Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • pengwin

  addikt

  válasz hcl #11 üzenetére

  Már most is meg lehet úgy írni az alklamazásokat, hogy fussanak minden rendszeren. Vannak cross platform keretrendszerek, API-k kb. mindenre. Minden csak szándék kérdése.

  Olyannal meg szerintem ne is próbálkozzanak, hogy teljesen univerzális legyen az alkalmazásfuttatás, mert azzal csak azt érnék el, hogy minden rendszer megkapná a többi hülyeségeit is.

  (#12) bambano
  Hál' Istennek az MS még mindig elég erőszakos felhasználó ellenes dolgot művel ahhoz, hogy ne akarjak visszamenni Windowsra.
  Pl. a Teams eröltetése, letörölhetetlensége bizonyos licencelési szint fölött nálam nagyon kiverte a biztosítékot. Inkább raktak volna bele olyan 2020-hoz illő fÍcsöröket, mint pl. a több ablakos mód...

  [ Szerkesztve ]

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  válasz Dave™ #16 üzenetére

  VS Code is úgy tudom electronra épül, és ott is lehet szépen futtatni a RAM igényt.

  Ellenpélda a mindenhol futtatható alkalmazásokra pl.:
  Én kisérleti jelleggel használtam pidgint is az egyik munkahelyemen a Lync kiváltására, és sokkal jobban használható volt, mint a hivatalos kliens winen.
  Pl. vissza tudtam keresni a beszélgetéseket, ami kollégáknak kb. lehetetlen volt, mert az SfB kliens 8-10 üzenetenként küldte el az email fiókodba a beszélgetést, máshol mpedig nem őrizte meg a felhasználó számára hozzáférhetően.

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  válasz tibaimp #80 üzenetére

  Igen, sokkal jobb az ext4, mint az NTFS.
  Nem csak érzésre gyorsabb, példa: sok játékkal játszok, amik mindkét rendszerre elérhetőek, (Crusader Kings II, Europa Universalis IV, Stellaris, TW Warhammer II...) többnél is panaszkodtak a töltési időkre a felhasználók még SSD mellett is. Én ebből semmit sem érzékeltem. Később a fejlesztők is jelezték, hogy dolgoznak az ügyön, csak a problémát nem tudják 100%-ban megoldani, mert ahhoz a Windows támogatás ejtésére lenne szükség.

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  válasz Silεncε #109 üzenetére

  Amíg a Wayland olyan bugos, amilyen, addig nem fog terjedni.
  Meg ha jól láttam alapvető funkciók is csak hosszú idő után kerülnek bele.
  Évekkel ezelőtt próbáltam talán Fedora 27-ben, vagy amikor default lett a Wayland session, és még idén is olvastam panaszokat alapvető funkciók hiányára.

  (#113) Reggie0
  Szerintem a GPU driverekkel már most sincs komoly baj, AMD-nél nagyon szépen megy Mesa-val az összes értelmes GPU, az NV meg már nagyon régőta egyszerűen használható.
  Meg nem mintha Windows-on nem lett volna az utóbbi időben szívás a GPU driverekkel... ;)

  Szerintem közel sincs olyan szakadék Windows és Linux között mindennapi használhatóságban, felhasználóbarátságban egy kicsit is tudatosabb/haladóbb felhasználó számára, mint azt itt a többség állítja.
  Legalábbis amióta windows 10-en is Group Policy és registry szerkesztéssel kell foglalkozni minden telepítés és frissítés után, meg gyomlálni kell a felesleges bloatware-t. Ami után még mindig nem lehet benne biztos a felhasználó, hogy a rendszer azt csinálja a háttérben ami be lett állítva. Vagyis kell egy jól konfigurált otthoni tűzfal is, hogy ne tudja az adataidat küldeni a MS szervereire a rendszer. Én ezel után azt mondom, hogy ha az egyszeri felhasználó ezeknek a felét meg tudja csinálni Windows-on, akkor ugyanannyi erőfeszítéssel a Linux is menne neki.

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  válasz PuMbA #400 üzenetére

  A Notebookcheck szerint az már akkor is egy 8 éves grafikus egység volt.
  Nézd már meg légy szíves, hogy az AMD mikor dobta pl. Win10 alatt a pre-GCN cuccok támogatását? Közel sem voltak 8 évesek, a Radeon Crimson meg már nem támogatta őket.
  Ha meg az X200M-nek dobták a támogatását, akkor nyilván nem fognak foglalkozni a hibajegyekkel, főleg, hogy akkor már vastagon dolgoztak az AMD-sek az új alapokra rakott nyílt driverükön. Erőforrások korlátozottak, a te problémád meg nem igazán volt valid egy kőkori hardverrel.
  Ha régi a hardvered, akkor ahhoz illő Linux rendszert kell használni, pl. CentOS, a maga 10 éves támogatásával és befagyasztott főverziójú főelemeivel, vagy az eggyel korábbi Ubuntu LTS, vagy egy Debian stable...
  Ha meg mindenáron a legújabb rendszerrel akarod használni, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy keress vagy csinálj hozzá patch-et. Tudom ez nem elvárható, de a lehetőség adott.

  (#404) Dr. Akula
  A linuxos hardvertámogatást sok esetben a linux fejlesztői biztosítják, nem a gyártók sajátjai.
  Ha egy adott hardvergyártó nem tesz direkt keresztbe a nyíltforrású illesztőprogramok fejlesztésének, akkor jó eséllyel a hardverei nagyon sokáig támogatva is lesznek.
  Van nyomtatóm, scannerem, webkamerám, amiket azért kaptam meg édesanyámtól, mert Win10 alatt már nem működnek. Kubuntu köszöni szépen, kezeli őket.

  Üdv, pengwin

 • pengwin

  addikt

  válasz Döglött Róka #478 üzenetére

  Inkább ez a nagy arcú alufóliasapkázás a trollkodás. ;)

  W10 Pro, légy szíves tüntesd el a Teams-et úgy, hogy nem piszkálsz regstryt, de nem indul el minden bekapcsoláskor, és nem "települ vissza" minden egyes alkalommal.
  Segítek: nem fog menni.

  Amikor utoljára használtam W10-et privát gépen, akkor a frissítések rendre visszaállították azokat a felhasználói beállításokat, amik pl. a frissítéseket szabályozták.
  Ha offline fiókkal használtam, akkor folyamatosan online fiók regisztráció/bejelentkezés miatt piszkált.
  Notebookon kényszeresen frissítette a grafikus meghajtót, de gyanítom a konfigurációt nem tudta rendesen takarítani, ezért az egy szem notebook kijelző hétszer szerepelt a kijelzőbeállítások között.
  Én leírtam pár tényt, amiket privát és céges gépeken tapasztaltam. Én belefáradtam, hogy az operációs rendszerem ellen küzdeni kell.

  Nem, a linux sem a just works™ kategória, (ahogy a macOS sem az), de előbbinél legalább azt csinálja a rendszerem amit én mondok neki. Mivel ingyen volt, így ennek kicsit jobban el tudom nézni a hibáit, mondhatni azt kapom amiért (nem) fizettem. Egy fizetős, zárt OS-nek viszont kutya kötelessége lenne tiszteletben tartani a felhasználó beállításait. Meg én értékelném, ha egy fizetős szoftver nem tolná az arcomba a marketinget és gyűjtene rólam adatokat. Ezek az én egyéni preferenciáim, szerintem nem alufóliasapka-szintű igényeket támasztottam.
  Nem állítottam, hogy a Linux mindre, mindenkinek jobb lenne, mint a macOS vagy a Windows, de azt a megállapításomat továbbra is fenntartom, hogy a rengeteg "mi joobban tudjuk a felhasználónál"-mentalitásból kinövő céges döntés miatt kezd egyszerűbb lenni az élet egy Linux alapú rendszerrel, mint Win10 alatt.

  Üdv, pengwin

Hozzászólok Aktív témák