Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Megmenti a kevés VRAM-mal rendelkező VGA-kat a Sampler Feedback?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Mini-ITX
Új hozzászólás Aktív témák
-
djyuri
őstag
Amikor jelentkezni próbáltam régen a Kürt Kft-hez,akkor ott volt az igazán jól megfogalmazott mondás az adattárolásra.
Mindig az adat értéke fogja eldönteni, hogy mi az a határérték, mi az a riasztási , mik azok az előjelek, mik azok az akkor is cserélem,ha még minden program 100%-osnak látja hozzáállás.
Legjobb társpéldának a repülőipart tudom felhozni. Vagyok olyan szerencsés helyzetben, hogy több olyan kollégám van, aki fizikailag a repülőgépek karbantartásában/fejlesztésében dolgoztak és bizton állíthatom, hogy ha eljött az előírt üzemóra,akkor kicserélik az alkatrészt akkor is,ha műszerrel se mondod meg, hogy szar. És minden cserélt alkatrészt laborba visznek és gyakorlatilag molekulakötésekig elemzik. Az összes repülési naplóval együtt. És ha ott,de csakis ott megállapítják,hogy bírja még, akkor tesznek javaslatot az üzemóra kitolására. Az igazán nagy szerverek adattárolóit ugyanígy elemzik. És az átlag emberek adattárolóiból is több szériát. Csak ugyebár ez megdrágítja az adott széria árát. Ergó olcsót akarsz,mert csóró vagy, akkor vállad be, hogy nincs tesztelve minden téren. Ezért magára a technológiára tesz egy ajánlást a gyártó. Azt vagy betartod,vagy nem. Bevállalja azt is, hogy sérül és legariztatod. De azért azt ne felejtsd el, hogy adatvesztésre csak gyártói telepítés és felügyelet mellett van garancia. És az nem a teszteletlen cuccokat építi be és nem fogja engedni, hogy az üzemórát átlépjed.
A következő lépés ilyenkor, hogy duplikálsz,triplikálsz...sőt több helyszínen tárolsz. Az adat árától függ.Nem vagyok világot járt,de láttam WDgreen vinyókkal teleb*szott szervert vállalkozásnak. Az adat drága...ezért a világon elhelyezett 3 szervert. És mindkettőben kétszer vannak meg az adatai. De ezért cserébe a világ legolcsóbb vinyóit használja.
Most akkor jöhet a tároljunk felhőben. Nos...Iparilag ha nem vagy tehetős,akkor brutálisan lassú az adatelérés.
Mindenki döntse el.
(láttam elválni házaspárt az elveszett adatok miatt
)
-
Kékes525
félisten
Szerintem vedd fel a kapcsolatot a fejlesztővel Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan itt vagy írjál neki (Hard Disk Sentinel <info@hdsentinel.com>).
-
Reggie0
félisten
Nem csak azt. Igazabol az SDD/HDD-ben levo SMART nem csak abszolut ertekeket ad vissza, hanem kondiciot is megallapit minden egyes mert parameterhez. Ezt csak osszegzik a programok, de az abszolut ertekek jelenteset maga az eszkoz ertekeli. Igy ez markankent/tipusonket/vagy akar firmwarenkent eltero is lehet.
-
Reggie0
félisten
válasz
Kisgépkezelő #64 üzenetére
Es mennyi idore kapcsolnad ki? Mert az atlagos felhasznalas szempontjabol az lenne az idealis, ha mondjuk egy hetet kibirna kikapcsolva. Ahhoz meg hetszer annyi eszkozt kell parhuzamosan tesztleni.
-
Memora
senior tag
Reméltem hogy a kevés hely senkinek sem fog feltűnni
Természetesen csak ideiglenesen van kissé megtömve, amúgy annyi helyet szoktam rajta hagyni, amennyit az SSD life ajánl, vagyis 120GB\23GB.Mik azok a fix-ek? A szoftver a legújabb van rajta, Samsung Magician-nal szoktam frissíteni.
Egyébként tudok feltenni képet, hogy mik írnak az SSD-re:
A Firefox temp mappája máshol van, de így is sokat ír. Van portable is HDD-n, de nem sokat változott az írásmennyiség, így maradtam a telepített verziónál. Azt meg sajnos nem tudom megnézni, hogy a lapozófájlba mi ír annyit... -
Memora
senior tag
Ami azt illeti, nekem már hazudott a Sentinel...De a második bekezdéssel egyet értek.
Egyébként rajta kívül az összes többi felügyeleti program minimum "good" kondíciót mutat. A Sentinel igazából "csak" a wear leveling count-ot számolja, a többi program fogalmam sincs, hogy milyen adatok alapján állapítja meg a kondíciót. -
TeeJay
félisten
nézd 850PRO 256GB esetén 9,1PB-ot bírt még ha 5-el osztom is csúcs nagyon
és ugye ha az SSD mérete duplázódik akkor kb. az írható adatmennyiség is
úgy meg egy 1TB-os SSD veszettsok írást elvisel szóval kb. otthoni szinten lehetetlen lenullázninekem 64gigás Samsung 830 SSD-m van ami lassan 5éves lesz, 24/7-ben megy a laptopban semmit nem tiltottam a rendszer alatt és közel 5év alatt sikerült 12,2TB-ot írni rá eddig
és kapott néha elég combos 30-40gigás torrent cuccokat is szóval nem csak a windows a feladata hanem más is.ha ilyen gyilkolós tesztekben több PB-ot elérnek az SSD-k és azt elosztom 5-el nekem még az az érték is bőven jó és azért azt te is látod hogy valszeg a "K.O." érték ötöde már igencsak reális lehet amit még biztonságosan bír a memória rajta.
ha meg kevés 1,5-2PB írás akkor venni kell 512GB vagy 1TB-os példányt
-
TeeJay
félisten
oké akkor felezzük meg az eredmény
256gigás 850 PRO 4,5PB írást kibír, akkor az 512-es 9-et az 1TB-os meg 18-at simán és akkor még szerintem bőven alá is becsültemaz EVO-t meg mondjuk még el kell felezni szóval egy 250gigás ott is tuti bír vagy 2-3PB írást
aki meg torrentezni veszi úgyis 500-1000GB-os példányt néz az meg kb. gigás nettel seedszerverbe is megállja a helyét ahol havonta több tucat TB írást kap -
peti_s
addikt
válasz
Kisgépkezelő #64 üzenetére
Valamivel biztosan, de sajnos az senkinek sem az érdeke.
A gyártónak azért nem, mert az közel sem olyan reklám mint ez, a tesztelőnek azért nem, mert az a teszt nem olyan "meglepő" így kisebb lesz a cikk iránt az érdeklődés, ami kevesebb reklámbevétel, kevesebb pénz. Így nem számítok ilyen tesztre a közeljövőben.
-
sb
veterán
De pont innen indultunk: hogy ez nem normál felhasználás.
Tehát akkor összegezve:
1. A teszt hülyeség, mert nem tudsz rá X PB-ot írni mivel előbb elhal/elveszíti az adatokat kikapcsolva.
2. Az adatok elfelejtésével viszont még nem találkozott senki. Tehát nem az 1. pontban írt szélsőséges esetben, hanem egy átmeneti esetben sem: mondjuk kevesebb írással és hetekre kikapcsolt SSD-vel sem látszik semmi.Tipikus esete, hogy a tesztből akkor nem tudjuk meg, hogy meddig jó. De azt se, hogy valamikor előtte időben már rossz lenne.
Egyébként Kotomicuki írására reagáltam. Főleg azzal volt a gondom, mert ő felejtő és selejtes SSD-ket vízionált.
-
peti_s
addikt
Mert ez normál felhasználás alatt nem létező probléma. De, ha ennyire "túlírod" a gyárilag tervezett mennyiséget, akkor az.
(#56) Porthoszx, egy forumbejegyzés volt erről kb 5 éve, amikor egy 256GB-os 830-as Samsungot teszteltek, bőven túlírták mint ami a tervezett, ennek kb a 80%-nál valami okból ki kellett kapcsolniuk, majd visszakapcsolták kiderült hogy semmilyen adat sem maradt rajta. Kb. 20%-ot még utána ráírtak.
A 3 ezelőtti OS-emen a könyvjelzők között van, megkeresem a biztonsági mentést.
-
Reggie0
félisten
válasz
#82729984 #56 üzenetére
Igen, van. A tartostesztes forumokon a tesztelok errol szamoltak be. Pl. xtremesystemsen.
Amugy teljesen logikus is, amig be van kapcsolva, addig megy a hibajavitas, ha kezd egy cella toltottsege elkuszni az allas kozben. A flash(eeprom) torlese pedig a lebego gate koruli szigetelest oregbiti, tehat elkezd atvezetni es szivargast okoz.
-
7Heads Drago
veterán
Ezek azért elégé kemény számok. A kutya se gondolta volna.
-
sb
veterán
Ezt értem és simán el is hiszem. De itt a gyárilag garantált érték többszörösét írják rá.
Az érdekel akkor van-e bármilyen adat arra vonatkozóan, hogy normál használattal (írással) kikapcsolt állapotban mikor és mennyire kezd el romlani a cellák kondíciója.
Enélkül nem igazán lehet belőni hol a valós tűréshatára, a gyári vagy a fals tesztekkel kimért adatmennyiségnél.
És erre az "áll és elveszik az adat" esetre még semmilyen mérést nem láttam, közelítőleg sem. -
mekker
őstag
válasz
SunMount3r #3 üzenetére
Minden párból a gyengébben szereplőket vették bele a benchmarkba.
-
-
emmm
őstag
Az egyik kolléga privátban megkérdezte, bemásolom a válaszomat:
"Eleinte csak szétfagyott az egész rendszer alatta. Mintha állókép lenne játék, vagy böngésző alatt, tényleg, mint egy screenshot. Aztán egy idő után nem látta a diszket az indulásnál. Ilyenkor biosban kellett állítgatni, és teljesen áramtalanítani a rendszert, hogy újra felmountolja az SSD-t. Rendszer újratelepítés is megvolt, ugyanazt produkálta.
Végül, 2 hónappal az első probléma után, nem indult el többé. Kukában végezte, némi roncsolás mellett.
Megnéztem amúgy software-rel is, semmi hibát nem mutatott, 100 %-os volt a diszk. Áramtalanítás nem volt, rendesen állítom le a gépet, valamint villám vagy feszültségingadozásra is fel vagyok készülve, minden hosszabbítóm védett ellene. Fogalmam sincs, mi volt a baja..."Azt kifelejtettem, hogy kb. félig volt csak tele a 120 GB-os SSD, szóval még a 10 %-os probléma se játszik.
-
WZP
aktív tag
Az se segít mondjuk az SSD-nek, ha 10%-nál kevesebb a szabad hely rajta... de simán lehet hogy csak valami programod van megkergülve, és az ír rá rengeteget. Nekem soha nem volt levéve az SSD-ről a page file, és 545 nap power on time-al most tartok valamivel 10Tera alatt.
64GB-os 830-asom szintén kiválóan megvan még napi használatban.
szerk: az is igaz mondjuk, hogy a 840 EVO híresen nem a legjobban sikerült széria. Fixeket futtattad rajta ?
-
Kronos3000
senior tag
SSD-hez is a jó,minőségi táp a lényeg stabil feszültségekkel.
-
kromatika
veterán
Up a 850 pro nak.Jól lett volna ha be rakták volna a tesztbe a 850 evot is.
-
Gladiator124
csendes tag
Sziasztok!
Eddig 4 SSD volt/van az életemben.
- Sandisk Ultra II rövid ideig volt meg, problémamentes 100/100% Egy AMD-s gépben
- Corsair force gt kb. 1 TB után egyik pillanatról a másikra 72%-os lett, azóta még 4TB íródott és nincs változás. A hiba egy inteles gépben történt, ami azóta egy HDD-t is taccsra tett, most új AMD gép, azóta nincs probléma.
- 2db OCZ vektor raid-0 amióta megvannak. Az első 2 évben egy profi 24 csatornás raidkártya hajtotta őket és semmi változás nem volt velük kapcsolatban. Tavaj óta W10 + gépcsere -> intel raid vezérlő és most másfél havonta csökken a kondíció, nagyon megnövekedett az írott havi adatmennyiség azonos használat és rendszer mellett. Érdekes, hogy a kizárólag raid-0 ellenére durva különbség van az írásmennyiségben, 2,85 és 1,89TB, jelenleg 88%-osak. Sőt az egyik használati időben is elhúzott a másik mellett.
Mind a 4 120GB-os MLC példány. -
peti_s
addikt
Az ilyen tartósteszteken ahol a gyári értékek sokszorosát írják rá bizony, kellő mennyiségű írás után nem tartja meg az adatot kikapcsolás után . Nem behal, egész egyszerűen kikapcsolás után lesz egy üres SSD-d. Amit újra tudsz tovább írni, de ez már egy átlag usernek nem használható kategóriát jelent.
-
törölt tag
Én inkább attól féltem nagyon, hogy a "röntgen" gép árt az SSD-nek, mert aránylag sűrűn repültem, és minden alkalommal átvilágították, de 2 év alatt semmi probléma nem lépett fel, most már közel 2 éve át lett rakva anyu gépébe a Vertex 3, szóval már úgy 4 éve működik szorgalmasan, és semmi probléma..
Ha netán anyu felé járok, megtesztelem, kíváncsi lettem mit ír rá! -
sb
veterán
válasz
Kotomicuki #39 üzenetére
Ha már végre valaki... akkor mutatnál ilyen teszteket, ahol tömegével halnak a 2-3 napra kikapcsolt SSD-k cellái, típustól, gyártótól függetlenül?
De jöhet olyan is, ahol fél éve nem kapcsolták be a gépet. Bár nem gondolom, hogy ez életszerű felhasználása egy SSD-nek, ahogy az archiválás se nagyon merül fel sehol...
-
Kotomicuki
senior tag
Végre valaki, aki nem csak oktalanul csápol a tömeggel...
Amíg minden nap, vagy folyamatosan használod, addig sokkal jobb színben tűnik föl az ócska SSD (jellemzően TLC), mint amilyen a valódi állapota, hiszen a "setét mágia" gond nélkül teheti a dolgát a háttérben és tarthatja életben a már rég halódót is!
Részemről azt nézném meg, hogy mennyi ideig emlékszik még az adatokra és ez az idő hogyan, milyen ütemben csökken a cellák elhasználódásával: nem hiába, még mindig inkább csak egy gyorsítótár és nem gyors adattároló az SSD(-k zöme)...Nem folyamatos használatban sokkal ritkábban jönnek ki ilyen "szép" eredmények, mint amit ezek a tesztek mutatnak és a felhasználóknak nem azt kéne látniuk, hogy még 100 évig használhatná, hanem azt, hogy bizonyos időközönként duplázódik az elhalálozás/adatvesztés esélye és minél többet "spórolt" az SSD gyártója a szutykán (jellemzően: teljesen értelmetlenül), ez annál hamarabb következik be.
"Lehet, hogy látott már 100 éves embert, de a többség nem éri meg ezt a kort!" -
radi8tor
MODERÁTOR
Legalább a SMART értékeket ne HEX-ben írták volna ki.
-
Simi37
őstag
Nekem fasságokat ír...tavaly augusztusban vettem gépet mindent egyszerre. HardDiskSentinel 187 nap használtatot ír HDDre (ez teljesen reális),
az SSDre pedig 28 órát! (pedig ezen a Windows...)
240es SSDm van és 60 giga szabad szóval az 55/57 lifetime esélytelen ...(#37) radi8tor: (alul) balról a 4. gomb (fogaskerekes), itt át lehet állítani decimálisra
-
-
Memora
senior tag
Nekem ha a virtuális memória nem az SSD-n van, az olyan mintha nem is lenne SSD a gépben (4GB ram mellett), így nem sok választásom van...
Cserébe sokszor akár napi 80Gb-t is kiír rá
Ha ez az SSD bedöglik, biztos hogy nem veszek másikat, legfeljebb csak ha már van mellé min: 16GB ram is a gépben... -
-
-
RM1
aktív tag
Van egy 6 éves Samsung 470 SSD-m. A gép szinte minden nap ment, 97%-os HD sentinel szerint.
-
peti_s
addikt
Az ilyen tesztekkel az a baj, hogy ennyi írás után már ha kikapcsolod jön az adatvesztés. Még régebben amikor a 830-as SSD-ket tartóstesztelték volt ez megfigyelhető, tudsz rá írni, de ha kikapcsolod buktad az adataid. Tehát nem tartom valós tesztnek ezeket.
-
CoDWaW07
őstag
Nekem 850 EVO-m van, ami júliusban lesz 2 éve hogy használok, most 88%-on van, ez mennyire okés?
Eddig 12 TB-ot írt összesen.
-
Ispy
veterán
Nekem az Intel 535-nél 20 hónap alatt 27% százalékot esett a kondició 7,1 TB írás miatt, ez a munkagépem, szóval kapja az ívet folyamatosan napi 8-12 órában. Ezek szerint még a 0-ig lett volna hátra 5 év, az kb. 7 év működési időt jelent. Szerintem ennyivel egy HDD-nél is kiegyeztem volna mondjuk 10 évvel ezelőtt....
De az utódjára is ráugrott már 1 TB 1,5 hónap alatt, igaz ez még 100%-on van.
-
Kisgépkezelő
senior tag
-
Fred23
nagyúr
Brutális, amit kibírt, ha lesz egy kis időm, telepítek egy HD Sentinelt, aztán megnézem vele a legidősebb, még mindig jól működő 500GB-os HDD-m. Lehet vagy 7-8 éves, és nem kíméltem.
-
Kékes525
félisten
Én most tervezek vásárolni egyet, leváltva a még teljesen jó SAMSUNG SSD 830 Series SSD-met, ami még teljesen jó Összes Olvasott Adat,"19 849 MB, 10 735 836 MB telepítés óta (2015.12.29.)" Összes Írt Adat,"18 208 MB, 9 343 507 MB telepítés óta" Úgyhogy gondolom ennek is van még néhány év hátra.
-
kolopele
nagyúr
Na akkor az 1TB - os Samsunggal jó lóra tettem, még bírni fogja pár évig
Mindenesetre a fontosabb dolgaimról azért készítek biztonsági másolatot mindig.
-
hemaka
nagyúr
válasz
christprhrdv #12 üzenetére
Amugy is minek athelyezni, felesleges. Hasznalni kell, nem nezegeteni, meg babusgatni.
-
Ribi
nagyúr
válasz
christprhrdv #12 üzenetére
Ha valaki winyóra rakta a lapozo filet SSD helyett, akkor az minek vett SSD-t?
Akkor miért nem vett ki memóriát a gépből és nevezte ki a winyót memóriának, hátha többet tud lassítani a rendszeren. -
christprhrdv
tag
Ha Windows lapozófájlra gondolsz, ott mintha azt nyilatkozta volna még régebben a MS, hogy annak az írása nagyobb blokkokban történik és nem olyan sűrűn, hogy az jelentőséggel bírna az SSD élettartamára, így nem kell áthelyezni a lassabb merevlemezre. Vagy rosszul emlékszem?
-
emmm
őstag
Nekem mondjuk a Vertex 3 alig 3 év után megadta magát.
Semmi torrent meg játék, csak oprendszer volt rajta. Pont lejárt a gari ha jól emlékszem. Egy M.2 került a helyére, nos, nem bántam meg.
-
Sanchez638
addikt
Ha tudja az ember, hogy kezelje az ssd-t a gépében akkor biztosn sokáig elég minden. Bár én már torrenteztem is rá, de 12TB írásnál többet nem tudtam rárakni.
-
Departed
őstag
Megoldódni látszik az utolsó SSD aggodalom. Ez mondjuk azt jelenti vajon, hogy most már virtuális memóriát is megéri SSD-re tenni? Mondjuk 850-esre.
-
vlevi
nagyúr
Gondolom saccperkábé hasonlóan.
Ha a 850 pro kibírja átlagos felhasználással 500 évig, akkor majdnem mindegy, ha az evo csak feleennyi ideig működik.Nekem 830-as van, aminek kb évente esik 1-1 %-ot a kondiciója. Vagyis még kb 95-6 év. De, ha ez is 60x többet kibír, mint amennyit a HD Sentinel mutat, akkor nem aggódok.
-
Szuper. A 850 EVO vajon hogy szerepelne? Nem látom a tesztben, pedig tuti többet adtak el belőle, mint a drágább PRO-ból.
-
SunMount3r
nagyúr
És mindegyikből, mind a két db. ugyan olyan típusú egyszerre dőlt ki időben/adatmennyiségben? Mert ez megint egy kicsit furcsa lenne. Bár tudom ez már nem a mozgó alkatrészek "kiszámíthatatlan" világa, de azért mégis...
-
Én raktam volna 2 hdd-t is csak a szájalók miatt...
-
Akkor még vagy 500 évig nem aggódok...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A német lap 2x6 darab SSD-t tesztelt, a nyertes 9,1 PB-nál pukkadt ki.
- Kamera előtt az iPhone 17 széria mintadarabjai
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Milyen processzort vegyek?
- EAFC 25
- GTA V
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OpenMediaVault
- PlayStation 5
- Europol: jönnek az önálló AI-bűnhálózatok
- További aktív témák...
- Eladó 2 db új Seagate Skyhowk 6 Tb-os HDD
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- Seagate Spinpoint 2.5 2TB 5400rpm 32MB SATA3 (ST2000LM003) szinte új
- Western Digital 6TB NASware 3.0 + 3db 2TB WD Elements külső hdd USB 3.0
- WD My Passport 5TB ÚJ, BONTATLAN gyári dobozában
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- BESZÁMÍTÁS! Samsung LU28H750U 28 UHD 60Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkCentre M720q / M920q Tiny mini PC- 8.gen Win11- Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest