Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ASRock lapok általában
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Húsz százalékot ver az 5060 Ti elődjére?
- Apple MacBook
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pingüino
senior tag
Így nagy vonalakban elmondva már hallottam, de ez így ebben a formában sántít, hiszen két ugyanolyan gyártástechnológia között azért lehet bőven különbség tranzisztorsűrűségben. Plusz a tranzisztorsűrűség függ az adott design-tól is, míg a gyártástechnológia viszont elvileg fix. Valami pontosabb meghatározást nem tudsz véletlenül?
-
Pingüino
senior tag
Sosem néztem még utána rendesen, de azért érdekel a dolog.
Most ha jól értem, amit találtam, korábban elvileg a kapuméret (gate length) jelentette a litográfia méretét, bár a gyártók akkor is eltértek tőle kis mértékben. Továbbá ha jól olvastam, utoljára a 28nm környékén használták ezt a meghatározást. Utána jött a finfet.
A kérdés, hogy most mi alapján határozzák meg a litográfiát? Csak úgy adhoc nem írhatnak rá bármit. Akkor már intel is 7nm-en járna, vagy lentebb. Valami alapja van a meghatározásnak, attól, hogy fizikailag nincs a 7nm-es node-on 7nm méretű objektum. Azt meg tudja valaki mondani, hogy mi ennek a meghatározásnak az alapja? -
Watchdog
aktív tag
Micimackó is lépeget a mézesbödön felé: [link]
-
Pipó
őstag
Szergej Bubka 1 centinként haladt fölfelé és milyen jövedelmező volt neki. Ezeknek lefelé a töredéke elég, mégis jól keresnek vele.
-
Reggie0
félisten
válasz
andy19770128 #3 üzenetére
Mert nincs benne 7nm, de meg 12 se...
-
Geri Bátyó
addikt
Teljesen jól csinálja a TSMC. Eleve azok fognak a half-node-ra váltani, akik az előtte lévő full-ra is későn váltanak, mert megvárták, amíg olcsóbb lesz, illetve a nagy cégek az olcsóbb chipeket is ezen csinálhatják, ami meg nekik bőven ráér.
-
dokanin
aktív tag
Mindenesetre a 30% körüli tranzisztorsűrűség növelés elég komoly. Lényegesen nagyobb fejlődés, mint amit a prociknál megszoktunk.
-
Petykemano
veterán
válasz
ez jobb
[link]
lent a táblázat -
törölt tag
válasz
-
haxiboy
veterán
Meddig tudnak még lemenni? Pár éve még az 5nm-t is úgy emlegették mint a határ szilikonnal az alagúthatás miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A DigiTimes információi szerint az 5 nm-es gyártástechnológia half-node-járól lesz szó.
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASRock lapok általában
- Politika
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Diablo II: Classic és Resurrected
- Gyúrósok ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24+ 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MSI RTX 5080 16GB GDDR7 VENTUS 3X OC - Új, 3 év garancia - Eladó!
- SAPPHIRE RX 6900 XT 16GB GDDR6 TOXIC OC Eladó!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 512GB Black Titanium - 1ÉV GARANCIA- Kártyfüggetlen,94% Akkumulátor, IV52
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 512GB Blue Titanium - 1ÉV GARANCIA- Kártyfüggetlen, 96% Akkumulátor, IV51
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Már 30 000 Ft-tól BONTATLAN. Részletfizetés .Gamer szék noblechairs ICON Valódi Bőr Konyak
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 dokkoló (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- LG UltraGear Gaming Monitorok: ÁPRILIS MADNESS -30%
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest