Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz alaves #31587 üzenetére

    Ez egy régóta körbe-körbe járkáló tévhit, hogy HDR módban a csúcsfényt vágod le az OLED Fény csökkentésével. Ez nem így van.

    Az OLED Fény az gyakorlatilag olyasmi, mint az LCD-ken a háttérfény vezérlés (vagy Samsung plazmán volt a Cella Fény). Úgy is gondolhatsz rá, mint egy analóg erősítési érték (mint a hangerő szabályzó az AVR-en, egy gain control).
    Ugyan az történik SDR és HDR10/HLG módokban is, mikor csökkented az OLED Fény-t (a DolbyVision egy külön eset, ott mást csinál, de ott sem jó tologatni): az egész tartományra kihat, az egész görbét (kopp feketétől max fehérig húzva) szorzod be egy másik értékkel (minden egyes pontja máshová fog esni).
    Az a gond, hogy HDR10 (és DV) esetén ez a görbe nem olyan egyszerű függvény, mint SDR-nál, hanem több szegmensből áll, és arra van kitalálva, hogy abszolút értékekre illeszkedjenek kijelölt pontjai.
    Így tehát, ha egyéni ízlés, vagy szoba környezeti fény függvényében szeretnéd állítgatni, akkor ideális esetben valamilyen perceptuális modell szerint kéne újraskálázni a pontjait (elvben léteznek erre megoldások). De az OLED Fény nem egészen ezt csinálja.

    Ha nem szereted 100-as OLED Fény-el a HDR10-et, akkor egyszerűen nem szereted a HDR látványt, amit a készítők összeraktak neked. Ennyi. Ez nem feltétlenül baj, tuti hogy van sok hulladék HDR anyag (főleg hogy még viszonylag új dolog), ahol akár jobb az SDR kiadás.
    A HDR önmagában még se nem jobb, se nem rosszabb, csak lehetséges, hogy jobb legyen, mint az SDR (ha jól használják, de elrontani is el lehet mindkettőt).

    Ilyenkor inkább azt javasolnám, hogy a lejátszóval (ami ez esetben inkább egy PC lesz, mintsem asztali lejátszó) manipuláld a képet, és húzd le mondjuk 400 nit-re a csúcsot (ez a legalacsonyabb érték, amit még mindig HDR-nek neveznek), vagy ha kell, akkor gyakorlatilag bárhová 100-ig bezáróan (lentebb azért ne menj, mert 0-100 közt már komoly tartalmat fogsz levágni, ami az SDR kiadásban is ugyan úgy nézne ki, nem csak extra HDR effekteket hagysz ki). Vagy ha ez nem megoldható, akkor esetleg egyszerűen nézd az SDR kiadást.

    (#31588) junior19 - Az utóbbi években névlegesen már 700-at tudnak az LG panelek HDR módban (nem tudom honnan jön az 540, mert 400-tól lehet HDR-esnek hívni, és úgy rémlik, hogy már a legelső HDR-es LG OLED is megütötte átlagban a 600-at, esetleg a véletlen szórásban jött ki 540 egy tesztben egy viszonylag sötétebb panelen még 2016-ból, vagy ráadásképp hülyén tologatták a fehéregyensúlyt és levágtak belőle).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák