Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Alx.Mercer

    aktív tag

    válasz emer #18856 üzenetére

    Csak rövid időre volt a kezemben a Sigma 50-150 OS, de szívesen leírom a tapasztalatomat (igaz én Canon rendszeren próbáltam és nem a portré volt az elsődleges):

    Tavaly vettem teleobjektívet a Canon 70D-re. 4 darab volt a kosárban: Canon 70-200 F4 és F4 IS, Canon 70-200 F2.8 és a Sigma 50-150 2.8 OS.
    Tesztek alapján a Sigma képminősége elképesztően jó! A saját 70-200-as obijuk a közelébe se ér! Ez leginkább az élességre vonatkozik, de egyéb szempontok alapján sem érheti kritika. Nagyon szerettem volna megvenni, mert minden benne van, ami csak kellhet: teljesen nyitva is éles, jó átfogás, jó fényerő, stabilizátor, állványgyűrű, 80cm-es közelpont és persze jól is néz ki! :-)
    Aztán jött a kézbevétel: tudtam, hogy viszonylag nagy és nehéz lesz, ez csak egy része volt a problémának, a nagyobb gond az ergonómia: a zoom gyűrű nekem túl messze van és bárhogy próbáltam tartani, nem állt kézre... Gondoltam majd megszokom, nem nagy gond... Viszont, ami elriasztott, az a stabilizátor működése!! Nem a hangja, hanem, amit akkor csinál, amikor bekapcsol: akkorát ugrik a keresőkép, hogy azt hittem kiesik a szemem! Ha nem exponálsz, akkor pár másodperc után kikapcsol, de ha újra lenyomod az expo gombot, akkor ismét bekapcsol és megint "ugrik" egyet a kép... Nekem ez elég riasztó volt, mert szert szeretem stabilizátorral megkomponálni a képeket (kellemesebb a szememnek, ha nem remeg a kép…) Ha pedig be van kapcsolva és közben mozgatod a gépet (pl pásztázol) akkor elég érdekes késéssel reagál a mozgásra a stabilizátor... Otthon visszanézve a képeket, úgy vettem észre, hogy a fókuszálás se volt a legpontosabb...
    Szóval hiába a kiváló optikai tulajdonsága, mert a stabilizátora, a nagy mérete/súlya és az ergonómiája miatt mégse vettem meg...
    Helyette nyeltem egy nagyot és mivel elég kedvező akciók voltak rá (0% THM, pénzvisszafizetés, 3 év garancia) megvettem a Canon 70-200 F4 IS-t. A stabilizátora ugyan hangos, de a fenti jelenségek nem jelentkeznek, ergonómiája tökéletes, nem nehéz, nem nagy, optikailag szintén kiváló, szigetelt. (a 2.8-as fényerő és az 50-es induló gyujtótávolság jól jönne, de nekem nem életbevágó)

    Ha a mérettel/súllyal/ergonómiával kiegyezel, és nem zavar a stabilizátor működése, továbbá a fókuszálás is pontos lesz, akkor portréhoz mindenképpen jó vétel, sőt, talán a legjobb zoom DX-re!!
    Arra figyelj, hogy a zoom-gyűrű ellentétesen működik, mint a Nikon gyári objektíveké!

    [ Szerkesztve ]

    Eladó termékek (OneDrive galéria): https://1drv.ms/f/s!AhX-flNWpGw-hRUMHUQiLjQHjw5W

Új hozzászólás Aktív témák