Hirdetés
- Vélemény: ezt teheti majd az új vezető az Intellel
- Itt a legtöbb kézikonzolra telepíthető SteamOS előzetese
- Annyira örül az SNES öregedésének Super Mario, hogy idővel nagyobbat ugrik
- Vélemény: nem valószínű, hogy jönnének dedikált neuronháló gyorsítók
- Extrém magas az új GeForce-ok előállítási költsége?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- Extrém magas az új GeForce-ok előállítási költsége?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen notebookot vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SONY LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
bolcsodal
addikt
Effajta memória butítással találkozott már valaki Mobil Raven Ridge platformon?
-
bolcsodal
addikt
Remélhetőleg felnőnek a feladathoz. Eleddig 3X okozott BSOD-ot AMD GPU driver, de csak akkor ha Steam is futott a háttérben.
Néhány játékot raktam fel rá, meg a 3DMark-hoz kellett a Steam account.
Remélem azért változik majd a helyzet, nem kéne kékhalálozzon azért egy ilyen kategóriás laptop (főleg ennyi pénzért lol).
-
bolcsodal
addikt
-
bolcsodal
addikt
válasz
bolcsodal #241 üzenetére
Leteszteltem AC/akku terhelés alatt a GPU 975/1050 MHz-en működik (Max regisztrált órajel). Ezzel az a paradox helyzet áll elő, hogy a noti akkun jobban teljesít 3dMark-ban (Stargate). Persze minimálisan. Kíváncsi leszek a memóriára később.
Érdekes, ahogy próbál játszadozni a TDP-kerettel.
-
bolcsodal
addikt
Nyilván azért került bele, hogy ne zabálja fel a akkut fél óra alatt. Amit letettek az asztalra az AMD-nél az szerintem nagyon ígéretes. Ha megoldják a fogyasztás problémáját kitolt TDP-throttling mellett az ad majd egy lökést a vékony notik fejlesztésén. Ha!...megoldják..
Addig nekem elég hogy még SC memória mellett is földbe döngöli az Intel HD Graphics 620-at...
A probléma itt is a piaci részesedés lesz, bármilyen penge cuccokat hoz le az AMD az Intel dominancia megfolyt mindent...
Amikor kerestem az új notit kicsit becsömörlöttem ahogy özönlött a sok 8th-gen i5/i7 MX150 megoldás..persze ott is húszmillió féle TDP-re belőve úgy hogy esélyed se legyen megbecsülni a teljesítményét a konfignak.
És ezek teljesítménye akár 50%-os szórást is mutatott főleg ha lepkefing hűtésből adódó throttling-ot is nézzük.
-
bolcsodal
addikt
Igazából ez olcsóbb volt mint az inteles Elitebook-ok. Eddig nem csalódtam benne.
Komoly gond viszont ez az idióta power-throttle. Ezen még dolgoznia kell az AMD-nek.
Pl. ha reádugod a töltőre megemeli a CPU órajeleket, de ezzel egyidőben a közös teljesítménykorlát miatt visszaveszi a GPU órajelet...paradox módon nyersz 30-40% GPU teljesítményt ha lehúzod a töltőről lol.
Legalábbis internetes források szerint. Ha majd lesz időm kitesztelem én is valamivel.
Remélem idővel kapnak valamilyen ráncfelvarrást, hiszen töltőn rohadtul nincs értelme a fogyasztás miatt korlátozni az APU-t, thermal throttling-nak meg nincs nyoma egy tesztben sem.
-
bolcsodal
addikt
Elég csúnyán meghalt a topic. KB két hete nyúzok egy Elitebook 745 G5-öt. Eddig nagyon kellemes meglepetés, mindig ís arra törekedtem, hogy legyen egy full AMD notim.
Erre nem beleraknak egy Intel Wifi vezérlőt...?
Mindenesetre a terméktámogatásnál nagyon rezeg a léc. Nincs hivatalos driver, amit a Vega 10-hez le lehetne tölteni még az AMD oldalán sem. Az automata érzékelés széttárja a kezét, nem ismer olyant hogy Ryzen 2700U.
A HP oldaláról a 17.7-es verziószámú Crimson viszont települ SofPaq-on keresztül (a 18.1-es nem ismeri fel a gépet).
Eddig csak munkára használtam abban nyilván nincs kihívás. Viszont tervezem, hogy lemérem a SC-DC memória hatását (valahonnan kerítek bele még egy 8GB-s modult).
A tervet nehezíti, hogy sem az AIDA64 sem a CPU-Z nem ismeri fel a benne levő memóriamodult. Le kell kapnom az alját, hogy megfelelő társat találjak neki.
További furcsaság, hogy az AIDA GPGPU tesztje kereken 2TFLOPS-osnak mondja a VGA-t...
Valahogy dual GPU konfignak látja, de még a fele sem lenne reális valószínűleg.
-
stratova
veterán
Azért a TDP limit és a memóriasávszélesség még nagy úr lehet. Ennek a stratégiának az lehet a célja, hogy láss versenyképes konkurenciát az Inteles variánsok mellett. Megkapja pár tesztoldal összességében pl envy x360-at nem húzták le, bár ahol javulhatna az éppen szoftveres terület.
-
stratova
veterán
Acer Swift 3 érdekes módon nem csak önálló 2700U és 2500U APU-kkal, de utóbi esetben RX 540 2 GB dGPU-val is feltűnt mindkét modellnél. Tippre MX1030 (940MX) és MX1050 között lehet a teljesítménye.
-
stratova
veterán
Ahogy nézem a W4190M is még a jó öreg Oland alapjain nyugszik.
Ez felvet két kérdést. HP bevállalja-e Zbookban:
1. 2500G-t, mint a W4190M + 2/4 i5/7 váltótársát
2. W4190M helyére érkezik-e kis fogyasztású Polaris 12 alapú megoldás, WX4130 lehetne P11 de P12 is (lásd korábban vágott)
3. Az EEC listában szereplő Vega 11, 12 mikor kerülhet bevetésre FirePro / RadeonPro fronton.Időközben NBC letesztelte a Bristolos Thinkpad A275-öt, így ha tippelnem kellene Raven variáns talán jövő karácsonyra. De HP még guríthat egy Elitebookot 2018 első felében, látva mennyivel korábban jelent meg a 725 G4.
-
stratova
veterán
válasz
stratova #231 üzenetére
Arra kíváncsi vagyok beszivárog-e Polaris 11/21 legkisebb vágott verziója az asztali / OEM piacra, notebookban ugyanis:
Radeon Pro 460 (16 CU) [1024:64:16] -> RX 560, Radeon Pro 560
Radeon Pro 455 (12 CU) [768:48:16] -> Radeon Pro 555
Radeon Pro 450 (10 CU) [640:40:16] -> RX 550Kabaré, hogy ezeknek a nem túl nagy lapkáknak hány SKU-ja fut Polaris10/20-ból is van 3:
Radeon Pro 575 (36 CU) [2304:144:32] RX 580
Radeon Pro 575 (32 CU) [2048:128:32] RX 570
Radeon Pro 570 (28 CU) [1792:112:32]
Ennek ellenére milyen kevés gépbe kerülnek be. -
stratova
veterán
Persze, az teljesen felesleges húzás volt anno Lenovonál is (E535-575), hogy A10 mellé jár egy ballaszt dGPU A8 meg elmalmozott magában. Ez a gondom nekem is, R7 az új A10 mivel a leggyorsabb AMD ezért mellépattintunk valamit alapból, ami szépen megdobja az árat.
Oland (Oland Mars Hainan) behúzza lassan a legtöbbször átnevezett GPU címét, most épp Radeon 520-530-ként lapít
8730M / 8750M / 8770M / 8790M
R5 M255 / R7 M260 / M265 / M270 / M270X
R5 M330 / R7 M340 / M350 / M360 / M370
R5 M430 R7 M440 / M445 / M460
Radeon 520, 530
RX 540 a legkisebb viszonylag új generációs mobil dGPU (Polaris 12)Azt megszoktuk, hogy a low end öregedik a legtovább, de azért a GCN 1.0 vs 3.0 név alapú nyomonkövethetetlensége nem szép húzás.
-
válasz
stratova #229 üzenetére
Egy fokkal így is jobb, mint amikor mondjuk egy Bristol Ridge mellé betesznek egy buta, kevesebb számolóegységes régi átnevezett ócskavasat. Csak tudnám minek csinálják ezt.
Ezek az Oland, Hainan és társai kihalhatnának már végre.Ettől függetlenül nem értem, mi indokolja a 200$ felárat, az SSD mérete ennyit nem dob rajta.
-
stratova
veterán
Acer is bejelentette a 2500U, 2700U APU-kkal szerelt Swift 3 üdvöskéjét.
Már most kezdődik, ami anno Llano esetében is feltűnt. Bizonyos gépeknél azonos kategóriában vagy egyedüli AMD APU, vagy Intel + dGPU kerül (régen pl HP Probook 6570/75b i5-2520M+ HD 6470M vs. A8-3510MX).
Illetve 2700U-val jár a 256 helyett 512-es SSD és 750 helyett 950$ kezdőár. -
stratova
veterán
Ha még nem volt, NBC is letesztelte.
-
stratova
veterán
X360-as tesztből én azt mondanám, elsőre az üzemidőre gyúrjanak rá, a többi rendben van. Mobil IGP-ben a csoda képességek szerintem nincsenek annyira fókuszban, mint a konkurenciához mérten versenyképes üzemidő, a jellemzőbb felhasználási területeken.
Bár hothardware tesztjében szépen befutott Spectre mellé és TechReportnál is érkezett egy helyreigazítás a témában. -
n4n3x
csendes tag
nem fog ez nagyon alá vágni a Kaby-Lake G-nek?
Vagy nem egy piaci szegmensbe vág a 2? -
apatyas
Korrektor
Egyrészt: Hothardware HP teszt, vmelyik másik topikban linkelték.
Másrészt, ha ennyi volt a feketepéterpéntek akció, akkor volt már jobb is. Ma 630 dodó, sima hdd-vel és 8GB rammal, de láttuk már ugyanott múlt hét elején 600-ért is.Még egy találgatás: a laptop variánsokkal lehet hogy addig nem jönnek ki és nem reklámozzák széleskörűen, amíg az aktuális csodadriver ki nem jön, ami engedélyezi a Vega összes újításának kihasználását. Pl NGG, primitive discard (a HBCC-nek véleményem szerint semmi jelentősége nincs, ha úgyis csak a rendszermemória elérhető).
-
stratova
veterán
válasz
solyomferi #223 üzenetére
Egészen más liga R7 2700U/R5 2500U ~15W, i7-8809G/8705G ~95+W.
Abu szerint Ravenből várató egy ~35 W-is verzió is, kérdés itt a piaci elterjedtség. Bristolból alig volt 35 W-os verzióval szerelt modell.
FX-9830P míg A12-9730P inkább AiO gépbe került. -
solyomferi
tag
Megnéznék egy összehasonlítást AMD 2700u 2500u Intel Core i7-8809G, Core i7-8705G között.
Mert végül is ellenfél lett az Amd APU Vs intel Proci /Amd Gpu
Kicsi Komikus. -
awexco
őstag
620 dodó
-
awexco
őstag
Ha jól látom ebben alapból 256 ssd van . Kár hogy a nagyobb porcival nem lehet rendelni . Illetve nagyobb aksival .
Dolláros ár ssd-vel konfigurálva felugrik 930- ra. Az euróra váltva 788 . Szal a 777 eurós ár okés leszámítva , hogy a dollárosba 12gb ram van az eurós 8gb-al szemben .
-
apatyas
Korrektor
A HP-nál leng a notiárfolyam rettenetesen. Először 735, aztán 599 amit én is láttam és azt írták 11.18-ig ez lesz az ára, most meg 799 dollár - de most már nem 2* 4GB ram az alap kiépítés, hanem 4 + 8GB ami korábban +70 zöldhasúba került. Az első árral kb ekvivalens. Mellette az FX-es és az A12-es is leng..
Hurrá, jön a black friday, emelni kell az árat. -
apatyas
Korrektor
válasz
stratova #214 üzenetére
Az akku tekintetében nem látom, hol lenne hátrányban. Csak a cellaszámból nem következik kisebb teljesítmény, egyébként is oda van írva mennyi az annyi és ugyanannyi. Az AC adapter valóban combosabb, ami nagyobb (max) fogyasztást sejtet - így az akku teljesítménye relatíve kisebb lehet valóban, ha erre gondoltál.
Ryzen : 3-cell, 55.8 Wh Lithium-ion prismatic Battery, 65 W AC power adapter, Video Playback Battery Life Up to 7 hours and 15 minutes [3]
Core i7-8550U : 4-cell 55.67 WHr Lithium-ion Battery, 45 W AC power adapter
videoidő emitt nincs részletezve, csak a teljes akkuidő, ami 9:45 ill 9 a core javára.Az általam eddig ismert 14"-es gép 45 Wh-s akkujához képest ez az 55Wh elég jó / a gép maga 14" méretű! 14.16 x 9.8 x 0.77 in /
-
apatyas
Korrektor
Tegnap még nem látszott ez, de mára megjelent:
HP ENVY x360 -
stratova
veterán
válasz
Tigerclaw #203 üzenetére
Ez az Asus magánakciója, volt hogy egy DTR notiba bepattintotta az R7 1700-at, gondolom a 65 W TDP miatt lépte meg, de ez inkább egy kis erődemonstráció. Mondjuk menyivel jobban mutatna RX 580 helyett Vega 11-gyel
Korábban is készítettek (Clevo és az ő termékeit azt felhasználó gyártók) asztali procis DTR gépeket.
Jelenleg R7 2700U és majd talán H lehet az igazi mobil plafon. Mivel még Xeon néven is árul az Intel 4/8 mobil lapkát és még nincs kint a mobil 6/12 (ami abszolút űberdrága rétegtermék lehet 1,2 stb) felesleges feljebb menni. Valószínűleg csak azért frissült a két olcsóbb (1505M, 1535M) v6 mobil Xeon Kaby Lake-re, mert a felette Coffe Lake-et vetheti be Intel idővel.
-
válasz
Tigerclaw #201 üzenetére
Az vesz Ryzen 7 1700-al szerelt notit. Eddig egyébként is a 2/4 volt a mainstreem notiknál, meg a 2 modulos AMD megoldások, szóval így is nagy ugrás szerintem egy rendes 4/8, már ha leszivárog a mainstreem kategóriába.
Intelnek egyébként van 4/8 megoldásnál feljebb valami noti szinten?
-
Tigerclaw
nagyúr
My bad. Tényleg R7-nek hívják a nagyobbat.
Akkor valószínűleg itt is 1 féle chippel képzik le a teljes palettát és nem várható 6 vagy 8 magos chip.
A desktop APU-k esetén ez borítékolható, mert ott van egy teljes Ryzen CPU paletta az R3-tól az EPYC -ig. Vagyis akinek nem elég a 4 magos APU, az válasszon a CPU-k közül, de mobil oldalon mit választhat az AMD-től, akinek nem elég a 4/8 teljesítménye?
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
stratova #198 üzenetére
Én az elnevezésből gondolom (Ryzen 5 2700U), hogy nem ez lesz a csúcs a jelenlegi mobil palettán. Szóval vagy lesz egy másik chip 6/12 vagy 8/16 megoldással vagy valahogy összetokoznak két 2db 4/8-ast.
Esetleg jöhet egy mobil Ryzen CPU, APU helyett, dGPU-val.
Kíváncsi vagyok, hogy az APU-k és dGPU-k között hova tervezi a határt az AMD? Persze mindig relatív, hogy mekkora teljesítményt nevezünk GPU-nál belépő, közép, felső, prémium kategóriának, de eddig az IGP-k mondhatni nem léptek be a "gamer" szegmensbe, főleg ha az aktuális játékokat nézzük, nem az évekkel korábbiakat. Most mintha előrébb lépnének és a közép, alsó-közép kategóriát elérnék. Vajon épül-e majd legalább semi-gamer laptop Raven Ridge APU-val, dGPU nélkül?
-
stratova
veterán
válasz
Tigerclaw #197 üzenetére
A jelenlegi dizájn mellett szvsz 4/4, 4/8 ill felezéssel egy új SKU esetén 2/2, 2/4 lehetséges.
Itt esélyesen hasonló lesz a felállás mint Bristolnál, először a nagyobb azaz mostanra (Raven) 4/8 esetleg 4/4-et dobhatják be, később készülhet el a "felezett" verzió Stoney Ridgehez hasonlóan.
APU-ban szerintem saját termékpalettán nem legóznak ennyit, most 4/8 lenne a plafon és majd ha bővül az egy CCX-ben lakó magok száma akkor lehet 6/12+IGP. -
Tigerclaw
nagyúr
Vajon lesz az Ryzen 5 2500U / 2700U mellett más mobil APU is a szériában?
Ha igen, akkor az asztali Ryzenhez hasonlóan itt is csak 1 féle chipet gyártanak és az órajelekkel az engedélyezett magok számával, illetve több chip összetokozásával képezik le a teljes palettát?
Lefele gondolom probléma nélkül lehet skálázni, pl. 4 helyett csak 2-3 magot aktiválva, és esetleg hozzáigazítva a GPU magos számát, ha kell. Viszont felfelé vajon össze lehet-e kapcsolni, tokozni több ilyen SoC -ot a Threadripper / EPYC megoldásokhoz hasonlóan.
-
ddekany
veterán
Az épp a nagy kérdés, hogy automatikusan át tudnak-e fordítani egy alkalmazást, és mennyire jól, úgy hogy a forráskód nem áll rendelkezésre. Ha igen, akkor ezt store nélkül, lokálisan is megtehetnék (lényegében ezt is akarják MS-ék, és majd meglátjuk milyen lesz). Ha nem, akkor a store annyira sokat nem segít.
Saját magad által fordított programot fel lehet telepíteni telefonra is. Andoridra legalább is simán.
-
apatyas
Korrektor
Csak az érzéseimet írom le a témával kapcsolatban:
- az Applenak megvan a store-ja, és ha abban a tartalmat átfordítják, akkor utána senkit nem érdekel, hogy mi van alatta amin fut.
- ellenben a MS-nál.. ők is ezt akarják eljátszani, hogy kizárólag a store-os cuccaikat lehessen megvásárolni és futtatni windowson (lehet, hogy sosem vallják be, de ezt szeretnék). Na most ez így marhára csípi a szemem, mert PC-n fordítok egy hello worldöt és megy. Eddig legalábbis így volt, és örülnék, ha így is maradna, legalább annyira, hogy más alkalmazásokat fel lehet rakni, mint egy telefonra - ahol bevallom, nem próbálkoznék saját program futtatásával - mert a kialakult ökoszisztémában nincs rá igényem - de lehet, hogy másnak ide is lenne. -
ddekany
veterán
-
Tigerclaw
nagyúr
-
Chp
őstag
Milyen jó kis Apple topik lett itt...
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
nemlehet #186 üzenetére
Az Apple mindig a saját útját járja és azt már évek óta lehet látni, hogy inkább az iOS a szíve csücske és ahhoz butítja le a Mac OS-t és a saját szoftvereit. A Mac Pro miatt kénytelenek az iOS-t magasabb szintre hozni, mert rendes multitasking és filekezelő nélkül minden csak nem Pro. Szóval nem lenne nagy meglepetés, ha pár éven belül jönne egy közös OS, vagy hibrid Mac-ek. Ha ehhez hozzáteszem, hogy az általuk tervezett Ax chipek állítólag teljesítményben már egy szinten vannak az x86-os vonal hasonló chipjeivel, akkor az megint abba az irányba mutat, hogy hamarosan nem csak a iPhone-ban és iPad-ban használja azokat. Mondhatni visszatérnek az alapokhoz.
Engem egyébként a Mac Mini jövője érdekel főleg, mert mostanában már elég rejtélyesen nyilatkoznak róla. Annyi biztos hogy feléled a széria, de úgy tűnik, hogy nem csak kap egy szintre hozó hardverfrissítést, mert akkor máshogy nyilatkoztak volna róla.
Most 3 utat tartok valószínűnek:
- Frissítik és kap egy nagyobb leárazást
- Áttérnek Ax chipre
- Áttérnek AMD-re (lehet hogy csak a Mini-nél első körben)
Az első és utolsó lehetőség valószínűbb, de Ax chip lenne a nagy dobás.
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
#54625216 #173 üzenetére
Az Apple sosem csúcsteljesítményű gépeket épít a Mac vonalon, tehát nem abban érdekelt hogy milyen erős a hardver, hanem abban, hogy olcsón kapja és keveset fogyasszon, mert akkor tud áll-leejtő dizájnú vékony gépeket alkotni. Nagyon gyakran le vannak maradva hardveresen, de nem érdekli őket, mert nem azzal adják el a termékeiket.
Az iOS vonal a kivétel mert ott ők tervezik a SoC-ot és nem mástól veszik.
Ami mutató nekik nagyon számít, az a fogyasztás/teljesítmény és ár/teljesítmény.
-
KraX
őstag
válasz
nemlehet #186 üzenetére
Persze. Engem abszolut nem zavar ha intel vagy epp amd chippel lesznek felvertezve az apple gepei. Csupan annyit szerettem volna mondani, hogy a torekves latszik a cegen (apple), hogy el szeretnenek szakadni es sajat maguk tervezni a sajat rendszerukhoz a hardvert, ami vsz tobbszorosen hatekony is lehetne a mostani megoldasokhoz kepest.
-
nemlehet
őstag
Azért arra szerintem még nyugodtan lehet várni, ne állj addig fél lábon. Az ARM egy jó ideig nem lesz még erőben ott ahol az x86 CPU-k és persze, persze tudom vannak ARM szerverek rengeteg szállal, de azok is csak jól párhuzamosítható célfeladatokra jók. Ahol ezt nem lehet megtenni ott bizony elvérzik az ARM egyelőre.
Plusz ha igaz, hogy 9W-ból ilyen teljesítményt tud akár kihozni a RR akkor az a hihetetlen fogyasztás előny sem áll meg sokáig. Az erős ARM SoC-ok is zabálnak ám ha sokáig hajkurásszák őket.
-
DraXoN
addikt
Nem lehetetlen (szerintem), hogy legyen belőle mini-ITX vagy mini-STX.
Jöhet valami az előbbi formátumból, le akarom már cserélni én is a D945GCLF alaplapom ... 10 évébe lép lassan... régóta tervezem a cserét, de sose szántam el rá magam (frankón beállított linux megy rajta, sok-sok funkcióval).. de akkor akár már megvárhatom ezeket is... annyit még kibír (bár a ventilátorok már csapágyasak így nem 0-24 használom mostanában csak mikor dolgozom.. azon fut egy privát "melós" szerverem)..
-
Az Athlon 5350-et majd erre lehet cserélni? (Nyilván más alaplap és ram kell hozzá.)
Tehát ez lesz akár HTPC-be is való APU? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Oliverda #178 üzenetére
Semmivel sem kap többet, mint ami már publikusan is elérhető az Intel és az AMD architektúráiról. Akár te is megnézheted: AMD és Intel
Az NV is megosztotta ezeket régebben, mert elég nagy előny, hogy a programfejlesztő, vagy akár az Apple esetén a rendszerprogramozó tud optimalizálni a hardverekre.
Ezekből egy mérnök sok dolgot nem tud kiolvasni, mert pont a lényeg hiányzik, az implementáció leírása. Viszont mondjuk a játékfejlesztőnek, a Metal fordítóját író csapatnak, vagy általánosan a Metal fejlesztőinek ezek a dokumentumok tökéletesek. Sőt, igazából szükségesek, hogy jó munkát végezzenek.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
#06658560 #176 üzenetére
Annak oka volt. Az NV azt mondta az Apple-nek, hogy nem adják oda nekik a hardverek dokumentációját. Ezután az Apple olyan céghez ment, ahol a hardvereket nyíltabban kezelik. Ez az Apple-nek kritikus fontosságú, mert ők írják a meghajtók elég nagy részét, tehát nagyon számít, hogy kapnak-e róluk leírást, vagy nekik kell az egészet visszafejteni. Utóbbi nyilván nem reális irány. Az Intel és az AMD ebből a szempontból eléggé egységes. Megosztják a hardverek leírását a gyártópartnerekkel, és nagyrészt még a felhasználókkal is. De persze, ha az Intel bezárkózna, ahogy az NV, akkor őket is dobnák a fenébe, viszont nem látszik, hogy ilyet akarnának tenni.
-
laposonly11
senior tag
"... a Ryzen 7 2700U sokkal inkább a belépőszintű dedikált GPU-k ligájában versenyez, teljesítménye nagyjából a NVIDIA GeForce MX150-nel mérhető össze, ami asztali mércével mérve a GeForce GT 1030-nak felel meg."
Ezt a mondatot egy picit erősnek érzem.Melyik része erős, az hogy szerinted a Ryzen GPU teljesítménye nem lesz képes az Nvidia dedikált MX150 szintjét hozni, vagy hogy az MX150-et az asztali GT1030 hoz hasonlítja, ami a tesztek alapján még hajszállal gyengébb is mint a mobil MX150?!
-
törölt tag
válasz
Tigerclaw #169 üzenetére
Amíg az AMD elsősorban ár/teljesítményben veri az intelt és nem az elérhető max. teljesítményben (kerüljön akármennyibe), plusz nem tartja az előnyét még pár évig, addig az Apple-ben fel sem merül, hogy AMD-re váltsanak. Túl sok extra költséggel járna és az Apple eleve nem foglalkozik az ár/teljesítmény érzékeny piaccal.
-
MZperX75
addikt
Asztali verzióban mikor lesz elérhető APU ,erről tud valaki infót,és,hogy milyen?
Már kezd kicsit öregedni Llano A8-3870K-m 1-2 évet még kibíromSzép színesek a diák,na majd a tesztek ......
-
carr
őstag
Nagyon helyes! Asszem a következő notiban ismét AMD fog dolgozni, pedig ebben intelt részesítettem előnyben. Minden máshol AMD. jellemzően ár, és nyithatóság miatt. (phenom 2 x2 555 Be @ X4 stb)
-
Tigerclaw
nagyúr
Igen, elvileg 2 magosítva beérhetik a jelenlegi Core-M szériát, ami szintén 2 magos, 4,5W TDP-vel. Ez ráadásul már akár a komolyabb tabletekbe is beleférhet. Persze jó kérdés hogy mennyi piacot jelenthet ez nekik, amikor ebben a szegmensben mindenki átáll ARM-ra, még talán az MS is. A nagyhal itt is a Macbook lenne.
Lehet hogy felfelé hasznosabb lenne nekik lépni, mert a magasabb TDP korlát nekik kedvez, nem az Intelnek.
-
jedis
senior tag
Szerintem a Raven Ridge-el teljesedtek be, az AMD majd 10 éves APU-s "álmai". Érzésem szerint, valami ilyesmire gondolhattak anno , amikor el kezdték tervezni. Pont a mobil szegmensben van értelme egy ilyen APU-nak ( persze máshol is, de főleg ott ). Ehhez mondjuk találkozni kellett egy már hatékony gyártástechnológiának, egy ütős architektúrával. No ez most össze jött. Ideje volt.
Jönnek itt majd még kisebb APU-k is, nem csak 7-es, és 5-ös. Szerintem lesz 3-as is, SMT nékül, vagy 2mag+SMT, és mondjuk 384(6) árnyalóval. Van egy olyan érzésem, hogy az AMD a sima 2 magot ( NO SMT ), már hanyagolni fogja minden szegmensben, rákényszerítve az Intelt ugyan erre, és végre nagyobb szabadságot ( lehetőséget ) adva a programozóknak.
-
stratova
veterán
Fujitsu még a Siemensszel karöltve használt QL-60-at azóta AMD-től szvsz max GPU-t vettek (M260). Dell idővel épít rá, a kérdés az milyen szintű gépet. Latitude kb. Intel only Vostro volt még utoljára Llanoval (azóta ez is alsóbb szintű Latitude csak más sorszámmal). Bristol Ridge pl csak az Inspiron 5000-es szériába került.
-
wsanyi
aktív tag
Igen, sajnos én is ezt a lefizetősdit érzem. Dell nem jelentett be semmit. És mint tudjuk, ők a legnagyobb notebook gyártók. Sem Fujitsu. Japánban meg ők a menők. Valamit kéne csinálni azzal a kék bagázzsal. Tuti, megint ezt csinálják.
Ez csaka zért baj, mert sok nagy cégnek szerződése van ezekkel a beszállítókkal.
@(#159) Chaser:
Ez csak a Threadripperre vonatkozik. És egészen pontosan Exkluzivitást vásároltak a 12 és 16 magosra, mert a 16 magos átlag 30%-kal veri meg az i9 7900X-et azonos áron, és azonos fogyasztás mellett.
+ Aki olyat vesz, az párhuzamosan renderel, és csinál mást is, és mellette még játszhat is rajta +fps-sel. Az i9-cel ez nem fog menni. A 7940X húzva tudja ugyanazt, de akkor többet fogyaszt. Ergo itt perf/W-ban is jobb az AMD, nem csak ár/teljesítményben. Pl. a 7980XE 4,7 GHz-en 585 W-ot eszik, ami több, mint duplája a 16 magos TR-nek, és így 30%-kal tud többet kb. Árban is dupla a CPU. Az alaplap uyganannyi, a hűtés olcsóbb AMD-re, mert van rá nagy léghűtő, ami teljesen jó rá.Ráadásul, ha valaki sok videokárytát használ, akkor még a PCI_E Lane -ek száma is több.
-
Kansas
addikt
Igen, attól tartok az egyik legfontosabb tanulság a számomra ebből az egészből, hogy a procik kommunikált paraméterei(TDP, alap frekvencia, turbo frekvencia) mára ahelyett hogy érdemi, pontos információt nyújtanának a célközönségnek, a marketing szolgálatába lettek állítva kb.
TDP(thermal design power): ennek ugye azt kellene megmondania, mekkora hőmennyiség elvezetésére alkalmas hűtést kell illeszteni a procihoz, tehát nem lenne praktikus tartósan illetve nagy mértékben túllépni.
Az AMD TDP definíciója elvileg kb összhangban van ezzel, viszont komplikálja az XFR-rel
Ehhez képest az Intel ARK-on azt mondják, hogy ők az alapfrekvenciára adják meg a procik TDP-jét, tehát alap hogy állandóan valamilyen mértékben túllépik a turbo folytán.
Sajnos csak egy régi doksit találtam róla, az is igazából szerver procikról szól, és az Intel készítette.
Ezen doksi szerint a definíciók a következők:
AMD: "TDP. Thermal Design Power. The thermal design power is the maximum power a processor can draw
for a thermally significant period while running commercially useful software....The processor thermal solution should be designed to accommodate thermal design power (TDP) at Tcase,max.TDP is not the maximum power of the processor."
Intel: "The upper point of the thermal profile consists of the Thermal Design
Power (TDP) and the associated Tcase value. Thermal Design Power (TDP) should be used for
processor thermal solution design targets. TDP is not the maximum power that the processor can
dissipate. TDP is measured at maximum TCASE."
Ebből úgy tűnik, mintha kb ugyanazt értenék TDP alatt... öröm az ürömben.Órajelek: Szvsz mára a CPU gyártók áldozatos munkával elérték hogy a procik órajel-specifikációi a lehető legminimálisabb információt szolgáltassák az adott proci valódi teljesítményéről, részben a sok energiahatékonyságot segítő okosság, részben a magok száma részben a standard teljesítménymérő referencia hiánya miatt.
Az általad említett tiszta perf/W kiszámítását ezek miatt enyhén szólva problémásnak, erősebben szólva irreálisnak tartom, bár valóban szükség lenne egy ilyen mérőszámra, de annak csak akkor lenne értelme, ha standard módon lehetne meghatározni, így alkalmas lenne alma-alma összehasonlításra.
Így aztán nem is csoda, hogy az egyes tesztoldalak mérései nem mindig mutatnak jelentős konzisztenciát.A rant végére egyfajta zárszóként azt kell mondjam, már érteni vélem, miért látja arn a jövőt olyannak, amilyennek, de végfelhasználó/enterprise IT oldalról én a teljesítmény- és az energiahatékonyság-maximalizálás mellett ugyanannyira fontosnak tartanám a teljesítmény és fogyasztás értékek közérthető kommunikációját(és hogy a kommunikált értékeknek a valósághoz is statisztikailag jelentős köze legyen), hogy CPU/kliens/szerver vásárláskor lehetőség legyen érdemi tervezésre szerencsejáték helyett.
Lehet hogy át kéne térni a FLOPS/W-ban való számolásra? -
nemlehet
őstag
Azért ezt a kirántja a fiókból az ilyen-olyan procit jó lenne már elfelejteni. Nem fogják. A jelenlegi architektúrának erősen elértek a határára, tehát ott már sokat nem lehet reszelni. A magszámot nem tudják növelni, mert elszáll a fogyasztás. A csíkszélesség csökkentés még évekre van, az se úgy működik, hogy dobálod rá a pénzt és akkor gyorsabban megcsinálják.
Az új architektúrán meg nyílván dolgoznak, de azt se lehet sürgetni, mert egy csomó előre nem látható problémát kell megoldani. Képzeld el úgy mint a házépítést. Ha 10x annyi melósod van nem lesz 10x olyan gyorsan kész a ház, mert a technológiai időkön nem tudsz spórolni és sok munkafolyamatot nem lehet hatékonyan többen csinálni (sőt).
Ha az intelnek lenne valami csodafegyvere eldugva akkor nem menne a szerencsétlenkedés a 370-es lapokkal pl..Én most bizakodó vagyok, úgy néz ki a gyártók is szeretnének AMD-s APU-kat használni, bár ez érthető. Végre jelentősen előre lehet lépni teljesítményben azonos méret mellett, vagy azonos teljesítmény mellett lehet 50%-ot spórolni a fogyasztáson. Ezek mind komoly fegyvertények, nem úgy mint 2-5%-os előrelépegetések az intel részéről.
Amúgy meg az intel befizette a bírságokat, de ebből az AMD ugye semmit nem látott, mert nem nekik fizették, másrészt aprópénz volt az intelnek ahhoz képest amit nyertek.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Kicsit bonyolultabb. Tehát arról van szó, hogy 9-25 wattig állítható a TDP. Természetesen aszerint, hogy az adott notebookba tervezett hűtés el tudja vezetni a termelt hőt. Tehát ha 20 wattot is elvezet a rendszer, akkor az OEM opcionálisan beállíthat 20 wattot, de akár kevesebbet is, viszont többet nem.
Az mXFR-ről kevés pontos adat van, de a Compaltól megtudtam, hogy az AMD időtartamra specifikál. Van egy tesztsor, aminél azt nézik, hogy egy meghatározott ideig a turbó órajel fölött kell maradnia a beállított órajelnek. Ha ezt minden felállított tesztben teljesíti a rendszer, akkor aktiválható rá az mXFR. A paraméterezést a notebook gyártója határozza meg, az AMD csak teszteli, és ha átmegy a teszten, akkor úgymond megengedi a működést. Ha nem megy át, akkor javasolnak egy alternatív paraméterezést, amit vagy elfogad a notebookgyártó, vagy inkább nem kéri az mXFR-t. -
Tigerclaw
nagyúr
Arról van valami info, hogy mire képes az "északi és déli híd" a SoC-ban? Vagyis milyen a beépített memóriavezérlő, mekkora a támogatott RAM mérete és külön chip nélkül milyen és mennyi portot támogat?
Remélhetőleg ez a 8GB most csak egy döntés az OEM-ek részéről és nem a SoC limitje.
-
Chaser
legenda
zennél dell extra szerződést kért/kapott, pontosan a pénzről szól, desktop cpu eladások megugrottak amd-nél, a mobil szegmensben is ez lesz és lesznek értelmes gépek, ennek 90% esélyt adok - ritkán tévedek ( : -
kivéve ha nem korlátozták le max 8gb a ramot, nem olvastam vissza jött-e erre válasz, nagy hülyeség lenne amd részéről -
sb
veterán
Igen ez így van, állítható a TDP a gyártó által. Eddig is így volt mind Intel, mind AMD oldalon. Nincs újdonság benne.
A másikban meg szimplán nem volt igazad, attól függően hány mp, de jelentősen kimehet a proci a normál TDP-ből. Egyébként ha megnézel teszteket mobil prociknál nem csak pár mp-ről van szó, direkt átlagfelhasználásra próbálják belőni ezeket, vagyis gyér TDP-ből sokkal jobban menjen legalább perces (0.5, de akár 2-3) nagyságrendben.A téma viszont nem ez volt. Vagyis arn-nal neked ez, de én nem erről beszéltem elsősorban. Szimplán csak arról spekuláltam, hogy a mobil Ryzen milyen teljesítményre képes.
Tiszta perf/W.
Aztán ha ez megvan akkor ebből már lehet tudni - ha a TDP-t tudjuk - hogy mi várható a procitól.
- Ha a gyártó 15W-ra tolja akkor X mp után is tudjuk mennyit fog bírni kb.
- Ha felkonfigurálja mondjuk 25W-ra akkor mennyit fog menni huzamos ideig... És az is édesmindegy, hogy milyen betűt biggyeszt oda mellé, mert elvben ez lehet 25W-ra felhúzott U vagy M, vagy akármi... tök mindegy.
- Ill. most az új AMD feature a harmadik opció, ha jól értem: ha a gyártó ugyan 15W-ra lövi be, de aktív az mXFR és bírja a hűtés akkor a proci automatikusan továbbmegy a normál 15W TDP-n.A lényeg számomra az volt, hogy mennyi kraft jön ki a prociból 15/25/35W-on és a két gyártó hogy viszonyul most valósan egymáshoz. Épp azért, mert ráírhatnak U/M/HQ-t, ide-oda konfigolhatják a long/short TDP-ket, mXFR-eket... sajnos sok dologgal elvihetnek a málnásba amikor a papírra írt számok semmit nem jelentenek arra vonatkozóan, hogy 5 perc után melyik proci lesz mondjuk 1.5x gyorsabb a másiknál és mennyi TDP-ből.
Itt viszont ha át is kanyarodnék az arn-nal vezetett témátokra, ott veled értek egyet. Vicc, hogy nem adják meg a gyártók a pontos specet és egész más az eset itt mobilnál, mint desktopon.
Arn-nak egyben van igaza: mobil cpu-nál eddig is így volt, csak egy frekit adtak meg ami semmitmondó volt. Nem újdonság, de ettől még nem annyira jó ez így. Főleg sok mag esetében lenne egyre relevánsabb itt megadni, és nem a desktopra is átvinni ezt a "jó szokást". -
Prof
addikt
Tok mindegy, hogy 10-szer gyorsabb az AMD vagy se, Intel mellenyzsebbol lefizeti a gyartokat mar nagyon regota.
300-szor nagyobb ceg az Intel mint az AMD, csak a sufni fiokjukbol barmikor elohuznak versenytarsat amivel a konkurrenciat uberelik, ha akarnak. (nem akarnak mert sokkal olcsobb lefizetni a gyartokat, birsagot meg sose fizetnek be mert eletuk vegig fizetik az ugyvedeket aminek kolteseget leirjak az adobol )
Az, hogy mi van a piacon Inteltol csak a fejjuk a sok birkat marketing strategia, aminek eredmenyekeppen az elmult 5 evben kb nulla fejlodes tortent CPU teren.
Megint lesz majd 1-2 noti AMD-vel totalszar kijelzovel mobiltelefon akkuval 1 csatornas lassu memoriaval, recsego billentyuzettel, ultragagyi "haz"ban.
A piaci verseny nem a technologiarol szol, hanem a penzrol.
-
AusWolf
őstag
Végre lesz normális IGP ultramobil chipben is! Ha az ezzel szerelt gépek nem lesznek túl drágák, akkor megfontolom a vásárlást. Utazáshoz jó lesz.
-
Kansas
addikt
Aha, fantasztikus hogy átmenetileg pár másodpercre fel tudja tornászni, csak nem erről volt itt szó, hanem arról, hogy a base TDP-t(a te szóhasználatodban "long") lehet a hűtés/használat függvényében az OEM-nek lejjebb/feljebb állítani a hozzá tartozó frekvencia-tartománnyal együtt. Így lehet ugyanazt a procit más teljesítményszint mellett, normál notiba és ultrabookba is beletenni.
Desktop prociknál sehol nem láttam még több TDP értéket.@Abu: ha itt tévedtem volna, javíts ki pls, de minden általam olvasott review-ból ez jön le nekem.
-
sb
veterán
Ez nem csúfság meg hit kérdése. Tény. Kicsit utána kéne nézned, mert évek óta minimum két TDP érték létezik akár asztaliknál, akár mobil prociknál.
A teljesség igénye nélkül... itt 25-30W-ig felmennek:
[link]
[link]
A 40W-os mérésről most hirtelen nem találtam meg a képet.Az én 6440HQ-s Dell Latitude-om is 35W long, 45W short TDP-vel nyomja alapból.
Az más kérdés, hogy van ahol vélhetően lekonfigutálják őket... mondjuk a 12mm vastag házakban.
Vagy nem, mert ott a thermal throttling és úgyis lecsapja ha gond van. Ill. a short TDP duration is állítható az egyszerűség kedvéért. -
Vesa
veterán
Sok sok éve nem villantott az AMD ilyen szintű, a gyakorlatban is mérhető előnnyel rendelkező fejlesztést! Csak a nagy bejelentések jöttek sorra, de a teszteken szinte minden elvérzett. Ha ezek az adatok most valósak -és nincs okom kételkedni abban, hogy azok- akkor végre valóban tényezővé válik az AMD az Intellel szemben, és ez igazán örvendetes!
-
Kansas
addikt
Nagyon csúf is lenne, hogyha az Intel a kifejezetten a hűtés tervezés paraméterezésére szolgáló TDP érték 1,5-2,5x-ére turbózna mobil eszközökben...
Desktop prociknál még úgy-ahogy OK, mert ott max teszel rá egy combosabb hűtőt, ha nem akarod, hogy állandóan a throttling menjen, de notiban, különösen ultrabookban a tervezett hűtés az hard limit.
Kivéve persze a dzsunkaware kategóriában(nekem egy Latitude-hoz vagy Thinkpad-hez képest már az Acer is az), ahol forrósodik a csuklótámasz... mondjuk gamerben meg felszáll a Tupoljev, de ott legalább akkor hűt is rendesen.Azzal ne gyere, hogy "Ugyan, ez 25W."! Az USB-s bögrefűtő/melegen tartó az csak 2,5W, mégis ha nem vezeted el valamivel(bögre tea/kávé), frankón megégeti a kezed.
-
sb
veterán
Az is megvan, egyik betűt se írtam le?
Tök mindegy, a slide-okon XFR és TDP érték szerepelt, ez alapján ott van, hogy 15 és 25W-ból mennyit tud.
Elég egyértelmű. A 700 pontos érték mellé meg nem kaptunk W-ot, de nyilván ennél (15W-nál tutira) többet kér.Egyébként olyan szempontból is tök mindegy a beállított TDP (és így a betűjele), hogy pl. az Intel 15W-os is lazán felturbózik 25-40W-ra is akár, ugyanis létezik (régóta) Short Turbo TDP is.
@cain69
szerintem ezt az xfr mérést nyugodtan értheted (notebook szinten) végtelen hűtés csíttel.
Ugyan, ez 25W. Azért ezt bőven lehűtik az Ultrabookokon kívül bárhol. -
Kansas
addikt
Inkább a TDP függ az órajelen kívül mástól is...
Szvsz sem mobil sem asztali vonalon nem ez a jövő, csak van most az Intelnek egy bizonytalanabb minőségű/elkapkodott generációja, ahol egyébként az i5-8400 a legbizonytalanabb termék.
Egyszerűen az eladások zömét kitevő nagymegrendelőknek nem fogja bevenni a gyomra, és előlük már pl.az MS is meghátrált nem egyszer...Most jut eszembe, miért nem veszed számításba az aktuális órajel-tartomány megadásakor a P- meg C-state-eket, akkor még bővebb lenne
OK, vicc volt...
-
Kansas
addikt
1. Persze, mert az órajel és a teljesítmény közt ugye csak papíron van kapcsolat...
2. Épp hogy nem. Egy adott TDP-re beállított proci órajeleiben nem lesz ekkora a min-max tartomány. Mit nem lehet a konfigurálható TDP koncepcióján érteni?Vagy úgy gondolod, hogy aTDP keretet csak a throttling tartatja be? Abban az esetben az ezekkel szerelt konfigok esetén az aktuálisan beállított TDP is szükséges adat a vásárló számára.
Képzeld el, mit szólna az egyszeri enterprise ügyfél, ha egy 200 db-os megrendelt csomagban érkezett azonos tag-ű gépek közt 30-40% teljesítmény-különbséget tapasztal...
-
Frawly
veterán
Örülök, hogy ebben is meg tudják szorongatni az Intelt, nagyon ideje volt már a versenynek. Viszont az U-s Intel procikat nem nehéz verni, mert konkrétan hulladékok, nulla teljesítménnyel, persze nem lehet kárhoztatni őket, 15W-os TDP-be (amin még a GPU-val is osztozni kell) nem fér bele normális számítási teljesítmény, fizikai képtelenség lenne. Papírvékony, trendi ultrabookokba biztosan jó, csak épp nem jó semmire. A normális mobilprocesszor a QM/HM-es 45W TDP-s prociknál kezdődik és végződik, persze azoknak már komolyabb hűtés is kell, de legalább nem csak papírnehezéknek lesz jó a gép.
-
Kansas
addikt
Gyanítom az OEM az aktuálisan konfigurált TDP-hez belőve megad majd egy szűkebb, pár száz MHz-es tartományt(lásd Ryzen esetét), amelyen belül az adott termék esetében a turbo működik.
Elvileg tehetnék azt is, mint az Intel pl. az i5-8400 esetén, de az szvsz kib@szás a vásárlóval, aki egy adott teljesítményt célozva esetleg sokkal gyengébb procit kap, vagy tutira menve kénytelen beruházni egy sokkal drágábba. -
kisza25
félisten
válasz
antikomcsi #15 üzenetére
ok, de ez 15W-on, nem lesz ebből mondjuk 45W változat játékgépbe és akkor ereszd el a hajam? bár dedikált GDDR nélkül kuka, az IGP sebessége, de régebben volt rá példa, hogy az alaplapra hegesztettek IGP-nek videó memóriát
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
nemlehet #138 üzenetére
Valamennyit számítani fog, de messze nem annyit, mint régen. Ez abból látszik, hogy még single channel módban is gyorsabb az IGP, mint az Intelé dual channellel, vagy az előző generációs 35 wattos Bristol Ridge. Ennyit számít a DSBR vs. IMR, na meg persze a degeneratív háromszögek kivágása még mielőtt terhelnék a memóriabuszt, vagy például a jobb DCC is segít, és akkor még az NGG be sincs építve a meghajtóba, ami szintén egy memóriabusz kímélésére kitalált technika, hiszen még azelőtt vágja ki a fals pozitív, de amúgy nem látható háromszögeket, hogy megterhelnék a memóriát. Igazából a Vega tele van ilyen ultramobil szintről összelopott sávszélkímélő technológiákkal.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nincs köztes turbó. A Precision Boost 2 akár az összes magon el tudja érni a max órajelet, vagy mXFR mellett akár fölé is mehet, ha erre van lehetőség. A köztes turbó tehát az alapórajel és a turbó között van, de nem meghatározható.
Az nagy kérdés, hogy egy gyártónak mire van joga. Igazából az Intellel kapcsolatos dolog is vihar volt a biliben. Egyszerűen a cég nagyobb varianciával akar dolgozni, így nem közölnek egy paramétert, amit a korábbi generációban megadtak. Ezt a felhasználó megélheti problémaként, mert az Intel rendszerével valóban létezik pontosan meghatározható köztes turbó, de ezért hisztizni felesleges.(#133) Oliverda: A mobil sorozat mindenhol több szintre van osztva a fogyasztás szempontjából. A két véglet a low power és a high performance. A középen a standard fogyasztás van. Az AMD fogyasztása konfigurálhatósággal együtt 5-35-ig skálázódik, így a standard a 15 watt náluk. Az Intelnél a fogyasztás 4,5-től 55-ig terjed konfigurálhatósággal, így náluk a standard modell a 28 watt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Tehát a te állításodnak van értelme, de az enyémnek, ami a te állításodba lényegi másolata, már nincs? Értem, én kérek elnézést.
Külön hírben foglalkozunk a termékekkel. Azokat majd írják a kollégák, vagy én, ha jönnek a gyártói bejelentések.
Én az AMD slide-ján single channelt látok a Lenovóra. Azt is tudni, hogy miért. A Lenovo szerint az alapdizájnja annak a gépnek annyira vékony, hogy túl kicsi alaplap mehet csak bele. Emiatt nem tudnak rá két csatornával integrálni memóriát. Az inteles platform is egycsatornás volt, ebben a vázban.A HP gépek specifikációjánál a store-t érdemes nézni. Az preview PDF-eket olyanok írják, akik magával a géppel az életükben nem találkoztak, ezeket csak a kereskedőpartnereknek küldik. De már többször előfordult a múltban, hogy a preview adatok eltértek a store-ostól. Hivatalosan utóbbi a pontos, legalábbis azt mondta egy régebbi kérdésemre a HP, hogy ha eltérés van, akkor az számít ami a store-ban le van írva, mert azt ellenőrizve töltik ki, ugyanis ott már reklamálhat a vevő, ha valami nem úgy van, ahogy írja a spec. Szóval ezzel meg kell várni a store-t.
-
Kansas
addikt
A különbség, hogy az Intel fix TDP keretű desktop procikon tette ezt, ezek meg OEM által szabályozható TDP-jű mobil procik, természetesen mások lesznek a névleges órajelek is az aktuálisan megadott TDP függvényében, nem mindegy, hogy 9, 15 vagy 25W-ra lövik be, így indokolt a tág tartomány.
Ha úgy adták volna ki, hogy pl. fix 15W TDP-hez ilyen spec-eket, lett volna fennakadás.
Plusz az AMD nem épít default OC-t a BIOS-ba(UEFI-be), lásd Multi Core Enhancement... -
arn
félisten
No, most senki sem lazadozik, hogy miert csak a max turbot adta meg a gyarto? A multkor az intel utolso szemetlada volt hasonloert...
Remek proci lett, vegre van mindenutt verseny. Johetnek a desktop parok.
-
Dare2Live
félisten
Témába vágó adatokon nyugszik és aki az elmúlt 10+évben következtetéseket vont le belölle az kb eltalálta mi megy a CPU piacon.
11. évben ne lenne normális következtetéseket levonni belölle?Amúgy nem 50% hanem ~40% meg csak diy ami kicsi piac de sokat elmond... de ahogy látom nem érdemi irányba mutatnka hszeid inkább Trollszagúak rendesen. Így itt én inkább ki is szálnék.
-
370 kizárólag coffelaket támogatja,de azt teljeskörűen.
Joci10: nem tudom miről beszélsz jelenlegi állás szerint 370 a coffe lake tejes generációját támogatni foga a 8 magost is,hiába átmeneti lap a tényen nem változtat.
Z390 :
" with faster IO, new HD audio, and even integrated Wi-Fi, launching next year. "
-
BrezaJ
csendes tag
Szerintem először is szánalmas ez az Abu ekézés mindenáron. Főleg úgy hogy most te nem érted a logikát. Másodsorban miért nem írsz te cikeket ha ekkora tudásod van? Jó lenne ha nem kb minden AMD topik arról szólna hogy Abu így Abu úgy. Ha nem tetszik minek vagy itt, minek olvasod. Nem is értem.
-
Raymond
titán
Ez nem szemelyeskedes, eppen csak rezignalas mert kb annyit ertelme van az allitasodnak hogy "az alma es a cipokanal se hasznalhato tetofedesre mert mindketto zold". Szerinted ezzel mit kezdjen valaki? Aztan hogy tenyleg ennyire nem megy a dolog neked vagy direkt csinalod aranylag mindegy, mert mindket lehetoseg valahol szomoru.
Egyebkebkent van meg a hiren mit csiszolni, mondjuk mint Europai lap az emlitett Acer, HP es Lenovo notik Europai elerhetosegevel is kiegeszithened mert mar van info. Vagy utannajarhatnal hogy miert van az AMD-nel dual channel a Lenovo-nal es a HP-nal is amikor a Lenovo mar mondta hogy single channel lesz a HP-nal meg lathatod mi van a termekhir topic-jaban, mert ez az info azert eleg erdkes az olvasoknak ahogy a hozzaszolasokon lathatod.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Kicsit bonyolultabb a dolog. Az Intelnél az U kétfélét jelent. Van az ultramobil, ami 15 watt base, és van a standard, ami 28 watt base. A H és az M viszont ugyanaz, mint az AMD-nél, legalábbis definíció szerint. Viszont a Raven Ridge esetében a 15 watt a standard termék, és nincs benne két fogyasztási kategória. A 28 wattosra nem is reagálnak, mert nagyjából az a H és az U választóhatára, míg az Intelnél a standard U miatt a H 45 wattnál kezdődik. Ezt elvileg a Raven Ridge el sem fogja érni, mivel a H base szinten 35 watton tetőzik.
-
Kansas
addikt
Az ugye megvan, hogy az AMD-nél nem ugyanazt jelöli az "U" utótag, mint Inteléknél?
-
sb
veterán
válasz
t72killer #21 üzenetére
Közben ránéztem még pár diára másik oldalon is.
Ott azt írják, hogy long duration CB futtatásnál mXFR-rel 550 pötty 25W, nélküle 450, 15W.Tehát rövid fejszámolás után kb. így nézhet ki a helyzet:
3.8GHz - 700 pötty, ?W
3.0 – 550 pötty, 25W
2.4-2.5 – 450 pötty, 15WHa jól rémlik a korábbi tesztekből akkor a Kaby-Lake R is 2.3-2.4GHz körül áll meg 15W-ból.
Szóval a 15W-ból 91W-os desktop procit ver, vagy, hogy agyonveri a Kabyt az túlzásnak tűnik, de így is korrekt.
Jobb is talán, és 25-30W-ból kijöhet az erős 4/8 mobil proci. Fullos IGP-vel meg gondolom 45W-ból lazán elvan.
15W meg a szokásos throttlingos megoldás lesz, de az is elég erős azért rövid távon egy Ultrába. Olyan szint amiről 3-4 éve csak álmodtunk (mindkét oldalon).szerk: Az i5-6500-am dob pont 550 pontot CB-ben. Alaposan alulfeszelve 50-55W-ból.
-
MeszesKPT
őstag
Látom színes-szagos ábrákkal megint tele a padlás, de inkább megvárom miként materializálódik mindez végleges termékekben. Az sem fog ártani, ha még kaphatóak is lesznek ilyen laptopok a boltokban, mert korábban eddig a fázisig nem nagyon tudott eljutni az AMD.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Bár fogadtam volna, hogy ez lesz a válasz. Most gazdag lennék.
De akkor legyen. Ha az AMD közöl nem reprezentatív adatot, akkor az rossz, ha a Valve, akkor az jó.
(#113) Yutani:
(#115) Raymond: Ezt írtad:
"... nem 40-50% a teljes piacon, hanem 40-50% egyes a vilag kulonbozo reszeirol szarmazo eladoknal
"
A Steam HW surveyben pedig nem 16,5% az AMD a teljes piacon, hanem csak a világ különböző részeiről származó felhasználók adataiból annyi.
Nekem ez ugyanannak tűnik. A definíció is van rá: nem reprezentatív.
-
Oliverda
félisten
"Client computing revenue increased by a strong double-digit percentage from a year ago, as we expanded our Ryzen processor family and saw increased demand in the desktop market. Ryzen 5 and Ryzen 7 processors have ramped well in the desktop channel market, reaching 40% to 50% desktop market share at strategic e-tailers worldwide. In addition, OEM adoption is accelerating as customers ramp shipments in advance of the holiday sales cycle." [link]
-
VinoRosso
veterán
Szvsz nagyon aránytalan lett. 7600k -nak megfelelő CPU telejsítmény egy GT1030-nak megfelelő grafikához. Normáális ? Ki eszik fél szelet húst két adag körettel ? Nem lehetne úgy kérni, hogy fele ilyen CPU, dupla akkora GPU ?
Aki gamer laptopot akar az majd így fogja kérni a boltban, és ha ez csak dedikált kártyával fog menni neki akkor majd annak megfelelő terméket vesz. Aki meg nem gamer laptopot akar annak tök felesleges a Vega.
-
Dare2Live
félisten
Kérdés mi a normális. Ha IDC az talán 2017Q4végén megtippeli mi volt 2018 Q2ben amikor még ZEN elérhetősége erősen problémás volt.
Amiből még vmennyire ki lehet indulni az az AMD gyorsjelentés Earnings, margin... rész. Fut fel.
De nagy lové majd Epycből lesz, mire datacenterek rákapnak, az eredményekben is meglátszik talán 2018 Q2es gyj.... és ekkor már a raven ridge értékesítéseknek is ha picit is de látszaniuk kell már.
-
A CL támogatása alap, hiszen azért 'készült', hogy az átmeneti időben legyen valami, amibe működésre lehet bírni (vagyis ez szerintem nem infó). A plusz tüskék meg nem jelentenek semmit, hiszen ezek csak az LGA csatlakozókhoz tartoznak, nem a chipset-hez. Vagyis konkrétabban: a következő chipsetekhez, hogy majd azok le tudják kezelni az esetlegesen érkező 8 magos modelleket. Ez a Z370 csak azért született meg, mert -állítólag, az Intel szerint- az 'alap' Z270-es lapok nem tudtak volna megbirkózni a 6 magos CL-ekkel (pontosabban azok tápellátásával).
-
Tigerclaw
nagyúr
Ez a 3 bejelentett noti szinte ultrabook kategóriájú a kép és a specifikáció alapján, tehát vékony, SSD-vel kérhető, IPS kijelzőpanel legalább FHD felbontással és vélhetően fémházzal. Szóval ezek már "normális" gépek szerencsére. A specifikáció alapján tökéletesek lennének a Macbook Pro -kba -is.
Tényleg I/O oldalról mit hoz ez a SOC, tehát milyen és mennyi portot támogat extra déli híd vagy egyéb chip nélkül?
-
Dare2Live
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Trónfosztás történt az ultramobil szinten: az AMD ott visz be gyomrost az Intelnek, ahol senki sem számított rá.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Peugeot, Citroën topik
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Politika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Interactive Brokers társalgó
- További aktív témák...
- 8.-9. generációs processzorok különböző árak Beszámitok!
- i7-12700KF újszerű/új CPU-k: 89,999-91,999 Ft! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Eladó Intel Core i5-14400 (14. Gen) dobozos processzor
- Intel Core i5 10500 - 4.5 GHz - 6mag/12szál - Eladó!
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Prèmium minősèg, elèrhető áron! Ne hagyd ki !
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600KF 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1070 8GB Rampage Shiva 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest