Hirdetés

2019. augusztus 25., vasárnap

Hozzászólások

(#151) nemlehet válasza Kansas (#150) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Hát azért a PH-n tesztelt utlrabookok között is volt bőven throttlingolós emlékeim szerint...

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#152) Kansas válasza nemlehet (#151) üzenetére


Kansas
(senior tag)

Meg is volt róla mindenki véleménye...

I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

(#153) Vesa


Vesa
(addikt)

Sok sok éve nem villantott az AMD ilyen szintű, a gyakorlatban is mérhető előnnyel rendelkező fejlesztést! Csak a nagy bejelentések jöttek sorra, de a teszteken szinte minden elvérzett. Ha ezek az adatok most valósak -és nincs okom kételkedni abban, hogy azok- akkor végre valóban tényezővé válik az AMD az Intellel szemben, és ez igazán örvendetes!

(#154) sb válasza Kansas (#150) üzenetére


sb
(veterán)

Ez nem csúfság meg hit kérdése. Tény. Kicsit utána kéne nézned, mert évek óta minimum két TDP érték létezik akár asztaliknál, akár mobil prociknál.

A teljesség igénye nélkül... itt 25-30W-ig felmennek:
[link]
[link]
A 40W-os mérésről most hirtelen nem találtam meg a képet.

Az én 6440HQ-s Dell Latitude-om is 35W long, 45W short TDP-vel nyomja alapból.

Az más kérdés, hogy van ahol vélhetően lekonfigutálják őket... mondjuk a 12mm vastag házakban.
Vagy nem, mert ott a thermal throttling és úgyis lecsapja ha gond van. Ill. a short TDP duration is állítható az egyszerűség kedvéért.

[ Szerkesztve ]

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#155) Kansas válasza sb (#154) üzenetére


Kansas
(senior tag)

Aha, fantasztikus hogy átmenetileg pár másodpercre fel tudja tornászni, csak nem erről volt itt szó, hanem arról, hogy a base TDP-t(a te szóhasználatodban "long") lehet a hűtés/használat függvényében az OEM-nek lejjebb/feljebb állítani a hozzá tartozó frekvencia-tartománnyal együtt. Így lehet ugyanazt a procit más teljesítményszint mellett, normál notiba és ultrabookba is beletenni.
Desktop prociknál sehol nem láttam még több TDP értéket.

@Abu: ha itt tévedtem volna, javíts ki pls, de minden általam olvasott review-ból ez jön le nekem.

[ Szerkesztve ]

I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

(#156) AusWolf


AusWolf
(őstag)

Végre lesz normális IGP ultramobil chipben is! Ha az ezzel szerelt gépek nem lesznek túl drágák, akkor megfontolom a vásárlást. Utazáshoz jó lesz. :)

Az önvezető autó olyan, mint az önmegivó sör.

(#157) Prof


Prof
(addikt)

Tok mindegy, hogy 10-szer gyorsabb az AMD vagy se, Intel mellenyzsebbol lefizeti a gyartokat mar nagyon regota.

300-szor nagyobb ceg az Intel mint az AMD, csak a sufni fiokjukbol barmikor elohuznak versenytarsat amivel a konkurrenciat uberelik, ha akarnak. (nem akarnak mert sokkal olcsobb lefizetni a gyartokat, birsagot meg sose fizetnek be mert eletuk vegig fizetik az ugyvedeket aminek kolteseget leirjak az adobol )

Az, hogy mi van a piacon Inteltol csak a fejjuk a sok birkat marketing strategia, aminek eredmenyekeppen az elmult 5 evben kb nulla fejlodes tortent CPU teren.

Megint lesz majd 1-2 noti AMD-vel totalszar kijelzovel mobiltelefon akkuval 1 csatornas lassu memoriaval, recsego billentyuzettel, ultragagyi "haz"ban.

A piaci verseny nem a technologiarol szol, hanem a penzrol.

[ Szerkesztve ]

"Yesterday is gone, tomorrow is not yet come. We have only today. Let us begin"

(#158) sb válasza Kansas (#155) üzenetére


sb
(veterán)

Igen ez így van, állítható a TDP a gyártó által. Eddig is így volt mind Intel, mind AMD oldalon. Nincs újdonság benne.
A másikban meg szimplán nem volt igazad, attól függően hány mp, de jelentősen kimehet a proci a normál TDP-ből. Egyébként ha megnézel teszteket mobil prociknál nem csak pár mp-ről van szó, direkt átlagfelhasználásra próbálják belőni ezeket, vagyis gyér TDP-ből sokkal jobban menjen legalább perces (0.5, de akár 2-3) nagyságrendben.

A téma viszont nem ez volt. Vagyis arn-nal neked ez, de én nem erről beszéltem elsősorban. Szimplán csak arról spekuláltam, hogy a mobil Ryzen milyen teljesítményre képes.
Tiszta perf/W.
Aztán ha ez megvan akkor ebből már lehet tudni - ha a TDP-t tudjuk - hogy mi várható a procitól.
- Ha a gyártó 15W-ra tolja akkor X mp után is tudjuk mennyit fog bírni kb.
- Ha felkonfigurálja mondjuk 25W-ra akkor mennyit fog menni huzamos ideig... És az is édesmindegy, hogy milyen betűt biggyeszt oda mellé, mert elvben ez lehet 25W-ra felhúzott U vagy M, vagy akármi... tök mindegy.
- Ill. most az új AMD feature a harmadik opció, ha jól értem: ha a gyártó ugyan 15W-ra lövi be, de aktív az mXFR és bírja a hűtés akkor a proci automatikusan továbbmegy a normál 15W TDP-n.

A lényeg számomra az volt, hogy mennyi kraft jön ki a prociból 15/25/35W-on és a két gyártó hogy viszonyul most valósan egymáshoz. Épp azért, mert ráírhatnak U/M/HQ-t, ide-oda konfigolhatják a long/short TDP-ket, mXFR-eket... sajnos sok dologgal elvihetnek a málnásba amikor a papírra írt számok semmit nem jelentenek arra vonatkozóan, hogy 5 perc után melyik proci lesz mondjuk 1.5x gyorsabb a másiknál és mennyi TDP-ből.

Itt viszont ha át is kanyarodnék az arn-nal vezetett témátokra, ott veled értek egyet. Vicc, hogy nem adják meg a gyártók a pontos specet és egész más az eset itt mobilnál, mint desktopon.
Arn-nak egyben van igaza: mobil cpu-nál eddig is így volt, csak egy frekit adtak meg ami semmitmondó volt. Nem újdonság, de ettől még nem annyira jó ez így. Főleg sok mag esetében lenne egyre relevánsabb itt megadni, és nem a desktopra is átvinni ezt a "jó szokást".

[ Szerkesztve ]

eladó cuccok: Phenom II X4+GTX460 1GB konfig, Samsung SSD-k, Tp-Link WDR3600, Modecom Feel 202 mITX ház...

(#159) Chaser válasza Prof (#157) üzenetére


Chaser
(titán)
LOGOUT blog

zennél dell extra szerződést kért/kapott, pontosan a pénzről szól, desktop cpu eladások megugrottak amd-nél, a mobil szegmensben is ez lesz és lesznek értelmes gépek, ennek 90% esélyt adok - ritkán tévedek ( : -
kivéve ha nem korlátozták le max 8gb a ramot, nem olvastam vissza jött-e erre válasz, nagy hülyeség lenne amd részéről

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#160) Tigerclaw


Tigerclaw
(veterán)

Arról van valami info, hogy mire képes az "északi és déli híd" a SoC-ban? Vagyis milyen a beépített memóriavezérlő, mekkora a támogatott RAM mérete és külön chip nélkül milyen és mennyi portot támogat?

Remélhetőleg ez a 8GB most csak egy döntés az OEM-ek részéről és nem a SoC limitje.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#161) Abu85 válasza Kansas (#155) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Kicsit bonyolultabb. Tehát arról van szó, hogy 9-25 wattig állítható a TDP. Természetesen aszerint, hogy az adott notebookba tervezett hűtés el tudja vezetni a termelt hőt. Tehát ha 20 wattot is elvezet a rendszer, akkor az OEM opcionálisan beállíthat 20 wattot, de akár kevesebbet is, viszont többet nem.
Az mXFR-ről kevés pontos adat van, de a Compaltól megtudtam, hogy az AMD időtartamra specifikál. Van egy tesztsor, aminél azt nézik, hogy egy meghatározott ideig a turbó órajel fölött kell maradnia a beállított órajelnek. Ha ezt minden felállított tesztben teljesíti a rendszer, akkor aktiválható rá az mXFR. A paraméterezést a notebook gyártója határozza meg, az AMD csak teszteli, és ha átmegy a teszten, akkor úgymond megengedi a működést. Ha nem megy át, akkor javasolnak egy alternatív paraméterezést, amit vagy elfogad a notebookgyártó, vagy inkább nem kéri az mXFR-t.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#162) nemlehet válasza Prof (#157) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Azért ezt a kirántja a fiókból az ilyen-olyan procit jó lenne már elfelejteni. Nem fogják. A jelenlegi architektúrának erősen elértek a határára, tehát ott már sokat nem lehet reszelni. A magszámot nem tudják növelni, mert elszáll a fogyasztás. A csíkszélesség csökkentés még évekre van, az se úgy működik, hogy dobálod rá a pénzt és akkor gyorsabban megcsinálják.
Az új architektúrán meg nyílván dolgoznak, de azt se lehet sürgetni, mert egy csomó előre nem látható problémát kell megoldani. Képzeld el úgy mint a házépítést. Ha 10x annyi melósod van nem lesz 10x olyan gyorsan kész a ház, mert a technológiai időkön nem tudsz spórolni és sok munkafolyamatot nem lehet hatékonyan többen csinálni (sőt).
Ha az intelnek lenne valami csodafegyvere eldugva akkor nem menne a szerencsétlenkedés a 370-es lapokkal pl..

Én most bizakodó vagyok, úgy néz ki a gyártók is szeretnének AMD-s APU-kat használni, bár ez érthető. Végre jelentősen előre lehet lépni teljesítményben azonos méret mellett, vagy azonos teljesítmény mellett lehet 50%-ot spórolni a fogyasztáson. Ezek mind komoly fegyvertények, nem úgy mint 2-5%-os előrelépegetések az intel részéről.

Amúgy meg az intel befizette a bírságokat, de ebből az AMD ugye semmit nem látott, mert nem nekik fizették, másrészt aprópénz volt az intelnek ahhoz képest amit nyertek.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#163) Chaser válasza nemlehet (#162) üzenetére


Chaser
(titán)
LOGOUT blog

A csodafegyver az elore hozott 6 mag lett, amit nagyitoval kell keresni ( : de legalabb van hozza draga lap amiben jo esellyel mar kovetkezo gen se fog menni, viszont azt lehet is kapni ((( :

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#164) Kansas válasza sb (#158) üzenetére


Kansas
(senior tag)

Igen, attól tartok az egyik legfontosabb tanulság a számomra ebből az egészből, hogy a procik kommunikált paraméterei(TDP, alap frekvencia, turbo frekvencia) mára ahelyett hogy érdemi, pontos információt nyújtanának a célközönségnek, a marketing szolgálatába lettek állítva kb.

TDP(thermal design power): ennek ugye azt kellene megmondania, mekkora hőmennyiség elvezetésére alkalmas hűtést kell illeszteni a procihoz, tehát nem lenne praktikus tartósan illetve nagy mértékben túllépni.
Az AMD TDP definíciója elvileg kb összhangban van ezzel, viszont komplikálja az XFR-rel
Ehhez képest az Intel ARK-on azt mondják, hogy ők az alapfrekvenciára adják meg a procik TDP-jét, tehát alap hogy állandóan valamilyen mértékben túllépik a turbo folytán.
Sajnos csak egy régi doksit találtam róla, az is igazából szerver procikról szól, és az Intel készítette.
Ezen doksi szerint a definíciók a következők:
AMD: "TDP. Thermal Design Power. The thermal design power is the maximum power a processor can draw
for a thermally significant period while running commercially useful software....The processor thermal solution should be designed to accommodate thermal design power (TDP) at Tcase,max.TDP is not the maximum power of the processor."
Intel: "The upper point of the thermal profile consists of the Thermal Design
Power (TDP) and the associated Tcase value. Thermal Design Power (TDP) should be used for
processor thermal solution design targets. TDP is not the maximum power that the processor can
dissipate. TDP is measured at maximum TCASE."
Ebből úgy tűnik, mintha kb ugyanazt értenék TDP alatt... öröm az ürömben.

Órajelek: Szvsz mára a CPU gyártók áldozatos munkával elérték hogy a procik órajel-specifikációi a lehető legminimálisabb információt szolgáltassák az adott proci valódi teljesítményéről, részben a sok energiahatékonyságot segítő okosság, részben a magok száma részben a standard teljesítménymérő referencia hiánya miatt.
Az általad említett tiszta perf/W kiszámítását ezek miatt enyhén szólva problémásnak, erősebben szólva irreálisnak tartom, bár valóban szükség lenne egy ilyen mérőszámra, de annak csak akkor lenne értelme, ha standard módon lehetne meghatározni, így alkalmas lenne alma-alma összehasonlításra.
Így aztán nem is csoda, hogy az egyes tesztoldalak mérései nem mindig mutatnak jelentős konzisztenciát.

A rant végére egyfajta zárszóként azt kell mondjam, már érteni vélem, miért látja arn a jövőt olyannak, amilyennek, de végfelhasználó/enterprise IT oldalról én a teljesítmény- és az energiahatékonyság-maximalizálás mellett ugyanannyira fontosnak tartanám a teljesítmény és fogyasztás értékek közérthető kommunikációját(és hogy a kommunikált értékeknek a valósághoz is statisztikailag jelentős köze legyen), hogy CPU/kliens/szerver vásárláskor lehetőség legyen érdemi tervezésre szerencsejáték helyett.
Lehet hogy át kéne térni a FLOPS/W-ban való számolásra?

[ Szerkesztve ]

I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

(#165) wsanyi válasza Prof (#157) üzenetére


wsanyi
(aktív tag)

Igen, sajnos én is ezt a lefizetősdit érzem. Dell nem jelentett be semmit. És mint tudjuk, ők a legnagyobb notebook gyártók. Sem Fujitsu. Japánban meg ők a menők. Valamit kéne csinálni azzal a kék bagázzsal. Tuti, megint ezt csinálják. :( Ez csaka zért baj, mert sok nagy cégnek szerződése van ezekkel a beszállítókkal.

@(#159) Chaser:

Ez csak a Threadripperre vonatkozik. És egészen pontosan Exkluzivitást vásároltak a 12 és 16 magosra, mert a 16 magos átlag 30%-kal veri meg az i9 7900X-et azonos áron, és azonos fogyasztás mellett.
+ Aki olyat vesz, az párhuzamosan renderel, és csinál mást is, és mellette még játszhat is rajta +fps-sel. Az i9-cel ez nem fog menni. A 7940X húzva tudja ugyanazt, de akkor többet fogyaszt. Ergo itt perf/W-ban is jobb az AMD, nem csak ár/teljesítményben. Pl. a 7980XE 4,7 GHz-en 585 W-ot eszik, ami több, mint duplája a 16 magos TR-nek, és így 30%-kal tud többet kb. Árban is dupla a CPU. Az alaplap uyganannyi, a hűtés olcsóbb AMD-re, mert van rá nagy léghűtő, ami teljesen jó rá. ;) Ráadásul, ha valaki sok videokárytát használ, akkor még a PCI_E Lane -ek száma is több. ;)

[ Szerkesztve ]

Az éltető nap mindig süt, még akkor is, ha néha nem látjuk, mert eltakarják a felhők, vagy mert éppen éjszaka van.

(#166) Chaser válasza wsanyi (#165) üzenetére


Chaser
(titán)
LOGOUT blog

Epp ezert nem lell temetni, ha az uj soc jo lesz, fogjak hasznalni a gyartok normalis kontosben, eddig sedesktop se mobil frinton nem volt ertelmes cpu-juk mar evek ota

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#167) stratova válasza wsanyi (#165) üzenetére


stratova
(veterán)

Fujitsu még a Siemensszel karöltve használt QL-60-at azóta AMD-től szvsz max GPU-t vettek (M260). Dell idővel épít rá, a kérdés az milyen szintű gépet. Latitude kb. Intel only Vostro volt még utoljára Llanoval (azóta ez is alsóbb szintű Latitude csak más sorszámmal). Bristol Ridge pl csak az Inspiron 5000-es szériába került.

KaBOOM? Yes Rico... KaBOOM!

(#168) jedis


jedis
(senior tag)

Szerintem a Raven Ridge-el teljesedtek be, az AMD majd 10 éves APU-s "álmai". Érzésem szerint, valami ilyesmire gondolhattak anno , amikor el kezdték tervezni. Pont a mobil szegmensben van értelme egy ilyen APU-nak ( persze máshol is, de főleg ott ). Ehhez mondjuk találkozni kellett egy már hatékony gyártástechnológiának, egy ütős architektúrával. No ez most össze jött. Ideje volt. :D Jönnek itt majd még kisebb APU-k is, nem csak 7-es, és 5-ös. Szerintem lesz 3-as is, SMT nékül, vagy 2mag+SMT, és mondjuk 384(6) árnyalóval. Van egy olyan érzésem, hogy az AMD a sima 2 magot ( NO SMT ), már hanyagolni fogja minden szegmensben, rákényszerítve az Intelt ugyan erre, és végre nagyobb szabadságot ( lehetőséget ) adva a programozóknak. :D

Ha az autópályán haladván, egyszer csak vészjósló mennydörgést hallasz magad mögött, és hátratekintvén egy nagy feketeség közelít feléd ezerrel, ne hidd azt hogy egy viharfelhő vett üldözőbe !

(#169) Tigerclaw válasza jedis (#168) üzenetére


Tigerclaw
(veterán)

Igen, elvileg 2 magosítva beérhetik a jelenlegi Core-M szériát, ami szintén 2 magos, 4,5W TDP-vel. Ez ráadásul már akár a komolyabb tabletekbe is beleférhet. Persze jó kérdés hogy mennyi piacot jelenthet ez nekik, amikor ebben a szegmensben mindenki átáll ARM-ra, még talán az MS is. A nagyhal itt is a Macbook lenne.

Lehet hogy felfelé hasznosabb lenne nekik lépni, mert a magasabb TDP korlát nekik kedvez, nem az Intelnek.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#170) carr


carr
(senior tag)

Nagyon helyes! Asszem a következő notiban ismét AMD fog dolgozni, pedig ebben intelt részesítettem előnyben. Minden máshol AMD. jellemzően ár, és nyithatóság miatt. (phenom 2 x2 555 Be @ X4 stb)

360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.No answer=blocked. Ne üdvözölj, köszönj!

(#171) MZperX75


MZperX75
(addikt)

Asztali verzióban mikor lesz elérhető APU ,erről tud valaki infót,és,hogy milyen?
Már kezd kicsit öregedni Llano A8-3870K-m 1-2 évet még kibírom :DDD

Szép színesek a diák,na majd a tesztek ......

[ Szerkesztve ]

(#172) jedis válasza MZperX75 (#171) üzenetére


jedis
(senior tag)

"1-2 évet még kibírom"

Na azért annyit nem kell. Ha minden igaz, kb. fél év múlva jönnek. :K

Ha az autópályán haladván, egyszer csak vészjósló mennydörgést hallasz magad mögött, és hátratekintvén egy nagy feketeség közelít feléd ezerrel, ne hidd azt hogy egy viharfelhő vett üldözőbe !

(#173) kpbendeguz válasza Tigerclaw (#169) üzenetére


kpbendeguz
(senior tag)

Amíg az AMD elsősorban ár/teljesítményben veri az intelt és nem az elérhető max. teljesítményben (kerüljön akármennyibe), plusz nem tartja az előnyét még pár évig, addig az Apple-ben fel sem merül, hogy AMD-re váltsanak. Túl sok extra költséggel járna és az Apple eleve nem foglalkozik az ár/teljesítmény érzékeny piaccal.

(#174) Kopi31415 válasza jedis (#172) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Plusz mire kapni is lehet, plusz mire beáll az ára és máris egy évnél vagyunk.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#175) laposonly11 válasza 8th (#78) üzenetére


laposonly11
(senior tag)

"... a Ryzen 7 2700U sokkal inkább a belépőszintű dedikált GPU-k ligájában versenyez, teljesítménye nagyjából a NVIDIA GeForce MX150-nel mérhető össze, ami asztali mércével mérve a GeForce GT 1030-nak felel meg."
Ezt a mondatot egy picit erősnek érzem. :D

Melyik része erős, az hogy szerinted a Ryzen GPU teljesítménye nem lesz képes az Nvidia dedikált MX150 szintjét hozni, vagy hogy az MX150-et az asztali GT1030 hoz hasonlítja, ami a tesztek alapján még hajszállal gyengébb is mint a mobil MX150?! :F

???

(#176) Kopi31415 válasza kpbendeguz (#173) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

A kiskukában mégis minden zsenér nélkül lecserélték az NV-t AMD-re, amikor az jobban alájuk feküdt, miközben a sebességbeli előny annyira nem volt egyértelmű.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#177) Abu85 válasza Kopi31415 (#176) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Annak oka volt. Az NV azt mondta az Apple-nek, hogy nem adják oda nekik a hardverek dokumentációját. Ezután az Apple olyan céghez ment, ahol a hardvereket nyíltabban kezelik. Ez az Apple-nek kritikus fontosságú, mert ők írják a meghajtók elég nagy részét, tehát nagyon számít, hogy kapnak-e róluk leírást, vagy nekik kell az egészet visszafejteni. Utóbbi nyilván nem reális irány. Az Intel és az AMD ebből a szempontból eléggé egységes. Megosztják a hardverek leírását a gyártópartnerekkel, és nagyrészt még a felhasználókkal is. De persze, ha az Intel bezárkózna, ahogy az NV, akkor őket is dobnák a fenébe, viszont nem látszik, hogy ilyet akarnának tenni.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#178) Oliverda válasza Abu85 (#177) üzenetére


Oliverda
(félisten)

Így kap az Apple grátiszba egy kis know-how-t is ami megy szépen a saját fejlesztésbe. Hülye NV!

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#179) Abu85 válasza Oliverda (#178) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Semmivel sem kap többet, mint ami már publikusan is elérhető az Intel és az AMD architektúráiról. Akár te is megnézheted: AMD és Intel

Az NV is megosztotta ezeket régebben, mert elég nagy előny, hogy a programfejlesztő, vagy akár az Apple esetén a rendszerprogramozó tud optimalizálni a hardverekre.

Ezekből egy mérnök sok dolgot nem tud kiolvasni, mert pont a lényeg hiányzik, az implementáció leírása. Viszont mondjuk a játékfejlesztőnek, a Metal fordítóját író csapatnak, vagy általánosan a Metal fejlesztőinek ezek a dokumentumok tökéletesek. Sőt, igazából szükségesek, hogy jó munkát végezzenek.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#180) Renok


Renok
(aktív tag)

Az Athlon 5350-et majd erre lehet cserélni? (Nyilván más alaplap és ram kell hozzá.)
Tehát ez lesz akár HTPC-be is való APU?

[ Szerkesztve ]

(#181) DraXoN válasza Renok (#180) üzenetére


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

Nem lehetetlen (szerintem), hogy legyen belőle mini-ITX vagy mini-STX.

Jöhet valami az előbbi formátumból, le akarom már cserélni én is a D945GCLF alaplapom ... 10 évébe lép lassan... régóta tervezem a cserét, de sose szántam el rá magam (frankón beállított linux megy rajta, sok-sok funkcióval).. de akkor akár már megvárhatom ezeket is... annyit még kibír (bár a ventilátorok már csapágyasak így nem 0-24 használom mostanában csak mikor dolgozom.. azon fut egy privát "melós" szerverem)..

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20

(#182) Kopi31415 válasza Abu85 (#177) üzenetére


Kopi31415
(félisten)

Tisztában vagyok vele, hogy oka volt. Azokat az írásokat is olvastam. Ellenben ez az ok nem az volt, hogy az AMD adja a leggyorsabb GPU-t.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

(#183) Abu85 válasza Kopi31415 (#182) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Az Apple-t nem érdekli, hogy Windows vagy Linux alatt ki adja a leggyorsabb GPU-t. Nekik az a fontos, hogy macOS alatt kinek a GPU-ja lehet a leggyorsabb. Eszerint döntik el a rendelést is.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#184) KraX válasza kpbendeguz (#173) üzenetére


KraX
(senior tag)

Az Apple szepen lassan atter majd az arm alapu sajat designera ahogy az a tablagepeikben es az iphoneokban es asszem a macbookban mar igy is van.

[ Szerkesztve ]

I know kung fu!

(#185) Plasticbomb válasza KraX (#184) üzenetére


Plasticbomb
(őstag)

macbookban az még csak egy segéd chip, pár spéci feladathoz.

Star Citizen, Subnautica

(#186) nemlehet válasza KraX (#184) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Azért arra szerintem még nyugodtan lehet várni, ne állj addig fél lábon. Az ARM egy jó ideig nem lesz még erőben ott ahol az x86 CPU-k és persze, persze tudom vannak ARM szerverek rengeteg szállal, de azok is csak jól párhuzamosítható célfeladatokra jók. Ahol ezt nem lehet megtenni ott bizony elvérzik az ARM egyelőre.

Plusz ha igaz, hogy 9W-ból ilyen teljesítményt tud akár kihozni a RR akkor az a hihetetlen fogyasztás előny sem áll meg sokáig. Az erős ARM SoC-ok is zabálnak ám ha sokáig hajkurásszák őket.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#187) KraX válasza nemlehet (#186) üzenetére


KraX
(senior tag)

Persze. Engem abszolut nem zavar ha intel vagy epp amd chippel lesznek felvertezve az apple gepei. Csupan annyit szerettem volna mondani, hogy a torekves latszik a cegen (apple), hogy el szeretnenek szakadni es sajat maguk tervezni a sajat rendszerukhoz a hardvert, ami vsz tobbszorosen hatekony is lehetne a mostani megoldasokhoz kepest.

I know kung fu!

(#188) Tigerclaw válasza kpbendeguz (#173) üzenetére


Tigerclaw
(veterán)

Az Apple sosem csúcsteljesítményű gépeket épít a Mac vonalon, tehát nem abban érdekelt hogy milyen erős a hardver, hanem abban, hogy olcsón kapja és keveset fogyasszon, mert akkor tud áll-leejtő dizájnú vékony gépeket alkotni. Nagyon gyakran le vannak maradva hardveresen, de nem érdekli őket, mert nem azzal adják el a termékeiket.

Az iOS vonal a kivétel mert ott ők tervezik a SoC-ot és nem mástól veszik.

Ami mutató nekik nagyon számít, az a fogyasztás/teljesítmény és ár/teljesítmény.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#189) Tigerclaw válasza nemlehet (#186) üzenetére


Tigerclaw
(veterán)

Az Apple mindig a saját útját járja és azt már évek óta lehet látni, hogy inkább az iOS a szíve csücske és ahhoz butítja le a Mac OS-t és a saját szoftvereit. A Mac Pro miatt kénytelenek az iOS-t magasabb szintre hozni, mert rendes multitasking és filekezelő nélkül minden csak nem Pro. Szóval nem lenne nagy meglepetés, ha pár éven belül jönne egy közös OS, vagy hibrid Mac-ek. Ha ehhez hozzáteszem, hogy az általuk tervezett Ax chipek állítólag teljesítményben már egy szinten vannak az x86-os vonal hasonló chipjeivel, akkor az megint abba az irányba mutat, hogy hamarosan nem csak a iPhone-ban és iPad-ban használja azokat. Mondhatni visszatérnek az alapokhoz.

Engem egyébként a Mac Mini jövője érdekel főleg, mert mostanában már elég rejtélyesen nyilatkoznak róla. Annyi biztos hogy feléled a széria, de úgy tűnik, hogy nem csak kap egy szintre hozó hardverfrissítést, mert akkor máshogy nyilatkoztak volna róla.

Most 3 utat tartok valószínűnek:

- Frissítik és kap egy nagyobb leárazást

- Áttérnek Ax chipre

- Áttérnek AMD-re (lehet hogy csak a Mini-nél első körben)

Az első és utolsó lehetőség valószínűbb, de Ax chip lenne a nagy dobás.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#190) Chepany


Chepany
(senior tag)

Milyen jó kis Apple topik lett itt... :U

(#191) Tigerclaw válasza Chepany (#190) üzenetére


Tigerclaw
(veterán)

Bocs, hogy nem raktam offba, de a Raven Ridge az amire nekik is nagy szükségük van jelenleg, hacsak nem lép előre az Intel nagyot az IGP területén. Ugyanazt a teljesítményt jóval kisebb fogyasztásból jóval olcsóbb alkatrésszel...ez az amire az Apple folyamatosan vadászik.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#192) Chepany válasza Tigerclaw (#191) üzenetére


Chepany
(senior tag)

Ami azt illeti nekem is nagy szükségem lenne rá, és vadászok mindenféle infóra ami a témával kapcsolatos. Épp ezért remélem minél hamarabb megkapjuk - persze nekem a desktop a várós :D

(#193) ddekany válasza Tigerclaw (#189) üzenetére


ddekany
(addikt)

Azért az x86 elhagyása a meglévő szoftverekkel való kompatibilitás miatt igencsak bátor lépés lenne. Igen, anno meglépték PowerPC-vel, de attól még rázós. (MS is éppen próbálkozik ilyen irányba Qualcomm-ékkal. Valószínűleg nem lesz bátorító az eredmény... ;] )

(#194) apatyas válasza ddekany (#193) üzenetére


apatyas
(Korrektor)

Csak az érzéseimet írom le a témával kapcsolatban:
- az Applenak megvan a store-ja, és ha abban a tartalmat átfordítják, akkor utána senkit nem érdekel, hogy mi van alatta amin fut.
- ellenben a MS-nál.. ők is ezt akarják eljátszani, hogy kizárólag a store-os cuccaikat lehessen megvásárolni és futtatni windowson (lehet, hogy sosem vallják be, de ezt szeretnék). Na most ez így marhára csípi a szemem, mert PC-n fordítok egy hello worldöt és megy. Eddig legalábbis így volt, és örülnék, ha így is maradna, legalább annyira, hogy más alkalmazásokat fel lehet rakni, mint egy telefonra - ahol bevallom, nem próbálkoznék saját program futtatásával - mert a kialakult ökoszisztémában nincs rá igényem - de lehet, hogy másnak ide is lenne.

[ Szerkesztve ]

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#195) ddekany válasza apatyas (#194) üzenetére


ddekany
(addikt)

Az épp a nagy kérdés, hogy automatikusan át tudnak-e fordítani egy alkalmazást, és mennyire jól, úgy hogy a forráskód nem áll rendelkezésre. Ha igen, akkor ezt store nélkül, lokálisan is megtehetnék (lényegében ezt is akarják MS-ék, és majd meglátjuk milyen lesz). Ha nem, akkor a store annyira sokat nem segít.

Saját magad által fordított programot fel lehet telepíteni telefonra is. Andoridra legalább is simán.

[ Szerkesztve ]

(#196) Tigerclaw válasza ddekany (#195) üzenetére


Tigerclaw
(veterán)

Az Xcode miatt a forráskódtól indulnának. Az Apple készít egy új fordítási opciót, a fejlesztők meg használják.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#197) Tigerclaw


Tigerclaw
(veterán)

Vajon lesz az Ryzen 5 2500U / 2700U mellett más mobil APU is a szériában?

Ha igen, akkor az asztali Ryzenhez hasonlóan itt is csak 1 féle chipet gyártanak és az órajelekkel az engedélyezett magok számával, illetve több chip összetokozásával képezik le a teljes palettát?

Lefele gondolom probléma nélkül lehet skálázni, pl. 4 helyett csak 2-3 magot aktiválva, és esetleg hozzáigazítva a GPU magos számát, ha kell. Viszont felfelé vajon össze lehet-e kapcsolni, tokozni több ilyen SoC -ot a Threadripper / EPYC megoldásokhoz hasonlóan.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#198) stratova válasza Tigerclaw (#197) üzenetére


stratova
(veterán)

A jelenlegi dizájn mellett szvsz 4/4, 4/8 ill felezéssel egy új SKU esetén 2/2, 2/4 lehetséges.
Itt esélyesen hasonló lesz a felállás mint Bristolnál, először a nagyobb azaz mostanra (Raven) 4/8 esetleg 4/4-et dobhatják be, később készülhet el a "felezett" verzió Stoney Ridgehez hasonlóan.
APU-ban szerintem saját termékpalettán nem legóznak ennyit, most 4/8 lenne a plafon és majd ha bővül az egy CCX-ben lakó magok száma akkor lehet 6/12+IGP.

[ Szerkesztve ]

KaBOOM? Yes Rico... KaBOOM!

(#199) Tigerclaw válasza stratova (#198) üzenetére


Tigerclaw
(veterán)

Én az elnevezésből gondolom (Ryzen 5 2700U), hogy nem ez lesz a csúcs a jelenlegi mobil palettán. Szóval vagy lesz egy másik chip 6/12 vagy 8/16 megoldással vagy valahogy összetokoznak két 2db 4/8-ast.

Esetleg jöhet egy mobil Ryzen CPU, APU helyett, dGPU-val.

Kíváncsi vagyok, hogy az APU-k és dGPU-k között hova tervezi a határt az AMD? Persze mindig relatív, hogy mekkora teljesítményt nevezünk GPU-nál belépő, közép, felső, prémium kategóriának, de eddig az IGP-k mondhatni nem léptek be a "gamer" szegmensbe, főleg ha az aktuális játékokat nézzük, nem az évekkel korábbiakat. Most mintha előrébb lépnének és a közép, alsó-közép kategóriát elérnék. Vajon épül-e majd legalább semi-gamer laptop Raven Ridge APU-val, dGPU nélkül?

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#200) solfilo válasza Tigerclaw (#199) üzenetére


solfilo
(veterán)

Pont ebben a cikkben van írva, hogy Ryzen 7 2700U és Ryzen 5 2500U a két típus, mindkettő négy magos. Ha egy CCX-ben felmegy a magok száma max 6-ra, akkor jöhetnek majd 6/12-esek is.

Itt is látszik:

[ Szerkesztve ]

solfilo

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.