Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Dluinet #16547 üzenetére

    Én nem szoktam összeesküvés-elméleteket gyártani, nem is igazán szeretem őket, mert nagy részük nagyon durván sántít, de esélyes, hogy ha ez valóban megtörténne, akkor leszoknék az Opera használatáról.
    Igaz, hogy lehet, hogy löketet adna az Opera fejlesztéséhez (lásd pénz, munkaerő), de
    1.) egyrészt ismerjük, a Facebook hogyan bánik az adatokkal (még ha a híresztelésekből soknál egyszerű rosszmájúság vagy megalapozatlanság is érezhető, nyilván van alapja az anyázásoknak és aggályoknak, hogy hogyan adják át az adatokat másoknak),
    2.) másrészt személy szerint nagyon utálom a Facebook idióta irányelveit arra vonatkozóan, hogy hogyan rendezzük át, és erőltessünk rá mindenkire teljesen új, átszabott, rendkívül kényelmetlen vagy nehezen átlátható felületeket (miközben a régi jobban tetszett, és nem hagynak lehetőséget a választásra egy önkényes, mindenkire érvényes dizájnváltásnál, ami egyszer már bekövetkezett), ahonnan egyáltalán nincs visszaút (még szerencse, hogy sosem kattintottam rá a Timeline kipróbálására), lásd a csetablak elb@szott átvariálását, a dizájn elbénázását; hogyan tüntessünk el csak úgy önkényesen hasznos funkciókat (mint a saját linkek és ismerősök linkjeinek megnézése összegyűjtve, ami szűrhető volt akár személyenként - az erre mutató hivatkozás kint volt a főoldalon, most már lehetetlen megtalálni), és most még nem is jut eszembe egy csomó minden, ami miatt a Facebookot sikerült szép lassan megutálnom (pedig nem divatból kezdtem kevésbé szeretni). Persze feljárkálok az ismerősök miatt, de továbbra is zavarnak a felület-átszabások, nem sikerült átszoknom, hiába erőltették rám.
    3.) már más is említette, de a Facebookon rendszeresek a hibák - pl. engem meglep, ekkora erőforrásokkal rendelkező cég vajon miért nem képes normálisan működő csetelési lehetőséget kínálni. Azt hiszem, mára már eljutottunk oda, hogy talán nem lehetünk elnézőek a "kezdeti" hibákkal szemben, amik nyilván megvoltak Gmailnél is (GTalk). Gmailnél is jelentkeznek természetesen bugok a mai napig, de a Facebookon tapasztalhatóhoz képest teljesen elenyészőek. Ezek a hibák pedig sokszor NEM böngészőfüggőek, és nem is user error van a dologban, hanem sokaknál tapasztalható jelenség, hogy megszakad a csetelés, a partner egyszer csak offline lesz (pedig nem zárta be a böngészőt, nem rejtette le magát, stb.), egyes üzenetek nem mennek át (nem kevés ismerősöm jelezte ugyanezeket a hibákat); összefoglalva tehát szerveroldali problémákról (is) van szó. El tudom képzelni, hogy hasonló hatékonysággal javítanának hibákat egy saját böngészőben is, hiába lennének megfelelő erőforrásaik a megoldásra.

    Egyébként valahogy számomra borzongató érzés belegondolni, hogy amikor telepítem az Operát, admin-jogokat adok a telepítéshez. Még egyszer mondom, tényleg nem szoktam összeesküvés-elméleteket gyártani, de azért a Facebook esetében eszembe jut, hogy vajon jól döntök-e, amikor telepítek egy általuk készített programot asztali alkalmazásként (még csak nem is egy "mezei" weboldalt böngészgetek). Ha a szokásos "fúj rohadt multik, rohadjanak meg"-szemléletben gondolkodnék, akkor nem kedvelném a Google termékeit, de személy szerint mondjuk jobban örülnék, hogy ha már választani kell, ők vásárolják fel az Operát. Ott tényleg el tudnék képzelni javulást, látván a Google saját alkalmazásaiban tapasztalható, elég elfogadható hibajavítási arányt, plusz a belevitt újdonságok mennyiségét, meg a stabilitást (legalábbis nekem több pozitív tapasztalatom van, mint negatív), meg azt, hogy nem fossák le, ha sok felhasználó pampog valamiért.

    Aztán kérdés, mi igaz az egészből, és mi sül ki belőle.

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák