Hirdetés

2019. július 22., hétfő

Hozzászólások

(#1) anaqer


anaqer
(PH! kedvence)

"2 TB-os VGA, gyorsuló Titan, dagadó BKK-botrány"

Találd meg a sűrűben az érdemi témát!

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#2) Jhonny06 válasza anaqer (#1) üzenetére


Jhonny06
(PH! kedvence)

Az nem SSD akart lenni? :DDD

Niche parfümök szórófejes üvegben, különbözo kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. https://bit.ly/2Tz8UbE

(#3) KAMELOT


KAMELOT
(PH! félisten)

Valahogy nem írnak semmiféle ilyenekről! 2TB-s SSD akart lenni! :DDD

V1200 - 8CORE - 4K

(#4) ZuluMASTER


ZuluMASTER
(lelkes újonc)

Nem tudom mit szivtatok,de én is kérek... :DD https://www.youtube.com/watch?v=BSvZmqX0VqQ

Minden publicitás jó, kivéve a nekrológot.

(#5) SkyLine3000


SkyLine3000
(PH! addikt)

Csatlakozom! Azért az a 2 TB-os vga nagggyon duuurva (ugrás lenne lenne a 2-4 esetleg 8 Gb-os vga-k után)... Meg aztán minek? Hova? Kinek?
Nyilván elírás és valszeg tényleg ssd akart lenni.

(#6) Snip3r_HUN válasza Jhonny06 (#2) üzenetére


Snip3r_HUN
(PH! kedvence)

Nem,ha olvastad a cikket. ;)

“Az igazi nyalánkság az első, piaci elérhetőségre szánt Radeon Pro SSG lesz, ami tulajdonképpen a Vega 10-et a 16 GB-nyi HBM2 mellett kiegészíti még 2 TB SSD-vel is. Ezt az AMD kifejezetten a 8K-s videók valós idejű szerkesztésére szánja, ahol rendkívül fontos, hogy legyen kellő mennyiségű fedélzeti tár a GPU-hoz közel, különben a folyamatosságnak lőttek. Ennek a terméknek az ára 7000 dollár lesz.”

[ Szerkesztve ]

In space, no one can hear your coils whine... | HP Omen 15 | PS4 Slim 1TB | Huawei P20 Pro

(#7) Snip3r_HUN válasza SkyLine3000 (#5) üzenetére


Snip3r_HUN
(PH! kedvence)

Nem elírás.

In space, no one can hear your coils whine... | HP Omen 15 | PS4 Slim 1TB | Huawei P20 Pro

(#8) Vesa


Vesa
(PH! addikt)

Nevetséges de inkább felháborító, amit azzal a szerencsétlen 18.éves sráccal csinálnak.
És akkor csodálkoznak, hogy minden fiatal fejvesztve menekül már ebből az "országból".

(#9) OkosTibi válasza Snip3r_HUN (#7) üzenetére


OkosTibi
(lelkes újonc)

oh pedig olvastam is anno de nem rémlett.

(#10) lenox válasza Snip3r_HUN (#7) üzenetére


lenox
(PH! addikt)

De amugy kb. Japanban 8k-znak, ott meg 300 MB/sec a video adatsebessege, illetve kifejezetten thunderbolt storage-rol vagnak. Szoval ez azert nem igy van, az amd oldalan is csak mellekesen van megemlitve a 8k.

(#11) Rodi 4.80


Rodi 4.80
(senior tag)

Az SSD miért memória? Mert "abból szipkázik" a HBC?
Lassan már VGA-kra írják a játékokat, nem oprendszerre, platformokra, a kártya már gép nélkül is elviszi a gémet :). Ja, nem, táp kell.

(#12) pomorski


pomorski
(őstag)

Amikor olvasgattam a cikket, akkor én is elírásnak véltem a 2TB-os vga-t, illetve az SSG-t. De azután rágugliztam és tényleg: [link]

(#13) aznem válasza Snip3r_HUN (#6) üzenetére


aznem
(kvázi-tag)

Bocsánat, a cikkben én továbbra sem találom az általad idézett szöveget. (Minden beillesztett linket nem néztem végig.) De fura, hogy a címben szereplő kijelentés, nem a cikkben szerepel.
Persze nem zárom ki a romló, öregedő szemem hibáját.

(#14) oriic válasza aznem (#13) üzenetére


oriic
(HÁZIGAZDA)

A 7-es hszben linkelt cikkben van a szoveg.

Live-Die-Respawn

(#15) aznem válasza oriic (#14) üzenetére


aznem
(kvázi-tag)

Köszönöm! Akkor csak az olvasási szokásommal van gond ;)

(#16) UnknownNoob válasza Vesa (#8) üzenetére


UnknownNoob
(kvázi-tag)

Inkább az a felháborító, hogy egy magát szakmai oldalnak valló portál is beállt a libsi média mellé és ott csúsztat, ahol csak lehet, hogy a kormányt és a hozzá köthető cégeket, szervezeteket rossz színben tüntesse fel.

Mi lesz a következő? Németországban sem volt terrortámadás, csak Abdulék elégedetlenek voltak és beruháztak egy kamionra? Ahhoz sem kell se hozzáértés, se komoly anyagi háttér.

Terrorizmusnak nevezünk minden cselekedetet, mely félelemkeltéssel (terror) próbál elérni bizonyos célokat. Horváth József arról beszélt, hogy a terrorizmusnak léteznek olyan fajtái is melyek számítógépes rendszerek megbénításával érik el a kívánt hatást, ezért egy DDoS támadáskor ennek gyanúja is felmerülhet.

Horváth József nem nevezte terroristának a támadást indítókat, sőt konkrétan a mostani esetről az első bekezdésben - ahol a terrorizmusról van szó - nem is nyilatkozott. A jelenlegi esetről annyit mondott, hogy "A politikai szándék egyértelmű". Ezt a megkérdezett szakértő is alátámasztotta, idézem:

"az elégedetlen szakmabeliek, akik nem értettek egyet a fiatal fiú meghurcolásával, egyszerűen befizettek egy ilyen szolgáltatásra"

A megkérdezett szakértő a támadás menetét magyarázta el, míg Horváth József a felmerülő nemzetbiztonsági kérdéseket taglalta. A két szöveg megfér egymást mellett, sehol nincs ellentmondás, de természetesen muszáj volt úgy összevágni, hogy a hülye BKK, Orbán meg faszomtudja már megint a terrorizmussal meg gyűlöletkampánnyal jön, közben meg meghurcolják szegény önjelölt etikus hacker gyereket.

Azért azt megkérdezném azoktól akik ennyire védik ezt a gyereket, hogy ti mit csinálnátok ha egyszer engem találnátok a nappaliban ahol épp az ékszerekkel megrakott tatyómmal próbálok elsurranni. Természetesen azt mondanám, hogy én "etikus" betörő vagyok, csak azt akartam megmutatni, hogy szar a bejárati ajtón a lakat. Ja és az emailedet is nézd meg mert miután megcsináltam a bűncselekményt emailt is küldök. :W

Gondoljatok már bele milyen következményei lennének ha mindenhova be szabadna törni etikus hackerkedés címszóval. Agyrém hogy mindenki beszopja a 444 moslékát.

[ Szerkesztve ]

(#17) sNake^ válasza UnknownNoob (#16) üzenetére


sNake^
(kvázi-tag)

Amúgy ha a szituációt értelmezni tudnád, akkor a gyerek nem ,,betört a lakásodba, és az ékszereidet pakolta épp ki'' hanem mondjuk sétált a utcán, nézte az üzleteket, és amikor az ékszerész végzett, majd elment az üzletből, a srác megnézte, hogy be van-e zárva az ajtó. Nem volt. Elmondta az ékszerésznek, hogy né, te b@rom, nem zártad be az ajtót, legközelebb próbálj meg odafigyelni. Tehát az ékszerész ahelyett, hogy adott volna egy fülbevalót a srácnak, ráhívta a rendőröket.

És gyakorlatilag mindenhova be lehet törni white-hatként. Találok egy bugot egy online banking cuccban amivel beléphetek nagyapám accountjába? Elmondom a szakértőnek aki mondjuk a szoftot írta, a bank meg megköszöni, lehozza a helyi újság, hogy mekkora tehetség vagyok. Talán még pénzjutalmat is kapok.

Érdekes dolog, hogy mindent rá lehet kenni a liberálisokra itt, vagy a konzervatívokra más országokban, de senkinek sincs egy csepp józan esze sem (Értsd: common sense... De a common sense sem olyan common... - kövezzétek meg Voltaire-t érte, ne engem...

Ha indulsz, ha érkezel, éjjel-nappal étkezel.

(#18) hugi0


hugi0
(őstag)

:R

"Nyalazd meg a Balherem !" 1987 Gamma tanmuhely

(#19) UnknownNoob válasza sNake^ (#17) üzenetére


UnknownNoob
(kvázi-tag)

Látszik, hogy jó lesz amikor azzal indul, hogy hurr-durr ha nem lennél hülye hozzá bla bla bla... :C
A gyerkőc nem csak rájött, hogy bele lehet nyúlni, hanem bele is nyúlt, tehát be is ment az ajtón, sőt még lopott is. Az más kérdés, hogy nem lett belőle baj, de ettől még ugyanúgy bűncselekmény.

Ja te csak úgy tök véletlen találsz egy hibát. Tök véletlen belépsz egy másik ember accjába. Átutalsz a saját számládra 500 millát. Véletlen. :K

A mi kis hősünk tudniillik ki is használta a biztonsági rést, nem csupán felfedezte.

Tudott a cég a gyerekről, megkérték hogy belenyúljon? Ha ez a gyerek white hat, akkor én meg batman vagyok. Mindjárt fogom is a baseball ütőt, megyek szétverni néhány tolvaj fejét, aztán szapulom a kormányt, mert le akarnak csukni.

Talán nem kéne autistának lenni. Nem kinevezem magam etikus hekkerentyűnek, hanem szólok a cégnek és megvárom az engedélyt mielőtt szándékosan baszogatni kezdem a rendszert.

[ Szerkesztve ]

(#20) Snip3r_HUN válasza UnknownNoob (#19) üzenetére


Snip3r_HUN
(PH! kedvence)

A BKK-nál vagy a T-Systems-nél dolgozol ? ;]

In space, no one can hear your coils whine... | HP Omen 15 | PS4 Slim 1TB | Huawei P20 Pro

(#21) L3zl13 válasza UnknownNoob (#19) üzenetére


L3zl13
(PH! félisten)

Ha lopás lett volna, nem szól a cégnek a hibáról.
Valóban nem lett belőle (nagyobb) baj. Pont a srác tettének köszönhetően.

Ami a nevetségesnek szánt példádat illeti, ha ugyanezok fejlesztik a banki rendszert mint a BKK rendszerét, akkor simán elképzelhető. Kb pont olyan szintű programozási hiba volt a bérletvásárló rendszerben ami egy ilyen téves utalást lehetővé tenne.

[ Szerkesztve ]

Aki hülye, haljon meg!

(#22) UnknownNoob válasza L3zl13 (#21) üzenetére


UnknownNoob
(kvázi-tag)

Azon, hogy bűncselekmény-e vagy sem nem változtat, hogy mit csinálsz utána.

Nem én találtam ki a bankos példát, ha megnézed én is már egy meglévő hsz-re reagáltam.

(#23) Rodi 4.80 válasza UnknownNoob (#19) üzenetére


Rodi 4.80
(senior tag)

Ez itt nem a nyócnyócnyóc!

(#24) UnknownNoob válasza Rodi 4.80 (#23) üzenetére


UnknownNoob
(kvázi-tag)

basszus, lebuktam :B

[ Szerkesztve ]

(#25) brumi1024 válasza UnknownNoob (#19) üzenetére


brumi1024
(PH! kedvence)

Van fogalmad arról, hogy mi volt a hiba és ezt hogy lehet kideríteni, hogy tényleg az? Mert addig oké, hogy a szerver fele irányított kérésben átírok egy látványosan nem odavaló számot, de még reménykedem benne, hogy csak 80%-át írták a kódnak a billentyűzetet teljesen véletlenszerűen püfölő majmok, és legalább szerveroldalon működik egy szűrés, ami visszadobja a vételt. Ha lenne közöm ahhoz, hogy használjam a BKK bármiféle szolgáltatását (szerencsére nincs) és észrevennék egy ilyen hibát én is megtettem volna. Csak hogy kontextusba helyezzem ez nagyjából olyan baki, mintha fejjel lefelé próbálnám meg a lábast levesfőzésre hasznàlni a mélyhűtőben.

[ Szerkesztve ]

(#26) #96349952


#96349952
(törölt tag)

Jééé de érdekes, arról valahogy elfelejtődik szót ejteni, hogy a jószándékúhekkergyerek korábban a Szerencsejáték ZRT honlapján használt ki egy biztonsági rést és generált magának pénzeket... Illetve nagy eséllyel összejátszott az Index szennylappal, akik a betörés után 22 perccel már készen is voltak egy több ezer karakteres cikkel az esetről, sőt már a BKK-nál is érdeklődtek, hogy mi a sztori, majd 22 perccel az eset után kitették a cikket a főoldalra azzal a cseppet sem rosszindulatú zárással, hogy "az ügyben megkerestük a BKK illetékeseit, de kérdéseinkre még nem válaszoltak". Nahh, hát ennyit erről, meg a hekkerek Petőfijéről.

Ja, és mekkora véletlen, ezzel egy időben meg megy a DDOS támadás megint csak a BKK ellen, egy olyan háttér infrastruktúrával (teljesítmény alapján szakemberek által feltételezve), amit csakis olyanok követhetnek el, akiknek van mit a tejbe aprítani, vagy ellátták őket a szükséges, eléggé drága infrastruktúrával. Hogy micsoda véletlenek vannak, hát nem?

[ Szerkesztve ]

(#27) L3zl13 válasza UnknownNoob (#22) üzenetére


L3zl13
(PH! félisten)

"Azon, hogy bűncselekmény-e vagy sem nem változtat, hogy mit csinálsz utána."

Ez nem igaz. Az hogy mit csinálsz utána, sokat elmond arról, hogy mi volt a tett motivációja. És a büntetőjogban sok esetben a motivációtól függ, hogy valami bűncselekmény-e vagy sem.

A bankos példát pedig nem te találtad ki, te csak továbbköltötted. Én pedig erre reagáltam.
Eleve, véletlenül belépni valaki másnak az accountjába egy bug vagy feature(!) miatt nem is olyan valószínűtlen. Persze, ha egy banki rendszerben ilyen van az már nagyobb gáz. De mint mondtam, ha ezek a fickók fejlesztenék, simán előfordulhatna. :)

Aki hülye, haljon meg!

(#28) L3zl13 válasza #96349952 (#26) üzenetére


L3zl13
(PH! félisten)

A második támában olvasd el az erről szóló cikket, és még inkább a hozzá tartozó hozzászólásokat. Bár a következtetés, hogy dühös "szakmabeliek" okozták az oldal elérhetetlenségét, elhamarkodott, de hogy bármiféle pénzes háttéremberre volna szükség ahhoz, hogy egy oldalt DDOS-oljanak az totál baromság.
Azok a bizonyos "szakemberek" akik ilyet feltételeznek inkább csak nevetségesek, tekintve hogy az általuk említett adatok alapján nemhogy terrortámadást, vagy Soros által pénzelt bérhackereket nem lehet feltételezni, hanem még az is kétséges, hogy egyáltalán volt-e támadás, vagy csak a szerver is hasonló szakértelemmel készült, mint maga a weboldal.

Aki hülye, haljon meg!

(#29) JoeCockBill válasza #96349952 (#26) üzenetére


JoeCockBill
(senior tag)

höhö. már az elején kíváncsi voltam ezt hogy kenik majd sorosra, gyurcsányra, gyíkemberekre, gonosz zsidó háttérhatalomra. de ez nagyon kreatív. tetszik

(tényleg) új dalunk: https://youtu.be/F9Ns3qbHqSw

(#30) #96349952 válasza JoeCockBill (#29) üzenetére


#96349952
(törölt tag)

Van, akinél még mindig működik ez a mindenre bedobom gúnyosan a soros-gyíkember-gonosz zsidó (chemtrailt kihagytad, ejnye-bejnye...) panelt, amivel hátha sikerül komolytalanná tenni minden számomra politikailag-társadalmilag nem tetsző kijelentést? Ráadásul legalább annyira egyedi ezt használni, mint tizenévesen Converse cipőt hordani, nagy egyéniségre-egyediségre és még nagyobb intellektusra vall... Ja igen: Höhö. Mint a magasabb intellektus pazar megnyilvánulása ugyebár...

(#31) #96349952 válasza L3zl13 (#28) üzenetére


#96349952
(törölt tag)

A cikk amit említesz feltételezéseken alapszik, semmiféle konkrétummal nem szolgál azt illetően, amit állít - vagy inkább hamis módon sugallni szeretne. (Azért hamis módon, mert nem rendelkezik semmiféle bizonyítékkal.) A szerző lezárja a témát azzal, hogy „nagy valószínűséggel”, aztán kész. Bagatellizálja a problémát, ráadásul úgy, hogy nem tud bizonyítani. A hozzászólásokat pedig teljesen felesleges olvasgatni - de inkább komolyan venni. Nagy része jól behatárolható politikai-társadalmi-elvi kiindulási pontokkal rendelkezik, amit én nem tudok sem figyelembe, sem komolyan venni, és alapvetően károsnak tartok, mondandójukkal egyetlen közös kapcsolódási pontom nincs, tökéletesen ellentétes oldalon állnak, így irrelevánsok a többnyire csak üres gúnyolódásig jutó hozzászólásaik.

És még mindig: A Szerencsejáték ZRT oldalán pénzt lopkodó etikushekkergyerek ténykedése és a DDOS támadások ugye csak teljesen véletlenül fedték le egymást időben? És az Index képes volt a támadás megtörténte után 22 perccel kitenni az oldalára egy cikket a támadás tényéről és ugyanebben a cikkben kijelentették, hogy a BKK nem válaszolt a kérdéseikre. Tehát 22 perc alatt tudomást szereztek a dologról, megbizonyosodtak annak valószerűségéről, megkérdezték levélben a BKK-t, megírták és kitették az anyagot (komoly kutató munka előzhette meg…). Gondolom ez így oké, meg az is, hogy percek alatt vártak választ egy vállalattól egy ilyen horderejű ügyben. Nahát-nahát… Vagy esetleg már akkor kész volt a cikk, amikor az etikushekkergyerek még el sem kezdte a kis akcióját…

[ Szerkesztve ]

(#32) L3zl13 válasza #96349952 (#31) üzenetére


L3zl13
(PH! félisten)

A következtetés amit levonnak feltételezés, de az viszont tény, hogy vásárolhatók az interneten keresztül botnetek. És az is hogy ehhez nincs szükség milliárdos vagyonra.
Persze megértem, hogy annak ellenére, hogy ez egy egyszerű és logikus alternatívát kínál a BKK oldal elérhetetlenségére, te inkább szó nélkül elhiszed azt a sugallatot, hogy biztosan valami pénzes ember áll az ügy hátterében, hogy lejárassa a BKK-t, holott az viszont jól bizonyíthatóan hamis állításokon alapszik.
Persze nem kell ezt a PH-s cikknek elhinned. Könnyen utánna lehet járni a neten. Rengeteg cikk van amelyek időbeliségük miatt nem köthetők össze a BKK-s botránnyal és ellentmondanak a azoknak az állításoknak, hogy százmilliók kellenének egy ilyen szintű oldal letérdeltetéséhez.

A DDOS támadások és az etikus hekkergyerek ténykedése nem fedte egymást időben.
Ha fedte volna, akkor a srác nem tudta volna hamis áron bérletet venni. Hiszen a DDOS támadás eléhetetlenné tette azt. Ezek egymás után történtek. Tudomásom szerint a srác letartóztatása és az arról megjelent hír után vált elérhetetlenné az oldal. Tehát logikus lenne feltételezni, hogy az említett letartóztatás/kihallgatásra való reakció volt a támadás.

Az hogy az index cikkének végére odatették, hogy még nem reagáltak megkeresésükre, kb újságírói standard.
Teljesen normális, hogy cikkben megpróbálják az érintett felet megszólaltatni, és jelzik, hogy történt ilyen próbálkozás, de válasz még nem érkezett. Persze nem kétséges, hogy egy bulvár lap nem sajnálkozik túlságosan, hogy ha ez esetleg azt a látszatot kelti, hogy biztosan van valami takargatnivaló, azért nem jött válasz. Talán nem szép dolog, de mit vár az ember egy bulvár laptól.
Persze, hogy egyesek szerint már emögött is rögtön Soros áll személyesen az valamit elmond ezeknek a személyeknek a mentalitásáról. Úgy látszik az ilyen állítások "politikai-társadalmi-elvi kiindulási pontjaival" már nincs problémád és azoknak motivációjával vagy valóságtartamával kapcsolatban a legkissebb kétség sem merül fel benned.

Az említett indexes cikket annak idején nem olvastam, úgyhogy most megpróbáltam visszakeresni. Nem vagyok újságíró, de azt hiszem írtam már ennél hosszabb hozzászólásokat itt a fórumon és nem kellettek hozzá órák. A 22 perc, ha valós, tényleg rövidnek tűnik. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a cikk szerzője még akár az email megszületését megelőzően tudomást szerzett a dologról. De semmiképp nem kezelem, vagy próbálom ezt beállítani tényként. Olyat meg főként nem gondolnék, hogy valami nagy gonosz manipulátor áll az egész hátterében, aki komoly, összefogott támadást szervezett volna magyarország ellen, amíg ennél jóval egyszerűbb és logikusabb alternatívák is vannak.
Főleg nem akkor, mikor azoknak akik ilyet állítanak, vagy sugallnak jól felfogott érdeke, hogy a már jól bejáratott ellenségképet felhasználva és tovább erősítve magukat ártatlan áldozatként állítsák be, akiknek semmi felelősségük az ügyben, és csak azért történt az egész mert egy ilyen jól szervezett és pénzelt összeesküvés volt ellenük.

Aki hülye, haljon meg!

(#33) #96349952 válasza L3zl13 (#32) üzenetére


#96349952
(törölt tag)

Nézd, én sem állítottam semmit. Azt sem, hogy George Soros az értelmi szerző és szponzor. Nem tudhatom, hogy mi folyik a háttérben, de itt azt hiszem senki sem, csak ugye mindenki a saját kis pártpreferenciája szerint dönti el az ügyet magának. Ami azért kissé vicces - bár, mióta így megy ez már kis hazánkban... Nem zárom ki, hogy a BKK felfújja a lufikát és saját hibáját bűnbakokra óhajtja kenni, ez is benne van a pakliban. De ez egyáltalán nem biztos, csak annyira, mint a másik verzió. Az a baj, hogy sokan tényleg eldöntik maguknak, hogy márpedig ez meg az úgy van ahogy a saját világszemléletük szerint kényelmes. Ez minden, csak nem célravezető. (Cél: Kideríteni az objektív igazságot.)

Én is utánanéztem ennek a DDOS támadásnak és tény, hogy viszonylag csekély összegekért lehet bérelni ilyesféle szolgáltatást, tehát az az állítás(om) tényleg megdől, hogy ide milliós infrastruktúra kellett. Mea culpa, ebben eddig ráhagyatkoztam más cikkek állításaira - baromság volt.

De tényleg megéri átmeneti kényelmetlenséget okoznia x számú magánembernek x tízezer forintért, ráadásul úgy, hogy a kilétük kb. örökre titokban marad? Én alapvetően gyanakvó hajlamú ember vagyok, és mindenben a logikát keresem. Zavar, ha nem találom meg. Itt ügye szerinted bosszúról van szó. De ha úgy nézzük, ez egy eléggé átmeneti jellegű bosszú, okoz egy költségvetési szempontból nem túl nagy extra kiadást a BKK-nak, és kész.

De van, ami még ennél is jobban böki a csőrömet:
Egyébként a DDOS támadás etikáját sem értem igazán. Mert mi van akkor, ha sikerül kifektetni az egész vállalatot, annak minden kiszolgáló egységével együtt? Igen, akkor összeomolhat a teljes budapesti tömegközlekedés. Akkor most ezek az emberek az utazókon akartak bosszút állni? (Szándékosan álnaiv a kérdés.) Vagy halálpontosan képesek voltak felmérni, hogy meddig mehetnek el, és annak relációjában indítottak egy megfelelő erősségű támadást? Ezt így be lehet lőni, 100%-os biztonsággal?

Az etikus szerencsejáték zrt-s hekkergyerek és a DDOS tényleg nem fedték le egymást, rosszul fogalmaztam. Egymás után következtek. Elvileg tényleg lehet, hogy pár arc morci lett, és azok indították a támadást, de tényleg ez a helyes út?

Az indexes eljárásra nem pazarolnék további mondatokat, 22 perc semmire nem elég, arra sem, hogy az ügyet teljes egészében átlássák, minden aspektusát megismerjék, plusz még meg is írjanak róla egy anyagot és az kikerüljön címlapra. Korrektúra - bár ott az nem nagyon működik :D -, főszerkesztői, de legalábbis rovatvezetői, ügyeletes szerkesztői fejbólintás, és utána mehet ki. Minderre - még egyszer: a téma megismerése, utánajárás, BKKK megkeresése, anyag megírása, korrektúra, szerkesztői átolvasás-rábólintás - marha kevés 22 perc. Tudom, mert magam is újságíró volnék. Egy dolog megírni valamit ennyi idő alatt, de ez csak maga a megírás művelete. Egy cikk mögött ennél sokkal több idő szokott lenni.

(#34) pomorski válasza Rodi 4.80 (#23) üzenetére


pomorski
(őstag)

Hanem akkor mi, nyócker?

(#35) UnknownNoob válasza L3zl13 (#32) üzenetére


UnknownNoob
(kvázi-tag)

"Persze, hogy egyesek szerint már emögött is rögtön Soros áll személyesen az valamit elmond ezeknek a személyeknek a mentalitásáról."

Egyéb sallang nem jutott eszedbe? Mondjuk elmondhatnád, hogy a papok kisfiúkat erőszakolnak. Ahogy Lenin mondta, "Ha elégszer mondod el a hazugságot, akkor igazsággá válik". Itt sincs másképp. Addig folyt a csapból a szar, hogy elhitted ez a normális és átvetted a szokást.

Mindenről az előre betanult három mondat jut eszetekbe. 444 megírja, hogy a nácik minden mögött a bácsit látják, ezért ti minden mögött a nácikat látjátok akik minden mögött sorost látják. Ezután még te pedálozol a mentalitással.

(#36) zsorroka


zsorroka
(újonc)

BKK nem válaszolt 22 perc alatt abban nekem az a furcsa, hogy elvileg nem egy bonyolultan előhozható hiba volt.
Nem hiszem, hogy egy ilyen új rendszer bevezetése úgy ment, hogy "Jani" elindította a programot, és becsukta maga után az ajtót és ment aludni... normálisabb helyeken ilyenkor mindenkit behívnak, hogy a beérkező észrevételeket, problémákat minél hamarabb megkapják az illetékesek!
Ebben benne van az e-mailek olvasása-értelmezése is.

Szóval szerintem ha elindulás után jön egy üzenet, hogy meg lehet venni 50 Ft-ért is akármit, valamint leírja a módszert is akkor a jelenlevő programozó könnyen reprodukálja azt, ezután intézkedik. Csak gondolom nem volt csak 1 ember aki azt nézte ne álljon le a gép amin fut a program. :D

Remélem azért a végén nem lesz senkinek baja!

(#37) brumi1024 válasza #96349952 (#33) üzenetére


brumi1024
(PH! kedvence)

"Egyébként a DDOS támadás etikáját sem értem igazán. Mert mi van akkor, ha sikerül kifektetni az egész vállalatot, annak minden kiszolgáló egységével együtt?"

Ha a weboldalra irányított szimpla, teljesen mindennapos DDoS támadás segítségével "ki lehet fektetni" a BKK belső működéséhez szükséges rendszereket, akkor jobb ha minél hamarabb megteszi ezt valaki, mert ez nem biztonsági rés, hanem annak teljes hiánya.

Értem én egyébként, hogy valakinek szórakozása minden témába politikát keverni, de pusztán szakmai szemmel nézve az a hulladék, amit a T-Systems eladott a BKK-nak semmilyen szempontból nem védhető. Kliensoldalon literálban nem tárolunk árat egy webshopban. Erre nincs magyarázat, nincs mentség, ez koncepcionális baromság. És erre kellene bíznia az embernek a személyes adatait, 2017-ben...

[ Szerkesztve ]

(#38) #96349952 válasza brumi1024 (#37) üzenetére


#96349952
(törölt tag)

Én sem állítottam ennek az ellenkezőjét. Szégyen, hogy egy ennyire ócska rendszert állított üzembe a BKK, erre nincs mentség, az a röhej, hogy már megint nincsenek felelősök, mint a magyar újkori történelem során soha, és nincs érdemi felelősségre vonás. Mindazonáltal szintúgy semmi nem menti fel az etikus hekker gyereket meg a túlterheléses támadások elkövetőit sem. Mármint szerintem.

Egyébként nem tartom magam egy jövőbe látó zseninek, de amikor érkezett a hír, hogy hurrá, lehet vásárolni e-bérletet, azonnal azt gondoltam, hogy á, várjunk még ezzel, mert biztos, hogy lesznek problémák. Na tessék. Ezzel csak azt akarom sugallni, hogy nem kell mindenbe azonnal beleugrani, azok, akik ész nélkül regisztráltak, nem ebben az országban élnek? :DDD Tökmindegy ki van kormányon. A BKK az BKK. Egy percig nem szabad elhinni, hogy náluk bármilyen újdonság pöccre működik, miközben a meglevő infrastruktúrájuk is egy folyamatos agónia állapotában leledzik. És nem, nem érdemlik meg, hogy ellopták az adataikat, csak az emberek azért lehetnének óvatosabbak is, és hát ki az, aki a BKK-ról a lehető legjobbakat feltételezi bármikor? Óvatlanok voltak, sajnos így jártak.

(#39) UnknownNoob válasza zsorroka (#36) üzenetére


UnknownNoob
(kvázi-tag)

Nem az architect ül a telefon / email előtt hanem egy hozzá nem értő ügyintéző. Amúgy sem élesben szokás tesztelni a szoftvert, nem várta senki a hibát / biztonsági rés bejelentését.

(#40) Komplikato válasza UnknownNoob (#39) üzenetére


Komplikato
(PH! kedvence)

... hanem fél nappal élesítés előtt, ahogy a T-System? ;]

"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

(#41) kispx válasza #96349952 (#31) üzenetére


kispx
(PH! kedvence)

> " A Szerencsejáték ZRT oldalán pénzt lopkodó etikushekkergyerek ténykedése és a DDOS támadások ugye csak teljesen véletlenül fedték le egymást időben?"
1) szarkazmus volt a levélben. Fura, hogy nem a visszaosztásos dolgot emelted ki. (ami megint szarkazmus volt)
2) Ha valóban feltörte a szerencsejáték zrt oldalát, az meg még nagyobb gáz, mivel azt sem vették észre. Így hogyan bízzak meg a kormány által megrendelt informatikai hálózatokban? Feltörik és még észre sem veszik?
3) Még mindig nincs bizonyítva, hogy DDOS volt. Ez bemondásra kellett elhinnünk. Tekintve, hogy nemzetközi híroldalakkal is építették az országimázst ezzel az üggyel kapcsolatban, valószínű, hogy a sok script kiddie röhögni jött ide.

> "És az Index képes volt a támadás megtörténte után 22 perccel kitenni az oldalára egy cikket a támadás tényéről és ugyanebben a cikkben kijelentették, hogy a BKK nem válaszolt a kérdéseikre."
1) A második levéltől számítva volt 22 perc, nem a támadástól. (Maguktól nem tudták volna detektálni?)
2) Nem azt írták, hogy nem válaszolt a kérdéseikre, hanem "Megkérdeztük a BKK-t, hogy mikor és miként tervezik betömni a biztonsági réseket, de még nem kaptunk tőlük válaszokat.". Alatta egy sorral: "Frissítés:" Vajon mivel frissíthették a cikket? Vajon a BKK válaszával? Ez szerintem teljesen oké.

Ez teljesen szokványos dolog, hogy a híreket azonnal kirakják, és később írják meg a választ. Ezt nem is tudom, hogy miért most lett belőle baj. Már jó ideje ugyanezt csinálja a kormányoldali média, meg az ellenzéki média. Felesleges is megvárni rá a választ, mert gyakran nem is válaszolnak. Mellesleg a médiumokon rajta van a nyomás, hogy nekik kell a sztorit először lehozni.

(#33) El Nano
A 22 percen lovagolni totál felesleges. Mondjuk Bayer Zsoltnak pont jól jött, mert így e köré tudott konteó elmelétet gyártani. Válaszolhattak volna 5 órával/1 nappal is később ugyanez lett volna rá a reakció. Nem az időtartammal volt a gond, hanem magával a válasszal. Ha azt mondták volna, hogy bocsi tényleg szar a rendszer, átalakítjuk, akkor nem lett volna ilyen sajtóvisszhangja a dolognak. De nekik arrogáns módon muszáj volt azt nyilatkozniuk, hogy sikeresen bevezették a rendszert, és informatikai támadásokkal akarják tönkretenni és feljelentették a gyereket. A nyilatkozatuk nettó marhaság volt. A rendszer már akkor hibás volt amikor átvették. Totálisan el akarták terelni a valós hibákról a figyelmet. Ezt a folyamatot nem a 22 perc, vagy a 18 éves nem etikus nem hacker tartotta fent, hanem a bkk, meg a tsystem nyilatkozatai. Egy egyszeri röhögjük a bkk-n mert egy 18 éves hülyegyerek is feltöri sztoriból egy 1-2 hetes hírfolyamot csináltak.

Mellesleg most a mocskos multi kizsákmányolja a szegény agyondolgoztatott magyarakat sztorit ov nem akarja bevetni? Havi 20-25 misi rohadt sok egy olyan webshopért, ami ilyen hibákat tartalmazott.

(#42) #96349952 válasza kispx (#41) üzenetére


#96349952
(törölt tag)

"...a mocskos multi kizsákmányolja a szegény agyondolgoztatott magyarakat..."

Mivel ezt az igenis nagy alapigazságot te jól érezhető gúnnyal írtad le, azt hiszem, nincs igazán miről beszélnünk, tökéletesen ellentétes oldalakon állunk és nem fogunk szót érteni, csak rabolnánk egymás idejét totál feleslegesen.

(#43) UnknownNoob válasza brumi1024 (#37) üzenetére


UnknownNoob
(kvázi-tag)

Az tény hogy egyetemről első félévben kibukott lókötők is jobb szoftvert írtak volna, de az miért baj ha kliens oldalon tárolják az árat? Addig oké, hogy a vásárlónak is van egy saját változata a megrendelésről, nem is lenne jó állandóan kérdezgetni a szervert, a baj ott kezdődik ha ez alapján is kell fizetni.

(#44) vontod válasza JoeCockBill (#29) üzenetére


vontod
(kvázi-tag)

Jó oké az ember nem várja hogy mint Japánban kiáll a vezérigazgató és elnézést kér mindenkitől, majd bejelenti a lemondását. De legalább kussolnának. Közpénzt felhasználva (nem is keveset) vettek egy kalap kakit.És nem baxus nem kussolnak hanem még bele is állnak. Eszméletlen.

[ Szerkesztve ]

Sáómi nót 4 4/64 bé20

(#45) Vesa válasza UnknownNoob (#16) üzenetére


Vesa
(PH! addikt)

Te meg miről beszélsz? Itt egyedül te csúsztatsz, mert én csak a srácról beszéltem akinek belengettek egy 8eves börtönt csak azert, mert teljesen jószándékkal felhívta ennek a szerencsétlen pancser bagázsnak a figyelmet egy adott hibára. Az USA-ban ezert pénzjutalom es munkalehetőség jár, itthon börtön. Gratulálok! Aztán lehet szidni "hazafiasan" az USA-t, mert IT területen lassan mindenben sikeresebbek. Véletlenül sem azon gondolkodjunk el, hogy miert! Egy nyilvánvalóan tehetséges srácot megint sikerült elkaszalni, ahelyett, hogy batoritanak es támogatnak, eppen az ország érdekében. A srác tette miatt a BKK-nak lehetősége nyílt megúszni egy komolyabb támadást. Ha a srác nem szól, sokkal komolyabb problémák lehettek volna. De itthon erre meg nem sikerült rájönni, küldjük a srácot börtönbe.

Hogy neked hol kapcsolódik ez az egesz "Abdul-hoz", azt csak te érted. Vagy te sem.

(#46) Trailblazer válasza Vesa (#45) üzenetére


Trailblazer
(PH! addikt)

Az USA IT területen lassan mindenben sikeresebb? Kinél? Onnét származik az iparág. :)

Ellentétben a manapság ragályként terjedő pongyola igénytelenséggel, a magyar nyelv szabályai szerint az ige előtt álló igekötőket egybe KELL vele írni! Valamint hiába írtok egyre többen így, attól még nem válik helyessé!

(#47) kromatika


kromatika
(PH! kedvence)

Köszi az összefoglalót.

(#48) brumi1024 válasza UnknownNoob (#43) üzenetére


brumi1024
(PH! kedvence)

Miért baj: literált mondtam, tehát kódot kell módosítani, ha a megjelenítendő árat szeretnéd változtatni. Ez elég buta megoldás.

(#49) tomcat78


tomcat78
(senior tag)

Csak egy észrevétel ehez az egész BKK-s dilihez:vannak itt pro és kontra érvek mindenki ellen,mellett....DE!Valakinek eszébe jutott már,hogy azt is illene visszapakolni a jó édes anyukájába,aki ezt az egész szart így rakta össze?Ha jól rémlik,nem kevés pénzért...Persze a BKK felelelőssége-illetve jelen esetben felelőtlensége-,hogy egy jól működő rendszert kellett volna prezentálniuk.Se teszt nem volt,se semmi egyéb?Tulajdonképpen árulja már el nekem valaki,hogy akkor az a halom adókból származó pénz akkor most ki lett baszva az ablakon?És nem,nem a jegyek,bérletek ára lett elköltve,mivel,hogy egy kb veszteséges cégről beszélünk tudtommal.
Értem én,hogy valakire kell a szart merni,de kicsit az az érzésem,hogy csupán próbálják elterelni a figyelmet a probléma valódi forrásáról.Persze mindkét cégnek nehezére esne kiállni és azt mondani:bocs,elbasztam....
Lehet jönni terrorizmussal,politikai,vallási felhangokkal,de a tény az marad,hogy ezt rondán elkefélték,és csak mosakodni akarnak.

Jeahhh baby,sz*pjál....by Bill Clinton....

(#50) wolfman válasza Vesa (#45) üzenetére


wolfman
(PH! kedvence)

Az USA-ban ezert pénzjutalom es munkalehetőség jár

Nem nemzetre lehet ezt lebontani, hanem inkább multira. Én az Apple-ről és a Google-ről hallottam ezt, hogy biztonsági rést fedeztek fel a rendszerükben (lightosabb hackertámadással), ott rendőrség ment ki, elvitték az érintett feleket, majd nem azt mondták, hogy 8 év, hanem az adott cégek ajánlottak nekik munkát, hogy nehogy máséi legyenek, hanem az ővéké.

Ám én eleve azt sem értem, miért titulálják a gyereket hackernek? Használt egy weboldalt aminek alapvető hiányosságai voltak, erre rájött, majd felhívta rá a figyelmet. Nem hackelt, nem trójaizott, nem ő "vájta" azt a rést, hanem ő vette észre egyszerű használat során. Az ilyen miért is hacker?

A másik érthetetlen dolog, hogy a tömegek nem is a T-systemst meg a magyar rendőrséget kezdték el szétszedni, hanem a BKK-t. A BKKnak pont semmi köze nincs a gyerek meghurcolásához, csak az ő rendszere lett szarul elkészítve. De már a teljes internet sarazza a céget. A problémás itt a T-systems meg a magyar igazságszolgáltatás. Régen el kellett volna felejteni a dolgot, elnézést kérni a gyerektől és pofát befogni. De mi van most? Még börtönbe is fogjuk zárni, mert megtehetjük. Logika ebben semmi nincs!

„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.