Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Damage

    senior tag

    Sigma sztori folytatása:
    Tegnap visszavittem a 18-35-t, visszaadták a pénzt. Budapesten 1 helyet találtam, ahol még volt 1 db Canon bajonettel. A több bolttal rendelkező fotós áruházakból kikopott (vagy visszahívták? Nem lennék meglepődve).
    Elmentem abba a boltba, kipróbáltam a hatodik 18-35 Sigma-t (30 ezerrel drágábban, mint előző helyen). Ez se 100%-os, de kompromiszumokkal használható. Ugyanúgy dobálja alkalmanként a front focus-t (de nem annyira durván, mint az előzőek). Ez a darab 18mm-en hajlamos főleg tévedni. Mindezek a hibák csak úgy jönnek elő, ha egy adott fókuszpontot választok ki,
    Lifeview-t használva 10x-es nagyításnál minden alkalommal tökéletes a fókusz és a kép is. Persze ilyenkor nem a hagyományos módzsert használja fókuszálásra és sokkal lassabb is.
    Fókuszpont helyett fókusz zónát használva szintén tökéletes a végeredmény (persze ilyenkor figyelni kell, hogy az egész fő téma benne legyen az adott zónában). Ilyenkor általában 2-3 vagy több fókuszpont is aktív, gondolom ez eredményezi a pontosabb fókuszt.
    50-70 cm-es tárgytávolságon belül nem jellemző a tévesztés 1 fókuszpont használata esetén sem. Nagyobb tágytávolságnál a fotózandó téma általában amúgy is lefed egy egész fókusz zónát, így végeredményben használható az objektív, mégha nem is ez a legkényelmesebb megoldás.
    Remélem hamarosan kiad egy újabb firmware-t a Sigma, addig is ideje lesz beruháznom egy USB dokkolóra (bár nem hiszem, hogy megoldódna vele minden probléma, gondolok itt a vízszintes-függőleges és kereszt típusú fókuszálási problémákra, amire igen csak kényes ez az üveg).
    Ezt a pár egyszerű szabályt betartva kb. 95%-on felüli a - élességet tekintve - jó képek száma. Továbbra is keresem fotóstársaimat, akiknek volt/van szerencséje ehhez a lencséhez.
    A japán Sigma természetesen nem volt hajlandó mail-emre válaszolni. Ennyit róluk! (hozzáteszem, hogy a magyar boltok, hivatalos forgalmazó és szervíz segítőkészek és korrektek voltak)

    [ Szerkesztve ]

    ''Az ember a legkegyetlenebb állat.'' Nietzsche

Új hozzászólás Aktív témák