- Egyszerű utat kínál az új GeForce-ok titkolt hődiódájához a HWMonitor
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Leégett egy hővédelemmel rendelkező 12V-2x6 tápkonnektor
- Projektor topic
- Hobby elektronika
- Nyulas buli: teszten a Radeon RX 9070 GRE
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Plazma TV topic
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tasunkó
őstag
bocsi, hogy így kérdem, de nekem az jött le, hogy a minőségbiztosítás részletein nem biztos, hogy ugyanazt értjük. Amit írtál az egy globál minőségirányítási rendszer szabvány (autóipar). Valószínűleg folyamatba épített minőségbiztosítás (is) van, tehát automatikusan javít, korrigál vagy leáll a sor, amikor hibát jelez. Nyilván, ha jól van beállítva a gép, karbantartás ok., akkor nem selejtgyártás a cél. Attól, hogy nem mérik látványosan a végterméket külön, a minőség nagyon is biztosított.
Ezért írtam ha jól megtervezett gyártósor, a gépek, és jól működik, az jelenti a minőséget. Egy gép amikor nem gyárt minőséget, az még azt is jelentheti hogy működésképtelen, mert kötődik a működése a jó minőségű termékhez. Tehát valami elkopott, kilazult, eltörött. Emiatt a minőségbiztosítás csak egy plusz funkció, ami vagy sikeres vagy sem, mert nagy darabszámnál a szúrópróba metódusaik sikere kétséges, bár Sztálin szoborként állják a sarat a megvédésében. Gyakran csak egy adminisztráció, amit gondolom a szabványok előírnak, hogy a folyamatokba is be vannak iktatva minőségellenőrök. A dolog akkor válik érdekessé, ha a növekvő bevétel oltárán feláldozzák a jól működő gépeket, és a gyakorlott szakembereket, azaz mindig. Ilyenkor a minőségellenőr átvált túlélő üzemmódba, talán le tudná állítani, talán ki lehet cselezni, de jobb a békesség. A dolgot cifrázza ha a tervezők is idióták és általában azok is, és a rendszerből fakad is hogy azoknak muszáj lenniük, így eleve olyat rajzoltak valamikor, amit meg sem lehet valósítani, de mivel a végtermék évek óta megvalósult, az egyes elemeit megvalósítottnak veszik.
Itt kezdődik Aliz kalandja Csodaországban. Amikor elromlik ami sosem volt jó, és akkor máris megvan a hiba hiszen nem olyan mint a rajzon, csak hogy sosem volt olyan, mégis jó volt, akkor elkezdődik a nyomás valami random hibára, ami 99százalék eséllyel nem okozta a bajt csak fel lett fedezve. Ezek az inkompetenciával arányos komédiába torkollnak, hiszen éveken át acélozta meg a gyártás az inkompetenciát, amikor jó volt úgy hogy nem volt jó.
Ebben a legszebb hogy nem lehet megoldani, mert a rossz hírt hozó követekre szegezik az összes fegyvert, és egy jól működő vállalatnál ha még van aki ezt nem tudja, azt a következő pillanatban már agyon is lőtték. Itt életbe lép a bonyolult diplomácia, aminek a darwini evolúciója több évtizedes, a higgadtság, a tapogatózás, alacsony amplitúdójú közlések praktikái messze túlszárnyalják az összes elérhető szépirodalmi példát Dosztojevszkijtől a Trónok Harcáig. -
buxiex
tag
Sok helyen dolgoztam, így egy idő után már annyit ismétlődik mindenhol ugyanaz, de multinacionális vállalatnál is, automata gyártósoron is. Különös hogy érdekel a minőségbiztosítási rendszer, mert volt IATF 16949 is többek között, mert több szabvány is volt amerre jártam, és a gyártásoknak több minősítésük is van a szokványosakból, és speciális valami félvezetőgyártásban nem dolgoztam.
Pontosság meg ilyenek, komolyan sosem érdekelt, mindig tudom mit várnak el hogy jó legyen, és például lemeztechnológiánál jóval pontosabbak a CNC-k mint amit azon a területen általában kell hozni. Nem kifejezetten a meo-ról alkottam véleményt, inkább a súlypont globálban a gyártás elképzelésen volt.bocsi, hogy így kérdem, de nekem az jött le, hogy a minőségbiztosítás részletein nem biztos, hogy ugyanazt értjük. Amit írtál az egy globál minőségirányítási rendszer szabvány (autóipar). Valószínűleg folyamatba épített minőségbiztosítás (is) van, tehát automatikusan javít, korrigál vagy leáll a sor, amikor hibát jelez. Nyilván, ha jól van beállítva a gép, karbantartás ok., akkor nem selejtgyártás a cél. Attól, hogy nem mérik látványosan a végterméket külön, a minőség nagyon is biztosított.
-
Tasunkó
őstag
érdekes volt végigolvasni a meo-ról a véleményedet és a többiekét. Senki meg nem kérdezte milyen konkrét műszaki területen dolgozol. Komolyan érdekelne, hogy milyen minőségbiztosítási rendszer van a cégeteknél, milyen technológiát használtok, mi a termék (pontosság, biztonsági besorolás, stb.), egy teljesen automatizált üzem ahol dolgozol?
Sok helyen dolgoztam, így egy idő után már annyit ismétlődik mindenhol ugyanaz, de multinacionális vállalatnál is, automata gyártósoron is. Különös hogy érdekel a minőségbiztosítási rendszer, mert volt IATF 16949 is többek között, mert több szabvány is volt amerre jártam, és a gyártásoknak több minősítésük is van a szokványosakból, és speciális valami félvezetőgyártásban nem dolgoztam.
Pontosság meg ilyenek, komolyan sosem érdekelt, mindig tudom mit várnak el hogy jó legyen, és például lemeztechnológiánál jóval pontosabbak a CNC-k mint amit azon a területen általában kell hozni. Nem kifejezetten a meo-ról alkottam véleményt, inkább a súlypont globálban a gyártás elképzelésen volt. -
buxiex
tag
Aha, igen. Erre nem gondoltam, mert ha valaki mondjuk gépészmérnöki pozíciót végez már, akkor nekem fölöslegesnek tűnt hogy elmenjen egyetemre. Ott már csak kapaszkodni kell foggal körömmel. Szinusz ma már nem kell mert berajzolja CADben és az megmutatja. Bár, általában nem rajzol senki, csak kinyomtatják amit valahol valaki lerajzolt.
Nekem nem ez a tapasztalatom, hogy az általánosságban értett jó hozzáállás kifizetődő. Még nem láttam olyat hogy valakit elküldtek volna tanfolyamra, aki nem seggetnyalt, vagy nem valakinek a rokona, és még gyakran ehhez is állandó izgulómókusnak kellett lennie, ami egy olyan állapot amihez nem fogja megérni az amivel kifizetik. Bárkit tolerálnak, aki el tudja végezni a feladatát. Aki nem látott őrülteket, az nem volt még gyárban. A hozzáértéstől veszélyeztetve érezhetik magukat a kollégák a pozíciójukban, a jó kolega csak akkor tud ha szükség van rá, egyébként ügyetlen. Tanulni kell a következő állásra, mert a fejlődés az egyetlen amit nem vehetnek el. Ha bármi olyat elárulok, amit nem kötelező tudnom azért hogy ki ne rúgjanak, az pénzkidobás, vagy olyan érzés mintha a pénztárcámból gyártanék. Azt is követni kell amit régen tudtunk, de mindenki elfelejtette, mert az ugyanaz mint amit nem kötelező tudni. Erre mondják hogy mindig képben kell lenni az új technológiákkal.érdekes volt végigolvasni a meo-ról a véleményedet és a többiekét. Senki meg nem kérdezte milyen konkrét műszaki területen dolgozol. Komolyan érdekelne, hogy milyen minőségbiztosítási rendszer van a cégeteknél, milyen technológiát használtok, mi a termék (pontosság, biztonsági besorolás, stb.), egy teljesen automatizált üzem ahol dolgozol?
-
Tasunkó
őstag
Részint félreértettelek, de te szerintem jobban engem. Én úgy értettem, hogy a közgázos ételfutár gépészmérnök diplomát szerez, és nem úgy, hogy elkezd "csak úgy" gépészmérnökként dolgozni. Az úgy nyilván nem működik. Vagy legfeljebb Magyarországon; normális helyeken az ilyen mértékű hülyeséget nem hagyják.
De amúgy gépészmérnöke és feladata válogatja. Egy névlegesen mérnöki pozíció is lehet nem kis részben excelezgetés, meg nem kis részben betanult munka, azokban meg akár egy pizzafuti is lehet jó, aki amúgy hobbiból tudhat programozGATni, sőt az se kizárt, hogy a középisiben CAD-ezgetett is, mert tetszett neki. Egy mérnök barátom viszont mesélt egy olyan gépész kollégájáról, aki nem tudta a szögfüggvényeket.
Vannak ilyenek is.Engem amúgy pont nem érdekel a diploma, pont ezt írtam le. Nem mindenkinek van lehetősége tanulni, és nem mindenkinek kellene, akinek megadatik. Szerintem amúgy leginkább a hozzáállás számít, a tudás nagyon sok esetben megszerezhető, felszedhető idővel. Sőt, ha tényleg jó vagy, akkor akár konkrétan taníthatnak, tanfolyamokra is elküldhetnek. Ha ezzel szemben a hozzáállásod nem jó, emberileg nem vagy tolerálható, akkor teljesen mindegy, hogy mit (nem) tudsz, mert nem leszel jó kolléga.
Van technikusi végzettségű, nagyon rutinos, ügyes kolléganőm, aki tud és mer is gondolkodni, sőt számolni (!) is. Ráadásul jól. Eleinte ellenőrizgettem, de aztán leszoktam róla. Mert már jó ideje abszolút megbízom a munkájában, pedig még a sajátomban se nagyon szoktam.
Az ő főnöke egy fiatal mérnök lány volt, aki szerintem kb. minden kapott feladattól megijedt, elég kis tudású, és még kisebb tapasztalatú volt, és se számolni, se gondolkodni nem tudott, nem is mert. Mondjuk azóta már nem is nálunk dolgozik, de elég sokáig tartotta magát.Aha, igen. Erre nem gondoltam, mert ha valaki mondjuk gépészmérnöki pozíciót végez már, akkor nekem fölöslegesnek tűnt hogy elmenjen egyetemre. Ott már csak kapaszkodni kell foggal körömmel. Szinusz ma már nem kell mert berajzolja CADben és az megmutatja. Bár, általában nem rajzol senki, csak kinyomtatják amit valahol valaki lerajzolt.
Nekem nem ez a tapasztalatom, hogy az általánosságban értett jó hozzáállás kifizetődő. Még nem láttam olyat hogy valakit elküldtek volna tanfolyamra, aki nem seggetnyalt, vagy nem valakinek a rokona, és még gyakran ehhez is állandó izgulómókusnak kellett lennie, ami egy olyan állapot amihez nem fogja megérni az amivel kifizetik. Bárkit tolerálnak, aki el tudja végezni a feladatát. Aki nem látott őrülteket, az nem volt még gyárban. A hozzáértéstől veszélyeztetve érezhetik magukat a kollégák a pozíciójukban, a jó kolega csak akkor tud ha szükség van rá, egyébként ügyetlen. Tanulni kell a következő állásra, mert a fejlődés az egyetlen amit nem vehetnek el. Ha bármi olyat elárulok, amit nem kötelező tudnom azért hogy ki ne rúgjanak, az pénzkidobás, vagy olyan érzés mintha a pénztárcámból gyártanék. Azt is követni kell amit régen tudtunk, de mindenki elfelejtette, mert az ugyanaz mint amit nem kötelező tudni. Erre mondják hogy mindig képben kell lenni az új technológiákkal. -
bteebi
veterán
Ételfutárok nem ritka hogy jó pozíciókba kerülnek, mert ők viszik a finom ételt az irodába, poén poént követ, és a végén már együtt mennek inni a hétvégi házba.
Eleve közgazdászt alkalmazni magasabb gépész pozícióra kontraszelekció, hiszen miért nem a gyártásból választanak ki jó képességű embert. Persze azért mert a kellene érteni hozzá, hogy rájöjjenek ki ért hozzá. Mivel nem értenek hozzá, az egyetlen mérőszám a diploma. Vagyis ez kontraszelekció. Te is azt vetted észre hogy ételfutár, nem pedig hogy közgazdász. Ez a diplomához járó Dunning Krueger effektus, tehát a diplomás mindenhez ért. A hátrány hogy így minek akarjon bárki is fejlődni, hiszen semmit nem fog vele elérni nem az egyén, hanem a komplett társadalom erőforrásait éli fel. Persze a többség hülye, és megmenti a kihasználóit, mert azt hiszi hogy kiválasztják és ingyen igyekszik. Ettől persze érdemes fejlődni, csak ezt úgy kell hogy a munkahely csak a kötelező minimumot profitálja, de ha fordított profitot el lehet érni az mégjobb. Nade ennek korlátolt a jelentősége, mert a tudás, a tudás látszatát jelenti, ami külön halmaz a tudáshoz, és van amikor részben fedi egymást, de úgy is működik ha teljesen elkülönül.Részint félreértettelek, de te szerintem jobban engem. Én úgy értettem, hogy a közgázos ételfutár gépészmérnök diplomát szerez, és nem úgy, hogy elkezd "csak úgy" gépészmérnökként dolgozni. Az úgy nyilván nem működik. Vagy legfeljebb Magyarországon; normális helyeken az ilyen mértékű hülyeséget nem hagyják.
De amúgy gépészmérnöke és feladata válogatja. Egy névlegesen mérnöki pozíció is lehet nem kis részben excelezgetés, meg nem kis részben betanult munka, azokban meg akár egy pizzafuti is lehet jó, aki amúgy hobbiból tudhat programozGATni, sőt az se kizárt, hogy a középisiben CAD-ezgetett is, mert tetszett neki. Egy mérnök barátom viszont mesélt egy olyan gépész kollégájáról, aki nem tudta a szögfüggvényeket.
Vannak ilyenek is.Engem amúgy pont nem érdekel a diploma, pont ezt írtam le. Nem mindenkinek van lehetősége tanulni, és nem mindenkinek kellene, akinek megadatik. Szerintem amúgy leginkább a hozzáállás számít, a tudás nagyon sok esetben megszerezhető, felszedhető idővel. Sőt, ha tényleg jó vagy, akkor akár konkrétan taníthatnak, tanfolyamokra is elküldhetnek. Ha ezzel szemben a hozzáállásod nem jó, emberileg nem vagy tolerálható, akkor teljesen mindegy, hogy mit (nem) tudsz, mert nem leszel jó kolléga.
Van technikusi végzettségű, nagyon rutinos, ügyes kolléganőm, aki tud és mer is gondolkodni, sőt számolni (!) is. Ráadásul jól. Eleinte ellenőrizgettem, de aztán leszoktam róla. Mert már jó ideje abszolút megbízom a munkájában, pedig még a sajátomban se nagyon szoktam.
Az ő főnöke egy fiatal mérnök lány volt, aki szerintem kb. minden kapott feladattól megijedt, elég kis tudású, és még kisebb tapasztalatú volt, és se számolni, se gondolkodni nem tudott, nem is mert. Mondjuk azóta már nem is nálunk dolgozik, de elég sokáig tartotta magát. -
Tasunkó
őstag
"amikor közgazdaságtani diplomával, ételhordó futárból lesz gépészmérnök, mert ugye egyetemet végzet"
Vannak intő jelek (gazdászként ételfutár), de teknológiailag ez teljesen tud működni. Vannak tök értelmes kollégáim, akik évekkel később diplomáztak le, mint alapból lehetett volna, vagy nem is. Mert kénytelenek voltak dolgozni (nem mindenkit tartanak el a szülei a végtelenségig). Ők talpraesettek, ügyesek és értelmesek. Meg persze láttam az ellenkezőjét is, mindentől megijedő diplomásokat, meg számolni nem tudó mérnököket. Leginkább az első csoportnak szoktam mondani, hogy nekem volt olyan szerencsém, hogy tanulhattam, és ezt tulajdonképp zavartalanul - ha nem is primőr körülmények között - megtehettem. Sőt, még doktoriz(hat)tam is. De ebből egyenes ágon nem következik az, hogy a 0/BA/BSc végzettségű akárki ne tudná ugyanezt megcsinálni, ha akarná, vagy ha olyanok lennének, lettek volna a körülményei, mint annak idején nekem.
Egyébként simán lehet, hogy páyakezdő gazdászként egyszerűen nem tudott elhelyezkedni gondolom a székesfővárosban. Ételfutárnak viszont bárkit felvesznek, és bár a munka nehéz, de annyira nem fizet rosszul, és fizetést ad. Abból a fizetésből meg tudsz venni pl. kenyeret meg albérletet, egy pár hónapig járó munkanélküli segélyből viszont nem.
Én pl. vegyész PhD-vel nem találok elfogadható állást már évek óta (vidéken), pedig hidd el, keresek. De nem akarok kakapisiért dolgozni gagyi helyen, meg legalulról se kezdeni, mert (egyelőre legalábbis) nem muszáj.
Ételfutárok nem ritka hogy jó pozíciókba kerülnek, mert ők viszik a finom ételt az irodába, poén poént követ, és a végén már együtt mennek inni a hétvégi házba.
Eleve közgazdászt alkalmazni magasabb gépész pozícióra kontraszelekció, hiszen miért nem a gyártásból választanak ki jó képességű embert. Persze azért mert a kellene érteni hozzá, hogy rájöjjenek ki ért hozzá. Mivel nem értenek hozzá, az egyetlen mérőszám a diploma. Vagyis ez kontraszelekció. Te is azt vetted észre hogy ételfutár, nem pedig hogy közgazdász. Ez a diplomához járó Dunning Krueger effektus, tehát a diplomás mindenhez ért. A hátrány hogy így minek akarjon bárki is fejlődni, hiszen semmit nem fog vele elérni nem az egyén, hanem a komplett társadalom erőforrásait éli fel. Persze a többség hülye, és megmenti a kihasználóit, mert azt hiszi hogy kiválasztják és ingyen igyekszik. Ettől persze érdemes fejlődni, csak ezt úgy kell hogy a munkahely csak a kötelező minimumot profitálja, de ha fordított profitot el lehet érni az mégjobb. Nade ennek korlátolt a jelentősége, mert a tudás, a tudás látszatát jelenti, ami külön halmaz a tudáshoz, és van amikor részben fedi egymást, de úgy is működik ha teljesen elkülönül. -
bteebi
veterán
De, abszolút műszakit. Csak nem fejben, gyakorlatban. Évekig gyártottam silány termékeket nagy multinál is. A nagy multik az igazi komédia, ott senki se normális. Meg jó minőséget is gyártottam. Ezekhez a minőségellenőrök egy párhuzamos valóság, ahol az egyenesek csak végtelenben találkoznak.
A mérnökök külön kategória. 1etlen mérnökkel találkoztam aki nem pozőr volt, a többit nem lehetett komoly embernek venni. Ott baszod át öket, ahol nem szégyelled, teljesen boldogok attól hogy nem kell dolgozniuk, madarat lehet velük fogatni. Meg aztán külön kategória amikor közgazdaságtani diplomával, ételhordó futárból lesz gépészmérnök, mert ugye egyetemet végzet lol."amikor közgazdaságtani diplomával, ételhordó futárból lesz gépészmérnök, mert ugye egyetemet végzet"
Vannak intő jelek (gazdászként ételfutár), de teknológiailag ez teljesen tud működni. Vannak tök értelmes kollégáim, akik évekkel később diplomáztak le, mint alapból lehetett volna, vagy nem is. Mert kénytelenek voltak dolgozni (nem mindenkit tartanak el a szülei a végtelenségig). Ők talpraesettek, ügyesek és értelmesek. Meg persze láttam az ellenkezőjét is, mindentől megijedő diplomásokat, meg számolni nem tudó mérnököket. Leginkább az első csoportnak szoktam mondani, hogy nekem volt olyan szerencsém, hogy tanulhattam, és ezt tulajdonképp zavartalanul - ha nem is primőr körülmények között - megtehettem. Sőt, még doktoriz(hat)tam is. De ebből egyenes ágon nem következik az, hogy a 0/BA/BSc végzettségű akárki ne tudná ugyanezt megcsinálni, ha akarná, vagy ha olyanok lennének, lettek volna a körülményei, mint annak idején nekem.
Egyébként simán lehet, hogy páyakezdő gazdászként egyszerűen nem tudott elhelyezkedni gondolom a székesfővárosban. Ételfutárnak viszont bárkit felvesznek, és bár a munka nehéz, de annyira nem fizet rosszul, és fizetést ad. Abból a fizetésből meg tudsz venni pl. kenyeret meg albérletet, egy pár hónapig járó munkanélküli segélyből viszont nem.
Én pl. vegyész PhD-vel nem találok elfogadható állást már évek óta (vidéken), pedig hidd el, keresek. De nem akarok kakapisiért dolgozni gagyi helyen, meg legalulról se kezdeni, mert (egyelőre legalábbis) nem muszáj.
-
Tasunkó
őstag
Mérnököket vesznek vissza, nem minőségellenőröket. Azok eddig is tették a dolgukat. Remélem nem műszaki tudományt tanulsz/tanultál! Tippelek, valamilyen muciológiai szakra járhatsz, azok ilyen elméleti szakértők.
De, abszolút műszakit. Csak nem fejben, gyakorlatban. Évekig gyártottam silány termékeket nagy multinál is. A nagy multik az igazi komédia, ott senki se normális. Meg jó minőséget is gyártottam. Ezekhez a minőségellenőrök egy párhuzamos valóság, ahol az egyenesek csak végtelenben találkoznak.
A mérnökök külön kategória. 1etlen mérnökkel találkoztam aki nem pozőr volt, a többit nem lehetett komoly embernek venni. Ott baszod át öket, ahol nem szégyelled, teljesen boldogok attól hogy nem kell dolgozniuk, madarat lehet velük fogatni. Meg aztán külön kategória amikor közgazdaságtani diplomával, ételhordó futárból lesz gépészmérnök, mert ugye egyetemet végzet lol. -
bteebi
veterán
Mérnököket vesznek vissza, nem minőségellenőröket. Azok eddig is tették a dolgukat. Remélem nem műszaki tudományt tanulsz/tanultál! Tippelek, valamilyen muciológiai szakra járhatsz, azok ilyen elméleti szakértők.
Nana! Nem kell senkit se lebecsülni látatlanban (bár néha érdemes
).Egy ismerősöm mesélte, hogy egy lány ismerőse, aki addigra már talán végzett fodrász volt, kitalálta, hogy milyen már az, hogy ne legyen diplomája. Szóval jelentkezett egyetemre. Na de milyen szakra?? Gépészmérnöknek!

Nyilván lövése se volt hozzá, mert hülye volt a matekhoz meg a fizikához is, de MEGTANULT (bemagolt) MINDENT. Gyakorlatilag semmit se értett belőle, de mindig le tudott vizsgázni.
Szóval lett egy gépészmérnök fodrász lány. Aki amúgy valószínűleg jobban keres fodrászként.

A muciológiáról nem hallottam még, de nagyon tetszik.
Nálunk egy amúgy nagyon okos és nagyon jó fizkém tanár kifejezetten nem szerette a cociológusokat (mondjuk voltunk még ezzel így páran). Ezért ha bármi gond volt, pl. nem járt az előadóban az óra, akkor mindig csak annyit mondott, hogy "biztos szociológus volt!".Ettől teljesen függetlenül értelmes embereknek is vannak, lehetnek nagyon sötét pontjaik és időnként ezekhez köthető téves megnyilvánulásaik. Persze van az a szint, amikor ezzel már jóindulattal se lehet valamit megmagyarázni.

-
Fritz Teufel
addikt
-
Tasunkó
őstag
-
Kerto
tag
6 éve van Mustangom. 3 évig használtam egy 2014-es 3.7 V6-ot. Utána 3 évig- mostanáig egy 2021-es GT-t. Végigszívtam mind a 6 évet. Egy fos fapados konstrukció az egész autó. Nagy motor és vigyed, parasztvakítás az egész. A 10 sebességes autómata váltó pedig egy rémálom. A Ford garanciális ügyintézések megint csak megérnének egy misét.
Egy szó mint száz, az én részemről soha többet Mustang, mondom ezt úgy, hogy a két autóba legalább ~150e km-t raktam bele. -
hcl
titán
-
hcl
titán
"tévesen hitték, hogy pusztán a dizájnkövetelmények betáplálásával és AI használatával azonnal magasabb minőségű termékeket gyárthatnak. "
Vajon ki kapta a bevezetésért a jutalmat?
-
Tasunkó
őstag
Nem mindig jó lesz, hanem minden db jó lesz. De ez összetett, mert azt a gépet jól is kell megtervezni. Mindenesetre a minőség ebből fakad. Felépítmény ahol mindenki ért ahhoz amit csinál. A tudás viszont hatalom, és azt meg kell fizetni. Emiatt a felépítményből húzkodják ki a téglákat, hogy többet keressenek a bulin. A minőségellenőrzés ahogy így elmondjátok, a hiányzó hozzáértés ellensúlyozása. Hiányzó hozzáértés azért van, mert gyártósoron gyártják, ahol tánclépésekben helyezik fel az alkatrészt, és pontosan annyira értenek az autókhoz, mint a sültkrumplihoz a gyorsbüfében. Kompatibilis szakemberek.
A rossz minőségű autóval nem én ölöm meg másokat, hanem az autógyár. Érdekes hogy életveszélyes termék esetén, máris én lettem a tettes. Dícséretesen elsajátítottad a vállalti psziohopátiát. Egy jó minőségellenőrnek ezeket tudnia kell. -
adamklark
senior tag
Fékpofákat nem a biciklin lehet csak állítani? Már a patkófékeseken. Mert a hidraulikusnál cserélni kell csak, ahogy az autón is.
Amúgy igen, létezik hegesztés röntgenezés, meg mindenféle tesztelés. De ha valaki tud hegeszteni, vagy jól be van állítva az automata, akkor az mindig jó lesz. Persze kell hozzá anyag. Miért dugna oda valaki műanyag lemezt.
A gyógyszeripar is alá van rendelve a kémiának. Tehát azok az anyagok kellenek bele, amik kellenek. Azon a fokon. És persze mindenki leellenőrzi hogy amit csinált az sikerült,vagy nem sikerült.
A minőség nem önmagáért való fizikai entitás. És folyamatosan változik. Míg az átlagember a tiszta szilvából készült, nem aromázott dolgot nevezi minőségnek, a modern minőség abból született, hogy valaki kitalálta hogy ha kevesebb rezet tesz a rézbe, az attól még réz marad egy jó marketinggel.
Nekem az egész gyártáselmélettel problémám van, mert az elnyomás a lényege. Fentről csapkodják azt aki kisebb, és minden hiperszuper fantazmagória elsősorban ezt szolgálja, az elnyomást, és azon belülre kerül a minőség. Egy normális megépítése valaminek nagyon nem így nézne ki, nem ilyen felállásban csinálnák, emiatt lehethogy igen, lenne minőségellenőrzés. De ezt nem tudjuk, mert normálisan nem gyártott még az emberiség semmit, mindig tömegeket szénné szopatva gyártanak.Olyan nincs hogy csak jól kell beállítani valamit és mindig jó lesz. Ilyen a világon nincs sajnos. Nagyon is fontos ez ellenőrzés főleg autóknál hogy mondjuk ne öld meg a másikat vagy magadat. Nem tudom honnan szedted ezeket a dolgokat amiket már egy ideje írogatsz.
-
Tasunkó
őstag
Na ez egy orbitális baromság. Azt, hogy (többek között) egy illesztés, rétegvastagság, varrat, meghúzási nyomaték jó-e, ellenőrizni kell. Toleranciák vannak, abba vagy beleesel, vagy nem. "Szemre", vagy egy egyszerűbb kamerának simán lehet valami jó, ami már egyébként NEM jó. (JÓ!) Minőségellenőrzés nélkül NEM lehet gyártani. Vagyis lehet... csak nemhogy nem érdemes, hanem kifejezetten veszélyes.
Az olyanok után vannak a visszahívások, megbetegedések, sérülések halálozások. Mert például látod azt az autópályán, ahogy elszáguld melletted a kiszakadt bal hátsó kereked, ami miatt már akkor se tudnál jól fékezni, hogyha beállították volna rendesen a fékpofákat (szemre jó volt), de még így is lett volna esélyed a túlélésre, hiába nem nyílt ki a légzsák, ha legalább a heggesztés tartott volna. 
Elég sok FMCG vagy gyógyszeripari cég napok alatt százezreket tudna megbetegíteni - akár kifejezetten súlyosan is -, ha nem lenne MEGFELELŐ minőségellenőrzése. Erre elég csak annyit mondani: mikrobiológia. Gyártáskor fixen nem látszik, később már talán, de akkor se biztos, és nem is feltétlenül érződik. Te meg épp azon tűnődsz, hogy miért haltál meg, de már nem fogod megtudni, hogy azért, amiért rajtad kívül még néhány 100-an, mert elküldték Józsit is a laborból, költségoptimalizálás címen. Ez persze KPI-ban jól mutat, a menedzsment örül, és ki is osztják maguknak Józsi éves fizetését bónuszként, fejenként.

Fékpofákat nem a biciklin lehet csak állítani? Már a patkófékeseken. Mert a hidraulikusnál cserélni kell csak, ahogy az autón is.
Amúgy igen, létezik hegesztés röntgenezés, meg mindenféle tesztelés. De ha valaki tud hegeszteni, vagy jól be van állítva az automata, akkor az mindig jó lesz. Persze kell hozzá anyag. Miért dugna oda valaki műanyag lemezt.
A gyógyszeripar is alá van rendelve a kémiának. Tehát azok az anyagok kellenek bele, amik kellenek. Azon a fokon. És persze mindenki leellenőrzi hogy amit csinált az sikerült,vagy nem sikerült.
A minőség nem önmagáért való fizikai entitás. És folyamatosan változik. Míg az átlagember a tiszta szilvából készült, nem aromázott dolgot nevezi minőségnek, a modern minőség abból született, hogy valaki kitalálta hogy ha kevesebb rezet tesz a rézbe, az attól még réz marad egy jó marketinggel.
Nekem az egész gyártáselmélettel problémám van, mert az elnyomás a lényege. Fentről csapkodják azt aki kisebb, és minden hiperszuper fantazmagória elsősorban ezt szolgálja, az elnyomást, és azon belülre kerül a minőség. Egy normális megépítése valaminek nagyon nem így nézne ki, nem ilyen felállásban csinálnák, emiatt lehethogy igen, lenne minőségellenőrzés. De ezt nem tudjuk, mert normálisan nem gyártott még az emberiség semmit, mindig tömegeket szénné szopatva gyártanak. -
bteebi
veterán
-
ViZion
félisten
Látod?! A legjobb nem is nézni. Akkor nincs hiba
Teljesen fölösleges a minőségellenőrzés. Tessék jókat gyártani, akkor nincs rá szükség és nő a profit.
ha nem olyan alkatrészeket kérnétek, amit még cad rajzban sem tudtok megoldani és az alapanyagát nem a Kryptonról kellene beszereznem...
azt megköszönnénk.
üdv., a supplier
-
Fritz Teufel
addikt
-
bteebi
veterán
"Tehát a mezei operátor nagyon nehezen fog hibás alkatrészt találni..." de jó is lenne itt tartani
sajnos nem így van. Ember és gép is hibázhat és hibázni is fog. Elhiszem, hogy az SQA penge, de akkor is csak mintavételesen vesz át. De ha meg 100%-is bejövőáru ellenőrzés van, akkor is ott van a fentebbi tétel: ember és gép is hibázhat és fog is. Egyébként a normál eloszlás alapján a standard hibaarány (selejthányad) szimmetrikusan oszlik el a határok mentén. A leggyakoribb +-3sigma tartományra épülő szabályozóhatárok elméleti hibaszintje, az 0,27% (vagyis 2700 ppm), tehát lesz hiba millió átvett darabra vetítve pontosan 2700 db. És ez a jól kontrollált folyamat esetében. Az autóiparban 63 (63ppm) hibás darabot engedünk meg, maximum. Vagyis itt is van hiba.És még az a 63 ppm is "csak" 4 sigma.
(Mondjuk nálunk már a 3-nak is örülnének. Nem, nem autóipar.) -
bteebi
veterán
Az autógyárakat nem ismerem, de a minőségellenőrzésnél fölöslegesebb dolgot nehéz lenne kitalálni. Eleve a gyártó gép akkor tud rossz minőséget gyártani ha valami rossz rajta. Ha valami rossz azt meg kell javítani. Ha eleve úgy tervezték meg hogy rossz, akkor az a baj. Ha jól működik, minden darab jó. Ha rosszul, akkor az majdnem minden darabon meglátszik. A kulcs a jó működés, amit már akik dolgoznak rajta, régen tudnak hogy egy fos. Akkor jön a minőségellenőr és kodifikálja hogy fos. Vagy nem veszi észre. Vagy olyankor is eltvéeszti és rossznak mondja, amikor jó, és akkor elkezdik javítani azt ami már jó, így az egyetlen lehetőség marad, hogy elrontják. Akkor a minőségellenőr újra megállapítja hogy rossz, de már igaza is van. Akkor el lehet kezdeni javítani, beállítani. Szóval nem elég hogy valami el tud romlani, de beiktatják a minőségellenőrt, aki előidézheti hogy elromlik.
És szakállas minőségellenőrt még nem láttam. Ha megkérdeznék tőlem milyenek általában, akkor deréktájon pillangótetovált, szilikonszája van, esetleg seggimplantátum, és pushup melltartó.Na ez egy orbitális baromság. Azt, hogy (többek között) egy illesztés, rétegvastagság, varrat, meghúzási nyomaték jó-e, ellenőrizni kell. Toleranciák vannak, abba vagy beleesel, vagy nem. "Szemre", vagy egy egyszerűbb kamerának simán lehet valami jó, ami már egyébként NEM jó. (JÓ!) Minőségellenőrzés nélkül NEM lehet gyártani. Vagyis lehet... csak nemhogy nem érdemes, hanem kifejezetten veszélyes.
Az olyanok után vannak a visszahívások, megbetegedések, sérülések halálozások. Mert például látod azt az autópályán, ahogy elszáguld melletted a kiszakadt bal hátsó kereked, ami miatt már akkor se tudnál jól fékezni, hogyha beállították volna rendesen a fékpofákat (szemre jó volt), de még így is lett volna esélyed a túlélésre, hiába nem nyílt ki a légzsák, ha legalább a heggesztés tartott volna. 
Elég sok FMCG vagy gyógyszeripari cég napok alatt százezreket tudna megbetegíteni - akár kifejezetten súlyosan is -, ha nem lenne MEGFELELŐ minőségellenőrzése. Erre elég csak annyit mondani: mikrobiológia. Gyártáskor fixen nem látszik, később már talán, de akkor se biztos, és nem is feltétlenül érződik. Te meg épp azon tűnődsz, hogy miért haltál meg, de már nem fogod megtudni, hogy azért, amiért rajtad kívül még néhány 100-an, mert elküldték Józsit is a laborból, költségoptimalizálás címen. Ez persze KPI-ban jól mutat, a menedzsment örül, és ki is osztják maguknak Józsi éves fizetését bónuszként, fejenként.

-
Fritz Teufel
addikt
háát, Te sem termelő cégnél dolgozol... Marketing, HR?
"a gyártásban észreveszik" hogyne, pl. potyogós alkatrésznél, amiből kiköp percenként tizet és olyan tűrések vagy mérési pontok vannak, h kézzel nem lehet bemérni... ezt folyamat mintázzák. Az autógyárat ne nézd, mert pl. mi is beszállítók vagyunk, itt van a gyártásban ellenőrzés, kimenő áru kontroll és amikor bemegy az autógyárba, ott is van egy ellenőrzés. Ha hiba van, akkor az egész szállítmány, illetve minden érintett batch azonnal kivéve a folyamatból és átválogatják, mérik, 100%-ban.
Tehát a mezei operátor nagyon nehezen fog hibás alkatrészt találni..."Tehát a mezei operátor nagyon nehezen fog hibás alkatrészt találni..." de jó is lenne itt tartani
sajnos nem így van. Ember és gép is hibázhat és hibázni is fog. Elhiszem, hogy az SQA penge, de akkor is csak mintavételesen vesz át. De ha meg 100%-is bejövőáru ellenőrzés van, akkor is ott van a fentebbi tétel: ember és gép is hibázhat és fog is. Egyébként a normál eloszlás alapján a standard hibaarány (selejthányad) szimmetrikusan oszlik el a határok mentén. A leggyakoribb +-3sigma tartományra épülő szabályozóhatárok elméleti hibaszintje, az 0,27% (vagyis 2700 ppm), tehát lesz hiba millió átvett darabra vetítve pontosan 2700 db. És ez a jól kontrollált folyamat esetében. Az autóiparban 63 (63ppm) hibás darabot engedünk meg, maximum. Vagyis itt is van hiba. -
Tasunkó
őstag
A minőségellenőrrel irányított gyártás olyan, mintha vészfékkel irányítanák a vonatot. Mert mit tud tenni, ha észreveszi? Annyit hogy észreveszi. Ha a dolog működik, akkor már problémát jelent ha észreveszi hogy nem jó, mert jó. Összességében egy jármű minőségét a gyártás allítja elő. Azért fontos ez, mert ha most a Fordnál visszahívják a minőségellenőröket, attól még a Ford nem lesz jobb mert a probléma sokkal mélyebben van és hatalmasabb. Az egy katasztrófa ha valakit a gyártásban meg tud lepni a minőségellenőr észrevétele.
-
Fritz Teufel
addikt
Azt a gyártásban észreveszik, mert akkor már rég rosszul működik, tehát valami beakad, törik ha szélsőséges az eset. És a gyártásban figyeli a darabot aki dolgozik vele, tehát általában már a minőségellenőr előtt lép, és bedobja a kukába. Eleve a gyártásban aki gyárt a legkisebb láncszem, és mindenki őt gyepálja, tehát neki a leginkább érdeke hogy jól működjön, mert akkor békén hagyják. Amikor a minőségellenőr észreveszi, gyakran árnyékra vetődik. Végeredményben a minőség nem azt jelenti hogy valami rossz, csak nem olyan, amilyennek a gyártó gépnek meg kell csinálnia. Amikor rossz, már mindenki észreveszi hogy rossz.
Autógyárban a dolog nem ilyen sarkos, mert ott az operátorok tényleg kezek és lábak általában, tehát az arra van tervezve hogy akár naponként fluktuáltatni tudják őket, emiatt valószínűleg ott fontosabb a minőségellenőr, de ott sem tudják elkerülni hogy azok agymosottá váljanak.
tranceplanet Ezt kétlem hogy Kína valaha is gyártott minőségellenőrzés nélkül, pláne amíg garázsgyártást műveltek elavult gépeken. Ott muszáj volt kiválogatni, és lehet hogy 1/3-át kukába dobték a termelésnek. A minőségjavulás Kínában az automatizáció miatt következett be, azaz a jobban megtervezett gyártással.Ha nem esett volna le neked, ezzel foglalkozom. Nem hallottam, irányítom. A témában dolgozom valószínűleg hosszabb ideje mint ahány éves lehetsz. Olyan bődületes marhaságokat írsz, hogy az fájdalmas. Nem is értem, hogy hogyan szólhatsz bele olyan témába, amiről csak elképzeléseid vannak és azok is csak onnan, hogy beszéltél valakivel.
A lényeg, amit mondani akartam, hogy a minőségirányítás és biztosítás manapság tudomány ág, nem csak szakmák. A minőségellenőrzés egyidős a technológiával. Körülbelül akkor alakulhatott ki, amikor elkezdték a szakócákat nagyobb mennyiségben pattogtatni. A technológia fejlődése és a minőség fejlődése párhuzamos. A félreértések elkerülése végett: nem a minőségről mint jelzőről beszélek. -
Jacob Gibbs
tag
Azt a gyártásban észreveszik, mert akkor már rég rosszul működik, tehát valami beakad, törik ha szélsőséges az eset. És a gyártásban figyeli a darabot aki dolgozik vele, tehát általában már a minőségellenőr előtt lép, és bedobja a kukába. Eleve a gyártásban aki gyárt a legkisebb láncszem, és mindenki őt gyepálja, tehát neki a leginkább érdeke hogy jól működjön, mert akkor békén hagyják. Amikor a minőségellenőr észreveszi, gyakran árnyékra vetődik. Végeredményben a minőség nem azt jelenti hogy valami rossz, csak nem olyan, amilyennek a gyártó gépnek meg kell csinálnia. Amikor rossz, már mindenki észreveszi hogy rossz.
Autógyárban a dolog nem ilyen sarkos, mert ott az operátorok tényleg kezek és lábak általában, tehát az arra van tervezve hogy akár naponként fluktuáltatni tudják őket, emiatt valószínűleg ott fontosabb a minőségellenőr, de ott sem tudják elkerülni hogy azok agymosottá váljanak.
tranceplanet Ezt kétlem hogy Kína valaha is gyártott minőségellenőrzés nélkül, pláne amíg garázsgyártást műveltek elavult gépeken. Ott muszáj volt kiválogatni, és lehet hogy 1/3-át kukába dobték a termelésnek. A minőségjavulás Kínában az automatizáció miatt következett be, azaz a jobban megtervezett gyártással.case and point, QA kell, nincs ezen mit vitatkozni, mindenki leírta.
Vannak munkafolyamatok, amik nem automatizálhatóak - legalábbis jelenleg. Már csak emiatt is kell. Vannak anyaghibák, esetleg alkatrész hibák, amiket egy QA check például ki tud szűrni (pl, sorjás alkatrész: funkciójában lehet hogy megfelelő, de az ügyfél azért fizet, hogy ne legyen sorja).
Hogy maradjunk az autóipar vonalánál, ha veszel egy új autót, egy úgynevezett PDI-on megy keresztül, Pre-Delivery Inspection, ami egy olyan végső QA ellenőrzés, ami azért van, hogy Te, amikor átveszed a nem kevés pénzért megvásárolt autódat, megbizonyosodjanak róla, hogy minden megfelelően működik benne. -
ViZion
félisten
tranceplanet Ezt kétlem hogy Kína valaha is gyártott minőségellenőrzés nélkül, pláne amíg garázsgyártást műveltek elavult gépeken. Ott muszáj volt kiválogatni, és lehet hogy 1/3-át kukába dobték a termelésnek. A minőségjavulás Kínában az automatizáció miatt következett be, azaz a jobban megtervezett gyártással.háát, Te sem termelő cégnél dolgozol... Marketing, HR?
"a gyártásban észreveszik" hogyne, pl. potyogós alkatrésznél, amiből kiköp percenként tizet és olyan tűrések vagy mérési pontok vannak, h kézzel nem lehet bemérni... ezt folyamat mintázzák. Az autógyárat ne nézd, mert pl. mi is beszállítók vagyunk, itt van a gyártásban ellenőrzés, kimenő áru kontroll és amikor bemegy az autógyárba, ott is van egy ellenőrzés. Ha hiba van, akkor az egész szállítmány, illetve minden érintett batch azonnal kivéve a folyamatból és átválogatják, mérik, 100%-ban.
Tehát a mezei operátor nagyon nehezen fog hibás alkatrészt találni... -
Tasunkó
őstag
tranceplanet Ezt kétlem hogy Kína valaha is gyártott minőségellenőrzés nélkül, pláne amíg garázsgyártást műveltek elavult gépeken. Ott muszáj volt kiválogatni, és lehet hogy 1/3-át kukába dobték a termelésnek. A minőségjavulás Kínában az automatizáció miatt következett be, azaz a jobban megtervezett gyártással. -
tranceplanet
addikt
Az autógyárakat nem ismerem, de a minőségellenőrzésnél fölöslegesebb dolgot nehéz lenne kitalálni. Eleve a gyártó gép akkor tud rossz minőséget gyártani ha valami rossz rajta. Ha valami rossz azt meg kell javítani. Ha eleve úgy tervezték meg hogy rossz, akkor az a baj. Ha jól működik, minden darab jó. Ha rosszul, akkor az majdnem minden darabon meglátszik. A kulcs a jó működés, amit már akik dolgoznak rajta, régen tudnak hogy egy fos. Akkor jön a minőségellenőr és kodifikálja hogy fos. Vagy nem veszi észre. Vagy olyankor is eltvéeszti és rossznak mondja, amikor jó, és akkor elkezdik javítani azt ami már jó, így az egyetlen lehetőség marad, hogy elrontják. Akkor a minőségellenőr újra megállapítja hogy rossz, de már igaza is van. Akkor el lehet kezdeni javítani, beállítani. Szóval nem elég hogy valami el tud romlani, de beiktatják a minőségellenőrt, aki előidézheti hogy elromlik.
És szakállas minőségellenőrt még nem láttam. Ha megkérdeznék tőlem milyenek általában, akkor deréktájon pillangótetovált, szilikonszája van, esetleg seggimplantátum, és pushup melltartó.QA nélkül nem lehet gyártani vagyis lehet, de nem lesz jó vége. Remélem nem gondoltad komolyan, látszik lövésed sincs a QA folyamatokról. Kína is gyártott QA nélkül, olyan is volt, nézd meg most hol tartanak, ég és föld. A gyártást külön kell választani és a QA részlegnek különálló egységnek kell lennie.
-
Big_Boss
senior tag
És szakállas minőségellenőrt még nem láttam. Ha megkérdeznék tőlem milyenek általában, akkor deréktájon pillangótetovált, szilikonszája van, esetleg seggimplantátum, és pushup melltartó.Mi van akkor, ha egy gép elromlik, de nincs minőségellenőr?
Majd a vevő vagy a végfelhasználó szól? -
Tasunkó
őstag
"Az autógyárakat nem ismerem, de a minőségellenőrzésnél fölöslegesebb dolgot nehéz lenne kitalálni." - Innentől minden betűért kár volt.
Azért is írtam mert beszéltem minőségellenőrrel autógyárból. Teli volt a szövege red flagekkel. Az emberek mindenhol ugyanúgy működnek. Meg ugyanabban a rendszerben is élnek. Csak a rizsák mások.
-
Fritz Teufel
addikt
És szakállas minőségellenőrt még nem láttam. Ha megkérdeznék tőlem milyenek általában, akkor deréktájon pillangótetovált, szilikonszája van, esetleg seggimplantátum, és pushup melltartó."Az autógyárakat nem ismerem, de a minőségellenőrzésnél fölöslegesebb dolgot nehéz lenne kitalálni." - Innentől minden betűért kár volt.
-
paljani
senior tag
"Mert ha beleőszültek az idegeskedésbe akkor sokan nem mennek vissza, még ha többet fizetnek is."
Nagyon sok ++++. Nálunk vannak olyan fejlesztők és szakik (hálózatosok, db adminok, secu expertek, etc) akik már bőven megvannak az élettel, 2 ház, 2-3 kiadható rbnb kecó, 3 autó, 2 nyaraló, kripto, egyéb befektetések sokasága. Sokakkal napi szintű beszélőben vagyok, ők már csak hobbiból dolgoznak többnyire HO-ból hogy ne unatkozzanak. Ha belegondolsz akkor igazából a hobbijukért fizetnek, de ha már van egy stabil évtizedeken át épített tőkéd onnantól kezdve átáll az ember agya hogy nem kell ám a végtelen pénzt kergetni, csak jól kell érezni magad.
Kihagytad a jachtokat és az egyedi műkincseket (Mona Lisa stb). Meg azt, hogy néha hitelezik (komolyabb összegekkel) is a cégcsoportot aminek dolgoznak. Hobbiból...
Én is nagyon jól ismerek valakit akinek gyakorlatilag mind meg van a felsorolásodból, számszakilag itt-ott kevesebb (pl. nyaralóból elég egy ill. autóból 2 db) de ez kecire nem általános itthon és főleg nem a nagy vízen túl, ahol az emberek nem a fizetésükből élnek hanem a credit score-ból azaz az életszínvonaluk nem a fizetésükből megvásárolt javakra hanem azok havi törlesztőjére épül. Ezért tűnnek innen nézve roppant gazdagnak... (persze van amelyik az is).
-
Tasunkó
őstag
És szakállas minőségellenőrt még nem láttam. Ha megkérdeznék tőlem milyenek általában, akkor deréktájon pillangótetovált, szilikonszája van, esetleg seggimplantátum, és pushup melltartó. -
Fritz Teufel
addikt
-
sfefe
addikt
Fordból csak a Mustang...
-
Fritz Teufel
addikt
Sok ilyen terület van. Egyik vevőnk hozott egy új terméket gyártani, a tervezést/szimulációkat nem tudom ki és hogy végezte, volt-e AI.
De nálunk a szakik ránéztek és sorolták, h falvastagság a nyílások, stb miatt nem gyártható, a megadott ciklusban biztosan nem... Felmorcosodott a vevő, elvittéák máshova. A korábbi design-t még egy évig gyártottuk és jöttek "látogatni" -az új cég szakijaival, akik kérdezgették, h mit is kellene csinálni.
Szal lehet, hogy majd kiváltja ezeket az "öregeket" az AI valamikor, de nem mostanában. Egyre kevesebb szaki van, főleg a melósabb területeken és ezekre a területekre eddig sem volt jellemző, hogy know-how írással ütik el az időt, tehát nem marad utánuk kb. semmi, betanítani a fiatalokat, vagy az AI-t...Teljesen egyetértek! Próbálom a cégnél a kockázatértékelést mint napi feladatot erőltetni, de nyögvenyelősen megy. Pedig ezt lehetne használni lessons learning-ként betanításokra is, adott esetekben nem kellene újból feltalálni a csőben a lyukat. A QC része meg. Ahány dizájn, annyi féle hibalehetőség. Mindenképpen fel kell tanítani a szoftvert az egyedi feladatra. Egyébként ilyen poke-yokéval már 2007-ben dolgoztam, már akkor is hétköznapi dolog volt az automata minőségellenőrzés. És azért az embert még most is elvárnám mellé, mert nem mindenható a módszer. Azt meg majd meglátjuk, hogy a jövőben milyen lesz.
És itt jön a képbe a szürke szakállasok meglétve vagy nem léte. A hibalehetőségeket, amikre fel kell tanítani az IA-t, azt ki fogja összeszedni? Ráadásul egy FMEA-t nem lehet csak úgy bárki által összeírni. És hiába a kockázatértékelés, a gyakorlat akkor is sok hibalehetőséget hoz még a teóriához. A későbbi reklamációk kivizsgálásából származó gyökérokokra is be kell vezetni a szökési pontok lezárását, oda is ember kell, mert sokszor egy 50 éves gépet kell mókolni. Nem kivétel ez alól egy 3 hónapja működő csilli-villi gigafactory sem. Szóval hiszek az IA-ban, de tudni kell hol és mire vetem be. -
ViZion
félisten
Minőségirányításban dolgozom... pár éve. Én is ebbe a kategóriába tartozom. Nem kell félni az AI-tól, a mérnöki munkát még nem lehet automatizálni. Ahol én dolgozom, ott még ötletem sem nagyon van, hogy mire tudnám használni avagy nem lenne megérős.
Sok ilyen terület van. Egyik vevőnk hozott egy új terméket gyártani, a tervezést/szimulációkat nem tudom ki és hogy végezte, volt-e AI.
De nálunk a szakik ránéztek és sorolták, h falvastagság a nyílások, stb miatt nem gyártható, a megadott ciklusban biztosan nem... Felmorcosodott a vevő, elvittéák máshova. A korábbi design-t még egy évig gyártottuk és jöttek "látogatni" -az új cég szakijaival, akik kérdezgették, h mit is kellene csinálni.
Szal lehet, hogy majd kiváltja ezeket az "öregeket" az AI valamikor, de nem mostanában. Egyre kevesebb szaki van, főleg a melósabb területeken és ezekre a területekre eddig sem volt jellemző, hogy know-how írással ütik el az időt, tehát nem marad utánuk kb. semmi, betanítani a fiatalokat, vagy az AI-t... -
Fritz Teufel
addikt
Szuper, a rendszer finomítását követően újra lapátra kerülnek a szürke szakállasok!
Minőségirányításban dolgozom... pár éve. Én is ebbe a kategóriába tartozom. Nem kell félni az AI-tól, a mérnöki munkát még nem lehet automatizálni. Ahol én dolgozom, ott még ötletem sem nagyon van, hogy mire tudnám használni avagy nem lenne megérős.
-
ultrasound
tag
Szuper, a rendszer finomítását követően újra lapátra kerülnek a szürke szakállasok!
-
hunluki
senior tag
Az elbocsátás mikéntje is számít. Meg az ősz szakáll megszerzése. Mert ha beleőszültek az idegeskedésbe akkor sokan nem mennek vissza, még ha többet fizetnek is. Ha meg a bölcsességbe megőszült nettó tiszta agyteljesítményüket maximalizált zseniális mérnöki szupererőt bűvölő csúcsemberszektort sikerrel leuraló hihetetlen koponyák, akkor meg elég idősek ahhoz hogy eleget összekapartak már és találtak is munkát, ahol kihúzzák azt a pár évet.
Ez inkább egy marketingmutatvány, ahol tény hogy megadták a lehetőséget azoknak akiket picsán rúgtak, és tény hogy vettek fel embereket, de a két halmaz hogy fedi egymást az bizonytalan, de Ford az jó és ez a lényeg. Őszmérnök szakállból font autó ez az Aranyhaj Mondeo smart verzió."Mert ha beleőszültek az idegeskedésbe akkor sokan nem mennek vissza, még ha többet fizetnek is."
Nagyon sok ++++. Nálunk vannak olyan fejlesztők és szakik (hálózatosok, db adminok, secu expertek, etc) akik már bőven megvannak az élettel, 2 ház, 2-3 kiadható rbnb kecó, 3 autó, 2 nyaraló, kripto, egyéb befektetések sokasága. Sokakkal napi szintű beszélőben vagyok, ők már csak hobbiból dolgoznak többnyire HO-ból hogy ne unatkozzanak. Ha belegondolsz akkor igazából a hobbijukért fizetnek, de ha már van egy stabil évtizedeken át épített tőkéd onnantól kezdve átáll az ember agya hogy nem kell ám a végtelen pénzt kergetni, csak jól kell érezni magad.
-
Kerto
tag
AI vagy nem AI, Fordot soha többet nem veszek. Ez már nem minőség amit nyújtanak az utóbbi években. A Magyarországi képviseletek pedig egyenlőek a nullával, sőt -1.
-
Tasunkó
őstag
Ford-ot eddig se vettem volna, de ha a saját Kumárjuknak sem jó a minőség, az mekkora marketing érték?
Nyilván próbálkoznak. Amikor egy CEO-nak van fogalma a minőségről az is egy érdekes állapot lehet. Amennyi kézen átjut a probléma, és az mind a saját nyelvén magyarázza egy olyannak, aki a fejbenkapáló piramis csúcsára verekedte magát.
-
Foglalt név
addikt
Az elbocsátás mikéntje is számít. Meg az ősz szakáll megszerzése. Mert ha beleőszültek az idegeskedésbe akkor sokan nem mennek vissza, még ha többet fizetnek is. Ha meg a bölcsességbe megőszült nettó tiszta agyteljesítményüket maximalizált zseniális mérnöki szupererőt bűvölő csúcsemberszektort sikerrel leuraló hihetetlen koponyák, akkor meg elég idősek ahhoz hogy eleget összekapartak már és találtak is munkát, ahol kihúzzák azt a pár évet.
Ez inkább egy marketingmutatvány, ahol tény hogy megadták a lehetőséget azoknak akiket picsán rúgtak, és tény hogy vettek fel embereket, de a két halmaz hogy fedi egymást az bizonytalan, de Ford az jó és ez a lényeg. Őszmérnök szakállból font autó ez az Aranyhaj Mondeo smart verzió.Ford-ot eddig se vettem volna, de ha a saját Kumárjuknak sem jó a minőség, az mekkora marketing érték?
-
Tasunkó
őstag
Ez inkább egy marketingmutatvány, ahol tény hogy megadták a lehetőséget azoknak akiket picsán rúgtak, és tény hogy vettek fel embereket, de a két halmaz hogy fedi egymást az bizonytalan, de Ford az jó és ez a lényeg. Őszmérnök szakállból font autó ez az Aranyhaj Mondeo smart verzió. -
janeszgol
félisten
Elárulom: semennyire. Szemrebbenés nélkül elmondta nekik egy junior HR-es (urambocsá' egy másik AI), a költséghatékonyság jegyében akár egy csoportos Zoom/Teams meetingen, hogy "Figy, hajlandóak vagyunk ugyanolyan kondíciókkal visszavenni téged egyelőre, mint amilyenekkel korábban nálunk dolgoztál, mert most még egy kicsit szükségünk lenne a szaktudásodra. Ha ez így nem tetszik, akkor nem keresünk többször, mert teljesen leírod magad nálunk.". És ennyi.

Nem hiszem. Ebben a történetben (Ford) biztosan nem.
-
Geri Bátyó
addikt
Elárulom: semennyire. Szemrebbenés nélkül elmondta nekik egy junior HR-es (urambocsá' egy másik AI), a költséghatékonyság jegyében akár egy csoportos Zoom/Teams meetingen, hogy "Figy, hajlandóak vagyunk ugyanolyan kondíciókkal visszavenni téged egyelőre, mint amilyenekkel korábban nálunk dolgoztál, mert most még egy kicsit szükségünk lenne a szaktudásodra. Ha ez így nem tetszik, akkor nem keresünk többször, mert teljesen leírod magad nálunk.". És ennyi.

Szerintem meg pont az van, hogy benyaltak a korábbi alkalmazottaknak és jobb feltételeket kaptak. Konkrétan itt a cég az, aki visszakönyörgi a korábbi alkalmazottat.
Ez pont az a helyzet, ahol a szakember azt mondhatja a munkáltatónak, hogy cirógassa kicsit a nyelvével az ánuszát és akkor talán. -
Scarletiel
őstag
Eleve nem volt nagy elme, aki ott komolyan gondolta, hogy egy gyors mesterséges adatbázis helyettesít egy embert. Mert egyébként hiába csúfoljuk AI-nak, ez nem az.
A vezetők többsége nem nagy lángelme, egyetlen lételemük a költségcsökkentés, meg az új yachtok.
-
bteebi
veterán
Én meghallgatnám az ajánlatot, mert ugye akit "elbocsájtottak" több hónapja az biztos olyan megtakarításokkal rendelkezik, hogy vár a legjobb ajánlatra.
Aki már elhelyezkedett annak csak meg kell hallgatnia az ajánlatot, hogy kiélvezze a visszautasítást
Mellesleg nem fogja teljesen leírni magát a cégnél mert pont ezek az emberek akiket más cégek is szívesen alkalmaznak mert kevesen vannak (és fogynak)...Aligha írná le magát (ha nem akarja direkt), de attól még lehetne azt mondani, hogy leírja.
Épp az lett volna a poén lényege, hogy bár hülye volt a HR/menedzsment, de ennek egy szikrányi jelét se mutatnák - mintha még ők tennének neked szívességet, holott egyáltalán nem. 
És igen, egy jó, tapasztalt mérnököt szívesen látnak bárhol, csak sajna az autógyárak némi eséllyel több 100 km-re vannak egymástól, és 50-60 évesen már kevésbé leszel mobilis egy csöves állásért, amikor akár már "nyugdíjba is mehetnél", mert van elég megtakarításod. Ha jól kiépült életed van (szép nagy ház, rokonok, barátok a közelben), akkor nem fog akaródzni a költözés.
-
Acélfarkas
őstag
Vicces lesz látni, amikor ezt cégek tömege fogja belátni és rádöbbennek, hogy az AI-ra szánt pénz nagy része a semmire ment el. Ezzel párhuzamosan az AI-cégek bevétele is csökkenni fog miután kevesebb szolgáltatást fognak igénybe venni. Ennek hozadéka remélhetőleg minél hamarabb az lesz, hogy felhagynak a AI-farmok tömeges építésével.
-
clon
senior tag

Én meghallgatnám az ajánlatot, mert ugye akit "elbocsájtottak" több hónapja az biztos olyan megtakarításokkal rendelkezik, hogy vár a legjobb ajánlatra.
Aki már elhelyezkedett annak csak meg kell hallgatnia az ajánlatot, hogy kiélvezze a visszautasítást
Mellesleg nem fogja teljesen leírni magát a cégnél mert pont ezek az emberek akiket más cégek is szívesen alkalmaznak mert kevesen vannak (és fogynak)... -
bteebi
veterán

-
NandoXXL
senior tag
Ez amúgy tök jól hangzik (kéne az a fránya emberi szakértelem
), viszont ideiglenes helyzetet ír le: arra kell most a szakik hada (elvileg), hogy betanítsa az AI-t, aztán mehet (megint) a levesbe. Kérdés, hogy mennyire lesznek ebben motiváltak. (Ez mondjuk "humán" alkalmazásban is felmerül. Mennyire érdeke a seniornak az összes tudását megosztani, hogy aztán elbocsássák, s a junior helyettesítse?)Bankban dolgozom, ATM-el foglalkozom. Saját kollégákat se tanítunk be részletesen, ketten el vagyunk, ott vannak a leírások oldják meg ha történik velünk valami
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Minden működni fog csak nem feltétlenül jól
A munka mennyisége is hektikus, könnyű egy új hibás release-el sok munkaórát okozni nekünk. Amikor minden rendbe van téve, és az ATM-es rendszertámogatót se hagyják le a tesztekről, elég kényelmes a munka. Amióta túlóra pénzt nem fizettek ki, egy elszúrt fejlesztés utáni plusz munkaórákra, mondván oldjuk meg, alig adtak fizetés emelést, kapja be az ERSTE bank
Tudják hogyan erősítsék meg a tudás megtartását a kollégák között.Szerintem van annyi eszük, a Ford-nál: hogy fals dolgokkal etetik az algoritmust, megtűzdelve pár valós dologgal
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A LEGFONTOSABB A VALÓS DOLGOKAT MEGTŰZDELNI FALS DOLGOKKAL, IILETVE KIHAGYNI FONTOS RÉSZLETEKET, HOGY HIHETŐ LEGYEN, MINNÉL JOBBAN ETETVE AZ ALGORITMUST
-
adamklark
senior tag
Arra lennék kíváncsi milyen kellemetlen lehetett az interjú amikor újra felvették
-
Dark Archon
addikt
), viszont ideiglenes helyzetet ír le: arra kell most a szakik hada (elvileg), hogy betanítsa az AI-t, aztán mehet (megint) a levesbe. Kérdés, hogy mennyire lesznek ebben motiváltak. (Ez mondjuk "humán" alkalmazásban is felmerül. Mennyire érdeke a seniornak az összes tudását megosztani, hogy aztán elbocsássák, s a junior helyettesítse?)Eleve nem volt nagy elme, aki ott komolyan gondolta, hogy egy gyors mesterséges adatbázis helyettesít egy embert. Mert egyébként hiába csúfoljuk AI-nak, ez nem az.
-
DigitXT
félisten
), viszont ideiglenes helyzetet ír le: arra kell most a szakik hada (elvileg), hogy betanítsa az AI-t, aztán mehet (megint) a levesbe. Kérdés, hogy mennyire lesznek ebben motiváltak. (Ez mondjuk "humán" alkalmazásban is felmerül. Mennyire érdeke a seniornak az összes tudását megosztani, hogy aztán elbocsássák, s a junior helyettesítse?)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Star Trek
- Egyszerű utat kínál az új GeForce-ok titkolt hődiódájához a HWMonitor
- Szijjártó Péter a BYD-hoz igazolt
- Xbox Series X|S
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BMW topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Bambu TPU Feed Assist Module (ÚJ)
- Szép állapotú Apple iPhone Air 256GB, 100% akkumulátor, 1026.11.27-ig Apple garancia!
- Újszerű Apple iPhone Air 256GB, 100% akkumulátor, 2026.10.19-ig Apple garancia!
- Szép állapotú Apple iPhone 16 Pro 128GB, 93% akkumulátor, 1 év garanciával!
- Szép állapotú Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, 91% akkumulátor, 1 év garanciával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- AKCIÓ! ASUS ROG STRIX B550-F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 27% - Alliwava H56 Mini PC! Ryzen 5 5600H / 32GB DDR4 / 1TB NVMe!
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 8-12. gen. 12-15"
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Vannak ilyenek is.
).
Nálunk egy amúgy nagyon okos és nagyon jó fizkém tanár kifejezetten nem szerette a cociológusokat (mondjuk voltunk még ezzel így páran). Ezért ha bármi gond volt, pl. nem járt az előadóban az óra, akkor mindig csak annyit mondott, hogy "biztos szociológus volt!".

sajnos nem így van. Ember és gép is hibázhat és hibázni is fog. Elhiszem, hogy az SQA penge, de akkor is csak mintavételesen vesz át. De ha meg 100%-is bejövőáru ellenőrzés van, akkor is ott van a fentebbi tétel: ember és gép is hibázhat és fog is. Egyébként a normál eloszlás alapján a standard hibaarány (selejthányad) szimmetrikusan oszlik el a határok mentén. A leggyakoribb +-3sigma tartományra épülő szabályozóhatárok elméleti hibaszintje, az 0,27% (vagyis 2700 ppm), tehát lesz hiba millió átvett darabra vetítve pontosan 2700 db. És ez a jól kontrollált folyamat esetében. Az autóiparban 63 (63ppm) hibás darabot engedünk meg, maximum. Vagyis itt is van hiba.
A munka mennyisége is hektikus, könnyű egy új hibás release-el sok munkaórát okozni nekünk. Amikor minden rendbe van téve, és az ATM-es rendszertámogatót se hagyják le a tesztekről, elég kényelmes a munka. Amióta túlóra pénzt nem fizettek ki, egy elszúrt fejlesztés utáni plusz munkaórákra, mondván oldjuk meg, alig adtak fizetés emelést, kapja be az ERSTE bank
Tudják hogyan erősítsék meg a tudás megtartását a kollégák között.