Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple notebookok
- Milyen notebookot vegyek?
- Változik a CPU-k csomagolása az EU-ban
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Teljes fényárban: Chieftec Apex Lumo gépház
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nelorfin
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék.
Vettem egy Asus Zenbook UX325E lapost, főleg munkára, ám az is szempont volt, hogy ha van egy kis szabadidőm, akkor pár játékkal el tudjak szaladgálni.
Proci: Intel® Core™ i5-1135G7 Processor és hát ugye az Intel Iris XE mocorogna benne + 16gb ram.
A vásárlás előtt nézegettem teszteket, hogy ezzel a speckóval mi hogy fut, és az általam preferált játékok Valorant, Overwatch, WOW azért egész korrekt FPS-el mocorogtak a tesztvideókon. Ám nálam csak a szenvedés van. Elég magas FPS számmal belép a pályára (80 - 90), aztán visszazuhan olyan 2 perc múlva 17 - 20 FPS-re. Hol lehet a hiba?
Nagyon nem értek hozzá, annyit láttam, hogy 8gb van megosztva a GPU-hoz, de amikor a játékok futnak 0.5 - 0.9 - et használ a cucc. Jelentsen ez bármit is.
Tanács, hogy mit baszok el? Mondom a gépem a melómnál 110%-ot teljesít, gyönyörű színek, stb csak épp a kevés szabadidőmben szopat rendesen a játékoknál.A válaszokat elpőre is köszönöm.
-
KISDUCK
addikt
Hát elsőre én is úgy néztem erre az intel dgpu-ra mint a mém videóban a sofőr aki ránéz az automata váltóra és elkezd öklendezni, de hogyha ebből piacra dobnának sz@rért-h#gyért 4x-es csatolóval egy kártyát, nem is lenne rossz az otthoni letöltős gépbe videógyorsítónak a kis celeron j1900 mellé.
-
ricsi99
addikt
Szerintem a notik/tablettek /kombók világában van megszorítva a zintel bátyó.
Mivel igp és fapad vagy + nvidia kártya kell nekik ,hogy gémer legyen a cucc..
Mivel a méregrága hiperszuper cpu mellé sem tudnak saját cuccot tenni ami legalább nem diavetítést eredményezne egy fhd kijelzőn.
Pedig sokan játszanak intel igp-n is, szóval visszajelzést is kaphatnak dögivel ,de mivel nincs elég "vas" benne igy hiába próbálank drivert is írni hozzá...amit amúgy szinte 1-2 évente kukáznak -
fatpingvin
addikt
válasz
makkmarce #112 üzenetére
" Persze, ha mondjuk 15 éves az illető, akkor egybőlmindentgyorsan, de ki kell nevelni belőle, vagy elküldeni nyári munkára, legalább rájön miért ne érje be egy rosszul fizető állással. "
sokkal inkább hogy rájöjjön hogy igazából mennyire kurvára nincsen szüksége ilyen marhaságokra, főleg nem ennyi pénzért. 15 évesen már bőven időszerű az ilyen dolgokat tudatosítani. -
makkmarce
őstag
ok, csak ez már nem a 90-es évek, ahol sorba kellett állni az 576-ban, és vagy jutott, vagy nem, vagy copypartyra kellett menni, másolgatni egy kicsit.
Hanem 2020, ahol pár $-ért megkapod. Évente talán 1 vagy 2 játék lehet, amit érdemes a megjelenésekor megvenni, a többi leginkább ráér. Persze, ha mondjuk 15 éves az illető, akkor egybőlmindentgyorsan, de ki kell nevelni belőle, vagy elküldeni nyári munkára, legalább rájön miért ne érje be egy rosszul fizető állással. -
csongi
veterán
Első tesztek után kiderül, mire megy a markatinges dumával. Az árazás meg ledönti a piaci életképességet.
-
bmxbandita
tag
válasz
-Skylake- #102 üzenetére
Ez kicsit hasonlít arra, amit számtalanszor látok facebook kommenteknél, a "hülye aki új autót vesz" embereket. Mert a "majd én megveszem a pár éves használtat, töredék áron mert ugyanolyan jó, és mennyivel okosabb vagyok mint az idióták akik szórják a pénzt új autóra" gondolkodás nagyon megy. De abba nem gondol bele, hogy ha a másik "hülye" meg a társai nem veszi meg most az új autót, akkor neki sem évek múlva a használt autója.
[ Szerkesztve ]
-
genlog
aktív tag
válasz
makkmarce #106 üzenetére
Hogy mit gondolsz a warezról (vagy én), a téma szempontjából irreleváns.
El tudom képzelni, hogy rengeteg ember pontosan úgy tesz, ahogy írtad, hiába nem tetszik az neked: Megépítenek egy drága gépet és crackelt játékokat tolnak rajta.
Egyébként a 90-es években ez meglehetősen általános volt hazánkban is. -
makkmarce
őstag
-
makkmarce
őstag
válasz
#54625216 #105 üzenetére
meg mondjuk száradjon le annak a keze, aki a félmillás gamer pc-t megépítí, de $15-öt nem képes fizetni a komplett witcher sorozatért...
vagy akár csak beregel humble-ra, kb 3-4 havonta $10-ért komoly játékokat kaphat, meg. Vagy bedobja steam-en wishlistbe, és szól, ha pár ezerért elvihető. Ha meg EA, akkor originen 1 hónapra befizet, vagy a régebbi címeket megveheti pár fityingért.
Nem keresek rosszul, de én se a megjelenés napján csapok le mindenre (jó, kivéve CP2077, mert azt meg 2 éve lassan, hogy megvettem).
GTA5 is az xboxon simán gamepass-al toltam végig. Ez már nem a 2000-res évek, hogy mindent dobozosan, vagy warezolva kelljen beszerezni, arról nem is beszélve, hogy rengeteg az ingyen játék is. -
törölt tag
" Viszont tudomásul kell venni, hogy Kelet-Európában és a fejlődő országokban sokan warezolnak, és ők bizony beleszámolják ezt, amikor döntenek konzol és PC között. "
Csakhogy az eredeti felvetés nem a kelet-európai piacot elemezte, hanem általánosságban kijelentette, hogy a PC magasabb hardver árát ellensúlyozza a konzolokhoz képest alacsonyabb szoftver ár, ami egyszerűen nem igaz.
Warez témát ebbe a kérdésbe teljesen értelmetlen belerángatni, mert ez kb. olyan, mintha azzal érvelnék a konzol mellett, hogy apukám kamionos barátja tud PS5-öt lopni a raktárból, tehát a konzol hardver ingyen van. -
genlog
aktív tag
válasz
-Skylake- #97 üzenetére
Teljesen más a téma. Nem az erkölcsi oldala, hanem a lopás piaca, arányai, üzleti befolyása stb., legalábbis eddig úgy gondoltam és a hozzászólásom is erről szólt nem másról.
Hogy ki mit tart helyesnek egy teljesen más topik.
Azért nem számolsz a másolt játékok arányával, mert te vásárolsz. De attól még létező halmaz a warez ezt eltagadni hülyeség.
Az erkölcscsőszt helyesebben illene játszani mondjuk a "Hogyan rendeljünk árut külföldről?"-típusú topikokban, ahol sok esetben az egyik cél az áfacsalás.Sehol nem írtam olyat, hogy lopni helyes. Viszont tudomásul kell venni, hogy Kelet-Európában és a fejlődő országokban sokan warezolnak, és ők bizony beleszámolják ezt, amikor döntenek konzol és PC között. Erről nem beszélni, mikor konzol vs. PC árakról van szó, hamis képet ad.
-
-Skylake-
addikt
"Efelett pont azért nem lehet szemet hunyni, mert reális veszély, Kovács Pista betanított gyári munkás a felvert hardver árak (és a beharangozott 30 ezres AAA játékárak) miatt a 180 ezres fizetéséből amiből marad havonta 20 ezer amit a gépre + játékra tud költeni inkább félreteszi egy évig egy középkategóriás VGA-ra (mert ugye ott tartunk hogy a 3060 200k+ lesz) és már steam sale se fog venni játékot, hanem xarik az egészbe és beszerzi virágboltból, mert úgyse büntetik meg érte."
Na látod itt van kettőnk közt egy viszonylag óriási eltérés. Ugyanis Kovács Pista betanított gyári munkás miért is kellene, hogy 30ezer forintos AAA játékokat vegyen folyamatosan a 180ezer forintos fizetéséből ?
Figyelj kérlek válaszolj őszintén, jól értem, hogy azzal legitimálod a lopást, hogy emberünk mennyit keres ? Tehát aki sokat keres az fizesse ki mert van rá pénze, aki keveset keres az lopja el ? Mert ugye pénze nincsen rá, de valami számomra eddig teljesen rejtve maradt logika alapján arra következtetek, hogy szerinted annak is "jár" a 30ezer forintos AAA játék lehetősége aki nem teheti meg, hogy 30ezer forintos AAA játékkal játsszon. Jól értem amit mondani szeretnél ?
Nem értem, millió+1 lehetőség van PC-n ingyen (vagy akár közel ingyen) játszani úgy, hogy nem kell fizetni semmilyen formában az sw-ért.. Alapból ott van az EPIC store , évente 100 (száz) játékot kapsz ingyen, csak rá kell kattintani , hogy szeretnéd. Nyáron ott volt pl GTA is, de nekem is tele van a könyvtár Steep , Batman játékok, Lego Batman , Darksiders, Watch Dogs , Watch Dogs 2 , Torchlight, Wolf Amoung Us, CIV6 , Just Cause 4 és még tucat másik. 86 játék van az Epic fiókomon úgy, hogy egyet , azaz egyet vettem pénzért , nyáron 5 egész euróért a teljes Witcher 3-at , minden DLC-vel.
Ott van a Humble bundle, ahol megint csak jelképes összegekért lehet rengeteg játékhoz hozzájutni. Ott vannak az alapból ingyenes játékok amik ráadásul óriási userbase-el rendelkeznek , tehát nem ilyen "garázscégek" játékai , CS:GO , LoL , Valorant, Heartstone , Dota , meg ki tudja még mi (ezekkel játszottam csak ezért ezeket tudom fejből).Szóval ja, az egész életedet végigjátszhatod PC-n ingyen, mert annyi a valóban ingyenes tartalom. Akinek nincs rá anyagi háttere, hogy minden évben megvegye az épp megjelent CoD-ot 30k-ért , az ne vegye meg , semmi gond. De akkor ne is játsszon vele.
Szó szerint szürreális az, hogy el kell magyaráznom egy fórumon azt, hogy a 30k-s AAA játék egy szolgáltatás , amit 30k-ért igénybe vehetsz.
Nem érdekel ha lopod a játékot, az se érdekel ha itt a fórum 90%-a lopja ( de azzal egyébként legyetek tisztába, hogy azért van lehetőséged ellopni az új CoD-ot mert a sok hülye mint én, aki el is lophatná ugyan, az megveszi. Így a stúdióhoz visszafolyik a pénz és lesz anyagi forrás a következő CoD-ra amit majd megint ellophatsz, mert mi megint megvesszük). De azért maradjunk már a földön és kezeljük úgy ezt a történetet, hogy lopsz. Mert ez a valóság. Egy olyan szolgáltatást használsz amiért nem adtál semmilyen ellenértéket és nem azért, mert aki árulta ingyen neked adta, nem ingyen adta, csak te nem adtál érte semmit sem. Erre szerintem elég nehéz büszkének lenni, itt valahogy ez mégis sikerül.szerk: mielőtt nagy félreértés lenne, itt az első szám másodikat nem konkrétan rád értem , tehát nem arról írok hogy személyesen Te lopsz, hanem csak úgy mint ahogy egy beszélgetésben ez feljönne "hogy én kifizetem , te ellopod" , te , úgy mint "nem én".
[ Szerkesztve ]
-
Szabi®
addikt
""""Most nem ajánlod, de annakidején jó is lehetett akár. Pontosan erről volt szó, amikor felhívtam a figyelmedet a múlt- és jelenidő különbségére.""
3 éves az a gpu,milyen múlt időről beszéljünk játékok terén ?
Ez nem olyan mint a Geforce 4 ti 4200, hogy annak idején bika volt,de mára semmit nem ér.Ahelyett, hogy itt kötekednél már rég megnézhetted volna, hogy az általam említett (Intel Iris Plus Graphics 640) már ahogy te fogalmazol ""annak idején"" is sz@r volt,ugyanis ez a gpu csupán csak 3 éves.
Ha lett volna benned egy kis jóérzés beírsz annyit a google-be, hogy ""macbook pro Intel Iris Plus Graphics 640""" és ki is dobott volna legalább két tucat gameplay video tesztet a csodálatos teljesítményéről....További szép napot
-
HavocS
senior tag
válasz
-Skylake- #97 üzenetére
Azt azért bele kell számolni, hogy netet lopni nem tudsz (max wifit de azt se nagyon), ahogy színházjegyet se, hardvert meg tényleg csak úgy ha fizikailag eltulajdonítod. A játék torrentezés meg hiába tilos, ha itthon nem büntetik szemben mondjuk Németországgal. Efelett pont azért nem lehet szemet hunyni, mert reális veszély, Kovács Pista betanított gyári munkás a felvert hardver árak (és a beharangozott 30 ezres AAA játékárak) miatt a 180 ezres fizetéséből amiből marad havonta 20 ezer amit a gépre + játékra tud költeni inkább félreteszi egy évig egy középkategóriás VGA-ra (mert ugye ott tartunk hogy a 3060 200k+ lesz) és már steam sale se fog venni játékot, hanem xarik az egészbe és beszerzi virágboltból, mert úgyse büntetik meg érte. Aminek meg az lesz a vége, hogy K Európába nem fog hivatalosan eljutni semmi 10 év múlva...
-
-Skylake-
addikt
"Nem kell fitogtatni, kinek mire van pénze,"
LOL , hogy mi ? Milyen fitogtatás ? Az nektek így megvan egyébként, hogy a Pc játék egy fizetős szolgáltatás ? Mint mondjuk a mobilnet meg a színház ? Ez nem ingyen van, pénzbe kerül. Az semminek nem a fitogtatása, hogy én ezt megveszem , mobilnetet is azután használom, hogy kifizettem és színházba is azzal a jeggyel megyek amit pénzért vásároltam. Semmi gond azzal, ha valakinek nincsen pénze minden épp megjelent aktuális AAA játékra. Az ne játszon vele. Ugyan úgy ahogy semmi gond ha nincs pénzed színházba menni , akkor ne menj. Szerintem ez egy elég egyértelmű képlet.
Tulajdonképp mit akarsz megmagyarázni ? Azt, hogy PC játékot/szoftvert lopni az egy normális hozzáállás ?[ Szerkesztve ]
-
genlog
aktív tag
válasz
-Skylake- #94 üzenetére
Hogy kinek mi a preferenciája, a kérdésben - mindegy. Nem kell fitogtatni, kinek mire van pénze, viszont valóban érdemes számolni azzal, hogy a PC területén létezik a játékok illegális másolása, ami miatt több ember tud játszani az adott játékokkal.
Érdekes, hogy ezt valaki azért nem veszi figyelmbe, mert ő éppen megveszi a játékokat.Mivel a konzolpiaci árak mára összemérhetőek a DIY-PC-s árakkal, vagyis végeredményben nem biztos, hogy a PC-n való játszás olcsóbb lesz még az illegális játékokkal sem, így ez a szegmens egyre csak csökken, a konzolos meg nő, illetve az alacsonyabb fizetésűek a mobil és a tévé, esetleg a tablet mellé nem biztos, hogy vesznek PC-t vagy konzolt.
-
-Skylake-
addikt
"Azt elfelejted, hogy PC-re lehet ingyen is játékot szerezni, míg konzol játékokra egy év alatt elköltöd a gép árának két-háromszorosát."
Azt felejted el, hogy a PC játék is pénzbe kerül. Én kérek elnézést, hogy a hozzáállásom alapja az, hogy nem lopsz.
Hiszed vagy sem, PC-re is megveszem a játékokat. Durva mi ? Fizetek egy szolgáltatásért, tudom tudom , nem túl magyar de hát ez van.
[ Szerkesztve ]
-
genlog
aktív tag
Most nem ajánlod, de annakidején jó is lehetett akár. Pontosan erről volt szó, amikor felhívtam a figyelmedet a múlt- és jelenidő különbségére.
Mindegy.#92 Mindenhol meg lehet találni az olcsóbb lehetőségeket, de nem biztos, hogy az ember képes önkontrollra. Nyomatják a reklámokat a legújabb játékokhoz, könnyen ráklikkel.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"Vegyél csak kettőt havonta, egy év alatt 180-240k csak játékra."
Ez elég már jó régóta nem így van. Konzolokra ugyanúgy jönnek a leárazások, gamepass-ban halom játék ingyenes vagy kedvezményes, stb. Ha nem görcsölsz rá, hogy mindenáron az első nap meglegyen a játék, nem rendelsz elő, stb. akkor ma már a konzolon játékokra nem kell többet költened, mint PC-n.
-
ceia
őstag
"Bedobta a belépőszintre az Intel a dedikált GPU-ját"
Három névelő egy ilyen rövid mondatban, és a logikája sem jó. Szerintem így helyesebb lett volna: Az Intel belépőszintre dobta be dedikált GPU-ját.
Bármi is legyen itt a "bedobta".#18 Hobbbyt
Képzelem, hogy 2010-ig mennyivel jobban kereshettél, vagy a fizetésed reálértéke mennyivel jobb lehetett.
#31 Sinesol
+1#39 -Skylake-
Azt elfelejted, hogy PC-re lehet ingyen is játékot szerezni, míg konzol játékokra egy év alatt elköltöd a gép árának két-háromszorosát. Így már nem olcsó, hanem mocskosul drága konzolozni. A jobb játékok ára (15-20k) nem az átlagember fizetéséhez való. Vegyél csak kettőt havonta, egy év alatt 180-240k csak játékra. -
Szabi®
addikt
-
Szabi®
addikt
válasz
andy19770128 #83 üzenetére
Attól függ mire ? Játékra sajnos nagyon-nagyon gyenge.Facebook,youtube,kép filterezés,videóvágás (itt már csak korlátozottan) jó lehet
-
andy19770128
aktív tag
Az íris pro-k jók voltak.... Vagy nem?
-
válasz
Tigerclaw #81 üzenetére
A tobbseg az ilyen belepo, kozpes dGPU-s notikat nem azert veszi mert van benne dGPU.
Hát akkor mégis miért veszi?Én egyetemi éveim alatt kb. 1 évig használtam Macbook Airt, azt lecseréltem egy Acer V15 Nitróra, hogy tudjak rajta játszani is, azt meg tavaly lecseréltem a lentebb látható XMG Core 15-re, hogy szaladjon rajta a Battlefield is rendesen.
Ha választanod kéne, hogy inkább IGP + dGPU-s noti vs. csak IGP-s noti, akkor te ugyanannyiért csak a sima IGP-set választanád?
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Hopkins95 #79 üzenetére
Altalanossagban ertettem, hogy nem jo driver oldalrol ha van egy IGP es egy dGPU is a gepben, mikozben idealis megtartani az IGP-t a fogyasztas miatt. Van gamer notim IGP nelkul es alig bir par orat lightos hasznalatban, mert nincs benne IGP.
Ezert is jobb ha csak IGP/APU van. A tobbseg az ilyen belepo, kozpes dGPU-s notikat nem azert veszi mert van benne dGPU.
-
válasz
Tigerclaw #76 üzenetére
"Extra problemat okoz a drivere miatt"
Na ne haragudj, de ezzel konkrét azért hülyeséget mondtál. Épp hogy a legtöbb játékban az Intel iGPUk maradnak ki a támogatásból ill. ha megnézed az emulátorokat is, az AMD vagy Nvidia GPukat támogatják, az Intel nem hivatalosan támogatott. Pont az integrált iGPU driverével szoktak problémák lenni, amikor meg van integrált + dedikált, van olyan játék is, ami raplizni kezd és nem hajlandó elindulni, amíg az eszközkezelőben nem tiltod le az intel iGPUt.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Tigerclaw #76 üzenetére
"(A HBM gondolom tul draga megoldas lenne ebbe a kategoriaba)."
Ez mondjuk abból a szempont érdekes megállapítás, hogy azok a gépek amikben eddig is az intel nagy GPU-i voltak , pl Iris Plus , azok simán belekerülnek 600-800ezer - 1 millió forintba. Nyugodtan beleférhet az a HBM szerintem egy 1,3 millió forintos MBP-be.
-
Tigerclaw
nagyúr
Ma mar ha ilyen Xe IGP-vel jonnek ki az Intel CPU-k, biztos sokkal nagyobb teljesitmenyt fognak adni, a Renoir, Van Gogh vonalrol nem beszelve. Par eve tenyleg 3 kategoria volt: IGP/APU csak hogy legyen valami 2D-re, multimediara. Az MX350/450 kategoria budget laposokba amin mar elfutkaroztak a tavalyi jatekok HD felbontason 20-30fps-el es gamer megoldasok olcsobbtol a draga fele. Most ez a koztes kategoria ami szerintem ki fog esni, mert az IGP/APU szint nagyot ugrott elore. Ma mar vehetsz olyan ultrabookot amin siman lehet jatszani casual modon FHD felbontason dGPU es VRAM nelkul, igy az extra dGPU csak szuksegtelen rossz dologga valik. Extra fogyaszto, extra hotermelo, foglalja a helyet, dragitja az arat, extra problemat okoz a drivere miatt, es meg tobb alkatresz ami elromolhat. Ha valahogy ossze tudnak hazasitani az IGP/APU-t egy kulso VRAM-al, az meg tovabb vinne a dolgot. (A HBM gondolom tul draga megoldas lenne ebbe a kategoriaba).
-
andy19770128
aktív tag
valóban bedobta. de a pocsolyában landolt.... inkább ezt a fejlesztési lóvét a cpukba tegyék
-
stratova
veterán
válasz
Hopkins95 #73 üzenetére
Maga az XPS és MBP 13 eleve egy érdekes kategória. Mivel 2 lovat egyszerre nehezen lehet megülni. Legyen filigrán, de adjon némi teljesítményt, ekkor már korántsem biztos, hogy befér a pakliba egy dgpu. Akinek pedig ilyen gép kell jó eséllyel kipengeti. Ahogy nézem 15" alatt eleve ritka a dgpu (érthető módon).
Csinált már Intel ennél ütősebbet is, csak oda AMD szállította a GPU-taz nekik azért a HBM-mel drágább buli lehetett, nem is tették notebookba, kb. 15"-tól érhető el RTX 1650Ti vagy T1000.
[ Szerkesztve ]
-
MeroM
senior tag
Remélem lesz belőle classic ph s teszt...
-
stratova
veterán
Csak példát hoztam, hogy a kategória nem új anno ezeket 640M 820M és társai belépő NV szintre taksálták. Mondjuk ebben a generációs fejlődés mellett már nem 48EU hanem 96 lesz max azaz 786 ALU és max 1,1 GHz-en max 1,6896 TFLOPs számítási teljesítményt érhet el, kérdés ugye mit enged a TDP és a hűtés.
Csodát ettől ezektől még nem kell várni. Nem egy Razer Blade Stealth. Poén hogy most hogy ezzel példálóztam na mivel lehet megrendelni 13"-on? Xe-vel is, de magasabb szinten azért ott figyel a 1650Ti MaxQ. Bár érdekelne kinek fog ez így kelleni, mert nem olcsóbb az FHD 60Hz, i7-1165G7+16GB RAM+256 SSD, mint a i7-1065G7+GTX 1650Ti MaxQ. -
törölt tag
Úgy fogalmaznék, hogy ha a "sweetspotot" nézed, azaz a legjobb hardver ár/érték arányt, akkor évről évre az abszolut összeg nem nagyon változott, hanem az azért kapható teljesítmény nőtt. Ehhez képest tapasztalható az utóbbi időkben, hogy a sweetspot eltolódott a magasabb ár irányába.
-
Male
nagyúr
Nettó átlagkereset Magyarországon 2005-ben: 103.149, 2019-ben: 244.609, ez évi átlag 6,36% emelkedés
USDHUF: 2005-ben átlag: 199,66, 2019-ben átlag: 290,65, ez évi átlag 2,71% emelkedés
...valahogy nem látom azt a nyeletlen balta földbe állást.petakpa1: Az a még rosszabb, ha USD-ben nézzük, ezesetben annyit tesz, hogy 2005-ben 516 USD volt a nettó átlagkereset, 2019-ben pedig 841 USD, ami 3,5%-os évi átlagos emelkedés...
-
Szabi®
addikt
Nekem a Macbook Pro-val sajnos van tapasztalatom, egy 2017-es 13 colost "nyúztam" amiben egy Intel Iris Plus Graphics 640 volt, sajnos semmire nem volt jó,ha játék volt a szempont,ami már egy kicsit normálisabb játék volt,azt nem tudtam annyira lebutítani, hogy normálisan vigye Pl. Civilization 6......full lowon,asszem 720p-ben volt 21-25 fps.De élvezhetetlen volt.
-
kenwood
veterán
Sok szituban nem is a gpu-tol elvaras,hogy dedikalt legyen, hanem a vramtol.
-
stratova
veterán
válasz
Tigerclaw #64 üzenetére
Ez nem annyira játékos rétegnek érdekes, de a teljesen fapad grafikánál kicsivel többet kínálhat és a kompakt prémium vonalon jóval magasabb árcédulát tehetnek rá, már egy kisebb IGP erőtöbbletért is.
MBP 13
XPS 13
HP Spectre x360 13
MS Surface Laptop 13[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
Szerintem ma mar nincs sok ertelme az olyan koztes notiknak, amikbe nem kell jobb videokartya, mert nem gamer/pro celra keszul es nem eleg az APU/IGP altal adott teljesitmeny sem. Casual gamingre, multimediara, par szoftvernel nemi GPU gyorsitasra eleg az IGP-s verzio, ha meg az a cel hogy harapjon, akkor ott vannak a kb. GF1050-es szinttol indulo notik. A legtobb ilyen koztes noti eseten kb. nulla vagy minimalis elvarasa a vasarlonak, hogy legyen benne dedikalt GPU. Megveszik azokat is, de nem azert mert van benne dGPU. A hasznalat soran inkabb problemat jelent a dGPU, mert jobban fogyaszt, melegszik, nagyobb eselye van hogy tonkremenjen. Akinek mindenkepp kell, sokkal magasabbra celoznak, nem az MX350-450 szintre.
Szerintem a Renoir vagy ennek az Xe-nek az IGP-s verzioja tokeletesen eleg mindenkinek akinek nem kell barmilyen celbol egy komolyabb GPU. Jovore jon a Van Gogh, ami valoszinuleg tovabb emeli a dGPU nelkul elerheto teljesitmenyszintet.
-
csangabo
csendes tag
Én mindenképp várom, hiszen ha belegondoltok gt 1030/rx 550 óta nem volt alsókategóriás gpu a piacon és ezek több, mint 3 éve jelentek meg. Volt pletyka az RX 5300-ról, de tudtommal az végül csak oem piacra jelent meg ( javítsatok ki, ha tévedek). Emlékeim szerint a 2010-es évek elején ez a piac sokkal jobban le volt fedve. Oké, hogy azóta az amd nagyot durrantott a vega 8 és 11-el de vannak esetek, amikor ez nem opció (pl. ha nem akarsz/tudsz ryzenre fejleszteni az adott pillanatban vagy egy combosabb ryzen kell, amibe ugye nincs vega
).
-
Trollbjorn
csendes újonc
Kezdődik lassan a következő évtized APU háborúja, az apple saját cpu+gpu átállása és az nvidia arm megvétele után úgy tűnik 4 cégnek is lesz versenyképes cpu+gpu comboja: apple silicon ami jövő héten mutatkozik be elvileg noti szinten, AMD a konzolokkal és PC piacon már jelenleg legjobb teljesitményű combo (októberi cuccok comboban plussz előnyökkel is birnak), az nvidia is ARM alapon megy majd mint apple, intel meg bizik a jövőben egyenlőre (2022 körülre már kellene lennie valami ütős cucc intel 7nm-es gyártásán). Persze mivel vége a szilicium miniatürizálás alapú teljesiménynövekedésnek igy majd a custom hardveres gyorsitás meg durván párhuzamositott algorimusok terén kell kűzdeniük, vége a 30 évnyi "majd az új procin normális sebességgel fut" szemléletnek
-
Sanya
nagyúr
Hát, laptopba lehet jobb alternativa lesz, mint a HD630 mellé bepakolni egy mx350-et, alulfeszelve, amely néhány programban lassabb, mint az intel gpu.
-
Robitrix
senior tag
válasz
#54625216 #51 üzenetére
Amúgy a teljesítmény soha nem volt lineáris az árral. Igaz CPU-ra és GPU-ra is.
tehát ha volt egy eszközöm aminek az ára a 100% és jön egy új eszköz monduk 25%-kal erősebb teljesítménnyel, akkor annak ára nem 125% lesz, hanem simán lekaszálnak érte 180%-os árral. Így mindig megfontolandó, hogy megéri-e egy adott teljesítmény növekedés a hozzá tartozó ártöbbletet. új friss eszközökre még inkább igaz, mert ott még az újdonság extra profitját is kiszedik a vásárló zsebéből. Ráadásul a nyers mért teljesítmény nővekedés jóval szerényebben érvényesül a gyakorlatban. Mivel egy számítógép egy komplex rendszer egy alkotó elemének teljesítmény növekedése nem eredményezi a teljes rendszer hasonló teljesítmény növekedését. -
Robitrix
senior tag
hát nekem van a munkahelyi gépemben egy HD 630-as IGP(Core i5 7400-es prociban) . Kíváncsiságból kipróbáltam mit tud úgy grafikusan igazából. Ehhez az Unigine valley tesztprogramot használtam FHD ultra beállítással. Hát hozott is bődületes 2-3 FPS körüli értéket. Összehasonlításnak egy GTX 1660 FHD ultra beállításban nagyjából 65-66 FPS átlagot hoz egy ryzen 5 3600 társaságában. (a teszt program a grafikára van kihegyezve nem a CPU-ra amúgy)
Erről az új intel dedikált grafikáról nagyjában azt olvastam, hogy egy GTX 750 TI és egy GTX 1050 közti teljesítményt hozza. Vagyis ami használhatóan elfut egy 750 TI-on vagy egy normál 1050-en az nagyjából játszható lehet vele. Például egy WOT FHD alacsony-közepes minőségen eldöcögne vele 60 FPS körül. -
Driftmester
tag
válasz
#38075904 #40 üzenetére
Nekem az A8-4500m tökéletesen megfelelt, főleg mivel egy álmom vált valóra, hogy GTA4-el multizhatunk laptopokon a barátaimmal, anélkül, hogy komoly súlyokat kell BKV-val (5-8 éve) cipekedjek...
igaz hogy csak közepes részletesség meg 720p, de ennek is nagyon örültünk.
Ha ey a dedikált Intel DG1 is képes lesz rá, már a fogyasztás miatt megérheti váltani rá[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
Ha nem mai játék a cél, hanem főként multimédia, szerintem teljesen jó. Mondjuk én a HD Graphics 3000-nek is örültem anno; valahogy úgy alakult, hogy az Intel IGP-k nekem mindig szerencsés választásnak bizonyultak. Driverekkel sokaknál tényleg voltak gondok, de az is csak a HD 530-ig. Direkt kipróbáltam azt és a HD 630-at is vagy egy tucat régebbi játékkal, és egyedül valamelyik Tomb Raiderben volt apróbb textúra megjelenítési hiba. Ja, és évek óta AMD procit és dedikált VGA-t használok, mégis csupa jó élményem van az Intel IGP-ivel. Ez a kis kari meg azoknak a fejlesztett, javított változata, én simán be merném vállalni, ha esetleg új notit vennék jövőre, kifejezetten vonzana is. Játékra meg ott az asztali gép...
Egyébként a napokban vettem egy i5-661-et retrózási célból, mégpedig az első HD Graphics tesztelése miatt leginkább. Egy 6600 GT szintjét tudja, ami egy középkategóriás 2004-es kari.[ Szerkesztve ]
-
kenwood
veterán
Ez egy nagyon szeles korben elterjedt hatalmas tevedes.
Azt mondod elszalltak az arak, tehat regebben kevesebbet kellett dolgoznod ahhoz,hogy egy jatekra alkalmas vgat meg tudj vasarolni.
Meddig menjunk vissza az idoben ?
2000, 2005, 2010 ?
Akarmelyik idoszakot nezed,mindig (az akkori berekhez, arfolyamhoz merve) ugyanannyi, vagy inkabb dragabb volt a belepo szint,es az also-kozep.
Egy GT1030 (ami nagyjabol a 750ti szintje) 25 ezer forintba, vagyis az atlagber kevesebb,mint 10 szazalekaba kerul.
Ezen mar a legtobb jatek elindul,jatszhato.
A 1650 50knal indul,ez meg mindig az atlagber 15 szazaleka alatt van,es itt mar minden jatek elindul, egyedul a huzosabb AAA jatekoknal kell odafigyelni a beallitasokra.Ami valtozott az elmult 20-25 evben, az a felso kategoria.
Sokkal tobb kartya van a kozep kategoria felett, es itt azert lehet orult arakat latni,de kozben az 1024x768-bol lett 4K. Full hdra tok felesleges 3080-at meg 3090-et vasarolni. -
BatchMan
senior tag
Nem vagyok nagy szakértője a dolognak, de el tudnék képzelni olyan kialakítást, ami lehetővé tenné az IGP-vel a szoros együttműködést. Ha jól veszem ki a jelenlegi trendet, mindent egy chipben akar megoldani. Simán el tudnék képzelni egy olyan kialakítást, ami a chipek számának növelésével adna többlet teljesítményt. Rengeteg a párhuzamos feldolgozási feladat. Nem ez lenne az első több-GPU-s kialakítás. Ehhez rá kellene fejleszteni a GPU-GPU kommunikációra, ezt támogatni az alaplapoknak stb. Az Intel talán az egyetlen monstrum, amelyik ezt a pluszt képes lenne felvállalni.
Most vágtam ki egy DDR3-as alaplapot, mert itt a DDR4, az 1200 stb. A bővíthetőség nagyon kiveszett ebből az iparágból. -
törölt tag
Általában az informatikában kb. 2010-ig bezárólag az volt a trend, hogy a teljesítmény növekedett míg az árak nagyjából stagnáltak, az előző generációkat meg gyorsan kivonták a piacról. Azaz az informatika az idő előrehaladtával úgy lett olcsóbb, hogy míg az egységnyi pénzért kapható teljesítmény nőtt, az árak abszolut értékben nem változtak.
Értsd: egy belépő szintű PC-t a 90-es évek végén is kb. 200 ezer forintból tudtál összekalapálni meg 2010-ben is, csak a 2010-es pár nagyságrenddel gyorsabb volt, és azt a 200 ezret is könnyebben kerested meg.
Ez a trend tört meg az utóbbi években: nem csak a hardver teljesítmény növekedése lassult, de az árak abszolut értékben is növekedtek, miközben az előző generációt továbbra is szélsebesen kivonják a piacról.
Azaz az egyre kisebb teljesítmény különbségért egyre többet kell fizetned.Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy ennek nem csak a hardver árazása az oka, hanem hogy a home kategóriás hardverek (mobil, tablet, játékkonzol, médialejátszó, stb.) sok területen átvették a PC szerepét a háztartásokban, így az "agresszív fejlődés stagnáló árakon" trend áttevődött a PC-ről a telefonokra, tabletekre és a játékkonzolokra. A PC közben fokozatosan visszatalál az eredeti felhasználási területéhez: a tartalomgyártáshoz és az irodai munkához és ez a folyamat az árakban is tükröződik.
-
gliskard
senior tag
válasz
-Skylake- #39 üzenetére
"A PC gaming várhatóan a jövőben dübörögni fog"
Ezt miből szűrted le?ez nem kijelentés volt és amit kiemeltél az a kontextus nélkül mást jelent mint amit írtam! Elismerem ez egy kicsit hosszúra sikerült mondat, de a végén ott a kérdőjel. Próbáld meg így értélmezni.
...és kicsit feljebb van egy kifejtés is
[ Szerkesztve ]
-
Mumukuki
aktív tag
Az biztos hogy a PC gaming piac egyre kisebb, es anyagilag sokkal jobban megeri a konzol, viszont meg mindig van egy jokora user base (koztuk en is) akinek egyszeruen nincs mas alternativa a PC-n kivul. Pl akarmennyire is szerettem volna kozol iranyba mozdulni, nem megy, hiaba probaltam. A kontroller mint olyan nekem borzalmas, hasznalhatatlan (ok, minimum support van mar vegre egerre is de..), nem lehet moddolni, multi monitor, stb, stb
Na es pont ezt hasznaljak ki a gyartok, hogy vagyunk paran hulyek, akiknek nics mas alternativa. Pont mint a Porsche. Ha akarsz a venni egy komoly autot a felso hazbol, aminek kinyomhatod a szemet palyazasnal, nincs mas alternativa. Ezert aranytalanul tobbet kernek erte mint mas, mert megtehetik. -
jel1
aktív tag
Ami itt igazán érdekes lesz, az a jövő évi, DG2-es kódjelű GPU. Teljesen más irány, teljesen más fejlesztés, teljesen más cél (a cikkben is említett HP - High Performance, gamereknek szánt vonal.). Már lehet olyan pletykát olvasni, hogy az RTX 3070 szintjére érkezik majd ray tracinggel, 7nm-en. Na ha ez igaz, akkor azon nyomok majd egy ilyet:
De akkor az AMD-nVidia is fog... nem hiányzik nekik a versenytárs, jól láthatóan. Szurkolok az intelnek, hogy rárontsanak a GPU piacra. Legyen igaz ez az RTX 3070 szint!
Izgatottan várom.
Nagy realitását nem látni ennek egyelőre... de hónapok kérdése, és kiderül. -
-Skylake-
addikt
válasz
#38075904 #44 üzenetére
Lényegében azt nem tudják, hogy mit kellene csinálniuk, mi lenne a piac elvárása feléjük. Az AMD meg az NVIDIA ezt tudja, mert 20 éve mást se csinálnak. Az Intelnek meg erre ugye esélye nincsen, a GPU meggyalázása az amit a HDG sorozattal lassan egy évtizede folyamatosan csinálnak.
Értem én egyébként, hogy fogyasztás fogyasztás meg fogyasztás, de ez mondjuk asztalon pont tök mindegy. Tehát ezt még az ULV procikra rá lehet húzni, hogy a szerencsétlen 12mm vastag laposba nem lehet elhűteni 50 wattot csak 7-et , de asztali gépen ez kamu, ott el lehet. Ehhez képest az Intelnek asztali fronton nemhogy jobb , egyenesen ROSSZABB megoldásai vannak mint laptopban. Kezdésnek ott van a teljes Iris széria, ami gyakorlatilag nem létezik asztalon , kizárólag egyetlen 8.gen-es Intel NUC-ban , minden cuccuk sima HD520 meg HD630. Szóval ja , egy rakás szar amit csinálnak , ugyanúgy egy rakás szar lett ez is igazából. Azért legyünk már őszinték, nehogy már annak menjen a tapsolás hogy elérték egy MX350 teljesítményét...2021-benAz szánalmas , mert azt már 6 éve el kellett volna.
Ahogy feljebb említettem az első kommentemben épp platformváltás előtt állok, 3 napig kölcsönben volt nálam egy VivoBook 14. 8th gen i5 , 8gb ram és PCEX SSD.
Röviden : katasztrófa. De ezt nagyon komolyan mondom, hogy katasztrófa. Nincs az a szánalmas , 5 éves 4th gen i3 + gtx 750 konfig 3 forintért , ami ne tiporná a földbe az intel teljes mobil szegmensét. Szóval ja, nagyon jó , hogy befér 12mm vastag laposba meg elketyeg 15 órát akksiról , csak inkább használtam az iPhone 8-amat , mert két nagyságrenddel volt komfortasabb.[ Szerkesztve ]
-
Szabi®
addikt
válasz
-Skylake- #39 üzenetére
Jól látod +1
Kb. rohad már a pc gaming, egy-egy marketing lózung néha lendít rajta (rtx hazugságok)
De alapvetően a nextgen konzolokhoz viszonyítva,épelméjű embernek nem szabadna, hogy megérje egy 300k-s vga, csak azért, hogy 2 évig megint jampizhasson....
Aztán kezdődik minden elölről... -
-Skylake-
addikt
válasz
#38075904 #42 üzenetére
Nem , nem érted. Amit idéztél ott arról beszélt a cikk, hogy mivel az Intel konkrétan nincs jelen , semmilyen termékkel azon a szinten ahol az AMD meg az NVIDIA viszont igen, így nyilván visszajelzést sem kaphatnak arról, hogy ott melyik termékük hogyan teljesít. Mert nem teljesít sehogy, mert GPU intenzív feladatokat az Intel megoldása már elvi síkon sem képesek ellátni. Amit Te kimásoltál szövegrész az azzal foglalkozik, hogy az Intelnek milyen tapasztalati vannak amik segítik őket a GPU tervezésben. Erre a válasz a semmilyen tapasztalatuk sincsen , mert a GPU-ik egyetlen dologra képesek , arra hogy megjeleníti a Windows asztalt. Semmi másra.
A fogyasztást meg egyáltalán nem értem, hogy hogy jön ide.szerk 2 : " hasonlítunk supportban" nem , semmiféle supportról nem beszéltem mondjuk sem én , sem a cikk.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"miközben a vállalatnak nincs igazán nagy tapasztalata a piac reális működéséről, hiába uralják annak nagyjából kétharmadát. Ennek az az oka, hogy a legtöbb Intel IGP-t jellemzően irodai szinten használják, vagyis megterhelő programokkal kevesebbet találkoznak, így viszont az Intel felé leadott visszajelzések igen limitáltak ahhoz képest, amit mondjuk az AMD és az NVIDIA kap." Szezon keverve a fazonnal, vagy mi ez.
Igy elképzelem vér pistát, ahogy már 5.-jére írt az amd supportnak, hogy az A6-3500on ugy akad minden mint a kurvaisten. Meg Excel alatt baromi magas a gép fogyasztása.
Mire visszaírt a support hogy az a 4 fps még mindig a duplája az intel igp-nek pistám! (10 éve)
A többi meg már történelem.
Érdekes hogy ilyen használhatatlan, meg irodai " szintre van degradálva a cikkben az intel igp, mert mintha az amd igp akkora durranás lett volna valaha isMazohistáknak kiváló volt. Önkínzás céljából.
Nincs nagy tapasztalata a piac REÁLIS működéséről? "
miaf. valaki vágja miről van szó?
Nvidiának most az 500W os kártyáival meg reálisabb a képe?[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
"A PC gaming várhatóan a jövőben dübörögni fog"
Ezt miből szűrted le ? Csak mert én pl azt látom, hogy önmagában , üresen egy felső kategóriás VGA (nem a paletta teteje, hanem csak simán a felső kategória) annyiba kerül , mint egy PS5 , egy XBOX Series X és egy iGPU-val szerelt mondjuk i5 DELL/Lenovo brand gép EGYBEN.
Jelenleg ott vagyunk, hogy egy alap, közép kategóriás kártya amivel bőven , de bőven nem tudsz kimaxolni semmit sem, de arra épp elég, hogy 60fps-en játszogass maximum WQHD-ban ,az alsó hangon ott van árban , ahol egy komplett next-gen konzol. Csak ott még kell köré egy komplett számítógép.
Most már azt sem nagyon lehet mondogatni, hogy pc master race meg társai , mert a mostani két új konzol egyértelműen felülteljesít majd mondjuk egy 1660TI-2060-hoz képest , miközben annál olcsóbb. Szerintem a mostani konzol gen egy nagyon nagy és nagyon erősen beütött szög a pc gaming koporsóba , mert annyira el van szállva a VGA-k ára és annyira erősek lettek az új konzolok, hogy egyáltalán nem logikus lépés a konzol árában VGA-t vásárolni , mert kisebb teljesítményt kapsz összességében sokkal drágábban (hisz kell köré egy komplett számítógép, üresen a VGA-val nem tudsz játszani.)Én pont a napokban újítok konfigot és én is úgy döntöttem, hogy mindenből lesz új kivéve a VGA (egy 980-am van egyébként) , mert egyszerűen ha valódi előrelépést akarok akkor annyira sok pénzt kell elköltenem, hogy akkor már inkább konzol és az teljesen out of the box , ráadásul évekig nem lesz limit ,mert a konzol hw adott. Úgyhogy új gép lesz, régi vga meg PS5.
Szerintem nagyon nagyon, de nagyon messze van és egyre csak messzebb van a PC gaming piac a "dübörgéstől". Ha valami dübörög akkor az talán a következő hónapokban a konzolok, de leginkább egyébként a mobil gaming. Na az dübörög , ott van akkor user base ami PC-n már sosem lesz. -
Hobbbyt
őstag
A Fury X sosem volt csúcs, az egy sötét korszaka lett az AMD-nek, mert egyedül az árral tudott kompenzálni. 2013 elején az NV kijött a GTX Titánnal 999 dollárért, nah ő egy picit valóban megborította az asztalt, majd a Titán Black utána a GTX980Ti ami hiába volt frissebb, olcsóbb és gyorsabb az nV ki akarta éheztetni az AMD-t ezért nem adta drágán...
-
opr
nagyúr
Első lépésnek számomra szimpatikus es okos, jónak tűnik oda, ahova szánják, viszont őszintén szólva a driverektől és a támogatás hosszától picit tartok.
Én biztos nem vennék semmilyen olyan gépet, amiben intel vga van, amíg nincs tapasztalati, gyakorlati bizonyíték rá, hogy nem nyomták be a cokit a tulajoknak 1-1,5 év után.
Ha 5-8 év múlva is kap még új drivereket, mint az nv, illetve amd oldalon szokás, akkor jöhet. Addig meg drukkolok nekik a partvonalról, nagyon jót tenne a piacnak egy komolyan vehető harmadik szereplő. -
Sinesol
veterán
2015-ben a csucs Fury X 650 dollár volt, míg 5 évvel később a 3900 már 990 dolcsi. Szóval öt év alatt 76%-al nőtt az ár.
Lehetne azt mondani, hogy drágult a gyártás, meg hasonlók, de lényegében csak arról van szó, hogy a bányászláz idején felszöktek az árak a kereslet miatt és ott is ragadtak, mert látták, hogy azon az áron is el lehet adni a cuccot.[ Szerkesztve ]
-
CMan
csendes tag
ez egy fing....
-
arn
félisten
A gpu kifejezest az nvidia csak hasznalta az elso geforcenal, de elotte is hivtak igy a grafikus egysegeket, es nincs semmi gf256hoz kotheto definicioja (tl, stb).
-
makkmarce
őstag
szerintem ez nem 3d-re készült, az csak melléktermék, hogy az is van benne. Egy LOL vagy egy CS:GO elfut vele, és kész.
Ez a youtube generációnak készült, aki alacsony fogyasztás mellett netflixet akar nézni, és mellette akár saját mobilos videóit akarja megvágni.
mondhatnám azt is, hogy elkésett 1-2 évet, mert ha a sok YT os ezt kapta volna a macbookba, akkor nem kellene mirelitcsirkével hűteni video encode közben)
-
arty
veterán
válasz
huskydog17 #13 üzenetére
miért nem a 1050-hez? akkor még jobb színben tündökölhetne.... ('21 gpu-nál kicsit cinkes...)
-
Sanya
nagyúr
válasz
huskydog17 #13 üzenetére
Néhány helyen lesz ez igazán musthave kártya így. odaveri a nvenc-t (ami csak 750ti vagy attól felfele használható, persze alatti is menne, csak az nvidia tiltja
)
-
gliskard
senior tag
Szerintem a fogyasztás miatt nem feltétlenül van értelme kiszervezni a gpu-t. De ezt majd cáfolják/megerősítik akik jobban tudják.
Olcsó videókártya most is van, csak éppen elég alacsony felbontásban és kis fps-sel viszi a játékokat. Nem tartom valószínűnek, hogy pont erre a piaci résre hajt az Intel. De ki tudja
Plusz amit most fejlesztenek az egy feltételezett jövőbeli piaci helyzetre készül. Én nem vagyok elemző, csak a pálya széléről pofázok... Innen az látszik, hogy a gaming még jobban ketté vagy három részre válik:
1. next gen konzolok által nyújtott jó minőség még megfizethető áron
2. streaming
3. casual játékosokra építő ipar ami multi platformos (phene, tablet, notebbok) - mint az apple arcade.A klasszik hardcore pc gaming egyre inkább egy drága hobbi lesz, részint a gyártási technológiák árának emelkedése miatt, részint a magasabb árakból keletkező kisebb darabszám is egy árfelhajtó hatást eredményez. Ráadásul már most is a konzol a jobb üzlet a nagyobb stúdióknak, az új PS és XB pedig technológiai szempontból szintén árfelhajtó lesz, a PC-port miatt nem fognak nagy erőforrást őlni a fejlesztésbe, ezért a már elfogadható telejsítményhez még drágább HW kell.
[ Szerkesztve ]
-
petakpa1
őstag
Ami elszállt -mint egy nyeletlen balta, egyenesen bele a földbe- az a Magyarországon élők és dolgozók reálbére.
Sajnos pontosan így van, ráadásul a helyzet még csak rosszabb ha USD-ben vagy EUR-ban nézzük a magyar reálbéreket.
Ez magas foglalkoztatottság & munkaerőhiány csak azért van, mert devizában kifejezve olcsó a magyar munkaerő. Ha ez megszűnne csak leshetnénk...
Egyáltalán nem igaz, hogy jobban élünk mint 10 éve, mondom ezt én akinek 7 számjegyű a bruttója így nincs oka panaszkodni, de sajnos nem én vagyok az átlag itthon
[ Szerkesztve ]
-
Hobbbyt
őstag
"Jó lenne ha lenne valami jó áras alternativa, mert a jelenlegi két gyártó teljesen elszállt az árazassal, rájuk ferne, hogy valaki keresztbe tegyen nekik."
2005 elején az ATI csúcs VGA-ja 550 dolláros nyitó árral, a vele versenyző NV6800 Ultrával azonos áron kellette magát. 2020 végén, szóval ~16 évvel később a csúcs ATI(vagyis AMD) 990 dolláron nyit. 16 év alatt drágult 440 dollárt. Ez egészen pontosan évi 3,8%-os áremelkedés. Megnézve az USA inflációs törekvéseit és eredményeit, az ott látott inflációval kompenzálva ez a drágulás már csak 230 mai dollár. Szóval az éves tényleges áremelkedés, évi ~2,2%.
Egy átlagos amerikai kereset ennél nagyobb mértékben nőtt.A fenti tényekből jól látható, hogy az árak abszolút nem szálltak el. Sőt. Ami elszállt -mint egy nyeletlen balta, egyenesen bele a földbe- az a Magyarországon élők és dolgozók reálbére.
[ Szerkesztve ]
-
K0vasz
aktív tag
én akár azt is el tudom képzelni, hogy az integrált vonalat teljesen elhagyják, és pár év múlva már csak integrált GPU nélküli procit fognak kínálni, hiszen így egyszerre két terméket is el tudnak adni, ráadásul több pénzért
(hiszen attól, hogy kikerül az iGPU a prociból, még nyilván nem fogják olcsóbban adni)
ugyanakkor mindenképp üdvözlendő a törekvés, hiszen minél több résztvevő, annál jobb nekünk
az meg egyáltalán nem baj, hogy most alulról építkeznek, mert az OLCSÓ videokártya mint olyan teljesen megszűnt, holott nem feltétlenül akar mindenki 4K@60fps-sel játszani -
Ez csak irodai munkára vagy hasonlóra lehet jó, játékra csak erős megkötésekkel.
-
válasz
huskydog17 #13 üzenetére
Nem mérte, megbecsülte.
-
Fred23
nagyúr
Kíváncsian várom a teszteket, és sok sikert kívánok az Intelnek, örülnék egy vagy több új, versenyképes terméknek!
-
gliskard
senior tag
válasz
Driftmester #8 üzenetére
Yep. Ez volt a második tippem amit írtam, a klasszikus gaming vonalat nem igazán látom nyerő alternatívának. Sőt én abban sem vagyok biztos, hogy ők el szeretnének jutni oda.
-
Sinesol
veterán
Jó lenne ha lenne valami jó áras alternativa, mert a jelenlegi két gyártó teljesen elszállt az árazassal, rájuk ferne, hogy valaki keresztbe tegyen nekik.
[ Szerkesztve ]
-
Driftmester
tag
Szerintem az ezzel az intel célja, hogy ne kelljen a céges notik szegmensében semmiképp sem külső (nem Inteles) chipet is beszerelni...
Régóta (legalább 4-6 éve) szerelnek főleg irodai felhasználásra szánt laptopokat, asztali gépeket (leginkább small form factor, de már MATX-eseket is) Nvidia vagy AMD/ATI videókártyákkal, mivel ha multimédiás teljesítmény is szempont, akkor mindenképp erősebb GPU kell, mint amit az Intel integrált megoldásai kínáltak.
Ugyenez még inkább igaz a nem kifejezetten GAMER, de otthoni PC-kre is. -
gliskard
senior tag
A célt nem értem! Mit szeretne elérni az Intel?
A PC gaming várhatóan a jövőben dübörögni fog annyira, hogy érdemes legyen ebbe fektetni (a két komoly versenytárssal megáldott piacon) vagy nem is a gaming a cél hanem a notebook-ban és irodai pc-kben egy rendszer szintű megoldás lerakása amivel le tudják fedni az IGP-nél kicsit magasabb igényeket ami miatt már kellene egy olcsóbb dedikált kártya?[ Szerkesztve ]
-
awexco
őstag
Crysis elfut rajta ?
Abu ha kaptok ilyen notit tesztre pls nézzétek meg a régi crysist !!!!
Amolyan fun bonuszként ami nem számit bele az értékekbe de fun dolog aki érti a viccet[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
az általunk látott képek alapján a GPU kerületét 70-80 mm² közé becsülnénk.
Abu, lehetőleg ne menj matek érettségire (se) mostanság...
-
Patice
nagyúr
HDMI csak 2.0 lesz natívan, vagy netán 2.0a neadjisten 2.0b?
Kíváncsi leszek, hogy a dedikált GPU-k után majd az IGP-k is kapnak az új magokból? -
Szabi®
addikt
Erre kíváncsi leszek..... Ha olyanok lesznek,mint az Igd-ik,akkor sok jóra nem kell számítani.
Ott sem tudtak szignifikáns eredményeket felmutatni. -
Z_A_P
addikt
Na, vegre valami elindult!
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az Iris Xe MAX egyelőre mobil termékekbe érkezik, de jövőre lesz asztali változat is, igaz csak az OEM-eknek.