Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Aprósólyom

  őstag

  válasz dugo_ #15 üzenetére

  Rákereshetsz. Én is meglepődtem, mert pár éve még ez egy erős szegmense volt az AMD-nek.
  Másrészről ha lennének is ezek az AMD procik, a ZEN1 CPU magok elbújhatnak szégyenükben az Intel 9th/10th core magok mellett. Közben kérdés, hogy a Vega 3 iGPU támogatja-e a VP9 hardver dekódot, mert hivatalosan igen, de régebben folyamatosan lehetett olvasni a neten olyanokat, hogy kivették ezt a funkciót a driverből.
  És szinte biztosra is veszem, hogy nem teljes ez a funkció, mert most jelenleg RX580 kártyám van, és összehasonlítva a CPU és hardveresen támogatott lejátszás közti CPU terhelés különbségét egy 4k 60fps videó esetében, csupán kb. 20% a különbség.
  Hardveres gyorsítással 20-40% (átlag 30% körül) között ugrál a CPU, szimplán CPU erőből, pedig 40-60% (átlag 50% körül) között. Ezt nem nevezném egyértelmű, 100% támogatásnak. Amíg GTX1060 kártyám volt, emlékeim szerint 10% körül volt a CPU terheltség hasonló szituációban, mert ott hiba nélkül támogatva van a VP9 hardveres dekódolás.

  Véleményem szerint túlságosan sokszor megfeledkeznek erről a kérdésről a tesztelők, miközben a legtöbb youtube videó, és kifejezetten a nézettebb, illetve minden ami legalább 1440p, már VP9 kodeket használ, ami igencsak erőforrás igényes.
  És közben már nyakunkon a AV1.
  Nem is véletlen, ezt az új kodeket már támogatni fogja a következő Rocket Lake platformba integrált intel UHD.
  AMD hivatalosan csak 2200G-től felfelé integrált Vegában, dGPU vonalon pedig csak az rx5*** sorozattól felfelé támogatja a VP9 hardver dekódolást.
  AV1 supportja pedig csak az RX6000 sorozattól van. Vajon mikor kerül majd ez a support AMD APU-ba?

Hozzászólok Aktív témák