Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Petykemano

  addikt

  válasz -FreaK- #15 üzenetére

  Jelenleg két FD-SOi node kapható/várható a piacon. Az egyik a Samsung 28nm-es noda-ja, amit az ST-től licencelt. Erről sok infó nincs, pedig elvileg már használható. Úgy hallottam, hogy pár kisebb Qualcomm SoC-ot fognak ezen gyártani.

  A másik aspiráns a GF 22FDX családja, amelyiknél a risk production idén év végén indul.

  Négy probléma van az FD-SOI-val:
  a) Későn érkezik. Ha még a 14/16finfet előtt, vagy azzal párhuzamosan érkezett volna, akkor lehet, hogy némely termék esetén használták volna. De így, ilyen későn elég valószínűtlen, hogy komoly hírű/nevű terméket gyártsanak rajta. Elképzelhető, hogy 2017-ben kis példányszámban forgalmazott termékek, vagy amelyek esetén fontosabb az ár, mint a teljesítmény, megjelennek rá. De én nem tudok ilyenről.
  b) Nem jobb, mint a finfet. Lényegesen jobb fogyasztása van, mint a 28nm planárnak, de annyira nem tud magasra lőni, mint a finfet. (Aztán a fene tudja, mert például sokan szidják a 14LPP-t, hogy az egy mobil socokra tervezett node, és szintúgy nem kifejezetten alkalmas nagy CPU-k vagy GPU-k gyártásához.)
  Mindenesetre tehát nem jobb, mint a finfet, nem is annyira sűrű, a 28nm-hez képest előrelépést jelent, miközben annál nem sokkal drágább, jóval olcsóbb, mint a fintet. De késő. Ha valaki elkezdett már valamit finfetre tervezni, azt - szerintem - nem fogja visszatenni FD-SOI-ra, legalábbis nem 22FDX-re.
  c) A finfetnél főleg a tervezés és a gyártás drágább, az FD-SOI esetén az ostya. Ez azt jelenti, hogy ha kellően nagy számban gyártasz valamit, akkor arra jól terül a jóval magasabb tervezési költség. Ebből megint az következik, hogy akkor éri meg, ha kis példányszámban fogsz gyártani, mert akkor kicsivel drágább gyártás mellett megúszhatod a nagyon drága tervezési költségeket.
  d) Nem kínálják a gyártók, nincs verseny, és nincs gyártási és kapacitási biztonság. Amíg csak a GF (+ 1-2 kisebb gyártó foglalkozik ezzel), az olyan szintű kitettséget jelent, amelyet lényegi fejlesztésnél merész dolog bevállalni. Ezzel szemben a finfetet kínálja 3 nagy gyártó is. Szépen hangzanak a slide-ok a 22FDX-ről, de a GF pont nem arról híres, hogy időben és megfelelő minőségben szállítja a gyártástechnológiát. Ez óriási kockázatot jelent. Ezért elég valószínűnek tartom, hogy csak rétegtermékek fognak készülni rajta.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz -FreaK- #17 üzenetére

  A GF átvette az IBMtől a stafétát. Állítólag készül egy High Performance 14nm Fd soi node elsősorban az ibm számára. De úgy vélem az IBM - gf biznissznek a lényege az lett volna, h az ibmnek ne kelljen viselnie ennek fejlesztési költségeit, miközben a node mások számára is elérhetővé válik. Nekem a GF 10nm finfet terveiről nem rémlenek pletykák, így lehet, hogy ők akkor visszaléptek a soi útra.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés