Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Penge_4 #20946 üzenetére

    "sehova sem illő extensions belső lap, az INI néhol lecserélve yaml-ra, az extension API-ról te magad írtál, hogy mennyivel, illetve mennyi mindenben szarabb, mint a Chrome megoldásai, ez is egy utólag beletákolt csökevény eredménye, miközben a widgeteket meg elsorvasztották, amibe sokkal több potenciál volt"
    Az való igaz, hogy nagyon gázok voltak a csapongások, igen érdekes döntések születtek, mintha a fejlesztőknek nem lett volna irányítójuk, nem lett volna projektvezető, vagy valami góré, és emiatt aztán mindenki úgy tákolgatta volna a dolgait, ahogy az ő preferenciáinak megfelelt, és végül valahogy összekovácsolták az egészet - de még mindig nem értem, hogy jön ide a Chrome-osítás, amiről beszéltél. A Chromium forkolása előtti változatoknál nem éreztem Chrome-osítást, meg számomra azokból a dolgokból, amiket említettél, még nem következik a Chrome-osítás. A 12.x változathoz használható Extension API kódjának köze nem volt a Chrome-os Extension API-hoz. Egy-két dologban több volt (milyen eseményekre lehet feliratkozni eseménykezelőkkel), más dolgokban meg rettenet buta és rendkívül ocsmányan kezelhető. Inkább számomra az volt érezhető, hogy hirtelen elkezdtek kapkodni, mintha paráztak volna, hogy bizonyos dolgokban lemaradnak más böngészőktől, és talán még jobban veszítenek a részedesésből, ha nem kapják össze magukat, de ennek nem tudom, miért kellett együtt járnia ilyen szintű inkonzisztenciával egy-két területen.

    " » "látatlanban is mindennél jobbnak tartottad eddig a Presto forráskódját, amire amúgy semmiféle igazolás nincs."
    Azért valamelyest csak korrelál a forráskód minősége a mindent átfogó (erőforrásigény, response time, sebesség, stabilitás, telepítés előtti és utáni méret) felhasználói élménnyel, nem? + a rengeteg hasznos beépített dolog is közvetetten jó képet fest a forráskód minőségéről azáltal, hogy több feature = nagyobb komplexitás = nagyobb kockázat bugokra és biztonsági résekre is = bugosabb/lyukasabb szoftver vagy több ráfordított fejlesztői erőforrás."

    A kód szépségének SEMMI köze nincs ahhoz, hogy mennyi mindent lehet konfigurálni, mennyi beépített feature van, ettől még nyugodtan lehet egy szanaszéjjel drótozott, tákolt hányadék a kód, amin már réges régen változtatni kellett volna, kicsit megújítani az egészet, de még mindig nem volt rá kellő idő és erőforrás.
    Ezt amúgy akkor lehet belátni a legjobban, ha már sok megoldási módot láttál adott feladatra: hidd el, rengetegen vannak, akik végül is megoldják a feladatot, az összes kitűzött célt megvalósítják, de annyira undormány a kódjuk, hogy rossz ránézni. Aztán vannak, akik esetleg picit többet tökölnek vele, mert odafigyelnek arra is, hogy újrahasználhatóbb és módosíthatóbb legyen a kódjuk (nyilván ezt ésszerű keretek között, hogy ne legyen nettó időelbaszás a kód készítése), és ezerszer minőségibb kódot gyártanak.
    Továbbra is: mivel a Presto forráskódja zárt volt, ezért csak szűk kör látja át, hogy milyen volt a kód valójában. Tippelni semmi értelme. Én nem feltételezek annak forráskódjáról (meg az akkori fejlesztőkről) se jót, se rosszat, mivel fogalmam sincs, mi volt a motorháztető alatt, konkrét részleteket nem tudok. Látatlanban összehasonlítani egy nyílt és egy zárt forráskódú projekt kódját enyhén szólva is vicces. :D
    Mindenesetre az nyilván nagyon szimpatikus volt például az Operánál, hogy különböző CSS-fájlokkal a legapróbb részletekig testreszabható volt a felület, meg hogy konfigfájlokkal rengeteg dolog állítható volt, de ezt nem is kell külön mondani, a kitartó Opera userek nyilván emiatt szerették a böngészőt...

    Ja, még annyi, hogy ha nagyobb a kockázat a bugokra, és egy szoftver attól még működik, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kockázatokat megfelelően kivédték előre, és a szoftver ultrabiztonságos, hanem az is elképzelhető, hogy csak senkinek nem volt érdeke ezeket a biztonsági réseket felfedezni vagy épp kihasználni, mivel marginális részesedésű böngészőről van szó, és esetleg szarnak bele. Nem tudhatjuk. :D

    "A paradox az egészben, hogy így egyszerűbbé válik az eddig is nagyon jellemző struccpolitikájuk gyakorlása, mert nem lesz egy közös (házon belüli) hely, ahol koncentrálódik a hardcore Operás tömeg."
    Hát ja, ebben teljesen egyetértünk.

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák