Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • King Unique

  nagyúr

  Végleg kikapcsolni, letiltani a frissítést, bravo, na vsz pont az ilyenek miatt is lett automatikus.... :W Ha pedig annyira derogál frissíteni, akkor lehet használni nem támogatott XP, meg majd szűk 1 év múlva 7-est... Egyébként meg annyira nem lenne meg, akkor ilyen-olyan módszerekkel eddig is lehetett konfigurálni a frissítések telepítését nem automatikusra, meg a Pro kiadástól kezdődően eleve vannak halasztási lehetőségek a gépházban. De a Home kiadásnál is lehet, ha forgalomkorlátosként van beállítva az internetkapcsolat, vagy akár külső programmal is. Plusz a soron következő 19H1 verziónál további lehetőség is lesz halasztani.

  Meg azért általánosítani nem kellene, mert akad azért abban a 700+ milliós felhasználó táborban bőven olyan is, akiknél megfelelően működik a Windows 10, még ha nem is mindenkinél. Melóban már szintén azt használom és stabil, működik rendesen. Ahogyan otthon szintén, sőt van olyan telepítésem, ami a legelső 1507-es verzióról lett folyamatosan upgeade-elve és azóta is megy, nem kellett "tiszta" telepítés.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Akkor tiltsad, a te dolgod. :D De attól még nem javasolt és itt nem szimplán csak biztonsági javításokról, hanem bugfixekről, kompatibilitási frissítésekről is szó lehet.

  Egyébként ez a csak a DX12-vel tud többet nem tudom honnan jön, amikor számtalan más kisebb-nagyobb újítás, plusz funkció van és a jövőben még több lesz a Windows 10-ben a Windows 7-hez képest... Lehet aztán egyeseknek csak az előbbi, de pl. nekem már a felhasználó felület, jobb feladatnézet, virtuális asztalok, éjszakai fény, pendrive-oknál több partíció kezelése, CMD-ben direkt copy-paste stb. is mind-mind olyan, amik kényelmesebbé teszik a használatot. Meg pl. olyan dolgok, mint az UASP támogatása, ha a külső SSD meghajtóim sebességét ki akarom maxolni USB 3.0-n, meg hogy működjön a TRIM (UNMAP). De persze a Windows 7 az utóbbiakat sem támogatja és már nem is fogja...

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  De lehet konfigurálni, halasztani stb., linkelve voltak hozzá leírások. Meg pont itt írta más, hogy a szolgáltatás letiltásával is meg tudta oldani. De amúgy nem mintha a végleges letiltás lenne a követendő példa... Még ha valaki átmenetileg letiltja, elhalasztja okkal, az még oké lehet. De ha végleg kikapcsolja online használat mellett, meg emiatt egyúttal az egyéb hibajavításokat stb. is ignorálja, amellett egyszerűen nincsenek észérvek...

  "Nálam alapból menni szokott a levesbe: Windows update, windows defender, windows tűzfal, windows search, háttérben futó intelligens átviteli szolgáltatás, előtöltés, lemeztöredezettség mentesítő. Ezek egytől egyig mind haszontalon vagy egyenesen ártalmasan a rendszer, sőt a hardver számára. Úgyhogy első dolgom tiltani ezeket egy friss rendszer telepítése után és amelyik helyett kell, ahelyett teszek fel használható alternatívát."

  Dettó, ez is kb. ilyen rossz beidegződésből adódó kényszeres tiltogatás... Ha még valaki a beépített AV-t (Defender) lecseréli, mert másik kell neki, az még oké, belefér. De a többit pont felesleges, sőt több külső IS gyakran a Windows tűzfalát használja, turbózza fel. Meg az előtöltés, töredezettségmentesítés letiltása is indokolatlan, még SSD-nél is... Már a W7 is letiltja SSD-n a defragot, a fejlettebb és modernebb Windowsoknál (8,1, 10) pedig már eleve meghajtóoptimalizálás van, ami SSD-knél a TRIM-et futtatja. De persze erővel tiltsunk le, kapcsoljunk ki ezeknél is mindent, mert így a helyes... :W Hát nem! Persze otthon a saját kis gépén mindenki azt csinál, azt csesz el, amit akar, de attól még az ilyen javaslatok nem követendő példák.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Tehát akkor ha nála, vagy éppen még másoknál jól működik a Windows 10, akkor azt ne írja le itt a fórumon, vagy éppen ebben a topikban, mert az ilyen topikokban egyesek szerint csak és kizárólag fikázni lehet, értjük... Na inkább ennek a mentalitásnak kellene kikopnia... Az evidens, hogy az összes usert nézve ekkora nagyságrendben nyilván nem mindenkinél oké és előfordulhatnak gondok, de azért akad példa bőven az ellenkezőjére is. Meg a 700+ milliós felhasználói tábor sem éppen azt mutatja, hogy egyáltalán ne működhetne jól a Windows 10. Meg ugye a részesedése már megelőzte a Windows 7-et és a jövőben az előbbié vsz még tovább fog növekedni, az utóbbié pedig csökkenni... Meg ugye érdekes, hogy minden ilyen cikknél kényszeresen ide kell keverni a 7-est, bezzeg a 7-es stb. mantrákat, de amúgy nem mintha bármit is számítana, meg változtatna a helyzeten... Attól még nem lesz hosszabb, jobb a 7-es támogatottsága, a hardvergyártók sem fogják pl. az új vasakon jobban támogatni.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Azok ahol mindenféle erőltetett letiltást, kikapcsolást javasolnak ilyen célra, gyakran olyan cikkek is, annyit érnek... Tipikusan ilyenek az SSD-pátyolgató írások is, amelyeknél utólag kiderült, hogy valójában semmi szükség azokra a kényszeres letiltásokra, áthelyezésekre, kikapcsolásokra. Ahogyan az ilyen-olyan rendszeroptimalizáló programok használata sem létszükséget, pláne az újabb Windowsoknál nem. XP-s időkben szórakoztam még olyanokkal, aztán később inkább a hardvert fejlesztettem, mert többet ért, nagyobb lett a speed, mint egyik-másik ilyen vacak használatával. Arról nem beszélve, hogy ha egy ilyen összevissza belepiszkál a rendszerbe, registry-be, elállít, letilt alapértelmezett és egyéb dolgokat, annak nem feltétlen szokott jó vége lenni...

  Van továbbra is előtöltés a Windows 10-ben, csak a 1809-es verziótól már SysMain néven fut. A szolgáltatásnév amúgy eddig is az volt, csak a megjelenítendő név volt más.

 • King Unique

  nagyúr

  A külső defrag programok használata is inkább az XP-s időkben volt megalapozottabb. De az újabb Windowsokban lévő normál használat mellett általában elég ilyen célra, még ha az egyes külső programok akár valamivel többet tudnak és jobban konfigurálhatók. Ha az utóbbi a cél, akkor nyilván lehet használni külsőt is, de amúgy annyira azért nem létszükséglet. Teszi a dolgát a beépített szoftver is, üresjáratban fut a karbantartás, lehet ütemezni manuálisan is stb. SSD-knél meg szintén nem, meg pláne nem Windows 8 óta. Ha pedig valaki csak azért akarja letiltani a beépített defragot, vagy újabban az optimalizálást, mert SSD van a gépben, akkor az megint felesleges 7, 8.1, 10 alatt egyaránt.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Azért ez sem éppen úgy van, mert a Windows 10-ben lévő Defender elég sokat fejlődött az utóbbi időben és egyre jobb védelem terén is. Konkrétan a független teszteken is egyre jobban szerepel és egyre inkább megközelíti a külső programokat. Teljesítmény terén lehet nem feltétlen a legjobb, meg jobban visszafoghatja a fájlműveleteket is, mint némelyik külső AV, de a védelem része az pont nem rossz. Ahogyan a Windows beépített tűzfala szintén nem, pláne ha jól be van konfigurálva. Sőt, több neves külső antivírus szoftver is azt használja, egészíti ki a saját védelmi moduljaival, aszem talán az ESET is...

  Az előtöltést pedig felesleges kikapcsolni, hiába mantrázod az ellenkezőjét... Leírta itt már más is, hogy mennyivel belassult nála kikapcsolt állapotban pl. a bootolás. Meg érdekes, nálam nincsen letiltva, mégis működik rendesen és megfelelő sebességgel fut a Windows. Csak azért pedig megint teljesen felesleges kikapcsolni, mert éppen SSD a rendszermeghajtó.

  A töredezettségmentesítésnél az pedig láthatóan megint nem ment át, hogy már a Windows 7 is eleve letiltja SSD-knél, pont azért felesges azt is piszkálni... Windows 8.1 és 10 rendszereknél pedig a meghajtóoptimalizálás SSD-knél eleve nem töredezettségmentesít, hanem a TRIM parancsot futtatja, vagyis azoknál pláne felesleges... Meg azért sem indokolt kikapcsolni, mert ha teljesen le van tiltva, akkor más csatlakoztatott meghajtókon sem futhat, nem tudja azokat töredezettségmentesíteni, avagy optimalizálni.

  Ezeket az egyéb erőltetett letiltásokat pedig megint hiába mondogatod az SSD kímélése végett, mert nem szükségesek, sőt az itteni SSD szaktopikokban sem javasolják, nem véletlenül... Meg azért sem, mert normál használat mellett eleve nem fog akkora írásmennyiség generálódni az SSD-n, ami gondot okozna. Sőt, sokak még a TBW-limitet sem érik el X év alatt, vagy épp előbb jár le a garanciaidő. Vagy ment tönkre az SSD egyéb okból, mert pl. a vezérlő megadja magát. Annál meg tök mindegy, hogy mennyire kímélgeted, mert ha a tönkre akar menni, akkor tönkre is fog... Szóval az csak egy dolog, hogy te hogyan és miket szoktál beállítani, meg szerinted mi a jó, viszont az nem feltétlen egyik azzal, hogy mit javasolt és mit indokolt...

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  A tied lehet, de az enyém, vagy itt másé még éppen más... Meg amikor erővel le vannak tiltva bizonyos alapértelmezett szolgáltatások, az megint nem mindig szokott jóhoz vezetni...Aztán ha már Windows 10, akkor annál ott van eleve a fast startup, ami főleg HDD-knél látványosan gyorsítja a bootolást és nem, nem kell hozzá kikapcsolni az előtöltést, bekapcsolt állapotban is... SSD-knél meg aztán megint nem sok értelme van letiltani. Max. általában a hibernálást szokták, meg a lapozófájl méretét kisebbre venni, de azokat is csak opcionálisan, nem kötelező jelleggel. Meg leginkább csak a kisebb tárolókapacitású SSD-knél tárhelyspórolás végett, mert ellenkező esetben amúgy szintén felesleges.

  Nem csinál semmit, ja szinted, újabb okosság... Attól még a háttérben futni szokott, meg az ütemezés gyakoriságától függően, meg amikor üresjáratban elindul az automatikus karbantartás. Ha annyira nem csinálna semmit, akkor nem írná ki, hogy melyik meghajtón mikor futott utoljára, de mégis kiírja. Meg ha már itt tartunk, akkor az SSD-knél a töredezettség eleve értelmetlen fogalom, pont azért felesleges és értelmetlen is a klasszikus töredezettségmentesítés... :U

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  És? Az egy természetes folyamat, hogy a hardvergyártók nem fogják örökké (szerencsére) támogatni a régi OS-eket, a régi Windowsokat. Meg visszafogni az újabb fejlesztéseket csak azért, mert az elavult, buta, régi Windows nincsen rá felkészítve. Meg ha esetleg nem lenne meg az életciklus és önálló / előtelepített hardver formájában történő értékesítés fogalma, akkor azok is eleve végesek, lejárati időhöz kötöttek... Szóval egyáltalán nem meglepő, hogy a Windows 7 már kiesett ilyen téren a pixisből. Ilyen alapon az XP, W95 stb. után is lehetne siránkozni, de az is felesleges... Az meg, hogy manapság többnyire Windows 10-et lehet kapni, az előbbiek miatt nem meglepő. Azt pedig lehet ragozni, hogy a user mit tud, mit nem tud telepíteni a gépére, de attól még az tény, hogy a Windows 10 részesedése egyre inkább növekszik és már megelőzte a 7-est. Aztán attól, hogy nem mindenki elégedett vele, az még nem jelenti azt, ho ne lennének olyan userek, akik igen. Meg az előbbit arra a 700+ millió, vagy azóta ki tudja mennyi eszközre, felhasználóra megint nem fogod tudni ráhúzni, bármennyire is szeretnéd... Meg attól még a jelen egyre inkább a Windows 10, a jövő pedig mindenképpen, akár tetszik, akár nem.

  Más termékeket, más szoftvereket meg nem kell idekeverni, amikor a cikk maga is a Windowsról és nem egyéb Microsoft termékekről szól...Egyébként meg, ha annyira nem tetszik, akkor lehet más használni. De persze annyira azért vsz mégsem, mert mégis használod a Windows 7/10 (?)-et, meg egyéb MS cuccokat is, nem véletlenül. :))

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Aha értem, tehát szerinted HDD-knél szükség esetén a töredezettségmentesítés hasztalan dolog, vagy éppen SSD-knél a TRIM futtatása... :W Meg ne fusson semmi a háttérben, amiről nem tudsz...hú, biztos a Windows rendszerfolyamatait is egyesével ellenőrzöd, letiltod... Meg visszatérve az előbbire, le volt már írva többször, hogy felesleges erővel letiltani a Windows defragot / meghajtóoptimalizálást 7, 8.1, 10 alatt egyaránt. Max. akkor lehet értelme, ha valaki külső programot használ helyette. De ott is egyrészt nem feltétlen létszükséglet a külső szoftver, másrészt anélkül a szimpla letiltás egyszerűen értelmetlen. Szóval az egy dolog, hogy te így szoktad, de attól még másoknak nem biztos, hogy így kell... :N Meg ezeket az okosságokat lehetőleg az itteni szaktopikokban nem kellene majd reklámozni, ha netán arra kerülne sor... :D

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Funkcionálisan elég sokat fejlődött a Windows 10 és jobb is több dologban, mint a 7-es, még ha azért nem is feltétlen mindenben. Legalábbis eddig és jelenleg, mert másrészről pont az a lényeg, hogy a 10-esnél mindig jönnek az újabb és újabb verziók. Vagyis attól, hogy jelenleg valamit még nem tud, vagy esetleg finomításra szorul benne, az nem jelenti azt, hogy nem is fogja tudni idővel, nem lesz benne még tovább optimalizálva.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Ahhoz nem feltétlen kell erővel pucolni, letiltani, hogy stabil legyen a rendszer és megfelelően működjön... Például én sem szoktam, mégsem tapasztaltam hátrányát, meg annyival nagyobb rendszerterhelést X év alatt sem. Meg olyan hivatalos cikket sem találtam, amiben maga az MS javasolta volna okvetlenül... A defrag meg talán nem véletlenül fut, meg adott esetben amúgy is töredezett a meghajtó és szükséges lenne rajta futtatni. Ha HDD a rendszermeghajtó és azon van a Windows, akkor meg pláne, adatlemezeknél még kevésbé aggasztó. De amúgy be lehet állítani, hogy melyik meghajtón fusson, vagyis nem kell mindegyiken, ha valaki nem akarja. De attól még nem kell teljesen letiltani, kikapcsolni sem a szolgáltatást. Azért pedig megint nem, mert SSD-ről van szó, azt még a Windows 7 is felismeri és azokon eleve nem futtatja, nem kell hozzá külön besegíteni a manuális letiltással... Windows 8.1, 10 esetében pedig pláne nem, sőt azoknál akár manuálisan is le lehet időnként futtatni az optimalizálást SSD-n a beépített eszközzel.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Tehát akkor ezek szerint a beépített szolgáltatások és rendszerfolyamatok >szerinted< csak adatgyűjtésre valók és többek között a meghajtók töredezettségmentesítésének és optimalizálásának is semmi haszna, csak dísznek vannak a rendszerben... Hát nem éppen, meg talán nem véletlenül vannak ezek benne a rendszer optimalizálása és megfelelő működésének biztosítása szempontjából. Persze ilyenkor jönnek a magadfajta fotelszakik, akik majd megmondják a tutit, meg egyszemélyben jobban tudnak mindent a Windowst fejlesztő megannyi mérnök, programozó stb. csapatoknál, meg hogy mit és hogyan kell beállítani, felülbírálni... Csak tudod ezzel épp az a gond, hogy az ilyen javaslatok max. jó esetben is csak opcionálisak, attól hogy te ezt javaslatod, meg a saját kis gépeden, rendszereden így használod a Windowst, még nem jelenti azt, hogy kötelező jelleggel le kell tiltani, át áll kell állítani mindent, mindenkinek... Meg ha letiltás nélkül sem lesz instabil a rendszer, nem okoz kárt, akkor ugye mégis minek tiltsuk le erővel... Talán nem véletlenül nem találni olyan hivatalos MS leírásokat sem, amelyekben ezeket az erőltetett letiltásokat javasolják minden usernek a Windows telepítése után. Tehát nem mindegy és azért van különbség a kettő között!

  Az meg a másik, hogy az adatgyűjtés, telemetria nem feltétlen keverendő azzal az értelemben vett kémkedéssel és egyéb dolgokkal, amiből a usernek tényleges kára származna... Meg érdekes módon az utóbbira konkrét bizonyítékot, hivatalos cáfoló közleményeket eddig nem nagyon tudott felmutatni senki... Meg ha már itt tartunk, akkor telemetria, adatgyűjtés speciel a Windows 7-ben van, meg akár a feltelepített külső programok is gyűjtenek ilyen-olyan adatokat, az egyes online szolgáltatásokról már nem is beszélve...

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Jól mondod, a saját meglátásod szerint... Viszont ahhoz képest egyre több cégnél, oktatási intézménynél, hivatalban stb. már Windows 10 van és vsz lesz is még a jövőben, nálunk is már egy ideje a cégnél és mégis sikerült rajta elvégezni a munkát. Ahogyan otthon szintén, ahol nemcsak szórakozni szoktam a gépen, hanem tervezni, tesztelni stb. és mégis sikerül a 10-essel is.

  Az az erőszakos upgrade meg speciel csak a 2015-ös megjelenés után 1 évig volt. Sőt, pontosabban annak is csak egy részében, mert a kezdetben és a vége felé közeledve már eleve nem trükközött a GWX. Majd amikor lejárt a határidő, akkor kijött a WU-n egy frissítés, ami teljesen el is tüntette a Windowsból. Utána még voltak kiskapuk, de azok kizárólag csak opcionálisak voltak, a usernek kellett hozzá külön letölteni és elindítani az upgrade toolt, vagy éppen megadni a telepítésnél a régi Windows kulcsát. Vagyis lényegében eldönteni, hogy akar-e váltani, vagy sem. És bizony voltak akik akartak, sőt pl. ezen a fórumon is máig visszatérő kérdés, hogy lehet-e még frissíteni, elfogadja-e még a 7, 8.1 kulcsokat.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Az előbbiek + a jelenlegi használati adatok, az egyre jobban felfelé ívelő grafikonok és növekvő felhasználói tábor alapján pedig megint nem éppen az látszik, hogy akkora bukás lenne... Ezt a 8.X-nél lehet el lehetett sütni, de a 10-esnél nem éppen. Amúgy az előbbi sem rossz rendszer, csak a kettős felülete miatt volt hiszti, de már az is többet tud és modernebb, mint az avítt 7-es. Aztán ha majd valami hivatalos közlemény kijön, meg esetleg egy újabb Windows híre, majd akkor lehet ilyenekkel dobálózni, addig viszont nem... De jelen állás és információk szerint a 10-es az utolsó Windows, azt fejlesztik folyamatosan, egyelőre szó nincs arról, hogy újabb főverzió jelenne meg.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Ha nem ment volna át, akkor itt egyrészt az volt a lényeg, hogy otthon a saját gépén nyilván azt csinál, úgy állítja be ahogyan akarja. Csak azt ne akarja már úgy beállítani, hogy azok kötelezők lennének és mindenkinek olyan beállításokkal, avagy éppen olyan letiltásokkal kellene használnia a Windowst, mert ez pont nem igaz...
  Másrészt az utóbbihoz kapcsolódóan, ha a Windowsban sem az az alapértelmezett és maga a Microsoft sem javasolja az egyes rendszerszolgáltatások, funkciók erőltetett kikapcsolását, letiltását, akkor az megint nem éppen azt támasztja alá, hogy az előbbi módszer lenne a feltétlen helyes... Meg ha már valaki ilyeneket javasol, akkor is max. csak opcionális módon teheti, de nem éppen kötelező jelleggel, amik között megint van egy kis különbség. Aztán megint más, amikor valaki a Windows által felkínált default beállítási lehetőségeket piszkálja pl. a vezérlőpultban, gépházban, meg amikor erővel nekiáll megnyirbálni a rendszert, vagy akár külső programmal "optimalizálni"...

  Az pedig megint nem éppen úgy van, hogy csak az alapvető rendszerszolgáltatások letiltásával és kikapcsolásával lehet jól működő, gyors rendszert kapni. Érdekes, én nem szoktam mégis működik évek óta több Windowsom is megfelelően. Manapság meg, amikor már egyre jobb és erősebb hardvereket lehet kapni, meg lassan alap lesz az SSD rendszermeghajtónak, akkor megint nem különösebben téma ez. Aztán érdekes módon ezen a fórumon, meg az itteni Windows topikokban sem azt javasolják mindenkinek erővel, hogy álljon neki letiltani mindent, mert csak úgy a jó és csak úgy lehet, bizonyára nem véletlenül... Akiknek pedig lassú a rendszer, ott sok esetben főleg a lassú HDD szokott gond lenni és hiába tiltogat le mindent erővel, nem feltétlen lesz annyival gyorsabb. Ellenben ha egy SSD-re cseréli le - amit manapság egyre többen megtesznek - akkor már jóval és gyakran önmagában az is csodára képes. Ja, és mindezt gyakran úgy, hogy nem túrják szét a rendszert hozzá...

  Az igaz, hogy általában csaknem minden antivírus szoftver lassíthat valamit a rendszer működésén, de ezért itt is vannak eltérések, van amelyik kevésbé, alig észrevehető módon, van amelyik jobban. De az általában adott, hogy javasolt Windowson valamilyen védelmi programot használni. Meg vélhetően a Windows 8.1, 10 rendszerekbe sem véletlenül került bele alapértelmezetten a Dedernder, meg már a 7-es sem véletlenül vinnyogott, hol telepíteni kéne valamilyen védelmi programot... Persze a mindent jobban tudó home user saját felelősségre megteheti, hogy nem rak fel semmit, avagy éppen letiltja, de akkor viselje az esetleges következményeit is... Ne meg attól, hogy ő a saját gépén így oldja meg, az megint nem jelenti azt, hogy ez az általános javasolt és okvetlenül mindenkinek így kellene eljárnia...

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Majd az lesz érdekes, amikor jövőre megszűnik a 7-es default támogatása, aztán megy majd a vergődés, hogy de hát csak az a jó, továbbra is azt kell ám használni mindenkinek... :D Ja, már akinek megfelel, meg már aki telepíteni tudja az aktuális, vagy az újabb gépére, mert az elavult és buta rendszere többek között az UEFI-t sem támogatja rendesen, teljes körűen... Laptopoknál meg aztán pláne, azoknál most is gyakran max. csak CSM módban lehet telepíteni, már amelyiknél még van olyan. Aztán már amelyiknél vannak hozzá driverek, mert a támogatás hiánya is egyre inkább jellemzőbb...

  Egyébként a 7-esnél is ugyanúgy vannak havi összesítő frissítések, amelyeknél adott esetben előfordulhat probléma, sőt tapasztaltam már... A 10-esnél a funkciófrissítések az extra, amiből évente van 2, amiket nem feltétlen muszáj kapásból telepíteni, lehet akár halasztani is X ideig. Meg mondjuk van olyan 10-es telepítésem, ami 4 éve 1507-ről lett folyamatosan upgrade-elve 1809-ig, aztán azóta is megy, nem kellett újratelepíteni. Ahogyan 8,1-ből szintén több éves telepítésem van, de még akad s 7-esnél is. Aztán ha egy frissítés esetleg el is csesz valamit és nem bootol a rendszer, akkor sem feltétlen muszáj újrahúzni. Ott a telepítő, benne a javítási opciók, vagy éppen a jelen cikkben taglalt megoldás, hogy képes lesz a Windows önmagát javítani és visszavonni a hibás frissítést. Aztán ha be volt kapcsolva, akkor a rendszer-visszaállítás használata, vagy ha volt biztonsági mentés (lemezképfájl), akkor meg abból visszaállítani. Sőt, az utóbbi eleve javasolt és sokkal praktikusabb a mentésből 1:1-ben visszaállítani a korábbi állapotot, mint az újratelepítéssel vesződni, ami kb. az XP-s időkben volt divat...

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  A végtelenségig nyilván nem lehet halasztani, de ez már a megjelenéskor ismert információ volt, ahogyan az is, hogy a normál verziók, kiadások életciklusa rövidebb, mint pl. az LTSC. De azért a 18/30 hónap sem olyan kevés. Meg ennek másrészt pont az az oka, hogy ne legyen akkora töredezettség a 10-esnél a sok verzió miatt. Ha megfelelő ütemben váltanak a userek az újabbakra, a régebbieket már kevésbé, vagy egyáltalán nem használják, akkor ez elkerülhető, csökkenthető.

  Ez a 2-3x újra kell a nulláról telepíteni 1 év alatt gondolom a funkciófrissítésekre vonatkozhat, mert a havi összesítőknél ugyanúgy a régebbi Windowsoknál is lehet adott esetben gond. Viszont a Windows 10-nél a Pro kiadástól kezdődően eleve ott van a gépházban a késleltetett frissítési csatorna (X hónappal) + az 1 éves halasztási opció, amivel 1 funkciófrissítést simán ki lehet hagyni, de akár még 2-t is. Valamint akár a Home kiadásnál is megoldható a halasztás egyéb módon, vagy ingyenes külső programmal. Vagyis nem feltétlen muszáj évente 2 funkciófrissítést telepíteni, meg amiatt újratelepíteni, ha esetleg gond lenne. Ha, mert ugye normál esetben lefut egy build upgrade gond nélkül. A havi frissítéseknél egyébként már eleve nem lehet egyesével szelektálni külön csak a kritikus biztonsági frissítéseket, mivel egy ideje már 7, 8.1, 10 esetében is egyaránt összesítő frissítések vannak.

  A telepítőben a javítási opciók lehet nem minden esetben eredményesek, de azért egy próbát általában megér, mert van amikor igen. Meg ha sikertelen a build upgrade, akkor jó esetben visszavonja a rendszer a változtatásokat és visszaáll a korábbi verzióra. Az pedig nem újdonság, hogy az új verzióra történő upgrade után törlődnek a korábbi rendszer visszaállítási pontjai. De a korábbi Windows-verzióra attól még vissza lehet állni X napig, mivel bekerül a Windows.old mappába és ott lesz a C-n. Meg ott van a rendszermentés lehetősége is lemezképfájlba akár a Windows beépített eszközével, akár külső programmal. Ha van mentés, akkor ilyenkor elég csak azt visszaállítani, nem kell a 0-ról újratelepíteni.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  "Itt az a lényeg, hogy rengeteg felhasználónak jobb a felhasználói élmény, ha letilt szolgáltatásokat, ha nem használ vírusirtót, stb. még SSD-vel is, mert annál kevesebb CPU erőforrást és lemezműveletet semmi sem generál, ami nincs. Ugyanígy jól járhat, ha nem tesz fel frissítéseket, ha nélküle tökéletesen jól működik a rendszere."

  Ezzel csak az a nagy baj, hogy az ilyen javaslatokra, hogy egyáltalán ne frissítsen a user, tiltson le erővel mindent, ne használjon vírusirtót, eleve nem mindenhol fognak bólogatni... Konkrétan sem a Microsoft, sem biztonságtechnikai és akár egyéb szakérők sem, meg konkrétan nem nagyon találni olyan hivatalos leírásokat, ahol ezeket javasolnák az előbbi érintettek... Meg amikor a Windows desktopon a magas elterjedtsége okán amúgy is inkább ki van téve a támadásoknak, meg pl. az ilyen cikkek után is látszik, hogy van mit befoltozni, akkor nem éppen észszerűek az előbbi javaslatok... Meg úgy, hogy az ilyen "okosságokra" nagy-nagy valószínűséggel az operációs rendszer készítői sem bólogatnának, úgy gyakorlatilag megint nincs miről beszélni... Ezek a kis tanácsok megmaradnak opcionális jelleggel, meg több helyütt inkább szubjektív alapon, meg otthon a saját gépen lehet próbálgatni, meg a haveroknak osztogatni, aztán kb. ennyi... Aztán ha már az 1.0-s felhasználókkal jössz, akkor pont az a réteg az, akik nem fognak a 0-ról mindent beállítani és testreszabni a rendszerben, mert mondjuk nem értenek hozzá annyira és pont jól jön, hogy az OS ezt megteszi helyettük valamilyen szinten. Valamint pont ez a réteg az, aki nem fogja a Windowst agyonbuherálni, meg teljesen átszabni, erővel letiltani mindent, nem mint az önjelölt szakik...

  Aztán ha már felhasználói élmény és teljesítmény, akkor az meg a másik, hogy nem feltétlen kell csúcshardver, meg erőltetett buherálások és letiltások sora ahhoz, hogy megfelelően működjön egy Windows 7, 8.1, 10... Konkrétan pl. olyan régi laptopon is használok 10-est, ami nem egy erőmű 2 magos procival, 4 GB RAM-mal, átlagos, SATA-s SSD-vel, mégis bőven használható sebességgel fut rajta. Plusz van rajta ESET IS és úgy is, meg semmi rendszerszolgáltatás nincsen erővel letiltva. Meg pusztán elég volt a lassú HDD-t lecserélni SSD-re, ami manapság eleve nem akkora extra. Ellenben megfelelő a sebesség, up to date a rendszer, van rajta vírusirtó is, mégsem tapasztalom hátrányát. Vagyis ez esetben nyilván nem fogom az előbbi "okosságok" szerint optimalizálni a Windowst, mert ugye minek, ha így is jól működik... Akiknél meg esetleg gondot okoz a frissítés, le volt már írva, linkelve, hogy akár az automatikus telepítés is átállítható manuálisra, lehet halasztani, lehet mentést készíteni a rendszerről, meg utána lehet járni a problémának és megoldást keresni rá akár pl. az itteni Windows topikokban érdeklődve.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák