Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • pengwin

  addikt

  Már most is meg lehet úgy írni az alklamazásokat, hogy fussanak minden rendszeren. Vannak cross platform keretrendszerek, API-k kb. mindenre. Minden csak szándék kérdése.

  Olyannal meg szerintem ne is próbálkozzanak, hogy teljesen univerzális legyen az alkalmazásfuttatás, mert azzal csak azt érnék el, hogy minden rendszer megkapná a többi hülyeségeit is.

  (#12) bambano
  Hál' Istennek az MS még mindig elég erőszakos felhasználó ellenes dolgot művel ahhoz, hogy ne akarjak visszamenni Windowsra.
  Pl. a Teams eröltetése, letörölhetetlensége bizonyos licencelési szint fölött nálam nagyon kiverte a biztosítékot. Inkább raktak volna bele olyan 2020-hoz illő fÍcsöröket, mint pl. a több ablakos mód...

  [ Szerkesztve ]

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  VS Code is úgy tudom electronra épül, és ott is lehet szépen futtatni a RAM igényt.

  Ellenpélda a mindenhol futtatható alkalmazásokra pl.:
  Én kisérleti jelleggel használtam pidgint is az egyik munkahelyemen a Lync kiváltására, és sokkal jobban használható volt, mint a hivatalos kliens winen.
  Pl. vissza tudtam keresni a beszélgetéseket, ami kollégáknak kb. lehetetlen volt, mert az SfB kliens 8-10 üzenetenként küldte el az email fiókodba a beszélgetést, máshol mpedig nem őrizte meg a felhasználó számára hozzáférhetően.

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  Igen, sokkal jobb az ext4, mint az NTFS.
  Nem csak érzésre gyorsabb, példa: sok játékkal játszok, amik mindkét rendszerre elérhetőek, (Crusader Kings II, Europa Universalis IV, Stellaris, TW Warhammer II...) többnél is panaszkodtak a töltési időkre a felhasználók még SSD mellett is. Én ebből semmit sem érzékeltem. Később a fejlesztők is jelezték, hogy dolgoznak az ügyön, csak a problémát nem tudják 100%-ban megoldani, mert ahhoz a Windows támogatás ejtésére lenne szükség.

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  Amíg a Wayland olyan bugos, amilyen, addig nem fog terjedni.
  Meg ha jól láttam alapvető funkciók is csak hosszú idő után kerülnek bele.
  Évekkel ezelőtt próbáltam talán Fedora 27-ben, vagy amikor default lett a Wayland session, és még idén is olvastam panaszokat alapvető funkciók hiányára.

  (#113) Reggie0
  Szerintem a GPU driverekkel már most sincs komoly baj, AMD-nél nagyon szépen megy Mesa-val az összes értelmes GPU, az NV meg már nagyon régőta egyszerűen használható.
  Meg nem mintha Windows-on nem lett volna az utóbbi időben szívás a GPU driverekkel... ;)

  Szerintem közel sincs olyan szakadék Windows és Linux között mindennapi használhatóságban, felhasználóbarátságban egy kicsit is tudatosabb/haladóbb felhasználó számára, mint azt itt a többség állítja.
  Legalábbis amióta windows 10-en is Group Policy és registry szerkesztéssel kell foglalkozni minden telepítés és frissítés után, meg gyomlálni kell a felesleges bloatware-t. Ami után még mindig nem lehet benne biztos a felhasználó, hogy a rendszer azt csinálja a háttérben ami be lett állítva. Vagyis kell egy jól konfigurált otthoni tűzfal is, hogy ne tudja az adataidat küldeni a MS szervereire a rendszer. Én ezel után azt mondom, hogy ha az egyszeri felhasználó ezeknek a felét meg tudja csinálni Windows-on, akkor ugyanannyi erőfeszítéssel a Linux is menne neki.

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  A Notebookcheck szerint az már akkor is egy 8 éves grafikus egység volt.
  Nézd már meg légy szíves, hogy az AMD mikor dobta pl. Win10 alatt a pre-GCN cuccok támogatását? Közel sem voltak 8 évesek, a Radeon Crimson meg már nem támogatta őket.
  Ha meg az X200M-nek dobták a támogatását, akkor nyilván nem fognak foglalkozni a hibajegyekkel, főleg, hogy akkor már vastagon dolgoztak az AMD-sek az új alapokra rakott nyílt driverükön. Erőforrások korlátozottak, a te problémád meg nem igazán volt valid egy kőkori hardverrel.
  Ha régi a hardvered, akkor ahhoz illő Linux rendszert kell használni, pl. CentOS, a maga 10 éves támogatásával és befagyasztott főverziójú főelemeivel, vagy az eggyel korábbi Ubuntu LTS, vagy egy Debian stable...
  Ha meg mindenáron a legújabb rendszerrel akarod használni, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy keress vagy csinálj hozzá patch-et. Tudom ez nem elvárható, de a lehetőség adott.

  (#404) Dr. Akula
  A linuxos hardvertámogatást sok esetben a linux fejlesztői biztosítják, nem a gyártók sajátjai.
  Ha egy adott hardvergyártó nem tesz direkt keresztbe a nyíltforrású illesztőprogramok fejlesztésének, akkor jó eséllyel a hardverei nagyon sokáig támogatva is lesznek.
  Van nyomtatóm, scannerem, webkamerám, amiket azért kaptam meg édesanyámtól, mert Win10 alatt már nem működnek. Kubuntu köszöni szépen, kezeli őket.

  Üdv, pengwin

Hozzászólok Aktív témák