- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Leírhatatlanul sok újítást tartalmaz a friss AMD Software
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házimozi haladó szinten
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jövő tavasszal érkezik az NZXT AMD X870E-s alaplapja
Hirdetés
-
Jövő tavasszal érkezik az NZXT AMD X870E-s alaplapja
ph A cég két színben készülő újdonsága hozza a termékkategória sztenderdjét, és persze a letisztult dizájnját is messziről felismerjük.
-
Windows, de csak ha szereted a meglepetéseket.
lo A Microsoft minden hónapban próbálja kijavítani a rendszere hibáit, de nem múlik el úgy hónap, hogy valami...
-
SlavicPunk: Oldtimer - Jövő hónapban érkeznek a konzolos kiadások
gp Kicsivel több mint egy évvel a PC-s verzió után PlayStationön és Xbox-on is játszhatunk a programmal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Depression
veterán
"cserébe minden korábbinál drágább lesz, gyakorlatilag professzionális árszintű."
Még szerencse, hogy a 4090 árát is felemelték. Túl olcsó volt.Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.
-
hokuszla
senior tag
válasz Depression #1 üzenetére
[link]
Nem az NVIDIA emelt, egyszerűen túl kevés a készlet, így a hiány felviszi az árát.
ha nincs ellenfele10600k 16GB 1660s 5TB
-
ripla
addikt
Kíváncsi leszek mikor durran ki az Nvidia lufija, gyakorlatilag úgy elszálltak az árakkal, hogy emberi mértékben már lassan nem is mérhető. A másik az AI lesz, a Microsoftnál már külön vissza kellett kapcsolni egy atomerőművet, hogy fedezni tudják az áramellátását az AI rendszereknek. Mi lesz itt ha mindenhol használni kezdik? Atomerőmű minden utcasarkon? Fenntarthatatlan lesz a rendszer.
-
PuMbA
titán
Majd játékmotort igazítanak vagy átállnak VRAM spórolós motorokra Egyik ilyen, ami egyre több játékban helyet kap az Unreal Engine 5. Jelenlegi játékok esetén natív 4K felbontásban maximum grafikán se szipkáz be 12GB VRAM-nál többet.
[ Szerkesztve ]
-
HantekDSO
junior tag
Pedig a 32 GB nem egy maximalista igény - az MSFS2020 bizonyos szituációkban már sikeresen felzabálta az RTX4090-es 24 GB-jának a 85 százalékát is! (Azon most ne nyissunk vitát, hogy VALÓBAN szükséges-e ennyi, vagy programozással vissza lehetne-e szorítani a VRAM igényt.)
Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
Adjanak ki Low AI rate kártyákat mint ahogy a bányászatnál volt a LHR. Nvidiának nem kerül semmibe állítgatni ezeket Falconból. Lásd CMP kártyáknál nagyon sok mindent földig butítottak úgy hogy még véletlenül se lehessen használni normálisan őket (még aira is korlátozottan).
Így gémereknek mehet a nagy vramos kártya, AI-ra meg mehet a quadro (vagy ami neve van most) vagyonokért.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Néha előfordul már indie játékoknál is, hogy a 4 giga vram nem elég neki. Beszaggat, ha nincs a segge alatt legalább 8 giga. Kinézetre közben meg úgy néz ki, hogy egy 8800GT-n is illene futnia 30 fps-en 512 mega vram mellett.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Dragon3000
veterán
válasz MasterDeeJay #6 üzenetére
Ez miben segítene? Itt nem arról van szó, hogy az ai miatt felvásárolnák a gamer megoldásokat, hanem arról, hogy nem jutna elég vram a gamer megoldásokhoz, ha jobban bővülne rajtuk a vram. Egyik cég sem a bevétele ellensége és ha hiány van az ai megoldásoknál, akkor a készletek oda fognak menni, így hiába lenne low ai rate megoldás, ha ezek sem jutnának a szükséges vram mennyiséghez.
-
-
hapakj
senior tag
Bah, AMD nyugodtan pakolhatna RAM-ot a kártyáira, úgyis alkalmatlan AI-ra. Itt lenne az alkalom, hogy valamiben jobb legyen mint az nvidia, de olyan AMD-sen de neeeeem
-
hapakj
senior tag
-
hapakj
senior tag
válasz MasterDeeJay #6 üzenetére
Az a baj, hogy nvidia nagyon építeni akar az "AI"-ra is a gaming sectorban. Frame generation, ray reconstrucion.
-
Pikari
addikt
neptunia sorozat: úgy indult, hogy dx9, core2duo+GMA: tükörsima. később átírták opengl-re, de aztán valamiért az se tetszett nekik nekik, így végül dx11-re írták át. a gépigénye közben kb 30szorosára nőtt (tehát amikkel anno 60 fps volt, most már csak 1 fps), és mindeközben ocsmányabbul néz ki. a teljesen jó és stílusos, szép grafika szinte élvezhetetlenül agyon lett effektezve. minden szét lett mosva, agyon van effektezve, mert az a modern. még a modellek is sterilebbek és stílustalanabbak lettek. nem fog sokaknak tetszeni ez a vélemény, de 8800gt-nél meg kellett volna húzni a határt az iparnak.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az a baj, hogy azokat is viszik már, mert van hozzá szoftverkörnyezet. Nekik is figyelni kell erre, mert még a végén a Radeonok tűnnek el a boltokból.
Én például már mindent meg tudok csinálni lokálisan az asztali Radeonon, amit a GeForce-os notin. Már nincs különbség. Sehogy sem jó, maximum azt tudják megtenni, hogy nincs rá hivatalos támogatás, amit meg is tesznek, de ettől még működik, és így le fogják szarni, hogy hivatalosan azt mondják, hogy nem működik.
Ezzel nagyon nehéz lesz mindkét cégnek kezdeni valamit.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
válasz Dragon3000 #8 üzenetére
4090-eseket AI-ra vásárolják fel. [link]
Kínának meg kritikus az AI, beszerez mindent amit csak tud.
Asztali AI-ra Quadro van GDDR6-al és tömik tele rendesen (és nem olcsón) Nagycéges AI-ra meg HBM ramok mennek és abból is fogy a legtöbb de azt nem láthatjuk asztali kártyákon már régóta. Szóval komolyabb AI az HBM ramos.hapakj
A belső rendszerhez szerintem aláírt hitelesített driver hozzáfér, azaz felül is bírálhatja ez mint szoftveres dolog. Fizikailag nincs semmi átvágva sehol a GPU-ban. Nvidiánál a GPU-n belül van egy Falconnak cpu és az végzi a gpu beállítását, úgy állítgatják ahogy akarják.
Ez kb olyasmi bár nem ugyan az mint a procikban a mikrokód, azaz pl szorzó unlockot is lehetne csinálni akár milyen procin ha úgy akarná a gyártó.
Csak szoftveres kérdés hogy az RT-t és játékra használt AI-t engedi-e a driver és a GPU.[ Szerkesztve ]
-
bitblueduck
senior tag
8GB VRAM mindenre elég... lenne nekem. 2004-ben még olyan grafikai fejlődés volt, hogy egy játék csak a látvánnyal eltudta adni magát. A Far Cry rettentően középszerű fps, de mégis játszottam mert csodálatos volt ahogy kinézett.
Ma egy RTX4060Ti 8GB kártyán vígan elfut pl a Plague Tale: Requiem, Elden Ring @ 1440p 60+fps. és ma már inkább tartalomban várnám ezt a színvonalat mint grafikában az ennél jobbat.
És persze egy path tracelt Cyberpunk gyönyörű de medium RT-vel meg RT nélkül is élveztem azt a játékot is.An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.
-
ilor14
tag
válasz bitblueduck #16 üzenetére
Igazából csak ezekhez kell a RAM, RT meg Path tracing, ha ezeket nem használod akkor elég a 12-16 giga WQHD-ra is.
-
hapakj
senior tag
válasz bitblueduck #16 üzenetére
Basszus, most próbáltam Far Cry-t egy PCI-os Geforce FX-en 128Mb ram, 64 bit memória busz, és valami rettenet alacsony órajelek. Elképesztő milyen jól megy. a Doom 3 viszont játszhatatlan.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Depression #17 üzenetére
Igazából sem az AMD-nek, sem az NV-nek nem célja a konzumer termékek AI-ra való használata, mert erre ott vannak a 10000+ dolláros megoldásaik. Most az más kérdés, hogy nagyon nehezen akadályozzák meg azt, hogy 1000-2000 dolláros VGA-kat vegyenek a cégek AI-ra. De ha valaki GeForce RTX 4090-et vagy Radeon RX 7900XTX-et vesz AI-ra, akkor az nem siker sem az NV-nek, sem az AMD-nek, mert az olcsóbb terméket vették meg a drágább, AI-ra tervezett helyett.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Dragon3000
veterán
válasz MasterDeeJay #15 üzenetére
A kínai dolgot ne keverjük ide, főleg, hogy már nem is mehet oda 4090 megoldás. Ez alapján az új szériák közül sem mehet oda erősebb, mint egy 4080 megoldás.
-
válasz Dragon3000 #21 üzenetére
Azért valljuk be ott gyártják és biztos esik le pár raklappal. Vagy megveszik a szomszédoktól, utaztatják stb, leleményesek ilyenbe.
Kb olyan mint az ES procik, Intelnek lejelentik hogy megsemmisítették közben meg tizezerszám vannak ebay/alin.
De ha nem Kínába akkor máshova ugyan úgy fel tudják vásárolni cégek. 4090 olcsóbb mint a quado megfelelője, ai-ra én is azt vetetnék céggel ha szükséges lenne.
Most amúgy 2080/3080 kártyákat alakítják több rammal 20-22Gb-osra AI-ra akkora hiány van náluk, azaz megtesznek majd mindent hogy az új szériákat is megszerezhessék.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Tehét érdemes bespájzolni a kifutó / alig használt RX 7xxx, RTX 40yy szériákból, a következő generációt pedig skippelni. Okés, szupi!
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
proci985
MODERÁTOR
válasz MasterDeeJay #22 üzenetére
ESnel azert ovatosnak kell lenni
csak azert, mert annak hirdetik, siman lehet hamisitvany is
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Geri Bátyó
addikt
"az AI-ra gyúró cégek egyszerűen felvásárolhatnak minden gyárból kijövő terméket"
Van ám erre egy megoldás. Nem kell nekik eladni, csak ez "véletlenül" a bányászláz alatt sem ment. Szóval ez az egész megint csak egy szar duma a gyártók (főleg NVidia) részéről."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
proci985
MODERÁTOR
reszben nem biztos, hogy minden ugy mukodik vele ahogy kene, de ez az igazi ESeknel is stimmel
reszben van az a trukk, hogy egyszeruen hamisitjak a CPU heat spreaderen az infot, es a valos chip helyett valami masik (olcsobb) chip, vagy a nagy semmi van. majd ezeket a hamisitott cuccokat tomegesen teritik a hasznaltpiacon.
---
problema egyebkent ugyanugy megvan VGAknal is hamisitasnal. szoval Kinaba lehet leesik par raklap, de utobbi hetekben azert felmerult, hogy mennyire sebezhetoek a kulonbozo supply chainek, foleg, ha fedocegeken keresztul, szurke- es feketeimporton keresztul aramlik a cucc.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Azt tudom, párszor szívtam de nem rossz az arány így sem és simán venném őket továbbra is.
Egyik egy i9 7900x-nek hirdetett ES ami valójában egy korai Xeon volt ami ugyan működött hibátlanul és kezelt ECC REG ramokat is beleérve ECC rész is aktív volt de szorzózáras volt ez miatt alkalmatlan lett volna amire akartam használni a túl alacsony órajel miatt. 34eft volt, szerencsére el tudtam adni. Annyira jó volt hogy megtanuljak pár dolgot x299 platformról és a management engine-ról ami nem engedi húzni a xeont meg persze mikrokódokról és hogy ecc reg-et is támogat a platform asztali prociainak egy része.
A másik ES pedig egyáltalán nem működött mivel túl korai volt a ramvezérlő és csak nagyon alacsony órajelű ramokkal ment volna (x99-es DDR3 800-1066-ot kezelt csak), ezt is eladtam kis bukóval.De a több szerintem már százat közelítő ES procival nem volt gondom azaz a leírtak szerint működött. Ha nem így lenne akkor is olyan helyről veszem ahol visszakapom az árát. Bár eleve sok értékelésűtől veszek csak.
[ Szerkesztve ]
-
zhit86
csendes tag
Szerintem ez nem egészen így van...
Személy szerint sem a CUDA, sem a mostani AI fejlesztésben nem tudtam komolyabban elmerülni (érdekelne, de nincs időm igazán)... de nekem az a benyomásom (lehet, hogy tévedek), hogy a Nvidia CUDA és később AI sikere azon is múlt, hogy voltak a professzionális kategóriánál olcsóbb szinten is jól használható kártyáik.
Igen, az igazi nagy szereplők megveszik a hivatalosan is AI-ra, compute-ra kitalált terméket, de pl. diákok, egyetemek, kis cégek stb. már nem biztos, hogy tudnak ennyit rászánni. Ezért jött már sok generáció óta képbe ilyen szerepben is a mindenkori top GeForce (3090, 4090 stb.) kártya.
A lényeg az, hogy a kispénzű diák/hobby/mikrovállalkozás stb. és a pro (OpenAI kaliber stb.) cégek között is van kapcsolat. Biztos vagyok benne, hogy az OpenAI-os fejlesztők 99%-a is valamikor úgy kezdte, hogy otthon kockult egy akkori GeForce-szal. Vagy, ha nem otthon akkor az egyetemen stb.
Nyilván vannak cloud platformok is (Google Colab stb.) amik tanulásra is bevethetőek... de egy szint felett (de még mindig amatőr) már kevés az.
Az, hogy az Nvidia sem akar biztosítani olcsón hozzáférhető, AI fejlesztéshez, próbálgatáshoz, tanulgatáshoz kurrens szinten értelmezhető (24-32 vagy még több) VRAM-os kártyát (ami akár lehetne erre optimalizált, gamingre nem annyira jó) az nekem azt mutatja, hogy maguk sem értik a saját sikerük okát egészen.
Amennyiben csak azt látja, hogy egy AI-ra használt top GeForce az elveszett bevétel, akkor az szűk látókörű, sales manager hozzáállás. -
Abu85
HÁZIGAZDA
A menedzser dolga úgy alakítani, hogy aki komolyan épít valami szolgáltatást AI-ra, vegye a 10000+ dolláros holmit. Ha nem azt veszi, akkor rosszul dolgozik a cég, mert elveszi a terméket más piacoktól.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
-
Mans20
addikt
Remek lesz az 5060 8GB 200k körül.. leginkább a Battlemage amire kíváncsi leszek.
-
hapakj
senior tag
Persze, az nvidiának mindig is volt fél profi consumer kártyája. Úgy hívták, hogy TITAN Ezeken volt mindig is extra dupla ram, vagy valamikor extra képességeik voltak. Pl a Kepler változat elég jó double precisionban is hasonlóan, mint a Quadro vagy a Tesla.
Aztán a 30-as és 40-es szériában a 3090 és a 4090 vette át ezt a szerepet. jó kérdés miért. Lehet hogy a kínai szankciók felé legyen annyira feltűnő a dolog. (Leborult egy raklap TITAN videókártya vs leborult egy széria 30xx-es ) -
hapakj
senior tag
Amúgy olyan apró dolgokkal is szivatva vannak az emberek, hogy consumer kártyáknak a teteje felé van a tápcsatlakozó ahelyett, hogy hátrafele lenne, ahogy régebben mindig is volt.
Ez még egy-egy consumer PC házba is problémát okozhat, de az igazából az a célja, hogy server rackbe alapból használhatatlan legyen a kártya Persze a quadro-kon meg teslakon mai napig hátrafelé van, nem a tetején
[ Szerkesztve ]
-
jerry311
nagyúr
Ez pont ugy hangzik mintha a gyartok maximalis profitot akarnanak elerni:
- jol megfejni a jatekosokat a nekik szant 12-16 GB-os kartyakkal,
- meg jobban megfejni az AI cegeket a nekik szant joval dragabb AI gyorsitokkal. -
tibaimp
nagyúr
Nagyon kíváncsi vagyok, hova lyukad ez ki. Én mindenesetre fejlesztettem már VGA-t idén.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Pikari
addikt
Én 30 ezerért vettem idén gpu-t saját célra, 2030-ig biztosan nem cserélem le.
-
eldiablo
addikt
Én egy darabig nem variálok a videókártyával. Úgy sincs olyan game ami érdekelne és igényelné is a nagyobb teljesítményt.
Ai-nak úgy sem elég semmi, szóval tökmindegy.
-
Alusky
aktív tag
Ez a ráncfelvarrt verziója a földrengéses, árvizes, áramkimaradásos gyártásproblémának. Nyilván szanaszét aggódnak a gyártók, hogy nem a gamer szektor veszi a kártyát, hanem az AI, ugyanígy atomjaira aggódták magukat a bányászat idején is.
Vásárolj kutyát tenyésztőtől!
-
Pikari
addikt
Nekem single slot kártya kellett, csak az fér el. Az egy tizessel megdobta.
Új hozzászólás Aktív témák
- Pcie 5.0 ATX 3.0 12Pin - 16Pin Moduláris Tápkábelek És Adapterek 12VHPWR Egyedi Harisnya Nvidia
- Sapphire Radeon HD 6670 2 GB DDR3 / 128 bit PCI-E videokártya
- Akció! MSI GTX 1650 VENTUS XS OC 4GB GDDR6 Videokártya - Eladó! 31.990.-
- AMD RX 6700 XT 12GB GDDR6 Reference Eladó! 92.000.-
- Elkelt, értékelésre vár! ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 OC Edition
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen