- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Házimozi belépő szinten
- Kifejezetten Mac-felhasználóknak szánja két új monitorát a BenQ
- Miért tűntek el ezek a PC-alkatrészek?
- CPU léghűtés kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Robitrix
senior tag
na igen a ryzenek előtt valóban így volt főleg a buldózer architektúránál. AMD FX és társai. Melegedett de volt egy alapvető tervezési hiba is ketessébel voltk egybe fogva a proci magok, amihez egy közös cache memótiát kapott. Amivel gyakorlatilag elő éllítottk a szálasi tott procik minden telejesítmény vesztését. Hiába volt elvben egy FX 4000 cpu 4 magos a gyakorlatban úgy müködött mint egy 2 mag 4 szálas..... a gyakorlatban egy 4 magos procihoz képest a 4 mag 8 szálas nem 200% teljesítmény, hanem úgy 160-170%,,,,, nem véletlen, hogy játékra akkoriban az intel a szélasítás nélküli CPU-kat adta játékra. Aztán berobbantak a ryzen procik kirugva a trónt az azon kényelmesen üldögélő Intel alól műszakilag. Aki több proci generáción át olyan tessék-lássék fejlesztést csinált kényelmesen. Aztán váratlanul rárugták az ajtót. nem is tért igazán magához teljesítményben az intel úgy 13-14- generációig CPU össz teljesítményben. Ezért is jó a verseny. Hajtja a verseny a fejlesztésket.... mi felhasználók meg profitálunk belőle. Bár volna 5-6 cég, ami fej-fej mellett hajtja egymást előre.
-
t72killer
titán
Játékra, főleg amiket én nyomok (diablo IV leginkább) tuti nem rohannék a DDR5-ért. Főleg, hogy most van 4 memóriacsatornám és mindegyiken egy b-die modul csücsül, amik azért a ddr4-nek eléggé a teteje. Most ha fejreállok, akkor se ad egyik gyártó se 4 RAM-csatornát, akkor meg hiába az akár 80%-os "sebességtöbblet": a szinten tartáshoz kéne 100%.
#55:

-
Robitrix
senior tag
Már amikor vissza vesz.... mert ott volt például az EVGA cég az RTX 3090-es kártyával. Ahol nem követte a cég az nvidia referncia kártya értékeit. a legtöbb kártya gyártó felhasználva a referencia kártya adatait saját kártyát tervez a GPU köré. Na két hibát is elkövettek. egy rész az egyik helyen a kártyán egy kisebb kapacítású (olcsóbb) kondenzátort raktak fel a kártyával azzal is spórolva 1,5 dollárt a kártya árából. (fele kapacításut rakták rá, mint a refetencia volt) a másik hiba az volt, hogy nem a GPU beépített szenzorát használták a hőmérsélet mérésre, hanem egy mellé vagy alá rakott másik hőszenzort majd a saját meghajtó programjuk azt olvasta. Igen csak az lomhább volt, mint a GPU gyári beépített szenzor. A következmény az lett, hogy olyan játékban, ahol hirtelen ugrott fel a teljesítmény késön reagélt a hő szenzor és lassan akpcsolta magasabb teljesítményre a hútő ventiket. a következmény az lett, hogy néhány GPU tönkre ment. Aztán vissza kellett hívni cserére vagy 50 ezer már eladott kártyát, hogy újra tervezettből kapjanak a vevők. Mondjuk egy GPU volt nem CPU, de CPU esetében is simán basznak el alaplapokat azért. Néha simán azt hiszik a gyártók, hogy jobban tudnak megoldani dolgokat, mint azok, akik tervezik a CPU/GPU-t.
Oszt nem jőn össze.... -
Robitrix
senior tag
És a gyakorlatban egy DDR 3200-es memória CL 16 mellett mondjuk egy DDR 5 5600-as 3x Cl csak úgy 80%.kal gyorsabb. ami játékban úgy 2-3 FPS csak. Szóval a memória teljesítmény miatt magában nem éri meg átváltani DDR 5-re a gyakorlatban. Persze, ha új gépet épít az ember vagy vesz, akkor már DDR 5 AM 5 stb..... de drasztikusan nem lehet rosszabbul játszani. AM 4 platformon és DDR 4-el.... az elméleti teljesítmény töblet nem jelenik meg lineárisan a program futási sebességében. Vagyis egy elméletben 80% memória átviteli töblet nem okoz 80%.kal nagyobb futási teljesítményt.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Arra azért ha jó az ár én is beneveznék. lecserélném a ryzen 5 5600-ast rá. Mégis csak 2 mag 4 szál többlet és 3D cache..... mire kapcsoltam, hogy akár cserélhetnék is procit már eltűnt a boltokból....
-
Zotya84
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Nekem az épített vizemmel is volt ilyen, hogy elöregedett a tartály egyik menete, meg, hát, lehet, hogy néha túl is húztam, így egy darabka műanyag letört minden előjel nélkül, és megakasztotta a pumpát. Aznap reggel tetű lassú volt a gép, még az egérkurzor is szaggatott, és minden apró művelet 100% terhelést jelentett mind a16 szálon. Pár perc alatt kiderült, hogy a proci a Tjmax közelében van, ezért az órajel néhányszázMHz, és a pumpa nem megy. De a gépnek semmi baja nem lett, azon kívül, hogy szedhettem szét a tartályt, és cserélhettem a már nálam lévő, beépítésre váró másikra. Természetesen minden túlélte. Még a ~1,5 órát üzemelésében akadályozott pumpa is – pedig addigra az kb 16 éve ment. És megy azóta is.
Szóval, én az mostani AMD csodámat sem féltem AsRock lapban sem. Pedig jó darabig használtam olyan BIOSszal, ami elvileg öli, de a most használtnál is van már frissebb – igaz, az van fent, ami elvileg már biztosan javítja a gondot. Úgyhogy szvsz kolléga állítása nem igazán helytálló, hogy foglalkozni kellene vele. -
t72killer
titán
Én azt kezdtem már nézegetni, hogy DDR4(!) ram "alá" mit lehetne venni a 10éves procim helyett bármelyik gyártótól, háát, nem könnyű - egyelőre inkább ellavírozok ezzel aztán ha valamikor látunk emberi RAM árakat, akkor upgradelem a gépet. Ha meg bármi éri, nagyon szurkolok, hogy a ramoknak ne essen baja...
-
-
tusi_
addikt
válasz
Baltazár123
üzenetére
En kiszalltam, minden jot a topik lakoknak.
-
Baltazár123
őstag
Legyetek már okosabbak és engedjétek el ezt a fanboy féle primitív viselkedést. Főleg az apple,ps meg a nintendo fanboyok fárasztóak nagyon. Mondjuk az intel fanboyok is egy érdekes agyszerkezetű horda. Egy ideig viccesek voltak, de valóban inkább már fárasztó a sok baromságot meg izzadságszagú erőlködést olvasni egy profitéhes cég termékéről
-
tusi_
addikt
válasz
zebra_hun
üzenetére
En mar tegnap elengedtem ezt a dolgot, de az "Intel fikazos" kijelentesedre reagalok meg.
Olvasd el az elso par hsz-t!
Ha az nem AMD fikazo, akkor nem tudom, mi az.
Az nem zavar, csak az en hsz-m?
MInd1 hagyjuk. Evekig nyeltuk mi AMD-sek a keseru pirulat, amikor a tesztekben azt lattuk, hogy az AMD lassabb, tobbet fogyaszt, jobban melegszik....
Most fordult a kocka, de meg mindig zsigerbol fikazzak az AMD-t es fake newsokat terjesztenek egyesek. Nem ert celba, mert a legtobb eladott cpu az AMD, nem csak desktop, hanem server, laptop ... fronton is.ON: vegyetek 9850X-et, jo olcso DDR5 rammal
-
zebra_hun
veterán
válasz
Juhaszatti
üzenetére
Tényleg nem ide tartozik, van erre megfelelő hely. Sokszor kitárgyaltuk.
Volt, rossz is volt (első nap nagyon durván kritizáltam ezt amikor megjelent), de a mostani bios profilokkal lehetetlen kinyírni.
Az első limit nélküli bios-oknak pont az ellenkezője. Most a kutya füle is lefogja. Mindegyik borzalom.
160-180W-nál az intel default profil (ami alapértelmezett) nem is lehet jobban taposni. Természetesen nem is kell.
Az intel extreme profil engedi 253W-ig.
Az asus enhanced pedig limitmentes.
Erre írtam azt, hogy nincs.
Már nincs.
Köpködésre, kötekedésre meg nem kéne minden hír alá ez a téma, unalmas. -
válasz
Juhaszatti
üzenetére
Többsége i9 mint i7 nem?
-
válasz
zebra_hun
üzenetére
igen, még maga az intel is terjeszti. meg vállalt is sok év plusz garit, de csak miután túl nagy volt a felháborodás miatta. hülyék ezek tényleg
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
9800x3d-nél hiába megy jó hőfokon a proci, valami túlfeszes dolog miatt megsülnek. asrock lapokhoz azóta már jött jó sok új bios, ami elvileg javítja a dolgot. aztán majd kiderül hosszabb távon.
3.20 2025/2/2513.01MB Improve minority proportion of AMD 9000 series CPU boot issue.
így nevezték el az első bios-t ami elvileg javítja a dolgot. -
tusi_
addikt
Tessek elolvasni megegyszer. AMIKOR NEM INDULNAK EL A HUTOK, akkor megy fel 90 re. Ha mennek, akkor max 62 fok CP2077 alatt, vagy barmilyen huzos game alatt. LMU-t talan ismered -
- ott 50-55 fok ful griddel.Az alaplap vszeg valamilyen BIOS hiba miatt ilyen. Sajnos azt a BIOS-t, amivel nem volt ilyen problema, nem tudom visszatenni, mert regi Asusom van, ott nem lehet downgradelni, bios flash gombom meg nincs.
-
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Ugyanúgy van hővédelem az amd esetében is és szépen le is kapcsolja a gépet. Ha jól emlékszem a 9000x3d megoldások esetében az oc-t engedélyező biosok után jöttek az égési esetek, így inkább valamelyik feszültség érték nem tetszik a cpu-nak és azért döglik meg, ami korábban lockolva volt, mivel nem ment az oc ezen cpu-k esetében. Azon a hővédelem meg nem tud segíteni főleg, ha a hőmérséklet el sem éri a küszöböt.
A feszkó és freki értékekért pedig az alaplap+a cpu gyártója felelős, nem hekkelt biosban nem feltört biosban nem szabad hogy beállítható legyen a hardvert maradandóan károsító érték (értelemszerűen olyan, amivel már nem bootol be igen, kényszer-restartnál meg visszaáll az alapra)
Ebben nagy tévedésben vagy, alap biosnál is simán be lehet állítani intel és amd esetében is olyan feszültséget ami degradálja a cpu-t, sőt a memóriák esetében is megvan ez a lehetőség. -
tusi_
addikt
-
válasz
tranceplanet
üzenetére
Nekem is UV-al megy az Intel proci, meg a max feszültségek be vannak állítva.
-
válasz
FireKeeper
üzenetére
Kollégára reagáltam, hogy túl melegszik a proci, de amin komoly hűtő van az nem tud alap beállítással megfőni.
-
t72killer
titán
Pár napja az AOI vízhűtőm beadta az unalmast és kitalálta, hogy nem pörgeti a szivattyút: az intel 7900x értelemszerűen pikpakk túlmelegedett és levágta a HŐVÉDELEM. Ezekszerint egy új AMD csodával most nézhetném a füstölgő foglalatot, kosarazhatnék a boltban új prociért és még én is lennék a hibás?
Nem. Ha a prociban van hővédelem, annak a speckók szerinti működési paraméterek (feszkó, freki, külső hőmérséklet) mellett MŰKÖDNIE KELL, PUNKTUM. A procinak azt is túl kell élnie (értelemszerűen a hővédelem által lekapcsolódva), ha a gyárilag engedett tuningszintek maximumán cinebencselés közben lecsavarozod a hűtőt.
A feszkó és freki értékekért pedig az alaplap+a cpu gyártója felelős, nem hekkelt biosban nem feltört biosban nem szabad hogy beállítható legyen a hardvert maradandóan károsító érték (értelemszerűen olyan, amivel már nem bootol be igen, kényszer-restartnál meg visszaáll az alapra)
-
cyklon
csendes tag
Ezek binnelt 9800X3D-k. Nem kell, hogy sokkal többe kerüljenek.
-
Dragon3000
nagyúr
Csak a 7000x3d esetében nincs oc lehetőség, míg a 9000x3d esetében már van, kérdés, hogy a biosok ezen verzióiban mi lett elcseszve, ha jól emlékszem az oc lehetőség nem az első biosokkal jött, hanem valamelyik frissítéssel és után jelentek meg ezek az esetek a rediten, így ott kellene körbenézni, hogy vajon melyik bios érték okozza a gondokat, amik előtte lockolva voltak x3d esetében.
-
Furyion
csendes tag
Tehát, ha nem Asrock lapot választ valaki, akkor jó eséllyel elkerülheti ezt a hibát. Tudom, én is olvastam, hogy más márka lapjánál is előfordult, de a java részt Asrock volt a hunyó.
-
Skyline15
tag
Sajnos nem, kolléga gépében Asrock B850 lapba 9700X lett belerakva, 1 hónap után már alig akart elindulni kb minden 10.-re. Amikor elindult akkor tökéletesen ment, viszont amint lekapcsoltad gépet, megint kb X. alkalomra indult el, és a végén már sehogy sem.
Procit beleraktam egy másik lapba (Asus B650), ott sem indult már el, míg egy 7xxx proci simán ment az Asrock lapba.
Az Asrocknál lett BIOS frissítve, így az utána érkező procit már nem nyírta ki, de az elsőt igen - RMA ba cserélték is, amint említettük hogy Asrock lapba volt.
Azóta minden hiba nélkül megy az új proci a "régi" Asrock lapba.És processzor nem volt húzva, vízhűtés volt rajt 40-50 fok volt max.
-
Furyion
csendes tag
Gyanítom, hogy nem mindenkinek való, hogy a BIOS-ban turkáljon. Ha megteszi, akkor pedig miért nem monitorozza a hőmérsékleteket? Ezzel arra akarok célozni, hogy döntő részben kezelői hiba okozza az égéseket.
-
t72killer
titán
válasz
Baltazár123
üzenetére
HA upgradelnék, nekem is valami ilyesmi lenne: van egy 64GB-os szet szuper jól pörgő DDR4 ramom, manapság ezeket új DDR5-re cserélni két vese árába kerülne.
-
Baltazár123
őstag
Kit érdekel? Gyártsák újra az 5700x3d-t és az 5800x3d-t, arra van most kereslet

-
t72killer
titán
1.csak ne legyen vele baj
2.a RAM és a VGA úgyse lesz aprópénz alá... -
Csak ne égjenek le ezek a típusok is...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4488, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)