Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Zeneszerkesztő és DJ topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Fujifilm X
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Asztrofotózás
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
pengwin
addikt
A chromeOS-re meg ugyanúgy nincsenek alkalmazások.
Úgy tudom már tud droidos alkalmazásokat futtatni.
Bár most van benne valami beta verziós cucc ami tud natív linuxos alkalmazásokat futtani, ez nem tudom hogy működik.
Erről nem hallottam, de nem lehetetlen, elvégre a chromeOS is linux, csak inkább egy embedded rendszerre hajaz, mint egy Ubuntura.
Gyanítom ez is emuláción, vagy virtuális gépen alapul.
Miért kéne annak lennie, amikor egy sima root contexttel megoldható?
Majd mások kijavítanak, hogy mi a 100%-ban szakszerű neve. -
válasz
sz.balazs.95 #30 üzenetére
Azért emuláció és emuláció közt is van különbség, a 64bites x86 procik ugyanis lazán futtatnak 32 bites OS-t is és x64-es OS alatt natívan futtatják a 32 bites kódot, így a windowsnak sincs olyan nehéz dolga emulálni a 64 bites rendszeren a 32bites alkalmazásoknak a környezetet. Olyan túl nagy sebességveszteséget nem is okoz a WOW64 amd64-en. Itanium kivétel, de tudtommal meg annyira nem elterjedt (talán már ki is halt...).
A chromeOS-re meg ugyanúgy nincsenek alkalmazások. Bár most van benne valami beta verziós cucc ami tud natív linuxos alkalmazásokat futtani, ez nem tudom hogy működik. Gyanítom ez is emuláción, vagy virtuális gépen alapul.
-
válasz
sz.balazs.95 #28 üzenetére
Mer a Windows for ARM nem natívan fut?
A gyártókat szerintem semmi sem akadályozza abban hogy chromebookot csináljanak ebből, ez is csak egy ARM proci, csak nagyobb a TDP kerete. -
sz.balazs.95
veterán
Több értelmét látnám, ha Chromebookot építenének vele, mert az natívan fut ARM-on, és egyébként kiváló rendszer 2in1 gépekhez, ahol fontos az alacsony TDP és a kis hőtermelés, ahol ez a SoC igazán előnyös.
A mostani Chromebookok fő hibája pont ez, hogy a nagy része aránylag gyenge procival van felszerelve, meg a nagy része nem is ARM, hanem x86, amin nem natívan mennek az Androidos appok, amiben meg combosabb hardver van (Pixel Slate, Pixelbook), annak meg el is kérik az árát, meg az szintén nem ARM, hanem Intel Core. -
cooi11
senior tag
Ahogy látom az intel 10, 7nm technológia fejlödését.
Amire minden klafol majd a qualcomm kompatibilitás
terén addigra pont bele fásul mindenki a mostani hozzá
szólókból. -
Dr. Akula
félisten
Mire jó egy ilyen? Nem x86, tehát emulálnia kell, vagy fut rajta valami Windows RT szerű semmivel nem komaptibilis "Windows".
-
pengwin
addikt
Igen, köszönöm, erre gondoltam!
(#22) aelod
Ha nincsen elérhető forrás a hardverhez, akkor a Linux is problémás lesz.
Meg elég sok panaszt hallottam az ARM-re kiadott disztrók minőségéről.
Ezzel szemben x64 fronton mostanában már egészen modern, nagy teljesítményű és nyílt PC-je is lehet az embernek, ha nem vallásosan Libre-cuccokat akar használni. -
lev258
veterán
pengwin kolléga valószínűleg arra gondolt, hogy bár az ARM procik viszonylag jól kezeltek, de a kapcsolódó komponensek támogatása jellemzően most is egy-egy kernelhez (és Android kiadáshoz) van kötve. Tehát nagyon erősen a gyártó kezében van, foglalkoznak-e vele.
Windows-on ezt úgy képzeld el, hogy pl. minden őszi frissítésnél (de talán már hamarabb is) teljesen megszűnne a támogatása a cuccnak. És csak remélheted, hogy idővel újra használható lesz, legalább részben. Aztán 1 év múlva újból kezdődik. Ehhez képest az utóbbi pár Windows fiaskó semmi; ebben a példában a Microsoft is tehetetlen lenne. -
Fred23
nagyúr
Szerintem örülhetünk majd! LG G6 anno 148.9 x 71.9 x 7.9 mm házba kapott egy SD821-et, ami csúcsra járatva:
Szóval 10W hűthető egy 8mm vékony, pici házban is. Maximum kicsivel több réz kell, és mindenki boldog lehet. Talán a tartós maxra járatás is hozható 10W mellett.
pengwin: Ha választhatok, hogy ROM-olgatok 3-4 havonta, vagy Windows, inkább az előbbi. Az ARM hátránya, hogy még sok x86-os program van, aminek nincs alternatívája náluk. De majd lesz.
-
pengwin
addikt
Most próbál olyan területeken is befutni az ARM, ahol nem csak tartalomfogyasztás lenne a cél.
És egy ARM-es eszközön nem fogod te olyan szabadon cserélgetni vagy akár frissíteni az OS-t, mint a mostani x86-os rendszereken.
Legalábbis szerintem sokkal nehézkesebb lesz ezeket az eszközöket napra készen tartani szoftveresen, és sokkal jobban ki lesznek az emberek szolgáltatva tőlük az eszközük gyártójának és az OS-ük készítőjének.Tudom senkit sem érdekel, de attól még én így látom ezt a helyzetet, és aggaszt, hogy ezzel is a teljesebb céges kontroll felé haladunk.
-
BiP
nagyúr
Nem is azt kellett volna, hogy a desktop win-t ráerőltetni a telefonra. Főleg nem a minimál spec-re.
Hanem a pörgős Windows Phone-t kellett volna tableten nyomatni, nem pedig a desktop-hibrid Windows RT-vel bohóckodni.
Androidon sincsenek Win32 alkalmazások, mégis teljesen jók az Androidos tabletek tartalomfogyasztásra. Azt a piacot kellett volna megcélozni, nem pedig azt, hogy tabletet használjunk desktop Winnel. -
flashpointer
őstag
Az elmult evek legerdekesebb tortenese, csak nehogy a gyartok nyirjak ki hogy melletesznek 4 giga ramot meg egy MMC-t hogy nesztek olcson, aztan olyan lesz mint egy EEEpc...
-
nem logikátlan az, csak amikor a WP7 - WP8 - W10M megjelent, akkor nem voltak még az ARM-es SOC-ok annyira erősek, mint ma, hogy az "asztali" windowst elbírják.
Az első WP-k 512MB ramal jöttek ki, még W10M telefon is volt 1GB rammal. Ilyen gyenge vason az asztali vonal nem futott volna el rendesen.Szerintem telefonos vonal kinyírása volt logikátlan, mikor szép lassan át lehetett volna nyargalni telefonokra is a desktop win10 ARM verziójára...
-
Fred23
nagyúr
"A cég 7 wattot ajánl"
Ja, de azért tudják ők is, hogy minimum 10W lesz majd beállítva az esetek 90%-ában.
-
aelod
veterán
A jelenlegi SoC-okkal elértünk egy olyan határt amit még ha majd ki is tudunk majd használni a közeljövőben, akkor se nagyon tud elavultnak minősülüni a távoli jövőben...
Pörgess meg egy Snapi 800as telefont mostanság. Meg fogsz lepődni mennyire lassú lesz.
(#8) Norb79
Úgy, hogy mobil win-t nem fejlesztik tovább mert egy zsákutca volt. Már meghalt amikor létrejött.
Ez az arm vonal viszont x86 architektúra kompatibilis (ha jól beszélek remélem) és az lesz a lényege, hogy asztali alkalmazásokat windows alól ARM alapú SoC-s gépeken is tudj használni. -
BiP
nagyúr
Ó, ugyanezt gondoltuk desktop vonalon anno a core2-nél a quadok megjelenésekor, vagy ARM vonalon minden évben az aktuális csúcs qualcomm chipre azt gondoljuk, hogy Na, ez majd...
Most, hogy a 10W-os Pentium Silver utolérte ezt a teljesítményszintet, ill. az ARM is, kíváncsi leszek, mire lesz elég a gyakorlatban.
Mondjuk az igaz, hogy tartalomfogyasztásra már elég lehet. Majd meglátjuk.
Mert ha ma elég is, valahogy kiderül, hogy a szoftvereknek mindig egyre nagyobb az erőforrásigényük.
(pl. a facebook bármilyen hardveren tud akadni, belassulni, és a tartalomfogyasztásnak az egy elég komoly szelete.)A szoftveres támogatáson rengeteg múlik. Az eddigi ARM-os Windows próbálkozások (pl. RT) csúfos kudarcot vallottak. A hírek arról szólnak, hogy a Qualcomm és a Microsoft nagyon-nagyon együtt dolgozik az ARM-os Win10-en, de a Snapi 835-ös "tesztgépen" kívül semmi érdemleges nincs.
Pedig maga a chip tényleg ígéretes, kérdés, hogy lesz-e rá használható rendszer és szoftverek.
-
Norb79
őstag
Én nem értem. Win10 mindenhol, és jön a snapdragon 835 és az ultramobil win10. Közben ott a lumia950, benne a 808 snapdragon és 3 giga ram, és már az appok se frissülnek rajta, amik a desktop win10en frissülnek. És a desktop win10ben is benne a "telefonálás app". Egyik oldalon kinyírják az arm vonalat, másik oldalon erősítik? Nem ugyanannak az arm-os win10nek kellene lennie mindenhol, vagy az túl egyszerű lenne?
-
KFORboy
senior tag
Milyen életciklus kontroll ?
A jelenlegi SoC-okkal elértünk egy olyan határt amit még ha majd ki is tudunk majd használni a közeljövőben, akkor se nagyon tud elavultnak minősülüni a távoli jövőben...
Már annyit a tartalomfogyasztásra használt felületein se lehet mit faragni, hogy használhatatlan szintre lassuljon.
-
Cathulhu
addikt
Kivancsi leszek, hogy lesz-e osszehasonlitas a 7nm-es ARM vs 7nm-es x86 (Zen2) kozott, azonos fogyasztas mellett.
-
pengwin
addikt
Végre kiderül, hogy mi történik, ha az ARM SoC-k kapnak egy kicsit tisztességesebb fogyazstási keretet.
Engem kicsit aggaszt a dolog, mert felhasználóként koránt sem tartom előnyösnek az ARM-es eszközök támogatási modelljét. Ez a gyártóknak lesz igazán jó, mert komolyabb kontrolljuk lesz a termékeik életciklusa fölött. Szerintem.
-
hardzsi2
aktív tag
"... amely négy, szabadon felhasználható csatornát kínál az OEM-eknek, hogy ..." -> szerintem itt egy fél mondat lemaradt.
Érdekes verseny előszelét érzem a levegőben...
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Snapdragon 8cx a maga kategóriájában igazán erős lesz, és még a vállalati piacot is megcélozza vele a cég.
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z RGB 3600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest