Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen házat vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiLANte
tag
válasz
Oliverda #315 üzenetére
Gondolom ott, ahol "a radiátor és a környezet közötti hőáram a hőfokkülönbséggel négyzetesen arányosan növekszik" c. tétel kifejtése is lapul...
Nem értem, miért kellene 330°C-on pörkölni az IHS-t a magra, mikor vannak alacsonyabb olvadáspontú forraszanyagok (még ha macerásabbak is). Az Intel pl. indiumot használ(t), legalábbis ez alapján.
A leírásból az is kiderül, hogy nem csak az olvadási hőmérséklet és a bonyolult technológia miatt problémás a forrasztás, hanem azért is, mert a rendszerben fellépő eltérő hőtágulás számottevő mechanikai feszültséget (a hőingadozás pedig kifáradást) okozhat. Elnézve az Ivy hosszúkás lapkáját, nem tartom kizártnak, hogy ez is közrejátszott a hagyományos hővezető paszta alkalmazásában.[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Ha ez az új mérés nem fake, akkor eléggé elbénázta, aki korábban mérte és csak 2 fok különbséget ért el...
De egyébként az tény, hogy jóval kisebb a lapka felülete, hasonló disszipáció mellett, ami törvényszerűen magasabb belső hőmérséklethez vezet hasonló hűtési körülmények között.
-
eight
senior tag
Úgy értettem hogy volt itt egy "hír" miszerint is az Intel "elismerte" azt hogy az Ivy-k jobban forrósodnak, de szerintük az teljesen normális volt, mert kisebb a csíkszélesség, stb stb.
Én úgy értettem a "kiderül hogy forrasztani kellett volna" dolgot, hogy most meg végül is arról van szó hogy nem is "normális", csak éppen azt kellett volna csinálniuk mint az SB-nél vagy esetleg sokkal jobb pasztát használni (még akkor is ha ez (/me hasraüt) 5 dollárral megemelné az árat).
A hozzászólásom nem okoskodás vagy tartalmi kritika volt, csak próbáltam megkeresni a The Inquirer forrását vagy az Intel sajtóközleményét, de semmit sem találtam, csak annyit hogy mindenki áttvette ezt a hírt. Most meg úgy néz ki hogy más az igazság...@Oliverda:
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Az előzőben szőrszálhasogatásnak tituláltad annak firtatását, melyik tuningolható jobban (a hétköznapokban). Hmm. Végülis, 4-500 MHz ide vagy oda... Nos, szerintem akkor már ez a fejtegetés sokkal inkább szőrszálhasogatás...
Az első kérdésben a melegedés nyilvánvalóan a belső hőmérsékletre vonatkozik, hiszen éppen a disszipációra (~fogyasztás) kérdezett rá. És nyilván egyforma, hétköznapi tuningfeltételekre gondolt. (Vélhetően nem "lájtos".)
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
Itt tények vannak, és bizony a disszipáció, fogyasztás nem csak feszemeléstől, hanem sok más dologtól is függ.
Azt sem konkretizálta, hogy hogy érti a melegedést. Elért hőmérsékletre (ebből az égvilágon semmi nem következik, mert kisebb hűtővel azonos disszipáció mellett magasabb a hőfok), vagy disszipációra (ami függ a feszemelésen kívül kb. lineárisan a frekvenciaemeléstől, és szintén a hőmérséklettől, meddig engedi a félvezetőátmenetet hevülni, mert a szivárgás is hőmérsékletfüggő adott feszen.)
Egyszerűen nem írt elég konkrétumot ahhoz a kérdésében, hogy megfelelő választ kapjon.
HGyu
-
dezz
nagyúr
Bici ezeket kérdezte a #261-ben:
"- ha emelem a feszt és ekkor jobban melegszik, akkor többet is fogyaszt, mint a SB?
- a fesz emeléssel együtt húzható-e olyan jól, mint a SB?"Az elsőre kikerülted a választ, helyette a maghő vs. fogyasztásról és a gyári TDP-kről beszéltél. Az is csak kifogás, hogy 'nem adott meg konkrét fesz és órajelet'. Nyilván a hétköznapi (nem extrém) hűtésekkel elérhető tuningra gondolt. A másodikra pedig a hétköznapi tuningoló számára érdektelen extrém hűtésről beszéltél: "Ha lehűtöd (-190°C, folyékony nitrogén), akkor jobban is húzható". Hát hol fogja ő -190 fogka hűteni!? Azt valahogy elfelejtetted közölni, hogy normál körülmények között nem húzható annyira, mint az SB...
Ezek után szerintem eléggé jogos volt a játékos megjegyzésem, nem gondolod? (Na persze a jó politikus sosem ismerné el ezt sem.
)
(#301) subaruwrc: Azért, mert egyszer volt egy kis vitánk, nem kellene ilyeneket írkálni.
Tudod, ez eléggé kicsinyes és gyerekes. A hozzászólásaim 99%-a nem ilyen jellegű.
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
-
rviktor25
tag
Ebben az egészben én csak azt nem értem, h miért ment el az egész kommunóikáció az extrém tuning kategóriába. Ki a f*x fog otthon nitrogénhűtéssel gépezni? Cseszhetem, h coldbug mentes és tovább lehet húzni, ha valós otthoni 24/7 körülmények között a sandy tovább húzható. (és most különböző oldalakat/fórumokot adok forrásként, nem próbáltam)
Ennek ellenére semmi bajom az Ivy-val, jó ez a proci/apu, csak nem őrült 24/7 tuningokra...
-
04ahgy
nagyúr
#262 utolsó bekezdésében kapott választ:
"Ha lehűtöd (-190°C, folyékony nitrogén), akkor jobban is húzható (6500-7000MHz @ 1,9V), mint a SandyBridge. Ezek ugyanis coldbugmentes, feszültséggel szép szakaszon lineárisan skálázódó CPU-k a SandyBridge egész szériájával ellentétben."
Ennek értelmében igen, jobban húzható feszemeléssel (SB nem nagyon megy 6000MHz-et).
Mivel az SB és az IB TDP-je konkrét, de ő konkrét feszemelést nem adott meg, én sem adok konkrét választ arra vonatkozóan, hogy wattban többet fogyaszt-e a feszemelt SB a feszemelt IB-hez képest.
És azt sem írta, hogy csak feszemelem, vagy MHz-ben is meletem, és ha igen, mennyit (mert ugyebár arra is nő a fogyasztás minden CMOS chip esetén).
HGyu
-
HSM
félisten
A HD3000 játékra még gondolni is felejtős. Fos driver+gyenge hardveres képességek.
A videólejátszós rész se 100%-os. AMD-vel az összhatás, ami jobb, minden szépen működik, kiegyensúlyozottabb is, univerzálisabb, okosabb, jövőtállóbb a rendszer. Intelnél meg kiegyensúlyozatlan, erős, jó proci, és nagyon buta, bugos driverű erősen korlátolt IGP. Azért írtam, hogy az IB nagyon szépen javított, ahol kellett, úgyhogy várom majd nagyon az IB-Trinity összecsapásokat majd noti fronton.
És ott van az is, hogy notiba nem kell olyan erős proci, még az is sok, amit az AMD nyújt.
[ Szerkesztve ]
-
haddent
addikt
Erősebb az AMD gpu részleg meg minden, de éppen azért mert notiról van szó, minek? Procival meg nem jobban jár az intellel? A HD3000 is tökéletes full hd filmezgetésre erre-arre, még 1 kis játék is belefér, másra meg úgyse nagyon kell, nem? Hát még a HD4000! Vagy ez csak az én elképzelésem a notikról?
-
HSM
félisten
válasz
Mercutio_ #291 üzenetére
Persze, egyetértek, notiból is inkább AMD APU-sat ajánlok ismerősöknek, mint Intelt, ha nincsenek "extra" igények. Barátomnak is 3 éve egy Phenom2 X3-at raktam össze. Van, ahol az AMD-nél van a jobb ár/érték arány. Bár kiváncsi leszek, milyen lesz az új Trinity APU, notiba nagyon ígéretes, de az Intel is kitett magáért az IB-vel... Lesz itt csata noti fronton ősszel...
-
peti_s
addikt
válasz
Dexter-2000 #287 üzenetére
Különösebben szerintem nem jobban mint az SB-vel, mert nem lesz olcsóbb mint az SB, a teljesítménynövekedés pedig elhanyagolható nagyságú, egy átlagfelhasználót nézve.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Dexter-2000 #287 üzenetére
Jól ... senki sem fogja érezni alapórajelen a melegedést. Ez a jelenség csak komolyabb tuning mellett kellemetlen. Alapórajelen max. 2-3°C-ról beszélünk az SB-hez képest, ami elhanyagolható. Az IGP képességei miatt nyilván az Ivy a jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Dexter-2000
őstag
akkor ha jól értelmeztem a szöveget a mezei user ek csak jól járhatnak ezzel a procival ha nem tuningolják ügye?
-
04ahgy
nagyúr
De, válaszoltam:
"Válasszuk külön a jobban melegszik (több hőmennyiséget disszipál - wattban és jouleban) és a magasabb hőfokon üzemel (a hőelvezetés milyensége miatt mekkora hőmérsékletet ér el) fogalmakat, és akkor tudok választ adni.
Ugyanaz lesz a szituáció, mint itt is: kevésbé fog melegedni, de magasabb hőfokon fog üzemelni." - [link]
Tehát a szituáció az itteni (mármint az Ivy melegedése körüli), kevésbé melegszik, de magasabb hőfokon üzemel., ami megegyezik a fentiek értelmében azzal, hogy kevesebbet disszipál. Ha kevesebbet disszipál, akkor a Sandy esetében levű hűtéssel ekvivalens hűtés felülete kevésbé melegszik fel, alacsonyabb hőfokra, mert a kisebb disszipált mennyiséget kisebb deltaT mellett is leadja.
Továbbá itt is: [link].
Úgy néz ki, valóban átsiklottál felette.
HGyu
-
-
Ezek szerint tuning nélkül, vagy kis tuninggal, kis fesszel a 22nm-es technika energiatakarékosabb, de ha növeljük a feszt, akkor egy ponton lehet, hogy átfordul a dolog a régebbi 32nm-es technika javára.
Nagyon megnéznék egy ilyen SB <-> IB összehasonlítást különböző mértékű tuning esetén.
-
dezz
nagyúr
-
Ja értem, köszi!
Pedig régen milyen jó is volt peltierrel (+ bazi nagy hűtővel) 2GHz-en tolni az 1,4-es Tualatin magos PIII-S procit... -
Igen, ezt én is így gondolom, csak azért merültek fel bennem a korábban megfogalmazott kérdések, mert sokáig nem írta senki (vagy csak átsiklottam felette
), hogy a borda nem is melegszik annyira, azaz nem nagyobb a termelt hőmennyiség.
A peltier elemek is segíthetnek ilyen esetben, nem is értem, hogy miért nem terjedtek el jobban. Ennyire rossz a hatásfokuk? Mintha annak idején ez lett volna a kifogás ellenül.
A -10 fok a páralecsapódás miatt nem ideális szerintem, de biztos van erre is megoldás.
-
lenox
veterán
Elvileg a hoatadas sebessege a keresztmetszettol meg a homerseklet kulonbsegtol (vagy ha ugy tetszik derivalttol) fugg tobbek kozott, szoval ha adott a chipmeret (tehat a keresztmetszet), es pl. 25 fokos szobaban vagyunk, akkor lehet hocsovezni, meg erosebben fujni a bordakat, de akkor sem fog tobb ho atjonni az adott keresztmetszeten, csak ha a megfelelo magas homersekletkulonbseg kialakult. Szoval nem lehet ezen (marmint a szukseges homersekletkulonbsegen a chip belseje es a kupak koztt) valtoztatni. Nyilvan ha nagyobb feszt adsz, meg nagyobb frekvenciat, tehat az egysegnyi idore eso ho mennyiseget noveled, akkor nagyobb lesz ez a szukseges homersekletkulonbseg. SB eseteben a nagyobb felulet miatt ez a szukseges kulonbseg nyilvan kisebb. Viszont ugyanazt a homersekletkulonbseget konnyen elo lehet idezni, ha hidegebb van kint, pl. folyekony nitrogennel huti az ember a procit, es akkor rogton kiderul, hogy valojaban lehet tuningolni a procit.
Viszont maris latok egy piaci rest olyan folyadekhutes alkalmazasara, ami pl. -10 fokos folyadekot bir keringetni. -
klambi
addikt
nem toom mit izgulnak nekem laptop ha nagyon megadom neki akkor 81-2 fokra simán fel megy az i7, ha tuning is van akkor akár 90 fölé is!
meg a 105 °C Tjunction... -
Ezekkel én is tisztában vagyok, pont ezért kerestem a feltett kérdésekre a választ, mert nekem valahogy nehezemre esik elhinni, hogy a kisebb hőleadó felület miatt bekövetkezett magasabb hőmérséklet hatékonyan orvosolható lenne nagyobb hűtővel (ahogy a cikk írja), én inkább hatékonyabb hőelvezetést írtam volna, ami inkább a hőcsöveken műlik, mint a nagy méretű bordán és/vagy nagyobb fordulatszámú ventin.
Valami nekem azt súgja, hogy az melített melegedést csak fokozza a kis lapkaméret, az alap problémát inkább abban keresném, hogy a 22nm-es technika rosszabbul viseli a magas feszültséget. Ez persze csak találgatás, mivel nem láttam a topikban arra vonatkozó infót, hogy a SB X feszen Y frekin Z fokra melegszik, ellenben a IB meg forróbb azonos körülmények között. Az, hogy tuning esetén melegebb, nem mond semmit.
mod: ez közismert tény, hogy csak belül meleg? Mert pont erre kerestem a választ.
[ Szerkesztve ]
-
Georg17
tag
Ezt a tuning miatti lehúzást már a megjelenés napján sem értettem. Ez kb. olyan, mintha venne valaki egy 25 milliós Mercit, rátenne egy turbó feltöltőt, s lehúzná, mert nem bír csak 1.8-as töltést 2.2 helyett. Ennyi erővel bármilyen termékben lehet hibát találni. Inkább annak kéne örülni, hogy hasonló árban van, mint a Sandy. Majd lesz ez így se, akkor meg lehet majd sírni, hogy nem telik rá. Sokaknak már most sem telik rá. Nemhogy még tuningolja....
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A Haswell ennél nagyobb lesz, szóval nagyobb lesz a hőleadó felület is.
A Skylake esetében sok a kérdés, de szerintem a 14 nm ellenére is viszonylag nagy lesz, mert abba már Larrabee kerül. Azt nem tudom, hogy hány mag. Valószínű, hogy a négy procimag megmarad, és azt kiegészíti még pár MIC mag. Esetleg a procimagok számát kettőre csökkentik, és akkor több MIC mag fér el. A választási lehetőség adott.[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
A fogyasztás és a melegedés (elért die hőfok értelemben használva) nincs összefüggésben. A fogyasztás és a disszipált hőmennyiség viszont egyenes arányban van egymással, méghozzá 1:1-ben megegyeznek.
Ha a feszemelést úgy lövöd be, hogy tizedwattra annyit egyen, mint a SandyBridge, akkor hajszálpontosan ugyanannyit is fog disszipálni, mint a SandyBridge. Mindezt magasabb die hőmérséklet mellett, ha a hűtőborda, környezeti hőmérséklet, légáramlat megegyezik, mert ugyanazt a teljesítményt kisebb felületen kell elvezetni, ami magasabb hőfokot eredményez.
Ha lehűtöd (-190°C, folyékony nitrogén), akkor jobban is húzható (6500-7000MHz @ 1,9V), mint a SandyBridge. Ezek ugyanis coldbugmentes, feszültséggel szép szakaszon lineárisan skálázódó CPU-k a SandyBridge egész szériájával ellentétben.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Válasszuk külön a jobban melegszik (több hőmennyiséget disszipál - wattban és jouleban) és a magasabb hőfokon üzemel (a hőelvezetés milyensége miatt mekkora hőmérsékletet ér el) fogalmakat, és akkor tudok választ adni.
Ugyanaz lesz a szituáció, mint itt is: kevésbé fog melegedni, de magasabb hőfokon fog üzemelni.
Egy atomerőmű (mondjuk a Paksi) primerköre 350°C-nál nem igen üzemel magasabb hőmérsékleten, míg egy pillanatforrasztó páka hegye 450°C fölé is melegedhet üresjáratban. Az előbbiben a hasadás reaktoronként 1000MW hőteljesítményt is elér, utóbbi 75W-tal melegít.
HGyu
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Jhonny06 #211 üzenetére
villanyszámla egy dolog, elfogadható zaj mellett szépen lehűteni a cumót már más kérdés. 200-300kba meg nem fér bele 100k csak a házra/hűtésre, de még fele annyi se. onnantól meg nagyon is számít, hogy a proci 75 (lazán hűthető elfogadható hang mellett egy 5ks coolerrel) vagy 150Wot (a D14/SA/Phantek/K2 már nyáron is talán jó lesz a gyári, általában még elfogadható ventikkel) kajál be.
egyébként az a pár ezres egész addig vicces, amíg a húzott proci nem 5-8kt nyom a villanyszámlán, havonta. q66 topikban voltak erről sztorik...
másik meg az, hogy alaplapok se szerették annyira a folyamatos magas fogyasztást, 2-3 év 20x200on meg azért a legjobb lapoknak is odavert i7 alatt.
-
Van erről bármilyen teszt, ahol megmérik, hogy az IB esetén a hűtőborda is melegebb mint a SB esetén, vagy csak a proci hűmérője mutat többet azonos tuning mellett?
Illetve a procik (IB vs SB) fogyasztása akkor, amikor az IB kifogásolt magasabb hőmérséklete mutatkozik?
Ezek nélkül kételkedem a cikk állításában.[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
Az az igazság, ami a cikkben van. Átlagembernek semmit nem számít, mert nem sandy vs. ivy hőfokokat vet össze. Aki nem tuningol, annak sem számít. Aki tuningol, az ugyanúgy tud tuningolni, de a kisebb lapka-kupak közti hőátadó felület miatt hamarabb felmelegszik a lapkája, és hamarabb vége a tuningjának. Tuningra meg nincs garancia.
HGyu
-
Dexter-2000
őstag
örülnék ha az intel erre valami okosat produkálna különben lapátolhatják a procikat
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz
Mercutio_ #243 üzenetére
Ilyenkor mindig előkerül, hogy olcsóbb, mikor kiderül, mennyivel lassabb.
Persze, a maga kategóriájában elmegy, de mondjuk egy olcsó I5-ös rendszer mellett ha dedikált VGA-d van, már nem oyan jó az ár/érték/fogyasztás arány...
Szerintem alapórajelen szavazhatunk egy döntetlent az FX-8150 vs I7 920 meccsen, de játékok többsége alatt a régi I7 péppé veri az FX-et a jelentősen gyorsabb egyszálú teljesítménye okán. Ha meg mindkettőnél engedjük a tuningot, akkor már egyértelműen leüti a 950 (vagy a 920 is) 4Ghz-en az akármeddig meghúzott FX-et is.Én PS-ben illetve RAW feldolgozásnál ~30MB körüli RAW-okkal dolgozok, ha PS-be tolom át veszteségmentesen olyan 120MB-os PNG állományt gyárt a 18MP-es gépemből, ez a Short Stroking-al is gyorsított RAID0-ba kötött két WD black winyókkal egy másodpercnél rövidebb idő alatt töltődik be a 8GB ramomba, ugyanis ~9ms a keresési idő és 200Mb/sec feletti szekvenciális olvasást tudnak a rendszerpartíción. Innentől pedig 100%-ban a procinál a labda.
A ramszükséglet pedig ügyes beállításokkal azért kordában tartható.
Ne érts félre, nem vagyok Intel-fanboy, de sajnos az I5-I7 vonalra az AMD-nek a mai napig nincs értékelhető válasza, sajnos a Bulldozer amilyen jó koncepció, annyira nem sikerült a gyakorlatban megvalósítani. Talán majd a Trinity/piledriver szépít a dolgon. Én is örülnék, ha újra lehetne árverseny, elhiheted, az mindig jót tesz a piacnak.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
Szvsz egy fele annyiba kerülő és legalább 30W-tal kevesebbet fogyasztó procitól nem olyan rossz eredmény
Az integrált VGA miatt én csak az ilyen procikat nézegettem, de ár, és fogyasztás tekintetében inkább az FX 8150-nel kellene összenézni az i7-et nem?PS-nél egy SSD és lehetőleg minél több ram többet dob a dolgon, mint a proci, lévén ott a nagy RAW-file-ok miatt ezek is erősen befolyásolják a sebességet.
-
-
HSM
félisten
válasz
Mercutio_ #238 üzenetére
Hasonlítsd össze: [link]
Nem egy teszt van, ahol több, mint 50%-ot is ráver sebességben, alapórajelen.
Ha meg a 950-hez hasonlítod, ott van pár teszt, ami a 920-nál nincs, ott is van pár csúnyább verés. [link]
Pl. egy Visual Studio projekt fordítása fele idő alat, de a renderelések, photoshop előny is napi rutinban jelentkezik.
Játékokban se mindegy, egy erősebb proci sokkal folyamatosabb élményt ad, mégha ez az FPS-ekben alig-alig mérhető is, kevés helyen csinálnak statisztikát a minimum FPS-ekből. Pl. a GTA4-nél, amit régen sokat játszottam, a 920-at is 3700-ra kellett húzni, hogy maximálisan ki tudjam hajtani az 5850-em, itt pl. egy 3850-el halvány esélyem se lett volna a megfelelő élményfaktor elérésére.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Bocsánat.
valóban k. sok mindent elírtam, és kiforgattam a szavaid. Túl fáradt voltam
Köszönöm hogy helyesen levezetted.
"Azt is figyelembe vetted, hogy ha a vized hőfoka megemelkedik, akkor a radiátor és a környezet közötti hőáram a hőfokkülönbséggel négyzetesen arányosan növekszik? Tehát a leadható hőmennyiség 20 fokos szobában 35 fokos radiátor esetén 9-szerese a 25 fokos radiátorénak?"
Rth(ca)-t számoltam (volna), szerintem nem csökken a hőellenállás attól hogy egyik végén elkezdjük melegíteni a rendszert, ettől amit leírtál még igazElkezdtem nyálazni a doksikat, most már kíváncsi vagyok
-
attiLANte
tag
"Azt is figyelembe vetted, hogy ha a vized hőfoka megemelkedik, akkor a radiátor és a környezet közötti hőáram a hőfokkülönbséggel négyzetesen arányosan növekszik? Tehát a leadható hőmennyiség 20 fokos szobában 35 fokos radiátor esetén 9-szerese a 25 fokos radiátorénak?"
Van erről valami részletes levezetés/leírás/mérés esetleg?
Csak mert a természetes konvekció pontos meghatározása kicsit bonyolultabb ennél, kényszerhűtésnél pedig ekkora hőmérséklet-különbség nem hinném, hogy számottevő hatással lenne az áramlásra (ezáltal a hőátadási tényezőre)... -
Mindig mondtam, hogy a kis lapkaméret miatt nehezebb elvezetni a hőt... Ez más esetekben is megmutatkozik.
-
Reggie0
félisten
válasz
ezcsakmuacc #229 üzenetére
Nem eleg jo.
-
atti_2010
nagyúr
válasz
ezcsakmuacc #230 üzenetére
Én sem, de használd a szerkesztés gombot mert letolnak.
[ Szerkesztve ]
-
ezcsakmuacc
csendes tag
azt megértem ha a sima 2magos procikat huzigálja az ember, de ennek nem látom értelmét
-
ezcsakmuacc
csendes tag
az ég szerelmére. nem értem minek húzni ilyen procikat? nem elég jó? más örülne még húzás nélkül is neki. sohasem értettem az ilyen nagy cpu-k húzásának értelmét
-
04ahgy
nagyúr
válasz
#16939776 #226 üzenetére
Kiforgatod a szavaimat, mert én ezt írtam: "a 35°C áll közelebb a valós értékhez, mint a 22°C."
Ha a valós érték 29°C, akkor már közelebb áll a 35-höz, mint a 22-höz. Ez egyszerű középérték számítás.
Mindamellett a fogalmakat, mértékegységeket helytelenül használod, ez nem alapozza meg a bizalmat az általad leírt vagdalkozás felé.
A mérendő rendszerrel önmagával továbbra sem lehet mérni, akármit és akárhogy kalibrálsz és akármit szennyezel a mérendő rendszerben levő p-n átmeneten.
A kelvin mértékegység jele K.
Itt: "deltaT=Pd*Rth(ca)=150W*0,5W/K=75K°" ha az általad beírtakat összeszorozzuk mértékegységestől, akkor nem K lesz a kapott dimenzió, hanem W^2/K.
Mindenesetre a kalkulációt a 29°C-os értékre levezetve (és az egyenletet helyesen felírva, azaz ha Celsius-ban helyettesítem be a hőfokokat akkor csak °C/W dimenziót kaphatok, nem W/K dimenziót, ahol még a dimenzió reciprokát is sikerült kikeverned):
Rth(ca) = [T(c)-T(a)] / Pd(idle) = (302K - 293K) / 30W = 0,3K/W (jelentése: 0,3 kelvinnel emelkedő hőmérséklet disszipált wattonként, fordítva nem ezt jelentené).
A kapott 0,3K/W értékkel továbbszámolva pedig dT/dP = 0,3 K/W ---> dT = 0,3 K/W * 150W = 45K = 45°C.
A szobahőmérsékletet, a dT(jc) általad megadott értékét is figyelembe véve ez:
20 + 10 + 45 = 75°C félvezetőátmenet hőmérsékletet eredményez.
Azt is figyelembe vetted, hogy ha a vized hőfoka megemelkedik, akkor a radiátor és a környezet közötti hőáram a hőfokkülönbséggel négyzetesen arányosan növekszik? Tehát a leadható hőmennyiség 20 fokos szobában 35 fokos radiátor esetén 9-szerese a 25 fokos radiátorénak?Folytatod az áltudományoskodást még egy kicsit?
HGyu
-
Mans20
addikt
Kíváncsi leszek a haswell meg skylake-re hogy milyen meleg lesz,ha ez a ivy jobban melegszik mint a szandi.
-
törölt tag
Lehet kalibrálni, két különböző szennyezésű pn átmenetből (nyitó feszültségük eltérése miatt lehet abszolút értéket MÉRNI és nem kell a mérendő rendszeren kívüli referencia, de mindegy...
Ha valóban Rth(ca)= (Tc-Ta)/Pd(idle)=(35-20)/30W=0,5W/K-es érték elég szarul hangzik nekem.
Ez azt jelentené hogy megtépve mondjuk szabaduljon meg 150W-tól a cpu akkor azt jelenti hogy deltaT=Pd*Rth(ca)=150W*0,5W/K=75K°-el kellene a környezet felett lennie a tok hőmérséklete.->95C° lenne... és a tok és die között is van hőellenállás, tehát már legalább 100C-ot nyaldosná a maghőmérséklet. ekkor pedig csak 70C° -ot hazudik a lelkem, úgy hogy ekkor a vga-val együtt csinálnak 35C-os vizetKérdem én még mindig reális a 35C°???
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz
#16939776 #220 üzenetére
HSM-nek teljesen igaza van. Olvasgass többet Intel speckókat. Amúgy ez meg nem mérés, hanem max. indikáció, ugyanis a mérendő rendszerrel önmagával történő "mérés" a mérés fogalmának értelmében nem nevezhető mérésnek.
Engem nem érdekel, milyen 45nm-est hajtottál hány fokon, de a fizika törvényeinek, a fém és a szilícium hővezetési tényezőjének ismeretében könnyen belátható, hogy ugyanazzal a vízzel, ugyanolyan külső hőmérséklet és ugyanolyan Rth(ca) (case-ambient, tehát procitok-környezet) esetben a 35°C áll közelebb a valós értékhez, mint a 22°C.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Ennyi. Tuningra meg nincs garancia.
HGyu
-
-
atti_2010
nagyúr
A 212 hozzászólásomra reagáltál ami így szólt:
A Llanohoz képest nem olyan jó és a Trinity jobb is lehet fogyasztásban mint a Llano, lehet hogy nem lesz jobb az Ivy-nél de messze sem lesz tőle.
Én pedig azt kérdeztem hogy hogy kerül az I7-920 az Ivy, Llano,Trinity mellé.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Nekem már sb-n is soknak tűnik az idle 35C° 1,6Ghz@0,98V-nál előtte egy "szar" 45nm-est hajtottam ami fix 1,2V-on, 2,5Ghz-n volt (idle) 22C°-os ugyan azzal a vízzel, ugyan úgy négy mag
Nembaj ennek ilyennek kell lennie, okuljanak belőle!
Tick...
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz
atti_2010 #212 üzenetére
Egy I7 920 tuning nélkül is megeszi reggelire a legerősebb Liano-t is.
Fogyasztásban is.
Ha meg húzod, hjajj... A fogyasztása is nő, de olyan sebességet lehet vele elérni, amire nem egy Liano, de egy X6-os Phenom2 se lesz soha képes. Sőt, valószínüleg egy 8-magos Bulldozer se.
És ezt nem csak a levegőbe írom, ez tesztekkel alátámasztott.
Legyen igazad, hogy a Trinity felzárkózik, de a jelenlegi portfóliójuk azért hagy maga után némi kívánnivalót, de legalább már az áraik kezdenek kedvezővé válni a teljesítményükhöz képest.[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
válasz
djculture #163 üzenetére
"fx4100 gyártását is befejezték, túl olcsó volt."
Nem azért. Az FX41xx a legrosszabbul sikerült Zambezikből került ki. Ahogy javult a kihozatal, egyre kevesebb 41xx "keletkezett" és egyre több 6xxx, 8xxx - amiket viszont így már olcsóbban is adhattak.
"Régen legalább volt egy butított széria is olcsón most meg marad az apu"
APU-ból is lesz olcsó.
"amihez úgyis vesz az ember egy diszkrét vga-t. Beépitett radeon-t a legtöbb ilyen asztali pc-ben dísznek van. Nem tudom mit erőltetik ezt az apu-s baromságot asztali fronton, hordozható eszközöknél látom értelmét."
Dark silicon, GPGPU, OpenCL mondanak valamit?
-
krisztofer55
tag
Azt, hogy sz@r a cucc, azért nem mondanám én sem. Ez kicsit szerintem erős volt.
Nagyon nehéz szerintem már előre lépni, egy fejlesztésben lehetnek "negatívumok".
Ez nekem nem az, mert én nem fogok tuningolni. Minek? Gyakorlati jelentősége nincs számomra.
-
HSM
félisten
válasz
djculture #170 üzenetére
Igazából a Core2 óta ugyanaz a motyó, csak mindig némi ráncfelvarrással...
(#171) Kotomicuki: Ami a IB-nél meleg, az a mag, mivel nem tudja elég gyorsan leadni a hőjét. Ellenben a leadnivaló nem valami sok, összességében kevesebb, mint SB esetén. Tehát a processzorban ha esetleg melegebb is lesz azonos hűtéssel, de körülötte hűvösebb. Meglátjuk, hogy fognak muzsikálni, de szerintem összességében könnyeben hűthető NB procik lesznek belőlük.
(#178) Keldor papa: Tudom, hogy nem lesz még, de ez nem véletlen. Először legyártják ezeket, nyernek csomó tapasztalatot, aztán majd ha elég jó lesz brutál szerverekbe is mind a gyártástechnológia, mind az alaposabb tesztelésre is marad idő, meg bejönnek a tapasztalatok, majd akkor elkezdik gyártani szépen a 8-10 magos s2011 szervereket és a belőlük butított extrém asztali motyókat. Azok tuti jobban fognak menni tuningban is.
Na, ha majd azok se fognak úgy menni, ahogy kéne méregdrágán, na majd akkor azt mondom, jogos a bosszankodás, de szerintem ilyen nem lesz.
-
atti_2010
nagyúr
Szerintem a nagy tuningokat és a hatalmas CPU növekedéseket innen nyugodtan el is lehet felejteni, legalábbis ameddig a szilíciummal dolgoznak.
-
Utukki
csendes tag
Szia
Nem Neked szántam a hozzászólást, a cikket elolvastam, korrekt. A véleményem írtam le, elsősorban azoknak szánva, akik miatt ez a cikk egyáltalán megszületett (akik ezen a fórumon is szép számmal képviseltetik magukat). Akik síránkoznak egy nem is létező probléma miatt, mert nem lesznek többé menő csávók, ha nem csikarnak ki a prociból +30 százalékot.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az Intel elismeri, hogy az Ivy Bridge az előző generációnál jobban melegszik, de ez teljesen normális.
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DJI topic
- Autós topik
- Opel topik
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Tkomos box más szolgáltató netjén.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...