- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Apple MacBook
- Vezetékes FEJhallgatók
- Most aztán tényleg durván elszállhat az erősebb GeForce VGA-k ára
- Fujifilm X
- Nagyobb halaknak: Chieftec Vista Max gépház
- Viharfelhők gyülekeznek a CXMT HBM3 memóriája felett
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- A processzorárak megemelésére készül az Intel
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
Azért még lcd-n belül is 60->120 az szerintem mindenki számára láthatóan simább.
Megkockáztatom, pl ips és oled 60Hz alatt is, az oled jobb mozgásmegjelenítése miatt az tűnne jobbnak, bár ezeket ilyen sebességgel még pont nem láttam egymás mellett (ugye az oled jobbára gyorsabb ennél, nem is vagyok biztos benne hogy egy mai gyors oled tud ilyen alacsony Hz-en operálni).Mindenesetre amikor kb 5 éve az Eizo ips-em (60 Hz) mellé tettem egy alapból 60Hz-re (Windows butaság miatt) beállt crt monitort, ég és föld volt... azon minden tükörsimának tűnt, míg az ips-en minden egy nagy blur. Itt kaptam rá a retrózásra, azóta már van egy jópár crt-m, monitor is, tévé is.

Miért ne tudna, ugyanúgy be lehet állítani alacsony Hz-et a nagyobb tartományban dolgozó oledek esetében is, elvégre ott a variálható frissítés és ott is alacsony a minimum érték.
-
FoxiestFox
félisten
Nekem kisebb felbontáson és kisebb képméret esetében is szaggatott volt az egérmozgás ha 120-144-ről valami miatt leváltott a windows 60Hz-re. Szerintem ez azzal is jár, hogy megszokod a jót és utána nagyon érezhető a rosszabb, aki 60Hz-hez van szokva, számára a 120Hz nem mindig akkora előrelépés, viszont amikor már megszokja, utána meg zavarni fogja a 60Hz.
Azért még lcd-n belül is 60->120 az szerintem mindenki számára láthatóan simább.
Megkockáztatom, pl ips és oled 60Hz alatt is, az oled jobb mozgásmegjelenítése miatt az tűnne jobbnak, bár ezeket ilyen sebességgel még pont nem láttam egymás mellett (ugye az oled jobbára gyorsabb ennél, nem is vagyok biztos benne hogy egy mai gyors oled tud ilyen alacsony Hz-en operálni).Mindenesetre amikor kb 5 éve az Eizo ips-em (60 Hz) mellé tettem egy alapból 60Hz-re (Windows butaság miatt) beállt crt monitort, ég és föld volt... azon minden tükörsimának tűnt, míg az ips-en minden egy nagy blur. Itt kaptam rá a retrózásra, azóta már van egy jópár crt-m, monitor is, tévé is.

-
dongettó
aktív tag
Nekem kisebb felbontáson és kisebb képméret esetében is szaggatott volt az egérmozgás ha 120-144-ről valami miatt leváltott a windows 60Hz-re. Szerintem ez azzal is jár, hogy megszokod a jót és utána nagyon érezhető a rosszabb, aki 60Hz-hez van szokva, számára a 120Hz nem mindig akkora előrelépés, viszont amikor már megszokja, utána meg zavarni fogja a 60Hz.
+1, sokminden csak visszafele tűnik fel.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Reggie0
titán
Biztos nem volt 30Hz-en, mert 60-on volt. Az meg durvan szaggat.
-
dongettó
aktív tag
Lehet nem 120Hz volt hanem 30-ra volt állitva. Mert 28 on 60Hzen abszolut nem szaggat.
w11 egyszer frissitett valamit, és én is azt hittem, hogy elromlott az egér, aztán láttam, hogy átállt 30 ra magától.
IGP-kkel gyári gépeknél többször előfordult. Spec nekem akkor egy quadróm volt. -
Reggie0
titán
Valaki már a 60Hz-et se vette észre, nekem meg kisült tőle a szemem...
Való igaz, hogy akár már csak 75Hz-re emeléssel is jelentősen csökkent a vibrálás, de nekem 100Hz alatt semmi nem volt eléggé egyenletes. (Fateromnál voltam bent a cégnél, néztem, hogy ezen a szaron - bár nagy volt, de - hogy tud dolgozni? Undorítóan vibrált... Gyorsan beállítottam 75 Hz-re, mindjárt jobb lett az összkép. Sajna többet nem tudott.) Csak 2008 óta LCD-zek otthon, ráadásul TV. Eddig mindegyik 60Hz-es volt. Azon nem gond, mert másképp frissít. Tavaly vettem egy 120Hz OLED-et, ám mivel szüleimnek pont kellett egy TV, náluk maradt. Nem mintha látnák, hogy 120Hz, főleg TV forrásból, de amúgy tényleg pazar képe van. 
Raadasul a kepernyo meretetol is fugg. 32" 4K-n 120Hz alatt az eger mozgasa is zavaroan szaggatott.
-
DigitXT
félisten
Valaki már a 60Hz-et se vette észre, nekem meg kisült tőle a szemem...
Való igaz, hogy akár már csak 75Hz-re emeléssel is jelentősen csökkent a vibrálás, de nekem 100Hz alatt semmi nem volt eléggé egyenletes. (Fateromnál voltam bent a cégnél, néztem, hogy ezen a szaron - bár nagy volt, de - hogy tud dolgozni? Undorítóan vibrált... Gyorsan beállítottam 75 Hz-re, mindjárt jobb lett az összkép. Sajna többet nem tudott.) Csak 2008 óta LCD-zek otthon, ráadásul TV. Eddig mindegyik 60Hz-es volt. Azon nem gond, mert másképp frissít. Tavaly vettem egy 120Hz OLED-et, ám mivel szüleimnek pont kellett egy TV, náluk maradt. Nem mintha látnák, hogy 120Hz, főleg TV forrásból, de amúgy tényleg pazar képe van. 
-
Reggie0
titán
-
ClayMore
aktív tag
Ezt latja meg a szem? Szval hogy van ertelme igy feltolni?
-
dongettó
aktív tag
Eddig még egy 240Hz es ismerőst sem zavarta, hogy a videokártyája max olyan 120Fps-t tud.
A notis 144Hz es 45 Fps-eskről nem is beszélve. -
FoxiestFox
félisten
Guminő.

Már ezelőtt is volt BFI hogy használható motion clarity legyen OLED-en (Hz != motion clarity amíg marad sample&hold), illetve mindenféle shaderek emulálni az SM-AG rajzolatot, számomra mindig guminő marad és még mindig úgy gondolom hogyha valakinek pont a CRT képi világ kell, akkor megéri egy 30-40 centivel mélyebb íróasztal és egy CRT moncsi, mert hát ugye a legjobb CRT továbbra is a CRT.
Épp a napokban kalibráltam be az Eizomat, semmi lapos panelért nem adnám.
-
Acélfarkas
őstag
Kár hogy a 42 colos görbe.
-
CYBERIA
őstag
Nem is tudtam, hogy az 1100Hz 1000Hz alatt van
Csak százzal van felette, azért gagyi valószínűleg.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Egon
nagyúr
Ugyanmár, ez még mindig gagyi.
Mindenki tudja, hogy 1000 Hz alatt nincs élet.
-
Robitrix
őstag
Hát pont a CS-ben volt hajdanán, hogy magasabb FPS-sel nagyobbat ugrottál.
Hát nagyobbat ott se ugrottál. Legalább is ugyan olyan méretű monitoron ugyan olyan felbontásban. Csak ha ograsz egyet 0,4 tized másofpercen át akkor nem mindegy, hogy az ugrás 24 képkockán van felbontva vagy 360 Hz esetén mondjuk 144 képkockán át látod utóbbi esetben sokkal finomabb és részletesebb és folyamatos a mozgás.
-
Robitrix
őstag
Bizonyos szint felett már nem a msec a meghatározó, hanem egy mozgás folytonosága. De az is csak egy darabig érzékelhető. Az is inkább már csak érzék, mint tudatos látvány. gyakorlati szempontból nem lesz hátrányban az aki mondjuk 240 HZ-et lát annál aki 360 Hz-et. marha mindegy már, hogy 4 msec a két kp megjelenésie közti idő vagy 4 msec. 1 msec semmit nem oszt vagy szoroz. Azt tudni kell, hogy egy nagyon jó reflekszekkel rendelkező fital is, aki elkezd valamit érzékelni a monitoron(kezd mondjuk megjelenni egy ellenslg) akire rá kéne lőnni. Mire bejut az agyéba a látóidegen keresztül a kép, majd felismerésre kerül hogy mit lát(30-40 msec) majd indukál egy vékasz reakciót nyomj egy tűzgombot. majd a gombnyomás idegi parancsa visszaér az izomhoz ami végrehajtja. ez nagyon jó reflexek esetén is 200-210 msec válasz reakció. Fáradtan eltompulva más feljebb mehet akár még 100 msecet is, vagy egy idpsebb lasabb reflexű játékos simán lehet a válasz reakció 400 msec felett is. Ezért is a fiatalok terepe az esport föleg reflex játékokban. de 200-400 mseces válaszok esetén +/- 1 msec nem számit. Hiszen egiyk reakció lesz 210 msec, a következő kicsit lasabb mondjuk csak 270 msec. stb. a 1100 hz-es monitor paraszt vakitás, mert gyakorlati értelme nincsen. Hardverileg szinte kihajthatatlan biólógiailag meg nem ad gyakorlati elönyt.
-
Robitrix
őstag
Mondjuk nem tudtam, hogy van 1100 Hz-es monitor Én csak 920 Hz-ről tudtam. De még inkább a paraszt vakitás kategóri sok pénzt feleslegesen elkérni. Állítom, hogy 240-360 Gz felett már senki nem érzékel eltérést a monitorok közt. Annyira túl mutat sokszorosan már az emberi érzékszerveken, hogy értelmetlen. Arról nem is szolva, hogy nem igen van értelmes hardver, ami képes ennyi képet kihajtani. Mondjuk ilyen szinten már az esport a jellemző terület. De ott meg amúgy is a FHD-t szokták használni. Ott meg enm annyira a grafikán van a hangsúly, mint inkább a CPU. QHD, 4K stb. még esélytelenebb 1100 FPS kihajtása. Szóval paraszt vakítás kategória....
-
laed
senior tag
Teljesen naiv kérdés, mivel számomra kb. 2010 elején megállt az idő, amikor utoljára vettem monitort, IPS-es volt, és kb. addig követtem a fejlődést. Ha emlékeim nem csalnak, olyan 5ms késleltetés az elfogadható volt, és a legnagyobb probléma az volt, hogy ne legyen pixelhibás a kép. Ha ezek megvoltak, akkor öröm-boldogság, vége.
Ez a sok csillió Hz pl. mire jó? Mi az egy 2026-os monitorban, ami 10-15 éve még nem volt, és azóta "must have" feature?
Ez a sok csillió Hz pl. mire jó? Mi az egy 2026-os monitorban, ami 10-15 éve még nem volt, és azóta "must have" feature?
A jó felbontás nem hátrány. Az első monitorok félárnyékos pixelei azért eléggé bántotta a szemet a CRT után, mert ott ugye ilyen nincs.
De hát ugye akkor ez volt a divat.....
-
Dragon3000
nagyúr
Az inkább a quake3 motorját használó játékoknál volt, pl cod-ok, az sem volt mindegy, hogy mennyi volt az fps, 125, 250, 333 ezek voltak azok, amik pluszokat adtak pl esés esetében is kisebb sebzés, 125, 250 egyiknél nagyobbat ugrott a karakter a másiknál hosszabbat, 333 esetében a kettő együtt volt, 7-800 fps felett meg a levegőben futott a karakter ezért nem volt hangja, viszont nem voltak meg azok a pluszok, amik 125/250/333 esetében igen.
-
aujjobba
addikt
Azigen!

Anno Quake1 multiban mindig az a gyozott, aki 320x240-ben tolta, lott egyet aztan magatol eltalalt valakit.
640x480-ban mar jobban kellett celozni
-
vzozo
senior tag
-
Depression
veterán
-
aujjobba
addikt
Teljesen naiv kérdés, mivel számomra kb. 2010 elején megállt az idő, amikor utoljára vettem monitort, IPS-es volt, és kb. addig követtem a fejlődést. Ha emlékeim nem csalnak, olyan 5ms késleltetés az elfogadható volt, és a legnagyobb probléma az volt, hogy ne legyen pixelhibás a kép. Ha ezek megvoltak, akkor öröm-boldogság, vége.
Mert azt gondoljak a kijelzo kesleltetese miatt gyengek CS-ben.
-
Depression
veterán
Az én FHD monitorom is olyan gyors, hogy a 4060-nak nem mindig sikerül tartani a 60Hz-et.
-
podtibi
senior tag
Ez igen! 27 col 720p ben....
-
pmartin96
csendes tag
az a panel response time ja. az hogy 2 pixel között G2G (szürkéből szürkébe mennyi idő alatt jut egy pixel. Itt frame time ról van szó egy képkocka kirendereléséhez szükséges idő
mindig 1000 el kell osztani hogy megtudjuk 1 frame et mennyi idő alatt renderel le a gép.
1000/30 : 33.3ms
1000/60 : 16.66 ms
1000/100 10 ms
1000/120 8.33 ms
1000/200 5 ms
azért irta a cikkiró hogy egy szint felett nem érdemes tovább hajkurászni ezeket.Túl nagy HZ hez nagy sávszélességű csatlakozok kellenek és olyan erős gép + olyan játékok amik tényleg ki tudják ezt használni. Különben az egésznek semmi értelme nincs..
Ha van egy monitor ami 500 hz de csak 1-2 játékban lesz tényleg 500 fps akkor csak abban az 1-2 ben van értelme neki. mert ahol csak a korlátok miatt (legyen az PC ,game engine korlát) 100-150 fps érhető el ott semmi értelme nincs ennek... mert úgyis csak az adott FPS-el birja hiába 500HZ a monitor.
-
eldiablo
addikt
2000 környékén is menő volt a 100+ Hz-es monitor, csak akkor erről kevesen tudtak.
-
tibaimp
nagyúr
Mondjuk az OLED meg a 21:9. Én legalábbis ezt a kombót nézegetem itthonra 34-39 colban 3440x1440 felbontással, esetleg 39 colban dual módos 5120x2160/2560x1080 monitor, szintén OLED (mondjuk ez még jó drága)
-
vzozo
senior tag
-
Dragon3000
nagyúr
Az 1100Hz-hez nem fognak találni gépet, mert általában a játékoknál van felső korlát, régebben ez 1000 volt és nem hiszem, hogy azóta ezen változtattak volna.
-
Reggie0
titán
Lehetne hardveres CRT emulaciot kesziteni es akkor a CRT-fanok is orulhetnek, hogy ujra soronkent villodzik a kep

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Milyen okostelefont vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Diablo IV
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Filmvilág
- Apple MacBook
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- LG UltraGear 27G850A-B IPS Monitor! 3840x2160 / 240-480Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- 27% - AOC 27G15N VA Monitor! 1920x1080 / 1 ms / 180 Hz / FreeSync
- LG UltraGear 27GR95QL-B OLED Monitor! LOL Editions - 2560 x 1440 / 240 Hz / 0.03ms / G-SYNC
- LG UltraGear 34GP63A-B VA Monitor! 3440 x 1440 / 1 ms / 160 Hz / FreeSync
- Samsung Odyssey G5 S32CG552EU VA Monitor! 2560x1440 / 1ms / 165Hz / FreeSync
- 27% - Lenovo N27q IPS Monitor! 2560x1440 / 4ms / 100Hz
- Szép! HP ZBOOK FURY 15 G7 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10750H 32/512 Quadro T2000 4GB LTE
- Asus TUF A15 Gaming Laptop! Ryzen 7435HS / 16GB DDR5 / 1TB NVMe / RTX 4060 8GB! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF Gaming F15 FHD Gamer notebook - i5 12500H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050 4GB WIN11
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink) (2x4K felbontás)

Nekem ott 85Hz volt a csúcs, az már tényleg érezhetően kevésbé bántotta a szemet. Még a leggagyibb TFT kijelző is megváltás volt azután...