Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
speter33
aktív tag
Nem is vészes az ára.
Drágábbnak gondoltam. -
ncc1701
veterán
Alaplapra kell integrálni, minden más pótcselekvés.
-
speter33
aktív tag
válasz
Dragon3000 #2 üzenetére
A kinti fizukhoz képest gondoltam
-
headhunter
addikt
-
McSico
aktív tag
Nem értem miért kell pöcsölni ezzel. Ott a 10 gigabit, csak használni kell.
Ez a 2,5 gigabit csak egy vicc. Ugyan úgy karcsú mint az 1 gigabit..."Ha bármi rossz dolog ér az életben, gondolj arra, hogy egy elkényeztetett kurvának mindig rosszabb!"
-
ncc1701
veterán
-
Dragon3000
veterán
Általában az embernek nem is kell minden eszköz között a gigabitnél több, így ha csak 2 eszköz van, akkor azokba mehet külön kártya és meg is van a gyors lan, ha háromhoz kell, akkor esetleg a központi gép, ami mindig megy, mehet egy dualportos kártya és meg is van oldva bármiféle switch nélkül. Amúgy meg 2,5gbites portokkal szerelt switch sincs, így ahhoz is egyelőre csak a 80e-res megoldást tudnád venni, amin úgyis csak 2 port van, ami gyorsabb gigabitnél.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dragon3000 #14 üzenetére
Persze. Ez ilyen melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás problémája. Míg nem lesznek elterjedve a 2.5-5-10G eth interfésszel szerelt eszközök, addig drága lesz hozzá a switch is. És amíg drága a switch, addig a kutya nem fog drágán venni 2.5-5-10G ethernet kártyát.
Megkockáztatom, alaplapra integrálni, tömegesen a 2.5-5-10G ethernet portot a standard gbithez képest kb 0ft többletet jelentene tömeges gyártás esetén (chip legyártása ugyanannyiba kerül).[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
Nem tudom, sokan vannak úgy, hogy kellett a gyorsabb hálózat és 10gbit-re váltottak. Sok lehetőség van, vagy megveszi az ember a drága asus és társait, akkor 60-65e-ből megvan oldva két gép között vagy szerverből lecserélt megoldások közül vesz csak azok legtöbb esetben sfp+ csatlakozósak, viszont 35e-ből meg lehet oldani két gép között, vagy kicsit drágábban lehet intel kártyát venni, ami rj45, akkor 50e-ből megvan a két gépre való. Jövőre én is bevállalom valamelyik megoldást, mert nagyon korlátoz a gép és nas között a gigabit, a 2,5Gbit szinte nem lenne olcsóbb és később az is kevés lenne, akkor már inkább legyen a gyorsabb, ami sokáig bőven ki fog szolgálni.
Alaplapok, amin 2,5Gbps lan van, minimum 10e-rel többe kerül, mint a gigabites társai, amin 10Gbps van az a felső kategória (a sok plusz hülyeség, ami soha nem fog kelleni nem költenék 100e-ret csak azért alaplapra, hogy 10Gbps legyen rajta, akkor már inkább megveszem a középkategóriás megoldást és a különbözetből a két gépbe a lankártyát), amíg ezt ekkora felárral árulják nincs értelme ennek elterjedtségéről beszélni. -
E.Kaufmann
addikt
Én annak örülnék, ha a gigabitet teljesen leváltanák és a Realtek, vagy hasonló IC gyártó úgy ontaná a 2,5G-t, mint eddig a gigabiteseket. Tudom, sokat szídták, de otthonra jó volt, ha frissítették a drivert.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
devast
addikt
válasz
E.Kaufmann #18 üzenetére
Ez lenne a megoldás. Ahhoz, hogy ezeknek jó ára legyen nagyon nagy mennyiséget kell eladni. 10 gigásból nem fognak eladni annyit, mert szinte minden cat5e-vel van behúzva, nem fogják a cégek újrakábelezni az egész épületet. Így ahova kellett (core hálózat, szerverek) már most is 10gb van, sfp+ már nagyon régóta létezik és ott kábelt sem kellett cserélni. 5gbe viszont tényleg elterjedhetne már...
[ Szerkesztve ]
-
McSico
aktív tag
De nehogy már az ilyenek miatt ne fejlődjön a technika. Ha nem kell nekik a teljes sávszél akkor ne cseréljenek kábelt, de ne ilyenek miatt kelljen már ilyen zsákutca fejlesztésekbe belemenni amikor ott a kész 10gigabites szabvány.
Egyébként olyan 50m-ig a cat5e is átviszi, ha nem a leggagyibb kábeleket használják."Ha bármi rossz dolog ér az életben, gondolj arra, hogy egy elkényeztetett kurvának mindig rosszabb!"
-
devast
addikt
cat5e-re 10gbase-t -t rakni felelőtlenség, ugyanis teljesen specifikáción kívül van. Vagy viszi, vagy nem, vagy random hol igen hol nem attól függően hol kapcsolnak be épp egy mikrót stb... így nem építenek hálózatot. A 10gbase-t azér van sz*rban, mert az end-usereknek nincs szüksége rá, ahol meg szükség van erre a sebességre az sfp+ optika jobb megoldás ( olcsóbb, kevesebbet fogyaszt, optikai kábel jövőállóbb, zavartűrés, kilóméterig jó stb...).
Röviden és tömören a piacnak nincs rá szüksége ilyen formában, és ameddig ez a helyzet fennáll addig nem is lesz. A 2.5 és 5gbase-t -re viszont a nagy sebességű wifi ap-k miatt szükség van, és el fog terjedni. Meg néhol az isp-k is elkezdtek 1gb fölötti netet árulni, az is hajtani fogja.[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
"( olcsóbb, kevesebbet fogyaszt, optikai kábel jövőállóbb, zavartűrés, kilóméterig jó stb...)"
Hat ezeknek egy resze egymast kizaro modon igaz, pl. amint kilometeres optikarol van szo mar nem ugyanarrol a modulrol es kabelrol beszelunk, amelyik olcsobb lenne(amugy nem olcsobb az optika), se nem fogyaszt kevesebbet, stb. stb..
Az optika meg csak akkor olcso ha 10+ kilometerekre tervezel egy vezeteket, de epuleten belul sosem volt az. Esetleg a POF, de az meg lassu.
SFP+ dac sem sokkal olcsobb, ha a gepben nincsen SFP+ interfesz es kartyat kell rakni bele vagy eppen nem tamogatja a passziv DAC-ot, ami amugy is csak igen rovid tavolsagra jo, es akkor meg nem beszeltunk ket kulonbozo eszkoznel a kompatibilitiasi problemakrol sem, ami a 10gbase-t-nel nem okoz problemat.[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
Bocs, nem kilóméter, a multimode 550m. De mégsem 100m. Épületen belul, ahol kellett a 10gb már kiépítették az optikát. Mert előtte nem volt 10gbase-t, a sebesség meg kellett. És per port kevesebbet fogyaszt (kb a felét) és olcsóbb is... néztél mostanában sfp+ dac árakat meg hálókártya árakat ? Switchekről nem is beszélve. Persze a gyári cisco modul aranyárban lesz... Kábelezés meg rack-rack között nem probléma. Kliensekhez nyilván nem lehet optimálisan kivinni... de ha itt tartunk megint visszakanyarodva az árhoz a 10gbase-t spec szerelékek és fali aljzatok megint csak rohadt drágán mennek cat5e-hez képest. A szerverekbe meg ígyis úgyis kell hálókártya, nem sok szervert szerelnek gyárilag 10gbase-t -vel, és 2 port egy szerverre úgysem elég.
Nekem is tetszik a 10gbase-t, értem, hogy annak kéne lennie a fejlődés következő lépésének, de a piac teljesen racionális okokból nem harapott rá nagyon, és így az ára sem mérséklődik. Viszont a 2.5 és az 5 el fog terjedni gyorsabban mint a 10.szerk: ilyen plusz pozitívumokról már nem is beszélek, mint amikor pl 1 villámcsapás 4 racknyi switchet nyírt ki nálunk, azóta minden uplink optikával megy
[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
Amíg kb a már kapható 10Gbps lan kártyák árán osztogatják (25e körül vs 30e körül van már az asus, az is tudja a 1/2,5/5/10Gbps-et), akkor nem hiszem, hogy nagyon előrébb tolná a fejlődést, na meg, amíg alaplapok esetében is minimum 10e Ft a felára a 2,5-nek a gigabiteshez képest.
-
devast
addikt
válasz
Dragon3000 #25 üzenetére
ebay-en 6500 nettó egy RTL8125 hálókártya, 50k-s alaplapokra integrálják... be fog az indulni, pár év. Hogy az asus nyerészkedik rajta? Persze, amíg nincs konkurencia annyiért adja amennyiért akarja. Gigabitet se adták mindig gombokért...
-
Dragon3000
veterán
Én itthoni árakról írtam, az asus a 10Gbps-es, az itteni cikkben szereplő 2,5-es megoldás csak átváltva 20e+áfa+profit, így még alul is lőttem a 25e-res árral.
Ahol az a realtek ilyen olcsó, ott majdnem a szállítás ugyanannyi, ahol olcsó a szállítás, ott már 10e felett van az ára, ha már külföldről kell beszerezni, akkor inkább vennék sfp+-os megoldással 10Gbps megoldást a két gépbe. -
Reggie0
félisten
Piac azert nem harapott ra, mert pont ott van ra igeny, ahol a fizetokepes kereslet es a mennyiseg alacsonyabb, ugyanis nekik lehetne rentabilis. Egy kis ceg vagy maganszemely nem fog fel-egy milkaert hegesztogepet venni, vagy jo dragan berelni 10-100 csati krimpelese helyett. Viszont amig nem terjed el es lesz gyakori a 10gbase-t, addig nem lesz olcsobb se. Ordogi kor ez.
A szerelekek meg kb. annyiba vannak, mint az optikahoz. A kabel is kb ugyanannyiba van meterenkent. Egyedul az sfp+ modulok olcsobbak optikaban, a szereleshez szukseges eszkozok pedig sokkal dragabbak. Viszont SFP+ PCIe adapter aranyarban van.
Felre ne erts, en az optikai eszkozoket szeretem, de meg mindig nem eleg praktikusak, hogy mindenkinek hetkoznapi szinten megfeleljen. A POF volt egy ilyen irany, de az lassu maradt es viszonylag draga a tudasahoz kepest.
[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
Mindenkinek hétköznapi eszközökben soha nem fog elterjedni az optika, ez nyilvánvaló. De a 10gbase-t sem, amíg nincs tömegesen igény ekkora sávszélre. Márpedig most tömegesen a wifi terjedt el, mindenkinek az van otthon, szinte senki nem kábelez semmit már... fejlődik is a wifi rendesen.
-
MeszesKPT
őstag
Erősen mesterséges korlátozásnak érzem, hogy végig akarják velünk járatni a 2.5 és 5-ös lépcsőket is. Mintha 100 Mbit után jött volna 250 meg 500 is a gigabit előtt.
-
McSico
aktív tag
Persze csak a WIFI sok eszközzel megtámogatva, máris ugrik a sávszélesség. A távolság növekedéssel ugrik szintén a sávszélesség, és a stabilitás.
Ha több gépet kell kiszolgálni pl. NAS-al, oda karcsú lesz a 2,5 gigabit is amit eröltetnek, a wifi-ről meg nem is beszélve. Ilyen körülményt simán lehet otthoni felhasználói szinten is létrehozni.
Szép és jó a wifi, telefonhoz, meg okos eszközökhöz amik nem generálnak nagy adatmozgást."Ha bármi rossz dolog ér az életben, gondolj arra, hogy egy elkényeztetett kurvának mindig rosszabb!"
-
cspguy
csendes tag
válasz
Dragon3000 #14 üzenetére
100-ert vettem 8 portos rj45 és plusz 2 port sfp+ managelhetot, tok újonnan Angliából.
Live hard, die hard, and keep smiling!
Új hozzászólás Aktív témák
ph A PCIe interfészen kommunikáló kártya Windows és Linux rendszerek mellett a gyártó arra alkalmas NAS meghajtóival is kompatibilis.
- Sony VAIO UltraBook(15mm!!,960gramm)FullHD IPS,core i5,SSD,vil.billentyű,Új 7óra akku,Új töltő
- HP Ultrabook core i3 5010u 4x2,1Ghz, Intel HD,SSD,új akku, szép állapot
- -61% Dell Latitude 7330 Carbon:i7 1265U,16GB,512GB SSD,13.3" FHD Touch 99%sRGB,1.1kg,3.5év Dell gari
- PlayStation 4 Pro 1TB +játékok, kormány
- Logitech g25 alaplap
Állásajánlatok
Cég: Devops Team Kft.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest