Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
raus
aktív tag
Most november végére már összeállt a kép és az új driver gyakorlatilag kiküszöböli a crash to desktop jelenségét a kondik vs magas boost (2.0GHz) miatt. Illetve a custom karik a megemelt TDP-vel is jól szerepelnek. De mindent összevetve inkább mégiscsak a referencia design a 3080 Founders Edition mellett döntöttem. Megkövezhettek de az FE kártyákkal az előző driver esetén is a legkevesebb gond volt.
Viszont erősen melegednek a Founders Edition-ök amit egy full cover vízhűtéssel lehet teljesen kiküszöbölni. Alig várom hogy az EKWB kiadja a blokkjait az FE karikhoz. Azt hiszem még novemberben jönnek. -
boogie84
veterán
válasz
#32839680 #114 üzenetére
És ott a pont! Aki dolgozott vagy dolgozik SMT területen az tudja, hogy ezek a kondenzátor témák akkora parasztvakítás mint egy ház. Jó látni, hogy valaki hasonló területen dolgozott/dolgozik. Jó móka volt anno számomra. Én annó a Nokia Komárom Kft-nél dolgoztam. Napi szinten mentek az ilyen alkatrészek cseréi sérült beültetett alkatrész vagy épp rosszul , vagy nem beültetett alkatrész miatt. Aki meg olyat ír, hogy a MLCC drága alaktrész, te tudod, hogy kb 0 Ft-os tétel. Annó én az asztalomról szemétként söpörtem le, vagy szívattam el az elszívóval.
Pont Abu cikkében olvasható, hogy ezt az nV nem most szúrta el, hanem a tervezési fázisban.
Az sem kizárt, hogy két éve azt hitték, hogy elég lesz majd az 1,5 GHz környéki órajelcsúcs. És itt a fő probléma az idő, mert ezeket a döntéseket sok-sok, akár 20-22 hónappal korábban hozták meg, ami mutatja a chiptervezés nehézségét: mozgó célpontra kell lőni egy nagyon korán elsütött puskából.
Szvsz, most az megy, hogy kisajtolják a meglévő legyártott példányokból gyári kürölmények között a maximumot, hogy hozzák a beígért 2020-as teljesítményt. Na persze a hardver gyártásából és tervezéséből adódóan nem erre a teljesítményre készültek és ahogy Abu is írja nem mindegyik, sőt, talán 90%-uk sem képes arra amit most próbálnak szoftveresen (órajelmaximalizálás) , vagy utólagosan ha van értelme hardvereden (kondicsere).
#22 Abu85
Ami a hőterhelést illeti: az sem lehet igaz! Annó hőmérsékletszabályzós forrasztóállomásokkal cseréltük vagy illsztettük vissza helyükre az alkatrészeket 300 fokon melegítve a pasztát/forraszást panelt és a környezetét. Nem lehet probléma, abból hogy az alkatrész felmelegszik és lehül. Az tény, hogy mi csak egyszer foglalkoztunk az alkatrészcserével. Utána nem került hevítésre a panel. VGA-nál ugye játékok alatt felkúszhat a panel 60-80 fokra, de az nem hőmérséklet az ilyen alkatrészeknek.Hasonlóképp készülhetnek ezek a nyákok is mint mobilok.
Tiszta, szírmentesített nyákot be a pasztázógépbe.
Pasztanyomás.
Panelek mennek a beültetőgépekhez, alaktrészek beültetve.
AOI (ez egy gép ami fényképez, és összehaonslítja a beültetett panelről készített képet egy betanított képpel)
Majd egy kemence (megfelelő hőprofillal beállítva, fütő-forrasztó (300 fok felett)-hűtő zónákkal ellátva.
Panelek szétdarabolása (teelfonok esetében 4db teló nyákja volt együtt)Nem szabad, hogy a hőmérséklet problémát okozzon, ha mégis, akkor ott valami durva tervezési hiba van a folyamatban.
[ Szerkesztve ]
-
edward2
addikt
válasz
#32839680 #126 üzenetére
Tesztelőknek mindig küldenek előre darabot. Akkor minden launch soft launch? Nem, mert az NDA köti őket tehát hivatalosan a megjelenési napig 'nem rendelkeznek' a kártyával. Akkor lenne soft launch ha tesztelők közölhetnék az eredményeket és így várná a vásárló a dátumot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #122 üzenetére
Az derék...
Mi amúgy 0402-t használunk pc alaplap jellegű kész termékben géppel ültetve, azt még tudjuk cserélni a fejlesztés alatt kézzel is. A kisebb dolgokat már nem mindenki látja.
A nem gépi ültetésű nyákoknál meg 0603 a legkisebb cucc, azt kényelmesen ültetik a lányok a soron. Kis szériás, de drága cuccokat csinálunk. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#32839680 #114 üzenetére
Na pont ezt nem értettem én se. Igaz én csak tervezői oldalról ismerem ezt a történetet, de melegedéstől tönkrement MLCC-vel még nem találkoztam, pedig nagyobb cégnél is dolgoztam ahol országos szinten is sok terméket gyártottunk, rajtuk sok MLCC-vel.
Olyannal viszont találkoztam, a hogy 2512-es ellenállás eltört mert hajlott a nyák alatta a kialakítása miatt, így el kellett forgatni 90 fokkal az alkatrészt, utána már nem törtek. Meg olyannal is találkoztam, hogy már gyárilag repedten érkeztek meg a szintén 2512-es ellenállások...
-
Locutus
veterán
válasz
#32839680 #114 üzenetére
Tegnap néztem pont a Buildzoid új videóját, és abban rámutat, hogy igaz hogy az ASUS full MLCC-t használ, de a körülöttük lévő aprókból kevesebb van. A Gigabyte meg más irányba megy, full POSCAP, de körülöttük rengeteg apró van. Ő igazából arra jutott, hogy egyik sem rossz megoldás, és a Gigabyte-é sem "olcsó". Ettől még valószínűleg az ASUS full MLCC megoldása valszeg jobb eredményt hoz, de az egész "ügy" kb 10Mhz-en belüli OC headroomról szól, nem többről. (pontosabban az ehhez tartozó alacsonyabb névleges feszültség szükségletről)
-
Gibo
senior tag
Nemlegesen válaszolt arra, amit a user állított (10 $ arra, hogy az AMD-nél is csak paper launch lesz), ami nekem annyit jelent, hogy akkor hard launchra készülnek. Ha most azt jelentenék be, hogy - a te példáddal élve - márciusban lesz elérhető, az volna akkor a paper launch...
[ Szerkesztve ]
-
M0ng00se
őstag
Fogadni mernék,hogy kínában már csomagolják ebay-re a diy rtx3000 kondenzátorszettet 1 usd-ért. xD
-
Duck663
őstag
Én nem merek semmiféle reményt megfogalmazni, mert egy csomó ellentmondást látok. A korábbi Radeonok zabálták a memória sávszélességet, az RDNA persze sokat fejlődött, de ez a 256bit, amiről hallani/olvasni, számomra nem azt vetíti előre, hogy olyan durván csúcs lenne ez a csúcs. Abu azt állítja, hogy a CU-k tekintetében az RDNA 2 és az első gen között nem lesz változás, nem is írja majd újra a cikk ezen részét csak belinkeli az RDNA-ra vonatkozó részt. Tegyük fel, hogy ez igaz, a Navi 21 elvileg dupla SP-al (5120) rendelkezik majd, mint az első, oké, de a GCN-nél is tapasztaltuk már, hogy hiába növelték a SP számát, a sebesség nem feltétlen növekedett azzal azonos mértékben, tehát hiába várnánk az 5700-tól nagyobb elvileg 2*-es sebességet, messze nem biztos, hogy valóban skálázódni is fog így a rendszer, még talán órajel emeléssel sem, közben pedig a memória sávszélesség alig nő, és bekerül a RT támogatás. 256biten GDDR6-al, hogyan fogják ezt ellátni megfelelő mennyiségű adattal? Na ez meg a másik. RT. Az nV részéről nagyon nagy a hallgatás ez ügyben, a Turingnál lobogtatták, hogy hány meg hány Gigarays/s a képessége a különféle GPU-knak, most síri csend. Ami még inkább érdekes, hogy a hatékonyságuk alig nőtt, persze a teljesítményük javult, eleve több egység van a GPU-kban, de ha megnézzük, hogy mennyi a relatív teljesítményvesztés, egyáltalán nem ilyen rózsás a helyzet! A megjelent VGA-k meg végképp furcsák, persze combosak, és nincsenek is durván túlárazva, (ez utóbbi nagyon furcsa részükről) de ami különösen az, hogy a korábbi, inkább hatékonyságra törekedés helyett, most a sz@rt is kitaposták a GPU-kból. Ami egy teljesen ellentétes reakció, mint amit eddig láttunk és azt vetíti előre, hogy a Navi 21 erős. De akkor vissza is ugornék a 256bit GDDR6-ra, nem értem, honnan jön/jöhet a teljesítmény. Vagy 4* hatékonyabbá kellene tenniük a memóriaalrendszert, és lényegében közel tökéletes skálázódást kellene felmutatniuk, hogy ez egyáltalán közelíthető legyen. A GCN GPU-k fejlődési íve, egyáltalán nem ezt vetíti előre. Szóval nem értem. Várom a megjelenést és meglátjuk. Egyébként nálam is ár teljesítmény függő a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
edward2
addikt
-
Gibo
senior tag
válasz
hokuszpk #103 üzenetére
Èn is hiszem, ha látom, de ha ennyire ki mer állni a hard launch mellett, akkor remélhetöleg most az egyszer tényleg összahozzák...Illetve egyre több leak van arról, hogy hoznak 3080 szintre is kártyát végre. Remélem árban sem szállnak el. Jó lenne ha a 6800 (ha így hívják majd a 3070 ellen szánt kártyát) megállna 450€ körül...
-
Gibo
senior tag
Frank Azor szerint hard launch lesz
(vezetö tervezö/fejlesztö a gaming részlegen, AMD)
remélem msot végre tényleg összehozzák.[ Szerkesztve ]
-
FeRRaR1
őstag
-
FeRRaR1
őstag
-
MeszesKPT
őstag
Na így legalább dVGA-ból is lesz Max-Q változat és probléma megoldva.
-
Duck663
őstag
Az igazán durva poén az lenne, ha kijönne a Navi 21 és kiosztana egy pár tockost a 30xx kártyáknak, árban, teljesítményben, fogyasztásban egyaránt. Bár erre azt gondolom kevés az esély, 256bites memóriáról írnak az is GDDR6 "csak", a csúcs alatta meg 192bites vezérlővel. Nem érzek ebben túl nagy realitást, de érdekes lenne látni.
Memória frontján nem tudom eldönteni, hogy ez most tényleg csak ennyi? És ez mire lehet elég? Vagy félrevezetés? Vagy találtak valamit, amivel az egész hatékonyságát nagymértékben fokozták. Vagy lehet hogy HBM lesz? De akkor hogy lesz árban versenyképes? Az RTX-ekből viszont az látszik, hogy a sz@r is ki van hajtva belőlük, Titan sincsen, inkább hoztak egy 3090-est, amire eddig nem volt példa, úgy érzem nagyon rossz nem lehet az új Navi. Mindenesetre én is várok.
-
fanti
addikt
Ennél azért többet vártam a legnagyobb GPU gyártótól...
Most meg kiadtak egy hot drivert gyorsan, ami rendbeteszi (állítólag) a hibát... na meglátjuk...Hogy a nyavalyába nem lehet valamit normálisan megtervezni, legyártani és kiszerelni...ennyi pénzért...még jó hogy kapni sem nagyon lehet sehol.
-
FeRRaR1
őstag
Csak pozitívan kell szemlélni az egészet. Így van időnk kivárni mit tud a konkurencia, és nem kell beta teszterkednünk. Mikor kaptam az emailt hogy van raktáron 3080, már bent volt a kosárba mikor elgondolkoztam és eldöntöttem megvárom az AMD 6000 szériát. Utána 2 perccel meg már out of stock volt
Duck663
Az meg a slussz poén hogy a legtöbb order confirmed, kézbe se kapták még... Meg sokan trollkodnak velük hogy direkt feltornásszák az árakat és nem veszik meg, vagy elállnak a vásárlástól.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Steve_Brown #75 üzenetére
ne minden másodiknál van gond, az utolsó háromnál mindegyiknél volt gond.
Pascal: [Jobb hőelvezetéssel segítené ki a melegedő VGA-it az EVGA]
Mint kiderült nem csak az EVGA volt érintett a dologban.
Turing : ismert [Space Invaders]
Ampere :... -
Duck663
őstag
Arra (is). Meg arra, hogy a Samsung ismeri a saját technológiáját, az nV nem, nekik ez az első tapasztalatuk a Samsungnál. Ráadásul egy egész termékcsaládnál használni fogják. A Samsung hiába gyárt rajta magasabb órajelű lapkákat, az nV által gyártatott lapkák dizájnja és fogyasztása nagymértékben különbözik azoktól, így lehetnek problémák. Lehet a fogyasztás is azért ilyen magas, vagy muszájból, a Navi 21 miatt, ez majd kiderül. Több tapasztalatra van szükségük. A Radeon 7 volt az első 7m-es GPU, 300W-os TDP-vel, majd jött a majdnem vele azonos méretű Navi10 és a magasabb órajel mellett is, 2/3-a a fogyasztása csak (jó, egyedi kártyáké lehet magasabb, de csak a sz@rul tervezett tápellátás és feszültségszabályozás miatt, a referencia fogyasztása jó volt.) Szóval több tapasztalat kell.
-
PeTeR_33
tag
Bízom abban,hogy 3070 nagyobb mennyiségben fog rendelkezésre állni.
Egyik ok a DDR6 ami jobban,olcsóbban elérhető mint a DDR6X....3080ból nem is volt készlet ténylegesen.
HOGY a memória hiány miatt vagy a hibás kártyák miatt az jó kérdés.
Több helyen arról olvastam,hogy korlátozott a DDR6X elérhetősége.Hülyeség az gondolni hogy hírtelen 4-5ször annyi mókus akart 800-900dollárért kártyát venni.Ez réteg termék.Mindegy,hogy csóró magyar az ember vagy amcsi.
-
Duck663
őstag
Pont ez az, hogy de! 2GHz felett jelentkeznek a problémák. Lehet a kisebb fogyasztás miatt a zaj is kisebb, de nem lehet tudni pontosan, hogy ez hogy is alakul a frekvencia függvényében. Azt sem tudjuk, hogy a GA104-et milyen órajelre tervezték alapból. Ugyanazzal a gyártástechnológiával készülnek a lapkák. Ez is bekavarhat, mert amennyire tudom a Samsung azért ilyen nagy és nagy teljesítményű lapkákat nemigen szokott gyártani. Ráadásul a Samsunggal még az nV nem gyártatott (ha jól tudom).
-
Steve_Brown
senior tag
És ezek a GPU-k hogy mennek undervoltolva? Bírják alap órajelen?
Hátha az könnyítene a VRM-en. -
Steve_Brown
senior tag
Miért van minden második nVidia startnál valami ilyen para?
Ekkora kártyán miért nem dolgoznak többet a VGA designon? Ez nem egy R9 Nano, van hely a VRM-nek. -
Puma K
nagyúr
-
arn
félisten
az asus is az utolso pillanatban allt at, valoszinuleg ok mar a preprod kartyaknal tapasztaltak. itt a strixen is 6os konfig van meg. gyanithatoan minden gyarto at fog allni egy jobb konfiguraciora, de nekem gyanus, hogy nem ennyibol all a tortenet. nem csodalkoznek, ha a gpuk sem birnak mind a belott orajelet (ezen a nyakon).
-
Cefet
aktív tag
Azért használnak tantál kondikat, mert azonos fizikai méret mellett sokkal nagyobb a kapacitása. Sajnos a frekvencia növelésével nő a belső ellenállása. Ezért használnak vele párhuzamosan kerámia kondikat is. Lehet csak kerámia kondikat használni, de nagyon sok kell belőle, akár több száz darab. Kicsit tovább tart a gyártás, de nem sokkal (nálunk van olyan beültetőgép, ami óránként 60k alkatrészt rak be). A forrasztás nem gond, reflow kemencében, pontos hőprofil betartásával megy végbe. Amire nagyon érzékenyek ezek a kondik, az a forrasztás utáni mechanikus igénybevétel. A kondi törés megakadályozására nálunk rendszeres a panelek nyúlás-mérése.
-
GreatL
őstag
Megy a marhaság... kikalapálják a drivert vagy bios-frissítéssel adnak másik plafont az órajelnek és kész. 2 GHz környékén 50-100 MHz mínuszba nem hal bele még senki.
-
törölt tag
Azt lehet tudni, hogy ki gyártotta a problémás setupok kondijait?
-
törölt tag
Jó lesz ez.
-
lenox
veterán
At kell cimkezni oket Cool'n'Quiet-re, es kiadni max 1.6 GHz-en. Felaron nekem johet.
-
Duck663
őstag
A 3070 is már rég gyártásban van. Szóval lehet, de az ismeretek függvényében a gyártó megteheti azt, hogy a csak POS-Cap kondikkal szerelt verziókat nem adja ki, de akár az nV is megtilthatja azok kiadását. De az is lehetséges, hogy a 3070 nem megy, vagy nem mehet majd 2GHz fölött, bár tiltásokat inkább az AMD szokott alkalmazni, de még az is lehet, hogy az előzmények tükrében az nV meghatározza a 3070 esetében a maximum frekvenciát. A legjobb várni, a teszteket mindenképpen, de akár 1-2 hónapot is, ennyi idő alatt azért előjönnek már a problémák, ha vannak, akár általánosságban vagy specifikusan. Lásd pl.: a 2080 TUF hűtését érintő gondokat. Persze így nem biztos, hogy a fa alatt lesz a VGA, de legalább elkerülöd a kellemetlenségeket.
-
Laraxior
titán
Szerinted, ha a 699EUR-s 3080-at úgy elkapkodták, mint a cukrot, ami nem sokkal van az 1200EURs 2080Ti teljesítményéhez, akkor az 500EUR-os, kb 10-15%-al a 2080Ti teljesítménye alatt levő VGA meddig lesz készleten.
Segítek. 15:00:00-kor van a start... 15:00:30-kor már nem fogsz kapni egy darabot sem -
PeTeR_33
tag
Szia Abu!
Szeretnélek megkérdezni,hogy a meglátásod szerint a 3070et érintheti ez a hiba legyen szó bármiről is?
Hogy látod??Ha lesz értékelhető készlet ugorjak rá elsőként vagy várjam meg az első tapasztalatokat?Egyébként,hogy látod a 3070 startját?Lehet belőle értékelhető készlet?
Köszönöm elöre is válaszod.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Azért ezt a részét mindenki géppel csinálja.
Egyébként ezt ne úgy képzeljétek el, hogy itt tömegesen repednek majd meg a kondik, hanem egyszerűen van esélye, és ha már valamire van esély, akkor a gyártók kalkulálnak a kockázattal. Némelyik gyártónak ez megéri, némelyik nem akar annyit kockáztatni, ami valószínűleg 60 MLCC mellett is egy minimális kockázat, de valakinek az is sok. Ugyanakkor ettől nem lesznek ám tömeges kártyapusztulások, csak az a lényeg, hogy az MLCC és a POS-Cap opciók között nincs jobb és rosszabb. Egyszerűen csak mások. A kérdés a gyártók szemében az, hogy full MLCC mellett bevállalják-e azt, hogy maximum 0,1-0,2 százalékponttal megnő majd a hibaarány egy termékre, ami százalékosan baromira pici, de ha eladsz a termékből ezres tételeket, akkor tervezni kell rá.[ Szerkesztve ]
-
GodGamer5
addikt
Az új Radeonok meg elvileg 2200Mhz-en fognak menni, ahhoz képest ez a 2Ghz semmi. Izgalmas lesz.
[ Szerkesztve ]
-
huskydog17
addikt
-
Darmol
senior tag
-
ROBOTER
addikt
Szerintem ez a referencia kártyadizájn egyik érzékeny pontja lehet (ennyi infó alapján nem merném azt mondani, hogy hibája). Bizonyos pontokon nagyobb áram koncentrálódik és valami jobban rángatja a tápfeszültséget az önálló tápvezetékek száma, vastagsága, törései, az áramkörök vezetékre való csatlakoztatásának sorrendje stb. miatt. Gondolom majd áttervezik a huzalozást a későbbi termékeknél, és megoldódik.
Csak arra akartam rávilágítani, hogy a két eltérő típusú kondenzátor párhuzamos alkalmazása kb. 50 évre tekint vissza, semmi különlegesség nincs benne, nem tudsz elővenni egy sima OPA adatlapot sem úgy, hogy a végén a referencia/mérési sematikus ábrákban ne legyen kötelezőként előírva.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz
#72042496 #37 üzenetére
Aligha, a hírben szereplő linkről idézve (ezt Abu valamiért nem tartotta fontosnak kiemelni):
And what does NVIDIA do with its own Founders Editions? One does it obviously better, because I could not reproduce these stability problems with any FE even very clearly beyond 2 GHz (fan to 100%).
-
törölt tag
Én most az iPon hírében olvastam ezt. Aztán most ugrik be, hogy a Founders kártyák dizájnja nem referencia, mindenesetre nem kizárt, hogy valamit elkalkuláltak.
De lehet mögötte más ok is, ahogy Abu és Laraxior írta, idővel kiderül.
[ Szerkesztve ]
-
Duck663
őstag
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A mostani tesztcsomagot használjuk. Az RDNA2 teljesítményéről fogalmunk sincs, szóval nem igazán tudunk erre számolni. Nekünk például az NV-vel ellentétben next-gen konzoljaink sincsenek, tehát nem tudjuk ellenőrizni sem, hogy milyen kódokat hogyan futtat az AMD rendszere.
(#37) Balika911: Az nem biztos egyelőre. Ugye TDR-be egy rendszer sok dologtól belefuthat. Akár lehet egy szimpla szoftveres probléma is a komplett rendszerben. Tehát az, hogy van FE-vel TDR-ező felhasználó még nem jelent semmit.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Annyira bírom ezeket a sugalmazásaidat...
Kár hogy eddig ritkán (inkább kábé sosem, Mr. Tévedhetetlen...
) jött be - "k*rva gyors lesz, k*rva drágán", mi?
Megvan már az a senki más által nem használt tesztcsomag, amivel az AMD új kártyáját hozhatjátok ki győztesnek (minden más oldal ellenében)?
Gondolom nem keveset kellett rajta melózni...
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezek az NVIDIA előírásai. Pont az a baj, hogy ezt követték a gyártók, és nem csináltak maguk tesztet, mert nem fért volna bele az időbe. Az EVGA például csinált, mert az FTW3-at 6 POS-Cappal akarták hozni, és kiszúrták, hogy nem stimmel a dolog, annak ellenére sem, hogy papíron jónak kellene lennie. Viszont az FTW3-at nem is tudták időre kiadni.
(#30) Ribi: Olyan eget rengetően nem nagy gond, de nyilván gyártók szemmel tartják a potenciális problémaforrásokat, és nem csak aszerint választanak, hogy az egyik olcsóbb, mint a másik. A POS-Cap és MLCC kérdés nem egyszerűen olcsóbb/drágább, rosszabb/jobb döntés, mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.
(#33) gbors: Órajel, feszültség is, stb. Nem egy egyszerű kérdés ez, leginkább a tápfeszültség ingadozása a gond. Ha elkezd a rendszer peakekre ráugrálni, akkor az nem egyszerűen kezelhető szituáció a hardver felé.
[ Szerkesztve ]
-
és (#18) ROBOTER: én szívesen elhiszem ezeket, nem értek annyira a villamos részéhez - csak azért nem értem, mert ilyen órajelek már korábban is voltak, miért nem ugyanazt a megoldást használták a szűrésre?
(#15) CPT.Pirk: egy ideje már valamennyire dinamikus.
(#16) Abu85 : peak érték alatt milyen mennyiségre gondolsz? Órajel?
Igen, az valószínű, hogy elsősorban a kapkodás miatt lett ez ilyen. -
Ribi
nagyúr
Én nem igazán hiszem, hogy a kerámia kondi meghibásodás ekkora gond lenne, mert amúgy is van ott a hátoldalon még vagy 150 kerámia kondi és a nyákon máshol is még kismillio.
Ezek sokkal inkább forrasztásnál válnak el, akkor meg mivel csomó párhuzamostíva van, csak kicsit szarabb a szitu szűrés szempontjából, de nem okoz működésbeli mizériát.
Tantál kondi kapacitását meg nem lehet helyettesíteni méretben is kisebb kerámia kondikkal. Szóval még mindig nem értem hogy lehet ekkora különbésg ilyen helyen. -
carl18
addikt
Elsők akartak lenni ilyen egyszerü!
Bár tény ilyen áron ha jön valami legyen már müködöképes. + Azért együk hozzá ezek tunningolva voltak a gyári órajel fölé. A Gyári órajelen tudtommal nem jön elé ez a jelenség. Csak 2 ghz fölött
"Javitás"
Nem tudtam az alap kártya is boostol 2 ghz fölé.[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az NVIDIA már tudja, hogy az AMD mit hoz. Nekik is vannak next-gen konzoljaik, le tudják tesztelni, hogy az RDNA2 mire képes, és még össze is tudnak rakni maguknak egy képet az iparági értesüléseikből, hogy melyik készülő Navi +/- 5%-on belül hova várható. Szóval attól, hogy mi nem értjük a kapkodást, bőven lehet, hogy nekik nagyon is komoly indokaik vannak rá.
Egy NVIDIA kaliberű cég hibázni ugyan tud, de nem hülye, tehát indok nélkül nem vállalnák be a gyors startot.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
A 2080Ti-nél a micron memória rendetlenkedett, most a 3080-nál meg a kondik...
Azért basszus...közel félmillás cuccokról beszélünk...ennyi pénzért ne legyek már bétateszter...
Hogy lettek ezek tesztelve egyáltalán, és mivégre ez a borzalom kapkodás és rohanás? Az AMD még ki sem jött a mai napig az új architektúrával... akkor meg minek kellett elkapkodni konkurencia hiányában a 3080-ast ?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Egyszerű. POS-Cappal sokkal kisebb a későbbi meghibásodás esélye, míg az MLCC ezt a tényezőt növeli. Csak MLCC-re építeni 60 kerámiakondit jelent, és ott már azért relatíve nagy annak az esélye, hogy egy rosszul kivitelezett forrasztás miatt idővel az érintett kondi bereped, vagy akár szét is törik.
A meghibásodás esélye szempontjából a legjobb megoldásnak az 5 POS-Cap és a 10 MLCC kombinációja tűnik. De mondjuk az FE megoldása is még belefér.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
#09256960 #21 üzenetére
Ez nem garasoskodás. Az MLCC-nek hátránya is van. Nehéz vele a gyártás, mert ha elrontják csak egy kondi forrasztását, akkor a fellépő hőterhelésben meg fog repedni. 60 kondinál azért drámaian nő a hiba esélye. Szóval egyáltalán nem azért választják a POS-Capot, mert olcsóbb, hanem azért, mert egyszerűbb vele a gyártás. A legtöbben pedig azért kombinálják a POS-Capot az MLCC-vel, mert csökkenteni akarják a hibalehetőséget.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ebben számomra az a kérdés most az NV belekényszerítette e a gyártókat egy kötelező olcsósításba , vagy szabad kezet adott nekik és azok becsülték alá a terhelést. Mert itt dől el lesz e ebből per.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Hellwhatever #19 üzenetére
Őszintén szólva az AIB-k eleve meg vannak lőve egy referenciával párhuzamos starttal. Mivel egy csomó tesztre nincs idejük, így kénytelenek elhinni azt, amit az NVIDIA mond nekik. Ha nem hiszik el, akkor még októberben sem tudják kiadni a custom GeForce-okat.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
Valahol azt is rebesgették hogy az NVIDIA nem engedte az AIB partnereknek hogy bármivel teszteljék a kártyákat a leakek minimalizálása érdekében: van / volt egy Ampere verifikációs szoftver és a bejelentés előtt csak ezt használhatták. Ez viszont sajnos nem fedett le minden lehetséges szélsőséges esetet és most ezek a csontvázak potyognak ki a szekrényből.
-
ROBOTER
addikt
Ne keressetek a feszültséggel összefüggést.
Tápvezetékről van szó. '70-es évek óta használnak valamilyen nagyobb kapacitású kondit (alu, később tantál elkó, ma már szilárd tantál) és kerámiát párhuzamosan a tápvezetékek szűrésére. A hagyományos alu elkó ESR-je egy kerámiához képest kb. 500..1000-szeres. Nyilván ma már ilyen nem fordulhat elő a ma szokásos frekvenciákon, de szilárd tantál + kerámia igen, ott is igen komoly a különbség GHz tartományban.
A kisfrekvenciás zavarokat megszűrik a tantállal, a nagyfrekvenciásokat pedig a kerámiával. A kerámia azért melegedhet, mert teljesítmény keletkezik rajta, azaz a tápfeszültség nagyfrekvenciás ingadozása az adott ponton (IC lábához szokták rakni) jóval nagyobb, mint amit terveztek.
[ Szerkesztve ]
-
Duck663
őstag
Érdemes megnézni a különféle oldalak tesztjeit, ott rendszerint szétszedik a VGA-kat és látszik, hogy melyiket mivel szerelték, pl.:
Egyébként, az szerintem izgalmasabb kérdés, miért volt ennyire siettetve a rajt?! -
Abu85
HÁZIGAZDA
Valójában itt a pillanatnyi peak értékeknél van gond, ezeket kell jól lereagálni. Ezért van egy bizonyos órajel fölött para, mert valameddig megy 2 GHz fölött is, de amint jön egy peak érték, ami minden hardveren elég magas lehet, azonnal meg is pusztul.
Valószínű, hogy ez az egész azért alakult ki, mert az NVIDIA last minute emelt egy kicsit a teljesítményen. Nem tudni, hogy miért, de ehhez az új szinthez már nem igazították hozzá a specifikációt, mert talán azzal számoltak, hogy a hardver frekvencia- és feszültségskálázása kellően hatékony lesz, hogy lekezelje a módosítást. Úgy néz ki, hogy nem lett az. Talán ha adnak egy kis időt a partnereknek a tesztelésre, akkor lehetett volna olyan paraméterezést találni, amivel hat POS-Cap is stabil, de ahhoz a startot csúsztatni kellett volna.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem spórolás, helytakarékosság. Egyszerűen ha oda kell tenni 4..800uF kapacitást egy tápvonalra akkor vegyíted a tantál kondit a kerámia kondival, mert különben nem férsz el. Plusz ha távolra kerül a kondi a tápvonaltól, akkor meg már olyan, mintha ott sem lenne.
Duddi: nem zajnak mondanám. Tüskés, impulzus jellegű az áramfelvétele egy GPU-nak, ami pillanatnyi, nagyon nagy áramcsúcsokat jelent. Ha egy kondenzátor ESR érték a kialakításából adódóan magas, akkor nem alkalmas a nagy áramcsúcsok gyors kiszolgálására. Ezért vegyítik itt a tantál és a kerámia kondikat, mert a tantál úgy általában ki tudja szolgálni a szükséges kapacitás igényt a tápvonal stabilizálására, a kerámia kondik meg a nagyon alacsony ESR értékük miatt alkalmasak a csúcsok kiszolgálására.
Lacika112: szerintem egyszerűen csak nem tesztelték ki minden létező üzemállapotban, mert egyébként stabilnak nézett ki a dolog.
gbors: ezt nem fixen van beállítva a kártya firmwareében egy görbe mentén?
-
Chrys_
addikt
ASUS TUF csak MLCC-t alkalmaz, ennyi. Aki biztosra akar menni, vegye ezt.
-
Duddi
aktív tag
Más fórumokon úgy hozták össze a kondikat és az órajelet, hogy az MLCC-nek jobb a zajszűrésük mint a POS-Cap oknak és 2Ghz környékén + felette az elektromos zaj instabilitást okoz a csipben.
Mint amikor rendes OC vel próbálkozik az ember, állítólag rekorddöntögetéseknél a géphez hözel lébő más elektromos berendezések EM zaja is okozhat kifagyás.
[ Szerkesztve ]
-
Lacika112
aktív tag
Én se láttam még kerámia kondit megrepedni, kivéve ha rávágsz kalapáccsal.
Ha "túlforrasztod" is maximum megszíneződik, a páka meg nem kicsit melegebb mint egy gpu.
Ha a hőségtől károsodna akkor maga a gpu már rég leválna, hiszen az is oda van forrasztava. A chip alatti forraszanyag már párologna mire a kártya másik fele annyira átmelegedne.Itt valamit nagyon elcsesztek és 100% hogy nem a hőtől károsodó kerámia kondi az oka
-
LGG555
aktív tag
Nem értem amikor 800$ -os kártyákon 10-20 centes alkatrészeken spórolnak, ez pofátlanság.
-
Mivel alapvetően egy bizonyos órajel elérése után jön elő a gond
Nem inkább a feszültséggel és a fogyasztással lehet összefüggésben a gond?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az a POS-Cap dolog az magyarul Tantál kondenzátor. Az MLCC meg röviden kerámia kondenzátor. A Tantál kondikat azért tették oda, mert hasonló méretben jelentősen nagyobb kapacitásuk van mint a kerámia társaiknak, ugyanakkor az ESR értékük magasabb és itt valószínűleg ez okozza a problémát.
Viszont mióta reped az MLCC kondi a melegtől? Ezzel még nem találkoztam.
-
MeszesKPT
őstag
Van valami lista arról, hogy mely kártyák érintettek (nem csak EVGA)?
Új hozzászólás Aktív témák
ph A vállalat megerősítette, hogy hat POS-Capot alkalmazva nem garantált a megfelelő működés.
- Ukrajnai háború
- Tudományos Pandémia Klub
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DJI topic
- Autós topik
- Opel topik
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- További aktív témák...