Hirdetés

Aktív témák

 • Har_melin

  Topikgazda

  Alapok: Mi ez, mibe kerül, mit várhatok?

  - Mi ez a játék?
  A Path of Exile (a továbbiakban PoE) egy ingyenes akció RPG, legközelebbi rokonainak a Diablo és a Grim Dawn tekinthető. Csak állandó netkapcsolattal játszató, offline változata nincs. A PC-s verzió mellett elérhető Xboxra és PS4-re is, de a különböző platformokon játszók nem látják egymást.
  - Ingyenes? Teljesen?
  Igen, a játék és a folyamatosan érkező kiegészítések és bővítések is teljesen ingyenesek. A fejlesztők persze azért pénzből élnek, tehát számtalan mikrotranzakciót lehet venni hozzá, ezek döntő része azonban kozmetikai, látványelem. Vannak a játékosok életét megkönnyítő bővítmények, azonban ezekre egy teljesen kezdőnek még nincs szüksége. Ha több napnyi, esetleg hétnyi játék után még mindig kedved van hozzá, akkor ezek kb. 5-6 ezer forintnyi beruházással beszerezhetők. A játékos győzelmi esélyeit növelő, pay-to-win kiegészítő nincs a játékban!
  - Milyen a hardverigénye?
  DirectX 10-es videókártya elengedhetetlen és nagyon-nagyon ajánlott, hogy a játék SSD-ről fusson. Gyors és stabil netkapcsolat nélkül nem érdemes próbálkozni. Egyéb hardver tekintetében nálam egy Athlon X4 740 processzorral, 8 GB RAM-mal és egy Geforce GT710 videókártyával fut 2560x1440-es felbontáson, igaz teljesen alapra vett grafikai opciókkal.
  - Steames, vagy helyi változattal játsszak?
  A két változat között semmi különbség sincs, de praktikus okokból tanácsolom, hogy inkább a játék oldaláról letöltött helyi telepítést válaszd. A rendszeresen érkező, néha több gigás frissítések a steamről sokkal lassabban töltődnek le és a telepítésük során sokkal nagyobb lemezterületet kötnek le, mint a lokális változat.
  - Meddig lehet eljutni?
  A maximális szint 100, de ezt nagyon kevesen érik el. Nem a nehézsége miatt (maximum lvl 90-92 körül már minden boss legyőzhető, minden cucc elérhető), hanem mert az egyre nagyobb szintugrásokhoz szinte végtelen mennyiségű játék kell.
  - Van-e multiplayer?
  Van, de inkább ismerősök játszanak, maximum 6 fős partyban. A játék alapvetően solo módra van kitalálva, nincs olyan ellenfél, amit csak partyban lehetne legyőzni. Technikailag van benne egy PvP rész is, de elvétve találni hozzá partnert, ez a játék nem az egymás elleni harcról szól.
  - Mennyire nehéz?
  Röviden: egy kezdőnek eléggé. Annyira szabadon lehet fejleszteni a karaktert, olyan sok opció van, hogy szamárvezető (build) nélkül elvész benne. A játék nagyon kevéssé vezeti a kezdőt, az első pár karakterét gyakorlatilag mindenki elrontja. Egy abszolút casual játékosnak, aki néha egy pár órányi csépelésre vágyik, nem igazán ajánlható. Ha már kiismerte az ember a szabályait, működését, akkor persze a korábbi, legyőzhetetlennek tűnő ellenfelek is könnyen leverhetők. (Amíg a készítők egy peccsel nem buffolják őket… ;] )
  - Mi az, hogy „olyan sok opció van”?
  Az, hogy gyakorlatilag olyan karaktert csinálsz, amilyet akarsz. Nincsenek kaszthoz kötött skillek vagy felszerelések. Lehet spelleket szóró barbárod, íjász boszorkányod vagy bunkóval rohangáló rangered. A „lehet” persze nem azonos azzal, hogy érdemes is ilyet csinálni, vagy hogy életképes lenne, amit kitaláltál! De a játék mechanikája elég sok, első látásra abszurd buildet szült már, amelyek kiválóan működtek. Ráadásul a három havonta érkező nagyobb frissítések mindig változtatnak az addigi erőviszonyokon is, szóval a változatosság hosszú távon garantált.
  - Mi ez a Standard, meg League, amit belépésnél kérdez?
  A játékba több módon lehet becsatlakozni, a két fő opció a Standard és a League (Liga). A kettő között a fő különbség, hogy a ligák a már korábban említett nagyobb frissítésekkel érkező három hónapos szakaszok. Ezekben mindenki nulláról kezd, teljesen új economyval és csak a ligában elérhető extra tartalommal. A liga végével az életben lévő karaktereid átkerülnek Standardra, az összes addig felhalmozott cuccal, currencyvel együtt.

  Mindkét formában lehetőség van softcore (SC) vagy hardcore (HC) karaktert indítani. A ligában indított hardcore karakter halál esetén Standard hardcore-ba kerül. Úgyszintén lehetséges mindegyik módon belül Solo Self Found (SSF) karaktert indítani. Ezeknél csak a játékon belüli NPC-kkel tudsz kereskedni, más játékosokkal nem. SSF karakterből bármikor lehet normál karaktert csinálni, normálból viszont nem lehet SSF-et.
  - Hány karakterem lehet?
  Alapból 24 karaktert indíthatsz ingyenesen. Ha ez kevés, akkor vásárolhatsz hozzá plusz karakter slotot. A maximális számba az összes meglévő karaktered beleszámít, ligás, standard, HC, SC, de természetesen törölhetsz közülük, ha valamelyikre már nincs szükséged. Vigyázat: ilyenkor az összes rajta lévő, vagy a passzív fájába berakott cuccod is végleg elvész!!
  - A karakterek osztozhatnak a cuccokon?
  Módonként vannak külön ládák, vagyis se a SC nem keveredik a HC-vel, se a standard a ligával. Az azonos módban játszó karakterek viszont közös ládát használnak. Ha nem elég a hely a ládában, akkor mikrotranzakcióval újabb rekeszek (tabok) vásárolhatók, és ezeket a bővítéseket minden módban élvezhetjük.

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Karakterek, fejlődés

  Karakter osztályok, subclassok (ascendancy-k)

  A játékban hét karakterosztály van:
  Marauder, Templar, Witch, Shadow, Ranger, Duelist és Scion. A karakterosztályok a három fő attribútum (Erő [STR], Ügyesség [DEX] és Intelligencia [INT]) köré épülnek, de ez csak az induló 60 tulajdonságpont megoszlását befolyásolja. A játék során nyugodtan gyúrhatunk INT-re akár egy marauderrel is, legfeljebb macerásabb lesz a fejlődés. Induláskor a Maraudernek a STR, a Rangernek a DEX, a Witchnek pedig az INT értéke a legmagasabb, a Templar (STR+INT), a Shadow (INT+DEX) és a Duelist (DEX+STR) köztes karakterek, a két fő tulajdonság azonos ponttal indul, a Scion pedig bármi lehet, 20-20-20 induló ponttal.
  A karakterosztályok két dolgot befolyásolnak: az elérhető subclassokat, amiket a játékban ascendancy-nak neveznek és a fejlődés menetét.

  A karakterosztályok három subclassból választhatnak és itt kivételesen nincs átjárás, nem vehetjük fel egy másik class ascendancyját. Az ascendancyk egy-egy játéktípushoz adnak erős bónuszokat, tehát általában célszerű az ilyen karaktereknek az ehhez passzoló ascendancyt választani.
  Marauder:
  Juggernaut: a tank. „Nem az a legény, aki adja, hanem aki állja” – a jugg állja, neki van a játékban a legjobb dmg csökkentő képessége.
  Berserker: Kb. a jugg fordítottja. Hatalmas sebzési potenciál, cserébe néha nagyobb sebezhetőség. Mindkét karakter alapvetően közelharci játékmódra való.
  Chieftain: Az ő erőssége a totemek és a tűzsebzés, ebből képes regenerálódni is.

  Templar:
  Inquisitor: Elementális sebzésre specializált, legyen az attack vagy spell.
  Hierophant: Inkább spellcaster, bónuszokkal a totem és brand spellekhez és erős passzív védelemmel.
  Guardian: partyban nagyon hasznos, aurákra specializált subclass, amelyik a többi játékosnak biztosít bónuszokat. Emiatt minionos buildekhez is használható, bár arra más ascendancy azért alkalmasabb.

  Witch:
  Elementalist: nem nehéz kitalálni, ő is elementális sebzésben utazik, de jobban a spellekre specializált, mint az Inquisitor.
  Occultist: chaos sebzés és a chaos sebzésen kívül mindent védő Energy Shield (ES) védelem specialistája.
  Necromancer: egyértelmű, aki summoner/minion buildet csinál, szinte biztos, hogy ezt fogja indítani.

  Shadow:
  Assassin: a kritikus sebzések specialistája, egyaránt lehet caster és melée. Némi plusz Damage over time (DoT) bónuszt is kap.
  Saboteur: csapdák és aknák (traps, mines) a területe, ezek a játék leghatékonyabb skilljei közé tartoznak.
  Trickster: chaos és poison a területe, a passzív védelmi képességeivel pedig az egyik legjobb túlélő a játékban.

  Ranger:
  Deadeye: a klasszikus íjász. Minél nagyobb sebzés minél messzebbről, főleg íjjal. Cserébe sajnos elég glasscannon…
  Raider: fürgeségre építő közelharci karakter. Nem rossz, de van nála jobb erre a célra.
  Pathfinder: méreg és DoT sebzéssel, hatalmas regenerálódó képességgel a leghasználhatóbb Ranger subclass.

  Duelist:
  Champion: nagy melée sebzés, jó védelem, az egyik legjobb melée alap.
  Gladiator: a két fegyveres (dual wield, DW), de főleg a 1H+pajzs buildek specialistája, plusz bónuszokkal a bleed DoT sebzésekre.
  Slayer: 2H fegyverekre specializált subclass a legerősebb life leech képességekkel. Érdekessége, hogy a 2H nem kell melée fegyver legyen, a bónuszai íjjal is működnek.

  Scion:
  Ascendant: a mindenes Scion stílszerűen olyan ascendancyt kapott, amivel bármelyik két másik subclass tulajdonságainak egy jelentős részét megkaphatja, bár soha nem olyan hatékonyan, mint az eredetik. Ezen kívül plusz skillpontokat is kap és képes lehet egy másik karakterosztály kiindulási helyéről is felvenni passzív pontokat.


  Fejlődés:

  A játékban levert monszták után XP-t kapunk, ezzel lépünk szintet. Szintlépéskor kapunk 12 life-ot és 6 manát, valamint egy ún. passzív skill pontot. Ezt az ún. passzív fán tudjuk „elkölteni”, aktiválni rajta egy-egy csomópontot. A passzív fa jelenleg így néz ki, bejelöltem rajta az egyes classok kiindulási pontjait:

  Látható, hogy ez lényegében egy szegmensekre osztott kör. Minden attribútumhoz tartozik egy szegmens, aminek a központjában annak az osztálya van, két szegmens között pedig a vegyes osztályok, középen van a Scion. A fán háromféle csomópont van:
  - ún. „utazó pont”, ezek 10 ponttal növelik a STR/DEX/INT valamelyikét. Azért utazó, mert szinte kizárólag azért aktiváljuk őket, hogy eljussunk egy skill csomóponthoz. Az utazó pontok egy-egy szegmensben jellemzően az adott attribútumot növelik, a Marauder körül az erőt, a Witchnél az intelligenciát, stb.
  - skill csomópontok (basic, notable, keystone): ezek különböző bónuszokat adnak egyes támadásokhoz vagy védekezésekhez, gyakorlatilag ezektől válik hatékonyabbá a karakterünk.
  - jewel foglalatok: ezekbe a játék során talált speciális köveket helyezhetjük. Ezeknek számtalan tulajdonsága lehet, változó mértékben javítva a karakterünk sebzését vagy védelmét.

  Skillpontok

  Skillpontokat nem csak szintlépéskor, hanem az alapjáték során teljesített küldetések jutalmaként is kaphatunk. Attól függően, hogy milyen karaktert indítunk, illetve hogy a játék egy pontján milyen döntést hozunk, 121-123 (a Scionnál maximum 128) skillpontot tudunk összeszedni. Mivel lvl 90-92 környékén a legtöbb build már maximalizálható és a további fejlődés már nagyon lassú, a valóságban ennél kb. 8-10 ponttal kevesebbel gazdálkodhatunk. Ez a korlát az, amiért bár elvben lehetséges mondjuk Templar buildet csinálni olyan keystone-okkal, amelyek a Rangertől kifelé helyezkednek el, a gyakorlatban túl sok pontot pocsékolnánk el arra, hogy eljussunk odáig.
  Ha elrontottuk a kiosztást nincs minden veszve. Egyrészt a küldetések egy részében ún. respec pontokat kapunk, amelyekkel vissza tudjuk venni a már lekötött skillpontainkat. Másrészt van egy erre a célra szolgáló currency is (Orb of Regret), ugyanezzel a funkcióval.

  XP vesztés

  Ha a játék során az alapjáték kb. közepétől számítva bármikor meghalunk (természetesen softcore módban), akkor elbukjuk a következő szint eléréséhez szükséges XP bizonyos százalékát. Az alapjáték során 5%-ot, utána 10-et. (pl.: ha 100.000 XP kell a szintlépéshez, akkor 5000 vagy 10.000 pontot.) Ez végleges, nem kapunk belőle vissza semmit, akkor sem, ha visszatérünk a halálunk színhelyére! A jó hír, hogy szintet így nem bukhatunk, maximum lenullázzuk a következő szinthez addig összegyűjtött XP-t.

  XP büntetés

  A monszták után kapott XP csökken, ha jelentősen erősebbek vagyunk, mint az a szint, amin megöltük őket. Kezdetben 3 szint pluszt enged a játék (pl. egy lvl10-es karakterrel egy lvl7-es szintű pályán még megkapjuk a teljes XP-t), majd minden 16 szint után ez eggyel nő. Így lvl 80-96 között maximum 8 szint eltérés lehet köztünk és a pálya szintje között, ha meg akarjuk kapni a teljes XP-t.
  A legmagasabb szintű mapok lvl84-esek, részben ezért is olyan nehéz a 100-as szintet elérni – ott már semmiképp nem ússzuk meg az XP büntetést.

  Party XP, lehet-e karaktert húzni?

  Egy kicsit, de igazából nem. A monszták után járó XP a party tagjainak számával arányosan nő, de visszaosztódik a tagokra. (egy 1000 XP-t adó monszta egy 6 fős partynál 6000 XP-t ad, de ez hatfelé oszlik.). Viszont ha nagy az eltérés a party tagjainak a szintje között, akkor a megoszlás súlyozott lesz, és az alacsonyabb szintű játékos sokkal kevesebbet kap. Ráadásul amíg az alapjátékot nem játszotta végig, addig mapokra be sem tud lépni (partyban sem), tehát a húzás a PoE-ban csak nagyon szűk sávban működik – ott meg igazából fölösleges.

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Metamorph liga

  Az új ligában .Tane Octaviusnak fogunk segíteni frankensteinkedni. A pályákon egyes szörnyekből szervek esnek (a játék már automatikusen felveszi ezeket, nem kell nekünk kattintgatni), amelyekből ha összejön egy kísérletre való, akkor megjelenik Tane az apparátusával. Mindegyik szervből egyet kiválasztva és a Create gombra kattintva megjelenik egy monszta, amelyik a kiválasztott szerveken lévő tulajdonságokkal-buffokkal rendelkezik, ezt kell levernünk. A harc során minddig idéz accokat is, de a fő jutalmat a megidézett szörny dobja, attól függően, hogy milyen bónuszok voltak a kiválasztott szerveken.

  A szerveket nem lehet másik pályára átvinni vagy spájzolni, erre Tane figyelmeztet is, ha az alapjátékban át akarnánk menni a következő szakaszra. A HO-ba vagy a városba nyugodtan visszaléphetünk, az nem számít. Map szinten magától akkor jelenik meg, ha elfogytak a szervet adó monszták, egyébként a taskbar melletti zöld gombbal tudjuk megidézni, ha szükségünk van rá.

  A játék erősség szerint automatikusan sorba rendezi a szerveket, a sor elején lévőkből tudjuk a legerősebb szörnyet kreálni. Ez az erősség azért fontos, mert ennek függvényében telik meg a jobb oldalon lévő henger. Ha sikerült teljesen feltöltenünk, akkor (map szinttől felfelé a szörny egy speciális, immár elraktározható (sőt tradelhető) szervet dob, amelyekből aztán mi magunk tudunk Tane segítségével újabb mega-szörnyet létrehozni. Amennyiben viszont a legjobb darabokkal sem tudjuk teljesen feltölteni a tartályt, akkor érdemesebb a használható fix dropot (div card, map, currency, harbinger shard, stb.) adó szerveket berakni.

  A ligában külön endboss nincs, csak liga specifikus unique cuccok, illetve Catalystok eshetnek. Ez utóbbiak speciális craft anyagok, amelyeket övre, gyűrűre vagy amulettre téve egy-egy tulajdonságot buffolnak az alapból elérhetőnél magasabb szintre, illetve reroll esetén növelik az esélyét, hogy ilyen affix jelenjen meg a cuccon. Pl. a Prismatic Catalyst-tal "kezelt" darabon nagyobb eséllyel lesz ele resist mod és magasabb értékkel, mint ha csak találomra próbálkoznánk.

  Tane laborítóriumába a HO-ból tudunk átlépni (a legfelső zöld ikon a jobb alsó gyorslinkek közül). Itt a ládából magunkhoz véve a kiválasztott szerv garnitúrát összerakhatunk egy szuper jövedelmező és persze szuper nehéz mega-metamorphot. Vigyázat: a mapokkal ellentétben itt ha a metamorph legyőzése előtt meghalunk, akkor bukjuk az egész garnitúrát, csak egy próbálkozásunk van!

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Játékmenet

  A PoE két fő szakaszra bontható: alapjátékra és mapozásra. Az alapjátékot minden indított karakterrel kötelező végigjátszani, nincs shortcut. A mapok használatához szükséges berendezést csak az alapjáték teljesítése után tudjuk használni.

  Alapjáték:
  Tíz Actból áll (A1-A10), mindegyik végén egy-egy (néha több) fő boss-szal. Az egyes actok kisebb pályákból állnak, a legtöbbön van WP is, a könnyebb navigáláshoz. Minden actban van egy "város" egy-egy fegyver-páncél és flaska-skillgem kereskedővel, illetve küldetéseket adó NPC-kkel. A küldetést adó karakterek feje fölött, illetve a küldetések célpontjánál sárga felkiáltójel jelenik meg, ugyanez látható a minimapon is. A küldetésekért XP-t nem kapunk, csak skillpontokat és felszerelést. A küldetéseket általában nem kell direktben felvennünk, akkor is aktiválódnak, ha megoldjuk őket (pl. megöljük a cél monsztát) és az NPC-től a jutalmat is megkapjuk utána. Az opcionális küldetéseket bármikor (akár map szintről visszatérve) is teljesíthetjük, megkapjuk érte a jutalmat.
  Fontos tudni, hogy A5 és A10 végén automatikusan kapunk -30% büntetést minden resistre. Ez akkor is rajtunk van, ha visszamegyünk egy korábbi pályára (pl. A6-ból valamiért az A5-be), érdemes erre figyelni.

  Mapozás:
  Ez teszi ki a játék nagyobbik részét. Mapok kb. A8-tól kezdve eshetnek, belépni rájuk az alapjáték teljesítése után tudunk. Ezek önálló pályák, hat portállal és a végükön egy vagy több boss-szal. 154 mapból válogathatunk, ezek az Atlaszba vannak rendezve. A mapok szintje (Tier) T1-től T15-ig terjed, T16 az abszolút endgame bossok pályája. Kb. évente a mapok besorolását is át szokták rendezni, hogy az endgame farmolás is egy kicsit változatosabb legyen. A 3.9 verzió az Atlasz és rajta a mapok teljes működését átvariálta, ezért külön menüpont alatt tárgyaljuk.
  A mapokat akárcsak a tárgyainkat módosíthatjuk a különböző orbokkal. Így különböző nehezítések kerülhetnek rájuk, aminek köszönhetően több és jobb dropra lesz esélyünk ha futjuk őket. Speciális currency-k a szextánsok, amelyekkel egy-egy szegmensre rakhatunk plusz nehezítéseket. Ezek a mapok egyedi affixein felül hatnak, de csak három alkalommal.

  Extra pályaelemek:
  A korábbi ligák sok eleme átkerült az alapjátékba és most már annak részét képezik. Van amelyekbe már az alapjáték során, van, amelyekbe csak mapokon futhatunk bele. Az egyes mesterekhez kapcsolódó dolgok a Mesterek menüpont alatt találhatók.

  Shrine-ok:
  Amíg nem érintjük meg őket, addig a köréjük gyűlt monsztákat buffolják, utána minket. Egyszerre több shrine hatása is lehet rajtunk, az időtartamuk kb. 1 perc. Egyet kell kiemelni közülük, a Divine Shrine-t, ami sebezhetetlenné tesz minket. Sajnos előbb még a monsztákat is, el kell csalni őket tőle ahhoz, hogy sebezni tudjunk.

  Strongbox-ok:
  Egy-egy item típust dobó ládák. A kinyitásukkor megidéznek egy csomó szörnyet, ezeket előbb le kell verni, csak utána esik ki belőlük a jutalom. (A monszták maguk is dobnak cuccokat.) Lehet belőlük magic, rare és unique is, ha nem azonosítjuk be őket az aktiválásuk előtt, akkor nagyobb lesz a drop. Vigyázzunk azonban, van pár módosítójuk (pl. freeze vagy a detonate dead), ami nagyon csúnyán elbánhat velünk, ha nem vagyunk rá felkészülve! A másik kellemetlen vonásuk, hogy különösen a rare ládáknál az egyszerre megjelenő nagy kupac monszta a láda saját effektjeivel megspékelve méretes lagot okozhat. Mire egy-két másodperc múlva végre visszakapjuk az irányítást, egy gyengébb karakterrel lehet, hogy már halottak leszünk...
  Mi is upgradelhetjük őket, de nem igazán érdemes, kivéve a divination cardokat, mapokat és a currencyt dobó ládákat.

  Rogue exile-ok:
  Véletlenszerűen bukkanhatnak fel a pályán (bár modként is rákerülhetnek mapra), unique ellenfelek, egyedi sebzéssel, a rare monsztáknál több élettel. Mindig dobnak rare cuccot, de egyébként semmi extra. A Hall of Grandmasters mapon csak ilyenek vannak, kezdőknek semmi képpen nem ajánlott!

  Vaal:
  Piros kristály jelzi a térképen, piros portál a pályán. Rövid mellékpályák, a végén mindegyiknek egy miniboss. (A pálya végét egy nyitott könyv jelzi a térképen.) Belőlük általában corrupted cuccok esnek, a Vaal Vesselből pedig corrupted skillgemek és vaal fragmentek, ebből négy féle. Ezekkel három dolgot tehetünk:
  - berakjuk egyesével a map deviceba, ekkor egy vaal pályát kapunk, a fent leírt jutalmakkal.
  - berakjuk őket más mapok mellé (max. 3 különbözőt), ez fragmentenként +5%-kal több dropot eredményez majd a mapon.
  - Négy különbözőt rakunk a map device-ba (ügyelve, hogy kiadják a kört), ekkor megnyílik az Apex of Sacrifice, Atziri otthona. Ehhez hat portált kapunk, akárcsak egy normál maphoz. A pálya három szakszra oszlik, Atziri sokáig az egyik legkeményebb speciál boss volt főleg azért, mert a harc egyes szakaszaiban csak pár, pontosan kiszámított biztonságos folt marad a teremben.

  Abyss:
  Zöld pötty jelöli a minimapon, zöldes kipárolgás a pályán, már az alapjáték második felétől belefuthatunk. Ha rákattintunk, akkor egy repedés kezd végigfutni a pályán, folyamatosan monsztákat eregetve magából. Kettő-öt nagyobb csoport után vagy egy Abyssal Trove feliratú láda emelkedik ki az utolsó kupacból, vagy egy lejáratot kapunk az "alvilágba". Itt megint csak véletlenszerűen vagy egy "normál" miniboss lesz a pálya végén, vagy egy több fázisú harcban leverhető lich king. Az Abyssból nem tudunk teleportot nyitni, célszerű a leereszkedés előtt kiüríteni a zsákunkat! A ládából abyss jewelek eshetnek, a miniboss egy foglalatos övet (stygian vise) dob garantáltan, a lich pedig egy unique szett valamelyik darabját.

  Breach:
  Pink láng jelzi a minimapon és a pályán is. Ha rákattintunk, akkor a körülötte lévő kör tágulni kezd és monszták özönlenek be rajta. kb. egy percig tágul a kör, utána hirtelen összezuhan és az összes, addig le nem vert monszta is eltűnik. Tűz, fagy, villám, fizikai és chaos sebzésű speciális pakkokat generál (mindegyik breach egy félét), próbára tudják tenni a resistjeinket. Breach splinterek eshetnek belőlük, 100 darabból lesz egy breachstone. 100 darabból lesz egy breachstone, amit mapként megnyitva időre kell eljutni az adott típusú endbossig. Fejleszthető unique cuccok eshetnek belőlük, de ez nem garantált!

  Legion:
  Kék kristály jelzi a minimapon és a pályán is, csak mapon jelenik meg. Ha rákattintunk, akkor megjelenik két, egymással szemben álló, mozdulatlan sereg. Pár másodpercünk van arra, hogy minál többet megsebezzünk közülök, főleg a bónusz droppal jelölt alvezéreket és (ha vannak) a hátsó sorban álló tábornokokat. Az idő leteltével a megsebzett monszták életre kelnek és le kell vernünk őket. A normál dropon felül timeless splintereket dobhatnak (öt félét), itt is 100 darabból lesz egy kő. Ezekből 2-5 különbözőt tudunk a map deviceba behelyezni és ekkor annyi sereggel kell megküzdenünk (immár garantált tábornokokkal), ahány különböző követ beraktunk.

  Blight:
  Sárga "gomba" a térképen és a pályán is, csak mapon futhatunk bele. Cassia kéri a segítségünket, hogy segítsünk neki kipumpálni a Wraeclastot tönkretevő fertőzést a föld alól. Tower defense játék, a pumpa aktiválásakor van egy kis időnk tornyokat lerakni a vezetékek mentén. Utána a szálakat követve megindul a monszták áradata a pumpa felé, meg kell akadályoznunk, hogy elérjék és lerombolják. Ha sikerrel járunk, akkor az egyes szálak végén jutalom ládákat kapunk, illetve garantáltan esni fog olaj, esetleg blight map. Az előbbieket gyűrűk tápolására használhatuk (a tornyokat lehet velük erősíteni), illetve amuletre rakva különböző notable passzív csomópontokat aktiválhatunk, akkor is, ha egyébként a közelében sem jártunk. A blight mapokon csak TD monszták lesznek, a cél ugyanaz, mint a sima blight találkozásoknál. Csak nagyon erős AoE sebzésű karaktereknek ajánlott, különben szinte reménytelen a sok szálat egyszerre védeni.

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Archívum

  - Mi az a Path of Exile?
  A Path of Exile (a későbbiekben PoE) egy ingyenesen játszható, mikrotranzakcióval rendelkező, állandó netkapcsolatot igénylő, izometrikus nézetű hack n' slash játék. A játékmenet legjobban a Diablo, Torchlight, Sacred, Titan Quest-re hasonlít.

  - Mikrotranzakció...Akkor ez most Free to Play vagy Pay to Win?
  Száz százalékig Free to Play, mivel a mikrotranzakció által vásárolható dolgok semmiben sem fogják a játékot segíteni, csak skineket, egyedi effekteket lehet vásárolni.

  - Mennyire casual illetve nehéz a játék?
  Nehéznek nem lehet mondani, legalábbis ami a normal nehézségi szintet illeti :), viszont nem casual-friendly a játék. Bele kell fektetni az időt, mire a játékot megismeri az ember, mivel a játék nem fogja az ember kezét.

  - Milyen kasztok vannak?
  A játék 7 induló kaszttal rendelkezik, de ez leginkább csak a passzív fán való indulást határozza meg, azon felül teljes a szabadság.

  Alapkasztok(egy fő alap statjuk van):
  Marauder(strenght)
  Ranger(dexterity)
  Witch(intelligence)

  Hybrid kasztok:
  Templar(str/int)
  Duelist(str/dex)
  Shadow(dex/int)
  Scion(str/dex/int)

  - Teljes szabadság. Ezt hogy kell érteni?
  Szó szerint. Lehet Maraudered, ami íjászkodik, Witched, ami tőröket forgat, vagy Rangered, ami wandokkal sorozza az ellent.

  - Mennyi a maximális szint?
  100.

  Mennyire repetitív?
  A játék a 10 részből (Act-ból) álló alapjátékra és utána a száznál is több mapból álló végjátékra oszlik. Az alapjáték végigvitele kötelező minden karakternek ahhoz, hogy elkezdhessen a mapokon játszani, de a mapok nagy száma és az, hogy szabadon eldöntheted, melyikeket játszod nagyban növeli a változatosságot.

  - Mi az az itemlevel?
  A játékban fellelhető tárgyaknak is van szintje, ez az itemlevel. Minél magasabb, annál jobb numerikus értékeket kaphatnak a rajta lévő tulajdonságok. A szint függ az adott map szintjétől. Egy 22-es szintű területen 22-24-es itemlevellel rendelkező tárgyak esnek. 24-es esik a rare/unique bossokból, 23-as a magic csoportokból, minden más fehér vagy thrash mobból 22-es. Egy tárgy itemleveljét a tárgy többi adatai mellett láthatjuk(földön felvett tárgy esetén elég lenyomni az ALT gombot).

  - Több chatparancs létezik?
  Igen. A /help parancs megmutatja nekünk az összeset.

  - Mit kap a karakter szintenként?
  Szintenként jár 1 passzív skillpont, illetve kap +12 alap életet, +6 alap manát, +3 alap evasiont és +2 alap accuracy-t. Ezen felül az alap statokat a passzív fán illetve itemekből lehet növelni.

  - Mi az a Passzív fa?
  A passzív fa egyfajta megszerezhető perkeknek fogható fel, amik egészen változatossá tehetik a karakteredet, illetve itt szerzel egyre több, és több statpontot.

  Így néz ki.

  - Milyen aktív skillek vannak?
  Strenght, dexterity, intelligence alapú aktív skillgemek vannak a játékban, amiket használhat az ember, emellé sorolhatók a support, trigger illetve a Vaal skill gemek, amik gyökerestül képesek megváltoztatni 1-1 skill viselkedését.

  - Gemek?
  A használható skilleket, gemekből kap a karakter. Ez szerezhető questekből, vásárolhatók vendortól, illetve találhatóak mint loot. A gemeket a megfelelő színű(piros, kék, zöld) socketekbe(foglalatokba) kell illeszteni, és ha elég a karakter szintje, statja, akkor használhatja.

  - Mik azok a Vaal skill gemek?
  A vall skillgemek olyan skillekhez adnak hozzáférést, amik nem manába kerülnek, hanem charge-ok kellene a feltöltésükhöz. Miután feltöltődtek, egyszer használatosak, aztán újra fel kell őket tölteni. Minden Vaal skillnek más charge igénye van, erősségüktől függően. Minden megölt mob egy charge-ot ad a skillnek, több skill esetén felváltva kapják a skillek a charge-okat. A vaal skilleket vaal orbokkal lehet készíteni, de csak olyan gemre vall orbozhatunk, amiknek van vaal gem formája. Természetesen a működésük is teljesen eltérő az alap gemhez képest.

  - Support, trigger gemek?
  Ezek egyfajta modifikációk, amik az alap támadó skill viselkedését változtatják meg, vagy időzítik. Ehhez csupán összekötött(linkelt) socketekre van szükség.

  - Van coop?
  Van. Egyszerre maximum 6 fő játszhat partyba.
  2019 novemberében létrejött a PH Guild (link), ebbe simondr-nál lehet felvételért folyamodni, privát üzenetben. (Ingame az Iron_vagyok néven érhető el.)

  - Lehetséges a karakterek között átadni cuccokat?
  Igen. Minden azonos ligában lévő karakternek közös a ládája(stash).

  - Mik azok a ligák?
  A ligák egyfajta Diablo-s ladderként foghatók fel. Vannak permanent ligák, ahol nincs reset(softcore – halál esetén xp-büntetés, hardcore – halál esetén a karakter softcore-ra kerül, de továbbra is játszható marad), illetve vannak 3 hónapos ligák, ahol minden induló nulláról kezd és a permanent ligákhoz képes valami extra tulajdonsággal rendelkeznek, amik mássá teszik őket. Ezek a 3 hónap leteltével megszűnnek, a megmaradt karakterek illetve a stashben tárolt itemek átkerülnek a permanent ligákba. Mindegyik liga kap úgynevezett specifikus itemeket, amiket csak az adott ligában lehet megszerezni.

  Az aktuális ligára vonatkozó információkat az összefoglaló végén találjátok!

  - Itt is arany a játékbeli fizetőeszköz?
  Nem. Itt úgynevezett currency a fizetőeszköz, amikkel egyúttal craftolni is lehet. Minden vendornak eladott tárgyért is currency a jutalom. A játékosok között cserebere alapon megy a kereskedés. Minél ritkább egy currency item, annál többet ér.

  - Mik azok a charge-ok?
  A chargeok egyfajta időleges bónuszok, amiket a karakter szerezhet bizonyos skillekkel. Három fajta charge van a játékban:

  Endurance Charge - +4% Physical dmg reduction és elemental resist/charge
  Power Charge - +50% Critical hit chance/charge
  Frenzy Charge - +5% attack illetve cast speed/charge

  Minden charge alapból 10 sec-ig tart, minden újonnan megszerzett charge újraindítja ezt az időt. Alapból 3 charge-ot szerezhet minden karakter, mindhárom fajtából. A charge-ok száma és időtartama a passzív skillfán növelhető.

  - Mi az a desync?
  A desync egyfajta lag a játék illetve a szerver között. Ilyenkor a játékkliens nem tud időben szinkronizálni a szerver oldali történésekkel, és késve, vagy rosszul kap információt a kliens. Ennek köszönhető, hogy néha a játékban késve történnek meg a sebzések, illetve olyan helyekre „teleportál” a karakter ahol nem jártunk még. Ez a játék legnagyobb problémája, de szerencsére könnyen kezelhető probléma, ha megtanuljuk felismerni a jeleit. Ezt a részét, már kijavították a játéknak a lockstep móddal.

  Mi az a Deterministic Lockstep?
  Ez az, ami teljes egészében javítja a desync problémáját. Tulajdonképpen mielőtt bármi történik a kliensen, azt a kliens elküldi a szerver felé, mielőtt válasz érkezik rá. Egy az egyben valós idejű a kommunikáció, mert amíg nem jön a szerver oldalról válasz, addig a kliens gépen nem történik semmi. Ennek az a feltétele, hogy legalább 100 alatti latency-vel kell rendelkezni. A lockstep beállítása. Ha nagyobb a latency mint 100, akkor továbbra is lehet használni a korábbi Predictiv módot, ami a lockstep előtti állapotba állítja a játékot, azaz marad a /oos parancs spammelése.

  - A passzív fán elosztott skillpontokat van lehetőség visszaszerezni?
  Nincs annál rosszabb, mint amikor 70es szint környékén kiderül, hogy valamit elrontottunk a karakter fejlesztésekor. Szerencsére az elosztott pontok visszanyerhetők, majdnem végtelenszer. Alapból 18 úgynevezett respect pont-ot szerezhetünk questekből. Viszont az egyik currency item segítségével, amit Orb of Regret-ként találhatunk meg a játékban további respect pontot szerezhetünk, minden attól függ, hogy mennyit találunk, illetve tudunk venni más játékosoktól más currency-ért cserébe.

  - Milyen az endgame?
  Többféle lehetséges. Farmolhatunk konkrét területeket, endbossokat, vagy mapozhatunk.

  - Mik azok a mapok?
  A mapok olyan randomgenerált területek, amik végén mindig van egy endboss, ami általában egy a játékban megtalálható unique boss felturbózott változata. A pikantériája abban rejlik, hogy a mapokon is ugyanúgy használhatóak a currency itemek, így mágikus tulajdonságokkal ruházhatók fel, amik egyrészt növelik a található cuccok mennyiségét, viszont nehezítik is a mapot, mivel minden extra tulajdonsága a mapnak vagy a szörnyeket erősíti(buffolja), vagy minket gyengít(debuffol).

  Endbossok? Több is van?
  Igen, a játékban több különböző endboss is van. Alapból természetesen az egyes mapok bossai egyre nehezebbek lesznek. A Izaro, akit Labyrinth-ban kell legyőzni egy speciális endboss. Atziri, akihez a pályán talált Vaal fragmentekkel juthatunk el két nehézségi szinten várja a próbálkozókat, nála mindig esik valamilyen garantált unique cucc. A War for Atlas küzdelem két endbossát - a Shapert és az Eldert - négy-négy Guardian-juk legyőzése után érhetjük el, a 3.2 verziótól (2018. március) kezdve pedig lesz egy über-endboss harc is, ahol a Shaperrel és a Guardiannal (plusz a segítőikkel) egyszerre kell megküzdeni. A készítők szerint erre kb. a játékosok 0,2%-a lesz majd képes, szóval nem kell félni attól, hogy magasabb szinten nincs kihívás.

  - Mik azok a Rogue Exile-ok?
  A Rogue Exile-ok egyfajta npc karakterek, akiket ugyanúgy el kell tenni láb alól, mint a többi mobot. Amiben másabbak, hogy úgy viselkednek mint egy játékos, olyan skilleket használnak, mint egy játékos. Sokkal nehezebb őket megölni, főleg, ha egy nehézre rollolt endgame mapon futunk beléjük, viszont a belőlük eső loot is jobb.

  - Mik azok a shrine-ok?
  Ezek egyfajta oltárok, amiket "megérintve" kapunk időleges buffokat kaphatunk. Amire oda kell figyelni, hogy amíg nem érintjük meg a shrine-t, addig az a mobokat buffolja.

  - Mik azok a strongboxok?
  A strongboxok egyfajta különleges ládák. A kinyitásukkor egy adag monster jelenik meg körülöttük. Amíg minden egyes mobot meg nem ölünk, addig a láda nem nyílik ki. A különleges pikantériája a boxoknak, hogy ezek is craftolhatók, így mint a többi item. Többféle strongbox van a játékban, mindegyikben más a loot. Létezik belőlük Unique változat is.

  - Mik azok a spiritek?
  Ezek egyfajta lelkek, akikbe olykor bele lehet futni. Önmagukban nem sok loot-al rendelkeznek, azonban képesek megfertőzni a a többi mobos, sőt a rare/unique mobokat meg is szállják. A megszállt mobok elég erőteljesen felbuffolódnak a spiritek által, sőt akár új skilleket is kaphatnak, amikkel alapból nem rendelkeznek. Természetesen, legyőzésük esetén a jutalom is nagyobb.

  ****************************************************************

  Skillgemek működése

  A játékban a skilljeinket úgynevezett gemekből nyerhetjük, melyekből 3 típust különböztetünk meg és három színben találhatóak meg(piros, kék, zöld – egyértelműen jelölve, hogy str, int, vagy dex alapú gemek).

  A három típus:
  - aktív(alap skillgem, általában valamilyen támadást lehet vele végre hajtani, vagy átkozni lehet az ellent)
  - support(ez a skillgem az aktív skillgemeket támogatja, vagy változtatja meg a viselkedésüket, önmagában nem jó semmire, csak ha hozzá van kötve valamilyen aktív gemhez)
  - trigger(ezek is hasonlóan működnek, mint a support gemek, csak az aktiválásukhoz valamilyen külső körülmény szükséges, pl. elszenvedett vagy okozott sebzés)

  Az aktív skillek két csoportra oszthatók: spell és attack. Ez vagy-vagy tag, egy skill nem lehet egyszerre mindkettő. Ez a gem neve alatt az első sorban (fejlécben) egyértelműen fel van tüntetve. A support és trigger gemek közül van, amelyik mindkét kategóriát támogatja (pl. Fire Penetration), ilyenkor nincs csoport megjelölés a fejlécben. Amelyik support csak az egyikre hat (pl. a Faster Attack és a Faster Casting), ott viszont mindig jelzik, hogy melyik aktív skill csoportra vontakozik.

  Fontos tudni, hogy nem minden support gem működik együtt minden gemmel, valamint, ami lehet hogy az egyik esetben jól használható, az máshol már kevésbé az. Onnan tudjuk, hogy egy support működik, hogy alul a támadás ikonján megjelenik egy kis betű, ami általában a support kezdőbetűje a gemmel azonos színű kockában(pl a Lesser Multiple Projectile egy zöld kockában lévő 'L' betű). Ezen kívül a fejlécek összevetése is segít: ha az aktív skillünk fejlécében szerepel pl. a "Fire", akkor ha a support gemeknél is ezt keressük.

  Minden gem rendelkezhet egyfajta Quality értékkel(max 20%). Ezek további új tulajdonságot adhatnak a gemnek, vagy az alap meglévőt erősíthetik. Bizonyos qualitys gemek elég sokat érnek a piacon, mert a quality-jük olyan tulajdonsággal ruházza fel a gemet, ami kivált egy másik support gemet(mondani se kell mekkora előny ez, ha egy dmg-t nem adó supportot kivehetünk a támadó skillünk mellől - mert a quality miatt már nem kell -, és berakhatunk helyette egy olyat ami ad).

  Átkok

  A játékban lehetőségünk van arra, hogy megátkozzuk a mobokat. Ezek egyfajta időleges debuffok a monstereknek, amik segítségével általában nagyobbat tudunk sebezni rájuk, bizonyos átkok esetében pedig extra tulajdonságokat is kapunk (pl, x% esély a hátralökésre, fagyasztásra, stb.). Egyszerre egy monsteren maximálisan egy aktív átok lehet, de szokás szerint vagy a passzív fán, vagy egyedi unique tárgyakkal ezek száma növelhető. Persze ugyanez ránk is igaz, mi is kaphatunk átkot a nyakunkba, ami ugyanúgy rossz.

  Aurák

  Vannak a játékban aura gemek is. Ezek lefogják a manánk elég nagy százalékát, viszont e mellé egy elég erős buffot biztosítanak, addig amíg ki nem kapcsoljuk (pl sok % plusz armort, esetleg valamilyen fajta elementális sebzést, de átkot is használhatunk így). A lefogott mana mennyisége csökkenthető a passzív fán található node-okkal, valamint egy legalább lvl2-es szintű Enlighten support gemmel, illetve bizonyos unique cuccokkal.

  ****************************************************************

  Currency itemek

  Jöjjön egy kis felsorolás, milyen currency itemek vannak, és mire jók.

  Scroll of Wisdom – Az unidentified itemek azonosítására szolgál.
  Portal Scroll – Bárhonnan portált lehet nyitni a városba a segítségével.
  Armourer's Scrap – megemeli egy item(kivéve fegyverek és ékszerek) qualityját. Alap fehér tárgynál 5%-al, magic-nél 2%-al, rare és unique tárgynál 1%-al darabonként.
  Blacksmith's Whetstone – ugyanaz, mint az előbbinél, viszont ez csak fegyverekkel működik. A százalékok is ugyanúgy működnek.
  Glassblower's Bauble – Mint az előzőek, csak flaskákra használható.
  Cartographer's Chisel – Mint az előzőek, csak a mapokra használható.
  Gemcutter's Prism(vagy GCP) – Csak gemekre használható, 1%-al növeli a gemek quality-ját.
  Orb of Transmutation – Egy alap itemet magic itemmé alakít, ami maximum 2 tulajdonsággal rendelkezhet.
  Orb of Augmentation – Ha egy magic item csak egy tulajdonsággal rendelkezik, akkor ezzel adni lehet neki még egy tulajdonságot.
  Orb of Alteration – Új, random tulajdonságokat rollol a magic itemre.
  Blessed Orb – Random új értéket oszt ki(továbbiakban 'rollol') egy item saját alap tulajdonságára. Onnan tudjuk, hogy lehetséges használni, hogy az alap tulajdonság, mindig egy halvány sárga vonallal van elválasztva a item többi tulajdonságától.
  Jeweller's Orb – A itemek foglalatainak számát változtatja meg. A maximális socketek száma függ az alap úgynevezett itemlevel-jétől.
  Orf of Fusing – A foglalatok közötti kötéseket véletlenszerűen újrarollolja.
  Chromatic Orb – A foglalatok színeit életlenszerűen újrarollolja.
  Orb of Chance – Egy fehér itemet alakít át véletlenszerűen. A végeredmény lehet magic, rare és akár unique(ha létezik olyan base-re épülő unique item) tárgy is.
  Regal Orb – Egy random tulajdonságot ad hozzá a magic item tulajdonságaihoz, egyúttal rare tárggyá is alakítja.
  Orb of Alchemy – Egy alap itemet alakít rare itemmé.
  Chaos Orb – Új, random tulajdonságokat rollol a rare itemre.
  Divine Orb – Újrarollolja egy item tulajdonságainak numerikus értékeit, a tulajdonságok minimális és maximális határértékén belül(később).
  Exalted Orb – A rare itemnek az egy új random tulajdonságot.
  Eternal Orb – Készít egy másolatot az item tulajdonságairól, ami egyszer visszanyerhető, ugyanarra az itemre. - ezt a currency itemet kivették a játékból, elvétve talán sima standard-en még fellelhető belőle pár db.
  Orb of Scouring – Bármilyen itemről törli az összes tulajdonságot, alap itemmé alakítja.
  Orb of Regret – Ad egy respect pontot.
  Mirror Of Kalandra – Készít egy komplett másolatot egy tárgyról. Unique itemen nem használható.
  Vaal Orb - Ezt az currency corruptálja a craftolt itemet. A corruptált item ezután teljesen módosíthatatlan lesz, maximum súlyos mennyiségű currency-ért valamelyik masterrel módosítható. A vaalozás előnye, hogy a végkifejlet teljesen random. Vagy nem csinál semmit az itemen, vagy újrarollolja, vagy a socketeket változtatja meg, vagy ad az itemnek valami más implicit tulajdonságot. Természetesen mapokon is lehet használni. Esetükben vagy nem csinál semmit, vagy teljesen újrarollolja, vagy unidentified map lesz belőle, ami tulajdonképpen ugyanazt fogja tudni, mint vaal-ozás előtt, csak épp megkapja a 30% quantity bónuszt az unidentified módosító miatt.

  ****************************************************************

  Flaskák

  Sokan nem sokat törődnek a flaskák tulajdonságaival pedig a karakter túlélésének az alapját képezik. Minden flaska töltetekkel(charge) rendekezik. Ahogy öljük a szörnyeket úgy kapjuk vissza a charge-okat. A normál szörnyek 1-et, a magic-ek 3,5-et, a rare-ek 6-ot a unique-ok 11-et adnak vissza. Mindig érdemes a szintünkhöz leginkább közelebb álló mana és hp flaskákkal rendelkezni(A8-tól már lehetőleg rendelkezzünk instant heal-elő flaskával is, ha gyorsan kell egy óriási dmg-et túlélni). Persze nem csak ez a két fajta flaska létezik, hanem vannak úgynevezett Utility flaskák.

  Minden flaska rendelkezik egy időtartammal is, amennyi ideig tart a hatása .Az időtartamot, és a hatás erősségét is egyaránt lehet növelni(a legtöbb esetben), ha a flaskát felquality-zük, illetve lehet a passzív fán egy-két node kirakásával is.

  Utility flaskák:

  Bismuth Flask - +35 all elemental resist
  Quicksilver Flask - +40%movespeed
  Stibnite Flask - 100% incerasen Evasion Rating
  Amethyst Flask - +35% chaos resist
  Ruby Flask - +50% Fire resist, +6% maximum Fire resist
  Topaz Flask - +50% Lightning resist, +6% maximum Lightning resist
  Sapphire Flask - +50% Cold resist, +6% maximum Cold resist
  Silver Flask - Onslaught
  Aquamarine Flask - 20% chance to Avoid Cold Damage when Hit
  Diamond Flask - Your Critical Strike Chance is Lucky(tulajdonképpen 2x rollolja a critet a támadásnál, így nagyobb eséllyel critel a karakter.)
  Granite Flask - +3000 Armor
  Jade Flask - +3000 Evasion
  Quartz Flask - 10% Dodge and Spell Dodge chance, Phasing
  Sulphur Flask - 40% increased damage
  Basalt Flask - 20% additional Physical Damage Reduction, 20% of Melee Physical Damage taken reflected to Attacker

  Jellemzően úgy érdemes utility flaskot választani, amire leginkább szükség van .Amit a legsűrűbben szoktak használni, az a Granite, Basalt, a crites buildek Diamond flaskát, Ruby, Topaz, Sapphire(attól függően, hogy milyen elementtel támadunk, hisz reflect ellen életet menthet az a plusz max resist), Amethyst(ha kevés a chaos resist). Fontos, hogy ha lehet próbáljunk qualitys flaskát használni, sokkal effektívebbek, mint a sima társaik.

  Természetesen vannak unique flaskák is, ami eléggé különböznek sima társaiktól, és általában egy konkrét céllal kerül be 1-1 buildbe. Íme a lista: [link]

  ****************************************************************

  Kereskedés...de hogyan?

  -Vásárlás

  Ha venni akarunk valamit akkor ne próbáljon a topic lapozgatásával vesződni. Sokkal egyszerűbb megoldás használni ezt a keresőt., de most már a játék hivatalos oldalán található kereső is nagyon jól funkcionál.Tulajdonképen ez belistázza nekünk az összes cuccot a hivatalos fórumról, ami az általunk megadott keresési feltételeknek megfelel. A keresési feltételeknek megadhatjuk azt hogy melyik ligában keresünk, milyen tulajdonságok legyenek a tárgyon, milyen értékekkel, konkrét árakkal rendelkezzen-e a tárgy, illetve hogy online legyen az eladó. Ha megvan a tárgy, nincs más dolgunk csak ráírni az eladóra privátban, vagy a játékban, és üzletelni.

  -Eladás

  A legegyszerűbb dolgunk akkor van ,ha rendelkezünk premium stash tab-al. Ezeket a tabokat publikussá tehetjük, így ha abba a tabba teszünk egy itemet, akkor azt a többi játékos látni fogja a poe-trade keresőben. Beállíthatjuk az árat is, külön itemenként, vagy egy egész tabra, jegyzetet adhatunk az itemhez, pl, ha nincs fix ára akkor épp mennyin áll a licit. Egyértelműen ez a legegyszerűbb módja a kereskedésnek. Aki teheti mindenképp szerezzen be 1-2 ilyen tab-ot, elég sűrűn van hétvégente leárazás tabokra, de havi egyszer mindig csinálnak. Kis szemléltető videó...

  Persze, ha nincs ilyen lehetőségünk, vagy épp még nem rendelkezünk premium tabbal ,akkor vannak segédprogramok, amik segítenek az itemek eladásában. Ezekben is mindent meg lehet csinálni, mint a fentebb említett ingame módban, a hátránya csak az, hogy egy külön programot igényelnek a játék mellé.
  A két legnépszerűbb program a Procurement valamint az Aquisition. Én az utóbbit ajánlom. Igaz fapados kinézete van a másikhoz képest, cserébe gyors, kevés erőforrást igényel, és egyszerű is használni.

  Az árazást nagyban segíti a Trade Macro program használata. Ez az egyszerűbb, fix értékekkel bíró cuccoknál (pl. quality gemek, fossilok, stb.) azonnal megbízható árat mutat. Unique cuccoknál is, de itt figyelni kell a statokra, mert egy jó és egy rossz roll között hatalmas különség lehet árban. Rare cuccokhoz sajnos nem igazán használható, túl sok a változó, túl nagy szórással.

  Az ajánlatok követését nagyban megkönnyíti a Mercury Trade segédprogram. Mutatja, hogy kik írtak ránk és mit akartak venni (és azt is, hogy hol van a ládánkban), illetve azokat is, akiktől mi akarunk valamit. Egy gombos újrakérdezés, köszönöm, beállítható üzenetek, testre szabható kezelőfelület, nagyon hasznos program.

  ****************************************************************

  Eddigi ligák, és tulajdonságaik

  Ezekkel jó tisztában lenni, mert versenyeken, Flashback ligákban(ezek rövidedd 1-2 napos, vagy hetes ligák, ahol minden korábbi liga tulajdonságot betesznek a készítők, holy egyszerre, hol rotálva őket), valamint Zana módosítókban(Zanáról később) össze lehet velük futni.

  Anarchy - Minden területen Rogue exile-okba lehet futni(akár 3-4 is lehet 1 zónában).
  Onslaught - Minden mob kap permanens 20% attack, cast illetve movespeed-et.
  Domination - Minden zónában van legalább 1db shrine.
  Nemesis - Minden rare mob rendelkezik egy Nemesis moddal, amit a mob neve alatt narancssárgával ír a lista.[link]
  Ambush - Minden zóna meg van szórva strongboxokkal.
  Invasion - Minden zónában van egy Invasion Boss(ezek egyfajta minibossok). Itt egy lista a bossokról: link.
  Rampage - A karakter Rampage módosítót kap.
  Beyond - Beyond módosító minden zónában(vagy az adott mapon). Beyond esetén, bizonyos mennyiségű mob megölése esetén extra mobok jelennek meg a hullák helyén, amik jóval esősebbek. Esetenként beyond bossok is előbújhatnak, amiket igazi kihívás leverni.
  Torment - Minden zóna tömve van spiritekkel.
  Bloodline - A magic packok bloodline módosítót kapnak. Ezek olyanok mint a nemesis módosítók csak épp az egész magic pack megkapja az adott módosítót. A módosító neve ugyanúgy megtalálható a mobok neve alatt mint a nemesis esetén, csak épp magenta színnel van írva.
  Warbands - Minden zónában lehet találni legalább 1 warbands packot. Ezek egyfajta rogue exile-ok, csak épp csapatban járnak.
  Tempest - Minden zóna kap egy fajta tempest módosítót. Ezek egyfajta viharok, amik buffolhatják/debuffolhatják a mobokat vagy téged, módosíthatják a loot-ot, ha ép a kisülés pillanatában rajta áll valaki a tempesten(mindegy hogy a mob, vagy te).
  Talisman - Talisman mobok vannak az adott zónában/mapon. A talismanok, egyfajta különleges amulettek, amik jóval erősebbek, mint a normál amulettek.
  Perandus - Az adott zóna/map perandus módosítót kap. Itt lehet coin-t farmolni, amit Magánál Cadiro Perandus-nál lehet elkölteni(itemet/currencyt árul), ha a zónában megtaláljuk.
  Prophecy - Az adott zóna/map perandus módosítóval bír. Itt lehet Silver Coint farmolni, amit Navali-nál lehet elkölteni, extra questekért, amikért extra jutalom jár.
  Essence - A zónákban elszórva lehet találni jégbe zárt mob packokat(tulajdonképpen essencebe vannak börtönözve), amik úgynevezett essense-ket őriznek. Ezeket legyőzve megkapjuk az essenset, amik tulajdonképpen alchemy orbokként működnek, annyi különbséggel, hogy van egy fix statjuk, amik mindenképpen az itemre kerülnek.
  Breach - A zónákban lehet találni úgynevezett Breach portálokat, amikre ráfutva egyfajta árnyékzóna nyílik, ami folyamatosan tágul, alapból 30sec-ig va nyitva, és folyamatosan ontja magából a mobokat. Ha elég gyorsan ölünk, akkor az időtartamot 60sec-ig lehet kitolni. Minnél tovább van nyitva a hasadás, annál nagyobb jutalomban részesülhetünk.
  Abyss - Repedések nyílnak a zónában, amelyekből mosnzták másznak ki. Több köztes "lyuk" után a végén vagy egy speciális ládát (benne egy vagy több Abyss kővel), vagy az Abyss-ba (egy speciális al-zónába) vezető létrát találunk. Az Abyss végén szerencsés esetben egy Abyss Lich vár, amelyik speciális, csak itt elérhető unique cuccot dob.
  Harbinger - currency fragmenteket dobó Harbinger mobokat lehetett farmolni egy plusz speciális T16-os mappal kiegészítve.
  Incursion - A PoE Indiana Jones-aként elfeledett Vaal templomokat kellett felkutatnunk. Ebben Alva volt a segítségünkre, aki egy-egy termet meg tudott nyitni nekünk egy rövid időre. Ha 11 ilyen teremben levertük a minibosst, akkor ezekből összeállt a piramis, amit immár időkorlát nélkül feltárhattunk és kifoszthattunk, majd kezdődött minden elölről. Az egyes termek különböző nehezítéseket adtak az épülethez.
  Bestiary - Elhar, a Beastmaster kéri a segítségünket ritka monszták befogásához. A pályán sárga, illetve piros koponyával jelzett monszták extra tulajdonságokkal rendelkeznek, általában saját packjuk van és pluszban is idéznek segítőket. A befogott jószágokat felhasználhatjuk item craftoláshoz (H és a Bestiary fül alatt a Recipies mutatja, hogy miket tudunk csinálni), illetve a Bestiary Orb felhasználásával el is adhatjuk a ritkább darabokat olyanoknak, akiknek pont az kell a craftoláshoz.
  Delve - az első Infinite dungeon a játékban. Niko nyitja meg, lefelé és oldal irányban is gyakorlatilag végtelen. A feltárásához a pályákon talált szulfitra lesz szükségünk, a túléléshez pedig a bányában található azuritra. A bánya sötétje DoT sebzést generál (de csak a teljesen általános reduced dmg opciók csökkentik), hamar meg tud ölni. Az oldaljáratokban ugyanakkor értékes, irányított craftoláshoz használható fossilok és a hozzájuk szükséges resonatorok találhatók, az egyéb jóságok mellett. Vorici korábbi opciói (linkek színezése, összekötése) is a bánya feltárásával érhetők most már el.
  Betrayal - Jun kérésére az Immortal Syndicate tagjait kell kinyomoznunk. Négy frakciójuk van (Fortress, Transport, Research és Intervention), mindegyiknek saját bázisa. A találkozások során info pontokat kap(hat)unk, amivel hozzáférhetünk az egyes bázisokhoz és az ott elérhető bónusz lehetőségekhez. Ha elég sok bázist felkutattunk (ezek teljesítés után resetelődnek, elölről indul a számlálójuk), akkor mehetünk a fővezér ellen. Bónuszként a tagok ún. veiled cuccokat dob(hat)nak a találkozásokkor, amelyek extra és sokszor nagyon erős craft opciókat nyitnak meg.

  ****************************************************************

  Forsaken Masters

  A 3.5 Betrayal ligától kezdve a mesterek rendszere teljesen átalakult. Nagyon sok dolog még nem teljesen tiszta, ahogy jönnek újabb információk, igyekszem gyorsan frissíteni ezt a pontot.

  - A korábbi mesterek (Elreon, Vorici, stb.) nincsenek már, egyedül Zana maradt meg közülük.
  - Az új mesterek: Jun (Szindikátus), Einhar (beastmaster), Nico (bánya), Alva (incursion) és Zana.
  - Az új mesterek egyelőre csak a ligából érhetők el, ha viszont ott felvettük őket, akkor a standard ligában is megjelennek. Zana felvehető Oriathban a Templar szobában, ahol az A10 után először fértünk hozzá a Map Devicehoz. Nekem standardon Nico és Einhar is felvehető mesterként jelent meg Oriathban, de lehet, hogy ehhez kellett az, hogy játszottam a korábbi ligákkal. Új játékosoknak Einhar az A2-ben, Nico az A4-ben, Alva az A7-ben, Jun az A9-ben jelenik meg.
  - a küldetés rendszer teljesen átalakult. Az alapjátékban a mesterek a korábbihoz hasonlóan felbukkanak a pályákon.
  - a craftolás is átalakult. a mesterenkénti külön munkapad helyett egyetlen crafting bench van. Minden feloldott craftolási opció ezen jelenik meg.
  - Új modokat a küldetések révén kapunk, nem a korábbi szintenkénti reputációs rendszerben. A feloldott modok a ligában és standardon is megjelennek.
  - a modok több szintűek, újabb küldetésekkel magasabb bónuszt adnak.
  - bizonyos korábban alapnak számító modokat (pl. a foglalatok átszínezését) az alapjáték pályáin lévő "Crafting Recipe" pontokon találjuk meg. Ezeket a minimap is jelöli egy kis kalapáccsal és mindig olyan helyen vannak, amit nem lehet véletlenül kihagyni, pl. bossfightok előtt.

  A mesterek feladatai és bónuszai:

  - Zana: T1-T5 között a shaper influenced mapok (szintenként egy, mindegy melyik) teljesítése után választhatunk egy tetszőleges mapot az adott tier kínálatából. T6-T15 között shaper influenced (szürke alapú) mapok körül jelenik meg egy kék keret az atlaszon. Ha ezt a mapot teljesítjük, akkor egy, a szintnek megfelelő shaper orb a jutalmunk (T6-on egyes, T15-ön tízes). Ezekkel a szintjüknek megegyező mapból öt szinttel magasabbat tudunk csinálni az atlaszon (pl. a T1 Channel T6 lesz) és onnan kezdve ez a magasabb szintű map fog esni. A másik jutalom, hogy ahogy haladunk előre a feladatain, a Map Device egyre több választható opciót kínál, amelyek a map modjain felül további nehezítéseket (és ezzel bónusz lootot) adnak.

  - Alva: háromszor jelenik meg egy mapon, minden alkalommal egy random termét nyitja meg a piramisnak. A termek korlátozott ideig vannak nyitva, ezt az időt az ott lévő monszták leölésével tudjuk növelni. A dropot az idő lejártával egyben kapjuk meg, amikor visszateleportálunk a pályára. Ha meghalunk a teremben, akkor nem tudunk újra visszalépni.
  A célunk egyrészt az, hogy ezeket a szobákat összekössük, hogy végül feljuthassunk a piramis csúcsára, másrészt hogy lehetőleg a számunkra minél kedvezőbb szobákat alakítsunk ki. Az első célhoz a monsztákból eső zöld nyitókövekre lesz szükségünk Ezekből egy, néha kettő esik egy teremben és ha felkaptuk, akkor rohanjunk vele egy pirossal jelölt lezárt átjáróhoz és nyissuk ki. A belépés előtt kapunk egy minimap nézetet, amin látni fogjuk, a terem melyik sarkaiban vannak ezek és el tudjuk tervezni, nekünk melyik lenne a legjobb.
  A második célt a terem helyi bossának a leverésével tudjuk alakítani. Minden teremben két boss van, a két átellenes végében. A minimap szintén mutatja őket és azt is, milyen tulajdonsággal ruházzák fel haláluk után a termet. Csak ez egyiket tudjuk leverni, utána a másik automatikusan eltűnik. A termeknek három szintje lehet, ha többször választjuk rajtuk ugyanazt az opciót, akkor jobb lesz benne a loot, vagy nehezebb lesz az egész piramis.

  11 incursion után a HO-ból Alva nyit egy hat portálos kaput az elkészült piramishoz. (Mivel a 11 nem osztható hárommal, az utolsó pályán csak két alkalommal jelenik meg Alva) Ezt immár egy hagyományos maphoz hasonlóan, időkorlát nélkül járhatunk végig. A tetején mindig az Omnitect van, megtámogatva a termek által adott buffokkal. Részben csak tőle eső unique cuccokat dob, részben egyedi módosítójú rare dolgokat.

  - Einhar: Amikor felbukkan, a pályán speciális szörnyek, beastek jelennek meg. Ezeket a minimap sárga illetve vörös koponyával jelöli, amikor a közelükbe jutunk. Le kell vernünk őket, ami a pirosak esetében nem is mindig egyszerű, mert ezek még további monsztákat is idéznek és erős debuffjuk is lehet. Ha a hp-jük lement nullára, akkor Einhar befogja őket és mennek az állatkertünkbe, amit a H gombra és Bestiary fül lenyomására tudunk megnézni. Ennek legfontosabb része a Beastcraft receptek, ami egy irányított craftolás. Attól függően, hogy milyen red beasteket fogtunk be, a Blood Arenában fel tudjuk őket áldozni és értékes cuccokat kaphatunk, pl. 6L páncélt, unique dolgokat. Van olyan, amihez szükségünk lesz valamilyen alapra, pl. amikor le akarunk szedni egy modot egy meglévő holmiról, vagy flaskát akarunk craftolni. Fontos: minden crafthoz új beast kell! Ezek a lehetőségek tehát nem állnak állandóan a rendelkezésünkre, csak ha éppen van olyan lény a ketrecben.

  - Niko: szulfit lelőhelyeknél aktiválódik, a szulfitot pedig bányát feltáró crawler (kocsi) használja fel. A bánya önmagában egy hatalmas játék, egyedi craft alapanyagokkal (fossilok és az őket befogadó resonatorok), saját bossokkal és persze egy csomó loottal. "Apró hátrány", hogy a bánya sötétje öl - egy állandó és nagyon gyorsan ható debuff, ami felemészti a HP-nkat, ha nem jutunk időben vissza a fényre.
  Ha van szulfitunk, akkor kijelöljük a következő waypointot és követjük a világító kocsit. Leverjük (vagy lehagyjuk) a támadó monsztákat, ha szükséges, akkor felszabadítjuk az elért wp-t, összeszedjük a crawler által összegyűjtött zsákmányt és jön a következő kör, amíg a szulfitból telik. Az elért wp-k között már folyamatosan világít egy fényfüzér, vissza is mehetünk az úton, ha valamit láttunk, amit nem volt időnk megvizsgálni.

  A crawler kapacitását, a sötéttel szembeni ellenállásunkat és a fénykör nagyságát is fejleszthetjük, ehhez a bányában található azuritra lesz szükségünk. Szintén azurit kell a magunknál tartható fáklyák és dinamit mennyiségének a növeléséhez. Ezekre akkor lesz szükségünk, ha be akarunk menni a feltárt útról a sötétbe - márpedig érdemes bemenni, az igazán jó loot jellemzően ezeken a helyeken van.

  Egy gyakorlati tanács: Niko felbukkanása után az alapjátékban a felgyűlt szulfitot minél gyorsabban használjuk el a bányában és minden mást megelőzve az azurit lelőhelyekre menjünk. Utána az azuritból a szulfit kapacitást tápoljuk fel, a többire egyelőre ne költsünk! Ha már legalább 900 szulfit befér a "táskánkba", akkor kezdjük el a fénykört és a resistet fejleszteni. Ez ezért fontos, mert az alapjáték során viszonylag ritkán botlunk lelőhelyekbe, utána viszont minden nap kapunk egy Niko küldetést valamelyik mapon, aminek a termését nem fogjuk tudni felvenni, ha nem elég nagy a kapacitásunk. Ha pedig nincs szulfit, akkor nem tudunk se fejleszteni, se mélyebbre menni. T1-es mapon 300 körüli mennyiség esik, T4-en már közel 1000, tehát kelleni fog a hely. Ráadásul az 5L és 6L fix craft opciókat is a bányában tudjuk feloldani, tehát nagyon fontos, hogy ott tudjunk haladni. A 3.5.0.d patch valamit javít majd az arányokon (kicsit több azurit esik majd a kezdő szinteken, kicsit olcsóbb lesz a fejlesztés, ha túlszintezett a karakterünk), de az alapcél változatlan: amíg nem tudjuk felvenni egy map teljes szulfit mennyiségét, addig azt fejlesszük és maradjunk mindig a kocsi fényében.

  - Jun: három szindikátus találkozás van minden mapon, ahol megjelenik. Egy-egy Intervention és Research garantált (ezek bázisai adják a legjobb jutalmakat), a harmadik pedig vagy Fortress vagy Transportation.

  Amikor eljutunk a mapozásig, az egyes mesterek küldetései minden nap egy adott mapon jelennek meg, minden nap másikon. Az Atlaszon színes keretek jelzik, hogy melyik mesterrel éppen hol futhatunk össze.

  ****************************************************************

  Ascendancy

  Ez volt a második nagyobb kiegészítője a játéknak, amiben bemutatkoztak az úgynevezett subclassok, azaz a normál classok specializációi, valamint egy új insta, a Labirynth. Minden class három subclassal rendelkezik, kivéve a scion, neki csak egy subclass áll rendelkezésre.

  Marauder

  Juggernaut - Ez a subclass lett a megszokott tank. Minden itt van amire egy tank karakternek szüksége lehet, rengeteg armor, plusz endurance charge, fortify buff, stun immun.
  Berserk - Ez a subclass már inkább a dps-t részesíti előnyben, bár ez nem jelenti azt ,hogy glasscannon lesz a karakterből. Majdnem minden node egy erős dmg buff, de van itt warcry buff is, valamint Life/mana leech is.
  Chieftain - Ez a class is inkább dmg párti, viszont itt már nem a phys dmg, hanem a fire dmg illetve a totem buff dominál. Ideális subclass, pl egy fire totemes buildbe.

  Ranger

  Raider - Ez a subclass egyértelműen azoknak a karaktereknek javasokt, akik magas attack speed-el clearelnek. Az itteni pontokból lehet kapni + frenzy charge-ot, esélyt Onslaught-ra, és még némi dodge chancet is.
  Pathfinder - Ezt a classt én csak flaska classnak hívom. Minden node-ja, valamilyen flaskákkal kapcsolatos node, ami lehet elsőre elég gyengének tűnik, valójában azonban az egyik legerősebb subclass bizonyos buildekben, pedig kötelező.
  Deadeye - Ez bowosok subclassa. Aki bow-al tolja, az nem nyúlhat mellé, ha a deadeye-t választja. Van itt plusz dmg, free chain, return projectile, minden ami szem-szájnak ingere.

  Witch

  Elementalist - A nevéből adódóan olyan node-okat kapott, amik az elemental dmg-et buffolják, vagy éppen védenek ellene. Akár két gólemet is használhatnak.
  Occultist - Ez a kaszt a chaos dmg-re illetve az ES-re specializálódott. Ideális minden chaos illetve CI buildbe. Kaphat plusz power charge-ot is, és lehetőséget ad két curse használatára is.
  Necromancer - Aki sumonnert csinál, annak ez lesz a kötelező ascendancy, nincs más opció, ami ennél jobb.

  Templar

  Hierophant - Ez az ideális totem subclass. Ancestral bond nélkül ad lehetőséget két totem lerakására, és rengeteg plusz manát illetve mana költség csökkentést ad.
  Guardian - A Guardian az aurákra és a supportra specializálódott. Akik supporter karaktert építenek(azaz csak a party-t támogatják), azoknak ez a subclasst javaslom.
  Inquisitor - Két dolog jellemzi ezt a subclasst. Az elemental dmg, és a crit. Persze van neki némi defensive node-ja is, de nem jellemző, hogy azt bárki választaná.

  Duelist

  Gladiator - Ez a subclass maga a block megtestesítője. Jelen állás szerint csak ennek a segítségével lehet effektíven elérni a maximális 75% blockot. (Vannak még neki bleed-es node-jai is, de jelen állás szerint a bleed mechanizmus a játékban nem valami jó. Talán ez idővel változni fog.)
  Champion - Ő a duelist kaszt Juggernaut megfelelője. Egyrészt kaphat permanent Fortify-t, ami -25% all dmg, emellett van neki rengeteg dmg buff(olyan is ami a patyra is hat), valamint TAuntolhatja az ellenfeleket, amikre aztán nagyobbat üthet.
  Slayer - Ő a duelist dps subclassa, legalábbis, ha two handed fegyverekkel harcolunk. Rengeteg dmg-et kap, felezi a bekapott reflect dmg-et, ingyen melee splash, tömérdek life leech és culling strike(20%hp-nál, vagy az alatt egy-hiteli a mobokat/bossokat). De nem csak ez az egyik előnye, hanem hogy a two handed node-ok, nem csak melee fegyvereknek adnak bónuszt, hanem a bowok is. Jelen állás szerint ez a legjobb subclass, ha valaki 2h fegyverrel harcol.

  Shadow

  Assassin - Ha valaki crites shadow karaktert akar akkor ez a class a legmegfelelőbb neki. Ugyan kap más pluszokat is(bleed, damage over time), de nem azok az erősségei.
  Trickster - Ez az egyedüli kaszt, ami kicsit kilóg a sorból, és talán a leggyengébb is az összes közül. Olyan vegyes node-okat kapott, ami ugyan érdekessé teszi, de nem kiemelkedővé. Van itt plusz ES/Evasion, Dodge, mana regen, + frenzy charge, dmg over time. Az egyedüli kiemelkedő node, az a Walk the Aether, ami megadja, hogy ingyen használjunk movement skilleket.
  Saboteur - Ő a trap-ek és a mine-ok mestere. Jellemzően az alsó skilleket rakja ki mindenki, mert a blind-nak jelen állás szerint nem sok értelme van a játékban.

  Scion - Ascendant - A scion csak egy subclasst kapott, mégpedig azért mert őt minden classból vehet fel speciális node-okat. Persze nem teljes értékkel, és nem is minden tulajdonságot. Valahogy úgy van megoldva, hogy minden classtól kap jó tulajdonságokat, némileg legyengítve. Akár két külön subclassból is választhatunk plusz ascendant pontot. Ha valamelyik class útján végig megyünk, akkor a skilltreen az adott class kezdőpontjától is folytathatjuk az utunkat, nem szükséges a skillfának összekötve lennie.

  Labirynth

  Ahhoz hogy az ascendancy class-t fejlesszük megfelelő skillpontokra van szükség. Ezeket a Labirynth-ban tudjuk megszerezni, ha megöljük Izaro-t az ottani bosst. Összesen 8 pontot szerezhetünk, nehézségi szintenként kettőt, valamint az endgame Labirynthból még kettőt.

  Ahhoz, hogy a Labirynth-ba bejussunk próbákat (Trial) kell teljesíteni. Normál nehézségi szinten hat, Cruel és Merciless szinten három-három trialt. (A nehézségi szintek elnevezése még a játék korábbi válatozatából maradt fenn, gyakorlatilag kb. lvl 38/55/70-es karakterek kellenek hozzájuk. Minden trial-t elég egyszer megcsinálni, minden nehézségi szinten, onnantól a többi karakterünkkel is bármikor bemehetünk Izarohoz (kivéve az endgame Lab-ot, mivel az ahhoz tartozó trialok, csak mapokon találhatóak meg). Figyelem, ez csak azonos ligában szereplő karakterekre vonatkozik. Ha hc-n megcsináljuk a trialokat, de aztán sc-n indítunk egy karaktert, akkor az sc-s karakterrel újra trialozni kell. A bejárata Sarn City-ben (A3 vagy A8) van, a nagy zöld kapu középen. Ha első alkalommal aktiváljuk az itt lévő waypointot, akkor később bárhonnan beléphetünk.

  Trial-ok helye:
  Normal:
  A1: Prison
  A2: Chamber of Sins level 2, Crypt level 1
  A3: The Crematorium, The Catacombs, The Imperial Gardens

  Cruel:
  A6: Prison
  A7: The Crypt, The Chamber of Sins lvl 2

  Merciless:
  A8: The Bath House
  A9: The Tunnels
  A10: The Ossuary

  Minden trial egy fajta csapdát mutat be, amivel majd a Labirynth során találkozhatunk. Ezek egyfajta "tanulópályák", amik megmutatják a csapdák működéét, viselkedésüket. Miután a trialokkal megvagyunk mehetünk a Labirynth-ba.

  Ez egy többszintes zóna, ami tele van csapdákkal, szörnyekkel, titkos szobákkal, bezárt kulcsos ajtókkal, oltárokkal, amelyek minket segítenek (ez random, csak az oltárra való kattintás után derül ki, milyen bónuszt kapunk). Ezeket nem írom le mind, temérdek van belőlük, kell pár kör, mire kitapasztalja az ember. A zónák 24 óránként változnak. Izaro-t háromszor kell elpáholni, mire miénk lesz a jutalom. Jellemzően 3 szintenként futunk bele. Az első két harcnál 75 illetve 50% hp-nál visszavonul, és csak a harmadik harc alkalmával tudjuk megölni. Azonban ez nem valami egyszerű dolog.

  Izaro-t az első két harc alatt különböző dolgok segíthetik(ezek jellemzően a szoba 3 sarkában vannak elhelyezve):

  Conduit - Három szobor áll a szoba három sarkában mindegyik különböző elementális sebzést illetve resistet ad Izaronak, amíg aktívak. Csak rá kell kattintani a szobrokra és időlegesen nem buffolják a bosst.
  Charge Disruptors - Izaro folyamatosan charge-okat kap a harc alatt, amitől gyorsabb lesz, nagyobbat üt, és nagyobb lesz a defense is. Van azonban három gépezet a szobában, amivel a charge-okat ki tudjuk sütni róla. Fontos, hogy mindhárom gépezet csak egyszer használható, így nem szabad túl korán elhasználni.
  Elemental Essences - Három gólem(fire,ice,lightning) csatlakozik a harchoz. Ők maguk nem támadnak, csak nagyon lassan sétálnak a boss felé. Ha elérik azt, akkor "beleköltöznek", és az adott elementre sebzést és resistet adnak a bossnak. Természetesen minden gólem megölhető.
  Gargoyles - Három kő gargoyle csatlakozik a bossfight-hoz. Különböző buffokat adnak a bossnak(dmg reduction, increased dmg, movespeed), amíg össze vannak kötve vele(ilyen zöld sugárral). Amíg nincs meg az összeköttetés, addig a szobrokat lehetetlen leütni, csak akkor sebezhetőek rendesen, ha megy a chanelling.
  Idols - Három szobor van a szobában, 0 hp-val(mindegyik elementből egy). Egyiket sem lehet megölni, viszont folyamatosan regenerálják a hp-jukat. Amikor elérik a max hp-jukat, random robbanásokat okoznak a szobában ,a hozzájuk tartozó elemből, aztán visszaállnak 0-hp-ra és kezdik elölről a regen fázist.
  Lieutenants - Három csontváz "helyettes" harcol Izaro mellett(fire, cold, lightning). Igazából semmi extra, könnyen megölhetők.
  Summoning Portals - Három portálból folyamatosan özönlenek a csontvázak, időnként 1-1 mágus is előjön a portálból, amik több hp-val meg dmg-el rendelkeznek.
  Fonts - Három totem tesz ránk 1-1-1 curse-t(Elemental Weakness, Temporal Chain, Vulnerability). A totemek leüthetőek, így a curse-ök megszűnnek.

  Az első két stage különlegessége, hogy ha valamilyen buffja Izaronak fennmarad, akkor az fixen ott fog lenni a 3. fight-nál, és nem is lehet velük mit kezdeni. Ez sok esetben azért lehet gond, mert a harmadik fight szobája másabb mint az első kettő-é, ugyanis itt véletlenszerűen 2-3 fajta csapdával is tele lesz szórva a szoba.

  Ha harmadjára is levertük Izarot, akkor szabad utunk lesz az utolsó szobába, ami tele van treasure chest-el, amihez treasure key kell. Egy kulcsot a boss mindenképp dob. Úgy lehet több kulcsot szerezni, hogy megölünk egy opcionális "minibosst", Argus-t(az Izaronak a "pet-je", aki mindig valamilyen random zónában van egy zárt ajtó mögött), valamint Izaro is dobhat többet, attól függően, hogy mennyi segjtséget hagyunk meg neki az utolsó harcra(értelem szerűen minél nehezebb a harc, annál nagyobb a jutalom) és két garantált kulcsot tartalmaznak a labirintusban lévő csapdák után lévő kincsesládák is. Így maximum hat kulcsunk lehet (3 Izarotól, 1 Argustól, 2 a ládákból), de van olyan shrine opció is, ami plusz kulcsot ad és a végén a kinyitott ládákból is eshet.

  Az utolsó szobában találunk még két oltárt. Az egyik adja meg az ascendancy-t, valamint a 2 skillpontot(minden esetben kattintsunk rá, akkor is, ha már megvan a kiválasztott subclass, mert különben nem kapjuk meg a pontokat, és futhatunk újra), a másik pedig úgynevezet enchantot ad, amii egyszer használatos. Normálon csak kesztyűre enchantolhatunk, cruelen kesztyűre és csizmára, mercilessen pedig kesztyűre, csizmára, és fejesre. Az enchantok azért annyira jók, mert adhatnak olyan tulajdonságokat, amiket máshogyan nem lehet megszerezni. Természetesen minél magasabb szinten enchantolunk annál erősebb lesz(pl egy mercilesses kesztyű enchant tuti erősebb, mint egy normálos).

  Endgame Izaro

  Lehetőség van Endgame Labirynth-ba menni ,ahol megszerezhető az utolsó két ascendancy pont. Ehhez az endgame trialokat kell teljesíteni, amibe csak mapokok lehet belefutni. Ezekből is hat darab van, viszont ezek a trialok már jóval nehezebbek, és újfajta csapdákkal(totemekkel) vannak teleszórva. Mindegyik trial végén dob egy kulcsot(partyban a map tulajdonosának), ami az endgame lab-ot nyitja. Ezek a kulcsok tulajdonképpen mapok, a 6 trial alatt 6 db-ot lehet szerezni, azaz 6x futható a lab, amennyiben megvan minden endgame trial. A harcok szisztémája ugyanaz, mint a rendes lab esetében, annyi különbséggel, hogy nehezebbek az új csapdák miatt, és a zóna is level 75-ös, így Izaro, és jóval halálosabb. Minden endgame trial bármennyiszer lefutható, így mindig lehet szerezni kulcsokat, hogy bemehessünk az endgame lab-ba.

  Segítség a Labyrinth-hoz
  A POELab oldalon minden nap megtalálható mind a négy nehézségi szint aktuális layoutja, az Izaro által használt buffokkal együtt. A LabCompass egy külön segédprogram, amibe beimportálhatjuk az adott szint napi json fájlját és menet közben mutatja, melyik teremben számíthatunk oltárra vagy extra kulcsra.

  ****************************************************************

  Atlas of Worlds

  Az Atlas of Wolrds kiegészítővel került be a játékba egy új endgame farmingot elősegítő dolog, az Atlas térkép. Nagy szükség volt erre, mivel korábban T10 feletti mapokat elég nehéz volt futni, mivel elég ritkán droppolt magasabb map. Talán ez a legjobb kiegészítő a Labyrinth mellett amit valaha kapott a játék.

  A térképet akkor tudjuk először használatba venni ,amikor elkezdünk mapozni. Az Atlason az összes térkép szerepel(beleértve a unique mapokat is) Tier1-től Tier16-ig. Alapból az Atlast teljes homály fedi, azonban ahogy kiunlockoljuk a mapokat úgy fog egyre jobban láthatóvá válni a térkép egésze.

  a kép kattintható

  - Miért is jó ez?
  Minden maphoz tartozik egyfajta completion bonus, amit teljesítve kapunk 1% bónusz esélyt arra, hogy ha map droppol, akkor eggyel magasabb Tier-ű map fog esni. Jelenleg 159 map van a játékban ez összesen 159%-ot jelent.

  Bónusz kritériumok:
  T1-T5-ig: Öld meg a map boss-t magic (kék) mapon
  T6-T10-ig: Öld meg a map bosst rare (sárga) mapon
  T11-T16-ig: Öld meg a map bosst corrupted rare (sárga+vaal orb) mapon

  Alapból csak olyan map eshet ami az aktuálisan futott maphoz connectelve van, vagy ha nincs akkor unlockolva. Minden map akkor unlockolódik, amikor először bemegyünk rá. Pl. futunk egy Channel mapot ,és tegyük fel, hogy ez a legelső mapunk. Innen csak és kizárólag Channel, Thicket illetve Armoury eshet(lsd. a képet). Ha azonban van kiunlockolva más T1-illetve T2, akkor azok is eshetnek. És itt jön be a bónusz, mivel 60% körül már elég jó eséllyel fog esni azonos szintű vagy magasabb map, mint amit épp futsz, és ez T10 felett igencsak fontos.

  Lehetőségünk van a currency itemeken kívül is módosítani a mapokon. Erre két item szolgál: a Cartogapher's Sextant, illetve a Shaper's Orb.

  Cartogapher's Sextant: egy extra tulajdonságot ad a mapra, ami nem csak a mobokra, hanem rád is hatással van. Három fajtával találkozhatunk: Apperentice Cartographer's Sextant(T1-T5), Journeyman Cartographer's Sextant(T6-T10), illetve Master Cartographer's Sextant(T11-T16). Minden Sextantnak van egy rádiusza, ezáltal egy sextant nem csak egy mapra lehet hatással. Egy mapra maximum egy Sextant rakható, azonban ha átfedik egymást, akkor egy map kaphat több Sextant tulajdonságot is.

  Az Atlasz közepe alatt láthatjuk, hogy a 159 mapból eddig hányat unlockoltunk és hogy egyszerre hány sextánsunk lehet aktív. Alapból egy, a maximum négy. Egy mapon bárhányszor próbálkozhatunk egy jobb rollal, de ha már leraktuk az aktuálisan engedélyezett maximumot, akkor ha egy újabbra is rakunk, akkor a legrégebben aktivált sextáns hatása megszűnik.

  Shaper's Orb: Ezzel az orbbal egy adott map Tier szintjét 5-el megemelhetjük. Miért is jó ez? Tegyük fel, hogy szeretjük a Beach mapot, ami ugye Tier 2-es. Azonban lvl85 felett már nem sok xp-t kapunk egy Tier 2-es mapból, nem beszélve arról, hogy egy Tier 2-ből max Tier 3 eshet, szóval rosszat tesz a map-sustainnek is. Ilyenkor elhasználhatunk egy megfelelő Shaper's Orbot, ami a Tier2-es Beach mapból Tier 7-es Beach mapot csinál. Innetől kezdve, minden Beach map ami ezután esik Shaped Beachként fog esni Tier 7-esként. Shaper Orbot Zanától kapunk, ha elvisszük neki a kék körrel jelölt mapok bossa által dobott fragmentet. T10 fölött az Elder Guardianok által őrzött mapokon - ha szerencsénk van - szintén kapunk plusz fragmentet. Fontos, hogy csak azonos Tier-ű mapra használhatjuk el az orbot(T1-T10-ig vannak szintezve a Shaper's Orbok).

  Van lehetőségünk unshapelni is mapot, ha valamint elrontottunk, ehhez Unshaping Orb-ra van szükségünk, amit egy egyszerű, azonban nem olcsó vendor recepptel kaphatunk meg(20db Cartographer's Chisel + 5db Regret Orb).

  Később, ha valamilyen mapot többé nem szeretnénk látni a dropok között, akkor lehetőségünk van az Atlasról eltüntetni, mintha sosem jártunk volna ott. Ekkor elveszítjük a map bónuszt is, ha volt, viszont ha pl. nem szeretjük az Oasis mapot, akkor ki-sealelés után többet nem is fog esni. Ehhez egy Carthographer's Seal-re van szükségünk, amit vendor receptből kapunk(3db adott Tier-hez tartózó Cartographer's Sextant + 1db Orb of Scouring). Ettől persze a hozzájuk kapcsolódó mapok ugyanúgy eshetnek, de az újra sealelt map nem.

  ****************************************************************

  Tippek

  Figyelem! Ezek a tippek az én tapasztalataim alapján születtek, ettől bárki szabadon eltérhet, nem szentírás, egyszerűen én így tartom ésszerűnek. Ettől még bármi más is működhet.

  Craftolás

  A 3.5-tel kezdve teljesen megváltozott a craftolható modok megszerzési módja. Pár alap dolgot helyből megkapunk Helenától az A2 után, a többit nekünk kell felderítenünk és begyűjtenünk. A Crafting Recipe pontokat a minimapon egy kalapács jelöli, az alapjáték során ezek olyan helyeken vannak, amiket nem tudunk véletlenül kikerülni. A megszerezhető modok helye és listája ezen az oldalon található.

  Először is nincs felesleges craft item. A Transmutation/Augmentation/Alteration Orbok sem tartoznak a szemét kategóriába. A flaskákat csak magic itemmé tudjuk átalakítani(kivéve persze, ha chancelgetünk, hogy megkapjuk azt a néhány unique flaskát), és ezekre rengeted orbot fogunk eltolni. Szó szerint életet menthetnek a jó flaskák(ezekről később).

  Orb of Alchemy – Nem érdemes a játék elején elhasználni őket. Hiába rollolnánk jó tulajdonságokat az adott itemre, az alacsony itemlevelből adódóan, sajnos csak alacsony numerikus értékeket kapnánk. Talán az ékszereket megéri, minden másból próbáljunk a dropra hagyatkozni. Ugyanez igaz a Chaos Orbokra is(az utóbbi ráadásul az egyik alap fizetőeszköz is, ha tradelni akarunk idegenekkel).

  GCP – Őket is érdemes gyűjteni. Nem éri meg a nullás gemeket felqualityzni vele, drága mulatság. Általában vagy vendor receptre kell felhasználni(később), vagy ha netán esik egy népszerű gem 17+ qualityval. Azt 2-3 gemmel érdemes felqualityzni, mert akár 1-2 Exalted Orbot is lehet vele keresni.

  Divine Orb – Ez az egyik legproblémásabb, mert nem minden esetben éri meg használni. A legnépszerűbb felhasználása a unique cuccok esetében van, ha a unique item a random tulajdonságára alacsony rollt kap. Rare itemekre ritkán használják, mivel ott minden tulajdonság random, ellentétben a unique itemekkel, ahol csak 1-2 random.
  Azonban ha rare itemen akarjuk használni, meg kell vizsgálni azt, hogy egyáltalán megéri e. Ehhez 2 dologra van szükség. Egyrészt a tárgy itemleveljére és egy preffix/suffix összefoglalóra. Utóbbit megtalálhatjuk a (L:http://pathofexile.gamepedia.com/Item_Affix)poewikin(/L) vagy (L:http://www.pathofexile.com/item-data)a játék hivatalos oldalán(/L) is. Ezután nincs más dolgunk, mint kideríteni hogy melyik tulajdonság melyik bracketbe esik, mert akkor tudni fogjuk, mekkora értékeken belül változhat a tulajdonság numerikus értéke. Ha ezek megvannak, már csak nekünk kell eldönteni jobban járhatunk-e vagy nem.

  Exalt Orb – Ez egy kicsit más tészta, mint a korábbi. Először is tudni kell, hogy minden itemre maximum 3 prefix illetve 3 suffix rollolható. Először is ki kell deríteni, hogy melyik roll hiányzik. Itt is szükség van a prefix/suffix táblázatra az itemlevelre, és (L:https://docs.google.com/spreadsheet/lv?key=0ArsB7KohOhhpdHoyZzU2WVZZNXQxMDg4MVk1b0FGbkE&toomany=true)erre a táblázatra is(/L). Ez utóbbi egyrészt megmutatja milyen itemre milyen tulajdonságok rollolhatók, valamint az adott tulajdonság maximális értékéhez mekkora itemlevelel rendelkező tárgyra van szükség. Ha megvan mi hiányzik, és mik a lehetséges rollok, már csak imátkozni kell. ;]

  Hogy fejlődjünk gyorsan... (Nordic eredeti leírása, de sajnos részben már elavult, hiszen megszűnt a három nehézségi szint. Csak az A1-A4-re vonatkozó információ él. Igyekszem majd aktualizálni. Har_melin)

  (avagy én hogy szoktam – szigorúan HC-n, softcore-on lehet bátrabban haladni)

  Elsősorban tudni kell azt, hogy vannak bizonyos skillek, amikkel rendkívül könnyű levelezni. Ezek a következők: Spectral Throw+LMP(2h fegyverrel), Freeze Pulse+LMP, Rain of Arrow, Fire Trap, Split Arrow. Infernal Blow+Melee Splash(+ha van Facebreaker unique, ha nincs megteszi egy jó 2h fegyver), Dual illetve Double Strike+Melee Splash(előbbihez két darab gyors 1h fegyver, utóbbihoz egy erős 2h fegyver). Abba nem megyek bele, hogyan pontozzunk a skillfán, ez minden esetben változhat. Egy a lényeg, minden esetben rakjunk life-ra ha utba esik, vagy life node mellett megyünk el. Valamint mindhárom nehézségi fokra igaz, hogy a mellék küldetéseket nem kell megcsinálni, csak azokat, amik skillpontot adnak(Dweller, Shipyard, Open tha gates, Busts). Semmit sem számít, ha úgy éred el az endgame tartalmat, hogy Hellrake-et sosem ölted meg, úgyis az endgame számít.

  Normal
  Egyértelműen Normal fokozaton van a legegyszerűbb dolgunk. Miután Hillock meghalt vegyük fel a jutalmat és irány Coast. Ha találunk Coral Ring-et használjuk, itt minden life számít. Itt annyit öljünk, hogy fellépjünk második szintre, aztán már rohanhatunk is tovább The Mud Flats-re. Miután megvan a 3 quest item(kagylók) irány Ledge(útközben Dwellert meg lehet ölni a skillpontért). Ledgen Farmoljunk lvl9-ig, aztán irány Brutus, csak azt kell megölni, akik mellett végképp nem férünk el. Brutus után irány Merveil. Prisoners Gate-et én át szoktam rohanni. Shipyard-ban csak addig vagyok, amíg a kalózos mellékquestet meg nem csinálom(skillpont). Merveil barlangjában mindkét szinten megölök mindenkit aki útba esik, persze 100%-ra nem takarítom ki. A barlang 2. szintjén figyeljünk a robbanó dögökre, némi fire resist nem árt, Merveilhez nem árt a cold resist. A boss megölése után irány Act2.

  Act2-ben észak felé veszem az irányt The Chamber of Sins-be. Itt már nem árt némi lightning resist, mert a 2. szinten a necrok átkával könnyen megölhetnek. Fidelitas is elég nagyot üt. Ezután kellő odafigyeléssel egyből leüthetjük Kaityn-t. Ha nem szaladgálunk el előle nem fog Flickerezni, és szinte semmit sem üt. Fire resist nem árt, az explosive arrowos banditák miatt. Ezután irány lefelé, Alira+Weaver, majd kinyitni az átjárót, legörgetni a követ. Majd jön Oak. Ha life base alapú lesz a karakter, akkor minden esetben segítsünk neki, az a +40 life nagyon megéri(semmilyen más módon nem tudunk szerezni +40 flat life-ot). Ha tudjuk hogy CI base lesz a karakter akkor öljük meg a skillpontért. Olyan lvl22-24 környékére el is érhetünk Vaal-hoz, le is üthetjük.

  Act3-ban egyből indulok Crematoriumba. Crematorium után irány a csatorna, a mellszobrokért. Először Slums, majd Warehouse(itt ne felejtsük el felvenni a wp-t), ezután a felszínen Marketplace és annak a csatornája. Aztán következik Battlefront a quest-itemért, meg az itteni WP-ért, és irány Docks. Itt is felszedjük a quest itemet, aztán lehet is menni Solarisba leadni őket. Piety már ölhető olyan 30-32 környékén, csak figyeljünk, hogy legyen maxos lightning illetve cold resistünk. Piety után irány Dominus (jó esetben minden resistünk maxon van, ellenkező esetben figyeljünk oda). Ha nem állunk bele a Dominus smashbe, akkor elég könnyű kill ez a boss is.

  A4-ben már picit lassítani szoktam. 34-35-ös szintig nem nagyon questelek, hanem Dried Lake-et farmolok. Ezután jöhet a progress. Amire oda kell figyelni leginkább, az Daresso és Kaom. Előbbihez mindenképp kell maxok cold resist, utóbbihoz maxos fire resist. A két kisboss után megkapjuk a spell echo/multistrike gemeket, amik lényegesen megkönnyítik a dolgunkat. Ezekkel Malacha-ig eljutni már gyerekjáték. Piety második formája nem jelenthet kihívást, csak a beam elől kell körbe-körbe futni, mert az elég nagy bleed-et rak fel, főleg komolyabb nehézségi szinten. Malachai egy full mechanikus fight, ha kiismerjük a támadásait, akkor ő sem nehéz boss(kb 37-39-es szinten lehet már ölni).

  Itt most annak kellene következnie, hogy cruel illetve merciless, viszont itt annyira nem változik semmi, csak kvázi A3-ig végigrohanok mindenen. A3-ban kicsit farmolok dckon, ha úgy érzem szükséges, és ugyanígy teszek A4 Dried Lake-en. Kb 58-59-en már át lehet érni mercilessre.

  A legnagyobb segítség viszont az, ha van egy ismerősünk magasabb szinten, aki úgymond leöli nekünk a bossokat, vagy végig rush-ol az act-okon, és nekünk nincs más dolgunk mint farmolni.

  Amibe sokan belehalnak HC-n:

  - A legjellemzőbb, hogy nincs elég survivability, nem elég defensive a karakter. Kevés hp, kevés resist. Minden esetben a lehető legtöbb hp-t próbáljuk meg összeszedni a passzív fán illetve a gear-ünkön. Abból sose elég. Csakúgy mint a resistekből. Az elejétől fogva törekedjünk a maxos resitekre(a chaos resistel elég mercilegg A2-től foglalkozni).
  - A másik eset amikor a karakterrel valaki olyan helyzetbe kerül, hogy nincs más kiút csak a kilépés, és ilyenkor reflexből ALT+F4-ezik. Az egyetlen mód instant lementeni a karit, ha Logout-olunk, és ez is a leggyorsabb.
  - Negatív chaos resist. Endgame-ben erre sem árt gyúrni. Mapokon több ezres sebzéseket kaphatunk be, amivel akár 1hitelhetnek is a mobok(pl Wharf boss).
  - Dupla/Tripla reflect. Vannak olyan bossok melyek a rájuk mért sebzés bizonyos százalékát visszasebzik a játékosra, ezeket hívják reflect-es moboknak. Ez vagy physical reflect vagy elemental reflect. A kettő egyszerre csak akkor lehetséges, ha két reflect-es boss kerül egymás mellé(egy ilyen egy olyan), vagy egy reflect-el rendelkező mapon összefutunk egy másfajta reflectes bossal. Na ilyenkor jön a dupla/tripla reflect effektus. Ilyenkor ha nem figyel az ember tulajdonképen saját magát öli meg.

  "Tudtok valami jó buildet kezdőnek?" - Har_Melin "tollából"

  Talán a legtipikusabb kérdés a fórumon. A rossz hír az, hogy erre a kérdésre nincs általános válasz. A játék a rendszeres, 3-4 havonta érkező nagyobb frissítésekkel mindig változik annyit (az OP skilleket megnyirbálják, a kevésbé használtakat kicsit tuningolják), hogy mindenki, a "profik" is mindig átértékelik, mi a jó és mi a gyenge build.
  Van viszont néhány ökölszabály, ami mindig segíthet a választásban.
  - A játék fórumán (https://www.pathofexile.com/forum) classok és jellemző skillek szerint kigyűjtve az adott karakter első posztjaként megtalálható egy folyamatosan frissített lista a buildekről. Ez legyen a kiinduló pont.
  - Kezdő játékosnak se pénze, se tapasztalata, tehát először az olyan buildeket nézzük meg, amelyeknek a címében szerepel a "cheap", "league starter" vagy a "beginners" - lesz belőlük bőven.
  - Figyelni kell, hogy a build a legújabb verzióra vonatkozzon. Sokszor olyan változások jönnek be, amelyek egy meghatározó elemet módosítanak, tehát csak azt szabad nézni, ami most működik.
  - Ha HC-n akar valaki játszani, csak olyant válasszon, amelyiknél kifejezetten írják, hogy "HC viable"! Ez sem garancia, de legalább jelzi, hogy a készítő gondolt rájuk. Ugyan ez vonatkozik az "Atziri / Über Atziri viable" jelzésekre.
  - Nézzük meg, hány komment van a buildhez! A jó build legbiztosabb jele, hogy sokan játsszák, így sok a visszajelzés is. Egy teljesen obskúrus build is lehet jó, de miért pont te legyél a kísérleti nyúl?
  - Érdemes a kommenteket is elolvasgatni. (Tudom, idő, meg nyelvtudás, de sajnos ez egy tanulós játék.) Legalább az utolsó pár oldalt, ha egy régóta futó és rendszeresen frissített buildről van szó. Kiderülhetnek belőle gyenge pontok, de akár olyan ötletek is, amelyekre maga a kitalálója sem gondolt.
  - Jó, ha van hozzá videó. Így legalább látható, milyen játékstílust követel meg.
  - Nézzük meg a többi class-t is!! Nyilván egy közelharcos karihoz a Marauder a triviális választás, egy íjászhoz a Ranger, de pont a játék szinte végtelen lehetőségei miatt ha kiválasztottuk a játékstílust, érdemes megnézni, nincs-e egy másik classban nekünk jobban tetsző ötlet.
  - Lehetőleg olyan buildet válasszunk, ami 5 linkkel is működik, a 6. már csak hab a tortán. 5L cuccot mindenki maga is össze tud hozni a mesterekkel, 6L már rizikósabb, kezdőnek a lottó ötös kategória - bejöhet, de a megélhetést nem célszerű erre építeni.
  - A poe trade-en ellenőrizzük le, mibe kerül az ajánlott endgame gear. 2-3 exa-nál drágábbra ne pályázzunk.
  - Az elméleti maximum passzív pontok száma 123. Ebből egy-két pont szinte biztos, hogy elmegy a bandita küldetéseknél, mert inkább segítünk valamelyiknek a pont helyett, tehát nagyjából 120 pontból lehet gazdálkodni. Viszont (legalább is eddig) 90-es szint fölött már nagyon kevesen játszanak egy karakterrel: lassú a haladás, egy halál akár több órányi játék eredményét is elviheti, meg rá is un az ember arra, hogy mindig ugyan azt csinálja. (Főleg kezdőként, amikor a csábító lehetséges buildek száma végtelennek tűnik.) Vagyis a javasolt skill fa lehetőleg ne osszon ki 110-112 pontnál többet. Ha ennyiből nem lehet elérni az összes kulcs elemet és elegendő életet/védelmet összeszedni, akkor szenvedés és kudarc lesz a build a végén.
  - Ha valaki vizuálisabb, van néhány viszonylag rendszeresen új build leírásokkal jelentkező youtube channel. Ezek nem okvetlenül kezdőknek valók, de olyan is akad köztük szép számmal. Különösen ajánlom Engineering Eternity csatornáját, itt az egyes Actokra vonatkozó tanácsokat, a bossok (Izaro, Atziri, stb.) legyőzését segítő részletes videókat és nagyon jó buildeket is lehet találni:

  Engineering Eternity
  Path of Exile Builds
  LiftingNerdBro

  Egyéb hasznos linkek:
  Path of Exile Wiki
  Aura kalkulátor

  Végül két magyar guild, ha esetleg társaságot keresel. Keresd fel bármelyik officert, vagy leadert, és ők elmondják, hogy mi a módja a csatlakozásnak:

  Path of Exile Hungary
  MNDK

  Ha én gazdag lennék...
  120 exás dagger? 60 exás sisak? Honnan van ennyi pénze másoknak, amikor én még egyetlen exát sem találtam? - tipikus panasz, a fórumon is előjön úgy három-négy havonta. Pedig a gazdagodás nem rejtély és a "két hét alatt millimos lettem" hirdetésekkel szemben nem is esélytelen.
  - Az első és legeslegfontosabb dolog, ami kell hozzá: játszani kell. Minél több monsztát gyakunk le, annál több currency és cucc esik, minél több esik, annál nagyobb az esély, hogy valami értékeset találjunk.
  - A második pont: hatékonyan kell játszani. Minél kevesebb időt kell a városban tölteni, minél gyorsabban haladni a mapon vagy a labirintusban. Ha vissza is kell menni a HO-ba mert tele lett a zsákunk, inkább dobáljuk be egy üres tabba a zsákmányt és majd két-három map után egyszerre nézzük meg, ne foglalkozzunk vele addig.
  - A ligák első pár hetében még szinte minden eladható, utána az átlagos holmiknak meredeken zuhan az ára. Egy bizonyos szint fölött már nem érdemes olcsó dolgokkal foglalkozni. Egy 1 chaos-os cucc eladásáért visszamenni a városba, várni a vevőre, majd megint visszalépni a mapra peches esetben több időt vesz el, mint amennyi alatt az egész mapot ki lehet takarítani és akár három chaost is felszedni.
  - Egy jó lootfilter nagyon sokat segít. A játék fórumán A Gameplay Help csoportban többhöz is van link, érdemes kipróbálni, melyik jön be nekünk a legjobban. Én már egy jó ideje Neversink filtereit használom, ezek eleve több változatban készülnek. Ezzel az online szerkesztővel pedig lehet finomítani a beállításokon. A játékban az Options/UI lista alján tudjuk kiválasztani, hogy melyik lootfiltert akarjuk betölteni.
  - Döntsük el, miből akarunk pénzt csinálni. Nem ugyanarra a stratégiára van szükség, ha valaki currencyre megy, mint ha kereskedni akar.
  - Kezdőknek célszerűbb a sima currency farmolást választani, ehhez ugyanis nem kell rutin, a bossfightok (izaro, Atziri, nehezebb endgame bossok) ismerete, csak egy olyan build, amivel gyorsan ki lehet pucolni a pályát. Mivel a map bossok nem dobnak jobb cuccokat, mint a sárga mobok, akár nem is kell velük kínlódni.
  - Érdemes a wiki oldalon megnézni, melyik divination card melyik mapon esik, ezek farmolása ugyanis nem kíván több erőfeszítést, mint a map kitakarítása, viszont nagyon nagy hasznot is hozhat, ha szerencsénk van.
  - Én utálom a labirintust a csapdáival (amelyek sebzése HP %-ra megy, tehát a legtankosabb karaktert is érinti), de akinek fekszik, az über lab farmolással sokat kereshet. Nem mindegy, mit akarunk elérni: enchantolt cuccot eladásra vagy sok lootot a végén, közte esetleg div cardokat, quality gemeket. Ennek függvényében kell megválasztani, hogy inkább a darkshrine-okat vadásszuk le vagy inkább a kulcsokat szerezzük meg. A darkshrine-enchant opció az egyszerűbb, mert ehhez nem kell hagynunk, hogy Izaro feltápolja magát, viszont lutri, hogy hányadik futásra ad valami használható enchantot a játék.
  - A legidőigényesebb a sima kereskedés, amikor a talált rare (sárga) cuccokat akarjuk eladni. Ezeket sajnos egyedileg kell beárazni, sokszor maniálisan beállítani az affixeket a keresőben és ez borzasztó időrabló. Rutinnal a legtöbb alap cuccról egy idő múlva már meg lehet mondani, hogy érdemes-e egyáltalán rákeresni, de ez kezdőknek még általában nincs meg.

  Pár konkrétabb pénzszerzési lehetőség simondr-tól, köszönet érte:

  - Az adott liga meta buildjeinek a cuccai mindig az átlagnál jobb áron adhatók el. Pl. ha a minionos buildek mennek, akkor a qualitys minion gemek drágábbak lesznek, stb.
  - Liga első két hetében mindig hatalmas profit az über labot farmolni
  - Liga elején mindig nagyon megéri népszerű body armourokat 6socket+5linkelni, esetek 80%-ban profittal jár. Előbb utóbb beadja majd a 6linket is, az pedig jelentős profit.
  - Bányában a céltudatos fossil farmolás is nagy pénz (serrated fossil elég régóta 10c+)
  - Templomban érdemes mindig kihúzni az altar of sacrifice-t 3 szintre. Cowards legacy mindig 100c körül van. Hasonlóan jó pénzforrás a Corruption chamber vagy a gemeket adó terem is jó pénzt hozhat.
  - Syndicate farmolás: Vorici és It That Fled Researchben 1-2exet tud hozni
  - Beastek farmolása: ne gyűljön fel az Einhar daily mission! toljuk le őket rendszeresen. Be fognak ott esni 1-1exet érő beastek.
  - Mapok farmolása: jól kihúzott Atlassal folyton egész sok map esik. Ne legyünk lusták adjuk el a felhalmomzott T11-14 mapokat. A mapok miatt bányában érdemes az ilvl83 mélységben levő cityket tolni, sok mapot lehet onnan szerezni.
  - És a joker: ami esik nekünk quality gem, azokat érdemes szelektálni: van ami kuka, ebből kell GCP-t gyártani. A mostani (Blight) ligában amit érdemes szintezni pl Raise Zombie, Spectre, Ele dam with attacks, Conc effect stb. Ezeket weapon swapban folyamatosan szintezni kell, egy 20/20 non corrupt gem 40-50c-t is ér.
  - Van egy olyan sextant mod, hogy unique bosses are accompanied by harbingers. Ezt már sárga sextant is beadhatja és nem ritka mod. Ha ezt kirollolod jelen Atlasban az Arena mapra, akkor az Arena és a Crystal Ore mapok kapják. Ha a mapokra kirollolod a twinned modot, akkor 6 bosst fogsz leölni aki dob currency shardot... egy-egy map 40-80c-t hoz ezzel a módszerrel, a befektetés a sextant alacsony ára miatt pedig 20-30c. (A javasolt mapok ligánként változhatnak az Atlas átrendezése miatt, tehát erre érdemes rákérdezni! Az Arenán kívül a Racecourse is több map bossot tartalmaz, tehát a duplázódás ott is él.)

  Aktuális liga

  (igyekszem ezentúl az éppen futó liga legfontosabb információit, tippjeit ebben a blokkban frissíteni, hogy aki most kapcsolódik be, egyszerűen megtalálhassa. Sajnos a mostani, Synthesis liga olyan összetett és menet közben is annyit variáltak rajta, hogy még nem volt érkezésem megírni a frissítést. :U )

  Betrayal liga

  Az új ligában nyomozni fogunk. Korábbi mestereink eltűntek és sejthető, hogy a titokzatos Immortal Syndicate van a dolog mögött. Segítőnk a dologban Jun Ortai lesz, a ninja harcos, aki új mesterként jelenik meg a játékban. Ő tudja beazonosítani a szindikátus tagjai által dobott cuccokon lévő speciális veiled modokat.

  A szindikátus felderítése önmagában egy taktikai játék, aminek egyelőre még nem minden eleme tiszta, de az alapok nagyjából már megvannak:

  - a fő cél a csúcson lévő Mastermind kiderítése, amihez a négy részleg (Transportation, Fortification, Research és Intervention) vezetőin keresztül vezet az út. A gyanúsított falunk valahogy így néz ki:

  - először még mind az öt kulcsszemély ismeretlen, a játék során fokozatosan derítjük ki a négy alvezér kilétét, amihez először meg kell találni a safehouse-ukat (SH). Az ehhez szükséges információkat az elfogott szintikátus tagoktól szerezhetjük meg. (Figyelem: itt az Intelligence = információ, nem intelligencia!) A felderítettség szintjét a SH alatt lévő sárga csík mutatja.

  - a pályákon/mapokon mindg felbukkan valamelyik SH-hez tartozó feladat. A Fortification-nél erődöt kell megostromolnunk, a Transportation-nél egy karavánt megállítanunk (az escort fordítottja), a Researchnél egy laboratórium elpusztítását kell megakadályozni. Az Intervention orgyilkosai külön jelzés nélkül esnek egyszer csak a nyakunkba.

  - a küldetés akkor sikeres, amikor a szindikátus tagját vagy tagjait levertük. Rájuk kell koncentrálni, őket megtalálni a tömegben.

  - a siker után a tagokat kihallgatjuk és az itt hozott döntéseinktől függ, hogy mennyi információt kapunk tőlük, illetve hová kerülnek a szindikátus rangsorában.

  - az egyes tagoknak három lényeges jellemzője lehet:
  1) a specialitásuk, ez a kártyán a nevük alatt jelenik meg. Ha kirakjuk őket a szindikátusból, akkor specialitás nélkül kerülnek később vissza és valami mást kapnak, ha előre lépnek. Ezzel lehet kicserélni a számunkra nem vonzó bónuszokat. A bónuszok tagonként kötöttek, attól függően, hogy melyik részleghez tartoznak. Ebben a táblázatban lehet ellenőrizni, hogy kit hova szeretnénk bejuttatni.

  2) a rendfokozatuk, csillagokkal jelölik. Minél magasabb, annál több-jobb bónuszt biztosít és annál nagyobb esélye van a részleg vezetésére
  3) az extra buffjuk, ami egy kis négyzetben jelenik meg a kártyájukon. Ez valamilyen bónusz, amitől nehezebb legyőzni az adott tagot, nem drop!

  - A kihallgatás során egy fix opciónk mindig van, ez a lecsukás (bal oldalon). Ilyenkor a tag elveszít egy szintet, három "körre" (pályára/mapra) lekerül az alsó "börtönbe", cserébe három körön át kapunk információt az adott SH-ról. Minél magasabb szinten volt a tag, annál többet, egy közkatonától körönként egyet (nem éri meg), egy kapitánytól már 11-et (viszont ezzel le is fokozzuk őt).

  A változó opciók a jobb oldalon jelennek meg, itt van az igazi taktikázás. A lehetőségeink:
  - kivégzés. Mivel ez a halottakat feltámasztó banda, ez az igazi jutalom, ilyenkor automatikusan feljebb lép az illető a ranglétrán.
  - kizárás a szindikátusból. Ez pont az ellenkezője. A tag átmenetileg lekerül a tábláról és bónuszok nélküli közlegényként tér majd valamikor vissza.
  - speciális drop.
  - bizalmi viszony egy másik taggal. Ha ilyen (zöld színnel jelzett) kapcsolat alakul ki, akkor kölcsönösen felbukkanhatnak egymás küldetésein. Ez egyrészt nehezíti a harcot (egyszerre akár három-négy miniboss szintű ellenféllel kell harcolnunk), másrészt jóval nagyobb lesz a drop és egy körön belül több információt szerezhetünk.
  - ellenségesség egy másik taggal. Elvben ilyenkor később könnyebben elárulják a másikat plusz infót adva róla.
  - Amennyiben mindkét opció "rossz", egyiket se szeretnénk kiválasztani, akkor lehetőségünk van arra, hogy egyszerűen ott hagyjuk a tagot. Ekkor semmit nem lépünk előre a nyomozásban, de nem is rontjuk el a pozíciónkat.

  A célunk ezekkel a kihallgatásokkal, hogy mikorra összeszedjük a 100% infót egy SH-ról, a parancsnoki posztra olyan tag kerüljön, aki minél magasabb rangú és a számunkra minél vonzóbb bónusza. Ezen kívül lehetőleg minél több és magasabb rangú közvetlen alárendeltje legyen, szintén nekünk vonzó bónuszokkal. Az infó birtokában ugyanis elmehetünk a SH-ba és ott ha levertük a parancsnokot és a hozzá tartozó kísérő tagokat, akkor a zsákmány mérete és jellege az ő rangjuktól és bónuszaiktól függ.

  A dúlás után az addigi parancsnok lekerül a posztjáról és információt ad a Mastermindról. (A képen pl. a Transportation-t egyszer már megcsináltam.) Valaki feljebb lép a helyére, ismeretlen SH helyszínnel és kezdődik elölről a felderítés.

  Sokan panaszkodtak az első napokban, hogy túl nehezek a liga harcok. Bár lehet, hogy valamit nerfelni fognak rajta (egyelőre ugyan nincs szó róla), ennek leggyakrabban az az oka, hogy túl sok magas szintű tag van a táblánkon, ráadásul egymással segítő kapcsolatban. Valamit valamiért, a gazdagabb loot nehezebb harcokat jelent. Figyelni kell a fejlődés során a védelmünkre (resist, life regen, chaos resist). Ha valamelyik harc nagyon nehéz, akkor próbáljuk meg egyrészt a következő alkalommal lecsukni a tagot, ekkor elveszít a buffjaiból. A kihallgatásnál is van ilyen opció néha, ami az összes buffot törli. Az erődös küldetéseknél vagy csaljuk ki a tagokat a healing totemektől, vagy azokat verjük le először, különben gondjaink lesznek.

  by Nordic, Har-melin

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Labirintus, Bánya, Szindikátus, Piramis, – NPC-k, játék a játékban

  A PoE az atlasz felderítésén és kimaxolásán túl több különálló endgame farmolási lehetőséget is kínál, párhuzamosan a mapozással.

  Labirintus (Labirynth)
  A karakterosztályoknál leírt ascendancy-k megszerzéséhez szükséges teljesíteni, de a legnehezebb fokozat egyben kedvelt farmoló hely is.
  Az ascendancy-k megszerzéséhez négyszer kell végigfutnunk: A3, A7 és A10 alatt/után, illetve a negyedik fokozatot már mapokon. (A fokozatok elnevezései (normal, cruel, merciless, über) még abból az időből maradtak, amikor az alapjátékot még három nehézségi fokozaton kellett teljesíteni.) Minden fokozathoz trialok tartoznak, ezeket elég ligánként egyszer megcsinálni, nem kell minden karakterrel!
  A trialok helyei:
  Normal:
  A1: Prison
  A2: Chamber of Sins level 2, Crypt level 1
  A3: The Crematorium, The Catacombs, The Imperial Gardens

  Cruel:
  A6: Prison
  A7: The Crypt, The Chamber of Sins lvl 2

  Merciless:
  A8: The Bath House
  A9: The Tunnels
  A10: The Ossuary

  Über:
  6 különböző trial véletlenszerűen mapokon.

  Minden trial egy fajta csapdát mutat be, amivel majd a Labirynth során találkozhatunk. Ezek egyfajta "tanulópályák", amik megmutatják a csapdák működéét, viselkedésüket. Miután a trialokkal megvagyunk mehetünk a Labirynth-ba. Über fokozaton a belépéshez szükségünk lesz a trialok teljesítéséért kapott Offering to the Godess tokenre.

  A lab layoutja naponta változik, csak a koncepció állandó: pár csapdás pálya után eljutunk az Aspirants' Trial-ig, ahol Izaro-t, a lab bosst kell levernünk. Ha elég sok sebzést bevittünk, akkor elmenekül, és mi mehetünk tovább. Megint csapdás pályák, újabb trial szoba, újabb menekülés, majd mindez még egyszer, hogy a harmadik trialnál végre pontot tegyünk a harc végére.
  Ha végeztünk, akkor a következő szobában tíz kincsesládán kívül a lab lényegét találjuk: az ascendancy és az enchant oltárt. A ládákhoz speciális kulcs kell, amelyeket részben a lab szobáiban, külön csapdás szakaszok után találhatunk (max 2 db-ot), részben Izaro dobja őket a végén, attól függően, hogy hogyan győztük le. A loot az első két nehézségi fokon nem igazán érdekes, merciless és über fokozaton már jól eladható dolgok, ritka currencyk is eshetnek.

  Az ascendancy oltárt okvetlenül használjuk, különben hiába csináltuk végig a harcot, nem kapjuk meg a 2 ascendancy pontot! Ha a build során meggondoltuk magunkat, akkor itt tudunk ascedancy-t is váltani, csak előtte vissza kell vennünk a már elköltött pontjainkat (darabját 5 respec pontért).

  A másik fontos elem az enchant oltár, amellyel kesztyűre, csizmára és sisakra tudunk speciális buffokat rakni. Normálon csak kesztyűre, cruelen kesztyűre vagy csizmára, merciless és über fokozaton sisakra is. Az enchant specialitása, hogy az affixeken túl, plusz módosítóként kerül a cuccra és scouring orb használata után is rajta marad. A magasabb fokozaton elérhető buffok nagyobb hatásúak, de igazán csak a sisakon elérhető enchantok értékesek önmagukban - persze ligától függ, hogy éppen mikor melyik... Az enchant a 3.14 patch óta már nem teljesen random, hanem a nehézségi foktól függően több opcióból választhatunk, de ezek nem egyforma súllyal jelennek meg. Ezért az enchant farmolás végeérhetetlen lab runokat jelent, egy keresett base sisakkal, reménykedve, hogy majd most pont azt az enchantot fogja beadni...

  A kulcsok mellett a labirintus rejtett shrine-okat is tartalmaz, amelyek vagy nekünk adnak állandó buffot a lab idejére, vagy a csapdák hatását csökkentik, vagy valamilyen speciális dropot (plusz kulcsot, plusz enchant lehetőséget, unique cuccot) garantálnak. Az aktuális napi layoutot a POELab oldalon lehet megnézni. Ha letöltjük és a lab előtt elindítjuk a LabCompass alkalmazást, akkor ebbe be is importálhatjuk az aktuális layoutot, megtervezhetjük melyik termeket használjuk és menet közben is látni fogjuk, merre kellene mennünk. (Plusz van rajta egy megoldókulcs a lab puzzle-jaihoz is, hogy milyen sorrendben kell aktiválni őket, ha ilyenbe futunk). A POELabon találunk lab farmoláshoz alkalmas buildeket is, illetve bővebb információt Izaro buffjairól.

  Bánya (Delve):
  Nico-val A4-ben találkozunk először, ha teljesítjük a küldetését, onnantól nyílik meg a Bánya. Ez önmagában egy hatalmas játék, egyedi craft alapanyagokkal (fossilok és az őket befogadó resonatorok), saját bossokkal és persze egy csomó loottal. "Apró hátrány", hogy a bánya sötétje öl - egy állandó és nagyon gyorsan ható debuff, ami felemészti a HP-nkat, ha nem jutunk időben vissza a fényre.
  Ha van szulfitunk, akkor kijelöljük a következő waypointot és követjük a világító kocsit. Leverjük (vagy lehagyjuk) a támadó monsztákat, ha szükséges, akkor felszabadítjuk az elért wp-t, összeszedjük a crawler által összegyűjtött zsákmányt és jön a következő kör, amíg a szulfitból telik. Az elért wp-k között már folyamatosan világít egy fényfüzér, vissza is mehetünk az úton, ha valamit láttunk, amit nem volt időnk megvizsgálni.

  A crawler kapacitását, a sötéttel szembeni ellenállásunkat és a fénykör nagyságát is fejleszthetjük, ehhez a bányában található azuritra lesz szükségünk. Szintén azurit kell a magunknál tartható fáklyák és dinamit mennyiségének a növeléséhez. Ezekre akkor lesz szükségünk, ha be akarunk menni a feltárt útról a sötétbe - márpedig érdemes bemenni, az igazán jó loot jellemzően ezeken a helyeken van.

  Egy gyakorlati tanács: Niko felbukkanása után az alapjátékban a felgyűlt szulfitot minél gyorsabban használjuk el a bányában és minden mást megelőzve az azurit lelőhelyekre menjünk. Utána az azuritból a szulfit kapacitást tápoljuk fel, a többire egyelőre ne költsünk! Ha már legalább 900 szulfit befér a "táskánkba", akkor kezdjük el a fénykört és a resistet fejleszteni. Ez ezért fontos, mert az alapjáték során viszonylag ritkán botlunk lelőhelyekbe, utána viszont minden nap kapunk egy Niko küldetést valamelyik mapon, aminek a termését nem fogjuk tudni felvenni, ha nem elég nagy a kapacitásunk. Ha pedig nincs szulfit, akkor nem tudunk se fejleszteni, se mélyebbre menni. T1-es mapon 300 körüli mennyiség esik, T4-en már közel 1000, tehát kelleni fog a hely. Ráadásul az 5L és 6L fix craft opciókat is a bányában tudjuk feloldani, tehát nagyon fontos, hogy ott tudjunk haladni. Amíg nem tudjuk felvenni egy map teljes szulfit mennyiségét, addig azt fejlesszük és maradjunk mindig a kocsi fényében!

  A bányában gyakran találunk majd olyan pontokat, ahová nem vezet út. Ezekhez valamelyik, körülöttük lévő elérhető wp-ból indul út, de ehhez be kell menni a sötétbe, megkeresni az elzárt átjárót és berobbantani - utána már mutatni fogja az utat a minimap és a wp is kiválasztható uticélként. A főszabály, hogy egy wp-hoz 1, 3 vagy 4 út csatlakozhat - 2 soha. Ennek alapján általában le lehet szűkíteni a lehetséges kiindulási pontokat.

  A fossilok speciális craft alapanyagok, minden ligában más típus a keresett belőlük. Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy a bánya melyik területén milyen fossilok eshetnek.
  alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""

  Szindikátus (Syndicate/Betrayal):
  Jun-nal A8-ban akadunk össze először, ezzel veszi kezdetét a Szindikátus történetszál. A lényege, hogy fel kell számolnunk egy nekromanta bűnszervezetet, ahol a halál számít előléptetésnek... A szervezetnek négy csoportja van (Transportation, Fortification, Research és Intervention) és ezekből általában hárommal találkozunk majd egy-egy mapon. (A Transport és a Fort váltakozik, a másik kettő garantált.) A találkozások során rajzolódik ki a szervezet struktúrája, ami persze a döntéseink és az árulások miatt folyamatosan alakul is.
  A fő cél a csúcson lévő Mastermind kiderítése, amihez a négy részleg vezetőin keresztül vezet az út. A gyanúsított falunk valahogy így néz ki:

  alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""

  Ha sikerült a Mastermindot is legyőznünk, akkor az egész kezdődik elölről.

  Jun szindikátus küldetéseit két okból érdemes folyamatosan megcsinálni. Egyrészt a tagok ún. veiled cuccokat dobnak, amelyek egy, néha két rejtett tulajdonsággal bírnak. Ha Junnál beazonosítjuk őket, akkor ezek a tulajdonságok craftolhatóvá válnak más felszerelésekre is. Másrészt a részlegvezetők majd a Mastermind legyőzésekor is az egyes tagok szintjétől függő speciális bónuszokat kapunk. Azt, hogy melyik tag melyik frakcióban milyen bónuszt ad, ezen a linken lévő táblázatból lehet kibogarászni.

  Piramis (Incursion):
  Alva az A7-ben kéri először a segítségünket. Amikor egy pályán megjelenik, akkor három külön időszakos portált nyit, amelyek egy rejtett piramis egyes termeibe nyílnak. Időre le kell vernünk a két boss közül az egyiket (mi döntjük el, melyiket) és lehetőleg átjárót nyitnunk más, még fel nem tárt termek felé, hogy eljuthassunk a piramis csúcsára, az Overseerhez. 11 portál megnyitása után Alva a HO-ban nyit egy átjárót a piramishoz, amit immár egy hagyományos maphoz hasonlóan teljesíthetünk. Még a felfedezés során mi dönthetjük el, hogy egy terem a felkínált két opció közül melyik bónuszt vagy debuffot tartalmazza, ha ugyanazt többször választjuk, akkor a terem szintje is nő. Amíg a kész piramist be nem jártuk, addig Alva nem jelenik meg újra térképen.

  A piramis egyrészt csak itt elérhető craft opciókat kínál, másrészt egyes termei jól eladható, csak itt elkészíthető cuccokat tesznek elérhetővé.

  Zana:
  Vele csak az alapjáték befejezése és Kiriac első küldetése után találkozunk, utána jelenik meg a HO-ban. Saját küldetés sorozata van, amelynek során a speciális modokat lehetővé tevő shaper és elder base cuccokhoz juthatunk, plusz pár egyedi unique darabhoz. Napi küldetéseit különösen eleinte érdemes megcsinálni, mert teljesítésük után egy állandóan változó és a teljesített szinthez igazódó map választékból vásárolhatunk. Ez nagyban megkönnyíti az atlasz felderítését.

  Einhar:
  Vele az A2-ben futunk össze először, különböző vadakat kell befognunk a számára. A befogandó beasteket kis sárga, illetve piros koponyák jelölik a minimapon, és a befogásuk nem jelent mást, mint minimumon tartani a HP-jukat addig, amíg Einar nem nyugtázza a befogást. (Ilyenkor a jelzésük eltűnik a mapról.) A befogott vadak a Menazsériába kerülnek, ahol egyrészt irányított craftolást tesznek lehetővé, másrészt unique darabokhoz juthatunk általuk, harmadrészt pedig megnyitnak pár egyedi affix opciót, ha a bossaikat sikerül befognunk.

  Az elfogott vadakkal kereskedhetünk is, egy chaos orbbért Einhar eladhatóvá alakítja őket. A legtöbbjük nem ér sokat, de vannak, amelyekért egész komoly pénzeket fizetnek, pedig nem is nehéz befogni őket. Azt, hogy mi mennyit ér, a poeninja Beast részén tudjuk ellenőrizni.

  Einhar, Alva, Nico, Jun és Zana az alapjáték első teljesítése után minden nap adnak egy-egy garantált küldetést (fixen megjelennek a kiválasztott mapon). Ehhez játszanunk sem kell, elég csak bejelentkezni a játékba legalább naponta egyszer. Azt, hogy a küldetéseket milyen szintű mapra kapjuk az utoljára futott mapok határozzák meg, pl. sárga mapok után sárgára tehető küldetést kapunk. Az atlasz megnyitásával ellenőrizhetjük, kinél hogyan állunk.

  alt="" title=""

  Navali:
  Őt már az A1-ben, a Climb pályán felszedhetjük. Silver coinokért cserébe próféciákat kapunk tőle. Ezek a következő fő csoportokba tartozhatnak:
  - sima extra monszta packok
  - bizonyos típusú rare monszta valamilyen fix unique cuccot dob
  - egy bizonyos boss leverésekor ha nálunk van az inventoryban a kívánt unique akkor azt egy nagyobb tudású, csak így elérhető változattá alakítja
  - garantált eredményt adó craftolási és trade opciók
  - küldetéssorozatok.

  Az első két típus nem különösebben érdekes, a kapott unique-ok is általában nem értékesek. A felturbózott darabok között már vannak nagyon keresettek, ahogy a garantált eredményt adók között is. A küldetéssorozatok közül a Pale Council négy tagját érintők kvázi kötelezők, mert ezek teszik lehetővé a cuccaink multicraftolását. A próféciákkal is lehet kereskedni (blightból vagy a bányában eshetnek is), ezeknek az árát is a poeninja-n tudjuk ellenőrizni.

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Conqueror of the Atlas

  A PoE alapjáték utáni részét teljesen átvariálták a 3.9-es verzióban, némi megértést igényel.
  Kezdjük azzal, hogy A10 Kitava legyőzése után Oriathban felszedjük a +2 skill pontunkat Lanitól, elmegyünk a város bal szélére, ahol egy eldugott crafting opció van, majd beszéljünk Kiriac-kal. Vele először a Templar Laboratoryba (a térkép tetején), majd a Fallen Courts-ba (jobb felső sarok) végül a Haunted Reliquiary-ba (a WP-tól balra lefelé) vezet az utunk, de ezek csak ujjgyakorlatok, aminek a végén megkapjuk a HO-ba a map device-t és innen kezdve mehetünk mapozni.

  - Az alap célunk, hogy minél több mapot teljesítsünk, vagyis leverjük a bosst a megadott nehézségi feltételek mellett. A mapok szintekbe (tier) vannak osztva, a T1-T5 fehér, a T6-T10 sárga, a T10-T15 piros színű. A fehéreket magic, a sárgákat rare, a pirosakat corrupted rare szinten kell legalább egyszer teljesíteni, hogy megkapjuk az atlasz bónuszt. Ez növeli annak az esélyét, hogy a futott mapnál magasabb szintű map legyen a dropban.

  - Valamikor T3 mapok környékén megjelenik Zana és innen kezdve ő is beköltözik a HO-ba. (Kiriac innentől inkább csak "menj Zanához" utasításokra korlátozódik. Valószínűleg azért volt rá szükség, hogy ne kelljen teljesen újra írni az endgame scriptjeit az új endbossok miatt.) Előbb utóbb valamelyik boss leverésekor Zana újra megjelenik és nyit egy portált az első Citadel-hez.

  - Innen kezdve érdemes figyelni, az atlasz melyik szegmensében kalandozunk. A négy belső (a középpont körüli) szegmenshez kívülről négy sarok tartozik. A következő tennivalónk az, hogy teljesítsük az egyik sarokszegmens három különböző(!) mapját, verjük le a bossokat. (Ha van map tabunk, akkor azon a tab elján lévő keresőbe beírva az egyes szegmensek nevét, kiemeli azokat a mapokat, amelyek abba a szegmensbe tartoznak. Ha egyforma mapokat futunk akkor lehet, hogy többre lesz szükségünk.) Mindegyiken meg fog jelenni az első elderslayer (általában Baran), majd eltűnik, a sarok pedig kap egy színes tónust az atlaszon, jelezve, hogy éppen kergetjük.

  - A harmadik alkalommal azonban kapunk egy üzenetet, hogy menjünk Kiriac-hoz, majd tőle Zanához a HO-ban. Zana opcióinál megjelenik a "Travel to ... Citadel" pont. Válasszuk ezt és ő nyitni fog egy mapot, amihez a Citadel kapcsolódik. (Jó hír, hogy akkor is, ha esetleg nekünk éppen nincs pont az a map raktáron.) A mapon verjük le a bosst, majd a megnyíló portálon át lépjünk át az elderslayerhez. Ez egy szimpla bossfight, pár megidézett segítővel. Ha legyőztük, akkor egyrészt dobni fog valamilyen influenced rare cuccot és ami a lényeg, egy watchstone-t.

  - A watchstone-t a citadella korongjába illesztve az összes, abba a szegmensbe tartozó map magasabb szintre kerül és újakat is kapunk. Célszerű az első watchstone-t valamelyik központi szegmensbe rakni, nem a sarokba. Innen kezdve magasabb szintű mapok is eshetnek illetve futhatunk ilyeneket is, miközben mind a négy saroknál eljátsszuk az eddig leírtakat.

  - A watchstone-ok tetszés szerint kivehetők az atlaszból és a bal szélen lévő "raktárba" rakhatók, ilyenkor a szegmens mapjai is visszaállnak az alacsonyabb szintre. (Elengedhetetlen, ha egy új karakterrel jutottunk el a mapozásig.)

  - Ahhoz, hogy egy szegmensen újra megjelenjen az elderslayer, a szegmens raktára szolgál információval. Ha fölé visszük az egeret, akkor mutatja, hogy abban a régióban melyik watchstone-t szedtük már össze (obtained) és ami a fontosabb, hány watchstone hatása alatt kell legyen a szegmens ahhoz, hogy a hiányzókat (not obtained) is begyűjtsük.

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Brunnehilde mindent vivő, abszolút kezdő barát cyclone buildje (a 3.11-es ligára frissített kiegészítésekkel)

  3.14 változat frissítés!

  Aki most kezdi a játékot, az kérem, hogy először az itt belinkelt kommentben lévő linkeket, információkat nézze át és olvassa el. Röviden: a változások miatt a nem crites Facebreaker változatnál már az alapjáték utolsó harmadától kezdve is jobb a crites 1h kard + pajzs felállás. A build előnyei, hátrányai nem változtak, a játékstílus sem, csak a pontok kiosztása és persze a felszerelés.

  Cyclone Gladiator (facebreaker, impale, resolute technique/crit)

  A build-ről: Kb a Legion liga óta tart a build fejlesztése. Sokáig a Resolute technique volt előtérben, majd a Meta alatt áttértem a crites verzióra, ami nagyságrendekkel jobb lett, mint arra számitottam. A cél az volt, hogy egy olyan buildet épitsek, ami olcsó, vagyis jó ligakezdő, könnyű összerakni (sok unique gear), illetve használható legyen bossok ellen és mapozásra is, és nem utolsósorban ne haljunk meg vele maponként ötször.

  Pro:
  - Jó ligakezdő (nem crites verzió)
  - Jól fejleszthető (a pár exás verziótól, és a 2-3 milliós DPS-től el lehet menni egészen a mirroros buildig, és akár 20 millió+ DPS-ig)
  - A Cyclone + Impale kombináció az egyik legjobb a bossok ellen, ugyanakkor a challenger chargeokkal, Onslaughtal a clearspeeddel sem kell szégyenkeznie.
  - Védelme nagyon erős, a blokk attacknél és spellnél is a maximum, 79%, ami mellett van többek között Fortify, Molten/Vaal Molten Shell is.
  Con:
  - Nem nagyon jut eszembe semmi, Meta alatt minden létező bosst, és mindenféle map variációt .14megcsináltam vele. Bossok pillanatok alatt haltak, elderslayerek 3-4 mp alatt. Delveben lementem Lvl666-ig ;] , kis odafigyeléssel, gond nélkül meg lehet vele a Lvl100 is. Egy map mod nem játszható: phys reflection. Uber Atzirinek van 2% phys reflection-je, ami a crites verziónál 10millió+ DPS-nél kissé problémás volt, de némi variálással és Soul Of Yugullal őt is el lehet intézni.

  Ascendancy: Duelist Gladiator. Elsőnek a védelem, kimaxoljuk a blokkot. Painforge és Versatile Combatant. Utána Violent Retaliaton, majd a végén felturbózzuk a speedet és a DPS-t az Arena Challengerrel.

  Bandits: Öld meg mindet a két extra passziv pontért. Crites verziónál lehet váltani Alira-ra a 15% all elem resistért és a 15% crit multiért.

  Pantheon: Major god Soul of Solaris, de Lunaris sem rossz választás. Minor god Soul Of Shakari a Poison Immunity miatt.

  Nem crites, ligakezdő verzió

  3.11 Frissítés (Ahol eltér a lejjebb leírtaktól, ott ez a változat az érvényes!):
  A legfőbb változások a passziv fán voltak, de olyan sok minden nem érintette a buildet, sőt, a non-crit verzióból még ilyen jó dps-t (4,5m sDPS) nem is hoztam ki és a lifeot is simán fel lehet vinni 5,5k környékére. :) A nagyjából kimaxolt verzióhoz itt a PoB link.

  Gemeknél nálam ebben a verzióban a Blood Rage generálja a Frenzy chargeokat, az Endurance Charget pedig csak az Aggressive Bastion, de utóbbinál ha szükséges, lehet berakni a szokásos helyre (Juggernaut fölötti socketba) Red Nightmaret, vagy akár Red Dream is elég, ami sokkal olcsóbb. A block chance ki van maxolva, szóval a Nightmare már igazából luxus.

  A Herald of Purityt kiherélték, de elég sok lehetőség van a pótlására.Maradhat is, még igy is jó DPS-t ad, de mehet helyette akár egy Punishment+Blasphemy kombó, vagy akár a Skitterek is, amik azért a védelemben is segitenek.

  Gearnél tényleg nincs nagy változás. A Perseverance öv ad 50%-al több DPS-t mint eddig. 300 helyett 200/+1% attack dmg. Az amulettnél és a két gyűrűnél van lehetőség bőven a variálásra. Manára jó megoldás a gyűrűn vagy amuletten lévő -mana cost to skills mod + Lucidity az amulettre, igy elég a -5-ös mod is, vagy akár a mana leeches Essence Sap.

  Gondolkodok még rajta, mennyire érdemes behozni a Warcryt, ha valakinek van rá jó megoldása, az irja meg nyugodtan. Vagy bármilyen más észrevétele. :) A Call to Arms mindössze két pontra van, az Escalationnel együtt elég jónak tűnik.

  Gems:
  Cyclone + Brutality + Melee Physical Damage + Fortify + Infused Channeling + Impale (mapozásnál Melee Physical helyett mehet Pulverise)
  Ehhez nem kell különösebb komment. Az egyik legnépszerűbb skill lett a Cyclone. Brutalityval 100% phys dmg lesz. A lvl21 Cyclone erősen ajánlott, mert 21-es szinten már 7stage van, sokkal jobb az AoE. Melee Phys és Brutality lehet Awakened, ha lesz rá tőke. Mapozásra Melee Phys helyett Pulverise, illetve critesnél már akkora a DPS, hogy akár az Inf Channeling helyett is mehet egy Awakened Increased Area of Effect.

  Cast when Damage Taken (lvl4) + Increased Duration + Purifying Flame (lvl13) + Vaal Molten Shell (lvl12)
  Bekapott sebzésnél aktiválódik a Molten Shell és a Purifying Flame. Ez mellett bossoknál külön ellőhető a Vaal Molten Shell (több, mint 30k armournak a 60%-át adja be extra védelemnek).

  Vaal Ancestral Warchief + Melee Physical Damage + Brutality
  A „sima” Warchiefet csak olyan helyzetben szoktam aktiválni, mikor amúgy is megállnék a pörgéssel. Pl. strongboxoknál, essence-eknél, vagy bossoknál. Vaal Warchiefet pedig komolyabb unique monstáknál illetve bossoknál érdemes, esetleg breachnél, legionnál, blightnál stb. A melee phys és a brutality egyúttal a lvl30-as Reckoningot is támogatja, ha megvan a Surrender pajzs.

  Flesh and Stone + Herald Of Purity + Enlighten (elég a lvl3) + Summon Skitterbots
  Skitterek a legkevésbé hatékonyak, később a crites verzióban már egyáltalán nincsenek, de ide még beleférnek. Ha mana gond van, ne legyen aktiv. Enlighten jó, ha van 4-es, de igazából felesleges, érdemes inkább egy olyan facebreakerre költeni, ahol van +1 lvl of socketed gems implicit, ez főleg a critesnél már igencsak hasznos lesz.

  Enduring Cry + Dread Banner + Blood and Sand + Shield Charge
  Enduring generálja az endurance chargeokat és life regent is ad. Amuletten a Battle Cry-al együtt bármikor ellőhető, nem kell megszakitani a Cyclone pörgést! Movement skillnek én a Shield Charge-al maximálisan elégedett vagyok, de lehet helyette akár Flame Dash is. Ez utóbbival nem olyan pörgős a tempó, teleportálás után kis idő, mire a cyclone használható, viszont ha szintkülönbség van a mapon, akkor előnyben van. Dread Bannert meg bossoknál le lehet rakni, de én nem szoktam vele vacakolni.

  Gear:
  Kesztyű: Facebreaker (legalább 780-790% more phys dmg). Alap, amint lehet szerezd be, fillérekért szokták árulni már a liga elején is. Más alternativa nincs. Corruptednél +1 lvl of socketed gems implicit a legjobb.

  Fegyver: Nincs, Facebreaker van helyette. Beállitásoknál állitsd be, hogy a felvett gear ne töltse ki automatikusan az üres helyeket! Auto-equip.

  Pajzs: The Surrender. Ez a csúcs (lehet recepttel valamivel olcsóbban megkapod: Blessing of Uul Netol + The Anticipation). Mivel liga elején nem a legolcsóbb, és egy ideig még venni sem lehet, ezért kezdetnek olyan pajzsok is megteszik, mint a Crest of Perandus (lvl8-tól) vagy a Great Old Ones Ward, vagy igazából bármelyik rare pajzs, amin van life, resist, és armour. Nagyon jó és olcsó alternativa már mapozásnál a Vix Lunaris, illetve valamivel drágább, de még jobb a The Unshattered Will (recept 4 drb piece of focus).

  Sisak: Abyssus. Sokan nem szeretik, mert ha nincs meg a kellő védelem, akkor kinyirja a tankosságot, de Facebreakerrel kombinálva egyszerűen túl jó, hogy kihagyjuk. Az inc phys dmg taken legyen minél alacsonyabb, lehetőleg 40%. Ami használható helyette: Deidbellow, vagy Devoto Devotion, de mindkettőnél érezhető DPS veszteséggel kell számolni. Deidbellowot sokkal inkább ajánlom, mert Warcryt aktivan használunk, szóval lesz extra attack és movement speed is. Levelinghez Goldrim a legjobb. Enchant: „Warchief grants incr melee dmg”, vagy „Cyclone attack speed / inc dmg”. Ezek Abysussal nagyon drágák, ha nincs mázlid a labban és nem adja, akkor ez lesz a legvégső dolog, amire költeni fogsz.

  Body Armour: Liga elején valószinűleg a legolcsóbb a 6L Bronns Lithe lesz, szóval ezt szerezd be, amint lehet. Dob a Cyclone leveljén, ad movement speedet, magas evasion, és jó kis DPS boost. Jó választás (nekem kedvencem lett a nem-crites verziónál) a Carcass Jack. Extra AoE (akár melee phys gemmel is lehet mapozni), life, resist. Levelinghez Tabula Rasa. Szinezés a Bronns Lithenél drágább, dexes bodyra kell rátenni 3 pirosat, 2 zöldet és 1 kéket, szóval crafting benchen a 3 redet kell nyomni (120 chrome). Carcass dex/int, ott ez könnyebb, elég a 2 red (25 chrome).

  Cipő: Lehet rare is (movement speed, resistek és sok life), de a legegyszerűbb választás, olcsó unique cipő a Redblade Tramplers. Növeli a DPS-t, jó movement speed, life, fire resist és még burning ground ellen is véd. Levelingre Wanderlust. Enchant: „Attack speed if you ve killed recently” nálam a befutó.
  Öv: Perseverance. Ha van fortify, van onslaught. Life, cold resist, és még extra incr dmg is. Catalysttal lehet resistet növelni, de igazából nem érdemes, mert a catalyst drága, a crites verziónál meg más övet használunk. Egyéb, jó választások pl. a Soul Tether (intelligence + sokkal jobb life leech és védelem, catalystra attributes), vagy a Cyclopean (100+ life, védelem freeze és ignite ellen, catalystra ha maxos értékek vannak akkor life, ami már mehet, mert ez az öv lesz a critesnél is). Minden más övnél, ami nem Perseverance, az egyik flask helyett érdemes berakni egy silver flaskot. Levelingre a legjobb a resistes String of Servitude.

  Flaskok: Blood of the Karui – Egy life flask mindenképp kell. Nálam ez a befutó, de megfelel egy divine is, mondjuk curse védelemmel. Lions Roar – 25% more dmg, armour és knockback. Knockback sokszor idegesitő, máskor viszont hasznos, pl. olyan shrine-oknál, ahol halhatatlanok a monsták, bepörögsz középre, ellövöd a flaskot és eltolod a monstákat, hogy hozzáférhess a shrinehoz. Jade Flask – bleeding + duration. Quicksilver Flask – attack speed + duration, vagy még több speed. Amethyst Flask (vagy Basalt, vagy Sulphur, vagy esetleg Silver, ha nincs Perseverance öv) – freeze and chill + duration. A suffixek a flaskokon persze szabadon variálhatóak, szóval a bleeding lehet amethysten is, stb.

  Gyűrűk: Az elején az egyik egy Praxis, lehetőleg -8 to total mana cost of skills-el. Ez a legegyszerűbb módja, hogy a Cyclone ne zabáljon manát és bárhol, bármikor gond nélkül bepöröghessünk. Ha nincs, vagy nem -8-as, akkor a Summon Skitterbotsokat ne aktiváljuk! Lehet vaalozni is, hátha valami értelmes implicitet dob, vagy egyből corruptedot venni, ha jó áron van (nekem volt poison immunity-s, igy választhattam másik minor godot). Később, ha lemegy az áruk és már elérhetőbbek lesznek, akkor egy rare gyűrű -8 mana moddal. Jó, ha van rajta life, phys dmg, esetleg resistek. A másik egy poachers markos rare gyűrű. Megint csak life, phys dmg és resistek, amik leginkább kellenek nekünk.

  Amulett: Mehet egy sima rare. Legyen rajta sok life, intelligence és physical dmg. Jó ha van rajta még extra prefix craftoláshoz az incr melee dmg + unarmed range modnak, vagy extra resistek. Cassiával a Battle Cry passzivot rakjuk rá. Olcsó és ennek köszönhetően tudjuk ellőni az enduring cry-t akkor is, ha pörgünk a Cyclone-al. Levelingre jó a Daressos Salute.

  Jewellek: Négy darab socket van. Ezekkel kell pótolni a „hiányosságokat”. Feltornáznunk a lifeot legalább 5k-ra, megszerezni a minimum 111 intelligencet (passzivon pótolható a Hard Knocksal). Resistek legyenek meg, de ha ezek is hiányoznak, megint csak passzivon kell kirakni a Sentinelt. Ha viszont jól vásárolunk és gearből megvannak a resistek, akkor a Cloth and Chain sem kell.

  Leveling tanácsok: A gearnél odairtam mik a legjobban használhatóak levelinghez. Persze ha ligakezdésnél vagyunk, akkor egy ideig pár dolgot el kell felejteni, mert ahhoz tőke kell, hogy pl. vehessünk egy tabulát (esetleg kifarmolhatjuk), vagy egy resistes string of servitudeot. Amig nincs Cyclone, addig én Shield chargeal mentem, simán használható. Aurákat lehet aktiválgatni, de amig nincs meg a Praxis, döcögni fog a dolog, utolsónak a Skitterek maradjanak. Ha megvan a Cyclone, nem kell megijedni, az elején eléggé kicsi az AoE. A passzivhoz leirom azokat a pontokat, amiket sorrendben érdemes elérni. Először főleg a shieldes pontokat. Art of the Gladiator, Defiance, Testudo, Brinkmanship, Solidity, Born to Fight, Aggressive Bastion, Resolute Technique, Command Of Steel, Weapon Artistry. Közben lehet pakolni a lifera, resistekre. Kimaxolni az Impalet, aztán jöhetnek a socketek, legvégére meg maradjon a Steadfast és a Crystal Skin.

  Váltás crites verzióra
  Ha összejött már pár exa, akkor jöhet a váltás critesre. Itt elérhető a kb. kimaxolt verzió, több, mint 20 milliós DPS-el (Impale duplázza a PoB értéket), miközben a védelme megmaradt, vagy még jobb is lett, mint a nem critesnek.

  Mi az ami változik?
  Gear: alapvető változás a Rigwalds Curse amulett, minél magasabb implicittel (36% a max). Ez nélkül nincs crit, ha facebreakerrel megyünk. Ami mindenképp szükséges még, az egy Red Nightmare jewell. A crites buildnél veszitünk néhány passzivot, amivel csökken a block chance, valamint eltűnik az Enduring Cry is. Ez a jewell megoldja mindkettőre a problémát, generálja az Endurance chargeokat és kimaxolja a blokkot. Ha ezt a kettőt meg tudjuk venni, akkor el is kezdhetünk épitkezni.

  3.11 Crites verzió (Eltérés esetén szintén ez a márvadó!):
  Kinyirták elég szépen. A Herald Of Purity+Circle of Guilt csúnyán meg lett nyirbálva, a gear árát figyelembe véve, nem igazán éri meg, akkor már inkább egy Hollow Palm Gladiator.

  3.11 Hollow Palm Gladiator
  A One With Nothing jewel egyelőre még elég drága, semmiképpen sem egy ligakezdő build, de később talán megéri átváltani rá a facebreakeres verzióról, ha a DPS nem lenne elég. Itt van hozzá a PoB link. 8m sDPS, 5k life. Még, ha a One With Nothing megmarad ilyen árban, akkor is meg fogja érni, mert a gear többi része gyakorlatilag aprópénz, ahhoz képest, mit lehet kihozni belőle.

  Az öv Cyclopean lesz (life catalyst), a cipő pedig Deaths Door (Attack speed if you ve killed recently). Együtt lehetőve teszik, hogy a flaskokból 4 drb DPS növelő legyen és ne legyen szükség freeze, bleeding és ignite elleni védelemre. A mana problémára a legjobb megoldás egy rare astral plate -15 to total mana costtal, sok lifeal. Ami jó még az az extra crit chance, resistek és a magas armour (1k+). Flaskok közül 3 lecserélődik. Crites Cinderswallow, Diamond flask attack speed-el + duration-al és Bottled Faith lesznek helyettük. Lions Roar és a life flask marad. Ha van Astral Plate, akkor mind a kettő gyűrű Circle Of Guilt. Brutális DPS növelők. „Herald Of Purity has increased buff effect”. Ez az ami mindenképp kell, lehetőleg 95-100%-hoz közeli értékkel és valami használható Implicittel. Ha dupla modos, akkor ehhez jöhet még pl. az „Increased phys dmg while affected by Herald of Purity”, vagy olcsóbb a „reduced mana reservation”. Utóbbi ha van, akkor a Precisiont lehet magasabb szintre húzni. Jewelleknél szintén nem olcsó befektetés egy Watchers Eye, „Crit Strike multiplier while affected by Precision moddal”. Kesztyűre erősen javallott a +1 level to socketed gems implicit.

  Lehet variálni sokféleképpen, pl. Az Astral Plate helyett tökéletes a Loreweave, de akkor kell a –mana cost gyűrű. Vagy az egyik Circle Of Guilt helyett maradhat a Poacherses gyűrű és akkor a gemeknél nem kell a Blood Rage. Nálam ez utóbbi a befutó, mert finoman szólva nem rajongok a Blood Rage-ért.

  Passziv fa: Jobb oldalról elég sok minden eltűnik, helyettük jönnek a crites és accuracy pontok. Disemboweling, Dismembering, Eagle Eye, Versatility, Weathered Hunter.

  Skill gemek: Nincsenek Skitterek, ez volt a legkevésbé hatékony mana foglaló. Helyettük van egy kombinált variáció. Egyrészt a Herald Of Purity + Blood And Sand + Precision mellé a kesztyűben megy egy 4-es Empower. Másrészről meg a Flesh And Stonehoz egy Maim Support. Purifying Flame helyett Blood Rage (ha nincs Poacherses gyűrű), az egyik Warchief support gem helyett pedig Vaal Haste.

  Végszó: Azt hiszem ennyi lenne. Meta alatt sokáig használtam a buildet a legmagasabb szinten, legdurvább map modokkal, -60%-os chaos resist mellett, és nem volt különösebb gondom, szóval nem érzem azt, hogy erre költeni kellene. Persze nem hátrány, ha van mondjuk „vészhelyzetre”, T16-ra egy amethyst gyűrű dupla chaos suffixxel, amihez hozzátehetünk még egy amethyst flaskot is, ha szükséges. A critesnél már akkora a DPS, hogy mapozásra lehet különböző variációkat próbálgatni. Pl. ha valakinek speed hiánya van, akkor extra speed a diamond flaskra (én is ezt a variációt használom), vagy egy quicksilver flask további extra speedel. Ha AoE kellene, akkor Infused Channeling helyett Awakened AoE, stb. A játékmenet egyszerű, a skill-elosztásom igy néz ki:

  Az M4 Vaal Warchief egérre van téve nálam (hüvelykujj). Mapozásnál Cyclone + Flaskok + Warchief, (utóbbi, csak ha megállok egyébként is a pörgéssel). Bossoknál sorrendben: Warchief, Vaal Warchief, 4 flask egymás után, majd Vaal Molten, Vaal Haste és jöhet a Cyclone. A blood stance / sand stance váltást aktivan használjuk. Mapozásnál Sand Stance (1 challenger charge when you kill an enemy), bossoknál, unique monstáknál Blood Stance (25% chance to chain, when you hit a rare or unique enemy).

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Harvest liga - Kertész leszek, szörnyet nevelek

  A liga újdonsága egy teljesen új craft rendszer, amelyik működésében a stratégiai játékok nyersanyag termelési részére hasonlít. Az eddigi talán leginkább kezdő-barát liga, mert az új craftolási opciókkal a korábbinál sokkal könnyebb a megfelelő induló felszerelést összehozni.

  Alapok:
  - Minden pályán/mapon találunk kosarakat, magokkal. (A térkép jól láthatóan jelzi. Sajnos a nyílt pályákon viszont néha keresgélni kell, csak egy van belőlük.)
  - Ha kinyithuk a kosarat, megjelenik Oshabi és nyit egy portált a Titkos Kertbe, ahol el tudjuk ültetni a magokat. A kert mérete az első pillanattól kezdve adott, account típusonként egy van belőle.
  - Elültetjük a magokat (részletek később), ezek bizonyos számíú kör után kikelnek. Minden kosrá kinyitása egy kör. Ha beérett a termés, Oshabi is szól és a képernyőn is megjelenik egy kis üzenet ablak, hogy mehetünk szüretelni.
  - a "szüret" a magokból kikelő monszták leverését jelenti, ezekből életerő (raw lifeforce) keletkezik, amit részben ekhasználhatunk craftolásra, részben eltárolhatunk sűrített (condensed) formában.
  - szüret után elvetjük az új magokat (ha vannak) és kezdődik minden elölről.

  Magok:
  Három típusú mag van, Wild (lila), Vivid (sárga) és Primal (kék). Minden típusnak négy szintje (T1-T4) van, a craft opciók szinttől függnek. T1 magokat találunk a pályákon, T2-T4 magokat csak a kikelt szörnyek dobnak. A magoknak az összes többi cucchoz hasonlóan van ilvl értékük is, egy adott craft opció jobb értékeit csak magasabb szintű magokból kapjuk meg. Pl. a fix 3-4-5-6 link T1 magból "nevelhető", de alacsonyabb szinten még csak 3-4 linket kínáló craftokat kapunk majd.

  Az egyes mag típusok craft tulajdonságai, először képen összefoglalva (forrás: PoE reddit):

  Wild (lila)

  T1
  - Ursaling: caster modok
  - Hellion: phys dmg modok
  - Thornwolf: átszínezés (Death's Oath build yeeee!)
  - Ape: fire modok
  - Hatchling: szerencsejáték, többször pörget egy változóra (pl. link) és a legjobb eredményt kapod meg

  T2
  - Bristlebeast: resist cserélő modok
  - Snap Hound: currency exchange. Sajnos ha jól értem, akkor egyszeri cserék, tehát pl. 3 alt-ért kapsz 3 chaost ( :DD ), de nem tudsz 300 altot 100 chaosra cserélni.
  - Homunculus: fossil, Essences, Delirium Orbs, Oils és Catalysts cserebere más típusra
  - Chieftain: map beáldozás fix módosítóért
  - Spikeback: prefix, suffix fixálás, reroll más modokra (exalt iránti keresletet vajon hogy módosítja majd?)

  T3
  - Bristle Matron: 3 master küldi mapért cserébe (gondolom a map szintének megfelelő küldetések, ha már T3 szint)
  - Hellion Alpha: fegyverből vagy páncélból csinál hasonló módosítókkal gyűrűt, övet, jewelt vagy amulettet (Hoppá!)
  - Thornmaw: map csere fragmentre, scarabra, vagy occupied mapra
  - Brambleback: fegyveren a Quality értéket cseréli le enchantként crit, accuracy, weapon range, ele dmg módosítókra
  - Infestation Queen: más, nevelődő magoknak ad egy plusz crafting opciót (egy alkalommal)

  T4
  - Thornfruit: Fractured cuccot csinál.

  Vivid (sárga) magok

  T1
  - Arachnid: attack modok
  - Weta: life modok
  - Leech: 3-4-5-6 socket (hurrá, nem kell 5-6 socket craftért a bányában keresgélni)
  - Scorpion: Cold modok
  - Thornweaver: Speed modok (ha jól értem csak movement speed, nem AS)

  T2
  - Razorleg: gem quality és XP transformáló. Facetor's Lens - ez valami új cucc, még a redditen is csak találgatják, hogy mi lesz.
  - Sapsucker: Map transzformáló, corrupted mapra is.
  - Parasite: Implicit mod jewelekre, Clusterre is!
  - Striketail: Flask buff. A "magnitude of this effect decreases with each use" a használatra vonatkzik, minden használattal csökken a hatása.
  - Nestback: Map enchantment. Random zana craft, nem fogyaszt szextáns kört, vaal area, tormented spiritek

  T3
  - Whipleg: Currency csere. Igen, 10chaosért 1 exa...
  - Watcher: spec currency cserebere. resonatorért fossil (és viszont), Essence, oil és engineer orb upgrade
  - Vulture: Scarab cserebere és upgrade (a Winged scarab eddig is volt?)
  - Abberarach: Offering to the Goddess (lab belépő) cseréje három új típusra, gondolom ezek a beígért spec labok.
  - Devourer: 10 random Wild (lila) és Primal (kék) modból lehet választani, keltetésenként egyszer.

  T4
  - Scalefruit: Szintézis cuccot craftol.

  Primal (kék) magok

  T1
  - Rhoa: Defence modok
  - Dustspitter: Lightning modok
  - Feasting: 3-4-5-6 link (magasabb szinten esett magból jöhetnek az 5-6 linkek)
  - Maw: Chaos modok
  - Cleaveling: Unique transzformálás

  T2
  - Rhex: Div card cserebere
  - Dustgrab: Mortal, Shaper és Elder fragment cserebere
  - Viper: Crit modok
  - Scrabbler: lucky értékek (remélem tényleg működik majd, fossilnál nem nagyon jött be)

  T3
  - Rhex Matriarch: pale Court kulcsok, splinterek, Breachstone-ok és Timeless emblemek csereberéje
  - Crushclaw: bestiary és harbinger cuccok becserélése beastiary boss és beached mapokra, unique cuccokat perandus coinra
  - Blisterlord: random Influence mod nem unique cuccokra
  - Cystcaller: Chest quality becserélése spec enchantra
  - Reborn: duplázza más magok lifeforce hozamát.

  T4
  - Blisterfruit: Influenced cuccok moddolása.

  Eszközök:
  - Collector: egy adott típusú mag nyers (raw) életerejét gyűjti be. Célszerű messzebb rakni a ládától, így aratás után a "saw nearby seeds" opciónál (kis kéz fölötte) csak a mi táskánkban lévő magokat veti el, tartalékolhatjuk azokat, ameyleket később szeretnénk használni. Craftoláshoz csak a collectorba frissen "szüretelt" lifeforce használható.

  - Disperser: a magasabb szinítű magok neveléséhez ez szedi le a Collectorból az életerőt.

  - Storage tank: ebben lehet tárolni a fel nem használt nyers életerőt sűrítettként. szintén típus specifikus.

  - Pylon: ezeken keresztül mozog az életerő a különböző tartályok között.

  - Horticrafting Station: 3 db "kikelt" craft opciót tárolhatunk benne, ha éppen nincs megfelelő cuccunk, amire elhasználjuk. Lehetnek vegyesen is, nem kell színenként külön!

  Bármelyik eszköz felszedhető és máshova lerakható. Új helyre költöztetéskor a korábbi kapcsolat felbomlik, de a felszedett eszközökben lévő életerő nem vész el.

  - Ha elvetett magot szedünk fel, akkor annál viszont elveszítjük az addigi fejlődést.

  - ha egy magnak nincs meg a növekedéséhez szükséges környezet, akkor azt pirossal jelöli a kert.

  A kert leghatékonyabb elrendezéséhez egy kis segítségként egy részletes tervrajz, költségekkel,
  illetve egy másik elrendezés.

  A magasabb szintű magoknak a keltetéshez kell
  - a saját színüknek megfelelő Collector
  - köréjük a saját színükből alacsonyabb szintű "köret" (általában 4 db, de kiírja a mag fejlécében)
  - Condensed életerő egy másik színből, Dispenser-en keresztül. Ezt a T1 farmokhoz telepített Storage tankokból juttathatjuk el a Dispenserhez.
  - Mivel felszerelést craftolni csak friss "szüretből" tudunk, a Horticultural Storage-hoz legalább ilvl 50 fölötti magokra lesz szükségünk, ezekből jön össze az egyszeri 1800 életerő.
  - A HS-be úgy tudunk craftot eltárolni, hogy akárcsak a Storage tankot, rácsatlakoztatjuk a Collectorra. Ezt megtehetjük az után is, ha már látjuk, termett-e olyan craft, amit el akarunk menteni. Utána ezt az egységet is áthelyezhetjük a kertben máshová, a benne tárolt craftok megmaradnak.
  Ebben a videóban elég jól áttekinthetően megmutatják, hogy néz ki egy lehetséges layout, amelyen párhuzamosan tudunk nevelni magokat, bármelyik másik szín igényével.

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Heist - Hejhó, megyünk rabolni!

  Az alapjátéktól külön zajló rablás sorozat. Az ehhez szükséges alapokat a normál játékban találjuk (kb. A5-től kezdve), de időnként a heistben is esnek:
  - rogue marker: a liga feladataihoz szükséges valuta
  - contract: egy pályás mini map, a végén egy céltárggyal
  - grand heist: több pályából álló, összetett map
  Mindhárom cucc rendszeresen esik a levert monsztákból, az időnként felbukkanó rogue stash-ből pedig sok marker és legalább egy contract lesz a jutalmunk. A contractok és grand heistek a szokott módon craftolhatók, nehezítőkkel.

  A HO-ból vagy bármelyik városból egy markerért tudunk portált nyitni (jobb klikk) Rogue Harborba, amelyik a liga saját hubja. Fontosabb elemei:
  - Heist Locker: a contractokat és heisteket gyűjthetjük benne. A HO-ba is rakhatunk belőle egy példányt, így nem kell mindig átlépni a harborba, ha le akarjuk rakni a talált contractokat.
  - Planning room: itt tudjuk a Grand Heist-et összeállítani
  - Adiyah: nála tudjuk elindítani a küldetéseket
  - Faustus: ő veszi meg a contractok végén potyogó cuccokat, de bármi mást is eladhatunk neki
  - Whakano: map szint alatti contractokat vehetünk nála és eleinte csak ő tud segíteni a grand heistek beazonosításában is.
  - The Gondolier: ő a visszatérő waypoint a normál játékba

  Rajtuk kívül itt tanyáznak a liga saját NPC-i, akik a küldetésekben segítenek nekünk. Mindegyik NPC-nek több, fejleszthető képessége van, amelyek a contractok teljesítéséhez kellenek. Kilencen lesznek, először hármat kapunk belőlük (Karst, Tibbs, Ilsa). A többieket úgy tudjuk megszerezni, hogy lvl1 szintű contractot futunk egy olyan NPC-vel, akinek az a képessége még szintén lvl1-en van. Ilyenkor automatikusan megjelenik mellette a küldetés alatt egy új NPC aki a sikeres küldetés után csatlakozik hozzánk a Harborban. Elvileg kötött a felvételi sor, Tibbs -> Tullina -> Nenet és Karst -> Huck -> Niles -> Vinderi -> Gianna, de itt is igaz, hogy csak akkor fog új NPC megjelenni, ha lvl1-en van a "meghívó" és a contract szintje.
  Az NPC-k első képessége lvl5-ig fejleszthető fel, a többi alacsonyabb szinten maxolódik. (Kivételek: Huck, akinek egyetlen skillje sem lesz lvl5-ös és Vinderi, akinek kettő is.) A contractokhoz szükséges képességek mellett mindegyik NPC-nek van egy állandó, az elsődleges skill fejlődésével szintén javuló tulajdonsága is. Ez általában csak pozitív hatású, de pl. Vinderi esetében van negatív oldala is. A skill fejlesztéshez kapott xp-t a küldetés szintje jobban befolyásolja, mint a nehézsége, pl. egy lvl50-es contracton futott lvl 3-as küldetésért kevesebb xp-t kap az npc, mint egy lvl80-ason futott lvl1-ért.

  Contractok:
  A kilenc NPC-hez kilenc különböző skillt igénylő contract típus kapcsolódik, amelyek kilenc különböző tilesetben (gyakorlatilag különböző map környezetben) játszódnak. A zöld színű contractok küldetésnek számítanak és csak a megadott NPC-kkel teljesíthetők, miután beszéltünk velük a Harborban. A pályán szabadon kinyitható és feltörendő ládákat találunk a végén lévő célon kívül. A szükséges skill meghatározza a feltörendő ládákban található jutalmakat is. Az alábbi képen látható, hogy melyik típusnál milyen lootra számíthatunk.

  Az őröket szabadon öldökölhetjük, de minden láda kinyitása növeli a riasztási szintet. Ha a kurzort a ládára visszük, pirossal mutatja, hogy mennyivel fogja. Ha elértük a maximumot (a céltárgy vitrinjére kétszer kell kattintani, ennek feltörése automatikusan kimaxolja), akkor megadott időnk van még további ládák kinyitására. Utána minden hozzáfeérhetetlen lesz (kivéve bizonyos NPC-k esetén), nekünk pedig egyetlen dolgunk van, kimenekülni azon az úton, ahol bejöttünk. Ebben a folyamatosan újratermelődő őrök és az újra bezárt átjárók akadályoznak minket, így NPC-nknek visszaúton is dolgoznia kell. A jó hír, hogy egyrészt az NPC-k sérthetetlenek, nem kell rájuk vigyáznunk, másrészt kifelé már nem vagyunk időhöz kötve. A rossz hír, hogy a bezárt ajtók mögött tömör falanxba sorakoznak fel az őrök és könnyen onehit lehet a dolog vége. Ilyenkor nem csak XP-t veszítünk a szokott módon, de minden addig felszedett zsákmányunk is megy a kukába, üres kézzel térünk vissza a Harborba.

  Grand Heistek:
  Tulajdonképpen több contract egybe kapcsolva. A lényeges eltérések:
  - a grand heist egyes "szárnyainak", illetve a szárnyak bizonyos szobáinak feloldásához reveal pontok kellenek. Ez kezdetben csak Whakanonál lehetésges, később érdemes Giannát és Nilest kimaxolni, mert ők is kapnak ilyeneket és náluk olcsóbb is dolog.
  - minden egyes feloldás ezen kívül sok-sok markerbe kerül, szóval érdemes ezeket szorgosan gyűjtögetni.
  - az egyes szárnyak végén előre ismert, választható jutalmak vannak: alternate quality gem, replica unique cuccok, liga specifikus base itemek, illetve trinketek. Ez utóbbi egy új, külön item slotba illeszthető, a küldetésekhez bónuszt adó felszerelési tárgy.
  - Az egyes szárnyak között vissza tudunk lépni a harborba, eladni/lerakni az addig megszerzett cuccot. Az új szárny megint nulla alert szintről indul.
  - A Grand heistet akkor tekinti teljesítettnek a játék, ha mindegyik szárnyban kinyitottuk a végén lévő valamelyik jutalmat és mindegyikből sikeresen visszatértünk.
  - egy-egy szárnyhoz három NPC-t vihetünk magunkkal. Az ő bónuszaik összeadódnak, akkor is, ha két slotot is azonos NPC-vel töltünk fel. Pl. ha két helyre is be tudjuk tenni Karstot, akkor az alert level csökkentése duplán fog számítani.

  NPC-k felszerelése:
  Minden NPC-re négy felszerelési tárgyat adhatunk: bross, fegyver, köpeny és küldetés specifikus. Ezekből érdemes mindig a legmagasabb szintűt használni és ezek is craftolhatók. Eleinte érdemes az skill xp növelésre rámenni, hogy minél gyorsabban fejlődjenek, utána pedig az alert level csökkentő és a drop növelő modok a leghasznosabbak. A grand heistekben az ezekből kapott bónuszokra is érvényes a többszöröződés. Vinderi az egyetlen NPC, akinek negatív alapképessége van, ő komolyan növeli az alert levelt. Ezt mindenképpen tanácsos a cuccain lévő affixekkel ellensúlyozni. Cserébe elég jó esélye van rá, hogy megduplázza a ládákból kieső zsákmányt, bármilyen láda esetén. Egy exa helyett kettő, stb. ...

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Ritual liga

  A sok bonyolult, tervezgetős, külön játéktérben futó liga helyett most egy pofonegyszerű és nagyon gazdag ligát kaptunk.
  - Az egyes pályákon ritual totemeket találunk, 2-4 darabot. Ezek buffolják a körülöttük hemzsegő őrzőket, akiket le kell vernünk. A monsztákért cserébe tribute pontokat kapunk.
  - A korábban leölt monszták a következő totemeknél újra megjelennek (a másodiknál az elsőé, a harmadiknál az első kettőé, stb.). Ha a ritual körben valamilyen plusz mobot adó elem van (láda, breach, rogue exile, stb.) és a ritual előtt végzünk velük, akkor azok is előjönnek a következő oszlopnál, értelemszerűen újabb tribute pontokat hozva.
  - A tribute pontokat bármikor elkölthetjük a totemre, vagy a taskbar melletti gombra kattintva, de célszerű ezt az utolsó után, vagy végső esetben mapon az utolsó portálunk felhasználásakor megtenni. Tribute pontot nem tudunk átvinni a következő mapra!

  - A tribute pontok (TP) elköltésére négy mód van:
  1) megnézzük, mi a kínálat, ha van rá TP-nk, megvesszük
  2) ha van valami vonzó, de nem elég rá a pontunk, akkor eltehetjük későbbre. A Defer Item gombra kattintás után a kijelölt darabok az eredeti vételár 15%-áért később garantáltan újra felbukkannak, immár 10%-kal olcsóbban. Shift+clickkel több dolgot is kijelölhetünk egyszerre, amíg van rá pontunk. (A képen a cuccok jobb alsó sarkába lévő jelzés mutatja, hogy deferred itemként jöttek elő.)
  3) Kombináljuk a két lehetőséget, van amit megveszünk, van amit elrakunk későbbre.
  4) ha semmi vonzó nincs, akkor a jobb felső sarokban lévő reroll gombra kattintva újra generálhatjuk az egészet. A reroll elég drága (600-2000 TP között mozog, szinttől függően) és csak akkor érdemes megtenni, ha legalább még egyszer annyi TP-nk van, mint amibe kerül. Különben lehet, hogy bead valami vonzót, de nem marad már elég pontunk még a deferre sem.

  Kiegészítő tippek:

  A Defer opciót többször is alkalmazhatjuk, ilyenkor mindig csökken 10%-kal az következő ár. Így lehet pl. már az elején értékesebb unique cuccot, vagy chaos orbot venni. Ha véletlenül túl sok, korábban már deferrelt darab bukkan fel a kínálatban és nem tudjuk mindet újra eltenni, akkor sincs minden veszve. A kihagyott darabok is felbukkanhatnak újra, deferred itemként, de ez már nem garantált. Ha még ekkor is kihagyjuk őket, akkor viszont kikerülnek a "kiválasztottak" közül és csak az rng istene dönt róla, látjuk-e még őket újra.

  Mielőtt végleg átkerül a deferred darab a vegyes rng poolba, kap egy figyelmeztető piros keretet, hogy ez az utolsó lehetőség, hogy megtartsuk.

  Ha kihagyunk egy defer kört, akkor a kihagyott darab ára újra magasabb lesz a következő alkalommal, nem marad meg az addig elért teljes kedvezmény!

  A deferred darabokat nem okvetlenül a következő pályán adja be újra. Minél ritkább/értékesebb, annál nagyobb az esélye, hogy csak később - az viszont biztos, hogy be fogja adni.

  A cuccok árát néha elég érdekesen generálja a gép, előfordulhat, hogy két azonos currencyt eltérő áron tesz be az ablakba. Tanácsos ellenőrizni!

  A totemek körüli mob mennyisége természetesen a nehézségi szinttel nő, ahogy a buffjaik, illetve a totemek esetenkénti saját sebzése is.

  Gyakran előfordul, hogy az utolsó totem a boss környékén van és a boss is benne van a ritual körben. TP maxolási lehetőség, hogy előbb végigmegyünk a pályán a totemek aktiválása nélkül, hátha a bossnál van az utolsó. Ha igen, akkor a boss kicsit gyengébb változatban az összes többi totemnél is fel fog bukkanni, megint csak extra pontokat hozva.

  Ha az alapjátékon 11 szinttel a pálya fölött vagyunk már (pl. lvl55 karakter lvl44-es pályán), akkor nem ad be ritualokat. Az overlevelingre a sok monszta miatt elég nagy az esély, főleg első karakternél, aminek még az alap felszerelését is gyűjtögetni kell.

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Echoes of Atlas

  Az alapjáték után jutunk el a mapozásig, aminek a G-vel előhívható Atlasz a terepe. Ez egy elég bonyolult és ráadásul időről időre változó rendszer, ez az összefoglaló a 3.13 (Ritual) patch szerinti állapotra vonatkozik.
  Kezdjük az alapoktól.

  Mapok

  Az Atlasz mapokból áll, ezek az A8-tól kezdve eshetnek, ugyanúgy, ahogy bármilyen más drop. A mapok 16 nehézségi szintre (Tier, a továbbiakban T) oszlanak, ezen belül három csoportra: T1-T5 fehérek, T6-T10 sárgák és T11-T16 pirosak. A T1 lvl68-nak, a T16 lvl83-nak felel meg. Vigyázat: a fehér és a sárga itt csak a map Tier azonosítója, nem a moddolási szint! A mapok is moddolhatók, alapból a szokott módon egyedileg orbokkal, később a map egyes területeire vonatkozó plusz affixekkel. A unique mapok egyedileg csak Vaal orbbal módosíthatók, ekkor vagy az eredeti corrupted változatát kapjuk, vagy egy rare corrupted mapot.

  Map Device

  Az Atlaszhoz a Map Device-on (MD) keresztül férünk hozzá. Ennek egy példányával már talákoztunk A7-ben. Az alapjáték befejezésével Kiriac küldetését kell még teljesítenünk Oriathban és utána lesz egy állandó saját példányunk a HO-ban. A MD-nek eleinte négy (a Legion küldetés után öt) foglalata van, ezekbe a map mellé három módosítót tudunk még berakni, ezekről később.

  Mitől függ, hogy milyen map esik?

  Az alapjátékban csak T1 mapok eshetnek. Utána a fehér monszták az éppen futott map szintjének megfelelőt, vagy az alattit dobhatnak, lefelé nincs korlátjuk. A magic és rare monsztákból a map szintje +/-1, a unique monsztákból és bossokból a map szintje +/-2 szintű map eshet. (Példa: T10 mapon a fehér monszták T1-T10, a kék-sárgák T9-T11, a bossok T8-T12 mapot dobhatnak.)
  Az, hogy az adott szintből melyik map esik, az Atlaszon elfoglalt helyétől függ. Csak olyan map eshet, amit
  - vagy már futottunk
  - vagy közvetlenül kapcsolódik az éppen futott maphoz
  A játék annyit segít a még nem teljesített mapok eléréséhez, hogy a hiányzó mapok 2x-es, a hiányzó (U)és(/U) kapcsolódó mapok 4x-es, multiplikatív valószínűséggel esnek. (Vagyis egy hiányzó és közvetlenül kapcsolódó map drop chance-e az eredeti 8x-osa.)
  Az Atlasz nyolc szegmensre oszlik. A belső négy szegmens az induláskor T1-T4 mapokból áll, a négy sarok szegmens pedig T3-T5 mapokból.

  Atlasz teljesítési bónusz

  Három szint van, mindegyikhez az kell, hogy a map endbossát leverjük.
  - alap: ezzel válik elérhetővé a map a drop poolban.
  - Atlasz bónusz: T1-T5 mapokat magic, T6-T10 mapokat rare, T11-T16 mapokat rare+corrupted modokkal kell teljesíteni. Minden egyes így teljesített map 1%-kal növeli az esélyt, hogy az erre alkalmas monszták +1 szinttel magasabb kategóriába tartozó mapot dobjanak.
  - Awakened bónusz: növeli az Atlasz küldetések esélyét és a nem-unique mapokon lévő módosítók hatását, a teljesített maok mennyiségétől függően. Ehhez jellemzően T14-es szinten, legalább a megadott watchstone mennyiség mellett (ld. lejjebb) kell teljesíteni a mapot.
  Azt, hogy hol tartunk, az atlasz közepén lévő számlálók (xx/164) mutatják.
  A teljesített atlasz bónuszok számától függően a MD is kínál plusz, a mapon lévő módosítókon felüli modokat némi currencyért cserébe. Ezek utána unique mapok kivételével bármilyen mapra alkalmazhatók.

  Watchstone-ok és a Conquerorok

  A watchstone-ok az egyes atlasz szekciók minibossaiból (Conquerors) eshetnek. Ha már eljutottunk T3 mapokig, akkor megjelenik majd Zana (utána állandóan a HO-ban marad) és megmutatja nekünk az első watchstone oltárt. A cél, hogy minden egyes szegmensen először megnyithassuk az oltárt, utána megidézzük a négy Conquerort és a tőlük kapott watchstoneokkal feltöltsük az oltárokat. Minden egyes, az oltárba rakott watchstone megnöveli az adott szegmensben lévő mapok szintjét és általában új mapokat is elérhetővé tesz. Magasabb szintű mapok teljesítéséhez ez az egyetlen út.

  Az adott szegmensben az első conquerror általában legalább T3-as szintű mapon jelenik meg. Aktivitását a szegmens elszíneződése jelzi, bal oldalt pedig mutatja, hogy abban a szegmensben még hány mapon kell megidéznünk, hogy utána megközdhessünk vele. A megidézéséhez különböző mapokat kell futni, nem lehet ugyanazt a típust!
  Ha már elégszer összefutottunk vele, akkor Kiriac feje felett megjelenik egy narancssárga felkiáltójel, ő elküld minket Zanához és ő nyit egy mapot a Conqueror citadellájához. Ez egy random map, a végén a boss leverése után egy portálon átléphetünk a citadellájába (egy külön boss aréna). Ha levertük, megkapjuk a követ és mehetünk a többiek után.
  Nagyon fontos: egy szegmensben csak egyszer fog az adott Conqueror követ dobni, hába fogjuk később majd még többször megidézni! A hiányzó köveket csak a saját szegmensükben megidézett Conqueroroktól szerezhetjük meg. (Magyarán mindegyiket mind a nyolc szegmensben le kell győznünk.)

  Ha legyőztük az egyik Conquerort, addig nem fog megjelenni másik szegmensben, amíg a másik hármat is le nem győztük (bárhol), ezzel garantálva, hogy nagyjából egyenlő legyen a kövek megoszlása.

  A mapok szintje dinamikusan változik, ha kiveszünk egy watchstone-t újra alacsonyabb szintű mapok lesznek abban a szegmensben.
  A watchstone-okat az Atlasz bal oldalán lévő foglalatokban tárolhatjuk. Itt automatikusan a saját helyükre kerülnek, így egyszerűen láthatjuk, melyik szegmensből hiányzik valamelyik. Az Atlaszon viszont bármelyik oltárba berakhatjuk a megfelelő színt!
  Minden 4, az Atlaszba helyezett watchstone-nal kapunk egy Awakened szintet is (a középen lévő számláló mutatja). Ez növeli ritkább, elder, shaper, guardian befolyás alatt álló mapok, illetve az ilyen tárgyak drop esélyét a bossból. Szintén ennek bizonyos szintje kell az előző pontban írt Awakened bónuszok megszerzéséhez is.

  Hogyan haladjunk?

  Ahhoz, hogy legyen elég, a szintünknek megfelelő mapunk és az atlaszon is haladjunk, több stratégia is létezik. A fórumtársak javaslata alapján ez a leghatékonyabb (forrás):
  1) Kezdjük el valamelyik belső szektort. A cél, hogy eljussunk egy T3 mapig.
  2) Ha ezen levertük a bosst, megjelenik Zana és nyit egy portált a szektor citadellájához. Menjünk be, aktiváljuk az oltárt.
  3) Menjünk tovább a következő belső szektorba, ismételjük meg az 1-2 lépéseket, hogy meglegyen mindegyik belső oltárunk.
  4) Válasszuk ki azt a sarokszektort, amelyikhez a legtöbb mapunk esett. Kezdjük ezeket futni, meg fog jelenni az első Conqueror (általában Baran). Fussunk még két mapot a szektorban, a bal szélen jelzi, hogy hánynál tartunk.
  5) Utána menjünk Kiriac-hoz, majd Zanához. Zana a "Travel to ... Citadel" opcióra kattintva nyitni fog egy mapot. (Ez random, nem mi választjuk.) Fussuk le, verjük le a bosst, lépjünk be a megnyíló portálon Baranhoz és verjük le őt is. Dobni fog egy követ, ezt tegyük be valamelyik belső szektorba. (A szerző szerint lehetőleg oda, amelyik a most futott sarokkal határos, de igazából mindegy.)
  6) Fussuk le ugyanezt a kört a másik három sarokkal is, mindegyikben megidézünk egy újabb Conquerort, a végén kapunk egy-egy követ. Ezeket ne rakjuk be az atlaszra, tegyük őket talonba!
  7) Ha megvan a négy sarok, akkor tegyünk két követ egy belső szektorba, egyet hagyjunk talonban és kezdjük el annak a belső szektornak a mapjait futni, amelyikbe korábban az egy követ tettük.
  8) Verjük le ebben a szektorban mind a négy guardiant, de egyik új követ se rakjuk be be az atlaszra! Ne menjünk át másik szektorba, csak az itteni mapokat fussuk!
  9) Ha megvagyunk ezzel, akkor tegyünk három követ egy másik belső szektorba. Az egyköves szektor kövét bent is hagyhatjuk, de ki is vehetjük.
  10) Kezdjük el futni a kétköves szektor mapjait. A cél megint az, hogy mind a négy conquerort megidézzük ebben a szektorban. A köveiket megint rakjuk talonba.
  11) Rakjunk négy követ az utolsó még nem futott szektorba, idézzük meg a Conquerorokat a háromkövesben, rakjuk a köveiket talonba. (A már lefutott kétköves szektorból is kivehetjük a köveket, ha akarjuk.) Itt már piros mapokat is futunk, amelyekkel (ha ezzel fejezzük be a napot) piros Zana küldetéseket kapunk. Tartalékoljuk ezeket, az utolsó kövek megszerzéséhez nagyon jól jöhetnek!
  12) Rakjunk 4 követ valamelyik sarok szektorba. A háromköves szektor köveit bent hagyhatjuk, a maradék köveket pedig úgy helyezzük el, hogy belső szektorba maximum három, sarok szegmensbe maximum két kő kerüljön.
  13) A már szokott módon idézzük meg a Conquerorokat a belső négyköves szektorban.
  14) Ha ezzel megvagyunk, ideje az első Sirus harcnak. Ehhez (ha még nincs benne gyakorlatunk) vegyük ki az összes követ az oltárokból, hogy a középső számláló 0-t mutasson. Minél nagyobb awakened levelt mutat (minden elhelyezett 4 kő után ugrik egyet), Sirus annál keményebb ellenfél lesz, persze a drop is jobb lehet. Ha kivettük őket, akkor a harc után rakjuk vissza a köveket a megfelelő citadellákba!
  15) Vegyük ki a 4. követ a négyköves belső szektorból (hogy itt se legyen több háromnál), töltsünk fel 4 kővel egy újabb sarok szegmenst. Kezdjük el futni annak a saroknak a T14+-os mapjait, amit már korábban feltöltöttünk.
  16) Mivel a sarkokban már levertünk 1-1 Conquerort, ezekben már maximum három követ fogunk tudni szerezni. Ezért kell egy másik sarokszegmensben is elkezdenünk a T14 fölötti map pool kiépítését.
  17) Itt már lehetnek gondjaink a megfelelő piros map választékkal. Segítségnek hívhatjuk a korábban elmentett Zana küldetéseket, illetve mostanra már felgyűlhetett egy jó pár Horizon orbunk is, amivel más mappá tudjuk alakítani a meglévőt.
  18) Ha az első sarokban már begyűjtöttük mind a négy Conquerort, akkor vegyünk ki innen két követ, töltsünk fel négy kővel egy harmadik sarokot és fussuk a másodiknak kimaxolt sarok mapjait. A ki-be rakosgatással az a cél, hogy lehetőleg csak abba a szegmensbe tartozó mapok essenek, amelyet vagy éppen futunk, vagy amelyben még meg kell idéznünk Conquerorokat. Abba a szegmensben, ahol már megidéztük mind a négyet ne fussunk T9-nél magasabb szintű mapot addig, amíg az összes követ meg nem szereztük!
  19) A kieső köveket ezután is úgy rakosgassuk, hogy belső szegmensben háromnál több ne legyen, külsőben pedig két szegmensben (amit éppen futunk és amelyikben még van megidézhető Conqueror) legyen 4 kő, a másik kettőben maximum 2. A többletet rakjuk talonba.
  20) Az utolsó sarokszegmens kezdetekor vegyünk ki a már befejezett haramdik sarokból két követ, hogy csak a nekünk kellő T14+ mapok essenek.
  21) Ha megvan mind a 32 kő, akkor hála a végtelen kitartásunknak lezárhatjuk ezt a meglehetősen hosszadalmas procedúrát. Rakjuk be az összes követ és fussuk bármelyik mapot. A Conquerorok ezután is megjelenhetnek majd, csak most már több mapot kell futni velük ahhoz, hogy a citadellájukig eljussunk és persze új követeket sem kapunk már tőlük.

  Maven

  Maven a 3.13 verzióval került be a játékba. Ő egy olyan endgame boss, aki addig is, amíg őt magát leverhetjük, szereti nézni, ahogy szívunk. Előbb a küldöncével (The Envoy) találkozunk valamikor T4-T5 mapokon, ami után a MD-n megjelenik egy nagy gomb a mester küldetések felett. Ha ezt aktiváljuk, akkor onnan kezdve Maven bejön (bejöhet) kibicnek a bossfighthoz, buffolva az ellenfelünket. Ha ezt több különböző(!) mapon is elértük (az adott oltár feletti kis csík mutatja, hogy mennyi kell), akkor kapunk tőle egy meghívót (Maven's Invitation). Itt az addig levert bossokkal egyszerre (na jó kicsit, egymás után) kell megküzdenünk egy arénában.
  Watchstone nélküli szegmensen 3, egy kővel 4, két kővel 5, hárommal 6, fullra feltöltött oltárnál pedig 10 bosst kapunk egyszerre a nyakunkba. Ha győzünk, akkor kapunk két speciális skill pontot, amit az adott szegmens pimpelésére használhatunk, vagyis maximális esetben 10 pontunk lehet. Ezek a pontok az Ascendancykhoz hasonló fán vannak elhelyezve és elég komoly loot bónuszokat aktiválnak arra a szegmensre ahhoz, hogy érdemes legyen bevállalni a szívást.

  Ha ez még nem lenne elég, Mavennek vannak öt speciális meghívója is. Ezek aktiválásához az azokon szereplő bossokat (pl. a négy shaper guardiant) előbb le kell győznünk. Ne felejtsük el bekapcsolni maven gombját ezek előtt a mapok előtt, különben csinálhatjuk újra! Ha megvannak a bossok, utána megint csak egyszerre meg kell küzdeni velük.

  Az egyéb speciális drop mellett ezekből a harcokból Crescent Splinterek eshetnek, ebből 10 darab kell egy olyan invitationhöz, amiben magával Mavennel kell megküzdeni. Ha ez sikerül, akkor az atlasz közepén megnyílik az Uncharted Realms passzív fa, amin sikeres harconként két pontot oszthatunk ki. Ezek az egész atlaszra érvényes állandó bónuszokat adnak.
  A szegmesek és az Uncharted Realm bónuszai egyrészt nagyon sok helyet vennének el, ezért inkább a wiki oldalhoz adok linket. Így a későbbi változások is automatikusan frissülnek majd.

  Az egyes szegmenseken és az Uncharted Realms fán kiosztott pontokat az Orb of Unmaking segítségével lehet visszaszedni, ez megfizethető, kb. Divine Orb kategóriájú currency.

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  A zsákmány: felszerelés, currency

  Minden ARPG egyik kulcsa a loot. A PoE zsákmánya két részre osztható: felszerelésre és a most már töménytelen típusú, ezek craftolásához szükséges currencyre. Pénz nincs, a játékban cserekereskedelem folyik, bár természetesen vannak "általános egyenértékesként" használt darabok.

  Felszerelés
  Az avatarunkon látható, hogy egy komplett felszerelés tíz darabból állhat:
  - sisak
  - main hand fegyver (egykezes, kétkezes vagy íj)
  - off hand fegyver (egykezes, pajzs, vagy tegez, kétkezes fegyvernél üresen marad)
  - páncél
  - kesztyű
  - öv
  - csizma
  - 2 db gyűrű
  - amulet

  Ezen kívül lehet nálunk öt darab flaska, és harckészek vagyunk. A cuccaink lehetnek normál, magic (kék), rare (sárga) vagy unique (barna) ritkaságúak. A flaskákból nincs rare.
  A felszerelésünk egyes darabjain foglalatokat találunk, ezekbe kell majd a játék során talált-kapott skill gemeket behelyezni - igazából ezeken múlik majd, hogy hogyan harcolunk, védekezünk, stb. A foglalatok maximum száma kötött, 1H fegyveren 3, sisakon, kesztyűn, cipőn 4, 2H fegyveren, íjon és páncélon 6 foglalat lehet.
  Az egyes daraboknak lehet szint és attribútum igénye. Az attribútum típusa meghatározza, milyen színű foglalatot tudunk könnyen rárakni: a STR alapú cuccokra pirosat, a DEX-re zöldet, az INT-re kéket, a kevert darabokra meg ebből is, abból is. Off colornak nevezik, ha egy cuccon az attribútumától eltérő színű foglalatra van szükségünk. Minél több ilyen kell, annál drágább az előállítása.
  Implicit és explicit módosítók
  Egyes felszerelés darabok saját, fix tulajdonsággal rendelkeznek. Ezeket implicit módosítóknak nevezik, a normál tárgyakon is megtalálható, nem számítanak bele az affixekbe. Cserébe csak a numerikus értékük módosítható.
  Az implicitektől egy vonal választja el a tárgy leírásában az explicit módosítókat, ezek az affixek.

  Fontos-e a sorrend?
  Aktív skilleknél általában nem számít, hogy a különböző színű foglalatok milyen sorrendben kapcsolódnak egymáshoz, a support gemek ugyanúgy kifejtik hatásukat.
  Kivételt jelent, ha valamilyen trigger skillt használunk, akár gemként (pl. Arcanist Brand vagy a különböző Cast on... skillek), vagy a tárgyra rollolt explicit módosítóként (trigger socketed... when...). Ilyenkor a trigger mechanizmus a gemek kapcsolódási sorrendjében aktiválja őket. Ez akkor lényeges, ha a kapcsolt gemek hatása egymásra épül, pl. előbb kell elsütni a Desecrate skillt (ami hullákat termel) és utána a Bone Offeringet (ami ezekből buffol).

  Currency
  Fontos No.1: a csereberénél általánosan használt két currency a chaos orb és az exalted orb, a legtöbb árat ezekben adják meg.
  Fontos No.2: ha tetszik a játék, akkor az első beruházás egy Currency tab legyen, amiben áttekinthetően és egy helyen tárolhatjuk a currencynket. Enélkül nagyon gyorsan ki fogunk fogyni a láda helyből.

  Ezekkel tudjuk a felszerelésünkön lévő affixeket (módosítókat) alakítani. Egy magic tárgyon egy prefix és egy suffix, egy rare darabon 3 prefix és 3 suffix lehet, a unique cuccokon egyedileg változik.

  A legfontosabb currencyk a ritkaságuk sorrendjében:
  - Armourer's crap: sisak-páncél-kesztyű-csizma-pajzs védelmét javítja, max. Q20-ra.
  - Blacksmith's whetstone: 1H és 2H fegyverek alapsebzését javítja, max. Q20-ra.
  - Glassbowler bubble: a flaskák minőségét (hatóidejét) növeli.
  - Gemcutter's Prism: a skillemek (ld. a következő fejezetet) minőségét javíthatjuk vele, Q20-ig
  - Cartographer's Chisel: a mapok minőségét javítja, Q20-ig.
  - Transmutation orb: normál (fehér) cuccból csinál magicot.
  - Augmentation orb: ha a magic cuccon csak egy affix van, rátesz egy másikat.
  - Alteration orb: megváltoztatja egy magic cucc lévő affixeit.
  - Alchemy orb: normál cuccból csinál rare (sárga) darabot, random 3-6 affixszel.
  - Regal orb: magic tárgyból csinál rare-t, csak egy random affixet tesz rá.
  - Chromatic orb: ezzel lehet a foglalatok színét megváltoztatni, random.
  - Jeweller orb: a foglalatok számát lehet vele változtatni. Magas quality mellett valamivel nagyobb esélyünk van a maximális foglalatra.
  - Fusing orb: a foglalatok közti kapcsolatokat (linkek) rollolja újra. Magasabb quality mellett nagyobb esélyünk van a maximális linkre.
  - Scouring orb: magic és rare darabokból csinál normált.
  - Vaal orb: corrupted darabot csinál az adott cuccból. Szerencsejáték, néha nagyon erős plusz tulajdonságot rak rá, néha teljesen használhatatlan lesz. A corrupted cucc foglalatai és affixei többé nem változtathatók, a foglalatok színe is csak a crafting benchben!
  - Orb of regret: a kiosztott passzív pontjainkat tudjuk vele visszaszedni.
  - Chaos orb: egy rare darab affixeit változtatja meg véletlenszerűen
  - Blessed orb: az adott tárgy implicit módosítójának az értékét is megváltoztatja. Unique cuccokon is működik!
  - Divine orb: az affixek értékeit változtatja meg, de az affixek maguk nem változnak
  - Exalted orb: egy rare cuccra rakhatunk vele egy db plusz affixet - persze csak ha nem foglalt még mind a hat hely.

  Ezeken kívül van még egy jó pár speciális, csak bizonyos pályákon elérhető orb vagy csak bizonyos elemekre használható orb, ezekkel most terjedelmi okból nem foglalkozom. Ha ismeretlen esik, az egeret fölé víve megjeleni a funkció leírása.

  Mapok, splinterek, essencek, egyebek:
  Van egy csomó olyan loot, ami egyik kategóriába sem sorolható.
  - Mapok. Ezek az alapjáték utáni pályák. Kb. A8 közepétől eshetnek, T1-T16 nehézségi szintűek és a unique darabok kivételével ugyanúgy hat affix rollolható rájuk, illetve vaalozhatók.
  - Splinterek, fragmentek. Ezek orbok vagy speciális mapok darabjai, több (20-100) összegyűjtése után lesz belőlük kész darab.
  - Essence.Már az alapjátékban is találkozhatunk "megkövült" monszta csoprtokkal. A középső alakra háromszor kattintva megelevenednek és a leverésük után essence esik belőlük. Ezek célzott craftolást tesznek lehetővé, és hét szintjük van (a "szálkák" jelzik a szintet vizuálisan). Rare darabokat csinálhatunk velük, amelyeknek egy affixe előre magadott és minél magasabb szintű az essence, annál nagyobb.
  - Jewelek. A passzív fán lévő foglalatokba illeszthető, különböző bónuszokat adó kövek. Más targyaktól eltérően a rare darabokon csak 2+2 affix lehet.

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Skillek és fejlesztésük

  A játék mechanikájának harmadik fő eleme (a passzív fa és a felszerelés mellett) a skill rendszer. Eltérően más ARPG-ktől, itt a karakterfejlődés és a használható skillek teljesen függetlenek egymástól. Az előbbi a passzív fán történik, az utóbbihoz skill gemekre lesz szükségünk.

  A fenti ábrán a skill gemek két fő típusa látszik, egy aktív skill (Cyclone) és egy support skill (Fortify). Az aktív skillek a "cselekvő" skillek, ezekkel támadunk, vagy ezek aktiválnak bizonyos védelmeket rajtunk. A support skillek pedig az aktív skillek hatékonyságát növelik.
  A gemeket a felszerelésünk megfelelő szintű foglalataiba kell beraknunk, hogy használni tudjuk őket. Ahhoz, hogy egy support skill hasson egy aktív skillre, a foglalataikat össze kell kötnünk. (Erre való a Currency részben tárgyalt Fusing orb.) Mivel a foglalatok száma maximált az egyes cuccainkon, értelemszerűen páncélban vagy kétkezes fegyverben tudjuk a legtöbb supportot elhelyezni (1+5), általában itt van a fő támadó skillünk.
  Ahogy haladunk a játékban a skillek is XP-t kapnak, egyre hatékonyabbak lesznek. Alapból a legtöbb skill lvl 20-ig fejleszthető. A Gemcutter's Prism-mel tudjuk a minőségüket javítani, ez külön bónuszt ad a skillhez.

  Az adatlapok egyes elemei a következők:
  1.) A skill tag-jei. Ez mutatja, hogy a játék mechanikájának melyik elemeit használja a skill. A support skillek tag sorában mindig szerepel a SUPPORT tag! Nagyon fontos, hogy csak azok a support skillek hatnak egy aktív skillre, amelynek a tag-jei legalább részben egyeznek vele. A képen a Fortify melee és attack tag-je is passzol a Cyclone-hoz, tehát minden support funkciója működni fog. Ha nem vagyunk biztosak benne, akkor a skillt a taskbarba beemelve a jobb felső sarkából indulva látszani fog a rá ható support gemek ikonja (a Fortifynál a piros O). Ha nem jelenik meg, akkor az a support nem támogatja az adott skillt.
  2/a és 2/b ) A skill mana igénye. A support skillek százalékosan növelik az aktív skill mana igényét, egész számra kerekítve. Itt pl. a Cyclone+Fortify 2 helyett 2,6 => 3 manába kerül. Az aktív skillek mana igénye a szintjükkel nő, ezért sokszor célszerű nem kimaxolni őket.
  3.) A karakter minimális szintje, amikortól használhatja a gemet. Szintén nő a gem szintjével, egy friss karakter nem tud egy fullra szintezett gemet használni.
  4.) A gem funkciójának rövid leírása.
  5.) A gem qualityjéhez kötött bónusz, az alternatív változatokkal együtt. (Alternatív változatok csak a Grand Heist küldetésekben érhetők el.)
  6.) A skill tulajdonságai. A zárójeles tól-ig értékek a gem szintjétől függenek.
  7.) A gem tárgyképe.
  8.) A gem jelzése a taskbaron. (Support gemnél értelemszerűen nincs.)
  9.) A support gemekből származó plusz sebzés hatékonysága. A Cyclone pl. ha egy support gem 100 physcal sebzést ad hozzá, ebből (a Cyclone gem szintjétől függően) csak 44-54-et számít be. Általában a gyors skillek alacsonyabb, a lassabbak magasabb hatékonyságúak.

  Szintezés
  A hordott felszerelésünkben lévő skillgemek az általunk szerzett XP arányában fejlődnek. (Mind ugyanannyival.) Szerencsére a karakter halálának az XP vesztesége nem vonatkozik rájuk. Mivel van egy alternatív fegyver párosunk is, az ide berakott fegyverekben szintezhetünk olyan gemeket, amelyekre csak később lesz szükségünk vagy amelyeket el akarunk adni. Az inventoryban lévő gemek viszont nem kapnak XP-t!
  Amikor egy gem szintet lépne, a képe megjelenik a képernyő jobb oldalán. Ha engedélyezzük a szintlépést, akkor a bal gombbal, ha meg akarjuk tiltani, akkor a jobb gombbal kattintsunk a rajta megjelenő + jelre.
  Ha egy gem elérte a lvl 20-at és van egy Gemcutter's prismünk, akkor lehetőségünk van a városi kereskedők bármelyikénél becserélni őket egy azonos lvl1-es, de Q20-as gemre. Ilyenkor persze amíg újra fel nem húzzuk, addig gyengébb lesz, de egyrészt azon a karakter szinten, amikor ez megtörténik (olyan lvl 90 környékén) már nagyon gyorsan újra visszajutnak lvl13-14 környékére, másrészt ilyenkor elővehetjük az előrelátóan az alternatív fegyverben szintezett másik darabot...

  Ha hiányzik valami
  Bár a játékban karaktertől függetlenül az összes gemet használhatjuk, a játék elején az indított karaktertől függ, hogy melyekből választhatunk a küldetések végén. A többiről sem kell lemondanunk, mert az Act1-4 orb és wand kereskedőiénél a 2. lapon ott lesz az összes felkínált gem (plusz még egy jó pár), válogathatunk belőlük. Fontos tudni, hogy ezek automatikusan szinteződnek velünk együtt egészen lvl52-nek megfelelő gem szintig - ha az elején még nincs szabad foglalatunk valamelyiknek, nem kell nulláról kezdeni.

  Ezzel együtt is előfordulhat, hogy valami olyanra lenne szükségünk, amit nem kínálnak. Erre három megoldás van:
  - Act3-ban a Library-ban Siosától meg tudjuk venni az összes, lvl32-nél alacsonyabb szintről induló gemet. Ő az egyetlen vendor, akinél nem elég, ha a ládánkban van a pénz, nálunk kell legyen az inventoryban.
  - Act5-ben és az Epilógusban Lilly Rothnál az összes gem kapható.
  Mindhárom lehetőségre igaz, hogy ezek mindig lvl1 gemek, nekünk kell elkezdeni felszintezni őket. Ez hasznos is lehet, ha pl. véletlenül túlhúztunk egy gemet és már túl sok manát fogyasztana.

  Vaal gemek
  Ezek a skillgemek speciális változatai. Eshetnek a játék közben is (a pirosan világító Vaal mellékpályák végén fixen ilyeneket kapunk), de magunk is csinálhatunk ilyeneket normál gemből egy Vaal orb és némi szerencse segítségével.
  Amit tudni kell róluk:
  - Nem minden gemnek van Vaal verziója
  - Az alternatív quality gemeknek soha nincs
  - A Vaal gemek qualityje nem növelhető se Gemcutter Prismmel, se kereskedőnél
  - A Vaal változat és a normál egy gem slotot foglal el, de a taskbaron külön kell elhelyeznünk a kettőt. A Vaal változatot felül középen egy piros pont jelzi, és az, hogy alapból nem használhatónak jelöli a játék.
  - A használatához le kell csapnunk monsztákat, ez "tölti fel" a gemet. Ha feltöltődött (aktívvá vált a taskbaron), akkor viszont használata nem igényel manát.
  - A használat után pár másodpercig hiába kaszabolunk, nem tudjuk újratölteni, csak utána kezdődhet megint a felöltődése.
  - Ha új pályaszakaszra érünk, a töltöttsége lenullázódik. A mapokon lévő boss szobák nem ilyenek, de pl. a Labirintusban Izaro igen, nála nem tudunk vaal skillt használni.

  A vaal orbbal craftolás négy egyenlő esélyű következménnyel járhat:
  - a gem "corrupted" jelzést kap, de semmi más nem történik. Corrupted cucc qualityje többé nem változtatható
  - a gem szintje +/- 1-gyel változik és corrupted lesz. Így lehet lvl21-es gemet előállítani, a 19-re csökkentett gemet még visszahozhatjuk lvl20-ra.
  - a gem qualityje -20/+3 között változik és corrupted lesz. Ha buktunk vele, akkor annyi, nem tudjuk újra növelni.
  - Vaal gemet csinál a normál gemből.
  Mivel egyik opció sem engedi a quality utólagos módosítását ezt a craftolást jellemzően lvl20/Q20 gemeken szokták alkalmazni.

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Sebzések

  Értelmező szótár
  Nem lehet megkerülni, mert ezeken a kifejezéseken múlik, hogy melyik skillünk mivel működik együtt, melyik passzív hasznos a számunkra.
  A játékban négyféle sebzés forrás (attack, spell, másodlagos [secondary] és időszaki [damage over time, DoT) van. Ha a skill leírása külön nem említi akkor a DoT-ot kiváltó sebzés értékei nem növelik a DoT-ot, az külön számítódik. A DoT kivételével mindegyik sebzés típus találatként (hit) működik és mindegyik képes valamilyen ailmentet okozni. Ezek között van, ami sebez is, de mindenképpen csökkenti a harckészségünket.
  Ötféle sebzés típus (physical, fire, cold, lighning és chaos) van, a fire-cold-lightning együttes neve elemental.
  Az egyes sebzések a hatókörük alapján közelharci (melee), távolsági (ranged) vagy területre ható (area) sebzések lehetnek.

  Szinergia
  A gemeknél már láttuk, hogy csak olyan support gemek hatnak az aktív skillre, amelyekkel van közös címkéjük. A leírásban szereplő hatás viszont sokszor megköti, hogy csak egyik sebzési módra vagy hatókörre vonatkozik. Ugyanígy a passzív fán kirakott pontok is a tagek alapján fejtik ki a hatásukat.
  Lássunk pár példát:
  - Master of Force passzív: 30% increased physical damage - vagyis minden phys sebzésre hat, hatókörétől és forrásától függetlenül.
  - Spirit Void passzív: 0,8% of attack damage leeched as Mana - vagyis bármilyen attack sebzésünk 0,8%-át megkapjuk manaként, típustól és hatókörtől függetlenül.
  - Herald of Thunder skill: a skill első hatása, hogy lightning sebzést ad mind az attack, mind a spell aktív skillekhez és létrehoz körülöttünk egy kört, amin belül a társaink is megkapják ezt. Ez a kör nem számít hitnek. Ha a lightning sebzéstől a monsztára rákerül a shocked ailment, és úgy hal meg, akkor keletkezik egy kisebb villámvihar. Ennek a villámai viszont már hitnek számítanak, tehát tudják aktiválni az olyan skilleket, bónuszokat, amelyek "on hit" alapon működnek.
  - Brutality support skill: Supported skill deals no elemental / no chaos damage - vagyis a hozzá kapcsolt skill csak fizikai sebzést okozhat. Viszont a leölt monsztát ha egy másodlagos hatás révén felrobbantjuk, az már okozhat bármilyen sebzést, mert a Brutality csak a saját aktív skilljét korlátozza.
  - Avatar of Fire passzív: Deal no non-Fire Damage - csak fire sebzést tudunk okozni. Bármit használunk, akármilyen supportokat csak a Fire dmg részük fog működni, a többi elvész.

  Increased vs more vs taken
  Ez a leggyakrabban benézett módosító megfogalmazás kezdőknél. "Miért ez a support és nem az, amikor ez sokkal többet ad?"
  - Increased: additív módosítók. A 100%-nak vett flat értékhez felszorozza a módosítók összegével, ld. a lenti számítást. Könnyen belátható, hogy minél nagyobb ez az összeg, annál kisebb hatása lesz egy újabb, azonos nagyságú módosítónak.
  - More: multiplikatív módosítók. A 100%-nak vett flat értéket egymás után felszorozza velük. Minden újabb módosító a nominális értékével növeli a sebzést.
  - Damage taken: a monszta által bekapott sebzést növeli. Gyakorlati hatása a More módosítóval azonos.

  Sebzés konverzió (matekóra)
  Kétféle létezik a játékban, a hozzáadott ("gain" vagy "added as") és az átalakított ("converted").
  - Az első esetben valamilyen bónusz vagy mod hatására megkapjuk a meglévő sebzésünk egy bizonyos %-át plusz (added as) sebzésként egy másik típusból. Ennek nincs semmilyen felső határa, elvben akár 100% fölött is bármennyit összeszedhetünk, akár többféléből is.
  - A másik esetben a meglévő sebzésünk bizonyos százalékát egy másmilyen sebzéstípussá alakítjuk át. Ennek az összege nem lehet több 100%-nál az adott típusra.

  A konverziók az egyik leghatásosabb sebzés növelők, de ezt érdemesebb és egyszerűbb egy példán bemutatni:
  - Van kiindulásnak 100 phys és 50 cold sebzésünk (ez a flat, vagyis nem százalékban, hanem abszolút értékben megadott sebzés)
  - Gain módosítókból van: +36% phys->cold, +59% phys->fire
  - Módosítókból van 100% increased phys, 50% increased cold és 30% increased elemental dmg.

  Phys: 100 x (1+1) = 200 (az alap 100 + 100% increased)
  Cold: [50 x (1+0,5+03) = 90] + [36 x (1+1+0,5+0,3) = 36 x 2,8 = 100,8] = 190,8
  Fire: 59 x (1+1+0,3) = 135,7

  Vagyis végeredményként a 150 kiinduló sebzéshez kaptunk 36+59 = 95 plusz sebzést (ez csak az alap flat dmg-ből számítódik), a módosítókból és konverziókból pedig további 281,5-et.

  A sebzések több lépcsőben is konvertálhatók, de csak kötött sorrendben: phys -> lightning -> cold -> fire -> chaos. Papíron a fenti számítási mechanika miatt ez hatalmas sebzés bónuszt jelentene, de a gyakorlatban túl sok support helyet és passzív pontot kellene felhasználni hozzá, ezért a legritkább esetben van két lépcsőnél több konverzió. Aki egy kicsit részletesebb kifejtésre kíváncsi, annak ajánlom ezt a videót.

  [ Szerkesztve ]

  Védd a fákat - egyél hódot!

 • Har_melin

  Topikgazda

  Hasznos kiegészítők

  A játékban alapvetően nagyon kevés külső program vagy script engedélyezett. Nem érdemes olyasmivel próbálkozni, ami tilos, mert elég keményen ellenőrzik és ban lehet a vége.

  Van azonban két program, amelyek a kereskedést könnyítik meg.

  1) Awakened PoE Trade

  A játék hivatalos oldalán lévő trade részből veszi az adatokat és ablakváltogatás nélkül le tudjuk gyorsan csekkolni, mennyit érhet a frissen esett cucc. Rare dolgoknál is használható, csak itt sakkozni kell, hogy melyik affixeket nézze a rendszer. Unique cuccoknál figyelni kell, ha az explicit értékek nagyon szórnak, akkor az árazás is nagy szórást mutathat!
  Egy rövid videó az alapbeállításokról.

  2) SlimTrade

  Eladásnál, vételnél a bejelentkezőkkel / megkeresettekkel való kapcsolattartást könnyíti meg. Konfigurálható, érdemes egy kicsit elvacakolni vele, hogy a nekünk legjobban megfelelő funkciók legyenek rajta.

  Itt egy rövid ismertető videó, hogy mit tud, hogyan használható.

  Védd a fákat - egyél hódot!

Aktív témák

Hirdetés