Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Lord Dragon

  senior tag

  Igen, tényleg elég nagy baj, hogy kötelezően ránk erőltették és elvették a választás szabadságát. Bár a hozzászólásod arra utal, hogy te azok közé tartozol, akik el sem tudják képzelni, hogy nem mindenki ugyanúgy és ugyanazokra a dolgokra használná a számítógépet, mint te....

  Most is 7-et használok főleg. A win 10 csak a DX 12 miatt van a gépemen. És igen, 7 alatt is le van tiltva teljesen a frissítés nálam, rengeteg egyéb felesleges funkcióval egyetemben, amióta csak használom a rendszert és tökéletesen jó így. Időnként újra rakom, ha már öregszik (akkor ugye bele kerül rögtön az összes addigi frissítés), de cserébe nincs semmi váratlan meglepetés. Nekem megéri.

  Valóban van olyan rendszer ami a régi 1507 óta mindent túlél (én is láttam már ilyet a sok gép közül amit behoznak folyamatosan), csak nekem igazából nem ott kezdődik a stabilitás és a megbízhatóság, hogy 10-20-50% -ban működik egy adott dolog, hanem hogy közel 100%-ban.

  [ Szerkesztve ]

 • Lord Dragon

  senior tag

  Hát de ez az, hogy nem lehet tiltani a win10 alatt a frissítést könnyen, egyszerűen és normálisan. Hidd el tiltanám én... :D

  [ Szerkesztve ]

 • lemusz

  addikt

  "...de attól még az ilyen javaslatok nem követendő példák."

  Pedig ha rákeresel arra, hogy "speed up pc" kb 100-ból 99 cikk biztosan ajánlja ezeket, mint követendő példa. És ezek még csak nem is advanced user settingsek, mert nem kell értük a registryben vagy a gpedit.msc-ben turkálni, egyszerűen elérhetőek és állíthatók.

  ui.: Egyébként ez az előtöltés élő szolgáltatás még? Frissen telepített és frissített win10-en én már nem látom a szolgáltatások között, registryben sincs már nyoma. Microsoft rájött volna, hogy "mégse gyorsít az idő előrehaladtával"? :DDD

  [ Szerkesztve ]

 • Lord Dragon

  senior tag

  Ajjaj... annyi minden tudnék írni válasznak erre, hogy gőzöm sincs hol is kezdjem, úgyhogy megpróbálom nagyon röviden pár sorban a lényeget. Többnek úgysincs értelme, mert nem akarok senkit meggyőzni, elvégre mindenki csinálja azt, ami neki bevált és jól működik..... szerintem.

  Windows Defender: Ez egy hulladék.... Csak próbálj egy normális irtót feltenni a Defender után, pl.: ESET NOD. Aztán nézd meg, hogy miket talál, amit a Defender nem talált meg. Ezt csak tetézi, hogy sok olyat, ami meg nem vírus, azt meg szó nélkül törli és alig lehet rajta beállítani valamit.... mind1, próbálok nem regényt írni, úgyhogy ide ennyi.

  Windows tűzfal: Szintén a hulladék kategória (elég nagy a baj, ha már erre kell támaszkodni védekezés céljából) és egy jó router mellett fölösleges is, DE akinek nagyon kell szoftveres tűzfal, annak Eset Smart.

  Előtöltés: Először várd meg, hogy a gép (ezáltal valamennyit lassulva) fölöslegesen töltsön be a memóriába olyan dolgokat, amire vagy szükséged lesz vagy nem. Aztán ha végeznél egy olyan folyamatot, ami több RAM-ot igényel és még nincs előtöltve, akkor előbb várd meg, hogy kiürítse a RAM-ból az előtöltött szarokat, amiket nem használtál, hogy aztán betölthesse a helyére azt amit ténylegesen használni szeretnél. Jól hangzik.

  Töredezettség mentesítés: Ez az a folyamat, ami nemhogy nem csinál semmit, de egyenesen ártalmas pl SSD-re nézve. Értsd: Ha csinál valamit, akkor árt. Ha nem csinál semmit, akkor meg tulajdonképpen minek is fut? :U A Trim pedig köszöni szépen jól működik, függetlenül attól, hogy a defrag le van e tiltva vagy nem.

  Az utolsó mondatoddal egyet értek: "a saját kis gépén mindenki azt csinál, azt csesz el, amit akar,"

  Én is úgy elcsesztem a saját gépemet, meg mindazokét akik gépét telepítem, hogy átlagosan harmad annyi írási művelet termelődik egységnyi működési idő alatt a rendszer SSD-re mint azoknak, akik nem tiltanak le semmit és persze jobban is pörög a gép. (Utóbbi nyilván nem az M.2-es SSD-s i7-eknél tűnik fel, hanem az olyan régebbi gépeknél \ notiknál, ahol jelentőset tesz hozzá a mindennapos élvezhető használathoz a beállítások megfelelő testre szabása. Hát aránylag röviden ennyi, hosszabban meg nem akarom kifejteni, mert már ez is sok idő volt....

 • Lord Dragon

  senior tag

  Úgy nem nehéz megelőzni a win7 részesedését, hogy 3 éve csak szaporodnak a win10-es gépek, mert nem tudsz új Win7-et vásárolni eredetiben sehonnan, továbbá (többek közt) az új notik 80%-a előtelepített win10-el érkezik. Tehát új gép mellé rögtön vásárolnak rendszert is rengetegen. Teljesen egyértelmű, hogy szépen terjed a rendszer, de nem a megvásárolt darabszámból érdemes szerintem megítélni a felhasználók tényleges globális elégedettségét a rendszerrel, mert ha windows-t akarsz akkor nincs más alternatíva a 10 helyett. Ez van és kész. Akár tetszik akár nem, ha eredeti windows-t akarsz, akkor úgyis megveszed a 10-et.

  Magát az eladási stratégiát is ugyanaz jellemzi, mint a win10 beállítási lehetőségeit. Értsd: jó lenne, ha végre nem azért terjedne el egy új dolog, mert rákényszerítik a felhasználókat a váltásra, az alternatívák megszüntetésével. Ide sorolhatnék egyéb microsofthoz kapcsolódó dolgot is. pl.: Skype, stb. Valami förtelem az új skype a régi Skype Classic-hoz képest és a testre szabhatósági lehetőségek jó 60% -át egyszerűen elhagyták ... kész megszűnt, ennyi volt. De muszáj a 8-ast használnod, mert a 7-essel már nem lehet belépni. Egy értelmes kompakt nézet nincs benne, hogy ne legyen fél km gördítő sáv a partner listán DE cserébe most már tudok közvetlenül skype-ról face-re posztolni.... kurva hasznos dolog ám (feltéve ha 10 éves vagy és a face-en élsz).

  Noh, de most már ebben a topicban való aktív részvételemnek lezárásaként a számomra leginkább zavaró dolgot írnám le:

  Az összes Microsoft-hoz kapcsolódó dologgal egyre inkább az a bajom, hogy ahogy telik az idő úgy veszik el és csonkítják meg egyre jobban a felhasználók szabadságát minden létező módszerrel és cserébe kényszerítik őket egy általuk kitalált irányba való haladásra. (Abba meg ne menjünk bele szerintem, hogy nem kötelező MS termékeket használni, mielőtt valaki ideírná... mert sok esetben nincs alternatíva helyette vagy egyszerűen nincs rá lehetőség, hogy váltson az ember.)

  [ Szerkesztve ]

 • Lord Dragon

  senior tag

  Nos azt nem tudom mibe piszkált bele, akinek ez lassulást eredményezett, de a sok laptop amit szervizre hoznak nap mint nap, azoknál kézzel fogható gyorsulás tapasztalható, leginkább HDD-vel, ha a windows search, az előtöltés meg egyéb baromságok tiltásra kerülnek. Azaz nemhogy lassabban, de lényegsen gyorsabban boot-ol a gép. Ez a személyes tapasztalatom folyamatosan, nem valami cikkből olvastam... :U

  Egy olyan szolgáltatás ami nem csinál semmi hasznosat a felhasználó számára, az ne fusson már lehetőleg... de lehet, hogy ezzel csak én vagyok így. :U Mindig is letiltottam a defrag egész funkcióját mindenestül és mégis 0-1% a töredezettsége minden (HDD) meghajtómnak már 20 éve ... az SSD-n nagyobb csak a töredezettség, mert ott a rendszer miatt több a változás, de annak meg nem számít...

  A javaslat ugyanolyan mint az én véleményem: valaki úgy gondolja (akár a saját tapasztalata vagy tesztjei alapján), hogy az úgy jó lesz, ezért leírja. :D Ahogy mondtam: én senkit sem akarok, főleg itt meggyőzni, csak leírtam a saját tapasztalatom. Nekem tökéletesen elég, ha az ügyfeleim elégedettek a munkámmal, amit onnan tudok, hogy jönnek a pozitív visszajelzések rendszeresen.

  Szép estét mindenkinek! :R

  [ Szerkesztve ]

 • Lord Dragon

  senior tag

  Nem csinál semmit = semmi hasznosat nem tesz, csak használja az erőforrást. Nekem NE fusson a háttérben. Sajnos nem lehet mindent kiküszöbölni, de optimális esetben ne fusson semmi a háttérben, amiről nem tudok. Csakis az menjen, amit én indítok el manuálisan, vagy én állítottam be, hogy automatikusan fusson vagy én döntöttem úgy, hogy marad a gyári beállításon és futhat. Ez lenne a normális nekem.

  "Meg ha annyira nem csinálna semmit, akkor nem írná ki, hogy melyik meghajtón mikor futott utoljára."

  Ebben teljesen igazad van. Kiírja, hogy mikor futott utoljára, így meg lehet nézni. Értelem szerűen mivel az volt az első dolgom hogy letiltottam a friss rendszer telepítés után, nekem mindegyik meghajtónál az áll, hogy "sosem futott". Persze eleve ezt is csak az után tudom megnézni, hogy legalább olyan szintre visszaengedélyezem a defrag-ot, hogy meg lehessen nézni, hogy mikor futott. Mert, hogy alapból úgy van tiltva nálam, hogy ha beírom, a futtatásba, hogy "dfrgui" akkor nem történik semmi, mert nincs ilyen szolgáltatás. :DDD Idealszok a székbe már, de kényszert éreztem rá, hogy ezt még leírjam. :)

  [ Szerkesztve ]

 • Lord Dragon

  senior tag

  Ezzel tulajdonképpen egyet értek, amit írtál. Pontosan a fejlődés lenne a lényeg. De ha valamit ennyire erőltetnek, akkor legyen már mindenben jobb mint az előd. Nekem még mindig azt takarja a fejlődés, hogy az elődhöz képest mindenben jobb, vagy több, ez pedig nem igaz sajnos, csak részben. Innentől kezdve ez nem fejlődés, hanem változás. Olyan változás, aminek előnye és hátránya is van és ha szerencsénk van több az előnye, mint a hátránya. Ez a win10-nél mostanra egy kis jóindulattal és mindent mérlegelve talán igaz a 7-hez képest. Az új Skype-nál sajnos egyáltalán nem igaz. Ott az újnak több a hátránya a régihez képest mint az előnye. És folytatni lehetne még sokáig a MS termékek elemzését.... kajak nem vagyok normális, hogy még mindig itt vagyok.... XD

  [ Szerkesztve ]

 • Vesa

  addikt

  Miért lenne felesleges letiltani? Én 7-et használok, de minden felesleget tiltok. Eleve, a sztenderd install után alapból fut vagy 40 process, amiből pucolást követően kb. 15-20 marad és atom stabil a rendszer. A defrag tiltását a Task Schedulerben is tiltom, mert ha nem, akkor rendszeresen darálni kezdi a HDD-ket, ami rohadtul lassítja a rendszert. A Task Schedulert egyébként is érdemes átnyálazni, mert tele van baromságokkal. Pucolás nélkül gyakorlatilag állandóan csinál valamit, futtat valamit. Többek között adatokat is gyűjt, telemetriát, egyebeket, melyek azon kívül, hogy feleslegesen terhelik a rendszert, még a privacy kapcsán is erőteljes kérdéseket vetnek fel. Jobb ezektől végleg megszabadulni.

 • Vesa

  addikt

  Az MS nyilván nem fogja azt javasolni neked hivatalosan, hogy az általa szándékosan beépített adatgyűjtési megoldásait iktasd ki. A HDD reszelés -schedulerben kb. hetente- pedig amellett, hogy teljesen felesleges, még kifejezetten idegesítő is. Ha nem tiltom le, akkor már hallom is, ahogy egy "üres" pillanatban már kezdi is reszelni a HDD-t, amitől a víz kiver. Semmi értelme, ugyanis. Alapvetően más a megközelítésünk. Én nem gondolom, hogy az én gépemen, az én munkakörnyezetemben az oprendszernek kell eldöntenie dolgokat helyettem. nem ő fogja eldönteni, mikor, mit frissítek, nem ő fogja eldönteni, mikor mit futtat, nem ő dönti el, hogy nekem mire van szükségem (ez vonatkozik arra is, milyen processek fussanak a háttérben), és nem ő donti el azt sem, milyen adatokat gyűjthet a gépemről (persze ez utóbbit nagyon nehéz 100%-ban saját hatáskörbe rendelni, de közelítőleg nem lehetetlen, legalább is, w7 alatt). Szeretem én eldönteni mindezt! Azt viszont elfogadom, hogy van aki nem így gondolja, és jobban szereti a készen kapott dolgokat a mellékhatások pedig nem zavarják. Engem zavar.

  De a lényeg itt az, hogy simán kipucolható a windows, a default felpakolt összetevők jelentős részére semmi szükség nincsen, sőt, néha egyenesen káros (pl. telemetria gyűjtögetők, melyek gyakorlatilag semmi mást nem csinálnak, mint kémkednek). Nem lesz tőle instabil a rendszer, nem okozunk kárt, persze nyilván kicsit érteni kell hozzá, nem a nagyinak való feladat.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Az előbbiek + a jelenlegi használati adatok, az egyre jobban felfelé ívelő grafikonok és növekvő felhasználói tábor alapján pedig megint nem éppen az látszik, hogy akkora bukás lenne... Ezt a 8.X-nél lehet el lehetett sütni, de a 10-esnél nem éppen. Amúgy az előbbi sem rossz rendszer, csak a kettős felülete miatt volt hiszti, de már az is többet tud és modernebb, mint az avítt 7-es. Aztán ha majd valami hivatalos közlemény kijön, meg esetleg egy újabb Windows híre, majd akkor lehet ilyenekkel dobálózni, addig viszont nem... De jelen állás és információk szerint a 10-es az utolsó Windows, azt fejlesztik folyamatosan, egyelőre szó nincs arról, hogy újabb főverzió jelenne meg.

  [ Szerkesztve ]

 • [CS]Blade2

  őstag

  "Szóval az egy dolog, hogy te így szoktad, de attól még másoknak nem biztos, hogy így kell... :N Meg ezeket az okosságokat lehetőleg az itteni szaktopikokban nem kellene majd reklámozni, ha netán arra kerülne sor... :D"

  Mások viszont máshogy állítják be, és mondjuk ők is szeretnének segíteni másoknak, így kicsit egyoldalú, hogy ő lehetőleg ne ajánlja az alternatív verzióját.
  A te verziód ugyanúgy lehet rossz, tehát azt sem biztos, hogy ajánlani kell másoknak.

  Szerintem mindkét verzió helyes a felhasználó igényeihez mérten. Ha az én igényeimhez a legjobb az passzol, hogy kikapcsolok minden biztonsági funkciót, akkor pl. én kifejezetten rosszul járok az általad képviselt dolgokkal, hogy kell, kötelező, mindenképp legyen gyárin.
  Egy másik felhasználónak pl. marha fontos, hogy bizonyos adatai semmiképp ne kerüljenek mások kezébe, annak pedig nyilván Lord Dragon beállításai nem lennének jók.

  A szolgáltatások tiltásával az igényekhez igazítjuk a rendszert. Lord Dragon által leírt verzió egy közel maximális teljesítmény, gyors használhatóság és minimális biztonság beállítás. Miért ne ilyenre állítanánk, miért ne ajánlanánk másnak, hogy tiltsa le, ami nem kell neki, ha ez a felhasználásához a legoptimálisabb?

  Miért kell egy 5000Ft-os kocsmába járó kerékpárra Spybike GPS jeladó + 3db felső kategóriás U lakat, amikor a felhasználónak az a legideálisabb, ha így használja, és szükség esetén 5000Ft-ért pótolja.

  Nagyobb bosszúságot okoznak a felsorolt szolgáltatások, mint, ha vírust vagy kémprogramot kap, akkor saját magát szívatná a használatukkal. Nincs mit védeni, és pótolni tudja az egészet egy újratelepítéssel. Megéri inkább néha újratelepítenie.

  Egy vírusirtó pl. iszonyatosan megfog egy PC-t, főleg HDD-s PC-t...és sokaknak, akik nem használnak, akkora mázlijuk van, hogy csak olyan vírust kapnak be, ami számukra semmi bosszúságot nem okoz. Ők pl. marha jól járnak, mert sem a vírusirtó, sem a vírusok nem bosszantják őket.

 • Muerte

  addikt

  Itt az a baj hogy előbb-utóbb ráerőltetik az emberre azt is amit nem akar pl.:funkciófrissítés.
  Van egy csomó laptop amire pl.egy 1709-es build szépen felment,nagyjából bugmentes lett,aztán jön a frissítés és az egészet hazavágja.Nem tudod ugyebár örökre elhalasztani,ami azzal jár hogy lehet az egészet szépen előlről kezdve újratelepíteni,már a frissebb build-el.Aztán ugyanezt kezdheted előlről 3-4 hónap múlva,magyarul egy gépet legalább 2-3x újra kell a nulláról telepíteni 1 év alatt.
  Na ez amit rühellek a win10-ben a leginkább.Töltse le és telepítse a kritikus biztonsági frissítéseket,a többit majd én! eldöntöm akarom-e vagy sem,csak hát nincs döntési jogunk sajnos :(((
  Win7-en én személy szerint 20-ad ennyi problémát nem tapasztaltam,mint a win10-en,de ez is jó lehetne,ha nem így csinálnák,ahogy fentebb írtam.
  Az egészből nekem az jön le,hogy a M$-nál Istent akartak játszani,majd mi megmutatjuk alapon,csak hát ahoz ők nagyon messze állnak...

  Szerk.: Amiket írtál javítási funkciók,nagyon jók lennének,ha működnének.Jópár esetben,nem tudta megoldani,csak a tiszta újratelepítés,és nem egy esetben,még a vinyót,vagy ssd-t is ki kellett szerelni a gépből ahoz,hogy egyáltalán az adatokat le tudjam róla menteni!,mert a win nem állt fel,még csökkentett módban sem.Azt csak úgy mellesleg még,hogy funkciófrissítéskor,törli az előzőleg szorgalmasan összegyűjtött visszaállítási pontokat.Az volt az első amin úgy kiakadtam,hogy ha az én gépem lett volna lehet szétverem :DDD

  [ Szerkesztve ]

 • [CS]Blade2

  őstag

  Itt az a lényeg, hogy rengeteg felhasználónak jobb a felhasználói élmény, ha letilt szolgáltatásokat, ha nem használ vírusirtót, stb. még SSD-vel is, mert annál kevesebb CPU erőforrást és lemezműveletet semmi sem generál, ami nincs. Ugyanígy jól járhat, ha nem tesz fel frissítéseket, ha nélküle tökéletesen jól működik a rendszere.
  Az, hogy nincs a gépházban indexelés tiltása, defender tiltása, windows update tiltása, stb. kapcsoló, az inkább annak a jele, hogy MS minden 1.0-ás felhasználóra rá akarja kényszeríteni az akaratát, hogy a PC-d erőforrásának egy részét használd pl. a nagy semmi megvédésére, vagy indexelj a gyorsabb keresés végett, stb., mert hátha van vagy lesz valami a gépen, amit meg kell védeni, vagy hátha keresel valamit, és akkor indexelve gyorsabban kidobja a találatot.
  Viszont, ha én felteszem magamnak a kérdést, hogy kell--e bármit is védenem a gépen, és a válasz nem, akkor nekem optimális lehet, ha nem használok defendert és vírusirtót,
  vagy, ha stabilan, jól, elégedetten használom a rendszert, akkor optimális lehet, ha nem frissít, mert azzal rosszul járok, ha bekapcsolom a gépet, és nem tudom használni, mert frissít, pláne, ha utána még utána egy újraindítás után többé nem áll fel a rendszer. Ezért a létező legjobb, ha nem frissít automatikusan, hanem bedob egy listát, hogy van ez és ez a frissítés, ami megoldja ezt és ezt a hibát, vagy ezt és ezt a funkciót teszi hozzá a rendszerhez, és én döntöm el, hogy arra nekem szükségem van-e.
  Van aki azt mondja, hogy ez biztonsági frissítés, erre neked mindenképp szükséged van. Az ugyanolyan rossz, mint az, hogy semmiképp nincs szükséged rá.
  A kerékpárosos példára visszatérve: nem, nincs szükségem lakatra vagy jeladóra, sőt, még én szívnák vele, ha kötelezően le kellene lakatolnom, mert egyszerűen én arra akarom használni, hogy megyek vele, letámasztom valaha, és kész. Nem akarom megvédeni, hogy nehogy ellopják, pláne nem akarom mindenhova 3 lakattal védeni, mert macera. Ezért szívás az egész, mert MS-ék feltételezik, hogy vagy drága kerékpárom van, vagy valamilyen okból úgy gondolja, hogy az értéktelent is foggal körömmel védeni kell.

  Ez az egész automatikus frissítés bukásának az alapja, most ezért kell behoznia az automatikus hibás frissítés automatikus visszavonása funkciót bevezetnie. Már eleve vicces, hogy miről beszélünk.

  Az egész alapja pedig az lenne, hogy mindenkinek egyforma rendszere legyen, mert egyszer mindenkinek Windows 10-e lesz, de, ha valaki nem frissít, akkor a Windows 10 2017-es állapotában és a Windows 10 2020-as állapotában már rég felérne egy 7 és 10 közti rendszer eltéréssel,
  csak, hogy a PC olyan, mint a lego, szinte végtelen variációjú konfigot lehet csinálni, valamint a felhasználók is hasonlóan eltérnek egymástól, és 1 rendszert 1 féle setuppal nem tud erre ráhúzni.
  Ezért, ha egy csoportnak kijavít egy hibát, az egy másiknak lehet, hogy többé fel nem álló rendszert eredményez bizonyos PC konfigok esetén, vagy épp a felhasználónak okoz problémát, pl. már nem tudja tovább halasztani a frissítést, és egy kritikus pillanatban jól rászív, amikor 1x nagyon fontos lenne, hogy tudja használni a gépét.

Hozzászólok Aktív témák