Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • N0zer0

    senior tag

    válasz Sk8erPeter #21924 üzenetére

    Így van, ez nagy igazság. A motorral a terhek egy jó része lekerült a vállukról.

    Én egyébként már pár éve azt a jövőt vizionáltam a böngészők fejlődéséhez, hogy majd különválik a GUI és a motor. Tehát a GUI csak egy keretprogram lesz, ami szabványosított felületen kommunikál a motorral. Így pedig választhat bárki bármilyen GUI-t, ami neki tetszik és hajthat benne akármilyen böngészőmotort, akár többet is váltogatva, egyik weboldalhoz ezt, a másikhoz azt. Tehát ez azt jelentené, hogy ha valakinek csak a FF lassúságával van baja, akkor maradhatna a FF felületénél, de benne mondjuk futhatna Blink vagy IE motor is, és fordítva.

    Hasonló ez ahhoz a rendszerhez, ami a sakkprogramoknál van régóta. Sakkozni csak a motor (engine) tud, az gondolja ki a lépéseket, a keretprogram (graphical interface) csak megvalósítja a szabványosított (UCI, WinBoard, XBoard) kommunikációt a motor és a felhasználó között, táblát és bábukat rajzol, mutatja a hátralévő időket, stb.. Így pedig egy adott GUI keretprogramban futhat több sakkmotor is, még körmérkőzéseket is le lehet zavarni közöttül, egymás ellen lehet játszatni őket. Böngészőknél meg lehetne a böngészőmotorokat versenyeztetni, benchmarkolni. Ha az egyik weboldal csak X motorral jelenik meg jól, azt hozzá lehetne rendelni (legfeljebb nem venne át minden motor minden beállítást a GUI-tól).

    Könnyebb lenne mindenkinek, a felhasználóknak nagyobb szabadság, a motorfejlesztő cégeknek nem kéne GUI-kkal szenvedni, aki meg GUI írásban jó, annak meg nem kéne a motorral, meg a sebességgel kínlódni.

    Sőt, hova ne tovább, a több motor párhuzamossága még azt is megengedhetné, hogy ugyanazon motornak több verziója is fent legyen. Ha egy weboldal csak az egyik verzióval jelenik meg helyesen, akkor azt a verziót lehetne hozzárendelni. Persze, az egész felvet memóriagondokat, mert mikor 100 fülnél fut 50 motor, az kisebb erőforrás-katasztrófához tudna vezetni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák