Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen széket vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Projektor topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ennyit nem ért, inkább eladtam árában és visszaraktam az 570-et, amíg ki nem fogtam az 5600XT-t jó áron. Majdnem Vega56-ot vettem, de brutálisan sokat fogyasztottak, így végül 5600XT lett és nem bántam meg, pl. a Shadow of Tomb Raidert azzal toltam ki 1440P-ben high-on.
No meg leginkább Linux alatt játszom, csak most a Cyberpunk miatt ültem megint Windows elé (de majd ez is átkerül nálam Linux alá), így olyan kártyára volt szükségem, amihez nem kell mókolás, hogy csendben dolgozzon.
-
SRC
tag
Láttam én is, hogy erősebb, csak (arra amire nekem kell) nem annyival, hogy 40k helyett 100k-t (nekem) megérjen. Így, hogy most el lehet adni 150k-ért nem lett volna rossz bolt, de nem vagyok orákulum meg nem is spekulálni kell a cucc. Úgy voltam vele, hogy elvből sem adok középaljáért 100-at. Tudta a rák, hogy 300-tól indul majd a nagypálya. Én nem követem ezeket a kripto-vackokat. Akkor hallok róluk valamit, ha akkorát zuhan valamelyik, vagy annyira kilő, hogy hír lesz.
-
Chaser
legenda
az 5600xt 1:1-ben non-xt 5700, csak 192bit@6gb-tal, 5700 pedig 256bit@8gb
10-15% max difi van köztük
az amd driver szinten le is tiltotta az 5600x-ek oc-ját, nyilván nem véletlenül
volt 590-em és 5600xt-m is, utóbbi reggelire eszi előzőt. ráadásul jóval kisebb fogyasztással -
SRC
tag
válasz
CPT.Pirk #491 üzenetére
Igen az XFX elég paraszt módon hangolta, de egy amúgy jó nyákot. Nem plug&play, de tök jó, túlméretezett fetek vannak és a kondik sem kimondottan vackok. A Samsung VRAM is elmegy szóval akár még tartós is lehet az XFX 580, csak újra kell hangolni normálisan. DualBIOS, szóval lehet akár vacakolni BIOS moddal is, de felesleges. Overdriventool.exe-t kell letölteni, mert ezt az exe-t meg lehet hívni parancssorból. Így megoldható, hogy a rendszerrel együtt indulva betöltse az elmentett profilt és csak egyszer kelljen foglalkozni ezzel. Feszek, órajelek, ventivezérlés pipa és nem kell semmi más hozzá, csak hogy fenn legyen a Radeon szoftver.
overdriventool.exe -r0 -p0"profil neve" a szintaxis. Referencia GPU órajel mellett az XFX nyákja simán úgy alulfeszelhető, hogy nincs még 70 fokos sem a GPU a gyári léghűtéssel 100% load. Ez persze nyilván megy/mehet feljebb, ahogy halkítod a ventit, de alapvetően egy tök átlagos VGA az XFX 580 8GB csak gyárilag túl sok fesszel nemtörődöm módon (el)hangolva.
Az meg hogy a Radeon szoftver egymagában nem képes reboot után visszatölteni, amit beállítottál, sőt elmentettél az szerintem totál égés. Nagy csicsa szoftver, aztán pont arra nem jó, amire kéne. Vicc, hogy minden újraindulás után én nyissam meg és alkalmazzam az elmentett profilomat újra. Nem gondolják komolyan. A fenti exe megoldja a problémát. A nagy csicsa helyett pont az az ablak, amire szükségem van és még működik is. Én beírtam egy batba és behúztam a batot az indítópultba aztán szevasz. Ha kártyát cserlek majd törlöm a fájlt és ennyi.
Én 1.6 ss-el használom a Riftet, ez steamVR szerint 2760x3276 felbontást jelent. Szóval bőven 1440p felett vagyok, viszont a legtöbb grafikus ficsőrt kinyomom, mert semmit nem látok belőlük. Riftben egyszerűen nem látszanak. Szóval nekem nyers kráft kell meg VRAM, aztán ennyi. A helyedben az ára miatt én most is eladnám az 5600XT-t és 580-at vennék helyette. Mivel megteheted így te voltál az okosabb, mert nekem 40k-m áll az 580-ban, ha te downgrade-elsz akkor annyit nyersz a buborékon, hogy fillérekből vagy ugyanott, mint én. -
hwswinfo
lelkes újonc
Hát nem tudom..imádom az AMD-t, sok gépem volt tőlük..és le a kalappal tényleg, hogy végre nagyon feljöttek az utolsó években. És emiatt lehet megfogtok kövezni, de nekem bőven elég egy I5-ös 4790-es proci a minden napokra, játékra, zeneírásra, netezésre stb. Nem mindenki milliomos, hogy vegyen 8-9-10. generációs intelt, vagy mostani AMD-t.
Persze tudom, sok ember tele van pénzzel, és neki muszáj naprakésznek lenni, mert game mániás és nagyon ráér játszogatni..de én valahogy úgy vagyok vele, hogy amire kell arra jó, van ssd persze a gépembe meg 16 gb ram, és egy átlag rx 570-es ati vga, ha játszani kell, akkor is minden elmegy full hd-ban, minek kobb.? De ez csak az én véleményem, no meg pár kollégámé, akik szintén nem milliomosok, és ami van nekik gép arra jó amire használják, 5-6 éves gépek. -
Chaser
legenda
5600xt "picivel" erősebb mint az 580
ami 580 szint az az 5500xt
valamit nagyon keversz
"Úgy értem amikor 100FPS helyett van 150FPS FullHD-ban az nekem pénzt nem igazán ér." 50% többletről beszélsz egyébként
4k? vicces vagy ( : ezek nem 4k kártyák, a 4k 4x több mp mint a fhd, ha esetleg az kimaradt volna a matekból - 2 vs 8mp - -
bozont
veterán
Én RX480-ról váltottam Vega56 -ra, ami nagyjából 5600XT szint, még én is 95e Ft-ért fogtam ki és 1440p-nél elég nagy előrelépés volt. Még mai napig egész jól mennek a játékok, igaz az újabbaknál már azért érződik hogy nem mai csirke. Akkoriban 60e körül mentek a 8GB-os RX580-ak az aprón.
Lehet aránytalan volt akkor az 5600XT ára, de én is inkább azt vettem volna. De kinek mi a fontos. Nekem a 100+ fps fontosabb mint a 4K. Ezért remélem tavaszra normalizálódnak az árak, mert egy középkategóriás kártya nekem nem ér 200e+ Ft-ot. Egy 6700 vagy 3060Ti 12gb nagyon max 150e.
Szintúgy a procinál is, az 5800X nekem nem ért 150e-nél többet. De remélem jön olcsóbban 5700 vagy 5800 is. -
A 1060-as példáddal nem értek egyet, az a 3 GB miatt úgy volt sz*r, ahogy jött, ezért nem is volt ára... FHD mellé legalábbis kevés volt, és arra nézzük már egy jó ideje a középkategóriát is. A 1660s példa viszont rendben van, bár én annyiért sehol nem láttam őszintén szólva, de nem kétlem, hogy volt. Az 5600XT / 5700XT párost meg említettem én is, de ott ugyanaz volt, mint az első Ryzennél,: az AMD kvázi a halálból hozta velük vissza a köztudatba a Radeon nevet, nyilván ehhez az kellett, hogy pusztítóan jó áron adja, és ha megnézed, még így is inkább nvidia-t vették sokan masszívan drágábban (például én is), miután másfél hónap alatt csak a szívást olvastam az AMD kártyák topikjában. Hiába volt nyers erőben a 2070S magasságában az 5700XT, ha böngészés közben fekete képernyőt dobott Chrome alatt, illetve három monitor esetén nem vette vissza a memória órajelet, így nem ment sokszor félpasszívban, csak hogy a két visszatérő hibát említsek. Ugyanez az 5600XT-re is igaz volt, persze most már nem követem a topikot, lehet, hogy már javították ezeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy rövid ideig volt RX580-am (azt hisem XFX gyártmány) az 570 után, de eladtam, mert nem volt jelentősen gyorsabb az 570-nél, viszont jelentősen hangosabb volt. Igaz, a legcsöndesebb 570 - Sapphire pulse - után ezt nem volt nehéz elérni, de játék alatt zavaró volt a kártya hangja.
Van egy második gépem ahol még RX570 van. A tapasztalt a Cyberpunk alatt velük ez a 45-60 FPS-es tartományra amiben játszom:
5600XT: 1440P-ben high körül megy vele
570XT: 1080P-ben medium-low körül megy veleNem hiszem, hogy 1440P-ben az 580 tudna hozni értelmes beállításokat.
-
SRC
tag
Nem így van. A 3GB 1060 pl. 60-70k között volt sokáig a megjelenésekor, én is vettem újonnan anno, de nem is olyan régen jött ki a 1660s, ami megjelenéskor 75k volt itthoni kiskerben újonnan, emlékszem. Azért nem vettem egyet, mert Gainward volt és csak 3 kimenete volt és nekem 4db kell, mert 3 monitorom van és a 4. a Rift. A két VGA megjelenése között eltelt több, mint 3 év, így a 15k drágulást még rá lehetne fogni inflára, árfolyamveszteségre stb. Ez a mostani elszállás viszont messze nem magyar gazdaságpolitikai eredmény. 5600XT ára jó példa, most 150-220k között jár az ára. Eleve hogy lehet egy megjelenéskor ~100k környéki VGA árának 120% a szórása? Egyértelmű, hogy lufi az egész. Magas felbontáson a teljesítmény meg pláne elszomorító. Én kihagytam százért.
CPT.Pirk is örül, hogy kapott egyáltalán 5600XT-t 93k-ért azon az aprón, amin 40k volt a 8GB-os RX580 ára a nyáron. Én azt láttam, hogy aránytalan, mert magas felbontáson alig van különbség a két VGA között.
Talán annyi, hogy 1440p monitoron még esetleg felnyomhatsz valamit 5600XT-vel ultrára, amit 580-al már nem, de nem több. Magasabb felbontásokon már ahol az 580 kevés ott az 5600XT is kevés. Ott vagy, majdnem ahol voltál. Az FPS-t persze tudod számolgatni, de szerintem az csak az e-pénisz hosszának a mértékegysége.
Úgy értem amikor 100FPS helyett van 150FPS FullHD-ban az nekem pénzt nem igazán ér. 4K-ban legyen 30FPS helyett 50FPS és az már úgy valami, akkor tudom, hogy Rift-ben fel tudom nyomni Display Pixel Override-ot, amitől sokkal szebb lesz a kép.
Tény hogy erősebb az 5600XT, de a különbség miatt én nem adtam 40k helyett 100k-t. Lehet CPT.Pirk döntött jól és emiatt megélem, hogy az új holmik már low-on is szaggatni fognak nálam. Meglátjuk. De dögöljenek meg én nem fújom ezt a lufit akkor sem, használom inkább a régi címeket és ennyi. -
válasz
BerserkGuts #487 üzenetére
Luminar 4 a szoftver, amivel 25 megás RAW fájlok tucatját dolgozom fel. De egy lazább laborkörnyezet Hyper-V alapon is villámgyorsan elvisz ennyit. Egyéb konkrét kérdésed esetleg akad még, vagy marad a gyermekded trollkodás, netán az odaát már bevált formulaként alkalmazott személyeskedés? Szerintem hanyagoljuk, itt még van érdemi moderáció... szerencsére.
Sdi: ááá, ezek a tesztek nem hitelesek egy igazi Intel hívő szemében! Különben is, már drágább, mint a Zintel!
-
válasz
Bandit79 #483 üzenetére
Biztos meglepő számodra, de van az úgy, hogy nem csak játszik az ember egy gépen. Éppen tegnap konstatáltam, hogy elfogyott a 64 GB RAM meló közben. Neked meg lehet, hogy soha nem lesz ilyen problémád. Attól, hogy sokaknak játékból áll a világ, még lehet igény a kraftra más okból is, nem csak azért, hogy minden vitában legyen egy adu a pakliban. A fanyalgóknak épp az a baja, hogy a saját osztásukból már minden joker lap elfogyott (IPC, fogyasztás, "deajátékokbanjobb"), így most jön az, hogy amiben jobb az AMD, az már nem is lényeges. Nevetséges, mint az oviban. Ja, és már drágább is, jajj!
-
bajnokpityu
félisten
-
válasz
bajnokpityu #479 üzenetére
"egy két évvel ezelőtti proci gyakorlatilag utól lett érve"
Ugye most jöttél az iponról?
Miben hozza, miben veri meg? Nem csak játékból áll a világ...
-
Pro!Petya
addikt
válasz
bajnokpityu #479 üzenetére
"9900K simán megveri/hozza az 5800at. nem is kell érteni hozzá..."
Így már érthető -
bajnokpityu
félisten
nem azért, de a mai alaplapok alap tuningbeállításaival a 9900K simán megveri/hozza az 5800at. nem is kell érteni hozzá...
olcsóbbanhogy a tökömbe sikerült azt kiemelni a cim alatt, hogy végre megverték az intelt? egy két évvel ezelőtti proci gyakorlatilag utól lett érve. másfélszeres áron
le a kalappal a "hozzáértés előtt". óriási csalódás már megint a PH teszt... gyakorlatilag folyamatosan. akár hangteknikai, akár az eredetileg lergerősebb vonalnak számitó PCs teszteknél is baj van.
-
vaakuum
addikt
válasz
#32839680 #469 üzenetére
Kizárt. A képminőség javításhoz használt élsimítási technológia legjobb megvalósítása szerintem, ha nem kell használni, mert elég kicsik a pixelek ahhoz, hogy ne kelljen mindenféle homályosító eljárással szenvedni a pixelesség eltűntetéséhez.
Ezért inkább választok bármikor egy 4k monitort élsimítás és egyéb szűrők nélkül, mint egy fullhd-t mindenféle képjavító csicsa szoftverrel megtűzdelve.
Szerintem felbontásban is csak előre menekülés van... -
válasz
#32839680 #472 üzenetére
"Mert amúgy mi a kénköves francért rohanna mindenki most, új VGA-ért, Ryzen prociért, konzolért?"
Pont azért, mert az utóbbi 3 évben nem történt semmi igazán jelentős sem a konzolok, sem a VGA kártyák frontján, és ráadásul a Ryzen is most érte el Átlag József ingerküszöbét, aki kezd végre átlátni a kommersz IT vonalát évek óta átlengő "csakazintelmer'szarkazánazájemdé" picsafüstön. Persze a COVID is rátehet, meg hát új AAA címek is jöttek mostanában.
-
Alattad is írták, valamelyest rosszul látod (de azért igazad is van). Nem tűnt el, csak szintet lépett, néhány éve ugyanez történt a mobiltelefonok piacán, amikor az addigi belépőszint 40-45 ezres ajánlatai feljebb csúsztak egy könnyed másfélszeres szorzóval, és a középkategória úgy lépte át az addig etalonként tisztelt 100 ezres határt, hogy meg sem állt 130-140 ezerig. Szomorú, de ez van. Manapság egy 200 ezres 2070 Super középkategória, és még csak nem is a teteje.
@morgyi: na jó, de az a sorozat tavaly március tájékán nagyon néhány hétig nagyon olcsó volt a körülményekhez (és a közvetlen versenytárs zöld kártyákhoz) képest, én is szemeztem a Sapphire 5700XT Nitro-val, ami akkor 155 körül volt. Meg kell nézni, most hol van (ha lehet épp kapni).
-
1 éve 60ezer körül mentek a 1650Superek, amik 4GB-os 1660-nak minősülnek. Akkor azok jó vételnek számítottak, de a 1060 és 1660-ok is 100ezer alatt voltak
Most 70-80 körül sima 1650 van, ami 30%-40%-al gyengébb a 1650Supernél.
Rákerestem pár hazai webáruházban mi van felette.
Rosszul látom, hogy a következő kategória jelenleg 200.000 Ft-nál indul ami beszerezhető?
Gyakorlatilag eltűnt a középkategória? -
bayarena
aktív tag
Sokan elfelejtik, hogy a forint is sokkal gyengebb lett. Ha csak a forint gyenguleset szamitanak fel az is draga lenne, de a termekek arai is nottek.
Azt kell nezni, hogy ezek a termekek nem a magyar fizeteshez vannak belove.
Nagyot teved, aki azt hiszi, hogy azert mert a magyar fizetes szar, ezert majd az AMD meg Apple stb. olcsobban adja...pont hogy nem, sot, meg dragabb.Nem csodat kell varni, hanem tenni azert, hogy vagy jobb melod legyen, vagy elmenni kulfoldre..szabad emberek vagyunk, mindenki eldontheti, neki mi a fontos.
-
Most nem azért, de 60 ezer környékén mikor volt normális VGA utoljára? 2010-ben? Már akkor sem biztos, mert ha jól rámlik, a 6870-em akkor volt új (mármint nekem, de egy jó ideje piacon volt már), és az is bőven e fölött volt, talán ha 6850 kijött ennyiből. Jó áron 1080-at vettem 158 ezerért talán két éve, abból is egy gagyi hűtéses alap PALIT-ot. Szívtam a fogam, de ez van, ha az ember játszani akar, mert ez a hobbija, akkor költeni kell rá, többet mint valaha. Mindenki másnak ott a konzol.
Ez egy ilyen sport, változnak az idők, ezt be kell látni. Semmi sem olcsó ma, ha műszaki termékről van szó. Ha fotózol például, a 180 ezres objektív csak addig tűnik drágának, amíg meg nem látod ugyanazt fullframe-re 700-ért. Ha pecázol, egy csöves bot is 100 fölött van (bár nem horgászok, csak hallom). Ha hifista vagy, egy redvás kábelért elkérnek 20 ezret. Drónoznál? Parancsolj, a legolcsóbb értelmes választás 220 ezer forint ma, plusz most már vizsga, biztosítás és engedély is kell minden felszálláshoz.
Félreértés ne essék, nem sz@rom a pénzt én sem, nem vagyok vállalkozó meg kiskutyafa@sza, csak egy egyszerű alkalmazott, a forrásaim ezért erősen korlátozottak. De azon rinyálni folyamatosan, hogy ma már nem annyiba kerül a középkategória, mint 10 éve, teljesen felesleges, nem is értem, miért nem tudnak túllépni ezen az emberek. Ugyanez figyelhető meg a lakás piacon, az autó piacon, a telefonok kapcsán, stb. Nem védem a gyártókat sem, de ez egy üzlet, jól futó termékekkel. Ha van pénzed rá, veszel, ha nem, akkor nem, ennyi. Pont olyan, mint a BMW meg a LEXUS; nagyon sokan vágynak rá, mégis keveseknek van, de erre hivatkozva soha nem lesz olcsóbb egy forinttal sem a szalonokban. Nincs itt semmi látnivaló. Örüljünk, hogy a processzor piac legalább két szereplős, és nem egy, mert akkor aztán kábé vége lenne ennek a hobbinak is.
"aki most vesz újonnan 90k-ért egy VGA-t szerintem az simán elvárhatná, hogy 2-3 évig ne kelljen másik VGA."
Ez már 5 éve sem volt igaz, nem hogy most, amikor egy ótvar elavult hardverekből épített konzol 180k...
-
SRC
tag
válasz
Trailblazer #459 üzenetére
Azon kevés emberek közé tartozom, akiknél nem e-pénisz, hanem el is tudom mondani miért használok erősebb VGA-t, vagy egyáltalán még mindig PC-t. (Esetemben egy Rift van a háttérben, ergo én lennék a gamer vagy mi a tosz nem? Nem nekem szól a cikk címe?)
A pixel display override miatt (amit én 1.6-ra szoktam tenni) 166%-ot ír nekem a felbontásnál a steam VR, ami 2760x3276 szerintük.
Talán emiatt, de tökmindegy mi miatt,
nekem tényleg volt értelme 8GB-os 580-at vennem, de abban nem voltam biztos, hogy a bánya után ér a VGA használtan 40k-t gari nélkül.DK2 óta van nálam itthon VR , így monitorra egyáltalán nem költöttem. A mai napig 3db öreg 940T monitorom van, tehát az asztalom felbontása 3840x1024.
Ezt a felbontást egy mai gamer monitor panele simán tudja egymaga. Optikai netem van, csak pár perc volt így kíváncsiságbók letöltöttem ezt a vackot, hogy megnézzem és ezen a felbontáson a Cyberpunk 2077 csak low-on megy nálam úgy éppen-éppen a 8GB-os 580-alMindez B450 alapon, tehát a hardverkörnyezet sem kimondottan elavult. 3200-as DDR4, SSD stb.
Ehhez képest, aki most vesz újonnan 90k-ért egy VGA-t szerintem az simán elvárhatná, hogy 2-3 évig ne kelljen másik VGA.
Na, ez a lesújtó. Hogy mennyire nem így van. Ez a kínálat a lesújtó nem a véleményem.
Az, hogy ha most rászánsz 60k-t egy VGA-ra, akkor a 1050Ti a választék, ami már kb. FullHD-ra kevés. -
SRC
tag
Teljesen nyilvánvaló és tetten érhető tények mellett gereblyézik a vizet, mert hát nincs újság hír nélkül.
A bányák levetették a VGA-kat, feltöltötték ezzel a másodlagos piacot. A gyártókon maradt termékek képezte túlkínálat eladását hiánnyal oldják meg.
Így történhetett meg, hogy 2021-ben nem hogy 70-80k-ért, de tudsz 92k-ért is új RX580-at vásárolni. Ez egy létező hirdetés.
Új generációs VGA-t viszont nem tudsz vásárolni. Mert nincs, vagy csak 200-300 ezerért van..
Az RX580 mellé meg még egy 1600AF CPU is bőven sok, akkor most mi a fax legyen a hír?
Nos, legyen az a hír, hogy a játékosoknak kötelező az 5800X, na de 580 mellé? Őrültség. Jó, akkor tegyünk oda egy kérdőjelet.
"Kötelező?"
Aha, faxa. Így jó lesz. Jöhet hozzá az 500db hsz. -
awexco
őstag
"Messze van ez a gyengétől és a rövidtől is"
20 óra story game neked hosszú ?
Ebből sokkal többet ki lehetett volna hozni ... Nem fektettek elég pénzt/időt a story vonalra ennyi .Csak hogy egy ellenpéldát hozzak : Days Gone
Nem rövid és rendesen megvan csavarva a story ...
Sajnos a cp2077 be nulla izgalom van a storyban semmi meglepő fordulat ...
Nem rossz de a jótól nagyon messze van . -
Hülyeség hogy gyenge.és ő azt írta a mellék küldetésekben ..Gondolom végigjátszottad?
Mondom ezt úgy hogy 2x játszottam fullon végig a Witcher 3. részét és szeretem azt is.
Mivel több befejezés van ezért újra végig kell tolnod, ha másra is kíváncsi vagy ha a mellék küldetéseket is kraftolod akkor 70 óra minimum, és más a játék befejezése is ennek fényében. Ez nem Witcher 4 .
Teljesen más világ és más stílusú játék. A fejlesztők elmondták hogy szándékosan tolták össze a fő sztori szálat ilyenre a többszöri végig játszhatóság miatt és az alternatív befejezések miatt .
Nem azt mondom hogy korszakalkotó, mint a Witcher 3,de hogy jó, az biztos. Messze van ez a gyengétől és a rövidtől is, főleg hogy mellékszálak között sok hasonlóan vagány mint a fő sztori.. -
hokuszpk
nagyúr
-
vaakuum
addikt
válasz
bajnokpityu #74 üzenetére
Tehát jelenleg ha jól értem, technológiailag a 8 magos ryzen 5000-es sorozat a "legerősebb" (ez jelöléstechnikailag melyik is pontosan? Az 5800as?
), mert abban is ring rendszerben mennek az adatok, nem pedig a valahanyadik szintű cache közbeiktatásával?
-
-
Dr. Akula
félisten
válasz
CPT.Pirk #447 üzenetére
Ez igaz, de hát nem is teszkó gazdaságos megoldásnak találták ki, hanem az extrém teljesítmény elvezetésére. Amikor a sima hűtő már képtelen "kiszívni" a meleget a prociból. Nyilván el is kell vinni valahova, jellemzően itt buknak meg a megoldások, ezt a részt valamiért "elfelejtik" megtámogatni, a Linus Tech Tipsen pl. sima léghűtőkkel, meg hagyományos vízzel próbálkoztak. Mondjuk az a rész legalább hasznos volt belőle, hogy a 9(!) ventis radiátor is kevés hozzá. Akkor marad a kompresszor. A Peltier viszont arra továbbra is jó hogy elrángassa a hőt a hűtendő cuccról. Az egészet kicsit olyannak látom mint az SLI / CF, hogy akkor jó ha már kimaxoltad az egykártyás megoldást, nincs hova feljebb lépni, addig meg inkább vegyünk 1 jobbat. Szóval a Peltierrel szerintem ott tévesztettek sokan irányt hogy kommersz cuccként tekintettek rá. Énszerintem viszont inkább arra való hogy egy 64 magos Threadrippernek ne kelljen visszavennie a turbó órajelből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Akula #442 üzenetére
Volt róla PH! hír, de jelenleg is értelmetlen és régen is az volt. A Peltier fogyasztása ebben a kategóriában 100W fölött van, a végeredményben meg a CPU + Peltier teljes fogyasztását együtt kell elfűtened valamivel, ami igen tekintélyes hőleadót igényel... Ez csak marketing cucc, hogy bekerüljenek kicsit a hírekbe...
-
törölt tag
Köszi a kiegészítést, meg annak is jár egy Köszönöm, aki kölcsön adta hozzá a processzort.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#32839680 #440 üzenetére
Pedig már az Intel is csinált ilyet (koprodukcióban). Mostanában mintha reneszánsza lenne. Persze nem tömegtermék, de régen se volt az.
A kompresszoros hűtés viszont nagyon eltűnt a süllyesztőben. Tudtommal a hangja volt kibírhatatlan, de már rendes kompresszorban is kapni csendeset, itt is próbálkozhatnának vele.
-
Dr. Akula
félisten
Legalább nem mindenki felejtette el a passzív dizájnt. Annoa Zalmannak is volt, méghozzá teljes méretű:
Amúgy az se lenne hülyeség ha nem passzív lenne, hanem a ház oldala egy teljes hűtőborda lenne óriás szobaventivel. Kicsit komolyabb hűtés lenne mint ezek a mai 12 centis kerregők.
Mehetne alá a Peltier is, akár a GPU-ra is (csodálom hogy még senkinek nem jutott eszébe, pedig nem elborultabb mint a folyékony nitrogén).
-
fisi
senior tag
Köszönjük az Update-t!
-
F e Z o
veterán
Na mi az már meg nem elég mindenre a hiper-szuper 5600x??
-
Achill3uS
nagyúr
nagyon nagy kár, hogy nem vettétek bele a 10850K-t...
-
zetor2000
őstag
Én csak arra lennék kiváncsi, milyen háztartás az, ahol egy i9-9900K feleslegessé válik.
Remélem, csak az ünnepek idejére lett az. Ha teljesen megunja valaki, jöhet hozzám a procival, adok érte egy sört. -
Chaser
legenda
A lapot felejtik ki sokan
Z490 kell hogy ramot tudja piszkalni az ember, 4x ezer ft30e alatti b460-ban game alatt sem feltetlen tudja tartabi az all core orajelet
Zen 3600 ala 20e ft-os lap eleg
Amit most vettem 4450-ig jutottam ertelmes feszen, ramok 3600 kattintasra
Na ez a nem mindegy
Mostani zen 3600 ara viszont pocsek, tobb hetig vadasztam h 75e alatt tudjak venni boltbol ujan -
válasz
envagyok #414 üzenetére
Pár hónapja 50-60 k volt a ryzen 5 3600,
Már bocsi, de inkább fél éve volt az...
Most az i5-10400 a legjobb teljesítmény/érték proci.
Őőőő... dunno, csak PCI-Express 3.0, abból is max. 16 csatorna.
Egy Ryzen 5 3600 esetén van 24 csatornányi PCI-Express 4.0, ráadásul hűvösebb...
Ezek alapján megéri a jövőállóság terén szvsz a rizsa a felárat... -
Eugene Roe
őstag
válasz
envagyok #416 üzenetére
Cinebench pontszámra néztem.
4x3,6ghz vs 6*2*4,65ghz + az ipc.
Egy warhammer karika 66-75%-kal gyorsabban ér véget
Szerk: flexx, a 3,5-re gondoltam, a 4 a ram miatt se menne, vagy nagyon eltévedtem... szóval még lesz egy félgeneráció erre, nem? Ha nem, akkor se bánom, mert akkor meg szarért lesz az 5900x 2 év múlva
-
flexxx2
őstag
válasz
Eugene Roe #415 üzenetére
A 6000es AMD(Zen 4) már más foglalattal jön.
-
envagyok
veterán
válasz
Eugene Roe #415 üzenetére
Azért az a 4x 6x kicsit túlzás nem?
[link]Inkább olyan 40% IPC, és ha van ami kihasználja az összes magot, akkor 120% körül.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
envagyok #414 üzenetére
Azért más is van az 5x00-nél, de tény, hogy nem 100% plusz.
De nem is arra van, hogy 3600-at cserélj rá, én 4690k-t cseréltem és 4-6* gyorsabb mindenben, mellé jobb ccx kialakítás, memóriatuning, több gyors pciexpress csatoló, stb.
Ráadásul ebbe még beletehető lesz a 6 magos 5600-am után egy bika 12-16 magos 6x00 proci ha eljön végre a több szálas kánaán, a 3600x meg ott marad a 400-as chipsettel és a potenciálisan nem ég és föld 5900-zal ahol most is van.
-
envagyok
veterán
Iszonyat túlárazott lett az egész 5x00 széria, de az intel is.
Pár hónapja 50-60 k volt a ryzen 5 3600, most meg dupla áron szeretnék lenyomni az emberek torkán a +15% teljesítményt (5 5600x)
Azt csodálom, hogy van ember, aki ennyit ad érte.
Most az i5-10400 a legjobb teljesítmény/érték proci. -
joysefke
veterán
nem sok lett az ipc upgrade, korábban félreértettem, 20%-nak
de ez az ipc+megnövekedett órajel kombója, c2c 10-12% upgrade van
ha játék is van akkor vagy 5600x, vagy 5900x, ha csak meló, akkor 3900x jelenlegi árakat figyeleme véve, szerintem
Játékokban 20-20%, alkalmazásokban kb a fele az IPC növekedés a ZEN2-höz képest -
genlog
aktív tag
-
ATi0021
csendes tag
Szép amit az AMD elért, csak sajnos oda jutottunk hogy az Intel budget kategória lett.
Lehet kénytelen leszek beérni az olcsóbbal. -
Chaser
legenda
válasz
#32839680 #405 üzenetére
vettem series s-t, 115e ft
nincs 4k, de van max 75w fogyasztás és kvázi néma hang, 2 liter térfogattal
ez kárpótol, na meg nem kell 10 árulda, csak az ms store és gp
forza szmuszabb' rajta mint zen 3100+3070-nél volt, hiába voltak meg az fps-ek, ott mondtam h ezt a hülyeséget befejeztem ( : de 3600+5600xt se volt ilyen "sima", 60 fps-sel mindnél, ugyanazon a kijelzőn
a sors iróniája, hogy vágáshoz sem árt az erős gpu és cpu :d de egész más így ránézni a dologra, hogy nem game miatt költök ilyenekre
de ha kiforrja magát az m1 vonal borítom ezt is a kukába- apróra -
még pár hónap kell xsx és ps5-höz, amíg az amd utoléri magát és lesz elég soc, hogy ne szalagról adják el a gépeketszerk:
még búcsúzóul kipróbáltam az eternalt, és rájöttem hogy az utolsó fps a doom 2016 volt ami érdekelt, szóval pipa :d többire meg jó a konzol is -
Chaser
legenda
3800x-3900x upgrade az elég combos
most új árakat nézve árban alig van köztük különbség
régebben 110e volt amikor jó áron lehetett lőni a 3800-at, de akkor a 3900 még 170 és fölötte volt
most 120 vs 153-155e a két cpuszerk:
ramból kell most betankolni, ddr5 amíg kiforrja magát drága is lesz de legalább lassú is ( : -
Hát, én 3800X-ről értelmesen váltani szerintem csak ötezres sorozatra tudok, és ezt se feltétlenül a józan ész indokolná...
Viszont úgyis meglépem, mert ezzel szerintem ki is maxolom az AM4 + DDR4 vonatot, utána már ki tudja, mire lesz értelme megint befektetni, jó eséllyel az Intel is összekapja magát, szóval 2022 körül, amikor megint esélyes lenne egy teljes upgrade, talán már DDR5 lesz porondon, vagy ha nem is, de mindenképp egy teljesen új sorozat mindkét oldalon. Én az ötezres szériuát most olyannak érzem, mint amilyen a kétezres volt, hogy csak tökéletesítette az elődök problémás részeit. A 3800X már elég derék, de ha egy picit még jobb is lehet, és jól ki lehet szállni belőle, miért ne upgradeljen az ember? Ha még 5900X-et is veszem célba, akkor is 120 ezer ráfizetéssel megvan a csere, ami 1 évre leosztva nem egy nagy zsé (az informatika világában biztosan nem), ha pedig elég az 5800X, akkor vahi 7000 forintról beszélünk...
RAM-ból van 64 GB...
A 3800X-et én is 118-ért vettem valamikor nyáron, a 3600-amat pedig 2 év garival 55-ért adtam tovább. Változnak az idők!
-
Chaser
legenda
nem sok lett az ipc upgrade, korábban félreértettem, 20%-nak
de ez az ipc+megnövekedett órajel kombója, c2c 10-12% upgrade van
ha játék is van akkor vagy 5600x, vagy 5900x, ha csak meló, akkor 3900x jelenlegi árakat figyeleme véve, szerintem
most tesztelem mit tud kódolásban cpu, hát izzad ( : vga-val hw-esen más történet, de van ahova kell cpu kraft is
annyira lement a 3900x ára hogy végén az landol nálam - vagy pontosabban még nem ment fel ( : -, 12 mag, 64mb cache azért nem rossz, akkor is ha 3 ccx-en van, gamet meg már letojom pc-n -
Az IPC és az órajel növekedése miatt fogok váltani előúbb vagy utóbb, a magok száma jelenleg éppen elegendő arra, amire én használom. Ha egész nap menne az encode, akkor lenne értelme a 12 magnak, de mivel nem ez az elsődleges munka, így nem fizetnék többet plusz 4 magért a kelleténél. Persze értem, hogy aki napi szinten hajt ilyen szoftvereket, jobban jár a 3900X-szel, pláne ennyiért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Megérkezett az AMD Ryzen asztali változatának harmadik generációja, mely az utolsó lábat is kirúghatja az Intel alól.
- Az IMF szerint az AI növelheti a GDP-t, és ez fontosabb, mint az emissziók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Tőzsde és gazdaság
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen széket vegyek?
- PlayStation 5
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bezámítás! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB RAM 256GB SSD Intel Graphics W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest