Hirdetés
- Mini-ITX
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Ipari mennyiségű hibát javít az új GeForce driver
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Apple MacBook
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
#90088192 #34 üzenetére
Közel sem duplázza meg.
Az egyik esetben terminálok csoportja áll, tök egyszerűek és nulla infrastruktúrával. Ahogy írták, böngészőből eléred amit akarsz.Amit kiszerveztél az meg egy jóval nagyobb infrastruktúra, x86 kliens géppark. Sokkal több sw-vel akár, több hw oldali üzemeltetési kérdéssel és 0 vs végtelen arányú biztonsági feladattal.
Ég és föld a különbség.És ott lehet (valószínűleg van is) még a szerver oldal is ami még egy nagyságrenddel nagyobb feladat.
Kis túlzással de kb. hasonló mint autót otthon szervizelni. Elvben biztos lehetséges, amúgy meg iszonyat meló és sz*rarkodás kicsiben megoldani kicsit magasabb szinten.
-
Gargouille
őstag
válasz
#90088192 #36 üzenetére
Amennyiben a kliens oldalon nem egy felügyelt gépről beszélünk (és ez esetben például így van), hanem például a felhasználó saját gépéről, akkor semmi külön teendő nincs vele. Mármint felügyeleti szempontból. Akár egy Mac is vagy Linux is lehet a kliens oldalon, de lehet akár vékonykliens vagy egy tablet is.
Azt egyáltalán nem értem, hogy mitől lenne minden gépen folyamatos hálózati probléma? Semmilyen hálózati varázslat nem kell hozzá, csak egy böngésző. Ha internetet tudsz böngészni akkor már működik is. Pont, hogy ebben az esetben van a legkevesebb hálózati probléma, mivel semmilyen VPN kliens, meg speciális csatlakozás, vagy port továbbítás stb. nem kell hozzá, csupán egy mezei böngésző elég.
"Mindegy nekem nem ez a dolgom, lehet rosszul látom.
TE mint szakember aki ebben mozog, könnyebbnek/jobbnak tartod, megkövetem a véleményed."Szerintem nagyon jó, hogy leírtad a véleményed, mert épp ez a lényege a fórumnak, hogy beszélgessünk róla. Mint írtam korábban is, hogy ez a W365 egy jól körülhatárolható igényre született, nem jó mindenre is. Tudod olyan, mint az imbuszkulcs, nagyon jó ha imbusz csavart kell szerelned, de aki meg torx csavarral kell dolgozzon, annak használhatatlan.
-
törölt tag
válasz
Gargouille #35 üzenetére
A driver gondok helyett lesz folyamatos hálózati probléma, a kliens meg az egyre növekvő OP rendszer igények miatt illetve a frissítési mizéria miatt csak bonyolultabb lesz, így is úgy is.
A terminál szerver sosem volt olcsó, de a terminálok azok igen. Itt a bukta SZVSZ.Mindegy nekem nem ez a dolgom, lehet rosszul látom.
TE mint szakember aki ebben mozog, könnyebbnek/jobbnak tartod, megkövetem a véleményed. -
Gargouille
őstag
válasz
#90088192 #34 üzenetére
De miért duplázza meg? A klienssel nem kell foglalkozni, ez kiesik, marad a w365-ös gép, amivel meg pont, hogy sokkal kevesebbet kell foglalkozni mert nincsenek patchelési, driver stb gondok, nem kell vpn-el vesződni. Ponthogy sokkal könnyebben managelhető az egész.
Mellesleg a terminál szerver olcsó sosem volt, már ha megvetted a CAL-okat meg nem tört Windowssal nyomtad.
-
törölt tag
válasz
Gargouille #23 üzenetére
Elbeszélünk egymás mellett.
Pontosan értem ezt a részét, amivel bajom van, hogy annó a terminálok 2 dolog miatt lettek kialakítva ebből 1-et totálisan elbukunk ezzel a megoldással.
Az olcsó könnyen menedzselheto terminált.
Vagyis a jelenlegi elgondolás majd megduplázza a rendszer felugyelokre jutó feladatokat. Ezt tartom eszementnek. -
-
törölt tag
válasz
Gargouille #31 üzenetére
Fú, ne is mondd a több VPN egyidejű használatát
Nálunk az egyik a W10 beépített direct access megoldása, a másik a Pulse, és a kettő egyszerre jellemzően nem megy, még akkor sem kábellel van a routerbe dugva a gép, de wifin még egy magukban is akadoznak
-
Gargouille
őstag
válasz
#16820480 #29 üzenetére
Ez például egy elég jellemző eset, amire valóban ez kézenfekvő megoldás. Amúgy felhasználói oldalról meglepően sokan igénylik, hogy saját eszközről dolgozhassanak (mondhatnám nálunk most már mindennapos igény), mert az kényelmes, már belakták, nem akarnak kettőt cipelni, vigyázni rá, azon olyan egyéb programokat használ ami komfortos neki, vagy épp ő ragaszkodna a Linuxhoz, Windowshoz, OSX-hez... és hát tulajdonképpen miért ne? Elég rég óta a "gombhoz igazítjuk a kabátot", technikailag akár lehetne fordítva is, igazodni a felhasználói igényhez.
A különböző VPN kliensek is sok problémát szoktak okozni, főleg mikor olyan helyről akar a kliens becsatlakozni, ahol erősen szűrt az internet kapcsolat vagy alacsony a sávszélesség. Meg a kedvenc, amikor egy kliens gépen van 6 különböző VPN kliens program, mert minden üzleti partner előírja, hogy csak a sajátjával tudjon csatlakozni, aztán szegény usernek meg folyton akadnak össze, borulnak a kliensei. Vagy amikor egyszerre kellene két helyre VPN kapcsolatnak felépülnie...
-
1dude
senior tag
válasz
ElektrikusDE #28 üzenetére
Azt majd kiváltja a Geforce Now.
-
törölt tag
válasz
E.Kaufmann #24 üzenetére
Mondjuk saját példából kiindulva, ha félretesszük a jelenlegi mentalitását és megkötéseit a cégnek, akkor egy ilyet úgy tudnék elképzelni, hogy a jelenlegi céges laptop, és a másik céges laptop (amit a projekt miatt adott az a cég, akinek dolgozunk) helyett lehetne két ilyen előfizetés. Ha BYOD módon van megoldva, akkor hardveresen nulla lenne a költsége a cég részéről igazából, nekem meg a két eszköz között váltás egy alt+tab, a mostani két monitor, két eszköz és kvm helyett (amúgy amúgy is én magamnak vettem, mert nélküle lehetne két billentyűzetem az asztalon két egérrel, vagy használhatnám a borzalmas laptop beviteli eszközöket). Esélyesen kevesebb pénzébe kerülne az említett cégeknek is fenntartani ezt a megoldást, mert lehetne egy SSO egy tokenes megoldással, a jelenlegi x darab VPN meg security app helyett (amik közül vannak kérdéses biztonságú cuccok is, khm...Pulse Secure...khm).
Szóval látok én benne fantáziát, és bár sokan amúgy nem szeretik a BYOD megoldást, mert hogy nehogy már én adjam a munkaeszközt is a cégnek, de őszintén szólva ebben az esetben kényelmesebb lehetne.
-
ElektrikusDE
senior tag
Windows 365?
Ami nekem megfelelne az sajnos Havi: 38 306,14 USD (Personal Desktop: Graphics Workstation)
Persze lehet hogy még ez is kevés lenne az új játékokra...
Naiv voltam mikor az hittem hogy az előfizetéses Windows esetleg kiválthatja az otthoni asztali PC-t, kerestem is a GPU adatokat, de persze nem is találtam ilyent a Microsoft 365-nél!.
-
Gargouille
őstag
válasz
E.Kaufmann #24 üzenetére
Van sok szcenárió, amire ez a megoldás nem jó, nem alkalmas. Senki nem mondta, hogy ezt annak is használni kellene, akinek nincs rá szüksége.
Vékonykliensnek pedig egy RPI is megteszi extrém esetben, azért ezt nem kell eltúlozni, senki nem állította, hogy csak méreg drága brand klienssel elérhető, hanem pont ellenkezőleg, akár egy telefonról is. (De csak így egymást közt mondom, hogy szerintem aki egy ilyen megoldásban gondolkodik, annak eleve nem fog problémát jelenteni, hogy legyen egy tetszőleges asztali gép vagy notebook a felhasználónak.)
Amúgy W365 nélkül is kell valamilyen gép a usernek, hogy dolgozni tudjon, tehát ezt a részét nem teljesen értem a felvetésnek. Csak ugye ha nincs W365 (vagy egyéb hasonló), akkor sok mindent a kliens oldalon kell megoldanod (biztonság, felügyelet, VPN, távelérés stb.) az meg ugye akkor kliensenként fog költséget okozni, mert vagy plusz szoftverköltség van, vagy erősebb hardver kell, vagy egyszerűen több munkaóra a support a problémák miatt...
Szóval mindig mérlegelni kell, hogy megéri-e ez a megoldás vagy sem. Vannak sokan, akiknek remek lehetőség, és olyanok is bőven, akiknek teljesen felesleges. De hát nincs senkire sem rákényszerítve, ez csak egy új lehetőség.
-
dabadab
titán
Nyilván nem arról van szó, hogy " a szerver nem bírt volna kiszolgálni" ekkora igényt (eleve ugye nyilván nem egy darab szerverről van szó, másrészt a Microsoftnak van egy Azure nevű felhős szolgáltatása - elég ciki lett volna, ha ott nem tudnak összekaparni kellő kapacitást), hanem nem akartak több ingyenes hozzáférést szétosztani.
Aki hajlandó fizetni érte, az most is kaphat Windows 365-öt. -
zone
őstag
válasz
Gargouille #23 üzenetére
Főleg most, hogy mindenre hónapokat kell várni, postázással, akár vámmal vesződni. Ha napi 8 órás használattal kb. ugyanannyira vagy olcsóbban jön ki, mint biztosítani valakinek egy laptopot X időre, biztosan lesz rá kereslet, ahogyan van kereslet online Exchange, Azure AD vagy komplett felhő infrastruktúrára.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Gargouille #23 üzenetére
Azért had védjem meg a kollégát, irodai munkára elég lenne egy felhős TS szerver, arra doszt elég egyszer felhúzni mindent. Komolyabb tervezői munkára meg sajnos már a 32 GByte RAM is lófütty, legalább is mi futottunk bele ilyenbe.
A másik, hogy a vékony kliens se két fillér, pláne, ha sok kell (jobban megéri a német import használt irodai gép). Legalább azt is lehetne tőlük bérelni kedvezményes áron. Akkor igazad van, hogy nagy projektre összecsődítenek sok gyakornokot, csinálják 3 hónapig, aztán mindent le lehet bontani nullára. Persze megoldható BYOD módon is, de attól azért egy üzemeltető is tarthat és a munkatársak se biztos, hogy örülnének ilyennek. -
Gargouille
őstag
válasz
#90088192 #19 üzenetére
Nem, szerintem ezt eléggé félre érted (hogy szándékosan vagy sem, azt már csak te tudod
). Ez egy régóta létező megoldás, semmi új nincs benne, csak annyi, hogy ebben a mostani konstrukcióban sokkal egyszerűbben elérhető akár KKV-k számára is (értsd.: sokkal egyszerűbb felügyeleti oldalról és licencelésben is).
Egészen a Terminal Services-ig nyúlik vissza ennek a múltja, a cél most is ugyanaz, csak sokkal fejlettebb a kivitelezés. Régen aki ilyen szolgáltatást használt annak saját maga kellett, hogy gondoskodjon hozzá infrastruktúráról (annak minden költségével és gondjával), most pedig van alternatíva annak, aki ezzel a részével nem akar vesződni, hanem csak a megoldást akarja használni.
Nem az célja ennek a technológiának, hogy "kiváltsa a gépet", hanem az, hogy irodai jellegű munkára tudjon biztosítani egy platformfüggetlen, bárhonnan elérhető teljes értékű Windows-os munkakörnyezetet, akár dinamikusan változó mértékben. Ez nagyon sok esetben probléma volt korábban, erre volt megoldás a TS, az RDS, a VDI is. Most ehhez a sorhoz jön hozzá a W365.
Most tényleg csak egy két példa, hogy jobban érthető legyen. Adott egy cég, ami mondjuk egy pár hónapig tartó projekt erejéig fel kell, hogy vegyen 45 adminisztrációs munkatársat, akiknek kellene céges gépet biztosítaniuk, hogy biztonságosan hozzáférjenek a belső erőforrásokhoz. W365-ben kb egy óra alatt felrántanak 45 gépet, beállítva, konfigolva, feltelepítve az összes szükséges alkalmazással, majd amikor 3 hónap múlva vége a projektnek, akkor mennek a dev0-ba a gépek. Ezt ha fizikai vasakkal akarnád megoldani, az minden szempontból sokkal körülményesebb lenne (anyagilag, üzemeltetésben, biztonsági szempontból stb.).
Ez egy lehetőség, nem pedig a következő Windows verzió, annak szól akinek igénye van ilyesmire. És sokaknak van rá igénye, de lehet neked épp nem.
-
E.Kaufmann
veterán
-
törölt tag
válasz
Gargouille #18 üzenetére
A logika bukta, veszel egy gépet amire veszel egy Windowst, amit azért tartasz fent, hogy vehess egy másik gépet amin fut egy másik Windows.
Occam mit mondana erről?
Még akkor is ha, tudom miért történik, hiszen a második Windows az Mindenhonnan ugyan az lesz, nem kell szinkronizálni, egyszerű menedzsment, stb.
Gyakorlatilag egy virtualizáció egy távoli gépen amive a Windows válik, egy valódi operációs rendszerek helyett SZVSZ. -
Gargouille
őstag
"Persze, de a cégeknek venniük kell virágcserepet és üzemeltetni. És a virágcserépre is kell egy OS, amin fut a böngésző..."
Ezt most nem értem. Nyilvánvalóan ha egy cégnél számítógépes munkát akarnak végezni, akkor eleve kell valamilyen számítógéppel rendelkezniük, enélkül egyik rendszert sem tudják használni. Jelen esetben viszont bármilyen kliens megteszi, tehát egy Linuxos géptől kezdve a vékonyklienseken át egy Androidos tabletig vagy iphone-ig bármi megfelel, hogy használni tudják.
Persze ahol ez nem megléphető, ott nem fogják tudni igénybe venni ezt a szolgáltatást, de semmilyen mást sem.
-
-
fatpingvin
addikt
válasz
#90088192 #11 üzenetére
nézzük pragmatikusabban a kérdést: most már nem egy egyszer megvásárolandó és onnantól stabilan használható hardver kell ahhoz hogy "használni" tudd akármit is jelentsen ez windowson, hanem egy folyamatos költséget jelentő, júzertől függetlenül működő vagy nem működő hálózati kapcsolat.
zseniális újítás ez a SaaS. csak használni ne kelljen -
törölt tag
válasz
Gargouille #12 üzenetére
Igen, de mi fut a virágcserépen?
Kicsit vicces a szituáció akkor is ha teljesen tisztában vagyok a jelentőségével.Mer az lenne az igazi, ha NetBoot lenne, így egy kicsit Inception feeling.
-
Polllen
nagyúr
válasz
Gargouille #12 üzenetére
Persze, de a cégeknek venniük kell virágcserepet és üzemeltetni. És a virágcserépre is kell egy OS, amin fut a böngésző...
-
törölt tag
válasz
noPublicFG #10 üzenetére
A vékony kliensen mi fog futni amiből felcsatlakozol a távoli szerverre??? Csak nem Windows?
Vagy még jobb, talán Linux alapú lesz a vékony kliens? -
Lehet, hogy fújjoltok itt rá, de sokaknak ez egy nagyon hasznos dolog!
-
E.Kaufmann
veterán
Bár kicsit irritáló a narrátor, de ennek ellenére, hasznosabb videó, mint a Microsoft reklámhülyesége:
[link] -
biscuit
aktív tag
válasz
fatpingvin #1 üzenetére
-
törölt tag
Kíváncsi vagyok O365 után ilyen is lesz-e majd a céges gépeken. Nem lenne szerintem rossz.
-
törölt tag
Tanulság: Mindenki vigyen magával legalább saját használatra elég CPU-t, meg memóriát, ha nem akar sorban állni erőforrásért.
sum.: Fogtuk az eredeti problémát és beraktuk egy szép felület mögé.
-
nihill
őstag
Azért volt önkritikájuk, ha eleve kisebb kapacitásra tervezték be a szervereket...
-
kavalkád
senior tag
válasz
fatpingvin #1 üzenetére
annyira sikeres, hogy inkább beszántják.
-
fatpingvin
addikt
ez szórakoztatónak ígérkezik
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Microsoft ideiglenesen szünetelteti az ingyenes próba lehetőségét, mivel nem lenne meg hozzá a számítási kapacitás a szerver oldalán.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mini-ITX
- Melyik tápegységet vegyem?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Ukrajnai háború
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- EAFC 25
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Laptop Notebook Tisztítás, Pasztázás, ThermalPad csere, RAM és HDD&SSD, akksi csere
- Asus Dual Geforce RTX4070 12GB - Garancia: 2026.07.
- BLITZWOIF BW-V7 7-HÓNAPOS KÍVÁLÓ ÁLLAPOTBAN ELADÓ !!!!!
- iPhone 15 Pro Max 256GB 90% Akku, gyári garanciás !
- Újszerű Acer Nitro V - ANV15 - 15.6"FHD 144Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - RTX 3050 - 2+ év garancia
- Samsung Galaxy A03 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszeru HP 250 G10 - 15.6"FHD - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1év garancia - MAGYAR
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest