Hirdetés
- Steam Deck
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fujifilm X
- Epson nyomtatók
- Kvázi kidobja az OpenGL ES-t az Androidból a Google
- Samsung LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- DUNE médialejátszók topicja
- Lebukott a Samsung plus size modellje
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeathAdder
veterán
Tehát faktikusan ez annyival lesz különb az 5433/7410 -től, hogy az órajel 200 mhz-vel feljebb lesz tolva, és alacsonyabb lesz a csíkszélesség?
Egyébként nem tudom miért kell tartani ettől, nekem 7410 van és tudatosan vásároltam ezt, nem a szintetikus tesztek alapján. Bizonyított hogy gyorsabb, simább, sebesebben nyitja/csukja az appokat, jobb multitaskingban és egyáltalán nem melegszik szemben az s805-tel, ami az üzemidőre is kihathat.
Valamint LP-vel érezhetően tovább gyorsult, szintetikus teszten is 10%-ot ráver saját magára az új főverzió érkeztével (saját és fórum tapasztalat).Engem laikust ez arra mer következtetni, hogy a Sams saját SoC-jára optimalizál, hol ott én a megjelenésükkor azt hittem hogy inkább s805-nek fekszik majd, mégis a google referenciakészülék is azzal rendelkezik
-
bteebi
veterán
"Jelenleg az optimalizalatlansagbol adodoan kell erosebb hardver. Ez valoszinuleg tudatos, mert ettol mozog a szamitastechnikai szektor."
Részint. Az optimalizálatlanság viszont tulajdonképp - sajnos - az idő optimalizálása (is)
. Sajnos soha, sehol, semmire sincs (elegendő) idő, mert az idő pénz. Bár gyakorlatilag nem értek hozzá, de alacsony(abb) szintű eléréssel valószínűleg a mostani teljesítmény többszörösét is el lehetne érni mind ARM-es, mind x86-os vonalon, de sajnos a jelentős fragmentáció miatt mind a két területen ki van zárva. Ezért (is) lehet annyira sikeres az alma.
Az meg egy másik kérdés, hogy a hardvergyártók (és rajtuk keresztül sajnos a szoftverfejlesztők) elemi érdeke az optimalizálatlanság, mert akkor mindent erőből, új hardverrel lehet-kell megoldani. Emiatt például az egyszeri HC gémer folyton kénytelen vásárolni, hogy a legújabb Krájzisz (powered by Intel and nVidia) is eldöcögjön maxon QHD-ben - még úgy is, hogy bicskanyitogató "optimalizálást" végeztek, ami minden bizonnyal sajnos nem egyedi eset:
"there's compelling evidence that certain surfaces in Crysis 2--like concrete blocks--are rendered in extremely high detail, even when there's no visual improvement to doing so.
Water is another issue. At present, there are multiple game areas where water is only visible in one small area or isn't visible at all. Despite this, the game is still rendering (and tessellating) an invisible ocean underneath the player's feet."
Amúgy a cashe-t cache-nek kell írni.
-
philips20
aktív tag
Majd kiváncsi leszek, hogy élesben mit tud.
-
csongi
veterán
Mag ide vagy oda, cashe ide vagy oda. Az a nagy helyzet van, hogy a hardverek sokkal nagyobb teljesitmenyt tudnak, mint amit a programok kihasznalnak. Jelenleg az optimalizalatlansagbol adodoan kell erosebb hardver. Ez valoszinuleg tudatos, mert ettol mozog a szamitastechnikai szektor.
Sajnos egy mobil keszuleknel is, de x86 nal is. A felhasznalt energia es szamolasi kapacitas 30%-40% a energia pocsekolas, de ez penz formajaban megjelenik. Mindezzel egy idoben a kornyezet szennyezesben is. -
vicze
félisten
Az i7-es adatban szinte 100% hogy nincs benne se a GPU se a cache egyszerűen. A pl. az XBox One SoC 5 milliárd egészben kb. lehetetlen, hogy az i7 1,4-be beleférjen mindenestül.
Az A8-nak amúgy csak a 1/4 a 2 CPU mag, másik negyed a GPU és a maradék a cache és egyéb elemek. A két magot 500milla alá saccolnám, mivel a GPU-nak és a cache-nek nagyobb a sűrűsége. Esélyes hogy a többi hasonlóan fejlett SoC-ban is ilyen magas a tranzisztorszám, sőt S810-ben akár magasabb lehet, mivel ott egy LTE modem is van mellette, ami elég méretes, persze hiányzik a 4MB L3.
-
LordX
veterán
Ja, csak a Haswellnek még mindig több cache-e van: Az A8-ban van valószínűsíthetően 128k L1, 1M L2 és 4 MB shared L3 cache, ez 6,25 MB. A GT2 4C Haswellben (~i7-4770, ennek van 1.4G tranzisztora) csak a shared L3 cache 8 MB (+L1: 128k, L2: 256k), összesen 9,25 MB. (+a GPU-ban levő L1/L2 mindkét oldalon)
Szóval az A8 ~30%-al kevesebb cache-el, fele annyi CPU maggal használ ~40%-al több tranzisztort.
-
TeeJay
félisten
nem kellene ilyen bika SOC ha meg tudnának maradni 720p kijelzőnél 5" méretben és nem UHD-t nyomnának orrba szájba feleslegesen...
nekem egy LG F6 van 2Krait magos Snapi 400 1GB RAM de nekem nem röccen, szépen tud játszok is rajta, minden applikáció gyönyörűen elvan 960x540-es felbontás bőven elég manapság még
ha tovább lépek a következő egy 1280x720-as lesz max és remélem addigra gyártanak 4magos alacsony fogyasztású SOC-ot alá ami a mostani felét fogja enni így még tovább fogja bírni -
Fryskitt
addikt
Vajon ez a csíkszélesség csökkenés mikor éri el a kvantumhiba határt???
-
vicze
félisten
He?
Itt most chip gyártókról van szó nem, architektúrákról. Intel 14nm-en van jelenleg és jövőre 10nm kellene lépjen, ha tartja a Tick-Tock-ot. Samasung és GoFlo(AMD) most elérte a 14nm-t és itt maradnak is egy ideig valószínűleg. TSMC 16nm-ig jut idén, és ők még jobban leragadnak majd ezen valószínűleg, mert FinFET-re kell váltsanak, így a nagyok átvándorolnak Smasung/GoFlo pároshoz(Apple/Qualcomm, lehet olvasni eleget.). Ehhez még azért az is hozzájön, hogy jelenleg csak ARM bonyolultságú áramkört lehet ezeken a sávszélességeken gyártani, GPU-t és egy x86-ot nem, ami miatt erősen szív AMD és nVidia is, ők szépen épp 28nm ragadtak épp, de a 14nm jól jön mind a kettőjüknek elvileg, csak gyártókapacitással bírni kell, az igény az óriási.Persze az is hozzátartozik, hogy az iszonyatosan felfutott mobil szegmensből van pénze fejleszteni TSMC-nek és Samsungnak is.
-
-
DithenS
senior tag
Azért durva hogy az ARM pár év alatt szinte elérte a 14nm-es technológiát,míg az x86 szinte egyhelyben toporgott eddig,talán még sem volt olyan hülye az EA hogy ki merte jelenteni hogy 4 év múlva az ARM-os procikkal szerelt telefonok és tabletek megelőzik a PS4 teljesítményét.
Már várom hogy telefonon a GTA 4-et nyomjuk -
marquuard
veterán
Hiába nyújt +20% teljesítményt, ha a sok bloatware meg az erőforrásigényes TW miatt meg-megröccen a scrollozás.
-
Badboys
őstag
Száz szónak is egy a vége samu az csak samu marad,tehetnek bele bármit. Talán a szoftveren kellene csiszolgatni.
-
Fejvadi
nagyúr
Ha nagyon nem válna be, még mindig eladhatják az almának
-
freeapro
senior tag
Magok száma nem a teljesítmény, hanem az energia hatékonyság miatt magas. Ráadásul egy big-LITTLE rendszert inkább 4 magosnak kellen tekinteni, hiszen csak 4 izmos magot tartalmaz. Már a snapdragon 200-ban is látszott, hogy 4db Cortex-A7 kb azonos teljesítményt tud, mint 2db Krait mag, mégis lecserélte rá a Qualcom.
-
vicze
félisten
Egyrészt nem feltétlen megfelelően jó a párhuzamos szálak kezelése a tesztprogramban, illetve a hatékonyság nem megfelelő, az egyértelműen látszik, hogy nem skálázódik 100%-osan, mert az egymagos téléjsítény csak 70%-ka jön ki, a magokra leosztva, ennek könnyen lehet köze pl. a cache hozzáféréshez.
Snapdragon 800 amúgy 118mm2 28nm-en, az A8 20nm-es ugye, a S800 tartalmaz még LTE modemet is és még pár több komponenst. Az A8 főleg több cache-t tartalmaz és ezért magas a tranzisztor száma, és ez a sebességet is megdobja. De hossza ecsetelhetem, hogy melyik hány utasítást tud végrehajtani, mennyire más az architektúra(nem tiszta ARM, csak az ISA ARM) és mitől is gyorsabb az A8. -
dilajoska1
őstag
válasz
darkarthur #15 üzenetére
-
tjb007
nagyúr
válasz
darkarthur #15 üzenetére
Igen, implementálható belőle 16 magos változat is, de attól, hogy te beraktad ide a blokkdiagramját az Exynos 5433-ban/7410-ben még a 6 magos változat van.
Aztán lehet, hogy tényleg így van, és az MT6752-ben is MP16-os T760 van, amiből a MediaTek szerénységből csak kettőt vall be. -
darkarthur
senior tag
válasz
dilajoska1 #14 üzenetére
Ez mellé 16nm-en gyártott 850Mhz-es T880 is elmenne.
-
dilajoska1
őstag
válasz
darkarthur #12 üzenetére
Az inkább Mali T760mp6
-
bteebi
veterán
"A magok száma és az órajel nem minden, ezt már a PC világból rég meg kellet volna tanulni"
Azért a PC-s világban - az órajelet is belevéve - nem szoktak ekkora különbségek lenni; itt nincs HT. Akkor mondjuk úgy, hogy furcsa, hogy egy 2 magos, 1,4 GHz-es SoC (iPhone 6 Plus) a SunSpider teszttel 2,6-szor gyorsabban végez, mint az LG G3-at (Snapdragon 801, 4×2,5 GHz). Persze ez csak egy kiragadott példa, Geekbench multiban már csak 15%-kal gyorsabb. És van még, ahonnan ez jött. (Az alsó táblázat az érdekes; a grafikai teszteket már csak a felbontásbeli különbségek miatt is hagyjuk). Természetesen nyilván nem a szintetikus tesztek a meghatározóak, de azért valamit sejtetnek az SoC teljesítményéről...
Snapdragonra nem találtam fizikai méretet, az A8 89 mm2, a tranzisztorszámból kiindulva viszont illene jóval nagyobbnak lennie az A8-nak.
-
darkarthur
senior tag
-
Dinsdale
tag
Évek óta versenyképesek az Exynosok a hasonló Qualcomm chipekkel, nem értem miért nem tér át teljesen a Samsung a házi megoldásra.
-
babkukta
senior tag
engem még mindig nem győztek meg az exynosok. Sokkal nem volt dolgom, de pl a szobatársam a K Zoomjára rengeteget panaszkodik. Az h a soc e a probléma, nem tudom, de sokszor játék közben megzavarodik, és elkezd laggolni a játék. Itt játék alatt ne Modern Combat, RR meg Asphaltra gondoljatok, sima Sonicnál is. Aztán kilép a főmenübe, és laggol az is vagy 5 percig, aztán minden ok.
Talán az Alpha már az a szint, amit szívesen bevállalnék, de kicsit tartok ettől a samu socitól -
vicze
félisten
Qualcomm-nak kb. mindegy, mert Samsung csak internál használja. A Qualcomm pedig ugyanúgy megkapja a Samsungtól a 14nm (nanométer, nem milliméter), amint lesz gyártókapacitásuk rá, mivel szerződéses partnerek, tehát mindkettőjüknek szinte egyszerre lesz elérhető. A TSMC-s 16nm lehet kimarad Qualcomm-nak.
-
Bayzee5
tag
A magok száma és az órajel nem minden, ezt már a PC világból rég meg kellet volna tanulni
Az A8 kb. 2 Mrd tranzisztort tartalmaz, a 805-ös snapdragon kb. 700 Millió. Úgy tudom, hogy fizikai méretre is nagyobb az A8. Ezek után nem csoda, hogy számítási teljesítményben (legalábbis egy magra nézve) előrébb van. -
vicze
félisten
Van bármi hivatalos sajtóközlemény, amiben szerepel modellszám?
Mert ebben nem látok. Kicsit korai beírni a 7420-at. -
AS
félisten
Qualcom 20 mm vel most nagyon alul maradt. Maximum év végén lesz neki ilyen.
-
bteebi
veterán
"Utóbbi technológia a Samsung aktuális 20 nm-es node-jához képest 20%-kal jobb teljesítményt és 35%-kal kisebb fogyasztást eredményez majd."
Ebből szerintem inkább az utóbbinak van-lenne nagyobb jelentősége. A teljesítménnyel szerintem nem lenne baj, de nagyon rá kellene már végre gyúrni Droidnál is az alacsonyabb szintű elérésre (persze ehhez egyelőre sajnos túlságosan is fragmentált a piac), mert az eléggé nevetséges, hogy egy Apple A8 gyakorlatilag simán veri még a legerősebb Samsung/Qualcomm megoldásokat is, ami annak tükrében igazán megdöbbentő, hogy az A8 mindössze 2 magból, és jóval szerényebb órajelekkel (1,4 GHz) gazdálkodik...
-
xxxbence
csendes tag
oszinten szolva kicsit felek a teljesitmenyetol. leendo s6 tulajkent jobban orulnek a mar bizonyitott snapdragon (810) procinak (tudom allitolag melegszik, de ettol fuggetlenul mindenki mas hasznalja).
amugy az elozetes infok alapjan igeretes teljesitmenyt nyujt a 7420, meg hat jot is tesz a verseny a szektorban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A 7420-as jelzésű, 64 bites processzormagokat használó lapka a vállalat új csúcstelefonjában kap majd helyet.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 7900X3D 32/64GB RAM RX 7900XTX 24GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock AB350 R5 1600X 16GB DDR4 500GB SSD RX 580 4GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Bezámítás! Lenovo Legion Pro 5 16IRX8 notebook - i7 13700HX 32GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest