is a kereset.

  Csak jott a sok Tanulj vazze mert senkise lesz beloled szoveg, en meg meguntam hallgatni egy ido utan, igy most ott vagyok a hol a part szakad.

  [ Szerkesztve ]

  Ambulimax Provider

 • V.Stryker

  veterán

  Figy, 4 éve mikor néha elmentem segédmunkásnak, mert kellett egy kis plusz pénz, többet kerestem, mint most legálisan. Persze se biztosítás, se adó, se semmi. És itt a másik probléma, ami elvileg az államnak is akkora gond, mind nekem. Hogy egyáltalán nem látom,hogy van értelme adózni, fizetni a járulékokat, két nyugdíjpénztárt, mert úgyis bedől az egész mire én odajutok.

  Az a baj, ahogy azt a párom is mindig mondja,hogy nem úgy vagyok nevelve, mert én becsületesen bevallok mindent, soha nem basztam át még senkit, pedig lehet azt kéne. :W

  [ Szerkesztve ]

  -

 • e=mc²

  őstag

  Es most Te mondtad ki a lenyeget, at atbaszast.

  Ha csak fele annyian mukodnenek legalisan a feketezo cegek/jomunkasemberek kozul, akkor az allamnak is jobb lenne, meg hosszu tavon mindenkinek, csak mindenki most azonnal akar mindent es le sem szarja mi lesz holnap.

  Azt varom mar, hogy egyszer kilukadjon a lufi, es bedoljon minden ugy igazan es akkor az alapjaibol kell felepiteni mindent (megspekelve akar meg vilaghaboruval is - globalisan nezve), viszont azt sajnos mar nem fogom megerni - no nem azert mert olyan oreg lennek mar - van egy olyan erzesem. De ez mar nagyon off.

  [ Szerkesztve ]

  Ambulimax Provider

 • tkazmer

  addikt

  feltételezem, hogy a speciális és nem publikus hitelkonstrukciódban vagy a bank vagy te nagyobb kockázatot vállalt(ál) a szokásosnál, nyilván egy esetleges nagyobb profit reményében. jelen esetben a bank kasszírozza a nagyobb profitot.
  ha ugyanolyan kockázatot vállaltatok mindketten mint a normál hitelkonstrukcióknál, akkor meg megint te voltál a hunyó, hogy miért nem a normál hitelt vetted fel, aminél azért feltehetően ilyen gondjaid nem lennének.

  (#10) e=mc²
  Az meg, hogy hitel nelkul elni... tenyleg kivaltsagosnak kell lenni ahhoz.
  nem fogod elhinni, de a legkiváltságosabbaknak is rengeteg hitelük van, csak ők nem tízezreket/százezreket hanem milliókat, tízmilliókat, százmilliókat törlesztenek. és ugyanúgy befektetési célra veszik fel, mint bárki más, aki lakást vásárol; más kérdés, hogy a legtöbb embernek 1 lakása van egyszerre, és ennek kiválasztásánál esetleg a befektetési szempontok kevésbé fontosak, de ennek nem kell így lennie, illetve ez teljesen független bármilyen átlagfizetéstől.
  a hitel tehát nem rossz, hülyeség, ha valaki a hitelt mint mumus kezeli.

  [ Szerkesztve ]

  úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

 • tkazmer

  addikt

  való igaz, hogy egy multinál a nagyon leegyszerűsített feladatkörök miatt tényleg olyan részfeladatokat csinál egy dolgozó, amitől, ha elmegy onnan, tényleg úgy érzi, hogy ott van, ahol a part szakad.
  de ennek nem (csak) az a lényege, hogy bármikor bárki pótolható legyen, hanem egyszerűen így hatékony a termelés, teszem azt egy autógyárban miért kellene az elektromos ablakemelő kapcsolóját beszerelő szalagmunkásnak tudnia, hogy hogyan kell beszerelni az indexkart?
  elég sok dolog játszik itt, nyilván azzal, hogy a többség pótolható, a befektető minimalizálja a kockázatát (az esetleges termeléskimaradást), de csak ettől még nem lesz eredményesebb a működés, ahhoz az is kell, hogy hatékonyan menjen a termelés. a (költség)hatékonyságba meg nem fér bele, hogy a fentebb említett két dolgozó egymás munkáját végezni tudja.

  amúgy való igaz, hogy sok a manager, sok a jogász, sok a HR, PR szakember, de szerintem éppen ez az, ami kihívássá teszi az ezeken a területeken történő elhelyezkedést: csak a legjobbak maradhatnak bent. pénz ugyanis továbbra is van, de nyilván csak annak a kevés embernek jut, aki el tud helyezkedni.
  aki meg nem szereti a kihívásokat, ne akarjon manager lenni. egy cég vagy egy cég egy részének vezetése ugyanis nem kis kihívás.

  úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

 • e=mc²

  őstag

  Felreertelttel! En nem a hitel ellen vagyok! Sot a hitel a kell a gazdasaghoz, a fejlodeshez.

  De egy rohadt nyamvadt videki 8m Ft lakashoz is ?! Amit jo esetben 30 evig fizetnek (ha kapnek) .... Ezert nem lesz nekem soha sajat tulajdonom. Nem mernek belevagni (ha kapnek), mert ez a legnagyobb kockazat. Es ha csak egy iciripicirit hibazol oda az eleted.

  Ambulimax Provider

 • Fecogame

  addikt

  Nagyon igazad van :K

  Gyenge a hálózati jel? 4G/LTE antennák, raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

 • Ivan15

  senior tag

  nem vicc, de alberletben amikor nyugdijas leszel könnyebben boldogulsz majd mint az öröklakasodan mert olcsobb -meg akkor is, ha az öröklakason nincs több hitel mert idöközben 25 ev alatt visszafizetted. Miert kell annyira a sajat lakas? Alberletben is lehet maradni sok evet, nem fog kirakni senki ha a szerzödest betartod. Aztan ha talalsz egy jobb alberletet egy jobb helyen, egy jobb hazban atköltözhetsz hamar. -ez a rugalmassag öröklakassal nem lehetseges-

  biker: "TV-ben megkérdeztek erről pár politikust, hogy nem tartanak-e attól, hogy innentől teljesen kockázatmentessé vált a lakáshitelezés? ha nem fizetek, akkor sincs semmi baj, jön a jó állambácsi és segít.
  Ne kérjétek, hogy leírjam a választ, mert nem tudtak rá válaszolni! Csak habogtak"
  nem hiszem, hogy kerdeseket elözetes egyeztetes es a politikus jovahagyasa nelkül feltennenek nekik

  [ Szerkesztve ]

  Remove Control

 • e=mc²

  őstag

  Uj gondolat:

  Jelenleg van 2 "kisebb" hitelem, amit felfogok szukseges rosszkent, ez havi 20k. Ha ezek nem lennenek, (mert utolag belegondolva fassag volt - diakhitel es szemelyi hitel) akkor abszolut nem aggodnek most az uj helyzetem miatt, hogy el kellett koltoznom alberletbe. Igy viszont azon aggodom, hogy most meg ki tudom fizetni a rezsit, de mi lesz telen, a hidegben, futesi szezon alatt?

  A hitel nelkul elni kivaltsagot pedig arra ertettem, hogy ha meglenne a sajat ingatlanom, ahol lakhatok ugy ahogy en akarok, es mas nem szol bele (gondolok itt a foberlore), nem kellene fizetnem se a torlesztot ( kb 50-60k lenne) sem az elberleti dijat (40k). Amibol azert azt gondolom, mar lehetne akar megtakaritani is. Nem pedig a grandiozus fejlesztesekre, vagy pedig az elnagyolt almok megvalositasara - irrealis hitelfevetel folosleges dolgokra/rosszul kalkulalt ingatlanra/stbstb.

  Ez a nemmind1, hogy hitellel 20-30-40 evig megrokonyodve, vagy hitel nelkul aprokat meg-meg takaritgatva.

  Ivan15:

  Ha nyugdijas kort megerem, es alberletben kell laknom, akkor azt fogom gondolni, hogy ekkora szar eletet, mint amit leltem nem lehetett volna rosszabbul eltolteni. Ha nem tudok az utodaim szamara elfogadhato otthont teremteni, amit orokolhetnek, ami majdnan az ovek lesz, akkor nem lesz ertelme az eletemnek.

  Az alberlet es a hitel azert kockazatos ilyen szempontbol mert tortenhet barmi, es egyszercsak nincs hol aludnod. Ez engem nagyon irrital, es elegge elszomorit. Ezert akarok/szeretnek (mai fejjel ugy gondolom, hogy sosem fogok) sajat tulajdont magamnak.

  [ Szerkesztve ]

  Ambulimax Provider

 • biker

  nagyúr

  élő adásban lehet ilyet váratlanul kérdezni. símán.

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • Ivan15

  senior tag

  1x. Aztan a kerdezö es a müsor is leirta magat -futotüzkent fog terjedni, hogy ez es ez a riporter egy bunko es nem lesz a vegen vendege, mert nem fognak elmenni hozza. Szineszkedes az egesz, ha habogtak
  Esetleg varatlanul pl a parlamentben fel lehet tenni erdekes kerdeseket, de rosszul sikerült valasznal (nem kampanyba illö) a politikus ugyis le fogja tiltani a közzetetelt. Joga van hozza.

  [ Szerkesztve ]

  Remove Control

 • Mitől olcsóbb egy albérlet, mint a saját lakás?
  Rezsi ugye fizetendő itt is, ott is. Kifizetem, további kiadásom nincs, nem úgy, mint egy albérlőnek, aki havonta x összeget perkál a tulajnak.
  Vagy valamit nem jól tudok?

  Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

 • Ivan15

  senior tag

  szeretheted a sajat tulajdont, de az albi olcsobb -es rugalmasabb. PL.: megveszel egy öröklakast vhol (25-30 ev alatt kifizeted) a 3. emeleten. Aztan 68 evesen mikor nyugdijba mesz latod, hogy nagyon megeröletetö felmenni -nincs lift mondjuk. Egy ilyen alberlet hamar felmondhato, örökl. nehezebben, illetekek sokba kerülnek egy valtasnal (ami veszteseg kidobott sok 100e Ft az ablakon) stb
  Vakegérke a különbseg a lakas vetelara amivel az öröklakas dragabb, ha a berleti dij a rezsivel =. A berleti dij több mint a rezsi de nem sokkal --az öröklakas ezzel a különbseggel dragabb (hosszutavon)

  [ Szerkesztve ]

  Remove Control

 • e=mc²

  őstag

  Javaslom olvasd el meg parszor amirol szo volt, es gondolt at meg egyszer.

  Ha nem teszed meg, ez van, de velem nem fogod elhitetni azt, hogy egy alberlet egy egesz eletre vetitve olcsobb, mint egy lakas (hitellel is akar).

  Csak egy gyors szamolas atlag 40k /ho *12*43 (bar en eloszor csak 30-al szamoltam a hitelek futamideje miatt, es 43 mert most vagyok 25.) Az durvan 20,5M Ft. Ami elnagyolt, ertelmetlen, es inflacio-mentes szamolas. Szembern a 8millios lakassal ami ha nem a legjobb hitel eseten is 12M ft-ra jonne ki... 30 ev alatt!
  De legyen egy 14M Ft-os kis csaladi haz, ami ugyanezzel a hitellel 18-20M Ft.

  Inkabb ne folytassuk...

  [ Szerkesztve ]

  Ambulimax Provider

 • Ivan15

  senior tag

  jo csak ne olyan öröklakast vegyel ami emeleten van, legyen lift a hazban különben költöznöd kell öregkorodra mire a lakast elvezhetned -ami nagy szivas lenne.

  Remove Control

 • V.Stryker

  veterán

  Hu de szep gondolatok. Alig varom hogy hazaerjek es reagaljak. Mobilrol restellem.

  -

 • sanci777

  tag

  Visszakanyarodva a cikkhez, nekem rögtön a már elfeledett képregény jutott eszembe, ami anno az egyik vicclapban jelent meg.
  Nagy sikerének köszönhetően videomegosztó portálokra is felkerült.
  Tanulságos, mint egy igazi La Fontaine, ami itt megtekinthető.
  Aztán persze egyesek, akiknek beleszólása van mindenbe, betiltották ezt a kis ártatlan történetet.
  Úgy vélték - messzemenő következtetéseket levonva -, hogy ez a történet nagyon hasonlít kishazánkban egy bizonyos társadalmi jelenségre amiről beszélni nem szabad. :N
  Vagy ha igen, akkor csak bizonyos igazságok elhallgatásával, vagy elferdítésével.

  Felmerül a kérdés, ha ez csak egy ártatlan történet, aminek tényleg nincs köze a valósághoz, akkor mi szükség volt a szankciókra? :F
  Ha pedig mégsem csak fikció, és valós problémákat vet fel, akkor miért nem lehet nyilvánosságot adni neki, és inkább arra törekedni, hogy megoldást találjanak rá?
  A többi kérdést már fel sem teszem, mert megbélyegezhetnek mindenfélével azok, akiknek ez kellemetlen, vagy mások az érdekeik, mintsemhogy őszinte magyarázatot adjanak rá.

  [ Szerkesztve ]

 • tkazmer

  addikt

  Ez a nemmind1, hogy hitellel 20-30-40 evig megrokonyodve, vagy hitel nelkul aprokat meg-meg takaritgatva.

  miért, a lakás nem megtakarítás? ugyanolyan befektetés, mintha bankbetétet, befektetési jegyet, életbiztosítást, akármi mást vennél.
  egy vidéki tanya esetében valóban nem lehet komoly árnövekedéssel számolni, sőt, az ilyen válságok, mint a mostani, is elég sokat rontanak a befektetés hozamán, de mint ahogy azt a lakáshitelek futamideje (akár 30-40 év ugye) is mutatja, ez egy hosszú távú befektetés, válságok pedig azért nem minden évben vannak.
  ha tehát mondjuk 7-8%-os hozammal (értéknövekedéssel) számolunk évente, akkor abból már fedezve van a hitel teljes költsége (most hirtelen számoltam 15millió ft hitelt 20 évre, a kalkulátor 7,56%-os THM-et állapított meg). a 7-8%-os hozam meg okosan megválasztva az ingatlan helyét, elérhető.
  végső soron tehát a hitel ingyen volt, hiszen a finanszírozás költségeit fedezte az ingatlan értéknövekedése.

  egy lakásbérletnél viszont az összes pénz amit bérleti díjként kifizetsz, "kidobott pénz", szolgáltatást és nem terméket vásárolsz érte. hiába tudsz tehát megtakarítani, mondjuk 20 év után az összes megtakarításod kevesebb lesz, mintha kifizetted volna a lakást (persze ha tőzsdeguru vagy és csak a tőkéd hiányzik akkor más a helyzet, de ez ritka) - annyiban van igazad, hogy egy bankbetét vagy egy befektetési jegy sokkal likvidebb formája a megtakarításnak, mintha egy lakásban lenne a pénzed.

  úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

 • V.Stryker

  veterán

  elektromos ablakemelő kapcsolóját beszerelő szalagmunkásnak tudnia, hogy hogyan kell beszerelni az indexkart? - Ez nagyon egyszerű, jót tesz a munkamorálnak. Lásd pl az általad jónak tartott módszert alkalmazzák kínában és egyre másra lesznek öngyilkosok a dolgozók. A legjobb ha jópár feladatkörrel fel van ruházva az ember és azt körforgásban, mondjuk havi rendszerességgel felváltva csinálja. Szerintem legalább olyan fontos a munkamorál, mint a hatékonyság. Míg a jó morál hosszútávon kifizetődő, a monotonitás csak problémát szűl.

  Albérlet vs saját lakás. - Az albérletnek vannak jó oldalai. Bérelsz valamit, amire csak a bérleti díj van, ha elromlik a csap, akkor azt a főbérlő cseréli, legalábbis normális esetben. Ugyancsak jó esetben a festést, felújítást is olcsóbban meg lehet úszni, hisz ha te is fizeted, de jó esetben az egészet, rosszabb esetben nagy részét lelakhatod. Legalábbis nálunk ez működött. Mindezek mellett, ha mondjuk 3-4 éve laksz egy helyen és megviszket a főbérlőnek és a szerződésben meghatározott időn belül ki kell költöznöd, akkor az egy pár gyerekkel a nyakadon nem biztos, hogy olyan jól jön. Ahogy valószínűleg a gyerekeid biztonságérzetét is taccsra teszi, nem beszélve, hogy az eddigi megszokott barátaitól esélyes az elszakítás, hisz nem biztos,hogy a közelben pont megfelelőt tudsz bérelni.
  A másik dolog és szerintem ez a legfontosabb, hogy egy saját lakással tudod támogatni a gyereked életben való indulását. Előszőr is ha megszorulnál az iskoláztatás során, ami mondjuk egy egyetem esetén nem kis pénzt jelent, akkor van mire hitelt felvenni. Továbbá ha neki is eljön a saját élete, akkor sokkal jobban tudod támogatni, ha a fizetésed 40-50%-át nem viszi el a hitel. Sőt, ha lakást akar venni, akkor veheti a tiedre a jelzállogot, stb stb stb.
  És akkor én még le sem bontottam havi költségekre, csak morálisan néztem.

  -

 • V.Stryker

  veterán

  Had tegyek még hozzá egy gondolatot. Ha albérletben laksz, akkor véleményem szerint sokkal jobban hajlamos az ember a kitörésre, a kockáztatásra, mint amikor van egy lakása. Hisz nincs mit elvegyenek tőle, nincs mit kockáztasson. Míg egy saját lakással rendelkező ember sokkal óvatosabb és ritkábban vesz fel egy kölcsönt a lakásra,hogy abból próbáljon szerencsét, tehát valószínűleg nem Ő lesz, aki kiemelkedik az alsó közéosztályból. De ez csak egy lakás és mint a lakás majdhogynem kizárólagos vagyon esetén helytálló, de Magyarország nagy részére sajnos igaz.

  [ Szerkesztve ]

  -

 • e=mc²

  őstag

  Igen, a lakas is egyfajta megtakaritas, ezt sem vitatom.

  Amire gondoltam (elnezest kerek utolag is, hogy nem konkretan irtam le) az az, hogy teljesen mas ugy elni, hogy lakashiteled van, vagy mar eleve van egy tulajdonod, ahol elhetsz es nem fenyegeti veszely, hogy elveszithesd barminemu kulso hatas miatt (temreszeti csapas kivetelevel). Amikor nem arra gondolsz a fizudat megkapva, hogy akkor a harmada a lakashitel, a harmada a rezsi es akkor mennyi is marad minden masra? Arra, hogy nem kell azon aggodni, hogy mar megint felemeltek a benzin/kenyer/tej arat (jobbak nem jutottak eszembe) es hogy akkor egy kicsit kevesebbet ebbol, kicsit kevesebbet abbol, hogy azert megis maradjujnk kereteinken belul. (hozzatennem szigoruan zarojelben, hogy tobben vannak azok, akik vagy nem latjak be, vagy nem is akarjak bealtni, hogy van egy adott keretuk es minden honapban egyre negativabb lesz a merleguk).
  Arra, hogy hitel nelkul megtudnank-e vasarolni egy lakast, ahol lakhatunk. Egyszeruen, gordulekenyen, ha kell mindenfele kotelezettseg nelkul eladni, mashova koltozni. Hitel nelkuli vasarlas - hosszu tavu befektetes - meg nagyobbra tornaszhatja fel hozamot. Nem mellesleg melle lehet kisebb formaju megtakaritas is!

  Az alberleti dij kidobott penz, igen, ezert sem vagyok a hitel ellen, mert inkabb magamnak fizetnem, de nem tudom!
  1, azert, mert masfelszer magasabb lenne a torleszto, mint az alberlet,
  2, mert nem kapok nulla vagyonnal hitelt.

  Szep, boldog eletet mindannyiunknak.

  [ Szerkesztve ]

  Ambulimax Provider

 • tkazmer

  addikt

  Lásd pl az általad jónak tartott módszert alkalmazzák kínában és egyre másra lesznek öngyilkosok a dolgozók.
  félreértesz, nem azt mondom, hogy ez egy jó megoldás, hanem csak azt, hogy a céget a saját profitabilitása érdekli, nem direkt tesz keresztbe az alkalmazottjának, hanem csak halad az üzleti tervben meghatározott célja felé. tehát való igaz, hogy sok esetben tojik az alkalmazott fejére, de ezt nem azért teszi, hogy kiszúrjon az alkalmazottal (miért tenné, az időbe és energiába, pénzbe kerül, tehát felesleges), hanem hogy elérje a saját célját.
  ez egy önző álláspont, nem vitatom, de egyáltalán nem arról szól, hogy a cég direkt rosszat akar az alkalmazottjának.
  a munkamorál meg egy dolog, valószínűleg hívtak pár ilyen-olyan hatástanulmány készítőt a cégvezetők, akik kimutatták, hogy a beszerelt ablakemelők nem esnek ki akkor sem, ha rossz kedvű a dolgozó, tehát a cégnek nem éri meg erre költeni. (a költés alatt jelenleg azt értem, hogy nyilván pénzbe kerülne, ha ilyen körforgás lenne, hiszen az átállás idejére leállna, de legalábbis csökkenne a termelés volumene.)

  úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

 • V.Stryker

  veterán

  Hát ez az erkölcstelen világ. Mert mi a sz.r történik ha nem érik el a negyedévre kitűzőtt x száz milliós profitot? Nyávogni fognak a részvényesek, hogy a tervezett 50 milliárdja helyett, csak 47milliárd tudatára v.rheti ki? Ennyi...

  Mert ha még népjóléti célokról lenne szó, de nem...néhány lelkiszegény kapzsisága csak.

  Hova ez az állandó k.rva nagy sietség mindenbe? mindenki rohan, stresszel, ahelyett,hogy megállna egy percre...de ehhez több kell.

  Nemrég volt egy halálközeli élményem...kicsit átértékelődtek bennem a dolgok és habár a nagy része az idővel a régi lett, van ami megmaradt. Mindenkinek az kéne félévente, valami ami kizökkenti és rájön, hogy mi az érték, minek van értelme és mi mesterségesen gerjesztett igény, vagy nevezzük akárhogy.

  Megyek is lefeküdni, mert már felidegeltem magam. :)

  [ Szerkesztve ]

  -

 • biker

  nagyúr

  nem mellesleg a hitel vs albérlet vitát itt be is fejezhetnénk, mert ez NEM arról szólt, hogy hitelt vegyél-e fel, hanem az unblock felelőtlenségről, és utána szaladunk az államhoz, segítsenek.

  (pl pár hónapja hír volt, szegény szerencsétlen házaspárt ki akarják rakni a lakásból, mert nem fizetik a hitelt. kicsit belemenve a részletekbe, 17m Ft-ot vettek fel 50 évesen 25 évre, két zalai baromfifeldolgozóban szalagi munkás, és bezárt a gyár.
  értem, de esély se volt, hogy akárhogyan is visszafizessék, a keresetük más akkor is elégtelen volt, és a futamidő sem reális. és a nyugdíj mellett is bedőlt volna, és sorolhatnám
  Most akkor tényleg a közösből kell minden ilyet kisegíteni?)

  tudom, ezek szélsőséges esetek...

  felelősségteljes hitelfelvételről senki nem hallott?

  ismerek pl olyat, 5 évre vett hitelre PC-t. köszi, a 2 évben behalt a nyomtató, a 3. évben a hdd és az odd, a vga, majd a táp, most 4,5 éves, a gép ér 10%-át, beleölt +70ezret, és még fizeti fél évig.
  ez is az a kategória

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • danih

  addikt

  Én egyetértek a tkázmér által leírtaknak, főleg ami a CHF hitellel kapcsolatos.
  Most sírnak a CHF-esek, segítséget várnak (sőt, elvárnak), de valóban sokan feledkeznek meg arról, hogy a devizahitel spekulációs jellegű elemeket tartalmaz.
  A CHF-es arra spekulált, hogy ő milyen ügyes lesz és óccsón lesz hitele.
  Ráb@szott. De hát ilyenek a spekulációt magábafoglaló ügyletek.
  Emberileg sajnálom a CHF-eseket, gazdaságilag nem.
  Persze most lehet jönni, hogy jájáj hát a bankok ezeket a termékeket ajánlották, meg ezt mondták és azt mondták, nem tájékoztattak - ebben az esetben viszont jobban utána kell járni a kockázatoknak.
  Érdekes ha egy ember mondjuk drágább technikát vásárol, vagy autót, akkor általában rááldoz nem kis időt, utánajárva, melyik a jobb, ár/teljesítményben, mennyire sanszos a garanciás probléma (biztosra szeretne menni a jövőt illetően) stb. De ha egy sokmilliós hitelügyletről van szó, mintha tojna bele, megy devizára, mert azt látta a tévében, hogy az jó.

 • stangli

  senior tag

  Itt az a baj, hogy az emberek többsége pénzügyileg analfabéta, sokan azt sem tudják mi az a THM... számukra a hitel körüljárása tabu, megbíztak a választott bankban, át sem olvasták a szerződést, csak aláírták, belegondolni meg nem gondoltak bele, hogy jöhetnek szűkebb, sokkal szűkebb esztendők is, mert elhitették velük, hogy a pannon puma robog, miközben fáradtan görnyedten lehajtott fejjel csak cammogott, miközben a környező országok gazdasága ténylegesen robogott... pályafutásom kezdetén voltam pü-i tanácsadó ezért is ítélem el őket, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy sokan csak azt nézték a deviza olcsóbb, hiába mondta a lelkiismeretes tanácsadó, hogy 10-20-30évre veszi fel a hitelt és ez idő alatt bármi megtörténhet, a ft hitel többe kerül, de biztonságosabb, tervezhetőbb, a többség legyintett és azt mondta, hogy "ááááh dehogy is, itt nem lesz nagy árfolyamváltozás" na most ezen emberek véleményét így ennyi év távlatából megnézném... szóval én aszondom a pénzügyi ismereteket érettségi tantárggyá kéne tenni...

  [ Szerkesztve ]

 • tkazmer

  addikt

  szóval én aszondom a pénzügyi ismereteket érettségi tantárggyá kéne tenni...
  hát mindenképpen fontosabbak, mint hogy petőfi mikor született és melyik verse tetszett legjobban a tanárnak:)

  úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

 • danih

  addikt

  De nem fogják, mert egy pénzügyileg képzett társadalom - nos khm hát őket nehezebb palira venni, és ez senkinek sem áll érdekében :DDD

 • bullseye

  addikt

  no flame, no war, no offense, de összemosol dolgokat

  az elmosott házak nagyrészében fehérek élnek
  a lakáshitelesek nagyrésze fehér
  a mezőgazdasági dolgozók nagyrésze fehér

  akkor miért kell a saját hazájában üldözött hangya és a gonosz vérszívó romatücsök meséje ide? miért nem felelősségvállalásról, az állami beavatkozásról, ilyesmikről van szó az elejétől?

  'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

 • biker

  nagyúr

  1: a mesében nincs szigorúan levetítve nemzetiségre, ezt te sarkítod bele egy felhozott példámból
  2: felsőzsolcán és tőbbi legutóbb elöntött területeken az összedőlt vályogházak többségében ők laktak (kicsit sokat jártam felső és alsózsolcán, edelényben, sajó.... településeken, kevés ne roma van)
  3 a lényyeg azon van, hogy bárkivel beszélnek, kiderül, biztosítás az nem volt, és segítsen az állam. bocs, de havi 6-8e ft nincs ilyen esetre? ez a lényeg...

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • bullseye

  addikt

  1, nincs, mert gyávák akik írták, és így is értette mindenki... Lásd a képregényajánlgatós hozzászólást. ott sem azért van bajsza a tücsöknek, mert székely.
  2, és a korábban elöntött területek, és a többi csoport?
  3, ebben totálisan egyetértünk főleg, ha aztán ugyanabba az ártérbe építi újra valaki a biztosítatlan házát (bár lehet, hogy ártérre nem is biztosítanak, mert minek oda ház). Meg amikor a gazdáknak minden évben tönkremegy a termése vagy a melegtől, vagy a hidegtől, vagy az aszálytól, vagy a sok esőtől (mezőgazdaságiak mentségére azért annyit, azt hallottam a földek biztosítása sokkal drágább mulatság). De emlékszem még arra is, amikor a devizahitelesek némelyike kiröhögte a forinthiteleseket amiért sokkal többet fizetnek, mert nem vették észre a lehetőséget - és páran még ma sem fizetnek közülük többet, mint a forinthitelesek, csak annál többet, mint ami beleférne a havi kiadásaikba.

  'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

 • biker

  nagyúr

  pontosan...
  engem 4évig röhögtek körbe, mennyivel jobb a devizahitel. most mind sír nekem.

  másik, gazdák. multkor volt a sorolóban -hírtv- egy gazda, akit mindenki lehülyéz, mert fizet biztosítást, meeg a kárenyhítési alapba.
  idén volt a 2., hogy mindent elvitt az áldás, neki lesz pénze, többieknek szo..s :U

  Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Csomagoló gép szerviz | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.csomagologepalkatresz.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

 • bullseye

  addikt

  a többiek majd ellátogatnak traktorral a Parlament elé...

  'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

 • PazsitZ

  addikt

  Ez amúgy teljes mértékben igaz. Én is már csak röhögni tudok azon amikor látom, hogy nyugdíjjárulékot fizetek. Mert, hogy én abból semmit nem fogok látni az 100%.
  Jobb esetben már csak a nyugdíjkorhatár is az átlagéletkor felett lesz. Meg amúgy is ebben az ütemben válság nélkül is csődbe viszik ezt az országot.
  A dolgozó réteg, továbbá azokból is az adózó meg egyre és egyre kevesebb.

  CHF hitellel kapcsolatosan.
  1. Korábban is rebesgették ,hogy van kockázat benne, csak akkor senkit nem érdekelt.
  2. Sokan, annak ellenére, hogy panaszkodnak kb ugyanott tartanak, mintha forintba vették volna fel. Mert bár most többet fizetnek, korábban meg pont, hogy kevesebbet fizettek. :U

  íráshoz:
  Valóban jogos és tényleg fura a dolog. Én ugyanúgy szoktam, értetlenkedni mezőgazdi megsegítéseken is. Nekünk miért nem segítenek, mikor válság miatt kevés vevő jön a boltba?
  Úgyan úgy nem tehetünk róla, mint a mezőgazdik termésének természet sújtotta káráról.

  Az összedült házak kapcsán pedig (#47) bullseye-nál a pont. Azon kellene elgondolkozni, hogy rengeteg helyen miért adtak ki anno építési engedélyt árterületekre.
  Továbbá ugyanott, ahol jó eséllyel 1-4 éven belül ugyanekkora árvíz lesz, miért építik újra a házat :F ?

  - http://pazsitz.hu -

Hozzászólok Aktív témák