- Fórumok
- Videokártyák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- (kiemelt téma)
- Napokon belül váratlan versenyzővel bővül a VGA-piac
- OLED TV topic
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- VR topik
-
46200 - 46101
53428 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 47901 47900 - 47801 47800 - 47701 47700 - 47601 47600 - 47501 47500 - 47401 47400 - 47301 47300 - 47201 47200 - 47101 47100 - 47001 47000 - 46901 46900 - 46801 46800 - 46701 46700 - 46601 46600 - 46501 46500 - 46401 46400 - 46301 46300 - 46201 46200 - 46101 46100 - 46001 46000 - 45901 45900 - 45801 45800 - 45701 45700 - 45601 45600 - 45501 45500 - 45401 45400 - 45301 45300 - 45201 45200 - 45101 45100 - 45001 45000 - 44901 44900 - 44801 44800 - 44701 44700 - 44601 44600 - 44501 44500 - 44401 44400 - 44301 44300 - 44201 44200 - 44101 44100 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2013-02-03 13:32 Téma összefoglaló
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Quadgame94
őstag
Rengeteg torzító adat van benne. Honnan tudjuk hány százalékát teszik ki az ázsiai PC bongok. Aztán ott van az is hogy ez önkéntes bevallás. Amit már bulllshitnek tartok az a Full HD még mindig hatalmas népszerűsége. Ezt biztos hogy valami nagyon torzítja khm PC bongok.
-
hahakocka
őstag
A Steam hw survey nem reprezentatív.
Igen sokan nem töltik ki főleg a magánemberek esetén vagy nem is tud erről és emellett internetes kávézók, gamer klubok, közösségi házak százai, ezrei viszont benne vannak. (S ezeknél ugye nem 1 pc van....) Főleg kínai, japán, koreai, stb (Starcraft 2, LOL, stb miatt)
Ezért nem teljesen reprezentatív szerintem se. De amúgy érdekes néha . -
Busterftw
nagyúr
A Steam hw survey nem reprezentatív.
Olyan szempontból igen, hogy ez a legnagyobb elérhető ilyen adatbázis. Nyilván globális számokat nem mutat.
-
Quadgame94
őstag
-
Yutani
nagyúr
-
KAMELOT
titán
-
S_x96x_S
addikt
Lehet korai az öröm ,közben azért derültek ki anomáliák.
Úgy néz ki az öszesített eredmények becsapósak, mert van 1 játék ahol több mint 130 % előnye van.( Dragon Age raszteres teljesítmény és az Indiana Jones ahol 80%) ezek elborítják az egyensúlyt. Ha ezt kiveszed akkor az játékok nagy részévben nem éri el a 4060 szintjét.( RT vel sem) Szval valami nem stimmel, írják CB tesztben is.
> Ha ezt kiveszed akkor az játékok nagy részévben nem éri el a 4060 szintjét.( RT vel sem)
1440p felett az RT-nél a szokásos VRAM hiány is bekavar.
míg a 4060Ti 8GB -nál jobb --- a 4060Ti 16GB -nál kevesebb.https://www.techpowerup.com/review/intel-arc-b580/41.html
"Ray Tracing
Intel's architecture has improved ray tracing support, and it definitely runs faster than what AMD offers. Compared to NVIDIA RTX 4060, at least at 1080p, the green team still has the upper hand. Once you run at 1440p though, all the competing 8 GB cards lose steam, because they are running out of VRAM. In this scenario the Arc B580 can even beat the much more expensive NVIDIA RTX 4060 Ti 8 GB, the RTX 4060 Ti 16 GB remains well ahead, but is almost twice as expensive ($425 vs $250). I'm still not convinced that RT is worth it in this segment, especially when you're fighting to reach 60 FPS in the first place. Sure, you can turn on upscaling and frame generation, but is the loss in image quality worth the RT eye candy? On the other hand, there are lighter games that run very well with RT off, like F1 24, here enabling RT could make sense. I still don't think it's the most important capability in this segment."
-
FLATRONW
őstag
-
Jacek
veterán
-
Jacek
veterán
Úgy néz ki az öszesített eredmények becsapósak, mert van 1 játék ahol több mint 130 % előnye van.( Dragon Age raszteres teljesítmény és az Indiana Jones ahol 80%) ezek elborítják az egyensúlyt. Ha ezt kiveszed akkor az játékok nagy részévben nem éri el a 4060 szintjét.( RT vel sem) Szval valami nem stimmel, írják CB tesztben is.
Az majd letisztul, lehet hogy a tobbiben meg gyorsulni fog mert szar a driver.
Driverben biztos nem erik el az NV-t. -
Busterftw
nagyúr
-
Hellwhatever
aktív tag
Azért nem minden játékban van RT főleg nem mesteri szinten. S ha pl az egyik Intel vagy akármilyen kártya rosszabb raszterben jobb RT ben az jó egy jó RT vel látványos módon rendelkező game esetén de máshol meg rosszabb lesz. Ez ilyen nehézkesen megfogható kinek mi tetszik jobban persze. De vagy RT -s kártyát kapsz vagy Raszterest jelenleg. Egyszerre mind a kettő maximumon általában csak a milliós kártyák esetén van meg. S az RT t még mindig csak DLSS-FSR el lehet élvezhetőbbé tenni sebességben. Ami sokak számára nem natív minőség még mindig Talán most ez majd változik Blackwell-el, RDNA 4 el, AI val, FSR4-el, DLSS4-el stb
Igen az Intel RT ben és a vramban is most erősen támad alsó kategben is kíváncsi leszek mire lesz elég. 5060 azért meglephet minket még! Főleg a TI.
Nem akarsz átmenni innen máshova vergődeni? Haverom kérdezi.
-
hahakocka
őstag
Azért nem minden játékban van RT főleg nem mesteri szinten. S ha pl az egyik Intel vagy akármilyen kártya rosszabb raszterben jobb RT ben az jó egy jó RT vel látványos módon rendelkező game esetén de máshol meg rosszabb lesz. Ez ilyen nehézkesen megfogható kinek mi tetszik jobban persze. De vagy RT -s kártyát kapsz vagy Raszterest jelenleg. Egyszerre mind a kettő maximumon általában csak a milliós kártyák esetén van meg. S az RT t még mindig csak DLSS-FSR el lehet élvezhetőbbé tenni sebességben. Ami sokak számára nem natív minőség még mindig Talán most ez majd változik Blackwell-el, RDNA 4 el, AI val, FSR4-el, DLSS4-el stb
Igen az Intel RT ben és a vramban is most erősen támad alsó kategben is kíváncsi leszek mire lesz elég. 5060 azért meglephet minket még! Főleg a TI.
-
FLATRONW
őstag
Hát külön köszi, de sajnos nem megy át a dolog. Az előző kitiltásához sem volt közöm, most sem lesz , fárasztó ez a harc feleslegesen.
Pont lejjebb szóba jött az időtállóság a főszereplőnknél. Nem értem miért nem egyenrangú dolog pár embernél a felskálázás vagy az RT teljesítmény azzal hogy 2-3 játéknál ultra textúra helyett high-ra kell rakni a dolgokat. Mindkettő egyforma handicap a szemembe ,de nem járok be az AMD topikba napi szinten bedobni ilyen teszteket.

És igen. zavar hogy a Vram esetleg limitál de mérlegelek, hogy mit tudok jobban elviselni: a felskálázás minőségét minden játékban vagy a textúra levételét pár játékban, most az RT-t ne is említsük mert az nálam döntő tényező.... Azt gondolom az a jó, ha mindenki elégedett az általa bevállalt hátrányokkal mindkét oldalon és tisztában van ezekkel, értelmetlen az itt folytatott értő olvasást nélkülöző harc...
Igazából a 8 GB-os kártyákat is felesleges már emlegetni. Ebben a generációban már mindkét gyártó szinte teljesen elengedte.
Az NV-nek van kettő, az AMD-nek egy. -
b.
félisten
-
Jacek
veterán
-
Jacek
veterán
Hát külön köszi, de sajnos nem megy át a dolog. Az előző kitiltásához sem volt közöm, most sem lesz , fárasztó ez a harc feleslegesen.
Pont lejjebb szóba jött az időtállóság a főszereplőnknél. Nem értem miért nem egyenrangú dolog pár embernél a felskálázás vagy az RT teljesítmény azzal hogy 2-3 játéknál ultra textúra helyett high-ra kell rakni a dolgokat. Mindkettő egyforma handicap a szemembe ,de nem járok be az AMD topikba napi szinten bedobni ilyen teszteket.

És igen. zavar hogy a Vram esetleg limitál de mérlegelek, hogy mit tudok jobban elviselni: a felskálázás minőségét minden játékban vagy a textúra levételét pár játékban, most az RT-t ne is említsük mert az nálam döntő tényező.... Azt gondolom az a jó, ha mindenki elégedett az általa bevállalt hátrányokkal mindkét oldalon és tisztában van ezekkel, értelmetlen az itt folytatott értő olvasást nélkülöző harc...
Kivi vagyok mit hoz az NV mert ugy nez ki kozepkatban el fog fogyni az elonye RT-ben es felzarkoznak valszeg felskalazbanis.
Lehet meg jobban kitomik az RT-t. -
Jacek
veterán

Also katban azert feladja a lecket az intel mert a 8 gigas kartyakat kilovi mint a szart.
Es ott az RT-re sem lehet panasz
A b580 veri a 4060-at es RT alatt is megmarad a kulonbseg. -
b.
félisten
pár napig nem nagyon volt hozzászólás ebben a témában de még az is jobb, mint újra ez a szenvedés.
direkt bookmarkoltam a hozzászólásodat mert annyira tökéletes: vramról, RTről b.
ezt kéne kitűzni és aki olyat ír ami ezenfelül nem képvisel "hozzáadott értéket" - mert lehetne erről értelmesen is beszélni - az lehet jobb lenne ha 1-2 hétre pihenőre lenne rakva itt.Hát külön köszi, de sajnos nem megy át a dolog. Az előző kitiltásához sem volt közöm, most sem lesz , fárasztó ez a harc feleslegesen.

-
hahakocka
őstag
Én nem tapsikolnék arra, hogy az RTX 4060 kb lassan integrált vga lesz egyes gameknél.... FHD ban medium-high akár egy kis low szintű RT vel, DLSS el azért menjen már rendesen majd 60 fps el. Eleve RTX a neve s a marketing is arra megy ezerrel, így egy low szinten FHD ba pl mehetne akár az RT is, egy medium high textúra mellé de a 4060 és a 8gb kevés már . A lényeg hogy a 4060 ma már nem sokat ér és ez 4-5 éve még nem így volt ebben a kategóriában s ez sajnálatos szerintem. Főleg aki 1 év vette pl újonnan, s észreveszi FHD ban se fok sokáig szolgálni talán a kártya s ez nem öröm sokak számára. Ez a fejlesztők sara is mondjuk jó pár idei játék nagyon gyatra optimalizálást kapott illetve inkább nem kapott
S mellette a Stalker 2 nem is szép az Indiana Jones is szebb szerintem pedig 4 éves engine van alatta sőt igazából 6-7 éves amikor elkezdték fejleszteni a Doom Eternalt. Persze updatelték és RT-t kapott. De nem egy UE5 hypolt vadiúj engine. (5.5 most már lassan)
Lehet túl nagy kérés lenne a mai világban de hát pénz beszél kutya ugat.
1440p-4K ULTRA natív vagy a FHD-1440-p-4K max RT más kategória más VGA-kkal. -
Raymond
titán
[link]
Indiana Jones and the Great Circle proves Nvidia wrong ..[link]
s 8GB VRAM REALLY not enough in 2024?? RTX 3070 8GB[link] RTX 4060 - Indiana Jones and the Great VRAM Usage
Steames beszélgetések
WestJake
dec. 6., 22:30 DO NOT BUY if your GPU does not have MORE THAN 8gb VRAMThis game is unplayable on 8gb or less VRAM on later areas. 8gb VRAM should not be even in the minimum requirements.1–2/2 megjegyzés mutatása
FriendyS
dec. 6., 23:21 Set textures to medium#1

WestJake
dec. 6., 23:22
FriendyS eredeti hozzászólása:Set textures to medium:mbgaan:I already have on low.S ez csak pár kiragadott példa találsz még jó sokat google a barátod.
b. : 1080p n azért menjen medium-highon szerintem s a 4060 azért lett alsó kategória, mert már nem csinálnak valamiért 4050 et se nagyon. Pár éve még ugye középkateg alja volt akár 12gb rammal lásd 3060. Nem RT vel és nem 4K ba 1080p azért kéne menjen az a kártya de ez a fejlesztők sara lásd még a Stalker 2 is optimalizálatlan lett.
bluedeck: Aki 3-4-5 évre tervez mint én és sokan amúgy (5.5 éves kártyáim voltak és van most is)
annak sokat ér a sok vram mert tudok vele tolni medium-highon még sok év múlva is. Akár 4K ban is ha megjelenésekor arra jó volt a kártya. 5700-assal most is tolom Dragon Age 4 et, Path of Exile 2, t tolom, múltkor ugyan csak mediumon FHD be de toltam a Stalker 2-t 35-40 fps el. RT s gamet ala Indiana Jones, még nem mert nincs benne még RT.
Majd úgyis viszatér a téma a VGA-k megjelenésekor ha valahol sok vagy kevés lesz és igen a cikkírók szakértők hozzák elő sokszor.ROFL, hogy meg utannajarassal se voltal kkepes a lenyeget megtalalni es megerteni, fantasztikus
-
hahakocka
őstag
"Oda írtam hogy aki nem low textúrával akarja tolni FHD be. "
Igen, es abbol azonnal vilagos volt hogy fogalmad sincs mirol beszelsz. Nem tudod futtatni a jatekot a kartyadon, de van eleg sok cikk es video arrol hogyan mukodik igy ha azokat elolvastad vagy megnezted volna akkor nem irkalnal marhasagokat.
[link]
Indiana Jones and the Great Circle proves Nvidia wrong ..[link]
s 8GB VRAM REALLY not enough in 2024?? RTX 3070 8GB[link] RTX 4060 - Indiana Jones and the Great VRAM Usage
Steames beszélgetések
WestJake
dec. 6., 22:30 DO NOT BUY if your GPU does not have MORE THAN 8gb VRAMThis game is unplayable on 8gb or less VRAM on later areas. 8gb VRAM should not be even in the minimum requirements.1–2/2 megjegyzés mutatása
FriendyS
dec. 6., 23:21 Set textures to medium#1

WestJake
dec. 6., 23:22
FriendyS eredeti hozzászólása:Set textures to medium:mbgaan:I already have on low.S ez csak pár kiragadott példa találsz még jó sokat google a barátod.
b. : 1080p n azért menjen medium-highon szerintem s a 4060 azért lett alsó kategória, mert már nem csinálnak valamiért 4050 et se nagyon. Pár éve még ugye középkateg alja volt akár 12gb rammal lásd 3060. Nem RT vel és nem 4K ba 1080p azért kéne menjen az a kártya de ez a fejlesztők sara lásd még a Stalker 2 is optimalizálatlan lett.
bluedeck: Aki 3-4-5 évre tervez mint én és sokan amúgy (5.5 éves kártyáim voltak és van most is)
annak sokat ér a sok vram mert tudok vele tolni medium-highon még sok év múlva is. Akár 4K ban is ha megjelenésekor arra jó volt a kártya. 5700-assal most is tolom Dragon Age 4 et, Path of Exile 2, t tolom, múltkor ugyan csak mediumon FHD be de toltam a Stalker 2-t 35-40 fps el. RT s gamet ala Indiana Jones, még nem mert nincs benne még RT.
Majd úgyis viszatér a téma a VGA-k megjelenésekor ha valahol sok vagy kevés lesz és igen a cikkírók szakértők hozzák elő sokszor. -
bitblueduck
senior tag
pár napig nem nagyon volt hozzászólás ebben a témában de még az is jobb, mint újra ez a szenvedés.
direkt bookmarkoltam a hozzászólásodat mert annyira tökéletes: vramról, RTről b.
ezt kéne kitűzni és aki olyat ír ami ezenfelül nem képvisel "hozzáadott értéket" - mert lehetne erről értelmesen is beszélni - az lehet jobb lenne ha 1-2 hétre pihenőre lenne rakva itt. -
b.
félisten
Oda írtam hogy aki nem low textúrával akarja tolni FHD be. 120-130e ft os kártyán. Én is sokszor toltam pl mediummal azért az elmúlt 1-2 évben már az 5.5 éves kártyámmal. De egy még mostani generációs 4060 al szerintem idegesítő lehet hogy csak a vram miatt nem megy jobban ez a fejlesztők sara.
rumkola tonnányi cikk, teszt és videóteszt ajánlás van a különböző felbontások, textúrák, RT-on off, FSR stb re a 8gb nem igazán 'optimális'. Gondolom 360p ről FHD-re DLSS el van meg.
Egon:
NV sponsor game-nél nem csodálkozok ha nem gyors főleg hogy az RT kötelező itt most.
Call of Duty fura hogy mitől lett AMD s évek óta, nem lett se sokkal szebb se jobb a sorozat csak sponsor lett kb vagy sok támogatást kaptak
Devid_81 Azért driverek után egyes új gameknél 10-15% al jobb volt a X 580 utána már míg kezdéskor lassabb volt kb az 1060 hoz képest.
Az a gond az MSRP árakkel, hogy évek óta kb dísznek jó. Közelében nem szokott lenni aztán a valós ár. Úgy értve hogy ÁFA gamma béta után sem! Reméljük ez változik majd hamarosan.persze marha idegesítő lehet hogy valaki vesz egy belépő kategóriás kártyát és nem fut minden ultra max high end maximumon raytracinggal.
-
Raymond
titán
Oda írtam hogy aki nem low textúrával akarja tolni FHD be. 120-130e ft os kártyán. Én is sokszor toltam pl mediummal azért az elmúlt 1-2 évben már az 5.5 éves kártyámmal. De egy még mostani generációs 4060 al szerintem idegesítő lehet hogy csak a vram miatt nem megy jobban ez a fejlesztők sara.
rumkola tonnányi cikk, teszt és videóteszt ajánlás van a különböző felbontások, textúrák, RT-on off, FSR stb re a 8gb nem igazán 'optimális'. Gondolom 360p ről FHD-re DLSS el van meg.
Egon:
NV sponsor game-nél nem csodálkozok ha nem gyors főleg hogy az RT kötelező itt most.
Call of Duty fura hogy mitől lett AMD s évek óta, nem lett se sokkal szebb se jobb a sorozat csak sponsor lett kb vagy sok támogatást kaptak
Devid_81 Azért driverek után egyes új gameknél 10-15% al jobb volt a X 580 utána már míg kezdéskor lassabb volt kb az 1060 hoz képest.
Az a gond az MSRP árakkel, hogy évek óta kb dísznek jó. Közelében nem szokott lenni aztán a valós ár. Úgy értve hogy ÁFA gamma béta után sem! Reméljük ez változik majd hamarosan."Oda írtam hogy aki nem low textúrával akarja tolni FHD be. "
Igen, es abbol azonnal vilagos volt hogy fogalmad sincs mirol beszelsz. Nem tudod futtatni a jatekot a kartyadon, de van eleg sok cikk es video arrol hogyan mukodik igy ha azokat elolvastad vagy megnezted volna akkor nem irkalnal marhasagokat.
-
hahakocka
őstag
Na várjuk érdekes lesz. Ha A B580 a 4060Ti-t elérné az már jobb eredmény lenne tőlük s a vram is megvan most 10-12gb. Ár ha 100-120e körül lesz kezdésnek aztán lemegy 100 vagy az alá az egész jó lehet a mai árak esetén szerintem.
Ezt még nem hallottam. Abu belső infóban hallotta?
De ha 32 gb akkor tuti nem középkateg. hanem kb egy 8900xt lesz?
Az 5060 is megközelítheti majd a 4070 et legalább nem? -
hahakocka
őstag
Egon:
Az a gond az MSRP árakkel, hogy évek óta kb dísznek jó. Közelében nem szokott lenni aztán a valós ár. Úgy értve hogy ÁFA gamma béta után sem! Reméljük ez változik majd hamarosan. -
Devid_81
félisten
Le se szarjak, full kartel..
Mert nem adtak ki karacsonyra azbuj szeriat?
Megbeszeltek szepen hogy mindenki bemutatja a CES-en aztan kiadjak ossze igazitott arral es leszarjak a tovabbiakban, nincs itt semmi latnivalo.
Intel megprobalja de keves jelen pillanatban nagyon.Most neztem a limited b580 120e itt kint az viszont nem rossz. Van mar egy leak es a a 4060 es a 4060 Ti kozott ment steel nomadban. De ez is szo szo..
Mindketto penzbol el, uzleti szempontbol ertheto amit csinalnak.
Vagyis probalom megerteni es elfogadni, bar nekem is nehezemre esik.
AMD azzal hogy megint kiszallt a high-end/enthusiast vonalbol mar tenyleg csak egyetlen dolgot tudnak/tudnanak csinalni az pedig a jo kezdoar (lenne).
De vannak ketsegeim, de pl Polaris idejen egeszen jol mukodott, rengeteg ismerosom volt aki inkabb RX580-at vett mintsem GTX 1060-at, pedig ott meg 1080p-re mindegy volt, hogy 6GB vagy 8GB, mindenhol hamarabb fogyott el a GPU mint a vram. -
Raymond
titán
Megbeszeltek szepen hogy mindenki bemutatja a CES-en aztan kiadjak ossze igazitott arral es leszarjak a tovabbiakban, nincs itt semmi latnivalo.
Intel megprobalja de keves jelen pillanatban nagyon.Most neztem a limited b580 120e itt kint az viszont nem rossz. Van mar egy leak es a a 4060 es a 4060 Ti kozott ment steel nomadban. De ez is szo szo..
Ez annyibol nem realis hogy az NV tojik ra mit csinal az AMD igy nem is egyezkednek veluk semmit, mert minek?
-
Jacek
veterán
Jah jelenleg vmi 90/10 a piaci reszesedesuk.
Nagyon durva, nem is tudom voltak-e ennyire durvan lent valaha?!Szerk: az a baj mindig elszarjak az elejet, szar az msrp es ugy mennek le a reviewk, majd 3 honap mulva mar jo arban vannak, csak epp a kutyat nem erdekli mar mert tul keso.
De majd most az RDNA4

-
Devid_81
félisten
Jah jelenleg vmi 90/10 a piaci reszesedesuk.
Nagyon durva, nem is tudom voltak-e ennyire durvan lent valaha?!Szerk: az a baj mindig elszarjak az elejet, szar az msrp es ugy mennek le a reviewk, majd 3 honap mulva mar jo arban vannak, csak epp a kutyat nem erdekli mar mert tul keso.
De majd most az RDNA4

-
Egon
nagyúr
-
b.
félisten
cikk az Nvidia vezetőségének gondolkodásmódjáról és a vállalati döntéshozatal folyamatairól, + történetek ;
----------------
Nvidia's Unique History and Culture
An interview with Tae Kim, author of the "Nvidia Way"
https://www.asianometry.com/p/nvidias-unique-history-and-culture
https://archive.md/9Gbpk
""
Speed of light means working with extreme speed and velocity. At most companies, when you do a project, you have KPIs, and you might say, “I did 10 percent better than last time” or “We’re 10 percent better than the competitor.” If you said that at NVIDIA, you’d get dressed down. They don’t care about what you did last time or how you compare to competitors. They care about what’s physically possible. If everything were perfect—no queues, no lag—what’s the absolute limit of physics?
For example, if there’s lag between one factory process and another or inventory issues, NVIDIA asks how to eliminate that lag entirely to the limits of physics. By operating this way, no competitor can match them. If everything is benchmarked to the ultimate possible speed and quality, they’re already operating at the fastest and most productive level.
"""
""
One Jensenism I like is: “Second place is the first loser.” I think he took it from the founder of Ferrari. He does not want to be in second place.
"""Ebookban olvasom, nagyon érdekes. Akit esetleg érdekelnek esszenciák a könyvből a Twitterén sokat megoszt. [link]
Cégvezetőknek kötelezővé tenném. -
b.
félisten
Hm az új Indiana Jones játék eléggé eszi amúgy! 8gb os kártyával kb nem érdemes elindítani és 12gb a minimum már ha persze nem low-on akarja az emberfia tolni, hanem high-ultran. 4K ra meg alap a 16-20gb. Ez részben az RT miatt van mint kiderült hisz az ott kb kötelező ezért nem tudtam kipróbálni sem 5700-assal RT kb +1-1.5gb ot kér még. Pedig NV sponsor game. Amúgy ezért hogy a 8800xt -n csak 16gb lesz én keveslem 20gb ot minimum vártam volna rá ha már az előző genben volt 24. S én 4K t céloztam be oda meg 20-24 is kell szerintem már 3-4 év távlatig nézve.
Holnap lesz az Intel tesztek sora ugye? Már beindulhatna a 3 vga harc!
Az olcsó árakért! 
Van é valami új hír NV-ről is pl? 1 hónap sincs a megjelenésig. Máskor ilyenkor már kb minden kiszivárog, MSRP ár, adatok, 3DMark
Márciusig tuti kiadják az 5060 at is akkor végül?
x96x : A nem a Kína vs USA dologra gondoltál ? Ott akarnak most versenyjog ellen perelni s NV nek onnét 15% os a bevétele kb ha jól emlékszme.Miért ne lenne érdemes elnindítani ?
Akinek 6600 vagy 4060 kártyája van akkor az el se indítsa mert High textúrákkal játszik? -
S_x96x_S
addikt
cikk az Nvidia vezetőségének gondolkodásmódjáról és a vállalati döntéshozatal folyamatairól, + történetek ;
----------------
Nvidia's Unique History and Culture
An interview with Tae Kim, author of the "Nvidia Way"
https://www.asianometry.com/p/nvidias-unique-history-and-culture
https://archive.md/9Gbpk
""
Speed of light means working with extreme speed and velocity. At most companies, when you do a project, you have KPIs, and you might say, “I did 10 percent better than last time” or “We’re 10 percent better than the competitor.” If you said that at NVIDIA, you’d get dressed down. They don’t care about what you did last time or how you compare to competitors. They care about what’s physically possible. If everything were perfect—no queues, no lag—what’s the absolute limit of physics?
For example, if there’s lag between one factory process and another or inventory issues, NVIDIA asks how to eliminate that lag entirely to the limits of physics. By operating this way, no competitor can match them. If everything is benchmarked to the ultimate possible speed and quality, they’re already operating at the fastest and most productive level.
"""
""
One Jensenism I like is: “Second place is the first loser.” I think he took it from the founder of Ferrari. He does not want to be in second place.
""" -
rumkola
nagyúr
Hm az új Indiana Jones játék eléggé eszi amúgy! 8gb os kártyával kb nem érdemes elindítani és 12gb a minimum már ha persze nem low-on akarja az emberfia tolni, hanem high-ultran. 4K ra meg alap a 16-20gb. Ez részben az RT miatt van mint kiderült hisz az ott kb kötelező ezért nem tudtam kipróbálni sem 5700-assal RT kb +1-1.5gb ot kér még. Pedig NV sponsor game. Amúgy ezért hogy a 8800xt -n csak 16gb lesz én keveslem 20gb ot minimum vártam volna rá ha már az előző genben volt 24. S én 4K t céloztam be oda meg 20-24 is kell szerintem már 3-4 év távlatig nézve.
Az olcsó árakért! 
Van é valami új hír NV-ről is pl? 1 hónap sincs a megjelenésig. Máskor ilyenkor már kb minden kiszivárog, MSRP ár, adatok, 3DMark
x96x : A nem a Kína vs USA dologra gondoltál ? Ott akarnak most versenyjog ellen perelni s NV nek onnét 15% os a bevétele kb ha jól emlékszme.4060 8GB, fullHD, high. 90+ FPS. Köszönjük a "szakértés"-t!
-
Devid_81
félisten
Az olcsó árakért! 
x96x : A nem a Kína vs USA dologra gondoltál ? Ott akarnak most versenyjog ellen perelni s NV nek onnét 15% os a bevétele kb ha jól emlékszme.Ma jar le az Intel review embargo.
Abu valahol emlitette, hogy az RDN4-bol 32GB lesz/lehet a max, MajdLassuk -
hahakocka
őstag
Az olcsó árakért! 
x96x : A nem a Kína vs USA dologra gondoltál ? Ott akarnak most versenyjog ellen perelni s NV nek onnét 15% os a bevétele kb ha jól emlékszme. -
S_x96x_S
addikt
nVidia/versenyjog/“What ifs” / ....
Egyes elemzők szerint elképzelhető, hogy a bíróságok kötelezhetik az Nvidiát egyes technológiák ( CUDA, NVLink) megnyitására/licencelésére ;
valamint arra, hogy különválassza szoftver- és hardverértékesítési tevékenységeit
https://www.nextplatform.com/2024/12/09/in-gpu-we-antitrust/
"As we have said many times before, 75 percent of Nvidia’s employees work on software, but software represents maybe 1 percent of its revenue stream. It is not unreasonable to want Nvidia pricing to reflect what customers are really paying for and for Nvidia’s revenue streams to be allocated to more accurately reflect its value and profits. But Nvidia doesn’t like that model, saying that it gives the software away with its hardware excepting the $4,500 per GPU per year charge it recently instituted for its AI Enterprise stack." -
Jacek
veterán
-
Busterftw
nagyúr
A 24Gb-os 3090-nel is gyorsabb a 4080 16Gb ,hjuj mik vannak...

Mi a fasz koze van hozza hogy 16 vagy 24?
Ne valaszolj ird le megint majd holnap ezt az okorseget...Bacca meg mi lesz ha a 16Gb -os 8800XT gyorsabb lesz a 20Gb-os 7900XT, akkor megvaltotta a vilagot az AMD.. jobban nem sarkitanam a baromsagot

A több vram jövőtállóbb.

"Bacca meg mi lesz ha a 16Gb -os 8800XT gyorsabb lesz a 20Gb-os 7900XT"
Majd hahakockát megkérdezzük, nála fog pattogni a labda.
Egy univerzum fog összedőlni benne. -
Jacek
veterán
A 24Gb-os 3090-nel is gyorsabb a 4080 16Gb ,hjuj mik vannak...

Mi a fasz koze van hozza hogy 16 vagy 24?
Ne valaszolj ird le megint majd holnap ezt az okorseget...Bacca meg mi lesz ha a 16Gb -os 8800XT gyorsabb lesz a 20Gb-os 7900XT, akkor megvaltotta a vilagot az AMD.. jobban nem sarkitanam a baromsagot

-
S_x96x_S
addikt
> 4K-ban a 12GB 3060 gyorsabb mint a 12GB 4070...
> szóval teljesen egyértelmű a játékkal valami nem oké.Az Ada támogatja a DLSS 3 Frame Generation-t
és annak eleve több memória kell a működéshez."Then you enable DLSS 3 FG to boost your smoothness and your performance goes to shit because FG requires more VRAM and 8 GB isn't enough even for 1080p. And then the only way to make it work is to lower the texture pool size so much that texture quality takes a noticeable hit."
https://x.com/Sebasti66855537/status/1866596177031897101 -
rumkola
nagyúr
RTX 4060 Performs Worse Than RTX 3060 in Indiana Jones Due To VRAM Limitation
Ezt azok kuldenem akik szerint teljesen jol van hogy az Nvidia c*ganykodik a VRAM-on, mert hat igy is gyorsabb mint az AMD 16GB-tal, felesleges lenne tobbet rakni (nem, nem vagyok AMD szimpatizans, szanalmas amit az elmult 4-6 evben lemuveltek)
Ezt meg azoknak, akik ismerik a csúszkát és képesek high-ra tenni, ahelyett hogy ultrán nyomnák egy 4060-al

[link] -
cucka
addikt
Ezt azok kuldenem akik szerint teljesen jol van hogy az Nvidia c*ganykodik a VRAM-on, mert hat igy is gyorsabb mint az AMD 16GB-tal, felesleges lenne tobbet rakni (nem, nem vagyok AMD szimpatizans, szanalmas amit az elmult 4-6 evben lemuveltek)
Szóval ha úgy állítod be a játékot, hogy több vram-ot használjon, mint amennyi van, akkor el fog fogyni a vram és lassú lesz a játék?
Fú, ezt nem gondoltam volna, le vagyok döbbenve.
Amúgy az indiana jones eléggé kivételes játék, mert alapból megköveteli a hardveres ray tracing-et. Egész pontosan global illumation-t használ a fényekhez. Szerintem ez az első játék a piacon ilyen minimum követelménnyel.
-
Busterftw
nagyúr
Hát, igen, 4K-ban 16GB-al itt is gyorsabb a 4080 mint a 7900XTX.
Ha megnézed 1440p-4K még furcsább helyezések vannak, szóval teljesen egyértelmű a játékkal valami nem oké.
4K-ban a 12GB 3060 gyorsabb mint a 12GB 4070... -
b.
félisten
Most, hogy üzented "azoknak" egy rasszita komment formájában( mert ez menő) akkor most az Nvidia több vramot rak rá? vagy megint jöhet 200 kommentben a Vram hiszti, meg flame war?
-
GeryFlash
veterán
-
b.
félisten
[Exclusive: TSMC in talks with Nvidia for AI chip production in Arizona, sources say]
Nem tarom kizártnak hogy az AI TSMC gyártás a gaming pedig Samsung lesz majd késöbb. -
b.
félisten
-
b.
félisten
-
Busterftw
nagyúr
NVIDIA App officially replaces GeForce Experience in latest GPU drivers
Új 566.36 driverben már nincs az Experience.
-
Busterftw
nagyúr
-
Chiller
őstag
-
Busterftw
nagyúr
> 2026 elejen johet akkor elvileg rtx 60xx is?!
2026 közepére ( de inkább elejére ) ki kell jönnie;
mert az AMD rivális (RDNA5->UDNA , 3nm ) ott lohol a nyomában,
és már a high-endet - az RTX 5090 / 6090 -et célozza a chipletes architektúrájával.
"The first UDNA gaming GPUs are expected to enter production by Q2 2026." ( via )Persze az nVidiának és az AMD-nek
már régen nem a csúcs Gaming GPU a cél,
hanem az AI és a DataCenter dominancia.Az AI miatt mindenki nagyon gyors - és nagyon nagy változásokat vár 5-10 éven belül,
úgyhogy nem lesz egyszerű hosszú távra tervezni.En ebbol azt tippelem, hogy 2026 Q3 rajt es ekkor jon az RTX 5000 szeria is.
Igy lesz kb masfel ev Blackwell es Rubin(?) kozott. -
S_x96x_S
addikt
> 2026 elejen johet akkor elvileg rtx 60xx is?!
2026 közepére ( de inkább elejére ) ki kell jönnie;
mert az AMD rivális (RDNA5->UDNA , 3nm ) ott lohol a nyomában,
és már a high-endet - az RTX 5090 / 6090 -et célozza a chipletes architektúrájával.
"The first UDNA gaming GPUs are expected to enter production by Q2 2026." ( via )Persze az nVidiának és az AMD-nek
már régen nem a csúcs Gaming GPU a cél,
hanem az AI és a DataCenter dominancia.Az AI miatt mindenki nagyon gyors - és nagyon nagy változásokat vár 5-10 éven belül,
úgyhogy nem lesz egyszerű hosszú távra tervezni. -
Busterftw
nagyúr
Igen erre kivancsi vagyok en is.
Most az Ada a szokasos 2 ev helyett kesobb jott, viszont a Rubin meg elobb vs Blackwell.
Bar ennek varjuk ki a veget, az eroltetett menet miatt a Blackwellnel is voltak gondok amit aztan javitottak.Szerintem minden azon mulik, mit tudnak az AMD tervekrol, milyen gyakran akarnak frissiteni. Most hogy ok is osszevontak a gyorsito-dvga vonalat, elkepzelheto, hogy a gyorsitott AI utemterv miatt gyorsabban jonne a consumer UDNA1-2-3 is.
szerk:
Illetve ugy latszik az Intel is probalja utni a vasat, az Xe3 elvileg "baked" es dolgoznak a kovetkezo archon.
Intel confirms Xe3 architecture ‘is baked’, hardware team already working on successor -
Busterftw
nagyúr
Ha tényleg komoly a korábbi ígéret :
~ 'nVIDIA is currently in a "one-year" cadence plan'
akkor ez lenne a cél-dátum:
"March 18, 2024" Blackwell + 1y ===> [ 2025 - márc. 18 - Rubin. ]
úgyhogy valószínüleg amolyan átmeneti korszak az egy év felé.
(mid-2025 ~ 16 hónap )Viszont tenylegesen csak augusztus vegen/szeptember kornyeken kezdtek ezeket szallitani (samples), elso szallitasok pedig kb most, szoval siman meglehet az 1 ev.
Ahogy ez is 1 ev:
2024 marcius GTC Blackwell bejelentes
2025 marcius GTC Rubin bejelentes -
A.Winston
tag
(mid-2025 ~ 16 hónap )2026 elejen johet akkor elvileg rtx 60xx is?! Igy 50xx csak egy evet regnalna?
-
S_x96x_S
addikt
The Rubin lineup, initially scheduled for 2026, has now been pushed back to mid-2025. This gives NVIDIA the opportunity to advance much more quickly than its competitors, ultimately allowing the firm to maintain its dominance over the markets.
(mid-2025 ~ 16 hónap ) -
bobalazs
nagyúr
The Rubin lineup, initially scheduled for 2026, has now been pushed back to mid-2025. This gives NVIDIA the opportunity to advance much more quickly than its competitors, ultimately allowing the firm to maintain its dominance over the markets.
-
Jacek
veterán
Félek tőle, hogy tényleg csak pukkantás lesz a dolog vége
Egyszerűen nem értem, miért nem sikerül valamit villantani, vagy belátni hogy ez most nem megy és ennek megfelelően árazni
En 7900XT teljesitményt várok jobb RT--vel, és nem sokkal olcsóbban. GRE árban ha normalizálodik.
-
Sontir Fel
őstag
-
S_x96x_S
addikt
AI + gaming fejlesztés jövője ...
5 éven belül teljesen megváltoznak a játékok és a játékprogramozás is;
jönnek a személyre szabott játékok.Step1: - 2D képből 3D világ generálása
"AI system that generates 3D worlds from a single image. "
https://www.worldlabs.ai/blog
Step2: LLM-el - gaming funkciók hozzáadása.
Step3: .... -
Jacek
veterán
Ha tartják magukat a középkategóriához, akkor pedig itt kell keresgélni. 7900xtxnél/5070ti/4080 alá kellene menniük árazásban, hogy legyen értelme ennek az egésznek, különben ez a széria is a nyakukon marad.
És akkor még nem beszéltünk a várhatóan 5xxx széria számára kifejlesztett újdonsággal, amivel szintén versenyezniük kellene
Gondolom ok a FSR4-el akarnak pukkantani
-
Sontir Fel
őstag
Hát igen de ennek a kártyának az új konkurens gennel szemben is helyt kell állnia. Meglátjuk ott mit fog mutatni majd az 5000 széria ellen,de örülök neki, ha történik előrelépés.

Az ár sorsdöntő lesz. A hiba mindíg ott van, hogy az új széria bejövetelekor AMD nek annyi előző genes kártyája van kifutó árakon, hogy saját magával nem tud versenyezni , lehet már a 7900 ára is erre példa, bár volt a másik oldalon 899 ért 4080 Super is , nincs belőle sehol...Ha tartják magukat a középkategóriához, akkor pedig itt kell keresgélni. 7900xtxnél/5070ti/4080 alá kellene menniük árazásban, hogy legyen értelme ennek az egésznek, különben ez a széria is a nyakukon marad.
És akkor még nem beszéltünk a várhatóan 5xxx széria számára kifejlesztett újdonsággal, amivel szintén versenyezniük kellene
-
b.
félisten
A 7900xtx árát az xfx már levitte 800 dollár alá (elvileg, kérdés hogy kapható bárhol).
Emiatt nem tartom kizártnak amit írsz. Ha valóban a középkategória királya akarnak lenni, akkor áldozatot kell hozni.
Hát igen de ennek a kártyának az új konkurens gennel szemben is helyt kell állnia. Meglátjuk ott mit fog mutatni majd az 5000 széria ellen,de örülök neki, ha történik előrelépés.

Az ár sorsdöntő lesz. A hiba mindíg ott van, hogy az új széria bejövetelekor AMD nek annyi előző genes kártyája van kifutó árakon, hogy saját magával nem tud versenyezni , lehet már a 7900 ára is erre példa, bár volt a másik oldalon 899 ért 4080 Super is , nincs belőle sehol... -
Sontir Fel
őstag
hát ez alapján a pletyka alaján sok jóra nem számítanék már pesze attól függ mi lesz az ár.500 dolláros áron első osztályú lenne,de szerintem ezért többet fognak kérni.
a másik ami furcsa:
Resident Evil 4 ben nem számít az RT, sebességet sem igazán befolyásolja. TPU nál 6 % a bekapcsolt RT hatása CB-nél már jelentősebb, 13-17%. Kíváncsian várom.A 7900xtx árát az xfx már levitte 800 dollár alá (elvileg, kérdés hogy kapható bárhol).
Emiatt nem tartom kizártnak amit írsz. Ha valóban a középkategória királya akarnak lenni, akkor áldozatot kell hozni.
-
b.
félisten
Na, érkeznek végre információk a piros oldalról. Ha lesz 8900 széria is, akkor annyira nem vészes ez a lemaradás
hát ez alapján a pletyka alaján sok jóra nem számítanék már pesze attól függ mi lesz az ár.500 dolláros áron első osztályú lenne,de szerintem ezért többet fognak kérni.
a másik ami furcsa:
Resident Evil 4 ben nem számít az RT, sebességet sem igazán befolyásolja. TPU nál 6 % a bekapcsolt RT hatása CB-nél már jelentősebb, 13-17%. Kíváncsian várom. -
Sontir Fel
őstag
Nem tudom mire akarsz ezzel kilyukadni, főlleg annak fényében, hogy a 3000-as szériánál simán skippelték a super refresh-t.
#46103 Sontir Fel:
Ha onnan indulok ki, hogy 5080 kb olyan erős lesz mint a 4090, és az AMD a közelében nem, lesz, akkor a 1200-1300 USD - 1500 EUR ár teljesen reális, én is oda tippelem.Nem értem, hogy az AMD miért nem iparkodott kicsit és lépett a piacra decemberben, karácsony előtt a 8xxx szériával. Ha 7900xtx szintű kártyákat dobálnának újonnan 800 euró alatt, akkor az talán motiválná az nvidiát is, hogy normálisan árazzon és legyen egy kis verseny
Gondolom a jelenlegi készletük útban van, amit nem nagyon szeretnének 800USD-ért adni, mert akkor nem sok haszon van rajta.Na, érkeznek végre információk a piros oldalról. Ha lesz 8900 széria is, akkor annyira nem vészes ez a lemaradás
-
Busterftw
nagyúr
Kivancsi leszek ki kerul a helyere...
Valoszinuleg megvarta, mig lezsirozzak a ChipsAct lovet, aztan dobbantott
-
Raymond
titán
> mert Intel elintézte nekik.
Most hogy Pat lemondott/lemondatták/*
kérdés, hogy az Intel GPU stratégiája hogyan fog változni.Intel Announces Retirement of CEO Pat Gelsinger
https://www.intc.com/news-events/press-releases/detail/1719/intel-announces-retirement-of-ceo-pat-gelsinger
Dec 2, 2024 • 8:30 AM EST
David Zinsner and Michelle Johnston Holthaus named interim Co-CEOs. Holthaus also appointed to the newly created position of CEO of Intel Products. Frank Yeary named interim executive chair.Intel es a zome sajto: "...announces retirement..."
CNN: "Intel CEO resigns after a disastrous tenure"
-
b.
félisten
kérdés, hogy az Intel GPU stratégiája hogyan fog változni.Intel Announces Retirement of CEO Pat Gelsinger
https://www.intc.com/news-events/press-releases/detail/1719/intel-announces-retirement-of-ceo-pat-gelsinger
David Zinsner and Michelle Johnston Holthaus named interim Co-CEOs. Holthaus also appointed to the newly created position of CEO of Intel Products. Frank Yeary named interim executive chair.WTF.
-
Devid_81
félisten
David Zinsner and Michelle Johnston Holthaus named interim Co-CEOs. Holthaus also appointed to the newly created position of CEO of Intel Products. Frank Yeary named interim executive chair.Valoszinuleg lemondattak, bar ugysem tudjuk meg az igazat.
Lenyegeben mindegy is, varhato volt, hogy valamit tesznek a vilag iranyaba, hogy elhitessek a befektetokkel, hogy Ok mindent elkovetnek, hogy a ceg ujra sikeres legyen. -
S_x96x_S
addikt
David Zinsner and Michelle Johnston Holthaus named interim Co-CEOs. Holthaus also appointed to the newly created position of CEO of Intel Products. Frank Yeary named interim executive chair. -
A.Winston
tag
Ezzel az érveléssel az a baj, hogy ha euroapa és amerikai nem készül fel rá időben, akkor nincs alternatíva, ahonnan mindent be tudsz szerezni. Saccra egy 5-10 év kell ahhoz hogy teljesen le tudjunk válni Kínáról, közben mindenből hiány meg iszonyatos áremelkedés lesz közben. Amúgy ugyan ez volt az érv az oroszokkal kapcsolatban is, de mégse akadályozta meg őket.
A kínai döntéshozatal is megérne egy misét, teljesen ki lett takarítva minden felelős politikustól, mert Xi még a legkisebb esélyét se akarja megadni, hogy valamelyik kompetens politikus megpuccsolja, vagy csak megkérdőjelezze a hatalmát. Egy ilyen rendszerben nagyon könnyen félre siklanak a dolgok, mert senki nem mer kiállni és konfrontálni ha valami hülyeséget kezdenek csinálni. Szóval ha a sok yes-mennel arra jutnak hogy a háború jobb alternatíva mint a egy belső lázongás a romló gazdaság miatt, akkor bizony itt nagyon könnyen lesz háború.
Plusz megint: nincs semmi értelme az őrült fegyverkezésüknek ha csak nem akarják használni azokat.Hulyesegrol kellene levalni, nem a globalis piacrol meg versenyrol.. Ha nyugat nem tud elegendo erdemi hozzaadott erteket kepviselni, akkor el kell fogadja az uj status quo-t. Pont ezekkel a vedovam zsarolasokkal, meg levalasi szandekokkal tereljuk magunk a nyilt konfliktus fele. Az az 5-10 ev amit emlitesz arra eleg h semmi nem marad a kezukben - par nyersanyagot kiveve -, amire egyaltalan erdemi kereslet marad globalis szinten.
-
yarsley
aktív tag
-
yarsley
aktív tag
Ezzel az érveléssel az a baj, hogy ha euroapa és amerikai nem készül fel rá időben, akkor nincs alternatíva, ahonnan mindent be tudsz szerezni. Saccra egy 5-10 év kell ahhoz hogy teljesen le tudjunk válni Kínáról, közben mindenből hiány meg iszonyatos áremelkedés lesz közben. Amúgy ugyan ez volt az érv az oroszokkal kapcsolatban is, de mégse akadályozta meg őket.
A kínai döntéshozatal is megérne egy misét, teljesen ki lett takarítva minden felelős politikustól, mert Xi még a legkisebb esélyét se akarja megadni, hogy valamelyik kompetens politikus megpuccsolja, vagy csak megkérdőjelezze a hatalmát. Egy ilyen rendszerben nagyon könnyen félre siklanak a dolgok, mert senki nem mer kiállni és konfrontálni ha valami hülyeséget kezdenek csinálni. Szóval ha a sok yes-mennel arra jutnak hogy a háború jobb alternatíva mint a egy belső lázongás a romló gazdaság miatt, akkor bizony itt nagyon könnyen lesz háború.
Plusz megint: nincs semmi értelme az őrült fegyverkezésüknek ha csak nem akarják használni azokat. -
Ribi
nagyúr
Sajnos Nvidia monopol helyzete azt jelenti hogy oda emeli az árakat ahova még éppen benyeli a piac. Mar az is meglepett, hogy 4080 -> 4070 Ti visszaminősítést sikerült kiharcolni, meg az árvágást hozzá, de szerintem a trend egyértelmű, a kártyák ára folyamatosan fog nőni, vagy ahol nem ott kevesebb "ugrást" kapsz a pénzedért.
Amúgy csak csendben jegyzem meg, hogy a Kína agresszív fegyverkezésének meg haldokló gazdaságának kb borítékolható következménye lesz, hogy megpróbálják Taiwant elfoglalni, akkor kb búcsút lehet inteni mindenfajta videokártyának 2-3 évre. Kb a legviccesebb, hogy az amerikai Intel is ott gyártatja a chippeket...
#46108 Busterftw:
Annyiszor olvastam már Redditen meg Videocardz-on a 2k USD árról, hogy az alatt én nem várnám a 5090-t. Ha már beárazta a piac, mért adnák olcsóbban?#46106 Sontir Fel:
Az a helyzet, hogy AMD nagyon elszámolta magát a kereslettel, illetve Nvidia super széria hozzá lett árazva a kedvezőbb AMD kártyákhoz, így rajtuk maradt egy nagyobb készlet és attól szabadulnának előbb, mert amit nem tudnak most eladni az mind bukó. A legjobb példa erre hogy mennyire el vannak csúszva, hogy 2-3 hónappal ezelőtt még mind nagy tételben szórták kifele a 6800-at. Majd ha beesik az új 5000-res széria akkor várok hasonló komoly árvágást mint a 6900-6950 kapott '23 elején.
Amúgy AMD is pontosan tudja hogy kellene ezt csinálni, a 7800X3D gyártást simán visszavették időben, hogy a készlet ne "zavarjon be" a 9800X3D eladásokba.
7800x3d eladása azért ment könnyen, mert Intel elintézte nekik.
-
Busterftw
nagyúr
Ez már rég nem az az USA, de persze Kína sem a régi, bár utóbbi könnyebben tud korrigálni, még mindig erősen kollektivista és legfőképp nem szélsőségesen individualista.
Csak atommal meg távolsági/drón fegyverekkel tud az US operálni, bakancsot már nem tudnak kihelyezni ami egy invázió esetén szükséges lenne.Nem kell bakancs, ott van par carrier group meg legiero projektalni.
-
warcat
veterán
Ez már rég nem az az USA, de persze Kína sem a régi, bár utóbbi könnyebben tud korrigálni, még mindig erősen kollektivista és legfőképp nem szélsőségesen individualista.
Csak atommal meg távolsági/drón fegyverekkel tud az US operálni, bakancsot már nem tudnak kihelyezni ami egy invázió esetén szükséges lenne. -
KAMELOT
titán
Sajnos Nvidia monopol helyzete azt jelenti hogy oda emeli az árakat ahova még éppen benyeli a piac. Mar az is meglepett, hogy 4080 -> 4070 Ti visszaminősítést sikerült kiharcolni, meg az árvágást hozzá, de szerintem a trend egyértelmű, a kártyák ára folyamatosan fog nőni, vagy ahol nem ott kevesebb "ugrást" kapsz a pénzedért.
Amúgy csak csendben jegyzem meg, hogy a Kína agresszív fegyverkezésének meg haldokló gazdaságának kb borítékolható következménye lesz, hogy megpróbálják Taiwant elfoglalni, akkor kb búcsút lehet inteni mindenfajta videokártyának 2-3 évre. Kb a legviccesebb, hogy az amerikai Intel is ott gyártatja a chippeket...
#46108 Busterftw:
Annyiszor olvastam már Redditen meg Videocardz-on a 2k USD árról, hogy az alatt én nem várnám a 5090-t. Ha már beárazta a piac, mért adnák olcsóbban?#46106 Sontir Fel:
Az a helyzet, hogy AMD nagyon elszámolta magát a kereslettel, illetve Nvidia super széria hozzá lett árazva a kedvezőbb AMD kártyákhoz, így rajtuk maradt egy nagyobb készlet és attól szabadulnának előbb, mert amit nem tudnak most eladni az mind bukó. A legjobb példa erre hogy mennyire el vannak csúszva, hogy 2-3 hónappal ezelőtt még mind nagy tételben szórták kifele a 6800-at. Majd ha beesik az új 5000-res széria akkor várok hasonló komoly árvágást mint a 6900-6950 kapott '23 elején.
Amúgy AMD is pontosan tudja hogy kellene ezt csinálni, a 7800X3D gyártást simán visszavették időben, hogy a készlet ne "zavarjon be" a 9800X3D eladásokba.
Nem lesz itt semmiféle háború, mert ha azt meglépik elfelejthetik az exportot amiből élnek. 3.4 Trillió dolcsi évente. Legtöbb a világon és ők az elsők.
Másik felén tudják, hogy USA ellen nincs esély. -
yarsley
aktív tag
#46108 Busterftw:
-
-=RelakS=-
veterán
Haggyá.
50 millióig nézegetem a budapesti lakásokat. Ami érdekelne, az addigra elkelt, a többi meg soxor egy rakás toytoy. Akkor is, ha maga az ingatlan rendben van tartva, csak valami elmebeteg volt, aki a belső elosztását megtervezte.
Amikor meg nézegettem 50 és 60 között, akkor kb annyi változott, hogy a szemét a belvárosba került, vagy úgy fel volt újítva, hogy az agymenést a 10 körmömmel vakartam volna le a falakról.Az új építésűből meg olyan 1,2m/m2 alatt nemigazán van, ez is lassan fehér holló.
-
KAMELOT
titán
Nincs min csodálkozni. Árak nőttek csak a bérek nem.
Aki meg 3 évre veszi a kártyát, annak az 1200€ nem sok.
Viszont egy panel lakás MO-n, az már ingatlanmaffia. -
sakal83
addikt
Huh szép arak várhatoak. Kicsit elszallt az IT buborék... Agyaea mebt az Nvidianak az MI miatti trillio usd haszon?
-
DudeHUN
őstag
Ja. Sajnos lakás és videokártya esetén nincsen alternatíva. Mindegyik drága. Már új konzol is 800EUR...
Volkswagen "balszerecséjére" ott van. Látszik is a cégen. -
b.
félisten
Nem tudom mire akarsz ezzel kilyukadni, főlleg annak fényében, hogy a 3000-as szériánál simán skippelték a super refresh-t.
#46103 Sontir Fel:
Ha onnan indulok ki, hogy 5080 kb olyan erős lesz mint a 4090, és az AMD a közelében nem, lesz, akkor a 1200-1300 USD - 1500 EUR ár teljesen reális, én is oda tippelem.Nem értem, hogy az AMD miért nem iparkodott kicsit és lépett a piacra decemberben, karácsony előtt a 8xxx szériával. Ha 7900xtx szintű kártyákat dobálnának újonnan 800 euró alatt, akkor az talán motiválná az nvidiát is, hogy normálisan árazzon és legyen egy kis verseny
Gondolom a jelenlegi készletük útban van, amit nem nagyon szeretnének 800USD-ért adni, mert akkor nem sok haszon van rajta.Én nam tartom reálisnak egy 80 as kártyáért adni 1200 eurot egy hetvenes kártyáért 7-800 at, plusz a félkész játékokért 35 ezret. Tudom hogy minden drága manapság,de pont ezt gondolom a 60 négyzetméteres panelakások 70-80 milliór áráról meg a 13 milliós Golfról( népautó?) sajnos.
-
yarsley
aktív tag
A memóriámmal semmi gond, a trollkodásodat meg tartsd meg magadnak.
Több mint 25 éve figyelem mi történik a hardver piacon... -
Raymond
titán
#46103 Sontir Fel:
Gondolom a jelenlegi készletük útban van, amit nem nagyon szeretnének 800USD-ért adni, mert akkor nem sok haszon van rajta."simán" - erdekes jelzo, lehet rovid a memoria, de akkor szerintem nezz vissza mi volt a piacon a helyzet amikor a 300pes sorozat volt az aktualis
-
Busterftw
nagyúr
Pedig nekik kellene pont diktálni ezt a történetet, ha már feladták az eddig amúgy sem túl acélos állásaikat. Ha tényleg nem várhatunk semmi extrát, csak egy átcsomagolt 7900xtxet amit ők középkategóriának tartanak, akkor nem kell nagyon bonyolítani ezt a dolgot, valahol 800 euró alatt kezdjék a történetet, ha pedig drága lenne az nvidiához képest, akkor tegyenek mellé valami kedves kis játékot
nagy hiba kihagyni a karácsonyt, főleg hogy még az nvidia bedobta a jajj, hiány lesz/van/volt dolgot
és zárásként, jár a keksz az Intelnek, hogy ha jól emlékszem akkor a következő héten mutatják be az új kártyát... jó szerencsét + erő&egészség!
Engem inkább a várható szankciók zavarnak januártól, mert abból lesz majd ~1900 dolláros helyett 2500 dolláros 5090.
(bár ez engem nem érint, egy 5080 már igen
) -
yarsley
aktív tag
#46103 Sontir Fel:
Gondolom a jelenlegi készletük útban van, amit nem nagyon szeretnének 800USD-ért adni, mert akkor nem sok haszon van rajta. -
Sontir Fel
őstag
Pedig nekik kellene pont diktálni ezt a történetet, ha már feladták az eddig amúgy sem túl acélos állásaikat. Ha tényleg nem várhatunk semmi extrát, csak egy átcsomagolt 7900xtxet amit ők középkategóriának tartanak, akkor nem kell nagyon bonyolítani ezt a dolgot, valahol 800 euró alatt kezdjék a történetet, ha pedig drága lenne az nvidiához képest, akkor tegyenek mellé valami kedves kis játékot
nagy hiba kihagyni a karácsonyt, főleg hogy még az nvidia bedobta a jajj, hiány lesz/van/volt dolgot
és zárásként, jár a keksz az Intelnek, hogy ha jól emlékszem akkor a következő héten mutatják be az új kártyát... jó szerencsét + erő&egészség!
-
Laca333
tag
Meg még a 7900 XT\XTX-eket is el kéne adni
-
Busterftw
nagyúr
Ki tudnék egyezni ezekkel az árakkal, még euróban is, de sokkal roszabbra készülök.
Félek tőle, hogy az elején 1.500 euró alatt nem lesz 5080 (azt néztem ki, arra várok június óta
). Nem értem, hogy az AMD miért nem iparkodott kicsit és lépett a piacra decemberben, karácsony előtt a 8xxx szériával. Ha 7900xtx szintű kártyákat dobálnának újonnan 800 euró alatt, akkor az talán motiválná az nvidiát is, hogy normálisan árazzon és legyen egy kis verseny
Mert olyan gyorsan lesz meg az a 40% market share, hogy egy kis előnyt adnak még az Nvidianak.
Komolyra fordítva a szót, azért nem jelent meg, mert akkor nem tudták volna megvárni az Nvidia árazását és beállni mögé, ahogy eddig.
-
Sontir Fel
őstag
Hát nem tudom.
Mondjuk tételezzük fel, hogy nem lesz Super valóban és kizárólag a Vram eltérések miatt lesz árkülönbség. és hogy a konkurencia tényleg jó árakon fog adni megfelelő teljesítményt. akkor szerintem:
Biztos magasak lesznek az árak, mert most is azok. tippre :5070 12 GB 549$, a 18 GB 649$. ( kb 4070 Ti super-/7900XT szint)
Az 5070 Ti 16 GB verzióban lesz 799$ vagy 24 GB 899$ ( 4080 szint)
5080 16 GB 999$ 24 GB 1199$ ( 4090 szint)
5090 32 GB 1699$ MSRP
Ha hozzáveszem a konkurenciát és hogy esetleg alul áraz és lesz árháború akkor ezek az árak viszont magasak mert most is hasonló árakon meg tudod venni ezt a teljesítményt pl 7900XT van 649 dolláros áron és 4070 Ti super 739 dolláros áron. 4080 pedig 899$ áron ment most többször is már.
Tehát ha előrelépést szeretnénk akkor ennél jobb árakra lenne szükség.Ki tudnék egyezni ezekkel az árakkal, még euróban is, de sokkal roszabbra készülök.
Félek tőle, hogy az elején 1.500 euró alatt nem lesz 5080 (azt néztem ki, arra várok június óta
). Nem értem, hogy az AMD miért nem iparkodott kicsit és lépett a piacra decemberben, karácsony előtt a 8xxx szériával. Ha 7900xtx szintű kártyákat dobálnának újonnan 800 euró alatt, akkor az talán motiválná az nvidiát is, hogy normálisan árazzon és legyen egy kis verseny
-
Raymond
titán
Én azt gondolom hogy ha elkészül a 3 GB modul akár Super széria nélkül is jöhet nagyobb kártyaverzió mivel Kopite szerint nem tervez ebben a generációban Nvidia Super szériát.
Ha egy kicsit cinikus vagyok, akkor Adva-nál se terveztek super verziót, csak a piac nem nyelte le az 1200 USD-s 4080-at, a 4070 meg elég erős konkurenciát kapott, hogy Nvidiának lépni kellett.
Ami pillanatnyilag piszkálja a fantáziám, hogy a 3GB-os verzió pár hónapon belül jön mint 4060ti-nél, vagy eltolják egy évet és akkor csinálnak egy refresh-t.
Az ár is egy nagy kakukk tojás, főlleg ha pár hónapon belül jön, mikor még nem ülepszik a DDR7 ára, akkor a +50% ramért simán el tudok képzelni +30% felárat"Ha egy kicsit cinikus vagyok, akkor Adva-nál se terveztek super verziót, csak a piac nem nyelte le az 1200 USD-s 4080-at"
A 20-as sorozattol letezik Super verzio, ez naluk a refresh a ket arch kozott.
-
warcat
veterán
1699 dolláros árnál a founder edition talán beférne 2000 euró alá németeknél, de inkább 2049.90€
2000 dollárnál meg 2400 eurónál kezdődneSzerintem nem megy olyan jól a világ szekere ( de főleg amcsiknál sem), hogy így komoly forgalom legyen, a 2500 eurós 3090 Ti-t sem szerette a piac pedig az még a crypto láz vége volt.
Hacsak nem ilyen +35% ugrás 4090hez képest, nem látom piacképesnek a 100 dollárnál jobban megemelt áron
Új hozzászólás Aktív témák
-
46200 - 46101
53428 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 47901 47900 - 47801 47800 - 47701 47700 - 47601 47600 - 47501 47500 - 47401 47400 - 47301 47300 - 47201 47200 - 47101 47100 - 47001 47000 - 46901 46900 - 46801 46800 - 46701 46700 - 46601 46600 - 46501 46500 - 46401 46400 - 46301 46300 - 46201 46200 - 46101 46100 - 46001 46000 - 45901 45900 - 45801 45800 - 45701 45700 - 45601 45600 - 45501 45500 - 45401 45400 - 45301 45300 - 45201 45200 - 45101 45100 - 45001 45000 - 44901 44900 - 44801 44800 - 44701 44700 - 44601 44600 - 44501 44500 - 44401 44400 - 44301 44300 - 44201 44200 - 44101 44100 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Videokártyák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- (kiemelt téma)
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Napokon belül váratlan versenyzővel bővül a VGA-piac
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Proxmox VE
- OLED TV topic
- Macrodroid
- Milyen okostelefont vegyek?
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Háztartási gépek
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- További aktív témák...
- Palit GeForce GTX 1660 SUPER GAMINGPRO OC 6GB
- Sapphire PULSE AMD Radeon RX 9060 XT 16GB DDR6 VGA
- ZOTAC RTX 5070 12GB GDDR7 Twin Edge - Új, 2 év garancia - Eladó
- XFX RX 9070 XT 16GB GDDR6 SWIFT Triple Fan Gaming Edition - Új, 2 év gari - Eladó!
- 27% - GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti EAGLE OC ICE SFF 16GB GDDR7 Videokártya!
- GAMING PC! Intel i5-12400F / RTX 4060 Ti / 16GB DDR4 / H610 / 512GB NVMe / 650w! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! Asus H310M i5 9400 16GB DDR4 500GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- BESZÁMÍTÁS! Powercolor RED Devil RX 7900XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z370A i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Adata 600W
- Shining3D EinScan Pro 2X 3D szkenner
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Akinek 6600 vagy 4060 kártyája van akkor az el se indítsa mert High textúrákkal játszik?

S mellette a Stalker 2 nem is szép az Indiana Jones is szebb szerintem pedig 4 éves engine van alatta sőt igazából 6-7 éves amikor elkezdték fejleszteni a Doom Eternalt. Persze updatelték és RT-t kapott. De nem egy UE5 hypolt vadiúj engine. (5.5 most már lassan)