Hirdetés

2018. december 14., péntek

Hozzászólások

(#1) L3zl13


L3zl13
(PH! félisten)

"Állításuk szerint a modellekben így kék OLED biztosította volna,"

Mit?

Aki hülye, haljon meg!

(#2) koby11h válasza L3zl13 (#1) üzenetére


koby11h
(lelkes újonc)

Én is kétszer elolvastam, de még mindig nem értem... :)

[ Szerkesztve ]

(#3) ROBOTER válasza L3zl13 (#1) üzenetére


ROBOTER
(PH! addikt)

Gondolom az alap-fényforrás lenne a kék, tehát nem WOLED. Egyébként eĺég fura, eddig a kék volt a legrövidebb élettartamú.

(#4) nuke7 válasza L3zl13 (#1) üzenetére


nuke7
(PH! kedvence)

igen, ugyanez lenne a kérdésem :DDD

*** https://www.twitch.tv/nuke7 *** https://youtube.com/user/nuke7 *** https://discord.gg/5YP4edj

(#5) Ren Hoek válasza ROBOTER (#3) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

A QD filterezéshez nagy energiájú kék gerjesztés kell, ideális esetben UV inkább... persze minél nagyobb az energia, annál jobban degradálódik.

Viszont, ha mindhárom subpixel natív kék, akkor nincs olyan gond, mint az AMOLED-nél, hogy a kék előbb kiöregszik belőle.

Itt is inkább az a cél, hogy egyszerre öregedjenek a subpixelek, így könnyebben modellezhető eleve a terhelés. Ezért is jobb a WOLED, mert hiába tartalmaz kék komponenst az OLED rétege a fehér pixeleknek, attól még kb homogén görbével öregszik RGB supbixel.

Ha találnak egy stabilabb kék anyagot, akkor lehet benne annyi fényerőtartalék, hogy működjön... de egyelőre úgy látszik kamu az egész.

(#6) bteebi


bteebi
(PH! addikt)

Lehet, hogy QLED volt az, csak félreértették ;], szóval elérte a célját...

#4: Fura megfogalmazás, de lehet, hogy arról van szó, hogy a kék színből (ami ugye a legrövdebbb hullámhosszú) tudnak QDottal nagyobb hullámhosszú színeket - piros, zöld - előállítani. Egyébként a Wikipedia alapján a kék szín élettartama OLED-del már régóta nem gond. Elvileg...

"In 2007, experimental OLEDs were created which can sustain 400 cd/m2 of luminance for over 198,000 hours for green OLEDs and 62,000 hours for blue OLEDs."

Tehát már 2007-ben megvolt a 62000 óra, ami napi 8 óra üzemidő mellett is 21 év, ami jó sok... normális fényerő mellett meg még több. A teszteken mindig túltolják. Ráadásul hogyha lenne egy automatikus kalibráció a (szub)pixelek használata alapján, amit tudtommal az LG OLED-ekbe már rég beépítettek, akkor még annyi idő után se jönne elő a színeltolódási probléma, csak a maximális fényerő csökkenne.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#7) ROBOTER válasza Ren Hoek (#5) üzenetére


ROBOTER
(PH! addikt)

Igen, ezt tudom, pont ezért furcsa nekem, mert az oké, hogy kék az alap a QD-hez, de emlékeim szerint valami 5..10x jobb volt a WOLED élettartamban a kéknél, és így már az abszolút élettartam kérdése is előjöhet, nem csak a színeltolódás.

(#8) haxiboy


haxiboy
(PH! kedvence)

Szerintem már ők sem tudják mit fejlesztenek.

QLED VS OLED lehet nem látták az e-mailben a Q-n a kis farkincát. :U

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

(#9) Joshi


Joshi
(PH! félisten)

Az a kérdés, hogy a koreai ETnews mennyire megbízható oldal. Ha rendszeresen kamu híreket generálnak, akkor még igaz is lehet a Samsung cáfolata, de ha nem jellemző rájuk, akkor a Samu kamuzik. :D

(#10) elefant válasza ROBOTER (#3) üzenetére


elefant
(HÁZIGAZDA)

elnézést igen, így pontos, mint a WOLED-nél, csak kék fénnyel.

(#11) elefant válasza Joshi (#9) üzenetére


elefant
(HÁZIGAZDA)

jó az ETNews szerintem, nagyon jó forrásaik vannak, egy csomó koreai kapcsolódású hírről ott olvasni először, meg bejutnak a nagyok belső köreibe is.

(#12) Joshi válasza elefant (#11) üzenetére


Joshi
(PH! félisten)

Akkor a Samu kamuzik, lehet hogy még a fejlesztés korai szakaszában vannak és lövésük sincs hogy mikorra lesz ebből valami. Ha most azt állítják hogy ez a hír nem igaz, akkor nincs rajtuk nyomás és ettől függetlenül még kijöhetnek évek múlva a kész termékükkel. Legfeljebb azt fogja mindenki mondani hogy Na mégis csak igaz volt a hír. :D

[ Szerkesztve ]

(#13) Segal


Segal
(PH! addikt)

Mikor is erositett meg egy multi barmikor is megjelenes elott valami pletykat?
Mindig a tereles meg cafolas van.
Abba biztosak lehetunk hogy van par tucat LG Oled tv a Samsungnal es atomjaira szedtek mar es foglalkoznak a fejlesztesevel de ok most elsodlegesen a micro led fele kacsingatnak. Ettol fuggetlenul garantalhato hogy par mernok ra van allitva az oled temara is.

(#14) elefant válasza Segal (#13) üzenetére


elefant
(HÁZIGAZDA)

az okés, de itt az volt a fő kérdés,hogy valóban bemutattak-e működőképes modelleket a CES-en a kiválasztottaknak vagy nem.

(#15) Segal válasza elefant (#14) üzenetére


Segal
(PH! addikt)

Mivel eddig is volt oled tv-je a Samsungnak prototipus formaba meg ugye egyel meg is jelentek ezert nekem semmi elkepzelhetetlen nincs abba hogy belso korben mutogatjak hol tartanak.

(#16) Korbel78 válasza Segal (#13) üzenetére


Korbel78
(fanatikus tag)

Szerintem nem csak a Samsungnál szették szét atomjaira az LG Oled tv-t és foglalkoznak a fejlesztésével...

"Van olyan döntés, aminek az ára örökké tart." (Janne Teller)

(#17) Joshi válasza Segal (#15) üzenetére


Joshi
(PH! félisten)

Nem érted. Egy oldal azt állítja hogy a 2018-as CES-en zárt ajtók mögött volt két QD-OLED tévéje a Samsungnak(nem kijelző hanem konkrétan tévé). Erre a Samu reakciója hogy ők nem is fejlesztenek OLED tévét. Ez azért nagy ellentmondás.

[ Szerkesztve ]

(#18) Segal válasza Joshi (#17) üzenetére


Segal
(PH! addikt)

Ha valami szuper titkos fejlesztesrol van szo akkor nyilvan nem fogjak megerositeni.
Ennyi erovel azt a kerdest is feltehettek volna nekik hogy mit hoznak az idei ifa-ra vagy jovore a ces-re...

(#19) Joshi válasza Segal (#18) üzenetére


Joshi
(PH! félisten)

Na igen, de akkor a Samsung nem reagál a hírre, így nem kell nekik hazudni. Itt konkrétan az OLED fejlesztését cáfolták meg, tehát ha mégiscsak igaz hogy mutogattak OLED tévét a CES-en, akkor hazudik a Samsung ami nem jó fényt vet rájuk. Nagy valószínűséggel tényleg nem fejleszt OLED kijelzőt a Samu és a szobában nem OLED tévék voltak, legalább is nekem ez tűnik hihetőnek.

(#20) Joshi válasza Joshi (#19) üzenetére


Joshi
(PH! félisten)

"...nem jó fényt vet rájuk."
Akarom mondani, rossz fényt vet rá. :DDD

(#21) Ren Hoek válasza Joshi (#19) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Ja, én sem értem mire ez az egész akkor.

Ezzel így csak jobban beégtek, (literally - haha), mintha inkább nem is mondtak volna semmit. Függetlenül van-e TV-jük, vagy nincs.

[ Szerkesztve ]

(#22) Partizan182 válasza Joshi (#19) üzenetére


Partizan182
(senior tag)

Több helyről is (AVForums pl) mondták hogy CES-en zárt ajtók mögött mutogattak valami bíztatót, gondolom ez lehetett az. Bár szerintem jobban jártak volna egy "we don't comment on rumors", beleillik az Oled ellenes kommunikációjukba ami most ugye az egyetlen fegyverük a premium tévék piacán.

Majd két év múlva ha kész lesz jól megmagyarázzák, hogy azé tagadták mert ez nem Oled, neem ez "Organic Quantum Extreme(tm)" panel, nem ugyanaz.

Microled 10 évre van attól hogy érdemi konzumer termék legyen, Qled már tavaly is közröhely tárgya volt, biztos készül valami.

(#23) Joshi válasza Partizan182 (#22) üzenetére


Joshi
(PH! félisten)

Ha így kijelentették hogy nem fejlesztenek OLED kijelzőt, akkor én inkább gondolnék egy igazi Quantum Dot kijelzőre. Mert ugye a jelenlegi QLED-jük még nem az.

(#24) Partz válasza Joshi (#17) üzenetére


Partz
(senior tag)

Az egyértelmű hogy mutattak be ilyen készülékeket, konkrétan egy 55"-os és egy 65"-os kijelzőről van szó (itt most teljesen mindegy, hogy tévé vagy kijelző). Ezt már korábban több nagy tv guru megerősítette CES után.

Ez a kijelző a qunatum-dot színszűrős rendszerre egy prototípus, ahol épp kék oled-el oldották meg a pixelek világítását. A Samsung pedig azt cáfolja, hogy oled tévét fejlesztenének, mivel nem az oled technológián van a hangsúly. Valószínű nem oled alapon fog működni a kész termék.

(#25) Ren Hoek válasza Joshi (#23) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Jelenlegi infók szerint a natív elektrolumineszcens QD még messzebb van.

Vannak próbálkozások, de ott is ugyan úgy az élettartam volt az egyik probléma. Meg a fotolumineszcens QD (Mostani QLED -ben lévő réteg) ehhez képest teljesen egyszerű, kiszámítható quantummechanikai hatás... fotonból fotont. Ráadásul nagyon sok felhasználása van már most... Elektromosságot már messze nem olyan triviális átalakítani így. Amikor olvasgattam a fizikáját, elsőre nem is igazán értettem, sok irodalom sincs erről. (Mod: Ha valaki talál erről jó fizikai leírást, érdekelne)... Foto QD viszont eke egyszerű gerjesztés, alap quantummechanikával megérthető.

[ Szerkesztve ]

(#26) Joshi válasza Partz (#24) üzenetére


Joshi
(PH! félisten)

"Ez a kijelző a qunatum-dot színszűrős rendszerre egy prototípus, ahol épp kék oled-el oldották meg a pixelek világítását. A Samsung pedig azt cáfolja, hogy oled tévét fejlesztenének, mivel nem az oled technológián van a hangsúly. Valószínű nem oled alapon fog működni a kész termék."
Így már kezd érdekes lenni a történek. Akkor itt mindenki félrebeszél, már mint a Samu és a CES-es titkos szoba látogatók, ill. a hírportálok. ;]

[ Szerkesztve ]

(#27) Joshi válasza Ren Hoek (#25) üzenetére


Joshi
(PH! félisten)

Én ilyen mélységekben nem értek hozzá, az viszont biztos hogy valaki vagy valakik félrebeszélnek. :K

(#28) Partizan182 válasza Joshi (#26) üzenetére


Partizan182
(senior tag)

Valamit félreérthettél, végig mindenki erről beszélt. Beillik a régóta lobogtatott Quantum dot stratégiába, ez a megoldás (kék színáteresztés + piros+zöld QD color filter).

Hozzáteszem ez a konstrukció pont annyira Oled tévé amennyire a mai LCD-k "LED" tévék.

(#29) Joshi válasza Partizan182 (#28) üzenetére


Joshi
(PH! félisten)

Azért ne mossuk össze az OLED szót mindenféle QD meg egyéb megjelölésekkel. Az OLED az OLED, azaz Organic Light-Emitting Diode.

Az LCD TV vs LED TV az egy marketing megnevezés, nem egy valós megjelenítési technológia.

[ Szerkesztve ]

(#30) Partz válasza Ren Hoek (#25) üzenetére


Partz
(senior tag)

A valódi EL-QLED kijelzőket legkorábban 2022-re teszik újabban. Ezt a fajta quantum-dot színszűrős rendszert viszont már most alkalmazni tudnák, akár lcd technológián, akár micro-led megoldásokon. Samsung továbbra is az EL-QLED-re törekszik, de ők is látják, hogy még jóval odébb van. Ezért jönnek ezek a köztes megoldások.

A Perovskite alapú quantum-dot rendszerek pedig egyre ígéretesebbek, épp pár hónapja volt róla szó megint. Így kék gerjesztéssel a legnagyobb színtisztaságú zöldet állították elő 5.000 cd/m2-en.

(#31) Ren Hoek válasza Partizan182 (#28) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Hát ha egyedi pixel-világítás van, akkor az bizony OLED TV. A QD csak egy passzív elem, felfoghatjuk olyannak, mint a WOLED egyszerű RGB szűrőit, pont azt a funkciót tölti be.

(#30) Partz: Hú az izgalmas, perovszkitről régen hallottam már... lehet ez lesz a jövő :)

[ Szerkesztve ]

(#32) elefant válasza Partz (#30) üzenetére


elefant
(HÁZIGAZDA)

"A Perovskite alapú quantum-dot rendszerek pedig egyre ígéretesebbek, épp pár hónapja volt róla szó megint. Így kék gerjesztéssel a legnagyobb színtisztaságú zöldet állították elő 5.000 cd/m2-en."

jaja! De barom vagyok, teljesen elfelejtettem, hogy utána olvassak.

(#33) haxiboy válasza Joshi (#19) üzenetére


haxiboy
(PH! kedvence)

Lehet hogy OLED-et nem fejlesztenek, hanem az LG-től vásárolják a paneleket. :U Így máris cáfolhatják a fejlesztéseket, az OLED televíziók létezéséséről pedig nem kell mondaniuk semmit.

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

(#34) Joshi válasza haxiboy (#33) üzenetére


Joshi
(PH! félisten)

A Samsung az LG-től semmit nem vesz az tuti. :N A két cég között óriási a rivalizálás.

[ Szerkesztve ]

(#35) Ren Hoek válasza Joshi (#34) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

IPS paneleket is vettek már ha jól emlékszem LG-től... Apple és Samsung között is megy a csihipuhi, aztán milliárdos üzleti kapcsolatban álltak/állnak.

Ez két akkora szörny, hogy egymásnak feszülve jópofizhatnak :D

Itt inkább egy politikai döntés van, hogy kifelé azt mutatják nem jó az OLED. Amúgy simán vennének panelt...

[ Szerkesztve ]

(#36) Joshi válasza Ren Hoek (#35) üzenetére


Joshi
(PH! félisten)

Kizárt hogy a Samsung OLED panelt venne az LG-től, ha működne a dolog akkor már rég lenne LG paneles Samsung OLED.

(#37) Ren Hoek válasza Joshi (#36) üzenetére


Ren Hoek
(PH! kedvence)

Még az is lehet, hogy vennének, csak az LG egyszerűen azt mondja, hogy nem ad el a legnagyobb prémium konkurensnek.

Melyik néz ki rosszabbul a közvélemény szempontjából?

1. Samsung idegenkedik az OLED technológiától, van QLED-jük
2. Az LG nem ad el nekik panelt.
3. Samsung vesz LG panelt, és kiadja a saját WOLED TV-jét mint a Pana és a Sony.

Itt tényleg nem csak pár szériáról van szó, ahol elakadt a gyártás, és alsó kategóriába kéne pár support panel... az még jogos lenne. Ez a teljes prémium szegmens uralmáról szól.

[ Szerkesztve ]

(#38) Partizan182 válasza Joshi (#36) üzenetére


Partizan182
(senior tag)

Aszitték a nép benyeli a Qled maszlagot. Nem nyelte be. Ezzel együtt nem hiszem hogy beállnának az Oled sorba, túl nagy arcvesztés lenne, de a tény hogy tavaly nyár óta az LG szállítja a Samunak az IPS paneleket sokat elmond.

(#39) tng válasza Ren Hoek (#37) üzenetére


tng
(kvázi-tag)

A számok alapján a sony a legnagyobb prémium konkurens, mégis kaptak oledet. Egyébként meg ha a samsung akarna vásárolni, azonte biztos vagyok benne, hogy az lg display adna nekik is. Sima üzleti alapú döntés lenne szerintem.

Mert csak.

(#40) Duree


Duree
(PH! kedvence)

Egyszer már egy vagyont költöttek az oled fejlesztésre és zsákutca lett a vége , így érthető , hogy nem kívánnak több pénzt erre áldozni.A qled meg nem hozta a várt eredményeket sőt, így nem tudom mivel tudna a samsung operálni.

Notebook javítás alaplap szinten, csatlakozók , chipset , smd csere. Kijelző és káva javítás, csere

(#41) haxiboy válasza Joshi (#34) üzenetére


haxiboy
(PH! kedvence)

Jah meg az Apple és a Samsung között is mégis kap kijelzőket.
Ez egyáltalán nem arról szól hogy mekkora a verseny. Ha az LG paneleket ad el a Samsungnak gyakorlatilag neki mindegy lesz hogy a saját tévéit vagy a samsungét veszi az user. Win-Win.

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.