Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz LonGleY #21600 üzenetére

    "A többi utána köhögős szamár - már ami az ablakok megjelenítési és scrollozási sebességét, és oldalbetöltés részét érinti."

    Az lenne a csúnya, ha az ablakos renderelőmotor a renderelőmotor funkcióiban is csorbát szenvedne.

    Értsd: Egy autónak is a motor a lelke, de kíváncsi lennék, ha kapnál egy V8-as motorral felszerelt 4 kerekű valamit egy alvázon, amire rá van hajlítva valami áramvonalasra kalapált Trabant-kasztni, akkor mennyire örülnél neki. Ha meg panaszkodsz, hogy visszapillantó tükrök meg ablaklehúzók sincsenek, akkor méltatlankodva mutogatnának az üveges-szemű fanboyok, hogy "Ott a bütyök API és lehet venni hozzá, amivel bővítheted kedvedre. És egyébként kifestve is azért nincs, mert lehet hozzá venni szórófestéket és a kívánt színre fújhatod. Ahogy a tetején sem azért esik be az eső, mert lefelejtették a tetőt, hanem mert vehetsz hozzá fix tetőt is ha nem szereted a cabrio-t és ráhegesztheted, meg válogathatsz a 27-féle különbözőképpen nyíló és záródó tető közül. Ja, a fix tető sem azért lyukas, mert spóroltak az anyaggal, hanem, hogy tehessél rá napfénytetőt, amiből szintén válogathatsz a széles kínálatból.

    Az emberek különböznek. Van, akinek a fapados Suzuki is megfelel, van, aki azért kiakad, mert az asszony elállítja a tükröket a fullextrás BMW-jében. De abban egyetérthetünk, hogy van egy szint, ami alá nem megyünk és nem áldozzuk fel az üléseket, kormányt, szélvédőt és hasonlókat a DIY jegyében, bármennyire is válság van.

    Ahogy azt is megértem, hogy ahogy az autós példában is, elvileg itt is a motor a lelke mindennek és a fícsöröket leprogramozni már "apróságnak" tűnik a többihez képest. És ezért dühít még jobban, hogy ennek ellenére is magasról szarnak rá. Helyette csinálnak még egy tizenötödik Chromium forkot is, amit a fejlesztői szintén a saját szájízük szerint építenek fel.

    Nem ismerem a Chromium forráskódját ahogy ha itt lenne előttem se sokat értenék belőle. Nyilván jóval többet, mint Átlag Józsi, de mivel nem vagyok programozó, nem vonhatnék le belőle messzemenő következtetéseket. Csak arra az egyre nem találom a választ, hogy mégis miért nem döntött még senki úgy, hogy létrehoz egy (ismétlem: 1) olyan böngészőt Chromium alapokon, ami all-in-one filozófia keretében lenne fejlesztve? Esetleg még egyet, ami meg a Firefox utódja lenne, mert mélységében lehetne szénné buherálni kiegészítőkkel.

    Elvileg ez az egyszerű része a dolognak, nem? Motort fejleszteni nehéz, a köré írt fícsörök már csak a körítés. Ahogy egy autót felszerelni üléssel, kormánnyal, ablakemelővel, tükrökkel, Hi-Fi-vel, műszerfallal, fedélzeti számítógéppel, napfénytetővel, spoilerekkel, stb-vel. Nemde?

    És ne jöjjön nekem itt senki az igénnyel, mert kétlem, hogy a meglévő 15+ fork bármilyen szignifikáns változást jelentene az alap Google Chrome/Chromium helyett. Esetleg az ultra paranoidoknak még az Iron, ami még mérhető a statisztikákban, aztán ennyi...

    Maga a kezdeményezés egyáltalán nem igény kérdése. Sőt! Rengeteg olyan startupot látok, aminél a fejemet fogom, hogy "Jézusom, ha csak a szaktudásuk/pénzük/idejük felét fektették volna valami másba, még sikeresek is lehetnének, de így még a szemkiszúrós díjra is esélytelenek, nem arra, hogy valaha ha népszerűek legyenek, de legalább garázsprojekt szintjén megéljenek belőle."

    És ennek ellenére megvan bennük a lelkesedés, hogy megcsinálják. Egy feature-rich böngésző létrehozására miért nincs? Világot nem váltanak vele, de az Operában is lett volna 5-8%-nyi potenciál egy olyan motorral, amivel nincsenek kompatibilitási problémák.

    A Blink pedig adja magát. Tehát nincs más hátra, mint köré építeni a feature-öket és máris egy tátongó lyukat betömtek a piacon, ha nem is a legnagyobbat.

Új hozzászólás Aktív témák