- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Steam Deck
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Az AMD Kínára szabott AI gyorsítója is beleesik az USA új exportkorlátozásaiba
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Analóg fényképezés
Új hozzászólás Aktív témák
-
alien_
őstag
Ez egy nagyon furi kérdés lesz, a helyzet a következő: Építettem egy gépet grafikai munkára (3DS Max, Mudbox, Photoshop, etc), de alkalmanként szívesen játszanék 1-1 játékot is. Nemrég szert tettem egy K5000-re, ami jól jönne pl. renderelésnél, de vajon mennyire zárná ki / lenne visszalépés egy HD7870 Tahiti LE -hez képest játékok terén?
-
QwErTy42
addikt
Mi lesz a belépőszinttel? A Quadro 2000 helyett mi várható?
-
i are robot
senior tag
Szóba került ez a Maximus korábban. Szembejött velem a zinterneten:
http://www.sharbor.com/build-yours/maximus/ -
i are robot
senior tag
válasz
#06658560 #41 üzenetére
Ez a van-e rá keret, ez olyan, hogy ha nagyon kell, akkor van rá keret. Nálunk tavaly volt szervercsere, mert arra szükség volt. Előbb-utóbb a munkaállomásokat is cserélik, mert már rájuk fér, viszont nem volt annyira égető, mert a teljesítménye még döcögősen is, de épp elmegy. Erre mondtam, hogy ha viszont épp olyan munkára kéne a gép, akkor meg már lett volna WS csere is, de nem ezen múlik, hogy egy munkát határidőre be tudunk-e fejezni. A gépeket persze nyilván nem hajítják ki az ablakon, utána is tudja ugyanazt, max nem ezeket használjuk majd a kritikus munkára.
Azért tisztázzuk, nem azt mondtam, hogy 3 évente minden cég dobálja kifele a számítógépeket, mert akkora jólét van. Hanem hogy vannak olyan helyzetek, amikor egy cég a munkaállomásait 3 év után cseréli, mert egész egyszerűen szüksége van az újabbra. Egyébként részemről befetéma, mert nagyon off, ti meg úgy látom mindenáron be akarjátok bizonyítani, hogy hülyeségeket beszélek.
-
törölt tag
válasz
i are robot #40 üzenetére
A teljesítményigény esetén jön a van rá keret kérdés, s ha igen, akkor szoktak venni újat.
Gépet általában addig használnak, amíg megy.
Nálunk most potenciálisan kéne egy új szerver. Négy emberért. Nem biztos, hogy lesz rá 150-300k€. -
i are robot
senior tag
válasz
#06658560 #39 üzenetére
Nem veszem készpénznek, viszont nem is nevezném légbőlkapott "mantrának", mert erősen függ a felhasználástól is. Én is olyan helyen vagyok, ahol 5 évvel ezelőtti C2D-vel dolgozunk, mert a 2008-as AutoCAD-hez amit használunk, ez is még épp elmegy. Persze jobb lenne újabb, de működik, használható. Viszont ha mondjuk épp látványtervezéssel foglalkoznék (éppítész vagyok, csak hogy értsd), akkor ezzel a teljesítménnyel kitörölhetném a hátsómat, mert 3-5 év nagyon nagy idő (a számítástechnikában), oda meg égető szükség lenne a mai hardverek teljesítményére.
-
törölt tag
válasz
i are robot #37 üzenetére
Parha nagy uatóipari beszállítónál dogloztam még 2010-ben P3-as Xeon procikkal megáldott WS-eken. Ne vedd készpénznek a háorm évente cserélnek mantrát.
-
lenox
veterán
válasz
i are robot #37 üzenetére
Mi is hasznaljuk a quadro 4000-et, az valoban melegszik, de legtobbszor alig progeti a ventit, es ha rosszul erzni magat, akkor megy feljebb. Ellenben egy redrocket pl. terheletlenul 80-90 fokos, es annak fix a ventifordulatszama, szoval mikor beizzanak korulotte a gpu kartyak, akkor konnyen elszomorodik. Eddig az egy-ket szaz quadro 4000-bol amirol tudok az utobbi nehany evben egy halalozas volt, mas kartyak meg halnak azert a melegtol. Mondjuk Tesla pl. egy sem, meg az egy Quadro 4000-en kivul mas Quadro sem. Mindenesetre en mostanaban a tobbi kartya vedelmeben fel szoktam venni a gepeken az nv kartyak ventifordulatszamat, es igy a tobbi kartya is jobban birja.
Amugy Quadro fx 4500-at meg sokan hasznalnak pl., azt 7 eve adtak ki. Mondjuk a q4000 valoszinuleg nem fogja olyan sokaig birni.
-
i are robot
senior tag
De kozben azt akarjak, hogy 10 evig birja,
3 év alatt leamortizálják (könyvelésben, nem fizikailag), meg addigra úgyis sokkal nagyobb teljesítményű hardverek jelennek meg, úgyhogy 3-4-5 év max amit ki kell húznia.
bar pont az nvidia kartyak hutese eleg jo
-
-
DRB
senior tag
"egy teljes értékű GK104 kezd kibontakozni, de az asztali társtól eltérően a Quadro K5000 magórajele 700 MHz körül lesz, míg a memória effektív 5,4 GHz-en ketyeg majd. A jelentősen csökkentett órajeleknek hála a fogyasztás maximum 122 watt"
Én ezt nem igazán értem. Ez egy munkakártya, nem? Ha valaki ilyet vesz(aranyáron), akkor bizonyára teljesítményre van szűksége, nem alacsony fogyasztásra, és valószínű a villanyszámlát is ki tudja majd fizetni. Egyébként is, hiába eszik kevesebbet időegység alatt, ha több időegység kell ugyanazon feladat elvégzéséhez(ergo ugyan az a munka ugyan annyi áramot fogyaszt el, csak közben több idő telik el), persze gondolom magasabb órajelen kicsit csökken a hatásfoka, de ez minimális, az idő többet ér mint ~1% hatásfok.
-
Mtbsrác
senior tag
Hülye kérdés de én nemértem miért!
Mitől ilyen rohadt drágák a quadro kártyák?
Mit tud mint amit a többi másik nem -
kiiso
tag
Kicsit megkavarodtam.
Premiere Pro/ After Effects esetén Fermi vagy Kepler teljesítene jobban? -
i are robot
senior tag
Atyaég, ez kezd egyre követhetetlenebbé válni…
Egyre jobban specializálódik minden, és egységsugarú, de érdeklődő végfelhasználóként én már bizony elvesztettem a fonalat, hogy melyik új architektúrának mi az erőssége, melyik régi miben jobb mint az újak, és mit mivel érdemes párosítani az optimális teljesítmény végett.
Régen volt Radeon/FireGL, meg Geforce/Quadro, oszt lehett tudni, hogy ha játszani akar az ember, akkor melyik, ha dolgozni, akkor melyik, de mióta bejött a történetbe, hogy kártyákat használnak számításra is, azóta már azt sem mindig tudni, hogy pl. Quadrobol melyik. Nem ártana már egy nagy összegző és felhomályosító írás, valaki nem vállalkozna a megtisztelő feladatra?
-
lenox
veterán
Ezt az oldalt nyilvan megneztem, csak semmi konkretumot nem talaltam. Illetve olyanokat igen, ami nem maximus, hanem pl. Kepler feature, de azt nem sok ertelme van maximusnak hivni, illetve ezek mukodnek quadro+geforce felallassal is. Szoval akkor lehet, hogy a maximus az csak siman a quadro+tesla platform elnevezese, de plusz feature-t nem nyujt?
Mivel én még nem próbáltam, így te ezt biztos jobban tudod.
Amiket probaltam, azokat nyilvan jobban ismerem, mint aki nem probalta, de nyilvan nem probaltam mindent, es pont azert kerdezem, mert ha lenne valami hasznos feature, azt nyilvan hasznalnam, vagy legalabb megprobalnam hasznalni, csak nem talalok semmi konkretumot ebben az esetben.
-
-
lenox
veterán
Ilyet csinalunk mi is, mar vagy negy-ot eve, amikor meg maximus se volt, es meg az adobe se nyomatta. Szoval a koncept az mukodik maximus nelkul is, hogy egyik kartyan szamolsz, masikon megjelenitesz, de mit rak hozza a maximus? Mik a feature-ok? Az nvidia (meg mas is, de az mindegy) mar jo ideje kiserletezett egy peer-to-peer adatatvitellel, amikor nem kell a cpu ram-ba benyomni az adatot, hogy atvidd a masik kartyara, ez is mar vagy 8-10 eve lehetseges, csak oprendszer meg driver support nem volt hozza, de ez is megvan 4-5 eve, gpu direct meg egyeb neveken fut/futott, mukodik kulonbozo gyartok kartyai kozott is, szoval pl. amd es nem gpu kartya kozott is, meg nv/nv kozott is van ilyen. Szoval akkor mi a maximus?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Van egy program. Pl. valami Autodesk. Ha olyan feladatod van, ami nem jelent nagy grafikai terhelést, de sok a compute, akkor veszel egy olcsó és gyengus Quadrót és mellé raksz egy erősebb Teslát. Így jobb eredményt kaphatsz, mint Quadro 6000-rel, de kevesebbet költöttél rá. Persze ezt nagyon célirányosan kell csinálni.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nekem sem jut eszembe, de miért is lenne egy alkalmazás ma ilyen, amikor nincs dedikált DP és SP a termékekben. A GK110 lesz ebben az első, vagyis ennél a rendszernél már el lehet ezen gondolkodni.
Nem. A Maximus csak egy Quadro és egy Tesla összeköttetésével jön létre, és az alkalmazás oldaláról kell támogatni. Más nem köthető be ebbe a párosba.
A Tesla kimenete nem sokat ér, mert manapság jellemző, hogy három monitor alá nem szokás menni a tervezéssel kapcsolatos piacokon (ez kényelmi szempont). Sokszor már 4 monitort is befognak. Többre még kicsi az igény, de nyilván van esély rá, attól függ, hogy mennyire nyújt extra kényelmet a hat kijelző. -
lenox
veterán
Nem jut eszembe tul sok olyan alkalmazas, ahol double es single precision egyszerre kellene, es mindketto nagy mennyisegben. Mi az ami ilyen?
Amugy cuda 4.0 ota (ha jol emlekszem 3.0-ban meg nem volt) van kulon gyors path arra, ha adatot viszel at egy quadrora egy masik gpu-rol, akar tesla-rol, akar geforce-rol, ezert kerdezem, hogy mi a maximus, nem veletlenul pont ez? Egyebkent mukodik tobb gpu-nal is, szoval lehet par geforce meg tesla plusz egy quadro. Ezen kivul meg az jut eszembe, hogy a Teslakon is van mostanaban dvi csatlakozo, szoval gondolom a k20-on is lesz (persze nem biztos), mindenesetre a teslakon is lehet grafikazni egy monitoron.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A GK104 nyers GFLOPS értéke is nagyon magas. A hatékonyság a probléma. A GK110-ről annyit tudni, hogy 80-85%-os hatékonysággal számol DGEMM alatt, vagyis valóban jobb a GK104-nél. A Knights Corner 90%, míg a Tahiti 95% fölött számol.
A GK110 előnye a konkurensekkel szemben az lesz, hogy dedikált feldolgozók lesznek DP-re. Amíg a Knights Corner és a Tahiti az SP teljesítményt áldozza fel a DP-ért (ugye ez logikus, hiszen közös a végrehajtó), addig a GK110-nél az SP mellett mehet a DP párhuzamosan. A hatékonyság viszont nem lesz magas, ezért tervezi ennyire nagyra a lapkát az NV, hogy legyen miből veszteni.Lényegében ezt tudja, ha a program támogatja. Van olyan terület, ahol egy ilyen párosítás költséghatékonyabb, de van olyan is nyilván, ahol nem. Célirányosan kell választani. A Kepler mellett pedig a Maximus nyilván jóval fontosabb lesz, hiszen ezzel együtt lesz meg az erős compute, ami a Quadro K5000-ből hiányzik.
-
maross
nagyúr
a Quadro K5000 mellé vásárolható egy Tesla K20 is, ami majd decemberben jelenik meg 3199 dolláros áron. Ezt a két terméket párosítva már kiváló lehet a konfiguráció teljesítménye.
egyebkent nem kivalo, es meg teslaval egyutt is csak lehet
. occso husnak hig a leve
.
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
peterm711 #13 üzenetére
Akinek erős compute kell biztos nem fog Keplert választani. Szóval ez lényegtelenné vált az NV számára. A CUDA meg csak Quadro és Tesla mellett megy.
Igazából már elég nagy és eltérő igényekkel tarkított a professzionális piac ahhoz, hogy megférjenek egymás mellett. A GCN-nek, a Keplernek és a Ferminek is megvannak az előnyei. Mérlegelni kell, hogy ki mit csinál. -
peterm711
aktív tag
Gondolom azért kellett a gk104-et is bedobni a professzionális piacon, hogy még több pénzt lehúzhassanak az userekről, ha dolgozni akarsz, vegyél egyszerre 2 méregdrága kártyát. Bár a vga piac zsugorodását nézve ez logikus dolognak tűnik, próbálják mihamarabb megforgatni a fejlesztésbe ölt pénzt. De mi lesz, ha a célközönség inkább az amd-t válsztja?
-
peterm711
aktív tag
Kepler architektúrára épülő GPU rendkívül gyengén teljesít ezen a területen, így a GK110-es Fermi és a Tahiti kódnevű, GCN architektúra tudását kamatoztató AMD cGPU is jóval előnyösebb sebességet képes felmutatni.
GK110-es fermi nem GF110-es akart lenni?
(#7) Abu85: Akkor a GK100/110-et eldobták véglegesen, vagy csak még idő kell a fejlesztésre?
-
PPatrik
aktív tag
"Ezenkívül fontos lehet, hogy a Kepler – a Fermivel és a GCN-nel ellentétben – nem támogatja az ECC-t a beépített gyorsítótárakon." Ez így biztos?
Mert, az, hogy a GK104 nem támogatja, az nem jelenti azt, hogy maga a Kepler sem támogatja. Idézet a GK110-ről szóló cikkből: "A GK110 az ECC-t is támogatja, így az L1 és L2 cache, illetve a fedélzeti tár védett ebből a szempontból." -
deter
aktív tag
Nem ismerem a videó(?)kártyák ezen szegmensét, de valódi professzionális Kepler az mikorra várható?
-
mmdms
addikt
Azért az nagyon komoly, hogy közel kétharmadára esett vissza a fogyasztás, holott az órajelek olyan drasztikusan nem csökkentek.
-
lujó55
addikt
sovány válaszlépés.
vajon mire lesz elég?
persze az ár fog majd dönteni a végén, akkor pedig jaj NVidia...
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Kepler architektúrára épülő új generációs termék mellett a Maximus is szintet lép.
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- iPhone topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Nintendo Switch 2
- Óra topik
- Yettel topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- További aktív témák...
- PALIT RTX 2060 SUPER 8GB GDDR6 DUAL Eladó!
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4070Super 12GB GDDR6X Videokártya!
- RTX 5070 Ti OC 16G/ új/ garancia a nevedre/ beszámítás/ ingyen posta/
- XFX Radeon Speedster MERC 319 RX 6800 XT 16GB GDDR6 256bit // dobozos // 34 CM HOSSZÚ, 1,8 KG !!!
- Gigabyte RTX 3060TI VISION OC 8GB
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AX-370 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Zalman S3 EVGA 500W
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest