Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • lemusz

  addikt

  Mindig kivolt kapcsolva nálam és sose emelte a bootidőt, sőt! Persze elhiszem hogy volt az a hardver és szoftverkörnyezet, ahol ez így előfordulhatott. Én nekem sose volt 100 a rendszerrel induló programom, meg automatikusan megnyíló böngészőablakok hada, főleg nem valami tetvesen lassú hdd-n... De ezek már megint ilyen kinek a pap, kinek a papné típusú feleletválasztások.

  (#80) King Unique: Köszi az infót! SSD pátyolgatós beállítások szerintem nem feltétlen rosszak, még ha a frissebb kutatások azt mutatták is, hogy már semmi értelmük. Nekem egy nem éppen ajánlott típusú 60 gigás kis kingston ssd-m volt nagyon sokáig, ami állítólag sokaknál behalt, de nálam 5+ év után is bírta a strapát 5Tb+ írással és feltételezem hogy ebbe a tökéletesen stabil működésbe a "pátyolgatós beállítások" is közrejátszhattak.

  [ Szerkesztve ]

 • ledgeri

  veterán

  Ebben hol van a "nem akarom, hogy a gépemen legyen" lehetősége?

  (#76) King Unique Megkérdezném, pl, hogy a defrag milyen sémát követ? Mennyire szabadon beállítható? Mi van, ha én jobbat tudok, akarok? És ha Ő is...? És ha nem csak mi vagyunk ketten?

  PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! Keresek Sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest)

 • King Unique

  nagyúr

  A külső defrag programok használata is inkább az XP-s időkben volt megalapozottabb. De az újabb Windowsokban lévő normál használat mellett általában elég ilyen célra, még ha az egyes külső programok akár valamivel többet tudnak és jobban konfigurálhatók. Ha az utóbbi a cél, akkor nyilván lehet használni külsőt is, de amúgy annyira azért nem létszükséglet. Teszi a dolgát a beépített szoftver is, üresjáratban fut a karbantartás, lehet ütemezni manuálisan is stb. SSD-knél meg szintén nem, meg pláne nem Windows 8 óta. Ha pedig valaki csak azért akarja letiltani a beépített defragot, vagy újabban az optimalizálást, mert SSD van a gépben, akkor az megint felesleges 7, 8.1, 10 alatt egyaránt.

  [ Szerkesztve ]

 • nakos1212

  senior tag

  es itt az a pont hogy repul fel a Debian es inkabb szopok azzal kicsit...

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  Külön lehetett kapcsolni az előtöltést a boot-hoz és a programokhoz is W7-en, te valószínűleg csak az egyiket kapcsoltad ki, vagy nem sikerült kikapcsolni.

  Egy rendes cikk volt erről a neten anno és én konkrétan ki is próbáltam (mert kíváncsi voltam mennyit számít az előtöltés), ettől az akkor szokásos 45 másodperces boot idő (hdd) 2 perc fölé nőtt. Visszakapcsoltam és visszaállt a 45mp. A cikkben ugyanezek szerepeltek, amit nálam is produkált.

  [ Szerkesztve ]

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • akaido

  őstag

  "A redmondi óriáscég rájött...." elég "gyors" a reakcióidő.... :(

  Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.🚗

 • Jesus_Shaves

  tag

  Hát... az 1809-esnél már működött a törlés a felhasználó fájljaival, idő kérdése volt, hogy működjön a sajátjaikon is ;] :DD
  Új hibaüzenet van születőben: "Letöröltem / felülírtam, ugye nem baj?" "OK" "Nem." :DDD

 • Lord Dragon

  senior tag

  Igen, ahogy írtam is korábban már: 20 éve folyamatosan szerencsém van, csakis ezért nem került még semmi olyan a gépemre, amit nem akartam ... :C

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  Velem megesett, hogy csak felmentem egy oldalra amin már jártam korábban párszor, de akkor épp felnyomták, mert miért ne... A következő másodpercben már a virker törölt le fertőzött fájlokat a C-ről és bontotta a kapcsolatot az oldallal.
  Az oldalt két nappal később felvették a bejelentett támadó webhelyek közé, de akkor nekem már mindegy lett volna, ha nincs ott a védelem...

  Na ezt a helyzetet védd ki frissítetten, mindentől megfosztott Windowsal, okosan böngészve...

  [ Szerkesztve ]

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • Lord Dragon

  senior tag

  Ajjaj... annyi minden tudnék írni válasznak erre, hogy gőzöm sincs hol is kezdjem, úgyhogy megpróbálom nagyon röviden pár sorban a lényeget. Többnek úgysincs értelme, mert nem akarok senkit meggyőzni, elvégre mindenki csinálja azt, ami neki bevált és jól működik..... szerintem.

  Windows Defender: Ez egy hulladék.... Csak próbálj egy normális irtót feltenni a Defender után, pl.: ESET NOD. Aztán nézd meg, hogy miket talál, amit a Defender nem talált meg. Ezt csak tetézi, hogy sok olyat, ami meg nem vírus, azt meg szó nélkül törli és alig lehet rajta beállítani valamit.... mind1, próbálok nem regényt írni, úgyhogy ide ennyi.

  Windows tűzfal: Szintén a hulladék kategória (elég nagy a baj, ha már erre kell támaszkodni védekezés céljából) és egy jó router mellett fölösleges is, DE akinek nagyon kell szoftveres tűzfal, annak Eset Smart.

  Előtöltés: Először várd meg, hogy a gép (ezáltal valamennyit lassulva) fölöslegesen töltsön be a memóriába olyan dolgokat, amire vagy szükséged lesz vagy nem. Aztán ha végeznél egy olyan folyamatot, ami több RAM-ot igényel és még nincs előtöltve, akkor előbb várd meg, hogy kiürítse a RAM-ból az előtöltött szarokat, amiket nem használtál, hogy aztán betölthesse a helyére azt amit ténylegesen használni szeretnél. Jól hangzik.

  Töredezettség mentesítés: Ez az a folyamat, ami nemhogy nem csinál semmit, de egyenesen ártalmas pl SSD-re nézve. Értsd: Ha csinál valamit, akkor árt. Ha nem csinál semmit, akkor meg tulajdonképpen minek is fut? :U A Trim pedig köszöni szépen jól működik, függetlenül attól, hogy a defrag le van e tiltva vagy nem.

  Az utolsó mondatoddal egyet értek: "a saját kis gépén mindenki azt csinál, azt csesz el, amit akar,"

  Én is úgy elcsesztem a saját gépemet, meg mindazokét akik gépét telepítem, hogy átlagosan harmad annyi írási művelet termelődik egységnyi működési idő alatt a rendszer SSD-re mint azoknak, akik nem tiltanak le semmit és persze jobban is pörög a gép. (Utóbbi nyilván nem az M.2-es SSD-s i7-eknél tűnik fel, hanem az olyan régebbi gépeknél \ notiknál, ahol jelentőset tesz hozzá a mindennapos élvezhető használathoz a beállítások megfelelő testre szabása. Hát aránylag röviden ennyi, hosszabban meg nem akarom kifejteni, mert már ez is sok idő volt....

 • Lord Dragon

  senior tag

  Nekem ha nagy ritkán van valami szokatlan hülyeség, akkor az ESET megfogja mindig. Esetleg lehet futtatni teljes ellenőrzést is ritkásan, ha az általános viselkedéséből gyanítható, hogy valami nem teljesen kerek. Mindazon által ott van még az is, hogy ha mégis jönne vírus (de nem szokott), akkor szinte minden vírus a C meghajtóra megy... azon meg soha nincs semmi fontos adat, csak a rendszer, meg pár telepített program, amit max 15 perc időráfordítással szoktam visszaállítani a korábbi hibátlan állapotra Acronis-szal. Ezt nem csak vírusokra szoktam használni... néha megesik, hogy bármi nem úgy működik ahogy kéne, akkor ha nem találok rá pár perc alatt megoldást, akkor inkább elmegyek budira és mire visszajövök vissza van állítva a rendszer a korábbi hibátlan állapotra és megint pörög minden ....

  [ Szerkesztve ]

 • Lord Dragon

  senior tag

  Úgy nem nehéz megelőzni a win7 részesedését, hogy 3 éve csak szaporodnak a win10-es gépek, mert nem tudsz új Win7-et vásárolni eredetiben sehonnan, továbbá (többek közt) az új notik 80%-a előtelepített win10-el érkezik. Tehát új gép mellé rögtön vásárolnak rendszert is rengetegen. Teljesen egyértelmű, hogy szépen terjed a rendszer, de nem a megvásárolt darabszámból érdemes szerintem megítélni a felhasználók tényleges globális elégedettségét a rendszerrel, mert ha windows-t akarsz akkor nincs más alternatíva a 10 helyett. Ez van és kész. Akár tetszik akár nem, ha eredeti windows-t akarsz, akkor úgyis megveszed a 10-et.

  Magát az eladási stratégiát is ugyanaz jellemzi, mint a win10 beállítási lehetőségeit. Értsd: jó lenne, ha végre nem azért terjedne el egy új dolog, mert rákényszerítik a felhasználókat a váltásra, az alternatívák megszüntetésével. Ide sorolhatnék egyéb microsofthoz kapcsolódó dolgot is. pl.: Skype, stb. Valami förtelem az új skype a régi Skype Classic-hoz képest és a testre szabhatósági lehetőségek jó 60% -át egyszerűen elhagyták ... kész megszűnt, ennyi volt. De muszáj a 8-ast használnod, mert a 7-essel már nem lehet belépni. Egy értelmes kompakt nézet nincs benne, hogy ne legyen fél km gördítő sáv a partner listán DE cserébe most már tudok közvetlenül skype-ról face-re posztolni.... kurva hasznos dolog ám (feltéve ha 10 éves vagy és a face-en élsz).

  Noh, de most már ebben a topicban való aktív részvételemnek lezárásaként a számomra leginkább zavaró dolgot írnám le:

  Az összes Microsoft-hoz kapcsolódó dologgal egyre inkább az a bajom, hogy ahogy telik az idő úgy veszik el és csonkítják meg egyre jobban a felhasználók szabadságát minden létező módszerrel és cserébe kényszerítik őket egy általuk kitalált irányba való haladásra. (Abba meg ne menjünk bele szerintem, hogy nem kötelező MS termékeket használni, mielőtt valaki ideírná... mert sok esetben nincs alternatíva helyette vagy egyszerűen nincs rá lehetőség, hogy váltson az ember.)

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Azért ez sem éppen úgy van, mert a Windows 10-ben lévő Defender elég sokat fejlődött az utóbbi időben és egyre jobb védelem terén is. Konkrétan a független teszteken is egyre jobban szerepel és egyre inkább megközelíti a külső programokat. Teljesítmény terén lehet nem feltétlen a legjobb, meg jobban visszafoghatja a fájlműveleteket is, mint némelyik külső AV, de a védelem része az pont nem rossz. Ahogyan a Windows beépített tűzfala szintén nem, pláne ha jól be van konfigurálva. Sőt, több neves külső antivírus szoftver is azt használja, egészíti ki a saját védelmi moduljaival, aszem talán az ESET is...

  Az előtöltést pedig felesleges kikapcsolni, hiába mantrázod az ellenkezőjét... Leírta itt már más is, hogy mennyivel belassult nála kikapcsolt állapotban pl. a bootolás. Meg érdekes, nálam nincsen letiltva, mégis működik rendesen és megfelelő sebességgel fut a Windows. Csak azért pedig megint teljesen felesleges kikapcsolni, mert éppen SSD a rendszermeghajtó.

  A töredezettségmentesítésnél az pedig láthatóan megint nem ment át, hogy már a Windows 7 is eleve letiltja SSD-knél, pont azért felesges azt is piszkálni... Windows 8.1 és 10 rendszereknél pedig a meghajtóoptimalizálás SSD-knél eleve nem töredezettségmentesít, hanem a TRIM parancsot futtatja, vagyis azoknál pláne felesleges... Meg azért sem indokolt kikapcsolni, mert ha teljesen le van tiltva, akkor más csatlakoztatott meghajtókon sem futhat, nem tudja azokat töredezettségmentesíteni, avagy optimalizálni.

  Ezeket az egyéb erőltetett letiltásokat pedig megint hiába mondogatod az SSD kímélése végett, mert nem szükségesek, sőt az itteni SSD szaktopikokban sem javasolják, nem véletlenül... Meg azért sem, mert normál használat mellett eleve nem fog akkora írásmennyiség generálódni az SSD-n, ami gondot okozna. Sőt, sokak még a TBW-limitet sem érik el X év alatt, vagy épp előbb jár le a garanciaidő. Vagy ment tönkre az SSD egyéb okból, mert pl. a vezérlő megadja magát. Annál meg tök mindegy, hogy mennyire kímélgeted, mert ha a tönkre akar menni, akkor tönkre is fog... Szóval az csak egy dolog, hogy te hogyan és miket szoktál beállítani, meg szerinted mi a jó, viszont az nem feltétlen egyik azzal, hogy mit javasolt és mit indokolt...

  [ Szerkesztve ]

 • Lord Dragon

  senior tag

  Nos azt nem tudom mibe piszkált bele, akinek ez lassulást eredményezett, de a sok laptop amit szervizre hoznak nap mint nap, azoknál kézzel fogható gyorsulás tapasztalható, leginkább HDD-vel, ha a windows search, az előtöltés meg egyéb baromságok tiltásra kerülnek. Azaz nemhogy lassabban, de lényegsen gyorsabban boot-ol a gép. Ez a személyes tapasztalatom folyamatosan, nem valami cikkből olvastam... :U

  Egy olyan szolgáltatás ami nem csinál semmi hasznosat a felhasználó számára, az ne fusson már lehetőleg... de lehet, hogy ezzel csak én vagyok így. :U Mindig is letiltottam a defrag egész funkcióját mindenestül és mégis 0-1% a töredezettsége minden (HDD) meghajtómnak már 20 éve ... az SSD-n nagyobb csak a töredezettség, mert ott a rendszer miatt több a változás, de annak meg nem számít...

  A javaslat ugyanolyan mint az én véleményem: valaki úgy gondolja (akár a saját tapasztalata vagy tesztjei alapján), hogy az úgy jó lesz, ezért leírja. :D Ahogy mondtam: én senkit sem akarok, főleg itt meggyőzni, csak leírtam a saját tapasztalatom. Nekem tökéletesen elég, ha az ügyfeleim elégedettek a munkámmal, amit onnan tudok, hogy jönnek a pozitív visszajelzések rendszeresen.

  Szép estét mindenkinek! :R

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  A tied lehet, de az enyém, vagy itt másé még éppen más... Meg amikor erővel le vannak tiltva bizonyos alapértelmezett szolgáltatások, az megint nem mindig szokott jóhoz vezetni...Aztán ha már Windows 10, akkor annál ott van eleve a fast startup, ami főleg HDD-knél látványosan gyorsítja a bootolást és nem, nem kell hozzá kikapcsolni az előtöltést, bekapcsolt állapotban is... SSD-knél meg aztán megint nem sok értelme van letiltani. Max. általában a hibernálást szokták, meg a lapozófájl méretét kisebbre venni, de azokat is csak opcionálisan, nem kötelező jelleggel. Meg leginkább csak a kisebb tárolókapacitású SSD-knél tárhelyspórolás végett, mert ellenkező esetben amúgy szintén felesleges.

  Nem csinál semmit, ja szinted, újabb okosság... Attól még a háttérben futni szokott, meg az ütemezés gyakoriságától függően, meg amikor üresjáratban elindul az automatikus karbantartás. Ha annyira nem csinálna semmit, akkor nem írná ki, hogy melyik meghajtón mikor futott utoljára, de mégis kiírja. Meg ha már itt tartunk, akkor az SSD-knél a töredezettség eleve értelmetlen fogalom, pont azért felesleges és értelmetlen is a klasszikus töredezettségmentesítés... :U

  [ Szerkesztve ]

 • Lord Dragon

  senior tag

  Nem csinál semmit = semmi hasznosat nem tesz, csak használja az erőforrást. Nekem NE fusson a háttérben. Sajnos nem lehet mindent kiküszöbölni, de optimális esetben ne fusson semmi a háttérben, amiről nem tudok. Csakis az menjen, amit én indítok el manuálisan, vagy én állítottam be, hogy automatikusan fusson vagy én döntöttem úgy, hogy marad a gyári beállításon és futhat. Ez lenne a normális nekem.

  "Meg ha annyira nem csinálna semmit, akkor nem írná ki, hogy melyik meghajtón mikor futott utoljára."

  Ebben teljesen igazad van. Kiírja, hogy mikor futott utoljára, így meg lehet nézni. Értelem szerűen mivel az volt az első dolgom hogy letiltottam a friss rendszer telepítés után, nekem mindegyik meghajtónál az áll, hogy "sosem futott". Persze eleve ezt is csak az után tudom megnézni, hogy legalább olyan szintre visszaengedélyezem a defrag-ot, hogy meg lehessen nézni, hogy mikor futott. Mert, hogy alapból úgy van tiltva nálam, hogy ha beírom, a futtatásba, hogy "dfrgui" akkor nem történik semmi, mert nincs ilyen szolgáltatás. :DDD Idealszok a székbe már, de kényszert éreztem rá, hogy ezt még leírjam. :)

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  És? Az egy természetes folyamat, hogy a hardvergyártók nem fogják örökké (szerencsére) támogatni a régi OS-eket, a régi Windowsokat. Meg visszafogni az újabb fejlesztéseket csak azért, mert az elavult, buta, régi Windows nincsen rá felkészítve. Meg ha esetleg nem lenne meg az életciklus és önálló / előtelepített hardver formájában történő értékesítés fogalma, akkor azok is eleve végesek, lejárati időhöz kötöttek... Szóval egyáltalán nem meglepő, hogy a Windows 7 már kiesett ilyen téren a pixisből. Ilyen alapon az XP, W95 stb. után is lehetne siránkozni, de az is felesleges... Az meg, hogy manapság többnyire Windows 10-et lehet kapni, az előbbiek miatt nem meglepő. Azt pedig lehet ragozni, hogy a user mit tud, mit nem tud telepíteni a gépére, de attól még az tény, hogy a Windows 10 részesedése egyre inkább növekszik és már megelőzte a 7-est. Aztán attól, hogy nem mindenki elégedett vele, az még nem jelenti azt, ho ne lennének olyan userek, akik igen. Meg az előbbit arra a 700+ millió, vagy azóta ki tudja mennyi eszközre, felhasználóra megint nem fogod tudni ráhúzni, bármennyire is szeretnéd... Meg attól még a jelen egyre inkább a Windows 10, a jövő pedig mindenképpen, akár tetszik, akár nem.

  Más termékeket, más szoftvereket meg nem kell idekeverni, amikor a cikk maga is a Windowsról és nem egyéb Microsoft termékekről szól...Egyébként meg, ha annyira nem tetszik, akkor lehet más használni. De persze annyira azért vsz mégsem, mert mégis használod a Windows 7/10 (?)-et, meg egyéb MS cuccokat is, nem véletlenül. :))

  [ Szerkesztve ]

 • Lord Dragon

  senior tag

  Ezzel tulajdonképpen egyet értek, amit írtál. Pontosan a fejlődés lenne a lényeg. De ha valamit ennyire erőltetnek, akkor legyen már mindenben jobb mint az előd. Nekem még mindig azt takarja a fejlődés, hogy az elődhöz képest mindenben jobb, vagy több, ez pedig nem igaz sajnos, csak részben. Innentől kezdve ez nem fejlődés, hanem változás. Olyan változás, aminek előnye és hátránya is van és ha szerencsénk van több az előnye, mint a hátránya. Ez a win10-nél mostanra egy kis jóindulattal és mindent mérlegelve talán igaz a 7-hez képest. Az új Skype-nál sajnos egyáltalán nem igaz. Ott az újnak több a hátránya a régihez képest mint az előnye. És folytatni lehetne még sokáig a MS termékek elemzését.... kajak nem vagyok normális, hogy még mindig itt vagyok.... XD

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  nagyúr

  Aha értem, tehát szerinted HDD-knél szükség esetén a töredezettségmentesítés hasztalan dolog, vagy éppen SSD-knél a TRIM futtatása... :W Meg ne fusson semmi a háttérben, amiről nem tudsz...hú, biztos a Windows rendszerfolyamatait is egyesével ellenőrzöd, letiltod... Meg visszatérve az előbbire, le volt már írva többször, hogy felesleges erővel letiltani a Windows defragot / meghajtóoptimalizálást 7, 8.1, 10 alatt egyaránt. Max. akkor lehet értelme, ha valaki külső programot használ helyette. De ott is egyrészt nem feltétlen létszükséglet a külső szoftver, másrészt anélkül a szimpla letiltás egyszerűen értelmetlen. Szóval az egy dolog, hogy te így szoktad, de attól még másoknak nem biztos, hogy így kell... :N Meg ezeket az okosságokat lehetőleg az itteni szaktopikokban nem kellene majd reklámozni, ha netán arra kerülne sor... :D

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák