Hirdetés
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Archttila #46515 üzenetére
mondjuk 1 ev elteltevel kap egy frissitest amivel uj ficsorok, stabilitas, sechole foltozas es egy kis performance boost erkezik
Csak ez így ebben az összeállításban igen ritkán szokott összejönni.
Inkább kap egy frissitest amivel uj ficsorok,stabilitasinstabilitás, sechole foltozas es egy kis performanceboostdegradation erkezik. -
válasz Archttila #46515 üzenetére
Jó, akkor miért is jó neki a 64bitre váltás? A 32bites verzió ugyanúgy támogatott, ugyanúgy jönnek rá biztonsági frissítések...
Plusz ahogy Aryes is írta. Ez leírva spec-ben szépen hangzik, de a gyakorlatban minden egyes kijavított hiba behoz két újabbat.
Nem azt írtam, hogy ne frissítsen, hanem hogy ha nincs dedikált problémája a jelenlegi rendszerével, akkor felesleges belevágnia egy újratelepítésbe.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz Archttila #46520 üzenetére
Mert ők 24/7-es rendelkezésre állással üzemeltetnek gépeket. Ha hétfőn 3-kor odaklikkelsz ugyanaz történik mint szombat 11-kor.
Nincs se de, se ha, se vagy. Otthon is n+1 eszközöd van amit csak bekapcsolsz, és működik. Nem frissíted a mikrosütő programját, vagy a headsetet (gyakran nem is tudod hogy lehetséges).
Utolsó tapasztalat a frissítésről: Philips TV- valamiért nem szerette a NAS DLNA megosztását, lefagyott tallózás közben, de úgy hogy áramtalanítás után tért csak magához. (Másik laptopról, médialejátszóról ment a tallózás lejátszás, szóval sanszos, hogy a TV volt a hunyó). Jött egy frissítés, ami megjavította. Majd jött még1, és azóta megint lefagy a tallózás. Ráadásul idővel egyre csökken az esély, hogy új javítást adnak ki. Mi a valószínűsége, hogy újra kijavítják amit egyszer már megjavítottak?Persze lehet rengeteg ellenpéldát is hozni a telefonok (biztonsági) frissítései, stb... Mégis az ember gyomra görcsbe rándul, ha a Microsoft frissíti a W11-et.
24/7-ben fut a raspberry-m. Egyszer beállítottam a programokat, és azóta rendben teszi a dolgát. Miért kellene bármit is frissítenem rajt? Oké, a pihole adatbázisát véletlenszerűen frissítem, de hónapok telnek el úgy hogy hozzá sem nyúlok, csak használom.
[ Szerkesztve ]
-
Archttila
veterán
válasz Archttila #46581 üzenetére
Nah kozben kideritettem es az a helyzet, hogy nem az rpi keves, hanem egyszeruen a plex van ilyen hulyen kitalalva. (igen hulyen mert a redditten is tele van a puca sok usernel) szoval ha egy adott anyagban mar transkodoljuk a hangot mondjuk DTS-rol mp3-ra, es ehhez adunk még hozza egy feliratot, (srt) akkor a plex automatikusan elkezdene transkodolni a videot is!, (magyaran triggereli) amit már nyilvan nem bir el a vas, ezert karog nekunk h keves a CPU.
Nem tudom kinek az otlete volt ez, azt viszont tudom, hogy ez biztosan nem egy bug mert mar evek ota ilyen, szoval velhetoleg ez igy marad, es nyilvanvaloan szerintuk ez tok rendben is van igy[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
nagyúr
válasz Archttila #46633 üzenetére
Szerintem elfér, mert a hűtő pont az usb-k vonalában ér véget, viszont nem látszik a lap alja, van-e ott alkatrész vagy vezetősáv, amit az alu hűtő esetleg rövidre tud zárni. Ez esetben kellene vmi szigetelő réteg a kettő közé.
Mennyire meleg ez a borda terhelés közben, langyos vagy forró? Felfelé irányban biztos, hogy megakadályozza a légáramlást, de magát a hőt esetleg nagy felületen át tudja engedni. Esetleg függőleges irányba állítva az egészet tud mozogni a levegő a bordák közt a kémény hatás miatt.
-
wassermann
Topikgazda
-
nagyúr
válasz Archttila #46636 üzenetére
Akkor leginkább az lesz a jó, amit a kolléga javasolt. A hővezetése nem annyira jó egy ilyen áramköri lapnak, hogy a pad sokat segítene.
p.s. nem a SOC hőfoka érdekelt, hanem maga az alu hűtőé, a SOC egy viszonylag pontszerű cucc, annak a hőjét teríti szét nagy felületen a hűtő. Ha ez éppen csak langyos, akkor akár működhet is a hővezető ragasztó.
[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
válasz Archttila #46643 üzenetére
Már elő is rendelhető.
Lesz vagy 30e nálunk, de inkább több és kell még ház is.
A power gomb a legnagyobb fícsőr, ideje volt már -
azbest
félisten
-
-
válasz Archttila #46692 üzenetére
Köszi nem élek vele, csak kíváncsi lennék egy magyar leírásra/bemutatóra. Pl a riasztás elég bonyolultnak tűnik. Csak vizuális riasztást mutat a WEBoldalon, vagy képes értesítést küldeni (ímél?)
-
kutga
nagyúr
válasz Archttila #46711 üzenetére
Nem rossz ötlet. Elsőre nyilván Raspberry Pi Os-re gondoltam, headless természetesen, desktopra nincs szükség. Korábban használtam még Plexet és Pihole-t, de erre a gépre nem tervezem.
MOD
Nagyjából nekem is valami hasonló lenne az elképzelésem a szolgáltatásokat illetően.[ Szerkesztve ]
Let the Zone take me if I am.
-
-
-
-
-
ricsip
addikt
válasz Archttila #47925 üzenetére
Megírhatnád mit jelentett ez a PRBKAC a gyakorlatban.
Nekem a Seagate Exos héliumos batár nagy vinyók elindulása tart nagyon sokáig (kb. 30 másodperc) onnantól kezdve h. megkapja a tápot bekapcsoláskor, egészen odáig h. megjelenik az eszközlistában. Mindez egy desktop gépen, windows az OS. Bootolni pl. a desktop gép ha jól rémlik nem is tudott róla, mert már bőven túllépett azon a részén a BIOS-nak, mikor az eszközöket detektálja (ott sem jelenik meg a listában). Így kerülő megoldásként a benne levő ssd-ről bootolok, mire az betölti a windows-t, addigra már látszik a hdd is.
Régen a hőskorban még volt a BIOS-okban olyan beállítás, h. "Delay boot X seconds", azaz késleltesse a boot-ot X másodperccel, hogy azalatt a lassan felpörgő ősrégi hdd-k is feléledjenek. De mostani modern UEFI-ből ez az opció persze már kimaradt. Csak éppen ezek a bazinagy enterprise héliumos vinyók ismét csak nagyon lassan pörögnek fel. Mert 8-9-10 tányér van bennük, a motornak qrvanagy lenne az áramfelvétele emiatt. Ezért PWM szabályozással fokozatosan pörgetik fel a tányér tartót, ezzel korlátozzák a csúcsáram felvételt. Mivel pedig ezek ráadásul 7200-as fordulatúak nem a lassabb 5400-as (vagy még lassabb western digital átverős "5400-class" megnevezésűek ami mögött még a datasheet se árulja el h. mekkora a valós fordulatszám), így tényleg kell nekik az a hosszú 30 másodperc mire elérik a 7200-as fordulatot. Ezt pedig egy bootolni szándékozó oprendszer nem nagyon tolerálja.
Brand szerverekben ez azért nem probléma, mert mire a tetűlassú fos HP ilo végiginicializálja magát, addigra azok a lassú vinyók lefőztek maguknak 2 kávét unalmukban. Otthoni desktop gépek viszont pikk-pakk átugranak ezen és türelmetlenül várnák h. a sata eszköz legyen már elérhető.[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz Archttila #47958 üzenetére
Otthoni környezetben ugyanúgy elfogadható, mint a jelszavas védelmet nélkülöző megosztás. Nagyon sokan szeretik, mert hamar működni kezd, nem kell gondolkodni, megérteni a jogosultságkezelést. Tudom elég laza felfogás, de nagyon sokszor nincs is szükség többre. Paranoia szint függvénye, hogy megelégszik azzal, hogy működik, vagy továbblép egyet a biztonság irányába, és jogosultságokat állít be.
belaazallat
Másold be az lsblk parancs kimenetét, és az fstab tartalmát. Ekkor már pontosan megtudom mondani, hogy mit mire cserélj[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz Archttila #47960 üzenetére
nem kell erteni, nem kell tudni, nem akarok semmit csak csinald meg menjen ahh, halálom...
Nem vagyok egy hülyegyerek, többnyire megértem az ilyen dolgokat, sőt, néha egész készségszintre tudom emelni, csak az a problémám, hogy ha nem használom, elfelejtem, és minden alkalommal újra meg kell értenem. Egyszerűen sz*r a memóriám.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Formula-1
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Már nem álom: 100 ezer dolláros magasságban a bitcoin
- Milyen monitort vegyek?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Politika
- További aktív témák...
- Gamer PC v5 , i7 10700 , RTX 3070 , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD , 240 víz
- MSI GAMING ASZTALI KONFIGURÁCIÓ
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest