Hirdetés
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Egérpad topik
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gryphus
csendes tag
Üdv!
Ez csak piac teremtés, hogy megint új foglalat lesz bevezetve, vagy tényleg architektúrával kapcsolatos, technikailag indokolható?
-
dezz
nagyúr
válasz
Angel1981 #157 üzenetére
"Ok, persze"
Oké, persze, csak nem is értetted igazán, amit írtam...
"szerintem inkább azzal magyarázható, hogy már olyan kicsi csíkszélességen gyártják a CPU-kat, hogy egyszerűen "nem tölti úgy ki" a lapot, mint régebben"
Mi magyarázható ezzel (ha, mint írod, a hosszúkás kialakítás "véletlen")? Milyen lapot?
"a hosszanti felépítés meg lehet, hogy csak véletlen"
A chiptervezésben semmi sem véletlen...
"mert az SB / IB procikhoz sem terveznek "stacked memory"-t"."
Honnan tudod te azt?
De egyébként esetleg azért is lehet, mert az Orichi 8-magos, és korábban még nem lehettek biztosak benne, mit is fog tudni, így felkészültek rá, hogy szükség esetén 2 SB lapkát tesznek egy tokba MCM-ben... (8 mag vs. 8 mag)
-
Angel1981
veterán
Ok, persze, de szerintem inkább azzal magyarázható, hogy már olyan kicsi csíkszélességen gyártják a CPU-kat, hogy egyszerűen "nem tölti úgy ki" a lapot, mint régebben - a hosszanti felépítés meg lehet, hogy csak véletlen, mert az SB / IB procikhoz sem terveznek "stacked memory"-t".
Ettől persze még lehet, hogy a Haswell-ben már azért hosszanti, mert oda akarnak, majd meglátjuk. -
dezz
nagyúr
válasz
Angel1981 #145 üzenetére
Szerintem már ott sem volt véletlen. Lehet, a tervezés elején nem tudták pontosan, mire számítsanak az AMD Llano részéről. Lehet, ezzel függ össze az elég a közös L3 elég "szerencsétlen" kezelése, talán eredetileg a külső DRAM funkcionált volna az IGP L3-jaként...
Amúgy ez egy elég érdekes kijelentés Otellinitől, tekintve, hogy a Sandy Bridge IGP-je még csak nem is OpenCL kompatibilis:
“This chip has unprecedented feature integration for us: on one single chip, we’ve put in place all the critical capabilities for computing.”
-
Oliverda
félisten
Néhány korábbi slide.
-
Viktor77
titán
Töröltem jó pár hsz-t, és a flamekeltők, trollok megkapták a "jutalmukat".
Ha kérhetem, innentől folyjon normális mederben a topic.
-
tombar
senior tag
válasz
atti_2010 #143 üzenetére
az tény h későn kaptak észbe, csak lapos frontot ugye hamarabb indították a sandyt, ami a gyengécske hd mellet is jól fogy(ott). nagyon átlagban még szerintem elmondható, h valamelyest ki tudja használni a nevét, de komolyabb előrelépések kellenének. meg pl nV optimusát sem kellett volna lelőnie.
-
tombar
senior tag
válasz
atti_2010 #141 üzenetére
nagyon valószínű, h ez csak IGP terén fog megvalósulni, legalábbis előfordulni. a 40%ot meg nem érdemes életbiztosításnak venni. ws, hpc és szerver téren még mindig ott vannak plusz az sincs kizárva, h teljesen rossz oldalról közelítik meg a dolgot. egyetlen hibájuk szerintem az, h a larrabeet rossz oldalról erőltették. mondjuk ahogy a konkurens cégekkel bánnak, megérdemelne egy kiadós sallert. szegény nV
-
dezz
nagyúr
"Érdekes azonban észrevenni, hogy a Haswell kialakítása milyen elnyújtott. Ez állítólag szándékos, ugyanis úgy tudjuk, hogy lesz a terméknek egy Halo kódnevű verziója, melynél a tokozásra kerül egy DRAM lapka"
Na, hát nem megmondtam!
Remélem, az AMD is időben tud lépni (pl. amikor Intelnél már nem lesz ez "brutal extra", mármint árban).
(#65) Löncsi: Azért hülyeség, mert a Llanót eleve leváltja a Trinity. Ja, hogy arról még nem is hallottál!? (Van egy sejtésem, melyik site-on szívtad magadba a "tudást".)Roadmap ügyben nézd és láss: [link], [link] (Az infó jó része régóta tudható.)
(#72): "Az APU-ban is egy dGPU-s chip van"
Az elég érdekes lenne, mivel az APU az 1db chip... Persze értem, mire akartál utalni, csak éppen a fogalmakkal nem vagy tisztában.
Egyébként a Trinity IGP-je 50%-kal erősebb, mint a Llanóé, és az AMD szerint minden generációváltásnál ez lesz.
-
ddekany
veterán
"A kettő közötti programrész tranzakcióként fut le (más szálak a módosított változók eredeti értékeit olvashatják), ha közben másik szál nem akarja beállítani ugyanazt a mutex-et; ha mégis, akkor az eddigi változásokat eldobja, lefut újból az egész, de már nem tranzakcionálisan: hibás a program, más (pl. OS-) zárolást kell alkalmazni."
Ugyan azon mutex beállítása biztos nem dobja a tranzakciót, annak nem sok értelme lenne. Pont azzal dicsekedett az Intel, hogy coarse-granularity lockingot lehet használni a programozó- és memória/cache-rendszer-szopatós fine-gradient helyett, de hasonló áteresztőképességgel. Ez meg azért lenne, mert ha van egy összetett adatstruktúrám (pl. valami map), aminek van egyetlen zára (tehát coarse-granularity locking van), akkor beléphet több szál is oda egy időben, és csak ha ténylegesen egymás lábára léptek, akkor az XRELEASE visszatekeri az állapotot az XACQUIRE utasítás kiadásakorira, és akkor tényleges zárolással (azaz HLE nélkül) újra végrehajtja a kritikus régiót.
"A megszakítások (timer a context switch-hez vagy így az OS API-hívások jó része is) abortálják a tranzakciót. Mondjuk az érdekes, hogy az x87- és az MMX-utasítások is."
Szóval, mint sejteni lehetett, ez nem érinti a mostani olyan STM megvalósításokat, amik alkalmazás-kódot futtatnak tranzakciókban. Alap építő elemek megvalósításához, mint ilyen-olyan konkurens asszociatív tömb, fa, stb. lesz ez jó. (Ott is csak ha nem használsz lebegőpontos számításokat... érdekes kikötés.)
-
Chiller
őstag
válasz
FireKeeper #20 üzenetére
az ES-t biztos, hogy lehet tuningolni, azok mindig szorzózármentesek.
Nem lehet, tele van a net fórumhozzászólásokkal. Sajnos Xeonnak ismeri fel a lap, és azokat pedig élből nem engedi.
Legalábbis ez volt még a legutoljára a helyzet.
Az itteni s2011 topikban is feltettem a kérdést, de hiába. Pedig legalább 1 ilyen ES proci már hetek óta van hazánkban, de valahogy túl nagy a csend körülötte....
-
P.H.
senior tag
Nem dedikált cache-t alkalmaz, hanem egy read-set és egy write-set cím- és értéktáblát és két külön módot kínál:
- a HLE (Hardware Lock Elision) kompatibilis az összes eddigi processzorral: XACQUIRE ill. XRELEASE utasításprefix-szel mint tippekkel dolgozik, pl. mutex-változó be- és visszaállítására. A kettő közötti programrész tranzakcióként fut le (más szálak a módosított változók eredeti értékeit olvashatják), ha közben másik szál nem akarja beállítani ugyanazt a mutex-et; ha mégis, akkor az eddigi változásokat eldobja, lefut újból az egész, de már nem tranzakcionálisan: hibás a program, más (pl. OS-) zárolást kell alkalmazni. Ha más is írni akar ugyanazokba a változókba, akkor is.
"The processor automatically detects any data conflicts that occur during the transactional execution and will perform a transactional abort if necessary."
"With HLE, if multiple threads execute critical sections protected by the same lock but they do not perform any conflicting operations on each other’s data, then the threads can execute concurrently and without serialization. Even though the software uses lock acquisition operations on a common lock, the hardware recognizes this, elides the lock, and executes the critical sections on the two threads without requiring any communication through the lock — if such communication was dynamically unnecessary."
"Improper use of hints will not cause functional bugs though it may expose latent bugs already in the code."- az RTM (Restricted Transactional Memory) új utasításkészlet 3 utasítással: XBEGIN, XEND, XABORT. Ez felel meg a linken leírtaknak: XBEGIN utasítás jelzi a kritikus rész kezdetét, XEND a végét (megszakítható XABORT-tal). A kettő között a read-set táblába feljegyzi az összes olvasott, a write-set táblába az összes írt változó címét és értékét (64 byte-ra igazítva). Ha sikeres a lefutás az XEND utasításig, akkor az összes változtatás egyszerre lesz látható; ha nem (pl. valaki módosított közben a változókon, vagy XABORT utasításra futott), akkor az XBEGIN-nek paraméretként megadott programcímen folytatja a végrehajtást, regiszterben megadva, hogy mi történt ("abort caused by XABORT", "the transaction may succeed on a retry", "another logical processor conflicted with a memory address that was part of the transaction", "an internal buffer overflowed", stb.)
Mivel a tranzakciók egymásba ágyazhatók, nem kell figyelembe vennie a meghívott függvényeknek, hogy tranzakcióban van a hívó (persze szerencsés a lehető legkevesebb műveletet végezni itt). Mivel a táblák az olvasott vagy módosított 64 byte-os cache-vonalak címeit rögzítik, elég lehet az általuk lefedett memóriaterület (1 KB = 16 bejegyzés).
"Lehet, hogy ez megoldható annyival, hogy akkor a folyamatban lévő tranzakció sikertelen volt és kész."
Így valóban nincs nagyobb jelentősége, mint egy vándorlás miatti cache-refillnek. A megszakítások (timer a context switch-hez vagy így az OS API-hívások jó része is) abortálják a tranzakciót. Mondjuk az érdekes, hogy az x87- és az MMX-utasítások is.[ Szerkesztve ]
-
P.H.
senior tag
válasz
Balala2007 #129 üzenetére
Köszönöm.
-
Balala2007
tag
Az AVX RefGuide 12. kiadasaban a 8. fejezetben benne van a konkret Inteles magvalositas. Tegnapelott lett publikus.
-
ddekany
veterán
"az ilyen szakaszokban eddig is a lehető legkevesebb memóriaművelet volt"
Amíg a kritikus szakaszban nagyon jól tudod hogy mi fut le... De ha meghívsz onnan 1-2 függvényt egy alkalmazásban mondjuk, akkor hamar gáz lehet. Meg persze itt mindennek amit meghívsz figyelembe kell vennie, hogy tranzakcióban van (LTX, VALIDATE stb utasítások hívogatása, stb). Nyilván ettől még ez jó kernel funkciók és hasonlók heggesztéséhez, csak alkalmazás-programozás szinten nem látom hogy használható lenne.
"Persze ilyen, L1D-szintű dedikált cache-es megvalósítás esetén szó sem lehet az OS általi szálvándoroltatásról."
Lehet, hogy ez megoldható annyival, hogy akkor a folyamatban lévő tranzakció sikertelen volt és kész. Tehát mintha valaki konkurensen belerondított volna, ami szokványos szituáció. Amúgy hasonló szituáció léphet fel akkor is, ha időosztásos többszálúság van, mert a kontextus váltás után ha az új szál is elkezd tranzakcionális utasításokat kiadni, akkor hozzácsapná a CPU az előzőt szál folyamatban lévő tranzakciójához amit csinál...
[ Szerkesztve ]
-
P.H.
senior tag
Nekem annyira nem tűnik komoly korlátnak, mivel elsősorban pl. a Windows-os EnterCriticalSection() - LeaveCriticalSection() API-hívásokat váltja ki hardveresen (másoknak: egy sorszálú programnak mindig csak legfeljebb 1 szála tartózkodhat az így körülvett kódrészben; ha van már "ott" valaki, akkor a következő belépőnek meg kell várnia, amíg amaz befejezi a tevékenységét, addig megáll ezen szál futása); az ilyen szakaszokban eddig is a lehető legkevesebb memóriaművelet volt, mivel igen "drága" ez a program szempontjából . És amellett, hogy kiváltja, eléggé hatékonyan teszi, mivel egyrészt a replay-t és a várakozást (while (1) { ...; delay; }) hardveresen oldja meg (esetleg a delay-t egy PAUSE-szerű megvalósítással), másrészt:
"If transactions are performed on the same memory location over and over again, the speed improvements can be astronomical since, in the one case, we have one or two main memory accesses in each round while, for transactional memory, all accesses hit the transactional cache, which is as fast as L1d."
Persze ilyen, L1D-szintű dedikált cache-es megvalósítás esetén szó sem lehet az OS általi szálvándoroltatásról.[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
AVX2-vel kapcsolatban lövésem nincs, szóval nem tudom mire gondolsz... Amit P.H. hivatkozott, azt tudom hova tenni, és az az utasításkészlettől függetlenül vonatkozik a memória írásokra és olvasásokra. Ott tudtában van a programozó annak, hogy konkurens programot ír. mert zárolással ugyan nem kell törődni, de a tranzakció állapotát figyelni kell, gond esetén meg újra kell próbálkozni. Az mondjuk elég komoly korlát benne, hogy nem az összes elérhető memória korlátozza a tranzakciók össz méretet, hanem a CPU egy fix paramétere... tehát gondolom ez már csak ezért sem válthatná ki a mostani magas szintű STM megvalósításokat.
[ Szerkesztve ]
-
Mexildos
aktív tag
Szóval azt mondjátok, hogyha szerver cuccot venne az ember gépnek akkor az 5 évig is elmegy úgy hogy cserélni kéne? Vagy ha melóra van hergelve akkor azért kell előbb cserélni? Az S2011 kb. meddig lesz ütőképes? A két utas proci alaplapok mikor jönnek? Az S2011 foglalatot mikor váltja le az Intel?
-
KAMELOT
titán
Jelent írtam ,hogy most ez elég. Későbbiekben mások lesznek a trendek. Én mindig a legjobb ár / minőség / teljesítményt veszem alapul.
szavatosság és az időtállóság szempont de amint látod egy GTX260-al is simán elmennek a gamek Full-ban.(#62) Youri: Ezt jó tudni. Kár pedig!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A programozó oldaláról az lesz, hogy nem kell a zárolásokkal törődni. Egyelőre a részletek nem tiszták, de valószínű, hogy nem tisztán hardveres a megvalósítás. Ez nem is lenne szerintem ideális. Valszeg az AVX2-höz kötött, ahol új utasítások lesznek erre. Gyakorlatilag az lesz az eredménye, hogy nem kell kézzel optimalizálnod a párhuzamos végrehajtást. Az AVX2 elvégzi helyetted.
-
ddekany
veterán
Abu, mi ez a tranzakcionális memória kezelés támogatás egy CPU kapcsán? Ez tisztán szoftveres kérdés volt eddig, hogy tranzakcionális (STM) vagy zárolásos (szemafor, monitor, stb.) módon oldjuk meg a közös memóriaterületek írását. Szóval hogy jön itt képbe a hardver? Lesz STM megvalósításához valamiféle hardveres gyorsítás? (Miféle?)
[ Szerkesztve ]
-
Angel1981
veterán
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
MPowerPH #109 üzenetére
Nem rossz a helyzet. Sőt egyszerű. Működésre kell bírni a Larrabeet. Ez a kulcs az egészhez. Akkor lesz rossz a helyzet, ha kiderül, hogy sehogy sem lehet a rendszert skálázni. Az a Larrabee, amit nem adtak ki, egy eléggé optimista elképzelés volt az Intel részéről. Túlontúl úgy álltak neki, hogy mi az amire a programozó konkrétan igényt tart, és nem úgy, hogy mi az ami ténylegesen megvalósítható. Ezen az elven kell változtatni, és a rendszer is működésre bírható. A tranzakcionális memóriakezelés egy jó út ebbe az irányba, sőt még a programozóknak is kedvező. Innentől kezdve lényegében már "csak" annyi maradt, hogy a memóriaalrendszer túlterhelését megakadályozzák. Ez majd ilyen trükközős dolog lesz.
Maga a Larrabee mag az működik. Nem azzal volt a probléma, hanem ami mögötte volt. Raktál a rendszerbe két magot, akkor szuper, négyet, az is nagyon jó. Még a nyolccal is ment, de 32-ig nem skálázódott. Tipikusan a memóriaalrendszer adta meg magát. Egy bizonyos mennyiségű mag fölött túlterhelődött. Ugye itt az NVIDIA és az AMD a GPU-architektúráknál nem véletlenül alkalmaz egy eltérő megközelítést. Inkább az elsőszintű gyorsítótárakra helyezik a hangsúlyt (nagyon sok regiszterrel a feldolgozók mellett), és komplex szervezéssel. Az Intel ezt pont fordítva csinálja. Az utolsó gyorsítótár a fő szempont, ráadásul gyűrűs busszal és eléggé egyszerű szervezéssel. Ezek nyilván onnan erednek, hogy az Intelnél a mérnökök inkább procis tapasztalattal bírnak. Csak ugye itt még nem igazán találkoztak skálázási nehézségekkel, ami tipikusan a GPU-architektúrák nyűgje. A Larrabee-vel már igen. Okulni kell belőle és készíteni az új verziót az előd hibáit figyelembe véve.[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Tegra grafikus teljesítményének nézz utána. Eléggé a konkurensek mögött van. Nem is várhatod el, hogy az IMR architektúra ultramobil szinten felvegye a versenyt a TBR/TBDR-rel, amíg a memória limitáló tényező. Ha az alapok nem a G70-re épülnének, akkor talán közelebb lenne, de a G80 és a Fermi túlságosan tranzisztorigényes. Ezek nem skálázhatók le ilyen szintre.
-
MPowerPH
félisten
válasz
atti_2010 #106 üzenetére
Persze. Én ezzel arra akartam utalni, hogy van idejük a nulláról kezdeni. De az az érzésem, ekkora hátrányt lehetetlen lesz ledolgozni. Részben más felé is kacsingatnak, elég a felhőre gondolni.
Abu85: Értem, akkor még rosszabb a helyzet, mint azt eddig gondoltam.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
MPowerPH #104 üzenetére
A felvásárlás lehetősége 2006-2007 környékén elúszott. Senkinek nincs ma olyan eladó GPU-architektúrája, ami képes az x86/AMD64-es címtartományos belül címfordításra és támogatja az x86 virtuális memóriát. Az AMD a GCN-t nyilván úgy sem fogja odaadni. Marad az eredeti koncepció, vagyis a Larrabee integrálása.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
atti_2010 #103 üzenetére
Ez nem így működik. Valóban nem lehet gyorsan átpártolni, de Huddy fél évig nem dolgozott sehol. Ez volt gondolom az AMD követelménye. Fél évvel a kilépése után csatlakozott az Intelhez. Teljesen korrekt átigazolás.
Löncsi (#102): Huddy egy devrel szakember, a hardverhez túl sok köze nincs. Ő direktívákat fogalmaz meg, és a fejlesztőkkel tartja a kapcsolatot. Gyakorlatilag ugyanaz a feladata mint volt az AMD-nél. Nyilván nem kérdés, hogy az Intel a Game-Ont akarja erősíteni, és Huddy jól jön, mert a semmiből vezető fejlesztői partnerprogramot csinált az AMD-nél a Gaming Evolvedből. Egy ilyen ember minden pénzt megér. Most ugyanez a feladata az Intelnél.
-
stratova
veterán
Hogy egy kicsit végre ON legyek. Ezt nektek!
Ha valaki olvasni is akarja (google translate japán-angol, a mi anyanyelvünkön eléggé vacakul tudna).
[ Szerkesztve ]
-
stratova
veterán
GCN = Graphic Core Next a HD7900-as sorozattal bemutatkozó új felépítésű GPU. Nagyon részletesen itt olvashatsz róla. Ezt a felépítést kapja majd meg Kaveri is. Így érhető el, hogy a GPU és CPU közös memóriahasználata. A hiányolt útiterv pedig emitt.
Óvassá'Egyébként én úgy tudtam Intel Ivy-t kívánta eredetileg teljesítményben (nem pedig fejlettségben/szolgáltatásban) Llano GPU szintjére emelni. Elvileg Ivy-vel egy időben jelenik meg Trinity, ami rádob még egy szívlapáttal a GPU-ra.
Egy dolgot viszont kicsit sajnálok Haswell/Ivy-től, a natív "eredeti értelemben vett" négy magot. De spongyát rá.[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
-
Zeratul
addikt
Löncsi te olyan sötét vagy a témában hogy a fekete lyuk világít melletted. NGC Radeon architektura eleve APUra készült, számos olyan újítást hoztak benne ami dGPUban lényegtelen, de APUban létszükséglet. NGC számítási teljesítménye kb a duplája a VLIW architektúrának. Kaveriben közös memóriatér lesz a CPU és NGC végrehajtóknak, a feladatütemező dönti el majd hogy mit hív meg. A grafikus teljesítmény megint más kérdés de amíg már WLIV radeon képes 1 órajel alatt 2 rajzolási parancsot végrehajtani az intel meg 4 órajel alatt egyet, addig ne is álmodjon hogy valamikor megközelíti az AMD.
-
atti_2010
nagyúr
-
Viktor77
titán
válasz
FireKeeper #86 üzenetére
Ne, inkább ne meséljen. Már így is túl sok az OFF, ne Abuval foglalkozzatok még pluszban.
-
Löncsi
őstag
-
FireKeeper
nagyúr
te most tényleg ekkora fanboy vagy? szerinted jó lenne, ha csődbemenne az amd, és az intel monopól helyzetbe kerüne a piacon? (amúgy ez elő sem fordulhat a valóságban).
azért mondta, hogy apu-ba tervezték, mert nagyon moduláris a felépítése, és magasabb az egységnyi chip-felületre jutó compute teljesítménye, mint a vliw-nek, tehát nagyon hatékony chipet lehet vele építeni.
más: a 7900 csak azért vert olyan "keveset" az előző generációra, mert az architektúrát nem épp a játékokra gyúrták ki (kevés ROP). egy compute feladatban jóval többet verne rá.
#81: nem, nem ugyanolyan chip van benne, csak az alap architektúra ugyanaz, de a részegységek száma, és egymáshoz viszonyított számarányuk eltérő lehet.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Köszönöm a válaszokat!
Eddig nem találtam az igényeimnek megfelelő felszereltségű ITX-es lapot, sem FM1-est ,sem 1155-öst. Az új foglalattal, egyszerűbb Layout-os lapokkal talán ráfér minden amire szükségem van.
Szerintem ez sem lesz 100%-os megoldás, lesznek benne olyan "apró problémák" ami miatt kelleni fog legalább egy matx-es* lap. A plusz dGPU-miat, de ne legyen igazam
*ez esetben tárgytalan
[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
Vegre valami igazan erdekes. Kivancsi vagyok, a halonal mekkora savszelesseg lesz, ha egy 100 GB/sec korulit elo tudnak adni, es ez elerheto lenne workstation prociban is, az komoly lenne.
-
Löncsi
őstag
válasz
FireKeeper #67 üzenetére
na ez fantasztikus. még pár év
Jövőre már ellenfele lesz nem kell sok idő.
Mind1, vitába nem állok Veled, mert engem az APU téma jelenleg nem érint sem asztali sem mobil frontom, egyszerűen nem elégséges amit tud. Mobilon meg nyilván más a tészta, ott a Tegra ami erős a grafikus megjelenítést illetően.
-
FireKeeper
nagyúr
"A HD3000 hozza az AMD A8-3850 grafikus teljesítményének felét, így egy erősebb generációváltás az Intelnél már elégséges lehet."
na ez fantasztikus. még pár év, és talán beérik a konkurenciát. kár, hogy az nem malmozik közben.
jah, és most ugye csak a teljesítményről beszélünk, szolgáltatások terén talán még nagyobb a lemaradásuk."Én nem tudok next-gen APU-szerűségről az AMD-től, addig az Intelnél van egy tiszta roadmap."
attól, hogy nem tudsz róla, még lesz, a neve Kaveri.
amúgy AMD-nél szerinted nincs roadmap? mit gondolsz, náluk poénra veszik a fejlesztést, és kártyajóslás alapján tervezik meg a termékeket?komolyan...
-
arn
félisten
szep dolgok ezek, csak swszinten is legyen mar vmi elorelepes... oszinten szolva a gepek kihasznaltsagi szintje evekkel le van maradva az aktualis hwektol. a 90es evekben epp forditva volt.
ezert van az, hogy a tobb eves masinakon is jol megy szinte minden. ha eltekintenenk a mobilos front eloretoresetol, meg akkor sincs nagyon indok a fejlesztesre. gyorsabb, de minek? gpgpu? tobbnyire meg mindig integralt videokent van hasznalva, pedig mar csoda dolgokat lathatnank.
-
Löncsi
őstag
A HD3000 hozza az AMD A8-3850 grafikus teljesítményének felét, így egy erősebb generációváltás az Intelnél már elégséges lehet.
Én nem tudok next-gen APU-szerűségről az AMD-től, addig az Intelnél van egy tiszta roadmap.És nem tartom hülyeségnek a fenti nyilatkozatomat.
[ Szerkesztve ]
-
Löncsi
őstag
The end of Liano.
-
bmollszeptim
aktív tag
köszi az írást.részletes volt.
-
rviktor25
tag
válasz
FireKeeper #56 üzenetére
Jah, meg egyetemen, fizika, ill. prog.info szakokon se az átlag user-ek szoktak üldögélni
-
MPowerPH
félisten
válasz
FireKeeper #56 üzenetére
"...bencsmárk rekord döntögetésre alkalmas..."
Meg is válaszoltad.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
rviktor25 #54 üzenetére
itt a Ph!-n az ember hajlamos elfelejteni, hogy milyen is az átlag user
BMW001: nem is értem, azt a foglalatot/procicsaládot miért hozták ki. a konkurenciát a sima sandyvel is verték, az ivy-vel is verni fogják (egyelőre). a felvevőpiaca kicsi, maximum nagy volumenű munkára, és bencsmárk rekord döntögetésre alkalmas, az ára horribilis. arra jó, hogy a selejtes szerver chipeket eladják.
rviktor25: hidd el, egyetemen is találni bőven olyan embereket, akiknek gőzük sincs a hardverről, de nem is érdekli őket. én már csak tudom, villanykaron vagyok, és mind a szaktársaim, mind a programozók között sok olyan van, akit abszolút nem érdekel, hogy mi is van abban a rohadt dobozban. a PH amolyan "gyűjtőhelye" a mifélénknek
[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
Király. Ezek szerint az SB-E -nek most van 1.5 éve, amíg stabilan tartani tudja az árát.
-
rviktor25
tag
válasz
FireKeeper #51 üzenetére
Ezesetben statisztikailag nagyon rossz közegben/közösségben éltem az elmúlt 14évben
(Az ismerősi körömmel erősen próbáltuk a statisztikát feljebbtornászni már a jumper-tuning korszak óta.)
Bár bevallom gépet először az első Athlon64 -ek korában raktam össze magamnak alkatrészekből, de azóta nem lennék hajlandó "konfig"-ot venni.@kNG: Én a HD6950-emből csináltam HD6970-et, de sajna fesz. nélkül 920MHz a max. amit bir és alaphűtővel nem akarom túlfeszelni azért
(Mondjuk ez igy is 20-25% maximális pluszteljesitményt jelent, szall nem reklamálok)
[ Szerkesztve ]
-
CYBERIA
senior tag
válasz
FireKeeper #51 üzenetére
Ez bizony így van.
-
kNG
senior tag
válasz
FireKeeper #48 üzenetére
Köszönöm!
Elnézést kérek az eddigi OFF-okért mindenkitől!
-
FireKeeper
nagyúr
nem akarok OFF-olni, ha érdekel a dolog itt a találgatós topik.
-
kNG
senior tag
válasz
FireKeeper #44 üzenetére
Igen, hallottam hogy FM2 foglalat lesz neki, az igazság az hogy egyelőre nem is tervezek fejleszteni, eddig gondolkodtam egy köv. generációs bullon (vishera ha jól tudom?) de amint megláttam ezt a cikket elbizonytalanodtam...egyrészt eddig is az APUk felé húzott inkább a szívem és az eszem is több okból kifolyólag, másrészt az, hogy feltehetően az új generációs konzolok így fognak dolgozni, megint csak elbizonytalanított..van egy olyan érzésem, hogy az eddig csak duma szintjén menő "nagy változások lesznek" időszak el is fog jönni 1-2 éven belül a konzolok megjelenésével...majd ha kialakul az állóvíz, akkor fogok csak komolyabban fejleszteni, addig kivárok, szerintem érdemes lesz...Max. FM2, ha NAGYON jó lesz...bár sajnos kétlem hogy a CPU rész erősebb lesz mint az intelé, az integrált gpu az erősebb lesz, azt eddig is tudtuk...
Egyébként mikorra várható a Trinity? Ti már tudtok valami infót róla? Van esély arra, hogy az AMD tudja folytatni azt a stratégiáját, amit eddig is (hosszú életű foglalatok) az APUk esetében is? Megmondom őszintén engem meglepett, mikor megláttam, hogy milyen rövid életű volt az FM1 foglalat!
-
tombar
senior tag
úgy őszintén, örüljek egy 3200+nak meg egy x300se-nek? persze, leendő vásárlóként majd 775-t meg gt200 között fogunk nézelődni...
na meg ugye szavatosság és az időtállóság sem szempont.
FireKeeper (#39): ?
szerinted az érdeklődés és nyavalygás szinonima?
"felhozott" na ezt kéne nekem kicsit jobban körülírni. simán érthető h a piac igényei miatt fejleszteni kell a mobil vonalon is, de ezek alapvetően egy alacsony fogyasztású egységek és nekem kicsit fura h egy 17 wattost tornászunk fel 77 wattosra. nem lehet simán h az egyik megoldásnál az adott igényeket vesszük figyelembe, míg a másiknál meg a többit? nekem ebben a felállásban egyszerűbbnek tűnik a dolog, mint rámenni a mobilitási igényekre, aztán meg ha kész van akkor filózhatunk azon h hogyan is alakítsuk át a cuccost a másik fél igényeire. -
törölt tag
gamer felhasználók legtöbbje is inkább bolti konfigot vesz (akinek van zsetonja, nem fog "barkácsolni"), nem Mo szemlélet, hanem nyugati. ott meg ha valami nem elég erős, akkor csak az fog vele foglalkozni, akit érdekel, többiek dobják kifele. PC usereknek egy elhanyagolható része tuningol, plusz nem hülye az Intel, hogy magának állítson házon belül konkurenciát.
a gyártók csak addig érdekeltek a usereket tekintve, amíg folyamatosan vásárlásra tudják őket késztetni, utána le vannak szarva a kívánságaik. -
FireKeeper
nagyúr
dGPU az integrálttal tuti, hogy csak azonos architektúrán belül tud együtt dolgozni. ott sem a család összes tagjával, hanem csak néhánnyal. de ha a tervezett ütemben növekszik az APU IGP-k teljesítménye, akkor ilyesmi összedolgozásra nem is lesz szükség. sőt, ugye a dVGA piac egyik megmentési alternatívája, hogy az APU készíti el a képet, a külső videókártya csak poszt-processz eljárásokat végez a kész képkockán.
a 2100k tényleg nagyon nagy húzás lett volna intel részéről, de hát láthatjuk, hogy mennyire támogatja a tuningot... támogatja. ha megfizeted.
amúgy az FM1-be mostmár be ne ruházz, mert a Trinity (és sejtésem szerint az utódja is) FM2 foglalatba jön majd.
-
kNG
senior tag
válasz
#19617792 #42 üzenetére
Ez azért BS valljuk be...a gamer felhasználók 60-70%-a tuningol...ha 100-200mhz-t 1 procin de akkor is...aztán ott vannak a merészebbek akik addig, amíg megy értelmes hőfokokkal...és ott vannak az őrültek, akik addig, amíg ki nem jön belőle a füst
Valljuk be, hogy az i3 2100k tuningolva könnyen az i5 2300-2400 teljesítményét hozhatná, és ez nem érdeke az intelnek...inkább ez lapul meg mögötte szerintem!
-
kNG
senior tag
Ezzel lényegében nincs is értelme fejleszteni, hiszen a már kész Sandy Bridge-E termékek is messze felülmúlják a tömegpiac igényeit, vagyis nem érdemes a leváltáson gondolkodni.
A ***** fajtájukat az i3 2100k azóta se jelent meg...pedig tuti lenne rá igény...
vagy ez nem a tömegpiac igénye? Ejnye intel...(megpróbáltam nagyon finoman kifejezni magam).
Szerintem sokan fejlesztenének, ha lenne i3 2100k...
Ez főleg az IGP-nek lesz fontos, illetve alapvető felkészülés az új generációs konzolokra. Utóbbi termékek esetében egységesen az az információ járja, hogy egyetlen memóriatárba dolgoznak majd a CPU-magok, illetve a GPU shaderei, ami a PC-n messze nem ideális a VGA-k rendszerhez való csatlakozását elnézve. Példának okáért a konzolon nagyon egyszerű lesz a megatextúrázás, míg a PC-n konkrétan kivégzi majd a teljesítményt a lassú PCI Express busz.
Nyehehehe, nem fejlesztek, asszem a következő platformom már APU-s AMD lesz
... eddig is szimpatikus volt az FM1, ha azt meg tudnák oldani, hogy a HD 5xxx széria teljesítményét beépítik egy APU-ba...tökéletes lenne...még inkább ha az APU, és AKÁRMELYIK generációs radeon együtt tudna dolgozni
be szép is lenne, álmok...megmaradna a jó kis tuningos HD 5850-em, és mellé lenne 1 kis tuningos APU-m, és akkor lenne 1 jó ár-érték arányú pc-m
-
KAMELOT
titán
válasz
FireKeeper #39 üzenetére
Úgy őszintén! Örülök az amim van otthon! 2500K??? 8-12GB ram??? GTX560ti??? mindenre elég. Szóval nem kell nyavajogni senkinek
Egy C2D és HD4850 / GTX260 is mindent megtesz!(#37) Youri: az nem 8 modul hanem 4 modul és 8 mag tudtommal.
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
igazából nem értem, hogy a fanyalgók mit várnak. nem tetszik az embereknek, hogy a desktop tetejébe lebutított szerver, a többi részébe pedig felhozott mobil chip van. de akkor mi kéne desktopra? mire nem elég, mondjuk egy i5-ös sandy teljesítménye? továbbmegyek, mire nem elég egy A8-as APU teljesítménye? kérlek, mondjátok meg, hogy milyen chipet szeretnétek, mert már komolyan nem tudom.
-
tombar
senior tag
bull és sandy-e az világos volt, de pl 2400, 2500k, 2600k nem hinném h a mobil megoldásokból született. szerintem az csak egy dolog h egy adott architektúránál milyen fő igényből indulnak. gondolom nem okoz gondot a párhuzamos fejlesztés, főleg, ha szorosan kapcsolódnak egymáshoz.
pl. Ivy, lesz belőle 17-25 wattos verzió, az asztali megoldások meg 77 wattos tdp osztályúak. nyilván ez azt jelenti, h az asztali megoldás jóval erősebb, komolyabb paraméterekkel rendelkezik stb. ez teljesen világos. viszont a "butítás" és az "okosítás" vice versa is működhet lényegében és akkor itt kanyarodhatunk is a párhuzamos fejlesztéshez is. -
Youri
veterán
Elég megnézni, hogy a SB-t meg a Llanot mindig mikkel reklámozzák, demózzák... Laptopon miket tud, milyen jól dekódeol mindent, meg mennyi a fogyasztása, nagyon dióhéjban. Mí a Bulldozert is hogyan reklámozták. Ilyen masszívan párhuzamos, olyan, 8 mag, moduláris, stb. Desktopon hova? Nem is oda szánták, de azzal, hogy a bullból vették a 4 modulost, kicsit átalakították, és kész az asztali. 8 modulos nem is megy asztalra (minek) SB-E-t pedig szerintem nem kell említeni. 2011 érintkező, 4 csatornás memória, kétutas megoldások, stb... ezek aztán pláne nem az asztali igényeknek vannak kitalálva
[ Szerkesztve ]
-
tombar
senior tag
ha te mondod én elhiszem. én konkrétan xbiten olvastam egyszer, lehet h félreértettem vmit. az is meglehet h anno az fx55öt hittem annak.
viszont még mindig nem tudom miben nyilvánul meg az összegyúrás. egyik oldalon butítanak, másikon meg javítanak?
pl SB vagy Llano is már ezen elgondolás alapján jött létre?
ne vedd az eddigieket támadásnak, tényleg érdekel a dolog. -
KAMELOT
titán
Most akkor nemértem!?
Nem lesz 77-es chipset és Ivy Bridge 22nm-es proci??? Csak Ivy Bridge APU lesz?
És mia helyzet a foglalatokkal?[ Szerkesztve ]
-
tombar
senior tag
szerver architektúra függő, azért mert más a neve, attól még alapjaiban egyezik.
a 3200+-t meg azért hoztam fel, mert az kvázi tipikus példa erre a témára.
"most a két mellette lévőből gyúrják össze" ez miben nyilvánul meg? vagyis hogyan kell értelmezni? szerintem édes mindegy h honna indul ki az ember.[ Szerkesztve ]
-
TGWH
őstag
Érdekes. Kérdés mennyire javul fel az erős proci mellé az integrált vga. Ezzel akár még hatalmas öngólt is lőhet az intel... Ennyire kevés gamer pc fogyna? A pc halálát már jó egy évtizede is jósolgatták. De a pc él, és köszöni szépen jól van, sőt, mostanság az ,,rpg szerű'' játékok is jönnek kifele, ami kifejezetten jót tesz.
Mindig csak a mobil piac...mindegy, beszerzek valami jó kis asztalit, aztán majd meglátjuk.
Ezzel így nagyon lépéshátrányba kerülhet az intel... -
Youri
veterán
Fejlesztés szempontjából de... a mobil procikat felskálázzák, azt kész a konzumer desktop. A szerver procikat lebutítják, és kész a HC desktop. De egyik sem annak készült eleve...
2000/3000 nethez, meg "tipikus" felhasználásra szerintem elegendő.
Szerintem meg nempl flash
Chepany:
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Angel1981 #21 üzenetére
intelnél és amd-nél ez a terv (amd-nél a kaverivel, amiben ugye GCN-es grafikus rész lesz, ami ugyanolyan belső memóriacímzést használ mint a CPU rész, ergo technikailag semmi akadálya a közös memóriaterületnek), de szerintem az nVidia-féle Maxwell APU is így fog operálni (Maxwell, ugye?)
-
Angel1981
veterán
"lesz a terméknek egy Halo kódnevű verziója, melynél a tokozásra kerül egy DRAM lapka, ami úgymond a negyedik szintű gyorsítótár szerepét látja majd el. Ez főleg az IGP-nek lesz fontos, illetve alapvető felkészülés az új generációs konzolokra"
Ennyire számolnának a nextgen konzolok PC átirataival?
Mondjuk ha igen, én annak csak örülök, mert szeretnék megmaradni "PC gamer"-nek, de szinte mindenhonnan azt hallom, hogy a PC-s játékiparnak meg vannak számlálva a napjai - már ami az AAA-s címeket illeti...[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
ki tudna adni 8 magot is, ha akarna, de szerintem túlzottan vissza kéne venni az órajelet, hogy elfogadható keretek között maradjon a fogyasztás, úgy meg már asztali környezetben nem igazán éri meg (szerverben a sok mag + alacsony órajel is nyerő).
az ES-t biztos, hogy lehet tuningolni, azok mindig szorzózármentesek.
tombar: tekintve, hogy általános számításoknál mit tud a GCN, szerintem igenis bőven van félnivalója az intelnek, látva hogy ők hol tartanak GPU szintjén. direkt heterogén chipre programozott feladatnál az erős CPU rész önmagában semmit sem ér.
#19: de értsd meg, nekik semmi értelme külön chipet tervezni desktopra, ha a mobilba tervezett chip a desktop réteg igényeit is tökéletesen kielégíti. a heterogén felépítés egyébként is a teljesítmény további növelésének talán az egyetlen járható útja.
[ Szerkesztve ]
-
Chiller
őstag
válasz
Fücsök007 #15 üzenetére
Mivel intel bácsi még mindig képtelen volt 8-core procit kiadni (egymillás xeon nem pálya), ezért számomra annyiból volt érdekes a dolog, hogy _esetleg_ befektettem volna s2011-be, ha tudnám, hogy később lesz 8mag, de így....
Ráadásul a s2011-es mérnöki ES procikat sem lehet tuningolni, szóval még azok sem jöhetnek szóba.
Sebaj, spórolok tovább!
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
Önmagában ez nem tragédia, azonos foglalatnál megkötések is vannak az újítások szempontjából, illetve ez igen kevés embert érint a nagyvilágban is. Ha netán ddr4-es memvezérlősök lennének a procik, akkor meg úgyis mindenből újat kell venned.
Egyébként meg a játékok jó esetben is 6mag+6 szálat dolgoztanak maximum úgy ahogy, de nem ez az elterjedt, tehát nem ez már a jövő. -
FireKeeper
nagyúr
igen, az integráció szintjét és a megjelenés idejét tekintve is a kaveri lesz a haswell ellenfele. (steamroller modulok és GCN "radeon").
Duracellm...: szinte biztos vagyok benne, hogy "kapunk" hozzá új, teljesen inkompatibilis foglalatot is. bár én már azon is őszintén csodálkoztam, hogy az intelnek sikerült megoldani az ivy lga1155 támogatását.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Akár az is elképzelhető, hogy a Sandy Bridge-E processzorokat a Halo kódnevű Haswell fogja leváltani, mivel ez a termék sokkal inkább megfelel a játékosok számára, illetve az új követelményekhez is igazodik.
Ehhez lesz új alaplap kialakítás, foglalat is?
-
rviktor25
tag
Kiváncsi leszek erre a Haswell-re
Valahogy jobban izgatja a fantáziámat, mint az AMD Trinity. (De az ég adja, h az AMD kiadjon egy qrva jó CPU/APU-t jó áron)
-
Davs
tag
"illetve az IGP-ből is több verzió lesz, így elképzelhető, hogy az erősebb lapka több feldolgozót rejt, mint az kisebbik verzió" az kisebbik
Amugy jo cikk
-
Chp
őstag
Szép tartalmas írás!!!
Aprócska hiba: "friss információk alapkán"
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az Intel asztali piacot érintő útiterve alapján az Ivy Bridge-E termékek nem jelennek meg az idei év végén.
- Elkezdte felszámolni a GPU-s PhysX támogatását az NVIDIA
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Asszociációs játék. :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bluetooth hangszórók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...