Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Partizan182 #18079 üzenetére

    A HDR10 teteje is 10k, és az is működhetne 12 bit precizitással (ugyan nincs ilyen anyag, de nem lenne semmi akadálya).

    Szerintem arra gondol, hogy mostanában pakolják be a TV-k szoftverébe azt a Dolby Vision szoftver verziót, amitől majd elvileg megszűnnek a korábban tapasztalt képhibák (leginkább arra szoktak panaszkodni, hogy felszalad szürkébe a fekete), de ez elvileg csak HDMI-n gond (ha pl. a TV-n futó Netflix progit használod, akkor nem jön elő --- legalább is nem panaszkodnak rá és nekem se tűnt fel, bár egyáltalán nem lehet elájulni a 'fliksz minőségétől úgy általában, DV ide vagy oda, szóval nehezebb megítélni).
    Nekem most a C7-en pl. 1.4.4_08.01 van (05.80.02-es LG firmware-ben), de nincs mivel kipróbálnom HDMI-n (nincs asztali lejátszóm, PC pedig nem viszi a DV filmeket és az egyetlen DV-s PC játékból, amit ismerek kivették az utolsó patch-el a DV-t).

    A másik, hogy gyakorlatilag van egy tucat DV formátum, amiket másképp kell/lehet dekódolni/muxolni/stb, egymásra rétegezni, bla, bla...
    Szerintem is egy förmedvény a DolbyVision. Igazából semmi lényegeset nem tud, amit a nyílt szabvány ne tudna (vagy tudhatna, ha akkora igény lenne rá), de legalább sokkal komplexebb, hogy többet kelljen vele foglalkozni, és így közvetve vagy közvetlenül a lehető legtöbbet tudja lesarcolni magának a Dolby (nem csak egyszeri díjakból, hanem a kiszolgáló eszközökből, "támogatásból", stb). Elvben a dinoszauruszokig visszafelé kompatibilis (mert biztos fontos hogy átmenjen HDMI 1.x-en), csak aztán annyira feleslegesen komplex, hogy a legújabb high-end kütyün is évekig találgatják, hogy bírják működésre normálisan.

    Ja és persze az egyik nagy hülyeség: nem igazán PC barát, mert úgy tűnik valamennyire expliciten definiál felbontásokat, ezért míg PC játékot lehet HDR10-el gyakorlatilag bármilyen felbontásban játszani (ami csak átfér a HDMI-n és van értelme), DV-vel csak 1080p60 vagy 2160p30 mehet (tippre azért, mert a bonyolult és csökönyös DV formátum mellett nem konvertálhat a GPU YCC 4:2:2-be, hogy beférjen 2160p60 is, hanem RGB-n kell hagyni a GPU kimenetet és a szoftver oldal [a Dolby-tól kapott zárt kóddal zsonglőrködve] pakolja bele abba amit akar [akkor is ha az 4:2:2 vagy akármi igazából, de a GPU azt nem érti, nem nyúlhat bele...]).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák