- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- Fagyos hangulatú, Intel B860-as deszkák a Colorful receptje szerint
- AMD Strix Point platformra épül az AOKZOE közelgő kézikonzolja
- NAND flash NAS-ként használható mini PC jön a GMKtec berkeiből
- A Jonsbo legfrissebb kompakt házaiba Flex táp való
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hobby elektronika
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- 3D nyomtatás
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ROBOTER
addikt
Szerintem ez a referencia kártyadizájn egyik érzékeny pontja lehet (ennyi infó alapján nem merném azt mondani, hogy hibája). Bizonyos pontokon nagyobb áram koncentrálódik és valami jobban rángatja a tápfeszültséget az önálló tápvezetékek száma, vastagsága, törései, az áramkörök vezetékre való csatlakoztatásának sorrendje stb. miatt. Gondolom majd áttervezik a huzalozást a későbbi termékeknél, és megoldódik.
Csak arra akartam rávilágítani, hogy a két eltérő típusú kondenzátor párhuzamos alkalmazása kb. 50 évre tekint vissza, semmi különlegesség nincs benne, nem tudsz elővenni egy sima OPA adatlapot sem úgy, hogy a végén a referencia/mérési sematikus ábrákban ne legyen kötelezőként előírva.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz #72042496 #37 üzenetére
Aligha, a hírben szereplő linkről idézve (ezt Abu valamiért nem tartotta fontosnak kiemelni):
And what does NVIDIA do with its own Founders Editions? One does it obviously better, because I could not reproduce these stability problems with any FE even very clearly beyond 2 GHz (fan to 100%).
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
törölt tag
Én most az iPon hírében olvastam ezt. Aztán most ugrik be, hogy a Founders kártyák dizájnja nem referencia, mindenesetre nem kizárt, hogy valamit elkalkuláltak.
De lehet mögötte más ok is, ahogy Abu és Laraxior írta, idővel kiderül.
[ Szerkesztve ]
-
Duck663
őstag
Tudom! Azért linkeltem a képet, és írtam amit írtam. Ha valaki ilyen VGA vásárlásán gondolkozik, megnéz egy tesztet arról amit kiszemelt és ahol szétszedték, ott már látja is mi a helyzet, érdemes-e megvenni, vagy keressen másikat!
Itt egy másik véglet:
[ Szerkesztve ]
Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A mostani tesztcsomagot használjuk. Az RDNA2 teljesítményéről fogalmunk sincs, szóval nem igazán tudunk erre számolni. Nekünk például az NV-vel ellentétben next-gen konzoljaink sincsenek, tehát nem tudjuk ellenőrizni sem, hogy milyen kódokat hogyan futtat az AMD rendszere.
(#37) Balika911: Az nem biztos egyelőre. Ugye TDR-be egy rendszer sok dologtól belefuthat. Akár lehet egy szimpla szoftveres probléma is a komplett rendszerben. Tehát az, hogy van FE-vel TDR-ező felhasználó még nem jelent semmit.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Egon
nagyúr
Annyira bírom ezeket a sugalmazásaidat... Kár hogy eddig ritkán (inkább kábé sosem, Mr. Tévedhetetlen... ) jött be - "k*rva gyors lesz, k*rva drágán", mi?
Megvan már az a senki más által nem használt tesztcsomag, amivel az AMD új kártyáját hozhatjátok ki győztesnek (minden más oldal ellenében)? Gondolom nem keveset kellett rajta melózni...
[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezek az NVIDIA előírásai. Pont az a baj, hogy ezt követték a gyártók, és nem csináltak maguk tesztet, mert nem fért volna bele az időbe. Az EVGA például csinált, mert az FTW3-at 6 POS-Cappal akarták hozni, és kiszúrták, hogy nem stimmel a dolog, annak ellenére sem, hogy papíron jónak kellene lennie. Viszont az FTW3-at nem is tudták időre kiadni.
(#30) Ribi: Olyan eget rengetően nem nagy gond, de nyilván gyártók szemmel tartják a potenciális problémaforrásokat, és nem csak aszerint választanak, hogy az egyik olcsóbb, mint a másik. A POS-Cap és MLCC kérdés nem egyszerűen olcsóbb/drágább, rosszabb/jobb döntés, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.
(#33) gbors: Órajel, feszültség is, stb. Nem egy egyszerű kérdés ez, leginkább a tápfeszültség ingadozása a gond. Ha elkezd a rendszer peakekre ráugrálni, akkor az nem egyszerűen kezelhető szituáció a hardver felé.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
nagyúr
és (#18) ROBOTER: én szívesen elhiszem ezeket, nem értek annyira a villamos részéhez - csak azért nem értem, mert ilyen órajelek már korábban is voltak, miért nem ugyanazt a megoldást használták a szűrésre?
(#15) CPT.Pirk: egy ideje már valamennyire dinamikus.
(#16) Abu85 : peak érték alatt milyen mennyiségre gondolsz? Órajel?
Igen, az valószínű, hogy elsősorban a kapkodás miatt lett ez ilyen."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Ribi
nagyúr
Én nem igazán hiszem, hogy a kerámia kondi meghibásodás ekkora gond lenne, mert amúgy is van ott a hátoldalon még vagy 150 kerámia kondi és a nyákon máshol is még kismillio.
Ezek sokkal inkább forrasztásnál válnak el, akkor meg mivel csomó párhuzamostíva van, csak kicsit szarabb a szitu szűrés szempontjából, de nem okoz működésbeli mizériát.
Tantál kondi kapacitását meg nem lehet helyettesíteni méretben is kisebb kerámia kondikkal. Szóval még mindig nem értem hogy lehet ekkora különbésg ilyen helyen. -
carl18
addikt
Elsők akartak lenni ilyen egyszerü! Bár tény ilyen áron ha jön valami legyen már müködöképes. + Azért együk hozzá ezek tunningolva voltak a gyári órajel fölé. A Gyári órajelen tudtommal nem jön elé ez a jelenség. Csak 2 ghz fölött
"Javitás"
Nem tudtam az alap kártya is boostol 2 ghz fölé.[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az NVIDIA már tudja, hogy az AMD mit hoz. Nekik is vannak next-gen konzoljaik, le tudják tesztelni, hogy az RDNA2 mire képes, és még össze is tudnak rakni maguknak egy képet az iparági értesüléseikből, hogy melyik készülő Navi +/- 5%-on belül hova várható. Szóval attól, hogy mi nem értjük a kapkodást, bőven lehet, hogy nekik nagyon is komoly indokaik vannak rá.
Egy NVIDIA kaliberű cég hibázni ugyan tud, de nem hülye, tehát indok nélkül nem vállalnák be a gyors startot.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
A 2080Ti-nél a micron memória rendetlenkedett, most a 3080-nál meg a kondik...
Azért basszus...közel félmillás cuccokról beszélünk...ennyi pénzért ne legyek már bétateszter...
Hogy lettek ezek tesztelve egyáltalán, és mivégre ez a borzalom kapkodás és rohanás? Az AMD még ki sem jött a mai napig az új architektúrával... akkor meg minek kellett elkapkodni konkurencia hiányában a 3080-ast ?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Egyszerű. POS-Cappal sokkal kisebb a későbbi meghibásodás esélye, míg az MLCC ezt a tényezőt növeli. Csak MLCC-re építeni 60 kerámiakondit jelent, és ott már azért relatíve nagy annak az esélye, hogy egy rosszul kivitelezett forrasztás miatt idővel az érintett kondi bereped, vagy akár szét is törik.
A meghibásodás esélye szempontjából a legjobb megoldásnak az 5 POS-Cap és a 10 MLCC kombinációja tűnik. De mondjuk az FE megoldása is még belefér.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz #09256960 #21 üzenetére
Ez nem garasoskodás. Az MLCC-nek hátránya is van. Nehéz vele a gyártás, mert ha elrontják csak egy kondi forrasztását, akkor a fellépő hőterhelésben meg fog repedni. 60 kondinál azért drámaian nő a hiba esélye. Szóval egyáltalán nem azért választják a POS-Capot, mert olcsóbb, hanem azért, mert egyszerűbb vele a gyártás. A legtöbben pedig azért kombinálják a POS-Capot az MLCC-vel, mert csökkenteni akarják a hibalehetőséget.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ebben számomra az a kérdés most az NV belekényszerítette e a gyártókat egy kötelező olcsósításba , vagy szabad kezet adott nekik és azok becsülték alá a terhelést. Mert itt dől el lesz e ebből per.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Hellwhatever #19 üzenetére
Őszintén szólva az AIB-k eleve meg vannak lőve egy referenciával párhuzamos starttal. Mivel egy csomó tesztre nincs idejük, így kénytelenek elhinni azt, amit az NVIDIA mond nekik. Ha nem hiszik el, akkor még októberben sem tudják kiadni a custom GeForce-okat.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
Valahol azt is rebesgették hogy az NVIDIA nem engedte az AIB partnereknek hogy bármivel teszteljék a kártyákat a leakek minimalizálása érdekében: van / volt egy Ampere verifikációs szoftver és a bejelentés előtt csak ezt használhatták. Ez viszont sajnos nem fedett le minden lehetséges szélsőséges esetet és most ezek a csontvázak potyognak ki a szekrényből.
9800X3D | ASRock X670E Steel Legend | Corsair 32GB DDR5 6000MHz CL30 | Gigabyte RTX 4070S WINDFORCE OC
-
ROBOTER
addikt
Ne keressetek a feszültséggel összefüggést.
Tápvezetékről van szó. '70-es évek óta használnak valamilyen nagyobb kapacitású kondit (alu, később tantál elkó, ma már szilárd tantál) és kerámiát párhuzamosan a tápvezetékek szűrésére. A hagyományos alu elkó ESR-je egy kerámiához képest kb. 500..1000-szeres. Nyilván ma már ilyen nem fordulhat elő a ma szokásos frekvenciákon, de szilárd tantál + kerámia igen, ott is igen komoly a különbség GHz tartományban.
A kisfrekvenciás zavarokat megszűrik a tantállal, a nagyfrekvenciásokat pedig a kerámiával. A kerámia azért melegedhet, mert teljesítmény keletkezik rajta, azaz a tápfeszültség nagyfrekvenciás ingadozása az adott ponton (IC lábához szokták rakni) jóval nagyobb, mint amit terveztek.
[ Szerkesztve ]
-
Duck663
őstag
Érdemes megnézni a különféle oldalak tesztjeit, ott rendszerint szétszedik a VGA-kat és látszik, hogy melyiket mivel szerelték, pl.:
Egyébként, az szerintem izgalmasabb kérdés, miért volt ennyire siettetve a rajt?!Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Valójában itt a pillanatnyi peak értékeknél van gond, ezeket kell jól lereagálni. Ezért van egy bizonyos órajel fölött para, mert valameddig megy 2 GHz fölött is, de amint jön egy peak érték, ami minden hardveren elég magas lehet, azonnal meg is pusztul.
Valószínű, hogy ez az egész azért alakult ki, mert az NVIDIA last minute emelt egy kicsit a teljesítményen. Nem tudni, hogy miért, de ehhez az új szinthez már nem igazították hozzá a specifikációt, mert talán azzal számoltak, hogy a hardver frekvencia- és feszültségskálázása kellően hatékony lesz, hogy lekezelje a módosítást. Úgy néz ki, hogy nem lett az. Talán ha adnak egy kis időt a partnereknek a tesztelésre, akkor lehetett volna olyan paraméterezést találni, amivel hat POS-Cap is stabil, de ahhoz a startot csúsztatni kellett volna.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem spórolás, helytakarékosság. Egyszerűen ha oda kell tenni 4..800uF kapacitást egy tápvonalra akkor vegyíted a tantál kondit a kerámia kondival, mert különben nem férsz el. Plusz ha távolra kerül a kondi a tápvonaltól, akkor meg már olyan, mintha ott sem lenne.
Duddi: nem zajnak mondanám. Tüskés, impulzus jellegű az áramfelvétele egy GPU-nak, ami pillanatnyi, nagyon nagy áramcsúcsokat jelent. Ha egy kondenzátor ESR érték a kialakításából adódóan magas, akkor nem alkalmas a nagy áramcsúcsok gyors kiszolgálására. Ezért vegyítik itt a tantál és a kerámia kondikat, mert a tantál úgy általában ki tudja szolgálni a szükséges kapacitás igényt a tápvonal stabilizálására, a kerámia kondik meg a nagyon alacsony ESR értékük miatt alkalmasak a csúcsok kiszolgálására.
Lacika112: szerintem egyszerűen csak nem tesztelték ki minden létező üzemállapotban, mert egyébként stabilnak nézett ki a dolog.
gbors: ezt nem fixen van beállítva a kártya firmwareében egy görbe mentén?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Chrys_
addikt
ASUS TUF csak MLCC-t alkalmaz, ennyi. Aki biztosra akar menni, vegye ezt.
-
Duddi
aktív tag
Más fórumokon úgy hozták össze a kondikat és az órajelet, hogy az MLCC-nek jobb a zajszűrésük mint a POS-Cap oknak és 2Ghz környékén + felette az elektromos zaj instabilitást okoz a csipben.
Mint amikor rendes OC vel próbálkozik az ember, állítólag rekorddöntögetéseknél a géphez hözel lébő más elektromos berendezések EM zaja is okozhat kifagyás.
[ Szerkesztve ]
-
Lacika112
aktív tag
Én se láttam még kerámia kondit megrepedni, kivéve ha rávágsz kalapáccsal.
Ha "túlforrasztod" is maximum megszíneződik, a páka meg nem kicsit melegebb mint egy gpu.
Ha a hőségtől károsodna akkor maga a gpu már rég leválna, hiszen az is oda van forrasztava. A chip alatti forraszanyag már párologna mire a kártya másik fele annyira átmelegedne.Itt valamit nagyon elcsesztek és 100% hogy nem a hőtől károsodó kerámia kondi az oka
ha meghúzom a kocsidat az oc-nek számít?
-
LGG555
aktív tag
Nem értem amikor 800$ -os kártyákon 10-20 centes alkatrészeken spórolnak, ez pofátlanság.
Konfig:MSI MEG B550 UNIFY-X, Ryzen5 5600x, G.Skill 16GB 4000Mhz, Radeon VII, Seasonic Snow Silent 550w..
-
nagyúr
Mivel alapvetően egy bizonyos órajel elérése után jön elő a gond
Nem inkább a feszültséggel és a fogyasztással lehet összefüggésben a gond?
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az a POS-Cap dolog az magyarul Tantál kondenzátor. Az MLCC meg röviden kerámia kondenzátor. A Tantál kondikat azért tették oda, mert hasonló méretben jelentősen nagyobb kapacitásuk van mint a kerámia társaiknak, ugyanakkor az ESR értékük magasabb és itt valószínűleg ez okozza a problémát.
Viszont mióta reped az MLCC kondi a melegtől? Ezzel még nem találkoztam.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
MeszesKPT
őstag
Van valami lista arról, hogy mely kártyák érintettek (nem csak EVGA)?
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyerekek, adatvédelem: kiegyezett a Genshin Impact kiadója az USA-val
- Házimozi haladó szinten
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gitáros topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- E-roller topik
- Assetto Corsa EVO
- Minden ami hőszivattyú
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...