Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Nimrod

  addikt

  Rosszul jelennek meg a képek az Operámban, szemcsések és rossz minőségűek.

  Az Opera tartalmaz egy ún. Opera Turbo technológiát, amely a forgalom tömörítésével képes felgyorsítani a lassú netkapcsolatokat. Ez viszont szélessávú kapcsolatnál inkább lassulást okoz, mint gyorsulást.

  Az Opera Turbót ki is kapcsolhatod a képernyő bal alsó sarkában, vagy a Beállítások > Weblapok > Opera Turbo alatt.

  Hogyan kapcsolhatom be a magyar helyesírás-ellenőrzőt?

  Az Opera alapesetben csak az angol nyelvű helyesírás-ellenőrzőt tartalmazza. A magyar szótár telepítéséhez kattints jobb gombbal egy szövegmezőben, és válaszd a Szótárak > Szótárak hozzáadása és törlése pontot. A megjelenő ablakban keresd meg és jelöld ki a Magyar szótárt, majd nyomd meg a Tovább gombot.

  Fogadd a licencfeltételeket, majd a következő ablakon válaszd ki, hogy melyik szótár legyen az alapértelmezett. A Befejezés gomb megnyomásával véget ér a telepítés, és már azonnal működik is az ellenőrzés.

  Hogyan kapcsolhatom ki a BitTorrentet?

  Írd be a címsávba: opera:config#BitTorrent|Enable majd Enter, vedd ki a pipát a jelölőnégyzetből, majd Mentés.
  Ezután Ctrl+F12 > Haladó > Letöltések vedd ki a pipát az "Operához rendelt fájltípusok elrejtése" mellől, keresd meg a torrent-et, nyisd meg és válaszd a "Megnyitás alapértelmezett alkalmazással" lehetőséget.

  Nem tudok keresőt létrehozni, szürke marad az OK gomb.

  A keresőhöz meg kell adnod egy kulcsszót is, amelyet a címsorban használhatsz. A Google kulcsszava például a g, így Google keresést indíthatsz úgy is, hogy a g után beírod a keresett szavakat, például így: g magyar opera. A létrehozott kereső kulcsszavát ugyanígy használhatod.

  Hogyan tudom az Operát Firefoxként vagy Internet Explorerként azonosítani?

  Ha egy oldal nem működik megfelelően, előfordulhat, hogy hibás kódot küld az Operának, mivel nem ismeri fel, hogy képes lenne kezelni a megfelelő kódot is. Ezt az opciót régebben az F12-es gyorsmenüben lehetett állítani, de most már átkerült az oldal beállításai alá, így az azonosítás csak arra a bizonyos oldalra lesz érvényes, a többin az Opera továbbra is Operaként fogja magát azonosítani.
  Kattints jobb gombbal az oldal egy üres területére, válaszd ki az Oldal beállításainak szerkesztése pontot, majd ott a Hálózat fülön állítsd be a Böngésző azonosítását. Ha az Azonosító rejtése pontokat választod, az teljesen elrejti az Operát.

  Hogyan tehetek egy keresőt alapértelmezetté?

  Az alapértelmezett keresőmotort az Opera több helyen is használja. Egyrészt ha a címsorba két vagy több szót írsz be, akkor azt nem webcímként értelmezi, hanem rákeres az alapértelmezett keresővel. A több keresőt is tartalmazó keresődobozokban is mindig az alapértelmezett kereső van először kiválasztva, így azt érheted el a legkönnyebben. Még egy gyakran használt keresőt is megadhatsz, a Gyorshívó keresőjét, amely viszont csak az üres lap megnyitásakor látható Gyorshívó lapok fölött jelenik meg, ez lehet ugyanaz a kereső, mint az alapértelmezett, de lehet más is.

  A keresőket a Beállítások > Keresés alatt tudod beállítani. Itt a keresők listájában válaszd ki a kívánt keresőt, majd nyomd meg a Szerkesztés gombot, majd az új ablakon a Részletek gombot. Ekkor az ablak alsó része lenyílik, és ott jelöld be az Alapértelmezett keresőmotor vagy a Gyorshívó keresőmotorja pontokat.

  Hogyan lehet eltüntetni a fülsávot, ha csak egy oldal van megnyitva?

  A fülsávra igazából csak akkor van szükség, ha egyszerre több weblapot is megnyitottál. Ha csak egy van megnyitva, akkor már nincs sok haszna, és csak a helyet foglalja. Ha azt szeretnéd, hogy ilyenkor a fülek ne jelenjenek meg, akkor kattints egy fülre jobb gombbal, és válaszd ki a Testreszabás pontot. Itt az ablak jobb alsó részében pipáld ki a Csak ha szükség van rá pontot. Ezután ha csak egy fül marad, akkor a fülsáv eltűnik. Vigyázz, mert a fülsávval együtt eltűnik balról az Új fül gomb, és jobbról a Kuka is! (Természetesen ha nyitsz egy új fület, akkor ezek újra megjelennek a fülsávval együtt.)

  Hogyan lehet több sorba rendezni a füleket?

  Operában nagyon sok fület nyithatsz meg egyszerre anélkül, hogy ez jelentősen a teljesítmény rovására menne. Sok fül megnyitásakor azonban a fülsáv nagyon zsúfolttá válik, és átláthatatlan lesz. Ennek elkerülésére használhatod az Ablakok panelt (Eszközök > Megjelenés > Panelek > Ablakok), vagy pedig tördelheted több sorba is a fülsávot. Ehhez kattints jobb gombbal a fülsávra, Testreszabás, és az ablak alsó részén a Tördelés alatt válaszd a Hosszú sorok tördelése pontot.

  Hogyan lehet a címsort a fülsáv fölé tenni?

  A választ itt találod.

  Hogyan lehet keresni az oldalon belül?

  A keresésre több módszer is van, de az egyik legjobb a gyorskeresés: ehhez nyomd meg a billentyűzeten a . (pont) gombot, és a képernyő bal alsó sarkában megjelenő sárga szövegdobozba kezdd el beírni a keresett szöveget. A találatok már a gépelés közben megjennek, sárgával kiemelve. Ha már eléggé leszűkítetted a keresést, akkor a találatok között az F3 billentyűvel tudsz lépegetni. Hasonlóan ehhez, a , (vessző) gombbal a hivatkozások között kereshetsz.

  További lehetőség a keresésre a hagyományos kereső (Szerkesztés > Keresés), vagy a keresődoboz használata a címsorban. A címmező mellett (ahová a webcímeket lehet beírni) jobb oldalon alapesetben a Google kereső található, de ha ezt a mezőt lenyitod, és kiválasztod a Keresés a lapon pontot, akkor ezt is használhatod normál keresésre.

  Hol van a profilom? Hogyan tudom elmenteni és visszaállítani?

  Windows XP-n: C:\Documents and Settings\<felhasználónév>\Application Data\Opera\Opera\profile

  Bővebben az Operás profilokról, hogy melyik fájl mit tárol, mit célszerű menteni és mit nem.

  Windows Vistán és Windows 7-ben: C:\Users\<felhasználónév>\AppData\Roaming\Opera\Opera\profile

  Hogyan lehet kikapcsolni a Windows 7 előnézeti képeket?

  Írd be a címsorba: opera:config#UserPrefs|UseWindows7TaskbarThumbnails, vedd ki a pipát, majd Mentés

  Miért nem működik a lapon belüli gyorskereső?

  Valószínűleg a korábbi 10.10-es verzióra frissítettél és/vagy a régi search.ini fájlodat átvitted a 10.5-be. Ebben az esetben újra kell generálnod a search.ini fájlt. Helyezd át máshova, vagy nevezd át a search.ini-t indítsd újra az Operát és az újonnan létrejött search.ini-ből törölj minden számodra szükségtelen keresőt a lapon belüli keresés kivételével Ezután lépj ki az Operából és szerkeszd bele a régi keresőstringeket az új search.ini fájlod végére. Ha nem értesz a az ini fájlok szerkesztéséhez akkor inkább hozd létre a keresőidet újra a jobbklikk->Kereső készítése menüponttal.

  Miért vált át azonnal a kattintott fülre?

  A 10.5-ben már így működik. Ennek egyik előnye, hogy így gyorsabbnak tűnik a fülváltás. A füleket ezentúl úgy tudod húzni, hogy a jobb egérgombbal fogod meg a bal helyett és így húzod. Gyorshívóra és a Személyes sáv kivételével további eszköztárakra a Shift nyomva tartása mellett tudod húzni.

  Hogyan lehet visszaállítani a menüsort?

  Nyomd le az Alt billentyűt és kattints a Menüsáv megjelenítése menüpontra.

  Miért nem működik a jelszókezelő?

  Működik, csak biztonsági okokból nem tölti ki a mezőket, hanem egy sárga keretet jelenít meg a kitöltendő mezők körül. Ilyenkor 4 különféle módon is be tudsz lépni.
  Nyomj Ctrl+Enter-t.
  Kattintsd a címsorban a kulcs gombra.
  Gyors előre mozdulatparanccsal.
  FlipForward mozdulatparanccsal.

  Miért nem jeleníti meg a címsorban a teljes webcímet és a protokolt?

  Kattintsd a Badge-re (ahol kiírja, hogy "Web", "Biztonságos", "Megbízható", stb.) jobb egérgombbal és válaszd ki a "Teljes cím megjelenítése" opciót.

  Miért lesz kicsi a fül a "Fül rögzítése" után?

  Ez egy új funkció. Vagyis a régi "Fül lezárása" funkció evolúciója. Kikapcsolni nem lehet, de ha egy Fülcsoportba húzol kettő, vagy több lezárt fület, akkor újra teljes méretű lesz a fül és látszik az oldal címe.

  Miért tűnik el a fül, amit áthelyezek a fülsávon?

  A 11 egyik újdonsága a Tab Stacking nevű funkció, amivel fülcsoportokat hozhatunk létre. Vagyis több fület pakolhatunk egymásra és ezeket összecsukhatjuk, hogy több hely legyen a fülsávon. Kikapcsolni nem lehet, de feltehetőleg a későbbi verziókban ez kikapcsolható lesz.

  Miért jelenik meg egy kerek ábra mikor mozdulatparancsokat használok?

  A 11 egyik újdonsága a Gesture UI nevű funkció, ami főként az új felhasználók számára nyújt segítséget megszokni a mozdulatparancsok használatát. Ha nincs szükséged rá, akkor itt kikapcsolható: opera:config#UserPrefs|ShowGestureUI

  [ Módosította: bnss ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés