Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • stopperos

  senior tag

  válasz Dave™ #6 üzenetére

  Az SMR merevlemezeken meg vannak határozva előre a szektorok. A PMR lemezeken nincsenek, hanem hogy fogalódik be, úgy kerülnek meghatározásra. Normál raid-nél nincs gond, mert ott a "buta" hardveres vezérlő minden szektort visszaír a cserélt lemezre az elejétől kezdve sorban. ZFS-nél (a cikk ábrája is ezzel kapcsolatos) máshogy történik, ott csak az adatokat tartalmazó szektorokat írja vissza, és nem is az elejétől kezdve.

  Ha valaki egy Synology-ban vagy Qnap-ban akarná használni, akkor normális rebuild időket fog kapni. Egyedül a véletlenszerű apró írási sebessége lesz gyenge. ZFS-nél lehet ráfutni erre.

  Én két éve futottam bele egy Seagate Barracuda (ST4000DM004 SMR) 4TB-os lemezbe. Párnak vettem a korábbi Seagate Barracuda (ST4000DM000 CMR) 4TB lemez mellé.
  ZFS alatt nem is sikerült beraknom a tükörbe. (Konkrétan Minden adatot át kellett küldenem a korábbi ST4000DM000 CMR lemezről az újra, és a régit, már hozzá tudtam adni tükörként.)
  A Barracuda az asztali felhasználásra van, de a fene sem gondolta volna, hogy egy számot változtatnak csak a betűben. 22 hónap alatt amúgy ki is hullott az SRM-es HDD szektor hibákkal, és a Seagate előző héten küldte a cserét.

  [ Szerkesztve ]

  "What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

 • stopperos

  senior tag

  válasz Saltwater #11 üzenetére

  Bocsi, este van és felcseréltem a kettőt ebben a mondatban SMR <-> PMR(CMR).
  PMR/CMR lemezeknél kb minden 512byte vagy 4K szektornak megvan a helye, és ha a szektor kiírásra kerül, akkor az ott is marad. SMR lemezeknél 256 MByte-os zónák vannak, mert ez az optimális érték. Egy zónát csak egyben tud kiírni, ha azon belül egy bit is változna, akkor a teljeset beolvassa és újra kiírja (ezért nagyobb a cache méret).
  Ahogy töltődik fel adattal az SMR merevlemez, úgy kezdi el a sávokat 4K szektorokkal feltölteni. Ha azon még nem volt adat, akkor kb az a szektorcím még nem is létezik a merevlemez szempontjából.
  Viszont abban az esetben nem tudom mi van, ha már egy SMR merevlemezt teleírtunk, akár nullákkal, és utána berakjuk egy zpool-ba tükörnek. Ezt még nem próbáltam, de a végén lesz egy következő logout-os írásom erről :))

  [ Szerkesztve ]

  "What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés