- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
-
PROHARDVER!
Aktuális ajánlatok topikja: [link]
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Politikát és OFF hozzászólásokat mellőzzétek. Köszönjük.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyonjjo
tag
-
nagyonjjo
tag
Sziasztok?
Valaki tudna nekem aktiválni bf 2042-őt 3070 vagy nagyobb kártyán? -
válasz
dobolan #11192 üzenetére
0.85V-n nekem kb. 10 perc Doom utan elsotetedett a kepernyo, aztan csak foltokban jott vissza, de nem fagyott le teljesen, Kombustornal ugyanez kb. 10 perc utan.
0.875-on viszont ment majd 2 oraig a Kombustor stress test, 4k-s felbontassal es egyelore a Doom se fagyott le, szoval remeljuk stabil lesz.
FPS es benchmark eredmenyek pedig nagyjabol ugyanazok lettek.
Kosz az infot. -
dobolan
senior tag
Megnéztem most, nekem játékra ez van belőve:
Tpd limit 104%, nincs jelentősége
OC:curve, 1875Mhz / 0.85V innen végig ennyi. Így max terhelésen sem megy 65 fok felé a gpu temp. Max fogyasztás meg 160w körül mozog.Próbáld ki, hátha segít. Ha kevés a kártyádnak 0.85V max akkor vedd fentebb picit. 1900 Mhz felé én nem engedem a kártyát, mert teljesítményben nem sokat dob, fogyasztásban és melegedésben viszont igen.
-
Esemenynaploban a "The previous system shutdown at 8:57:01 PM on 12/7/2021 was unexpected." uzenet elott semmi nincs, ez meg ugye az amikor mar en kinyomtam.
Semmi tuning nincs.
Nem telepitek ujra windows-t egy kartya csere miatt, soha nem is csinaltam ilyet, max ha merevlemez volt cserelve.#11190 dobolan:
Nem hasznalok MSI Afterburnert sem, egyszeru user vagyok.
De ettol fuggetlenul kuldhetsz profilokat, megnezhetem azokkal hogy megy. -
dobolan
senior tag
Nekem is ilyen kártya van most a gépemben (2 ventis verzió). Csak azért furcsa nekem az eseted, mert még ha OCzom a kártyát olyan szintre, amit nem bír, akkor se fagy csontra soha. Leginkább kilép driver hibával.
Ha használsz MSI afterburnert, próbáld meg alulfeszelni a kártyát. Most dolgozom, de ha hazaérek, tudok küldeni nálam minden körülmények között stabil profilt 1900Mhz körüli órajellel, ha érdekel. Azt neked a GPU-Z kép szerint el sem éri. Meg egy kicsit sokallom is a 73 fokos GPU tempet ehhez az órajelhez (bár ez fagyást vagy hibát nem okozhat). Nálam 65 fölé nem megy. -
válasz
dobolan #11187 üzenetére
Nem nagyon tudok mast elkepzelni, mivel csak akkor tortenik ha jatszom es maxon kell mennie a kartyanak.
Plusz minden mas a rendszerben mar megvolt egy ideje, csak kartya lett cserelve es a regi kartyaval nem volt soha ilyen.
Pontosabban a kartya utan lett meg uj tap, de mivel mind a regi mind az uj tapnal jelentkezett ez a hiba, igy a tapra se gyanakszom.
De persze ettol fuggetlenul biztosra nem tudom mondani. -
Puma K
nagyúr
Ezek hogy jönnek ahhoz hogy te dupla mókuskerékkel akarsz kártyát hűteni...?
Nem feltaláló vagyok plusz elektronikai alkatrészekről van szó amit a hőmérséklet tud kinyírni. Ezekre meg vannak megoldások amik stabilan kész és bejáratott dolgok.
2004-től kezdve hobbi szinten építem magamnak és másoknak a számítógépet.
Saját gépemben próbáltam már ezt-azt megvalósítani, de azok így mostani fejemmel visszaemlékezve értelmetlen gányolások voltak. Csak akkor és ott hasonlóképpen vélekedtem mint te most, hogy én azt jobban tudom.
Ha már hűtés:
Closed-Loop" Liquid Nitrogen Cooler | EVGA Roboclocker Computex - videó
-
Puma K
nagyúr
A kártyák alá-mellé berakott ventilátorok nem új keletűek.
Az hogy te megtaláltad a csicsás verzióját mindezt egy RGB-s kit-ben az csak arra bizonyíték, hogy ezt meglovagolni egy pár dollár centes-pár dolláros műanyaggal meg lehet. Kérnek érte amennyit jónak látnak,
De ezt pluszban vett ventilátorokkal és ventilátoronként pár gyorskötözővel olcsón is meg tudod oldani.
Viszont ez még mindig nem oldja meg valósan a mókuskerék hűtéssel szerelt kártya kialakításából adódó alapvető problémát, miszerint kicsi a hőátadó felület és a meglévő hőátadó felületről sem elég hatékonyan van továbbmozgatva a felmelegedett levegő.
Most a Galax hűtésével mit kezdjek?
Az egy a gyáritól-referenciától eltérően egyedi hűtéssel szerelt kártya aminek a végére tettek egy szívó ventilátort. Igen, és?A varázsszó esetedben még mindig a vízhűtés.
-
nexwo
őstag
válasz
Puma K #11183 üzenetére
Két ventis kártyák is gyorsabbak és hangosabbak minta három ventisek, és ebből következik hogy az egy ventis az még gyorsabb és hangosabb.
Van hatékonyabb a vizesnél, az egész gépet belemeríted olajba és kész. (vagy: [link] ) Csak azért mert téged nem hajt a kutatási vágy és az ötletelés még nem kell elvetni mindent
Ez is egy kísérlet volt: [link]
-
Puma K
nagyúr
Kár ragozni. Felejtsd el az egész koncepciót amit kigondoltál.
A vízhűtésnél hatékonyabb és halkabb hűtést nem fogsz tudni kitalálni.
A mókuskerék kialakítású hűtőventilátorok sokkal magasabb fordulaton járnak hogy értelmes levegőmennyiséget vagy inkább légnyomást tudjanak generálni hogy az átmelegedett hűtőlamellák között kellő mennyiségű levegőt tudjon áttolni.
Az EVGA fórumán is jó pár embert megmosolyogtathattál ezzel a felvetéseddel és inkább nem reagálnak semmit.
-
nexwo
őstag
válasz
Találtgyerek #11177 üzenetére
[link] Még az evga forumon vetettem fel, egyenlőre béna paint-es rajzd van:
Nálam egy normál 120 mm ventilátor elfér még a kártya hátoldalán a gépbe beszerelve, sok helyen van extra slott a kártya felett (ami kicsit vékonyabb mint egy normál ventilátor)
#11178 Puma K
Ha vizezni akarnék akkor vizeznék, de nem az a cél, az a cél hogy a 2-3 ventis kártyákat áttervezzem úgy hogy nem lentről (elölről szívja és oldalt meg fújja) [link]Sok PC ház úgy néz ki hogy nem alulról hanem szemből (bekapcsoló gomb felől) szívja a levegőt és hátul meg kifújja a meleget. Alapjáraton a normál hűtésű GPU meg alulról várja a hideget és két oldalt meg kinyomja. Itt az lenne a cél hogy [kép] a videokártyában is a levegő úgy áramoljon mint a PC házban. (Szervergépeknél a tesla gyorsítók is hasonlóan működnek csak ott nincs saját venti.)
Nyilván most a GPU szegény időszakban elég nehéz több GPU-t megvizsgálni. Ezért arra a tesztre nem azért hivatkoztam mert biztos, hogy megbízható, egyszerűen nem találok teszteket egyszerű blower kártyára a mai generációnál.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Stukker1987 #11176 üzenetére
Az Nvidia kártyák jobban tartják az árukat és később értékelődnek le. A hosszabb ideig tartó és több féle Windows verzió driver-es támogatásról nem is beszélve.
-
Puma K
nagyúr
"Cél az lenne hogy halkabb és ne melegedjen annyira."
Erre van egy megoldás és úgy hívják, hogy vízhűtés.
"Dupla ventis blowert tervezek..."
Felejtsd el.
A hűtők hűtési kapacitása közül mindig a mókuskerekesek a leggyengébbek.Az Nvidia is elhagyta már pár éve és ők is a 2 ventilátoros egyedi hűtős megoldásokra hajazó megoldást kínáltak. A mókuskerekes hűtések meg amúgy is a legkisebb NYÁK mérettel rendelkező kártyák kapták meg, hogy minél több számítógépházban gond nélkül elférjenek.
Szemben az egyedi NYÁK-os megoldásokkal amik amellett hogy szélesebbek, hosszabbak és magasabbak is mint a mókuskerekes társaik és így érnek el jobb hűtési teljesítményt.
Egyszerűen amennyi hasznos helyet elfoglal a mókuskerék annyival kevesebb a hőátadó felületed. Ezt az elvett hasznos felületet a dupla mókuskerékkel (Minek? Mi értelme?) megkétszerezed.
A dupla mókuskerekes megoldás egy halva született ötlet már csak azért is mert több levegőt fog fogni a második ventilátor mint amennyit át tudna mozgatni... a hangerőről nem is beszélve.
Gányolás helyett nézz egy teljes kártyát lefedő vízhűtőblokkot.
Az meg hogy az RTX 3080/3090 topikjában is megkérdezted egy 3090 esetén... szerintem nagyon sok embert megmosolyogtattál.
Az van, hogy sokat fogyaszt és emiatt nagyon sok hőt termel pont a 3090-es a 24 GB VRAM miatt aminél még a batár nagy hűtős megoldásokat is újra kell pasztázni és újra kell hőpadozni amik jobban vezetik a hőt.
A 3090-nél arra jó a mókuskerekes megoldás, hogy megnézd milyen gyorsan főzi szét magát a kártya és kezd el szemetelni majd tönkremenni.
Amit linkeltél 3070-et mókuskerekes hűtéssel.... hát nekem az ementálisajt módjára lyuggatott és 20 meg 14 cm-es ventilátorkkal megtámogatott házamban egy Asus RTX 2060 Turbo melegedet... alul kellett feszelni és kapott egy egyedi ventilátorpofilt meg alulról direktbe egy 12 cm-es ventilátor fújta és járatta a levegőt a kártya körül.
Szóval az a teszt amit linkeltél az elég érdekes, de nem valami hiteles lehet mert pl sehol nem láttam hogy bárki hivatkozott volna innen a PH! fórumáról vagy a netről bárki is valaha.
-
Stukker1987
senior tag
Sziasztok
Csatlakozok egy Asus Rtx 3060Ti Dual OC-vel.
Jónak tűnik a kari de őszintèn szólva a nagyon rossz időpontban eladott 5700XT-nèl nem annyival jobb mint amivel több pènzt kellett kifizetnem èrte (120->330) ,persze az èn előrelátásom hibája tudom
-
Motyi
senior tag
És ez hol dupla "ventis"? Egyáltalán mi az hogy dupla "ventis" blower? Amit linkeltél az egy "ventis" és a blower (azaz a venti) dupla golyóscsapágyazású (dual ball bearings). Nem kevered a szezont a fazonnal véletlen?
De ettől függetleneül jellemzően a blower típusú hűtések a leghangosabbak (érdekes módon a cikk amit linkeltél nem említi a hangerőt). Nekem 1080 Ti kártyában volt egy ilyen Asus blower megoldás. Sokkal melegebb volt mint az egyedi hűtéses társai (80 fok +++) és őrjítő hangja volt terhelés alatt.1 hét után cseréltem Strix-re.
-
nexwo
őstag
Van valakinek blower kártyája? [link]
-
nexwo
őstag
Van valami játék a BF5-ön kívül ami illik ezekhez a kártyákhoz (DriectX 12 és szép grafika) és többjátékos? RPG vagy hasonló?
-
válasz
rumkola #11161 üzenetére
Eddig 1 kabellel volt, csak most ahogy mondtad, hogy nem kap eleg faszt atraktam 2 kabelesre, hatha az a baja, de akkor nem
Itt is van egy zero rpm mode, ami be van allitva nalam, majd kilovom, de leiras szerint csak a ventire van hatassal.Most visszaraktam 1 kabelesre, meg kikapcsoltam a zero rpm-et, majd ha lesz idom 1 oratt Doomozni akkor kiderul.
De GPU-Z szerint egyik verzioban se ment a 6-pin-es power 50W fole.
Ha jol gugliztam annak olyan 75W kornyeken kellene felvennie max teljesitmenynel.Amugy a 8-pin+6-pin power-nek ki kellene adni a "Board Power Draw" vagy a "GPU Chip Power Draw" erteket?
-
Atla
senior tag
Nekem leállt teljesen kikapcsolt úgymond,mintha áramszümnet lenne,és nem is engedte visszakapcsolni pár másodpercig,tehát nálam tényleg valamiféle védelem táp alaplap léphetett életbe.
Egy tipp! Már nem először olvasom hogy az MSI Dragon Center,be tud kavarni. Fel van e telepítve? esetleg MSI afterburner nem -e akad össze hasonló programmal?
-
válasz
rumkola #11154 üzenetére
Koszi, de ez mitol lehet?
Meg mennyit kellene kapnia?2 kulon PCI-E kabel van hasznalva a 8 es a 6 pin-es csatlakozohoz, 2 kulon 12V aljazatba mennek a tapegysegen.
Huzni en nem szoktam semmit, altalaban bios-ba se piszkalok semmi ilyesmit, hol kellene nezelodnom es mit? -
-
BerserkGuts
addikt
Gaming az nem egy energiatakarékos megoldás még tiptopon se
-
Puma K
nagyúr
Egy szenzor van benne ami belső hőmérséklet alapján kapcsolja a ventilátort ha átállítod másik módba a kis kapcsolóval.
Az én Seasonic Focus Plus 850W Platinum tápomon is van ilyen kapcsoló. 2018 óta mióta meg van a táp azóta soha az életben nem nyomtam be.
Az ECO módja akkor van a gépemnek amikor kikapcsolom és készenlétbe teszi magát...Amit leírtál az alapján annyi volt, hogy valamikor bekapcsolhattad a tápon az említett ECO módot amikor még nem volt olyan fogyasztású VGA ami rángatja adott mértéktől jobban a táp bajszát. Aztán lett egy ilyen energiaigénnyel rendelkező VGA-d és tessék. ECO mod kikapcs és gond egy száll sem.
Ezt a prime95+furmark témát elengedném... ebből a szempontból semmi értelme. Főleg ha 3 napja megy a géped hiba nélkül úgy hogy reprodukáltad azokat a helyzeteket amikor lelőhette volna magát.
A szériaszáma alapján meg már nem érintett a hibában.
-
Atla
senior tag
válasz
Puma K #11151 üzenetére
Köszi,hogy segítetek.
Szóval a tápom Seasonic Focus+ Gold 650W. Serial: R1712AA1A3930348
Két ágon vagyok a két 8 tűssel bekötve az alábbi képen mutatom hova.
Ez eddig is így volt,csak nem emlékeztem,de most szétszedve konstatáltam,hogy nem vagyok annyira noob. Viszont. Az alábbi képen van egy kapcsoló ami nekem eddig nem volt benyomva.
Nos ez kisebb terhelésnél lekapcsolja a ventillátort,ha nincs benyomva.Gondolom én azért a nagy terhelésnél bekapcsolja van annyi esze.Nem tudom ,a lényeg ,hogy bekapcsoltam ,igy mindig pörög a ventillátora. Ez 3 napja történt mást nem piszkáltam,és azóta még nem produkálta a leállást. Két órát játszottam Cyberpunkkal,azért szerintem elő kellett volna jönnie.Prime95 + Furmarkot egyszerre nem merek ráengedni viszont.Beszari vagyok,de lehet azt kellene.
-
Sziasztok,
Konfiguraciom az adatlapomon.
A gondom az, hogy neha jatek kozben csontra lefagy a gep, abszolut semmire nem reagal es csak az ujrainditas segit.
Leginkabb Doom Eternal kozben lehet reprodukalni, olyan 30-50 perc jatek utan jon elo.
4k-ban jatszom vele, grafika Ultra Nightmare-re alltiva, Ray Tracing/DLSS/Dynamic resolution ki van kapcsolva.
G-Sync-es monitorom van.Eloszor azt hittem, hogy a tap miatt, mert csak 500W-os volt es a kartyanak inkabb 600W kornyekit ajanlanak, ezert csereltem egy 860W-osra, de a hiba nem szunt meg.
Utana gondoltam tul meleg van a hazban es ezert szall el, levettem a haz oldalat, de akkor is jott a hiba.
Itt egy kep a GPU-Z-rol, amikor csontra fagyott, ugy hogy a haz oldala is le volt veve: [kép]
70 fok nekem nem tunik soknak.
Esemenynaploban nem latok semmi relevans dolgot.Akkor nem csinalja ezt, ha Nvidia Control Panelben a Max Framerate-et 60-ra allitom.
Limit nelkul olyan 80-120 kozott fut.Mi lehet a gondja?
Hogyan lehetne kideriteni pontosabban? -
Puma K
nagyúr
válasz
BerserkGuts #11150 üzenetére
Csak hogy tisztázzuk...
Ennél a Seasonic Focus Gold tápnál egy tól-ig avagy adott ideig gyártott tápok voltak az érintettek amik lekapcsoltak.
Konkrétan a táp biztonsági része volt túlérzékenyre tervezve és gyártva ami miatt adott esetben ha túl sok áramot rántott be a VGA, akkor biztonsági okokból lekapcsolta magát a táp.
"The issue is caused by higher than normal peak current being emitted by these graphics cards when under heavy load. This results in the power supply's internal protection safety being triggered.." - 2018.11.21
Semmilyen veszély nem volt, csupán túl óvatosra lőtték be a paramétereit a tápnak. Ezt később javították.
A serial alapján be lehet lőni, hogy a problémát ez okozza-e:
"The problem has been solved are:
o FOCUS Plus 650: Serial numbers starting from R1712AA1B156**** and newer.
o FOCUS Plus 750: Serial numbers starting from R1712AB1B122**** and newer.
o FOCUS Plus 850: Serial numbers starting from R1801AA1B365**** and newer."Seasonic válasza a témával kapcsolatban egy itteni fórumtárs megkeresésére:
"Your PSU is a first generation and better to RMA it. As well, please note that we recommend minimum 850W for a 3080 due to its behavior under load. Nevertheless, to start your RMA please kindly contact your seller or our local distributor to see if they can assist you or fill in our online RMA form available down this page (Blue icon to click): www.seasonic.com/support. Once done, you should receive a first automatic email notification within 15mn. If not, please check your spam/junk folder."
A Seasonic-ot és minden más tápgyártót is beleértve minden esetben úgy érdemes bekötni a VGA-t hogy ahány táp csatlakozó van a VGA-n annyi tápkábelt használjunk a stabilabb áramellátás érdekében:
Ha nem használsz annyit amennyit igényel a VGA akkor kevesebb szuflát fog tudni felvenni a VGA így csökken a teljesítmény mivel nem tud akkora órajelen-feszültségen üzemelni mint amin engedné az adott kártya BIOS-a, mert a táp felöl be lesz korlátozva a fogyasztás.
Egy 8pin-es és 6+2pin kábel maximum 150W-ot a 6pin-es 75W-ot képes átengedni hivatalosan. Az alaplapi PCI-E csatlakozó maximum 75W-ot tud adni a VGA-nak.
A felhasználó kérésére módosítva.
[ Módosította: Viktor0610 ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest