Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Teljesen szürreális, ami az RTX 5070 Ti kapcsán történik…
- Friss alaplapszériát avat az ASRock
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen széket vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Olvad a hó, de ez nem zavarja a hardvereket
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
válasz
yarsley
üzenetére
Szerintem az csak a gyorsitokra ertendo, nem a consumer vonalra.
2025 Blackwell, 2026 Rubin, 2027 Feynman.De ugye ez sem szuper pontos, mert 2024 vegen mar irtak, hogy a Blackwell GB200-et elkezdtek szallitani a B300-at viszont csak 2025 masodik feleben.
Most akkor a Blackwell 2024, vagy 2025?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
yarsley
üzenetére
Kizart, hogy mas chippel jojjon a Super. Nincs tobb ebben a node/arch-ban.
Marcius ota telitodik a piac es tobb kartyanal elertuk az MSRP-t, illetve ket vendor szallitja a GDDR7 modulokat, lehet kiadni 3GB-modullal a Supereket azonos aron es kesz.
A 4000 szerianal a Supernek is csak annyi ertelme volt, hogy jobb ar/ertek aranyt kepviseltek.Kinal majd az Nvidia 48GB-ot, aztan vegre senkinel nem fog crashelni a jatek 1080p-ben.
-
Yutani
nagyúr
válasz
yarsley
üzenetére
Nem lesz az olyan szép. Az 5060 Ti-től 15-20%-kal el fog maradni, így a 4060 Ti-t nem fogja elérni, valszeg a 3060 Ti meglesz neki. Ezt pedig azt jelenti, hogy a 4060-tól majd egy 15-20%-kal lesz gyorsabb. Ahhoz képest, hogy mekkora százalékokat írtál...
De hát ez van, ez a generáció ilyen. Reméljük, hogy a 6-os GeForce jó lesz!

-
DudeHUN
őstag
válasz
yarsley
üzenetére
Erre a kártyára 3-as modulok kellettek volna már. Rohadt jó lehetne, ahogy az 5070 is több VRAM esetén. A 8GB-os verzió ennyiért full értelmetlen fogyasztói szemmel. Profit maximalizálásra jó maximum. Azért, hogy 2025-ben 1080p-ben is komoly kompromisszumot kelljen kötni ebben az árkategóriában vizuálisan RT-n túl az merész. Az, hogy textúrák (és néha másban is) szintjén Series S-nél járjunk ennyi pénzért, mert nem fér el...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
yarsley
üzenetére
> 5060 ti 8 vs 16gb
https://x.com/harukaze5719/status/1912508725329555654
"RTX5060Ti 8GB&16GB首发测评:3070Ti+DLSS4拼好帧版"
https://www.bilibili.com/video/BV1TWoMYUEGW/ami érdekes;
hogy a játékok belső optimalizálása miatt egyes esetekben a 8GB-os
meglepő eredményeket produkál.
( pl. a 2560x1440 - 1% Low - a 8GB -osnál jobb lett mint a 16 GB; 53 vs. 47 )
és persze - a a 4060 Ti 8Gb vs.5060 Ti 8GB ( min fps ??? ) eredmény is
érdekes ( 13.38 vs. 9.11 )
-
warcat
veterán
válasz
yarsley
üzenetére
5080-ból is dömping van már, csak annak az árából nem akarnak engedni és az a csúcskártya a vásárlók jelentős részének akik nem akarnak elmenni az 5090-ig.
Ezért vasalják rajtuk a prémiumot ameddig csak lehetséges, és szerintem az 5080 24GB-al fogják csak elengedni a kezét ha nem fulladnak bele addig a kártyákba.A 24 GB jön majd a mostani 1300+ ársávba, a 16 meg lebattyog 1000-1100 euró közé.
-
Alogonomus
őstag
válasz
yarsley
üzenetére
Azt minden mértékadó forrás előre leszögezte, hogy az 5060 mindenképpen paper launch lesz, hiszen ha lenne lehetőség az 5060-at legyártani, akkor ugyanúgy készülhetne a sokkal több hasznot hozó 5070/5080/5090 is ugyanazon a gyártósoron. Az 5060 útnak indítása a részvényesek felé tett ütemezési vállalás teljesítéséről szól.
-
Alogonomus
őstag
válasz
yarsley
üzenetére
"mert akkor nem tudják a kevés memóriát alaposan kivesézni"
Sőt az is teljesen jogos megállapításnak számít, hogy a 16 GB-os kártyák kevésbé problémás teszteredményei láttán a boltban esetleg 5060 iránt érdeklődő vásárlóra aztán rámelegíthetik az eladók az olcsóbb 8 GB-os modellt.
-
Raymond
titán
válasz
yarsley
üzenetére
Mindegy lesz ennel a kartyanal szerintem. Messze a legolcsobb 16GB NV kartya es most a savszel is eleg ahhoz hogy a VRAM-ba belefero LLM+KV$+ctx olyan 25-30 tok/s generaljon. Kettobe pedig a Qwen2.5 32B es Gemma3 27B belefer Q6-al a Mistral 24B pedig Q8-al is es azok is elmennek 15 tok/s korul "csupaszon" es 25-30-al ha van draft modell is. A Deepseek R1 Distill verzioi 32B meretben is OK, a QwQ 32B is ugyan belefer, de 15 tok/s azert ott lehet valakinek az idegeire menne mert bonyolultabb valaszoknak 10-15K token is megvan a "gondolkodas" es hat 10-15 percet varni a valaszra nem az igazi.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
yarsley
üzenetére
> Talán ha ezt fenntartja NVIDIA akkor nyárra lesznek MSRP áron is kártyák,
optimista vagy
- nyáron már mást értünk MSRP alatt;
- a gyártók már elkezdték a vám beépítését az árakba
- és sajnos az EU árakba is beépítik ( ~ szétterítik ) az árnövekedést; vagyis mi az EU-ban részben hozzájárulunk a gyártás átszervezésének a költségéhez."2025 Tariff Impacts at Puget Systems"
https://www.pugetsystems.com/blog/2025/03/28/2025-tariff-impacts-at-puget-systems/
"GPU & Accelerators: 10% price increase. This is the worst news in this post because these components have a high cost to begin with, so even a smaller percent increase means a bigger dollar increase! They are actually impacted by a 20% tariff, but we believe the market has already built in some cost increase in anticipation of tariff changes. We’ll reassess after 2-4 weeks. Further, the tariffs here have the potential to increase from 20% to 45% on June 1, but we hope that US policy changes between now and then will dampen that increase. Brace yourself for that potential!" -
OgreImre
senior tag
válasz
yarsley
üzenetére
Anno a Pascal szériát is úgy jelentették be, hogy 4-6 hét múlva indult az értékesítés, de akkor tényleg volt készlet abban a pillanatban. Most is megtehették volna, hogy a januári bejelentéskor azt mondják, hogy március második hetében lesz kártya a polcokon. De azt elérték, hogy lett hype, lett marketing érték.
-
válasz
yarsley
üzenetére
Hivatalosan szerintem megsemmisítik, gyakorlatban meg kínába kötnek ki újjáépítve AI szerverfarmon. 4090-esekről szokták lehámozni a GPU-t aztán megy gyorsítónak 2x mennyiségű rammal. Itt is esélyes hogy ez lesz belőle. Szóval viszont látjuk majd az RMA kártyákat Alin más márkaként. Akkora nagy az igény rá hogy bőven megéri nekik építgetni ilyeneket.
De pl Amazonnál a nem használt kártyákat, procikat kiszivárogtatják ebayre megsemmisítés helyett. Nem egy Amazonos procim és videókártyám volt.
-
válasz
yarsley
üzenetére
12GB-ból nem fog kifogyni ez egy 8GB azokat már kivezetik az ultra/epic textúrákból
még fps-nél is látni 1% low-nál csak itt ugye nem arról volt szónézd meg a 3070-et nem működik a hüphüp barba trükk DLSS ultra/epic textúra nem fog járni de a 4070-nek igen
na meg ott a 4060ti 8GB vs 16GB
szóval még sokáig elég lesz az a 12GB ha most jutott csak eszükbe a 8-at leszedálni
Aki nem érti mi ez itt mit kell nézni annak elmondom hiába a DLSS ami akár 60fps-re gyorsít még akkor is laggolni, szaggatni fog 20fps körül kellemetlenül
-
AsakuraDave
őstag
válasz
yarsley
üzenetére
Nálam monitorozva van az allokált és a valós használt VRAM, és 4K játszok mindennel, persze amibe van RT meg ilyenek ott DLSS Q és még nem volt gondom VRAM -mal...11gb -nál megáll a legigényesebb játék is a mai napig.
Readásul ha fejlődnének és használnák az új megoldásokat akkor amúgyis afelé haladnánk, hogy több száz megabyte memót lehet spórolni...így hiába van 32GB VRAM-od, ha eleget kapnak a fejlesztők a hardver gyártótól akkor olyan programot írnak ami elhasznál 1 terrát is... -
-
válasz
yarsley
üzenetére
More paper launches incoming... és mindenki nagyon meglepődött
#49910 AsakuraDave: amit körülírtál, az kb. az 5060 lesz, teljesítményben és fogyasztásban legalábbis. Nem gondolnám, hogy a 2080 és az 1080Ti tulajdonok arra a kártyára várnának kiéhezetten

-
-
-
válasz
yarsley
üzenetére
kapnak kartyakat , foleg Ubi nagy stúdió.Az hogy te nem ismered az embert nem azt jelenti ,hogy noname,nagy név a Minecraft érában.
Én inkább hiszek egy fejlesztőnek mint MLID leaker hülyeségeinek...
Persze ez nem azt jelenti ,hogy igaz,de megbeszeljük ezeket a pletyiket itt a topikban.Inkább,mint hogy a Vramról menjen a parttalan vita,remélem ezzel egyetértesz. -
válasz
yarsley
üzenetére
Erről szól a topik.

"Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb."
A hátterét az adja, hogy ez a random user Az Ubisoft volt programozója és Minecraft egyik alapvető moddere., nem szokot poénból kitenni számokat egy érkező generációs kártyákról.
A kérdés inkább az hogy mit takar a kártyákat illetően ez a szám...
ÉN gyanítom hogy mobil GPU-k. -
Busterftw
nagyúr
válasz
yarsley
üzenetére
A Rubin (datacenter) 6 honappal elobb jon mint a roadmapon volt es ha tartani akarjak az 1 eves release tempot, akkor 2025 marcius GTC-n bejelentik, ev vege fele pedig szallitjak.
Eddigi hirek alapjan az UDNA 2026 Q2-ben kerul tomeggyartasba, valoszinuleg Q3-ban rajt.
Az Nvidia tud most legozni:
- Kijon a Super 2026 CES-en es ezzel tovabb hajtani a keresletet 2026-ban amig nem jonnek az AMD/Intel kartyak.
- Ha leakek alapjan az UDNA nem mutatkozik erosnek, akkor siman kihozzak a Super Refresht 2026 oszen.
-Ha leakek alapjan erosnek itelik az UDNA-t, akkor 2027 CES-re johet a Rubin 6000 gamer szeria ezzel kifogva a szelet az UDNA elol, mert a tobbseg inkabb megvarja a next-gent.Illetve 2026 oszen UDNA/XE3 ellen jon a Rubin, arra mar a 3GB modulok is felfutnak boven.
Szerintem ez a realis, most RNDA4 ellen felesleges a Super szeria. -
hahakocka
őstag
válasz
yarsley
üzenetére
Hát majd kiderült. De lehet hogy pl lesz 5060 super, 5070 super, 5080 super látva az adatokat. S az eddigi tapasztalatokat a superekkel. NV majd eldönti. Kérdés Intel és AMD is hozza e egyáltalán jövőre az újakat UDNA s társait, de nem hinném. Most 2-3 éves szünetek voltak miért lenne hirtelen 1?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
yarsley
üzenetére
> Amúgy a GB202 32GB-os lesz, nem?
igen .. ( elnézést , túl régi és mára már elavult commentet idéztem be )
> Ami az én fantáziámat jobban piszkálja az a 3GB-os modulok,
> és hogy azokat hol érné meg mondjuk egy év múlva kiadni,az nVidia átáll az évenkénti termék-ciklusokra - ( ha jól értem, mindenütt ... )
úgyhogy ez nem lehet gond. -
Raymond
titán
válasz
yarsley
üzenetére
"Nem, a magyar piac irreleváns ilyen szempontból, nem szoktam figyelni (alsó és közép kategóriát szoktam átfutni időnként)"
Ez nem Mo-i specifikum, mindenhol igy van. A 4090 per pillanat 2249-nel kezdodik es alig van kartya a piacon [link] Az arak oktobertol stabilan mennek felfele.
-
válasz
yarsley
üzenetére
Ez más, reddites Nvidiás topik. Zárt volt anno, járnak be belsős infósok néha még.
Nem azt mondom hogy Nvidia mérnökök, de vannak információik, kb mint Kopite de kicsiben .
Ott egy tag néha bedob pár jó gondolatot de álltalában kérdések formájában, szóval így ügyesen trükközve.Amúgy kb hasonló mint ez a topik.( Ott az 1699$ az általánosan elfogadott, de Kopite álltására alapozva) tenap felmerült a 5090 magasabb ára is..Most az, hogy a sok idióta YT csatorna mikre szavaztat és ezzel pont azt érik el hogy megalapozzák a magas áraknak a lelki bölcsőt ne keverd ide, mert ezen amúgy teljesen ki vagyok akadva...hasonló mint 2 éve hogy 800 watt lesz az RTX 4090 és 20 % kal le lesz maradva így is a 7900XTX-től.
ilyenre volt szavazás hogy mennyit fog enni és ezt lehozták oldalak,a vége az volt hogy a játéékosok amegjelenés elött már elkönyvelték mit vesznek és mire mert nem fogják tudni lehűteni a 4070 kártyákat sem... amúgy Nvidia részéről anno, mikor még számított Linusék csatornája ott tudom, hogy figyelték a közösséget és a hozzászólásokat. -
warcat
veterán
válasz
yarsley
üzenetére
3090 Ti nem volt sikeres, bányászéra végén (ennek megfelelően túlárazva) egy újragondolt 3090 volt; remek kártya de túlárazott és árban hatalmasat esett, fél év alatt a felére majd eltűnt.Ha nem csúszott volna a megjelenés 3 hónapot, talán más lett volna a helyzet.
4090 azért ennyi most mert szándékosan beszüntették már vagy 2 hónapja a gyártását, jelenleg a maradék chipjeiket dobják piacra a kártyagyártók
Abszolút nem tűnt fel, hogy egész alzán a hét döntően nagy részében egyetlen 4090 sincsen? Néha van 1 darab Asus TUF, vagy 5 darab Gainward Phantom stb.Nincs gyártás alatt, piac éheztetve van az új csúcsra.
És lehet, hogy nagyon-nagyon súlyos ára lesz 5090-nek, azonban amcsiknál nem megy túl jól a szekér jelenleg (az átlagembernek, nem a piacnak) és mondom ha nagyon vastagon fog a toll, utána EU nagy részében még arra az árra rá fog menni +20%.
A kérdés annyi, hogy kuriózumot akar-e gyártani vagy olyasmit amiből legalább pár 10k el fog kelni a polcokról a következő két évben. -
-
Sontir Fel
őstag
válasz
yarsley
üzenetére
Na, érkeznek végre információk a piros oldalról. Ha lesz 8900 széria is, akkor annyira nem vészes ez a lemaradás
-
A.Winston
tag
válasz
yarsley
üzenetére
Hulyesegrol kellene levalni, nem a globalis piacrol meg versenyrol.. Ha nyugat nem tud elegendo erdemi hozzaadott erteket kepviselni, akkor el kell fogadja az uj status quo-t. Pont ezekkel a vedovam zsarolasokkal, meg levalasi szandekokkal tereljuk magunk a nyilt konfliktus fele. Az az 5-10 ev amit emlitesz arra eleg h semmi nem marad a kezukben - par nyersanyagot kiveve -, amire egyaltalan erdemi kereslet marad globalis szinten.
-
válasz
yarsley
üzenetére
Én nam tartom reálisnak egy 80 as kártyáért adni 1200 eurot egy hetvenes kártyáért 7-800 at, plusz a félkész játékokért 35 ezret. Tudom hogy minden drága manapság,de pont ezt gondolom a 60 négyzetméteres panelakások 70-80 milliór áráról meg a 13 milliós Golfról( népautó?) sajnos.
-
válasz
yarsley
üzenetére
Semmivel nem tudom alátámasztani, ez csak egy olyan wishlist amivel elégedett sem lennék igazán.
Az 5090 igazából mindegy is kategória, mert a 4090 mellet sincs konkurencia, habokban lesz. Lehetséges, hogy 2000 dollár lesz, nem tudom.
Ha fejlődést és előrelépést szeretnénk akkor ez sem elegendő, feltételezve a teljesítményszinteket amit leírtam.
Például ekeserítőnek tarom hogy a 4060 Ti semmi nem lépett előre ( 7-10 % ,) ugyan ezt megjátszotta az AMD a 7800XT vel sajnos,10 % kb., miközben mndegyik jóval drágább volt mint a kifutó modell.
Kíváncsi leszek, most előfordul e hasonló szituáció.
Régebben azért az, hogy egy 60-as kártya hozta a 70Ti-80 kategóriáját nem volt furcsa.
Amit leírtam az kb 20 % előrelépés ami szerintem amúgy oltári kicsi azonos árért generációváltás címszóval, ezt nem tartanám optimistának amúgy,de lehet hogy sajnos az és igazad van. -
válasz
yarsley
üzenetére
Hát nem tudom.
Mondjuk tételezzük fel, hogy nem lesz Super valóban és kizárólag a Vram eltérések miatt lesz árkülönbség. és hogy a konkurencia tényleg jó árakon fog adni megfelelő teljesítményt. akkor szerintem:
Biztos magasak lesznek az árak, mert most is azok. tippre :5070 12 GB 549$, a 18 GB 649$. ( kb 4070 Ti super-/7900XT szint)
Az 5070 Ti 16 GB verzióban lesz 799$ vagy 24 GB 899$ ( 4080 szint)
5080 16 GB 999$ 24 GB 1199$ ( 4090 szint)
5090 32 GB 1699$ MSRP
Ha hozzáveszem a konkurenciát és hogy esetleg alul áraz és lesz árháború akkor ezek az árak viszont magasak mert most is hasonló árakon meg tudod venni ezt a teljesítményt pl 7900XT van 649 dolláros áron és 4070 Ti super 739 dolláros áron. 4080 pedig 899$ áron ment most többször is már.
Tehát ha előrelépést szeretnénk akkor ennél jobb árakra lenne szükség. -
válasz
yarsley
üzenetére
Ami pillanatnyilag piszkálja a fantáziám, hogy a 3GB-os verzió pár hónapon belül jön mint 4060ti-nél, vagy eltolják egy évet és akkor csinálnak egy refresh-t.
Hát igen ez jó kérdés. Erre csak az idő tud majd választ adni.
Szerintem attól függ mennyire fogy az új széria és hogy lesz e elég ram, mert ha elviszi a kapacitást a gaming a professzionális vonaltól, akkor nem fog rajt erőlködni Nvidia.
Én abban bízok, hogy egyszerűen engedélyezni fogják a partnereknek és ha felárral is de tudsz venni simán Asus Rog Strix 5070 12 és 18 Gigás verziót. Persze naív elképzelés,de hátha... -
S_x96x_S
addikt
válasz
yarsley
üzenetére
> GeForce RTX 50 Blackwell to be unveiled “soon”
> hamarosan be lesz jelentve a Blackwell sorozatA valóság:
~ "This week the board partners (AIC) finally got their first real engineering samples for evaluation, so they have something to solder and test." ( via igorslab.de )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Autós topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen TV-t vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- BestBuy ruhás topik
- Linux Mint
- Sorozatok
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- További aktív témák...
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Dell Latitude 5420 - i5 1145 G7 ,16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

és sajnos nem csak ez
megéri....