Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz torzo #16719 üzenetére

    Saját véleményem:

    1. A 135mm APS-C-n nagyon hosszú már, így vagy szabad téren csinálja, vagy olyan beltéri helyiség kell, ami elég nagy.. relatív távol kell állnia a modelltől, még portréhoz is (ez ugye durván 200mm körüli ekvivalens gyutáv). Kültéren dettó, ott nem a hely a gond, hanem ha deríteni szeretné a modellt vakuval, netán egy arra tett akármilyen mini softbox-al, stb, ismét csak túl távol van tőle, vagy valami komoly cucc kell. Persze nem tudom, mennyire komolyan gondolja.

    2. Nem a kézből portré a gond, hanem ha a modell féloldalasan van pl, ajánlott nemhogy szemre fókuszálni, de általában a közelebb esőre - lehetőleg olyan rekesszel, hogy a távolabb lévő szeme is még többé-kevésbé éles legyen, de a fókuszsík egyértelműen szemen legyen. Ezt manuál fókusszal, f/4 körül, ilyen hosszú gyutávnál elég nehéz úgy belőni, hogy 10-ből 10 képén jó helyen legyen a fókuszsík. Én fullframe 90mm-en képtelen voltam erre rendesen (kézből, manuál fókusszal portrézni), pár képet bemákoltam, de jópárat ki kellett dobni.

    3. Az 50mm-ből 75mm körüli ekvivalens lesz (Nikonnál legalábbis), APS-C-n ez közelebb van egy ideális portrézó gyutávhoz (a 80-100 körülihez) mint a 200mm-nek megfelelő 135-ös. Tehát még egy szavazat az 50-esre.

    4. Az 50-eshez van autofókusza, amivel nem lesz gondja. Ráadásul távolabb állva egészalakoshoz is használhatja - cserébe közelebb menve a portrét sem rontja el ez a gyutáv. Szerintem a 200mm ekvivalens gyutáv a 135-ös esetén már nagyon "kilapítaná" az illető fejét, de erről is megoszlanak a vélemények, ma már divat szabályokat szegni, vagy kissé hülyén fotózni. 85mm az ideálisnak mondott (fullframe-en), van akinek 100-135mm jön be, pl. Scott Kelby is 135mm körül szereti lőni a nagyját (nem mintha ez olyan nagy szám lenne, de mond valamit), a 200 szerintem sikerülhet éppen jól, de már sok.

    Szerintem.
    Tehát én azt mondom, 50. Gyutávban is jobb és AF-et is nyer vele.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák