Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Bluetooth hangszórók
Új hozzászólás Aktív témák
-
bencze
senior tag
A Microsoft, a javíthatóság, fenntarthatóság zászlóvivője... aha...
-
Dave™
nagyúr
A 4120 minden szált terhelve hasonló teljesítményre képes, egy szálon viszont érezhetően lassab. A 4020 sokkal gyengébb, ott nagyon hiányzik a +2 mag. Összehasonlítás. A pozitívum, hogy passzívan hűthető, míg a 3. generációs M-ek nagyon melegedtek. A Windows viszont Windows, Linux-szal egészen biztosan jobban teljesít a gyenge processzor, kevés RAM és lassú eMMC miatt.
-
hallador
addikt
Na látod, ez az "Az okoskodás a tett halála". Erről van szó. Nem ezt kellene meg nem azt kellene, meg megmagyarázzuk, hogy ugye, hogy ugye?
Amiket felsoroltál az igaz, abban nincs igazad, hogy mi mire jó. Senkit, de senkit nem érdekel, hogy mit mivel kellene összevetni. És senkit nem érdekel, hogy miért jobb vagy nem jobb valami. A célnak megfelel, mert gyors hatékony olcsó? Igen. Ennyi.Amit meg kellene érteni Magyarországon/Kelet-Közép Európában is, hogy nem nem az a lények a következő generációknál, hogy mennyire jó a Windows, vagy a MacOS hanem az, hogy ezekre átlagembereknek és az átlag oktatásban nincs helyük, mert a felesleges időhúzáson kívül semmire nem jók. Magyarországon igen, mert ott a lopás/korrupció az elsődleges mozgatórúgó, és nem a fejlődés. Persze ha azt mondjuk, hogy Magyarország költ a legtöbbet a digitális felzárkóztatásra lakosságarányosan, akkor az azt jelenti, hogy a nagy részét a múlt rendszerben szocializálódott emberek tervezték meg, azaz olyan dolgokra költötték személy arányosan, amit nyugaton 10 gyerekre költenének. (Hogy most ennek az az oka, hogy nem ért hozzá, ellopják, vagy csak így "gazdaságos" valakinek, aki az EU-s pénzekkel "gazdálkodik.... ", vagy csak egyszerűen a tanár akit már rég ki kellett volna rakni semmi máshoz nem ért..., == Ennek minden irányból a társadalomra gyakorolt hatása a = Lopás!, mert az is lopás, ha valamit meg tudok oldani 1 Ft-ból ,de 10 költök rá, akkor az jobb helyeken lopásként aposztrofálják, otthon mennyit dolgoztuk! )
Amiről Te beszélsz az egy nagyon réteg tudás lesz a jövőben, amire csak annak lesz ideje akinek ez lesz a szakmája, vagy erre lesz szüksége, de ezek a gépek annyival többe fognak kerülni, hogy átlagemberek, otthonra ezeket nem akarják majd megvenni. Mert nem lesz rá szükségük. (kivéve pl az olyan államokban mint Magyarország, ahol valaki nagyon jól fog járni, persze nem a felhasználó, mivel a tanárok, oktatók, rendszergazdák stb is pont ehhez értenek, így persze ez mindenkinek "jó" lesz, kivéve, akkor, ha ezt majd nem támogatja majd valaki tegyük fel az EU. Mert akkor majd ezt úgy fogják hívni, hogy digitalizációs szakadék, vagy ha radikálisabban akarok fogalmazni, akkor informatikai analfabetizmus.)
Ezekkel a gépekkel nem az a cél, hogy lebutítsák az embereket, hanem az, hogy azzal foglalkozzanak amivel kell, nem pedig azzal, hogy a Windóóóz 2 napig frissít, meg kell neki egy AD, meg egy fileszerver, meg ki tudja még mi, és mindez miért? Mert ugyan ezt tudná az Azure is, ja de ahhoz nem ért majd a rendszergazda.Na meg nem fért bele abba a pénzbe ami 10-szer annyi volt mint amit egy Liverpoolba költöttek ennyi gyerekre.
Én is szeretem a Linux-ot, mert magasan jó rendszer, de nekem ez a szakmám. Szerinted egy átlagember mennyit fog látni, ha elé tesznek egy Windows-t vagy egy ChromeOS-t/IOS-t vagy hasonló rendszert. vagy egy Mint-et? Hát azt, hogy a Windows csak az idejüket húzza, és állandóan valakit hívni kell, mert hát nem tudja megoldani ha valami baja van. Ellentétben a ChoremOS-el, aminél ilyen szarakodások nincsenek. De a Mint-el sem.
Na most ha abból indulok ki ami Magyarországon/Kelet-Közép Európában van, hogy semmit nem ismerünk, mert a Winfdows-ból lehet a legtöbb pénzt lehúzni, és ez a társadalmi normákkal pont egybe hangzik, akkor igazad is van.
Ha abból, hogy mi a fejlődés valódi iránya, meg a mi a korrupció és ebben ki a jobb, akkor soha nem a korrupció fog nyerni.
A másik, hogy senkit de senkit nem érdekel, hogy egy rendszer piaci részesedése milyen, itt az a lényeg, hogy egy értelmes helyen nem a Windows-t erőltetik feleslegesen, hanem olyan rendszert ami pont megfelel a tömegeknek. Most le kellene írnom neked, hogy iskolákról nem arról beszélgetünk, hogy szerinted mennyire jó valami, mert a statisztika azt mutatja.
Magyarországom meg okoskodhatják, meg megmagyarázhatják, meg a szokásos módon beszélhetnek a semmiről, ennyi a különbség, ők haladnak, otthon meg magyaráznak, el kell dönteni mi a haladás útja. És hosszú távon mi mennyibe kerül. Szerintem a megmagyarázzuk.[ Szerkesztve ]
-
tDr1v3r
veterán
Kíváncsi lennék hogy milyen lehet ez a hardver Windows 11-el (nem csak SE). Nekem a gép őszintén tetszik, de... mit tudhat vajon az én gépemben lévőhöz (i5 3210M - MBP 13" mid 2012) képest? Tényleg érdekel, nővérem lánya megkapja a gépemet ha kezdi a sulit 2 év múlva, nekem a kijelzőn kívül nincs bajom vele, ez fix. De ha hasonló a teljesítménye nem hiszem hogy gáz lenne sulis felhasználásra ez a gép - főleg hogy MS kézből jön, csak tudja a bal kacsó hogy mit csinál a jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Chrome OS is lassúbb, mint általában a Linux rendszerek és még csak nem is szabad forráskódú (a Chromium OS az). Linux sokkal rugalmasabb, hatékonyabb, gyakorlatilag a személyes célra használt Chromebook-oknál is azonnal célszerű arra átállni, ha nem érintőkijelzős az eszköz.
Nem az iOS-t kellene összevetni a Windows-zal, hanem az OSX/macOS-t.
Az személyes dolog, hogy valaki mennyire kedvel egy operációs rendszert, a piaci részesedés viszont mérhető [link] : 40% Android, Windows 32%, iOS 17%, OSX (maxOS) 7%, egyéb 2%, Chrome OS 1%. Ebből az Android és az iOS mobileszközökön fut.
Desktop és laptop együtt [link] 75% Windows, 16% macOS/OSX, Chrome OS 3%, Linux 2%, egyéb 4%. Ebből azért nem az jön át egyelőre, hogy Windows nem sikeres a Chromebook-hoz képest. -
hallador
addikt
Egy Windows-t bárhogyan optimizálhatok, a büdös életben sem tudom olyan hatékonnyá tenni mint egy Chromebook-ot, vagy Ipad-et. Egyszerűen a Windows olyan mintha egy Hilti TE-4-est használnék mindenre is, ami fúrás, mert a veszett fasza, csak nehéz mint a kovácsüllő, amúgy olyan erős hogy egy falut megforgat maga körül, mert olyan erős, de erre kinek van szüksége az átlagemberek közül? Hát 10 000-ből 1-nek?
Nem tudod a Windows lebutítani olyan szintre, hogy ne legyen olyan 1 év múlva egy ilyen teljesítményű gépen, mint egy Füstös háromujjú lajhár. Szóval nem nem lesz sikeres egy Chromebook mellett.
Azok a dolgok, pedig, hogy mappát hozok létre, mert offline dolgozunk a gépen mát 5 évvel ezelőtt is tudta egy Chromebook vagy egy Ipad. Ehhez nem kell egy olyan teljesítményű rendszer mint a Windows felesleges, feleslegesen drága infrastruktúra kell az üzemeltetéséhez, lassú, és körülményes, és elavult.
-
hallador
addikt
válasz
moleculez #58 üzenetére
Azért egy oktatási intézménynek általában van rendszergazdija / ájtíse, a Win frissítésekkel nem kéne hogy a user találkozzon, de ez részletkérdés.
A Windows egy öszvér. Soha nem fog olyan stabilan és gyorsan frissülni, mint egy célgép, amire optimalizálva van az operációs rendszer. Egyszerűen a vírusirtó, a frissítés menetéből nem tudod kihagyni a User-t mert egyszerűen a Windows ilyen rendszer. Nem kellene, de indig baj van vele. Szóval ezt nem nagyon hiszem el neked. Mert én is 25 éve benne vagyok, a Windows az egyetlen rendszer amivel ilyen szempontból mindig a legkörülményesebb rendszer.Amúgy nálunk (UK) is iPadot használnak iskolában a gyerekek (itthon is) mint technológia, desktop OS-el csak általam találkoznak. Problémát oldanak meg, nem technológiát használnak.
Bizony ezt írtam én is amit Te!Itthon is azt látom, hogy nekik világ legtermészetesebb dolga megkérdezni valamit Alexától/Siritől, meg az is hogy a gép "megérti" mit mondanak. Nekünk ezeket tanulni kell, és megszokni
Sajnos én azt látom, hogy ez a jövő, mikor azt írtam, hogy Magyarországon nem cél a digitális felzárkóztatás, akkor pont erre gondoltam. Jöttek itt a nagy nemzeti Szittya pannon pumák, hogy akkor mi a cél. Ugye van az a mondás, hogy a "Tett halála az okoskodás", na Magyarországon ez a legnagyobb baj. Ameddig a hanyatló nyugaton rájöttek, hogy ez sehova nem vezet és már ott tartanak, hogy felesleges dolgokkal mint a Windows nem húzzák az idejüket. Ami ugyan nagyon sokat tud, csak erre valójában nagyon kevés embernek van szüksége.Nekünk ezeket tanulni kell, és megszokni. Nekik a touch input a természetes, nekünk az egér/bill. Ez ilyen generációs különbség lehet.
Igen azt én is így gondolom, de ezen lehetne javítani. Csak nem cél sajnos.Sokat elmond, hogy egyszer összeraktam maradék alkatrészekből egy pc-t, dobtam rá egy Mintet és hagytam nekik nyomkodni. Appokat kerestek, meg app storet. Elmagyaráztam mi hol merre meddig. Pár nap múlva Libre Officeban rajzoltak/mesét írtak, fileokat mentettek ide-oda mappákba, rendezgették. Igaz keresték a safarit, meg nyomkodni akarták a monitort eleinte
Szerintem erre is van igény sőt! De erre ma szerintem csak Professional-oknak fognak számítani.Teljes mértékben egyetértek veled amúgy ebben a módszerben. Mert hát valójában ez a jövő!
-
-
Noukoum
veterán
[link] Talán ez az egyik legolcsóbb itthon hivatalosan forgalmazott Acer notebook, bruttó 170e forint akció nélkül. Nyilván ez már Magyarország és bruttó, de 530 dollár átváltva. Így érdemes nézni az árakat. Amúgy az a 5005u notebook is teljesen jó de csak ssd-vel már ha teljes Windows fut rajta. Nálunk a rokonságban van N5000 procival szerelt gép ami fórumon hulladékként van kezelve, aki használja meg teljesen elégedett a sebességgel. Én is próbáltam teljesen jó, egyszerűen látni kell hogy nem mindenki 50 tabbal meg 20 egyszerre futó alkalmazással éli az életét.
[ Szerkesztve ]
-
-
Noukoum
veterán
válasz
-Skylake- #54 üzenetére
329 dollár + 159 dollár keyboard = 488 dollár. Tényleg egy árkategória.
Egyébként ez egy iskolai laptop; szövegszerkesztés, prezentációkészítés, táblázatkezelés, online órákon való részvétel, internetezés. Ezekre használják a diákok. A kérdés az hogy milyen lesz a rendszer. Ezekkel a szutyok celeronokkal a chromebookok úgy futnak hogy el sem hiszi az ember. Megfelelő rendszer mellett tökéletesen ellátják a feladatukat. -
azbest
félisten
válasz
moleculez #58 üzenetére
Ha jól tudom nem olyan számítógépekről van szó, amelyek egy tanteremben állnak és esetleg éjjelre ütemezhető rájuk karbantartás. Ezeket a laptopokat a diák megkapja használatra és viszi magával. A személyes laptopja lesz otthon is.
Szóval találkoznak frissítéssel. Csak míg a desktop oprendszereken ez dögletes tud lenni, addig a mobil eszközökre hajazó fajtáknál sokkal simább frissítési megoldások vannak.
[ Szerkesztve ]
-
moleculez
veterán
Azért egy oktatási intézménynek általában van rendszergazdija / ájtíse, a Win frissítésekkel nem kéne hogy a user találkozzon, de ez részletkérdés.
Amúgy nálunk (UK) is iPadot használnak iskolában a gyerekek (itthon is) mint technológia, desktop OS-el csak általam találkoznak. Problémát oldanak meg, nem technológiát használnak. Itthon is azt látom, hogy nekik világ legtermészetesebb dolga megkérdezni valamit Alexától/Siritől, meg az is hogy a gép "megérti" mit mondanak. Nekünk ezeket tanulni kell, és megszokni. Nekik a touch input a természetes, nekünk az egér/bill. Ez ilyen generációs különbség lehet.Sokat elmond, hogy egyszer összeraktam maradék alkatrészekből egy pc-t, dobtam rá egy Mintet és hagytam nekik nyomkodni. Appokat kerestek, meg app storet. Elmagyaráztam mi hol merre meddig. Pár nap múlva Libre Officeban rajzoltak/mesét írtak, fileokat mentettek ide-oda mappákba, rendezgették. Igaz keresték a safarit, meg nyomkodni akarták a monitort eleinte
-
M@cika
őstag
válasz
fatpingvin #11 üzenetére
A videojátékokat úgyis a telefonjukon tolják...
-
-Skylake-
addikt
Sok ertelme van ugy, hogy egy 70 dollarral dragabb iPad romma alazza minden olyan ponton, ami szamokkal merheto.
-
hallador
addikt
Na pont ez ezzel a baj, hogy a Windows-hoz amikor frissül, akkor is egy Canossa-járás egy ilyen teljesítményű számítógépen. Itt nem arról van szó, hogy a Windows életképtelen, mint operációs rendszer, hanem arról van szó, hogy ezeken a gépeken életképtelen.
Hozzáteszem egy átlagfelhasználónak meg felesleges is. Szerintem.Abban én biztos vagyok, hogy nem fog egy iskola sem 7 - 800 $-t adni egy olyan számítógépért, amin a Windows jól is fut, amikor 200 $-ért vehet ChoreOS-t futtató Chromebookot is, ami meg ugyanolyan gyors mint a 800 $-os Windowst futtató masina.
Az USA iskoláiban amikor én láttam legalábbis nem Tabletek vannak annak nem lenne túl sok értelme, ez Magyarországon azért van, mert a tablet megfizethetőbb alternatíva a Chromebook meg gyakorlatilag nagy mennyiségben nem is létezik, ezért nem is alternatíva mint billentyűzetes gép.
A Windows mint koncepció elavult és felesleges ma már egy átlagember számára. Persze sokan használják, mert ezt szokta meg, de az új generációk számára pont az a lényeg, amire sok országban rájöttek, hogy egy Standalone operációs rendszer felesleges a általános oktatáshoz a legtöbb esetben. (Nyilván az építőmérnök nem Chrome-on fog tanulni az egyetemeken.)
De ezek a gépek elementary School szintre készülnek, és ha a gyerek felfogja, hogy nem kell neki Windows ahhoz, hogy haladjon az életben, akkor ha felnő, akkor max akkor akar majd Windows-al, MacOS-el szenvedni, ha nagyon kell, mert azt a kényelmet amit egy Chrome, vagy IOS nyújt alapfelhasználásra a Windows csak körülményesebben és lassabban tudja megoldani ugyanolyan áron.
Ezt nem hagyná az MS, de sztem elkéstek.
Én ezt így értem és szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Dehogynem, pont arra jók, amit korábban írtál: web (felhő, on premise) alkalmazásokhoz. És pont ezért tök mindegy az operációs rendszer, pontosabban elég annyi, hogy legyen olcsó és ne kelljen hozzányúlni. Az iOS nem biztos, hogy a legolcsóbb.
Hogy egy androidos tablet elég lenne-e az attól függ, hogy mit akarnak tanítani. Azért nem árt a billentyűzet az oktatáshoz. Linux-ot szeretem, de nem tudnak hozzá olyan szintű támogatást adni egy iskolának, mint MS vagy Google. A Chrome valóban ezen a piacon erős. de azért a Windows-t jelenleg teljesen alkalmatlan OS-nek leírni túlzás.
-
-
kukulec
őstag
pfej, de egy hulladék gép ez. amúgy i5-ös Surface laptopon dolgozom, az is alja. állandóan fagy, pár excel (igaz, több mb) tábla és youtube hatására már üvölt a venti és baromi meleg. kollégám teljesen szabályos használat mellett két hónap alatt elfüstölt egyet. akinek laptop kell, az vegyen egy rendes dell-t.
-
hallador
addikt
válasz
moleculez #35 üzenetére
mintha önelentmondást vélnék felfedezni: cloud és web alapú eszközöket adnál a nebulók kezébe,
A fejlettebb államokban van ahol az oktatási intézmények (akik használnak számítógépet természetesen, nem lehet általánosítani), pl USA/Kanada 60 %-ban uralja a piacot a Chrome, a maradékot az IOS. Ez 3 évvel ezelőtt is így volt, szóval én nem adnék, de már adtak.
Egyrészt ez messze nem így van, másrészt mi zárja ki a cloud/webes felhasználást.
Én hol állítottam ilyet?
Ez a gép mindenre alkalmas, amire egy Chromebook vagy iPad, ám ez fordítva nem montható el.
Kivétel a sebességet, a karbantarthatóság minőségét, valamint a kezelhetőséget, mert mire mondjuk egy év múlva az a Windows tele lesz frissítésekkel, akkor ez a gép használhatatlan sebességgel fog működni köszönhetően a lassú processzornak, és háttértárnak.
Valamint nincs szükség standalone OS-re a mai tanulási módszerekhez.Ha valamiért mégis lokálban kell bármit is csinálni azért egy asztali OS sokkal jobb.
Ez igaz a Chrome OS-re is. Ehhez nem kell Windows.
Arról nem beszélve, hogy könnyen menedzselhető és karbantartható (ez az eszköz ráadásul még hardveresen is).
Ezzel nem értek egyet.
#36 Razzul
Az amerikai oktatási rendszer jól felépített?Ilyet hol olvastál? Az, hogy egy mondatban szerepel a kettő, azonnal arra asszociálsz amire akarsz, de más szájába ne add bele azt ami nem lett leírva, az nagyon szép magyar politikus stílus, de ne itt.
Ha magyarországon nem cél a digitális felzárkóztatás, akkor mi az? Megyünk vissza a hátrafelé nyilazó időkbe?
Nem tudom szerinted úgy bevezetni, egy online oktatást, hogy azok akik nem jutnak eszközhöz le vannak sajnálva te ezt minek neveznéd? Fejlődésnek? Miközben verjük a mellünket, hogy nálunk ez is működik, persze csak úgy mint Brezsnyev elvtárs meg a parasztok tudod. Hogy vagyunk....
Van akinek ez elég, szerintem ez nem fejlődés, de ahogy érzed.
Nehéz komolyan venni a kommentedet amikor ilyen állításokat fogalmazol meg.
Kölcsönös, nekem is nagyon nehéz komolyan venni valakit, aki más szavait kiforgatva képes ilyeneket leírni.[ Szerkesztve ]
-
Egy LCD panel leegyszerűsítve három fő komponensből áll:
1. Fényerőszabályzás módja (TN, VA, IPS, stb.)
2. Háttérvilágítás (CCFL, LED -- utóbbin belül WLED, GBLED, stb.)
3. VezérlésA vezérlés nagyon sok ideje maga TFT réteg, de régen nem volt ilyen, lásd STN kijelzők, gagyi képpel.
Anno amikor bejött az TFT mint újdonság, akkor TFT LCD-nek hívták a kijelzőt. Pont úgy, mint amikor bejött az LED háttérvilágítás, akkor LED LCD volt minden, amikor valójában LED TFT LCD. Csak ugye a TFT már kit érdekel, ha minden modern LCD-ben benne van?
Ja és olyan, hogy TFT panel, nincs. LCD panel van. Vagy legalábbis a TFT panelnek nincs semmi értelme. Az első hozzászólásommal itt erre akartam utalni. De úgy néz ki nagyon rosszul sült el a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
yerico
senior tag
Az jó, mert úgy 17 évvel ezelőtt vetten az első LCD monitoromat, ami természetesen TFT volt, amit később váltott egy LED LCD (úgy 6 évvel ezelőtt). És akárhogy is nézem, csakis olyan definíciókat találok a TFT-re (thin film transistor), hogy egy fajtája az LCD-nek ,de sosem fajtája pl. egy plazmának (a fajtáját úgy értelmezve, hogy a TFT jellemző felhasználása LCD monitorokban történik, tehát ami monitor TFT, az LCD is egyben.)
És tegyük azt is hozzá, hogy a második hozzászólás szerint a TFT említése kizárta az LCD monitor használatát, márpedig a TFT, mint technológia jellemzően pont LCD monitorokban fordult / fordul elő, ezeket pedig TFT LCD-nek hívták, hívják, és fogják hívni. Így egy TFT monitor igen nagy valószínűséggel LCD is fog lenni egyben, ahogy az OLED és egyéb LED fajták is azok. A plasma tudtommal meg nem, mert teljesen már módon történik a vezérlése, de ebben azért nem vagyok 100%-ig biztos. -
KISDUCK
addikt
Alapértelmezetten teljes képernyős módban nyílnak meg az appok, azt hiszem a diákok hamar elsajátítani majd pár új káromkodást amikor a számológépet akarjak megnyitni.
-
Dave™
nagyúr
Hibrid eszközök, tabletként erősen korlátozottan használhatóak az alkalmazások hiánya miatt, viszont a type coverrel gyakorlatilag teljes értékű notebooká válnak. A gyakorlatban szerintem 80% notebook és 20% tablet. Mondom ezt egy Go 2 tulajdonosaként, amin KDE Neon fut.
-
azbest
félisten
ne abból indulj ki, hogy neked mi fontos. Az államnak nem annyira fontos, más a döntéshozók szerint a prioritás.
Digitális felzárkóztatás az az állami programok neve. Nem az, hogy jóskapista szeretné, hogy modernebben, emberi találkozók nélkül és hatékonyan működjön az ügyintézés / oktatás.
Itthon az a realitás, hogy pályázati pénzből megvették az okostáblát és filctollal írnak rá... vagy egyáltalán nem használják. Vagy hogy még a krétát is a tanár veszi.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
A ms eddig az überprémium laptopjairól volt híres.
Szerintem (meg a MS marketinganyagai szerint is) a Surface-ek inkább windowsos tabletek (annak tényleg überprémium), mint laptopok (mert annak azért elég gáz lenne).
szerk: közben észrevettem, hogy van Surface Laptop is, az nekem eddig teljesen kimaradt
[ Szerkesztve ]
-
mepet
addikt
Ez a termék szerintem igen nagy marketing kudarc lesz. Anno a netbook érában értékesítettem ilyesmiket, és az volt a tapasztalat, hogy a felhasználók 90%-a csalódott a netbookjában egyből a vásárlás után, mikor tapasztalta, hogy szaggat a weblapok megjelenítése, az 30gb-os ssd megtelik a semmitől is és még kényelmetlen is a kicsi mérete miatt. Többségében DELL netbookokat adtunk el. A vásárlók így csalódtak a DELL márkában is, és később több olyannal is találkoztam, mint addig még soha: "mindegy mi, csak ne dell legyen, olyanom már volt és használhatatlan".
A ms eddig az überprémium laptopjairól volt híres. A szememben a laptopmárka valahol az Apple, a VAIO vagy egy Thinkpad magasságában van. Illetve volt. Eddig. Mostmár, ha microsoft, akkor "ja, az, aki 2022-ben akar gagyi netbookokat eladni?".
-
moleculez
veterán
Nagyrészt egyetértek veled, úgy a termékpozícionálással mint a vizióddal. Azonban a usecaset tekintve, mintha önelentmondást vélnék felfedezni: cloud és web alapú eszközöket adnál a nebulók kezébe, ellenben a Winre úgy tekintesz, mintha csak lokálban lehetne használni. Egyrészt ez messze nem így van, másrészt mi zárja ki a cloud/webes felhasználást. Ez a gép mindenre alkalmas, amire egy Chromebook vagy iPad, ám ez fordítva nem montható el. Ha valamiért mégis lokálban kell bármit is csinálni azért egy asztali OS sokkal jobb. Arról nem beszélve, hogy könnyen menedzselhető és karbantartható (ez az eszköz ráadásul még hardveresen is).
A szokásos MS féle töketlenkedést látom megint látom érvényesülni: a bevételeik nagyrészét már rég a cloud üzletág adja, a Windows mint olyan inkább nyűg nekik, mégsem csinálnak egy "Windows lightot" ami egy ChromeOS jellegű platform (akár Linux alapon), a saját backendjükkel, O365 és egyéb szolgáltatásaikkal együtt. Erre pedig szórhatnák ki rá a filléres workstationöket.
-
hallador
addikt
Többek között ezért nem alkalmas a Windows ilyen feladatokra. Egyszerűen eljárt felette az idő.
Az amerikai de eleve egy jól felépített oktatási rendszerben nem azzal fognak szarakodni, hogy a windóóóóz 49 órán ár frissíti magát, mert sem a háttértár sebessége, sem a processzor sem a ram nem arra való, hogy egy ilyen öszvért kiszolgáljon. Ehhez képest a Chrome vagy az IOS a Windows-hoz képest villám, és pont alkalmas egy modern oktatási rendszer bevezetésére.
Ezeken az Eszközökön weben dolgoznak. Webes feladatokat oldanak meg, Cloud alapú programozás van. A Microsoft itt max a remore VM Desktopokkal rúg labdába. De ezeken a gépeken webwn dolgoznak nem pedig elavult Windows programokkal.A jövő generációi nem fognak és szerencsére nem is kell majd azzal foglalkozni, hogy Windows-al MacOS-el vagy Linuxokkal szenvedjenek.
Lesz egy közös platform ami működik, és az nem egy Windows szintű öszvér lesz, hanem vagy egy Minthez, ChromeOS-hez, vagy IOS-hez hasonló rendszer, és o365-ben, Google Docs.-ban és valami hasonló rendszerben fognak dolgozni, a programozók pedig olyan rendszereken, amik ezeken a rendszereken is jól tudnak futni.
Azoknak a száma, akik pedig az úgynevezett valódi programózók, vagy systemengineerek voltak, nos ezeknek a száma a DevOps előretörésével csökkeni fog, és valahogy úgy fog kinézni mint most az AIX, Solaris rendszergazdák, vagy az erre fejlesztők száma.
Visszatérve a gondolatmenet elejére, hogy ezt megtanulja nem nem kell 8k-s felbontás, csak egy böngésző, meg minimális computerhasználat.
Szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
hallador
addikt
Nagyon nem a Kelet-Közép, és főleg a magyar piac a cél. A Microsoft azt akarja megakadályozni, hogy az igen komoly Chromebook, és az ennél kisebb de jelentős Ipad oktatási intézményekben való használatának piacából ne maradjanak ki. Semmi köze Magyarországhoz, és nem is lesz soha köze. Kinn, de több helyen a hanyatló nyugaton és az "elmaradott" keleten is támogatják ezeket az eszközöket. Értsd egy iskola akár 1200 db-ot is vesz, és ezt 3 évente. Ebből a tortából akar az MS magának.
Magyarországon ennek semmi értelme nem lenne, mert otthon nem cél a digitális felzárkóztatás, illetve de csak addig ameddig a 249 $-os gépeket eladják 500 $-ért és elmondják, hogy ugye tudod kinek lehetsz hálás? Na ugye...------------------
A Cikkhez, a gépek nekem azért nem jönnek be, mert a Windows egy öszvér, bivaly, lajhár keveréke ilyen teljesítményű gépen. Itt a gyerekek inkább megutálják az informatikát, mint megszeretik.
A Windows eleve nem való ilyen gépre, és nem is alkalmas ma már a modern oktatás tanítására. A Windows egy multiszerszám, a lézer fegyverek korában. Elavult és körülményes.Magam részéről a Chrome, vagy az IOS sokkal alkalmasabb ma erre a feladatra, mint egy Standalone multifunkciós operációs rendszer.
-
törölt tag
Emlékeim szerint hívták ezeket simán TFT monitornak is anno (á la LED tévé), ettől függetlenül nekem rögtön egyértelmű volt a második komment.
-
moleculez
veterán
Teljesen rendben van
Böngészős webappok, meg Office cuccok alá bőven elég, másra meg amúgy sem jó.
-
dabadab
titán
Heh, a TFT mióta nem LCD?
Soha nem is volt az. A TFT az arról szól, hogy az egyes pixelekhez hogyan juttatják el a vezérlőjelet, nem arról, hogy azt hogyan jelenítik meg. Ennek megfelelően kb. az összes jelenlegi és közelmúltbeli pixeles kijelző TFT-t használ: nem csak az LCD, hanem a plazma, az OLED, az e-papír, a microLED és még azok is, amik most nem jutnak eszembe
-
-
azbest
félisten
Az, hogy nem tft lcd -nek írják ki, még attól egyértelmű.
A felbontása viszont rettenetes. A mai kezelőfelületeket már nem is kis felbontásra optimalizálják, sok programban nem marad hasznos terület, mert a toolbarok és fejléc kitölti az ilyen kicsi felbontást önmagában. De a weben is minden nagy méretűre van már csinálva, hogy nagy felbontású monitorokon nézzen ki jól. -
Megjelenés pillanatában elavult, ipari hulladék :(
-
Dave™
nagyúr
Az N4120 már nem használhatatlanul lassú, de a legfontosabb rész kimaradt a hírből: milyen a Linux támogatottsága? Ha olyan mint a Surface Go 2-nek, az remek, ha olyan mint a Surface Laptopoknak, az már kevésbé jó.
-
Az érdekes lesz, hogy az okostelefonjukban gyorsabb lesz a SoC, mint a laptopjukban
-
-
Solten
őstag
Elegge minimalista alapgep, chromebookos valtozata kb 149 dollar. 249-ert mar erintokepernyos modellek vannak IPS panellal.
-
M@cika
őstag
Ja, 249 dollár. De tuti nem nálunk. Ha valaha is ideér. Bár azért ilyen keleroncsokkal tényleg harmatos lesz a teljesítménye...
-
válasz
fatpingvin #5 üzenetére
Szerintem az nem elitizmus, hogy a vékony film tranzisztor (TFT) rétegen kívül folyadékkristályt is szeretnék egy kijelzőbe. Mert anélkül csak fehér képet tud mutatni -- feltéve hogy van háttérvilágítás.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
jaj hagyjuk már ezt a baromságot. attól hogy te ilyen elitista módon látod a dolgot attól még nem ez lesz a baseline.
igen, én is jobb szeretem a két FHD monitoromat használni, viszont az egyetemi gépen fél rossz gondolatra nem futja az 1280x1024-es őskövület Xerox monitorommal, ugyanis amire kell arra tökéletesen megfelel. -
válasz
fatpingvin #3 üzenetére
Hát ha vakok, akkor végül is elég.
-
"1366 x 768 pixeles TFT panel"
Folyadékkristályra sem jutott már pénz?
-
fatpingvin
addikt
na, reméltem hogy lesz ARM SoC-os modell, arra még az se kizárt hogy beneveztem volna, OS csere után szolid lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az oktatási célból kifejlesztett Windows 11 SE-t futtató eszköz elsősorban iskolák számára lehet érdekes.