Hirdetés
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
orbano
félisten
Ezek nem a legszűkebb, hanem a legtágabb értékek. (minél kisebb a szám, annál jobban nyitva van a blende és enged be több fényt).
Ez azt jelenti, hogy a 6500-as gépen ha a zoom 28mm-es ekv. gyújtótávon áll, akkor a gépen a blendét (F-értéket) 2.8-tól a max rekeszig, F11-ig állíthatod, 300mm-en pedig 4,9-től F11-ig. A köztes gyújtótávokon valahol a kettő közötti értékről indul (egy 2.8 és 4.9 közötti értéktől F11-ig állítható)
Egyébként a megállapításod jó, tele állásban az s5600-nak picivel kevesebb fényre van szüksége. De kalkuláld bele azt is, hogy az s6500 szenzora tudtommal jobb jel/zaj aránnyal rendelkezik, tehát egy FÉ-nyit feljebb véve az érzékenységet jobb képeket készíthetsz (mivel így lerekeszelhetsz úgy F7.1 környékére, amin feltehetőleg élesebb képet fogsz kapni, mint teljesen nyitott blendénél)
Viszont a 38 vs 28mm egy nagyon nagy hátránya az s5600-nak. Exemék is egy FZ4-et vettek 35mm-es indulóvalm, és bizony beltérben megnehezíti az életed. Persze el lehet nélküle lenni, de néha bosszantó.
A vér nem válik VAZZE!™
-
Monya78
veterán
Köszönöm válaszokat...
Hogy melyik a tágabb meg melyik a szűkebb rekesz tudtam Én csak rosszul fogalmaztam
,
Jel zaj arány egy picivel jobb a S6500-nek de ez szinte elhanyagolható (S6500 1/1,7" érzékelőjére 6MegaPixel jut ez 6,6 négyzetmikron/pixel, S5600 1/2,5" érzékelőjére 5 MegaPixel jut ez 4,9 négyzetmikron/pixel, egy belépőszintű tükrös gépnél ez az érték 30-60 négyzetmikron/pixel).
A beltéri fotózásnak nem csak a rossz nagylátószög a hátránya a S5600-nál, hanem a nagyon gyenge vaku is...
-
Flow
senior tag
Üdv!
Érdeklődnék, nincs-e valakinek nikon bajonettes 10-20as sigmája, vagy végülis mind1, bármilyen bajonettel lehet... Szeretném kipróbálni, ha az illető ráér egy fél órára. Egy üveg bort tudok cserébe felajánlani.
Pesti és győri segítőkész fotóstársak jelentkezését várom...Köszi előre is!
Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.
-
Damage
senior tag
Sigma 10-20 EX, 15-30 EX, 17-35EX. Sok-sok teszt, leírás, próbafotó és árlista nézegetés után a 15-30 EX mellett döntöttem. Meglepődtem, hogy egyes helyeken 200 ezer Ft-ot is elkérnek érte, de átlagosan 130-140 ezer Ft-ba kerül, mégis van egy hely, ahol 78500Ft-ért adják 1 év garanciával. Szerdára meg is érkezik, mehetek érte. Lehet, hogy készítek majd valami minitesztet, ha érdekel valakit...
78 ezerért szerintem jobb vételnek tűnik a másik kettőnél.
Objektívek, vázak
Ezen az oldalon is elég jókat írtak róla összességében.''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche
-
Damage
senior tag
válasz
werttzui #905 üzenetére
Mondom én, hogy olcsó!
Én is nagyon meglepődtem az árán. Egy kicsi (és szerintem új) webáruház, csepeli telephellyel. Voltam bent náluk személyesen, adnak róla számlát, papírokat. Rákérdeztem náluk többször is, hogy nem-e elírás az ára. Az objektív típusa betűről-betűre az, ami máshol duplájába (esetleg több, mint duplájába kerül). Lopott cuccott nem vásárolok! Olvasgattam a bolttal kapcsolatos infokat is. A legrosszabb vélemény az volt, hogy nem szállítottak időben. Nem hiszem, hogy gáz lenne velük!''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche
-
Damage
senior tag
Ne értsd félre, de nem Neked címeztem ezt a hozzászólásom, de ha már itt tartunk....
Nézd meg a véleményeket és a látószöget (angle of view)!
10-20EX
15-30EXSzerk: És inkább fizetek 78-at a 15-30-ért, mint 130-at (vagy többet) a 10-20-ért! Persze nekem nincs más normális nagylátóm a (Canon) kitobin kívül és a Sigma 10-20EX az egyik legjobb nagylátószögű objektív véleményem szerint, amiket olvastam róla (és amilyen 10-20-assal készlült képeket láttam).
A 18-70 mellé szvsz nagyszerű választás a 10-20 EX! Ha meglesz a 15-30EX-em, megkérek egy fotóskollégát, hogy csináljunk közös tesztet (10-20EX Vs. 15-30EX). Remélem összejön![ Szerkesztve ]
''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche
-
Flow
senior tag
ha 100 körül kaptad volna meg a 10-20at, azt választottad volna?
Ráadásul nikon sem halmoz el elérhető árú nagylátóval... tehát nincs sok választásom.
Ez az angle of view viszont elgondolkoztatott... nem furcsa, hogy 10mm-en kisebb a látószög, mint másiknak 15-ön? Megkeveredtem... hogy is van ez? Ha meglesz az obi, én szívesen megyek tesztlőni, bár úgy látom te canonos vagy, én meg nikonos. Így nem lesz azonos a váz...Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.
-
werttzui
őstag
Csak érdeklődnék főleg nikonosoktól,hogy az 50 es 1.4-es mennyivel jobb mint az 50-es 1.8 as mert árban kb a triplája de a képminőségben is jobb vagy csak azt kell megfizetni,hogy 1.4-es?
PENTAX
-
Taki_
csendes tag
Saturnban van Canon meg Nikon bajonettes is, a bejárattól rögtön jobbra. Asszem 120 vagy 130-ért van kitéve, de lényegelen. Ha szépen megkéred őket, sztem kipróbálhatod... Hongkong-ból mondjuk 500 dollárból itt lenne szállítással együtt, de a fene sem bízík ezekben...
http://Flickr.com/T4KI
-
Damage
senior tag
"ha 100 körül kaptad volna meg a 10-20at, azt választottad volna?"
Vszínű akkor is a 15-30 EX mellett döntöttem volna. Miért?
- mert nagyobb átfogás és nagyobb látószög
- elvileg szebb kép, kevesebb vinyettálás FF-nél is (1,6X-os crop-os gépet használok)
- ha 100-ba kerülne a 10-20, akkor is 20-al kevesebb a 15-3015-30-nál az alábbi dolgokat nem szerették:
- méret és tömeg (10dkg-mal könnyebb és 5 cm-el rövidebb a 70-200-nál és azt se érzem nehéznek)
- Lens Flare (nem kell telibefotózni a Napot! Engem nem zavarna)
- nem levehető a napellenző (what a pity?!)Amennyibe nem sürgős számodra, ismerek egy 10-20 EX tulajt (Ő is Canon-t használ, akárcsak én), megpróbálom rábeszélni egy rövid összehasonlító teszt erejéig, különböző fok. távolság és rekesznyílással, amint meglesz a 15-30. Ezek után beszéljenek majd a képek!
szerk: minimálisan kihasználható előny: 15-30-nál jobb fényerő!
[ Szerkesztve ]
-
Damage
senior tag
válasz
werttzui #911 üzenetére
Ilyenkor már a fényerőért kell fizetni és a precízebb összeszerelésért!
Szvsz nem éri meg az árkülönbözetet! Lsd: 20ezer Ft-os 50 F1,8MKII (ha nem front és backfocus-os) és ott van az F1,4 50mm-es 100 ezerért (5x annyiba kerül). Kipróbáltam, de szerintem semmi nem indokolja az árkülönbözetet, max annyi, hogy nem olcsó műanyagházba van az utóbbi! Kit érdekel, ha hozza az MKII a képminőséget? Back- és Frontfocus-os obit vissza lehet vinni gariba, ha nem stimmel, de érdemes vásárlás előtt a helyszínen laptoppal leellenőrizni a cuccot!
A fix 400 L F5,6 300 ezerbe kerül....a 2,8-as változata 1,5 millió. Mind a két lencse L-es optika! Ezeknél az F mögötti számot kell megfizetni és nem a minőséget! De ez csak az én véleményem.....''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche
-
Damage
senior tag
válasz
werttzui #915 üzenetére
10-20EX
"Angle of View: 102.4 - 63.8 degrees"
10mm átfogás15-30EX
"Angle of view: 110.5°-71.6°"
15mm átfogásA számokat nem én találtam ki, de mindenhol ugyanezeket az adatokat látom....ha meglesz a 15-30 és tényleg sok embert érdekel, akkor lesz egy összehasonlítás a 10-20-assal. Senkit nem akarok rábeszélni a 15-30-ra!!!! Nem áll érdekemben!!!! Kezdem úgy érezni, mintha mindenki kérdőre vonna, kételkedne az általam leírt dolgokba csak azért, mert van egy hely ahol olcsón beszerezhető és amiért jobbakat olvastam a 15-30-ról!
Szerk: Inkább vegyen mindenki 10-20EX-et és nem lesz min vitázni!
Elvégre valóban egy nagyon jó és szép rajzolatú obi. Részemről a témát lezártam! Ha valakit komolyan érdekel majd a 15-30, akkor talán lesz teszt.....
[ Szerkesztve ]
-
Flow
senior tag
-
werttzui
őstag
Nem én csak valamit benéztem azt hittem a 10mm az kisebb mint 15 mm ez még nekem nem egészen tiszta áááá megvan nagyobb az obi átmérője gondolom csak nekem törvényszerű volt ami kisebb az a nagyobb
Ja én nem akarlak le beszélni sz.tem ennyiért jó üzlet és várjuk a képeid
PENTAX
-
Damage
senior tag
Nem egyszer láttam az általad belinkelt wide tesztet a napokban. Mivel senki nem tudott nekem sem szavakban (egyszer egy "kedves" ember belinkelte a google-t, köszönöm neki, még soha nem hallottam róla) sem máshogy segíteni, ezért kénytelen voltam a gyártók által megadott adatokra és az FM review-kra hagyatkozni. Én se nagyon értem ezt a látószöges dolgot, de számomra a nagyobb szám a nagyobb látószöget jelenti. Erről csak akkor tudok bővebb információval szolgálni, ha a gépem végén fityeg az új obi és lesz alkalmam összehasonlítani a 10-20-assal élőben! Ígérem, hogy tiszta teszt lesz.....ha meglesz....
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
werttzui #924 üzenetére
Na emberek, ennél azért ti járatosabbak vagytok ilyesmiben, nehogymár ne tudjátok megfejteni egyedül...
Annyi történt, hogy a 10-20 az egy APS-C lencse, a 15-30 pedig egy full frame lencse, így a 15-30 látószögét full frame érzékelőre adták meg a 10-20-ét pedig APS-C érzékelőre. APS-C-s érzékelős gépen természetesen a 10-20 mm-es lencsének nagyobb látószöge lesz, szóval ha a forumtárs azt gondolja, hogy a 15-30-al nagyobb látószöget fog elérni, akkor sajnos rosszul döntött. -
werttzui
őstag
válasz
Szten Márs #925 üzenetére
ahhá kapizsgálom csak a fölfogásom picit lassú na de ha begyorsul
PENTAX
-
zsiga667
addikt
Vagy én értek félre nagyon valamit, vagy ti néztétek be, de azonos gépen (illetve azonos szenzorméret mellett akármilyen gépen) a 10-20-nak nagyobb a látószöge mint a 15-30-nak.
Szerk.: Na közben meg lemaradtam.
[ Szerkesztve ]
-
Damage
senior tag
válasz
Szten Márs #925 üzenetére
Ezért jobb FF-be a a 15-30, ezért nem vinyettál annyira és ezért nem döntöttem rosszul!
Kimondtad a frankót, eszembe nem jutott hirtelen az FF és a cropos gépek közti különbség. Bár jómagam is leginkbáb cropos gépet használokk de szeretnék majd 5D-t, ha lesz hozzá elég pénz.Idézek egy régebbi HSZ-t, amit nekem címeztek:
"Dtomi
(senior tag)És akkor a tokina 12-24 et még még nem is nézted??? Szerintem az a legjobb ha csak nem a minél nagyobb látószög számít akkor a 10-20"Erre ez volt a reakcióm:
"Damage
(senior tag)
Nem a minél nagyobb látószög, sőőőt!
Mondj pár érvet a Tokina mellett a Sigma 10-20EX, 15-30EX, 17-35EX-szel szemben!"Vagyis egyértelműen nem olyan fontos nekem jelen esetben (főleg táncot fényképeznék teremben és nem egyszerre egy párt) a minél nagyobb látószög, mert ez esetben inkább torz lenne a kép. a 15mm bőven jó eredményt hozna. Jó lenne a kitobi 18-as vége is, ha normális lenne a képminőség.
-
Damage
senior tag
válasz
zsiga667 #927 üzenetére
Csak azzal van gond, hogy a gyártók nem adják meg, ha csak APS-C szenzorra adnak ki obit. APS-C-s obi 100 fokos látószöge kisebb teret foglal magába, mint egy FF-es 100 fokos obi. Az obigyártók nem írják le, hogy a látószöget milyen gép esetében kell érteni!
-
Szten Márs
nagyúr
Nyilvánvalóan a full-frame lencsék használatának croppos vázonvan jópár előnye, a kevesebb vignettálás, az, hogy a rajzolt kör középső, jobb feloldású részét kapja az érzékelő, az, hogy filmes gépen / ff vázon is lehet használni, ha kell, stb, meg ezen túl is szimpibb nekem is a 15-30.
Ettől eltekintve APS-C-n kisebb látószöge lesz, ami azért így is hatalmas látószög.
Mindent összevetve, az igényeidnek megfelelően jól döntöttél.[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
canon esetében elég egyértelmű: EF lencsék FF-en, EF-S lencsék APS-C-n kapott látószögét írják rá
De eleve nem értem minek ilyen adatot megnézni, ha két obit hasonlítasz, amikor a 35mm ekvivalens gyújtótáv egyértelműen megadja.
Gyerekek, ne amtőrködjetek márnekem kellemetlen
A vér nem válik VAZZE!™
-
werttzui
őstag
Na még egy kérdés nikkor 80-200 f 2.8 vs sigma 70-200 f2.8
PENTAX
-
werttzui
őstag
válasz
Szten Márs #939 üzenetére
Árban egyfornák azért kérdeztem a 70-200 meg icipicit drágább
Ja még egy kérdés néha látok olyat,hogy a szűrő menetnél nem szám van megadva hanem oda írják,hogy zselatin szűrő miaz miaz??
PENTAX
-
Flow
senior tag
válasz
werttzui #938 üzenetére
Nekem 80-200-am van, nagyon elégedet vagyok vele, bár kicsit kontraszthiányos. Tipikusan fém-üveg, stabil, af nem világbajnok, de hobbiszintem megfelelő (az afs csak 20%kal gyorsabb, ha jól tudom). Sigmával még nem találkoztam, de pár kollega óva int tőlük....
Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.
-
adik
őstag
válasz
werttzui #940 üzenetére
Az az obi másik felére megy be, a bajonett (vagy menet) környékén kell becsúsztatni. Úgy képzeld el, mint amikor egy vetítőbe becsúsztatsz egy dia filmet. Így meg lehet kerülni a 467mm átmérőjű szűrők alkalmazását, vagy éppen halszemnél a vignettálást.
Kettő, csipkebokor vessző!
-
Damage
senior tag
Megvan a 15-30 EX!
78,5 ezerért szerintem elég jó vásár volt (boltból, 1 év garival). Hamarosan teszek fel képeket, ha lesz érdeklődő!
-
Hacker75
aktív tag
Canon 50/1.8 obit szeretnék venni. Tudna nekem tippet adni valaki, hogy hol érdemes megvenni?
http://www.youtube.com/user/OOooHACKERooOO
-
<Zanavabets>
csendes tag
There is a red house over yonder
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: KIFÜ
Város: Budapest
Cég: pepris.de
Város: Budapest