Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Megmutatta a DLSS 5 paraméterezhetőségét az NVIDIA
- Van képe hozzá: LG UltraGear 52G930B monitor tesztje
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- MILC felhasználók szakmai topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- RAM topik
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
Igen, de az akkor is csak nettó ár, te meg bruttót fogsz fizetni, ezért is félre vezető a cikkben lévő 100e-res ár...
-
Joci10
őstag
Elfelejted, hogy dolláros árat váltottak át, ha csak az áfát számolod rá máris 133e-nél vagyunk.
Elvileg bolti végfelhasználói ár a dolláros is. Gondolom, ezért is lett belőle hír. De aztán majd meglátjuk. Ha nem fog fogyni, akkor úgyis csökkenteni fogják az árát, ahogy szokták (vagy rajtuk rohad)...
-
Héraklész
senior tag
"de több mint 10 éve 32 GB RAM-om van" -- több mint 10 éve?
2014 januárjában építettem egy új PC-t magamnak, I3 4330, 16GB RAM, HD4890 1GB (régi gépből), és akkor mindenki nézett rám, hogy minek ennyi RAM? Akkor számtech boltban dolgoztam és a belépő PC-kbe 2GB-t tettünk, a közepes játékos PC-kbe 4GB-t, a drágákba meg 8GB-ot ... A 16GB igen ritka volt. 2 évvel később már nagyobb volt az aránya, de a 32GB még 2016-ban is olyan ritka volt mint most kb 96-128GB ... 2017-2020 között tökéletesen megvoltam 8GB RAMmal is (downgrade), pedig sokat játszottam, mögötte a háttérben, skype, hamachi, böngésző 4-5 ablakkal, tcmd, winamp ...
2016-ban azért 32GB még nem lehetett olcsó, egy jó VGAval meg a 8GB RAMos gép is messze lefutotta a 32GB-osat is, ha abban nem volt jó VGA ...Igen, akkor még zenéltem PC-m, ma csak tartalomfogyasztó vagyok.
De akkor sem volt hűdenagy durranás a 32 GB. (Aztán nem is volt rá igazán szükségem, csak biztonsági tartalékként vettem.) -
tibaimp
nagyúr
Elmondtam neki, hogy ezzel kb mekkora teljesítményt veszít és továbbiakban nem foglalkoztam vele, közöltem, ha így fogadja meg a segítségem, akkor inkább nem pazarlom rá az időmet.
Jogos!
-
Dragon3000
nagyúr
Elmondtam neki, hogy ezzel kb mekkora teljesítményt veszít és továbbiakban nem foglalkoztam vele, közöltem, ha így fogadja meg a segítségem, akkor inkább nem pazarlom rá az időmet.
-
KROK640
félisten
Jó pár éve, amikor még a 16 bőven elég volt még, akkor egyik ismerősnek mondtam, hogy 2X8GB-ot vegyen, linkeltem is neki boltokat 3200MHz cl16 kiteket, erre vett egy 16GB-os 2666MHz-es ramot, mert az 500Ft-tal olcsóbb volt

Igen, ilyenek vannak. A legjobb amikor elégedetten újságolja, netán egyenesen le is tol, hogy talált ő 500ft-al olcsóbban is!
-
Dragon3000
nagyúr
Jó pár éve, amikor még a 16 bőven elég volt még, akkor egyik ismerősnek mondtam, hogy 2X8GB-ot vegyen, linkeltem is neki boltokat 3200MHz cl16 kiteket, erre vett egy 16GB-os 2666MHz-es ramot, mert az 500Ft-tal olcsóbb volt

-
KROK640
félisten
a 3060 újra kiadása értelmezhetetlen sajnos az árazása miatt. A kinti árazás úgy néz ki, hogy forintra átszámolva 10-15e forint különbség van az 5060hoz képest. Épeszű ember nem veszi meg ennyiért a 3060-t, inkább az 5060. Lehet persze rugózni a vramon, de akkor se sok értelme van így.
Egyébként most néztem a vga árakat és tulajdonképpen annyira nincsenek elszállva. 9060 xt 16gb 155e körül már van, 5060 ti 16gb meg 207e a legolcsóbb. Tavaly decemberben a kosaramban volt 180e-ért, akkor elengedtem, vettem helyette részvényt, most a részvényt ha eladnám röhögve tudnék venni, sőt akár nagyobbat is, abból a pénzmagból, ami közel 300e-t ér most az osztalékkal együtt. ok az erős forint is belejátszik, szóval többismeretlenes az egyenlet, de a lényeg akkor is az, hogy ez nem olyan durva áremelkedés.
Ha nem számolom a befektetést, akkor is most mi van, +27e ft? ezért én nem rinyálnék, ha kell megveszem, bár tudom eleve a kérdés is felmerül és már tavaly is ott lebegett, hogy van-e egyáltalán értelme 5060ti-t venni. full hd-ra inkább 9060xt 16gb, ha valaki ragaszkodik a 16-hoz, jóval olcsóbb, vagy akkor már valami komolyabb vga, ami jobb ár/érték arányos.
A 3060 újra piacra dobásán azok nyertek igazán akiknek régi 3060 12GB-juk van, mert kb most adhatnak még +5 évet a kártya várható támogatásához.
-
KROK640
félisten
Nem vagyok nagy gamer és különösebb feladatokat sem csinálok PC-n, de több mint 10 éve 32 GB RAM-om van. Ugyanis nagyon olcsó volt mindig is egy videókártyához viszonyítva mondjuk, kivéve ma.
Vagy beszakad a dobhártyád és a küldetés után el kell menned fül-orr-gégészeti klinikára.
De ne csodálkozzunk ezen, elég megnézni milyen filmek mennek a mozikban már több évtizede és az embereknek ez jó..."de több mint 10 éve 32 GB RAM-om van" -- több mint 10 éve?
2014 januárjában építettem egy új PC-t magamnak, I3 4330, 16GB RAM, HD4890 1GB (régi gépből), és akkor mindenki nézett rám, hogy minek ennyi RAM? Akkor számtech boltban dolgoztam és a belépő PC-kbe 2GB-t tettünk, a közepes játékos PC-kbe 4GB-t, a drágákba meg 8GB-ot ... A 16GB igen ritka volt. 2 évvel később már nagyobb volt az aránya, de a 32GB még 2016-ban is olyan ritka volt mint most kb 96-128GB ... 2017-2020 között tökéletesen megvoltam 8GB RAMmal is (downgrade), pedig sokat játszottam, mögötte a háttérben, skype, hamachi, böngésző 4-5 ablakkal, tcmd, winamp ...
2016-ban azért 32GB még nem lehetett olcsó, egy jó VGAval meg a 8GB RAMos gép is messze lefutotta a 32GB-osat is, ha abban nem volt jó VGA ... -
KROK640
félisten
CPU és RAM intenzív lesz, kevés VGA igénnyel. Anno az első Delta Force volt ilyen, a voxel grafikája miatt 1999-ben simán bekapott 64-128MB RAMot is, a Celeron 366-osom ami akkor erős CPUnak számított épp csak elég volt neki, de cserébe egy 1MB-os VGA-n is ment.
-
KROK640
félisten
Én pont azt vettem észre, hogy sokan akkor is 16GB RAMot vettek, mikor fillérekért volt a 32GB is, mert jajj spórolnak. Volt olyan ismerősöm aki konkrétan 7000ft se fogott azon, hogy 16GB RAMot vett 32GB helyett, de akkor is 16Gb-ot vett. Most nézegethet ...
-
Dragon3000
nagyúr
Elfelejted, hogy dolláros árat váltottak át, ha csak az áfát számolod rá máris 133e-nél vagyunk.
-
Baltazár123
őstag
az usa nettó ár, magyar kiskerben inkább 115-120e szerintem a reális, annyiért meg már van 5060. A cikkben is az Indiana Jones-on kattognak, miközben már majdnem végig játszottam az 5060-on és különösebb probléma nem volt vele. Na mindegy, mindenki vesz, amit csak akar.
-
Chaser
legenda
Mondjuk ilyen kamus bagázsra nem alapoznék.
Tisztességes mennyiségű memóriát beszerezni bármihez lehetetlen, amit persze a nagyok is tudnak.
A lópH@szt nem lehet, csak qrva drága. -
Joci10
őstag
Csak az a hond, hogy annyiba kerül, mint az 5060ti és nem annyiba, mint az 5050, a 3050 meg van ahol drágább is. Ha meg jó az amd is, akkor a 9060xt 16GB árán megy a 3060....
A hírek szerint 100e környékén van az új 3060 ára, és nem az 5060Ti környékén (link). Vagyis én nem vagyok benne biztos, hogy ami készlet most van a 3060-ból 150e körül jelenleg a boltokban, az már az 'új' sorozaté.
-
Dragon3000
nagyúr
Csak lényeges a konzol port minősége, ha beleszarnak és nincs optimalizálás, akkor jóval nagyobb lesz a hardverigény. Illetve néha jön egy két idióta kiadás is, mint a borderlands 4, ahol eleinte a kiadó javasolt beállítások 60+ fps-hez 1080p-n még az 5090 mellett is multi frame generations x4 volt...
-
hapakj
őstag
A legtöbb játék esetében a konzol a húzó tényező, kiadják pc-re is, sok kiadó úgy van vele, ha nem fut vegyél jobbat. Ahol a pc is nagy piac, ott általában szoktak optimalizálni is, de ebből van kevesebb. Na meg már ott a felskálázás majd az megoldja....
Jó de a konzoloknak sem nőtt a teljesítménye az utóbbi években.
Nem mondom, hogy minden játékot 4k 120fps-sel lehet tolni egy midrange kártyán pc-n, de eddig kb mindent sikerült értelmesen beállítani.
-
Chaser
legenda
Konzol portot láttam eleget. Optimalizálni nagy pénz, legtöbb eleve kismillió bug-gal megy ki. A userek majd rikácsolnak/javítgatunk alapon.
Mondjuk engem rohadtul nem érdekel, ha holnaptól egy új game se lesz) amiket próbáltam legtöbb kalap sz@r szintet se hozta nálam. Régiekből van elég kedvencem amik már bármin elmennek. Ha nagyon gamelni akarok megfejelem egy oleddel a régi játékaimat, lesz új genes élmény) -
Dragon3000
nagyúr
A legtöbb játék esetében a konzol a húzó tényező, kiadják pc-re is, sok kiadó úgy van vele, ha nem fut vegyél jobbat. Ahol a pc is nagy piac, ott általában szoktak optimalizálni is, de ebből van kevesebb. Na meg már ott a felskálázás majd az megoldja....
-
hapakj
őstag
Egy két kivételtől eltekintve én annyira nem látom, hogy leszarnák. Általában úgy van belőve, hogy mid range kártyával 1080p medium settings az jól megy.
Nem fognak magasabbra lőni, ha egyszerűen nincs hw ami futtassa

-
Chaser
legenda
-
hapakj
őstag
Ha a jövőt nézzük, akkor még rosszabb, mert egyre több olyan játék jön, ahol már ez is szenvedni fog. A többi meg csak feltételezés, így arra nem alapoznék, hogy mi van ha...
Hát ezt úgy is lehet nézni, hogy a fejlesztők is tisztába vannak a hw helyzettel és arra lövik be majd az igényeket
-
Chaser
legenda
Ha a jövőt nézzük, akkor még rosszabb, mert egyre több olyan játék jön, ahol már ez is szenvedni fog. A többi meg csak feltételezés, így arra nem alapoznék, hogy mi van ha...
Nem alapozok, szimpla matek. Párszor megmutatta az nv, hogy ő röhög a végén) csak ezt sokan elfelejtik.
-
Dragon3000
nagyúr
Itt az a lényeg, valamennyivel tudják olcsóbban gyártatni a chipet is.
A jelentől el kell szakadni, ez már a jövőnek készült. "best buy" - lehet lesz olyan, amikor örül a pH@raszt, hogy még ezt ki tudja fizetni.
Amd-nél is ott van, bármikor azt mondják bocsó', leredukáljuk a 16gb-os 9600xt gyártását.
Ne az aktuális kínálatból és árakból matekolj, az egyre nagyobb eséllyel egy múló állapot.Ha a jövőt nézzük, akkor még rosszabb, mert egyre több olyan játék jön, ahol már ez is szenvedni fog. A többi meg csak feltételezés, így arra nem alapoznék, hogy mi van ha...
-
Dragon3000
nagyúr
Csak az a hond, hogy annyiba kerül, mint az 5060ti és nem annyiba, mint az 5050, a 3050 meg van ahol drágább is. Ha meg jó az amd is, akkor a 9060xt 16GB árán megy a 3060....
-
Joci10
őstag
Mivel ugyanúgy gddr6 megy rá, mint amit az amd is használ, így amikor az amd-nek drágul a beszerzése, akkor a 3060-at építőknek is drágulni fog, szerinted, akkor nem fog emelkedni ennek is az ára? Ez soha nem lesz bestbuy, főleg, amíg erősebb megoldások vannak olcsóbban, igaz kevesebb rammal, de több rammal szerelt megoldás meg van ugyanannyiért, mint ez. Ha megnézed az árukeresőt, akkor láthatod, hogy van pár féle 3060 és mellette vagy 30-40 féle 50-es megoldás... és akkor ott vannak, még az amd megoldásai. A 3050 meg viccesebb, mert drágábban érhető el, mint a 3060
Best buy-nak én sem hívnám, de vélhetően a gépépítők álma lehet majd a 3060, mert ha csak azt emelik ki, hogy '12GB-os új videokártya', akkor máris többen veszik, mint egy 5050-es, nagyjából ugyanolyan árú konfigot.
-
Chaser
legenda
Mivel ugyanúgy gddr6 megy rá, mint amit az amd is használ, így amikor az amd-nek drágul a beszerzése, akkor a 3060-at építőknek is drágulni fog, szerinted, akkor nem fog emelkedni ennek is az ára? Ez soha nem lesz bestbuy, főleg, amíg erősebb megoldások vannak olcsóbban, igaz kevesebb rammal, de több rammal szerelt megoldás meg van ugyanannyiért, mint ez. Ha megnézed az árukeresőt, akkor láthatod, hogy van pár féle 3060 és mellette vagy 30-40 féle 50-es megoldás... és akkor ott vannak, még az amd megoldásai. A 3050 meg viccesebb, mert drágábban érhető el, mint a 3060
Itt az a lényeg, valamennyivel tudják olcsóbban gyártatni a chipet is.
A jelentől el kell szakadni, ez már a jövőnek készült. "best buy" - lehet lesz olyan, amikor örül a pH@raszt, hogy még ezt ki tudja fizetni.
Amd-nél is ott van, bármikor azt mondják bocsó', leredukáljuk a 16gb-os 9600xt gyártását.
Ne az aktuális kínálatból és árakból matekolj, az egyre nagyobb eséllyel egy múló állapot. -
Dragon3000
nagyúr
Egyrészt némi iróna volt. Másrészt ahogy látom, sokan beragadtak a múltba és jelenbe.
Most röhögünk ezen a kártyán. Az nv-nél nem hülyék vannak. Fél év múlva lehet amd-t is beéri a ram helyzet.
Megvan, amikor 50-60e ft-os gt1030-akért utcai harc ment, meg 100e ft-os 1650-ekért?
Könnyen/gyorsan eljöhet az az idő, amikor az aktuális jelenben ez a kártya "best buy" lesz.
Néha picit tovább kell gondolkodni a mai napnál.Mivel ugyanúgy gddr6 megy rá, mint amit az amd is használ, így amikor az amd-nek drágul a beszerzése, akkor a 3060-at építőknek is drágulni fog, szerinted, akkor nem fog emelkedni ennek is az ára? Ez soha nem lesz bestbuy, főleg, amíg erősebb megoldások vannak olcsóbban, igaz kevesebb rammal, de több rammal szerelt megoldás meg van ugyanannyiért, mint ez. Ha megnézed az árukeresőt, akkor láthatod, hogy van pár féle 3060 és mellette vagy 30-40 féle 50-es megoldás... és akkor ott vannak, még az amd megoldásai. A 3050 meg viccesebb, mert drágábban érhető el, mint a 3060
-
Chaser
legenda
Ha nv fan, akkor megveszi a drágább újabbat, aki ennyiért 3060-at vesz, az nem fan, hanem hülye.
Egyrészt némi iróna volt. Másrészt ahogy látom, sokan beragadtak a múltba és jelenbe.
Most röhögünk ezen a kártyán. Az nv-nél nem hülyék vannak. Fél év múlva lehet amd-t is beéri a ram helyzet.
Megvan, amikor 50-60e ft-os gt1030-akért utcai harc ment, meg 100e ft-os 1650-ekért?
Könnyen/gyorsan eljöhet az az idő, amikor az aktuális jelenben ez a kártya "best buy" lesz.
Néha picit tovább kell gondolkodni a mai napnál. -
Dragon3000
nagyúr
-
Chaser
legenda
140e-ért soha nem lesz best buy egy 3060, 150e-ért már van 3080ti használtan, ami szintén 12GB-os csak jóval erősebb... előbb venném meg a használt megoldást, ha meg mindenképp új kellene, akkor inkább vennék helyette egy 9060xt 16GB-os megoldást.
Használtat ne keverjük már újhoz...aki nv fan és új kell neki, meg fogja venni.
Nem érdekli őket, hogy te vagy én nem vennénk meg) -
Dragon3000
nagyúr
140e-ért soha nem lesz best buy egy 3060, 150e-ért már van 3080ti használtan, ami szintén 12GB-os csak jóval erősebb... előbb venném meg a használt megoldást, ha meg mindenképp új kellene, akkor inkább vennék helyette egy 9060xt 16GB-os megoldást.
-
Chaser
legenda
-
Joci10
őstag
a 3060 újra kiadása értelmezhetetlen sajnos az árazása miatt. A kinti árazás úgy néz ki, hogy forintra átszámolva 10-15e forint különbség van az 5060hoz képest. Épeszű ember nem veszi meg ennyiért a 3060-t, inkább az 5060. Lehet persze rugózni a vramon, de akkor se sok értelme van így.
Egyébként most néztem a vga árakat és tulajdonképpen annyira nincsenek elszállva. 9060 xt 16gb 155e körül már van, 5060 ti 16gb meg 207e a legolcsóbb. Tavaly decemberben a kosaramban volt 180e-ért, akkor elengedtem, vettem helyette részvényt, most a részvényt ha eladnám röhögve tudnék venni, sőt akár nagyobbat is, abból a pénzmagból, ami közel 300e-t ér most az osztalékkal együtt. ok az erős forint is belejátszik, szóval többismeretlenes az egyenlet, de a lényeg akkor is az, hogy ez nem olyan durva áremelkedés.
Ha nem számolom a befektetést, akkor is most mi van, +27e ft? ezért én nem rinyálnék, ha kell megveszem, bár tudom eleve a kérdés is felmerül és már tavaly is ott lebegett, hogy van-e egyáltalán értelme 5060ti-t venni. full hd-ra inkább 9060xt 16gb, ha valaki ragaszkodik a 16-hoz, jóval olcsóbb, vagy akkor már valami komolyabb vga, ami jobb ár/érték arányos.
Amit írsz, azzal nagyrészt egyetértek, (bár a hozzászólásom nem erről szólt), viszont amit megjegyeznék mellé, hogy a 3060 újrakiadását az 5000-es sorozatú VGA-k csökkentett legyártott száma magyarázza. De mivel az emberek egy jó része inkább nem vesz semmit, ezért maradnak még raktárkészletek ezekből is - erre viszont nem nagyon számoltak a gyártók (vagy nem tudtak 'jó' számokat rá ereszteni az előrejelzéseikre). Ezért gondolták azt, hogy ez jó ötlet lesz (vagy legalábbis azt tudják mutogatni, hogy 'én mindent megtettem - ezzel mosom kezeim', aztán ejt minden egyebet). Ennek is köszönhető jelenleg a még nem akkora emelés, mint várható lenne (meg az általad említett forint erősödésnek is, mert azért dodóban jobban drágultak, mint az elmúlt időszakban forintban).
Egyébként az 5060Ti 16GB-os megoldása már azóta értelmetlen megoldás, hogy a 8GB-ostól ennyivel drágább, és pár ezressel többért meg van már 5070 is (320 körültől már vannak, és teljesítményben meg nem 1-2% a különbség).
És ismét: az, hogy nekünk mi mennyi, az a világon senkit nem érdekel. Az, hogy nekünk 'semmi' +30ezer forint, és így veszel egy kicsit drágább, de értékállóbb, esetleg még jelentősen erősebb (vagyis sokkal jobban 'megérős') VGA-t, az máshol már nem fér bele. Sőt, ott, ahol nem otthon rakják össze a gépeiket az emberek, hanem megveszik a boltból az ott összerakottat, akkor ennek sokkal több értéke van a számukra. Mert amennyi pénzük van, olyan gépet vesznek. -
tibaimp
nagyúr
-
oriic
HÁZIGAZDA
Erdekes modon eltunt a jatek adatlapjarol a 64GB ajanlott RAM
-
Dragon3000
nagyúr
Én később eladtam az egész gépet és a szekrény mélyén voltak alkatrészek, abból raktam össze egy értékelhető valamit, majd később, amikor az alza kuponokat hibásan össze lehetett vonni, akkor újra beruháztam egy gépre, akkor crucial ballistix ram kit került a gépbe 2x8GB, majd pár év múlva találtam ugyanolyan kitet használtan és az 5700x mellett lett 4x8GB 3200MHz, amiket 3733MHz-en hajtottam, később az 5800x3d mellett is, majd kellett másik gépbe a ram, így 24-25e körül került bele akkor 3600MHz cl16-os kit, 2x16GB, ami jelenleg a gyerek gépében van, mert neki egy itx gép van összerakva és kevés volt a 16GB, így a 4x8GB-tal adtam el az 5800x3d-t és a harmadik gépbe ment a gyerek 2x8GB ramja, mert arra a felhasználásra az is elég volt.
-
tibaimp
nagyúr
Igazad van, megnéztem a vásárlást és tényleg 2018 volt, 2019-ben más alkatrészt vettem és azzal kevertem össze az évet.
Igen!
Csak azért emlékszem ennyire, mert ~20+ÁFA körül vettem nagyon baráti áron a 3000-es 2x8-as kittet, pont olyat, amilyen már a gépben is volt akkor, hogy tuti működjön a dual channel. Akkorra esett be nagyon a RAM ára.
Na, ilyen se lesz egy darabig....
-
Dragon3000
nagyúr
Igazad van, megnéztem a vásárlást és tényleg 2018 volt, 2019-ben más alkatrészt vettem és azzal kevertem össze az évet.
-
Baltazár123
őstag
igen, arra gondoltam, 244e az alja most, de a java 250-260e között és nem kicsit erősebb, mint az 5060ti, bőven megérősebb ár/értékben. A 3060-al is ez a gond, 90-95e-ért vállalható lenne és talán az idióta használt árakat is lenyomná kicsit, de így semmi értelme, amikor van 115e körül 5060 vagy ha 16gb akkor 155e körül kezdődnek a 9060 xt-k. Teljesen elcseszett most az nvidia árazása, csak az a gond, hogy nem tudni, mit fog hozni a jövő, mert megy a riogatás ezerrel.
Ez saját tippem, mert tényleg most bármi megtörténhet, de én lehet elengedem az egészet és kivárok. gpu-val is szerintem simán túlélek az 5060-al és inkább majd valami újat veszek évek múlva.
Mondjuk tényleg nem tudni, de ugye amíg a ram helyzet nem rendeződik, addig mindenki szépen visszafogja a költést és a vga-kat se bírják eladni olyan számban, ahogy szeretnék. Igaz nem is érdekli őket most, de én még emlékszem a bányászlázra, teljesen más volt a lefolyása. Ott tényleg nem volt vga, mert mindent felszippantott a bányász közösség meg a qrva scalperek. Amikor a gyerek raklapszám vette az alzában a vga-t és nem költői túlzás, valahol volt egy lesifotó, hogy fél raklap vga-t vitt el a mókus és utána be is azonosították, mint az egyik HA eladó. Most ilyen nincs, mind ramból, mind ssd-ból, mint cpu-ból vagy vga-ból van készlet és kínálat, amit persze próbálnak drágábban eladni, de nincs látható hiány, meg éhezők viadala a készletek iránt. -
Chaser
legenda
9070xt jó modellek is vannak sokszor 250-60e-ért.
-
Baltazár123
őstag
Én pont azt mondtam, hogy számítanak (csak az nem számít (a piacon), hogy mi itt mit gondolunk arról, hogy minek kellene a minimumnak lennie). Számít, hogy a 16GB RAM a legelterjedtebb (és a 16+ az, ami a nagy többségnek van, így erre építenek). Ugyanúgy számít, hogy most 3060-ak lesznek piacra dobva, és xx60--ak vannak a statokban a legtöbben.
És nem. Az irodai gépek nincsenek benne ezekben, hiszen csak azok gépei vannak benne, akik játszanak és engedélyezik a magukról való stat gyűjtését az adott hónapban (vagyis nem, nem minden gép van mindig a statokban).a 3060 újra kiadása értelmezhetetlen sajnos az árazása miatt. A kinti árazás úgy néz ki, hogy forintra átszámolva 10-15e forint különbség van az 5060hoz képest. Épeszű ember nem veszi meg ennyiért a 3060-t, inkább az 5060. Lehet persze rugózni a vramon, de akkor se sok értelme van így.
-
Chaser
legenda
Én pont azt mondtam, hogy számítanak (csak az nem számít (a piacon), hogy mi itt mit gondolunk arról, hogy minek kellene a minimumnak lennie). Számít, hogy a 16GB RAM a legelterjedtebb (és a 16+ az, ami a nagy többségnek van, így erre építenek). Ugyanúgy számít, hogy most 3060-ak lesznek piacra dobva, és xx60--ak vannak a statokban a legtöbben.
És nem. Az irodai gépek nincsenek benne ezekben, hiszen csak azok gépei vannak benne, akik játszanak és engedélyezik a magukról való stat gyűjtését az adott hónapban (vagyis nem, nem minden gép van mindig a statokban).Bizony, én soha nem statoltam')
-
Joci10
őstag
És nem. Az irodai gépek nincsenek benne ezekben, hiszen csak azok gépei vannak benne, akik játszanak és engedélyezik a magukról való stat gyűjtését az adott hónapban (vagyis nem, nem minden gép van mindig a statokban). -
tibaimp
nagyúr
Akkor ez valami nagy akció lehetett vagy utána volt durva drágulás, mert 2019 vége felé építettem am4 gépet és 50e volt a 16GB ram.
Annyi volt az pedig, én is akkoriban vettem, ez itt a CMK16GX4M2B3000C15 ára:

[link]Szerintem Te 2018-as évre gondolhatsz, akkoriban valóban ~50e Ft körül ment.
-
Chaser
legenda
Akkor ez valami nagy akció lehetett vagy utána volt durva drágulás, mert 2019 vége felé építettem am4 gépet és 50e volt a 16GB ram.
Fogalmam nincs. Akkor döntöttem el majd lesz gép. Láttam az első genes zenek nagyon háklisak a ramra, de ezt talán ák-n sokan dicsérték. Megvettem, sokat már nem mehet le/drágább könnyen lehet alapon.
26 éve pc-zek, láttam már sok árdurranást ramnál. Mondjuk ekkorát még nem) -
Dragon3000
nagyúr
Hatemondod'...)
Biztos rossz az alza számlázója
2019.07.03
Rendszermemória G.SKILL 32GB KIT
DDR4 3000MHz CL16 Gaming series
Aegis
36 921,26 9 968,74 27 46 890,00
Pár ezret tévedtem, béna vagyok
De ha gondolod feltöltöm a számlát, és keresek akkoriból legalább 10 hsz-t, hogy ne kételkedj
És ez a ram ment minden lapommal és cpu-val, egyikből sem volt kevés) mondjuk a többi ramom is.Akkor ez valami nagy akció lehetett vagy utána volt durva drágulás, mert 2019 vége felé építettem am4 gépet és 50e volt a 16GB ram.
-
Chaser
legenda
2019-ben 50e körül volt 16GB ddr4 3200MHz kit, így kétlem, hogy akkor 42e körül vettél 32GB-ot...
Hatemondod'...)
Biztos rossz az alza számlázója
2019.07.03
Rendszermemória G.SKILL 32GB KIT
DDR4 3000MHz CL16 Gaming series
Aegis
36 921,26 9 968,74 27 46 890,00
Pár ezret tévedtem, béna vagyok
De ha gondolod feltöltöm a számlát, és keresek akkoriból legalább 10 hsz-t, hogy ne kételkedj
És ez a ram ment minden lapommal és cpu-val, egyikből sem volt kevés) mondjuk a többi ramom is. -
F34R
nagyúr
szoval keleti jatekfejlesztok ilyen memoriaigenyt irnak hogy fusson a jatekuk, felporgetve a consumer memoria piacot?
most neztem hogy az L4 es automoton auto 300gb ramot hasznal
ideje a jatekokra is rahuzni -
Dragon3000
nagyúr
Mondtam a forza4-et, nagyon nem mai. 16gb-tal micro lagok hada, 32-vel megszűnt. Oszt' innentől teljesen mindegy mi a javasolt gépigény, ha gyakorlatban számít a több ram.
Már első genes zen gépembe is 32-t raktam, 42-3e ft-ért 2x16 gskill 3000-est, nagyon nem ma volt, '17-ben vagy 19-ben. Gép mondjuk talán fél év múlva lett alá, de megvettem, hektikus a ram ára alapon.2019-ben 50e körül volt 16GB ddr4 3200MHz kit, így kétlem, hogy akkor 42e körül vettél 32GB-ot...
-
Chaser
legenda
-
tibaimp
nagyúr
-
ricsi99
addikt
Lehet belekalkulálták ,hogy mire kikerül a játék a win már alapból 16gb-t eszik

-
Chaser
legenda
Nekem AMD FX platformon az hogy a 4db single rank ramomat lecseréltem 4db dualrank-ra, az adott mikrolag eltűnést amúgy rengeteg játéknál.
tény, ezzel 32GB helyett 64GB RAM-om lett, amit még 30GB fölé terhelve soha nem láttam, ellenben a mikrolag az egy piszok idegesítő dolog, szóval nálam ezzel, nálad meg forza-hoz ram bővítéssel lettek megoldva a kényelmi dolgok.
Én kipróbáltam sr, dr kombókat. Zen 3x-szel fejeztem be, a legjobb neki 4xsr/2xdr, ebből volt 3600@14-17-14-14 ( :
Yb-on rengeteg valid teszt van modul kombókról, sebességről, időzítésről.
Azon a gamen amelyiknek kell a sok ram, azon más nem segít
A fentebbiek tudnak ráboostolni, ha az adott game érzékeny vmelyikre.
Most alapból 64gb-ot terveztem, elmúlt pár év mióta offoltam a pc-zést) -
tibaimp
nagyúr
-
Robitrix
őstag
Az alaplap vinne vagy 128 GB.ot de nem akarok már költeni olyan gépre sokat, amit lehet végleg cserélek 2-3 év múlva másra már. Marad a 32 GB RAM amelyik játéknak nem elég a 32 GB az dögöljön meg.
-
Robitrix
őstag
Én is tavaly bővitettem fel a 2*8 GB DDR 4 3200-es ramot 4*8 GB-ra simán meg úsztam tavaly nyáron még egy 20-as körül.
Ma volna ugyan az a RAM tipus és mennyidég 50-55 ezer... -
Robitrix
őstag
Mi köze a kettőnek egymáshoz?
- hát azért marhára van köze egymáshoz. Mire használ akár pl 14 GB ramot egy játék?
Mutassak neked pár olyan demót, ami párszáz kB(!) méretű, de 8-16GB RAM mennyiség kell neki a futáshoz?
- igazából irreleváns. Ezeknek a demóknak általában pont az a lényege, hogy azért tudnak nagyon kicsik lenni, mert minden procedurálisan legenerálnak.Játékszoftverek alapvetően nem szoktak ilyenekkel szórakozni.
Nekm is 32 GB RAM van a gépemben. Talán a Star Citizen használja nálam a legtöbb ramot. De játék közben is 28-29 GB a teljes RAM foglaltság maximum. Persze azt is tudni kell, hogy a nővekvő RAM mellett a rendszer is egyre bátrabban használja a RAMot. 4 GB RAM mellett mondjuk egy win 10 1,5 GB-RAM-ot használ. 8 NG esetén már felmegy a rendszer igény 2,5 GB környékére. 16 GB RAM esetén már befigyel a 3,2-3,4 GB RAM igény 32 GB esetén lesz az úgy 4,5 GB is. 64 GB esetén még több.... ahogy n9vekszik a RAM méret őgy ad egyre több lemez gyorsító tárat a rendszerhez. Amúgy többnyire feleslegesen. Persze ha azt látom egy játok közben, hogy a foglalt RAm X GB, az nem a játék mérete, hanem a rendszer és minden más gutó program igénye is benne van
-
tibaimp
nagyúr
De jól tetted
!
Bár én is megléptem volna a 64GB-ot akkor, de ez már késő bánat....
-
tibaimp
nagyúr
A Hogward's Legacy is 16GB-os (az ajánlott is csak 16GB-ot kér, de poén: 8GB-tal is elindul - a Google egyből megmondja, ha egy keresést elindítasz nála), mint ahogy a CoD is, a Battlefield is, meg minden is, ami 'normális'...
Aki érti a piacot, és oda dolgozik, az nem megy ez alá. Nem azért, mert ne lenne jó minél több RAM alatt dolgozni (és minél kevesebbet optimalizálni, meg kódolni), hanem mert itt indul a piac. Nem az 5090(Ti-Ultra-Super-...) az általános, mégha már tavaly óta a piacon is van.
És igen, lehet, hogy itt jól megvitatjuk, hogy mire kellene lőni, meg mire nem; de egy cég vezetését rövid úton elzavarják, ha eleve úgy terveznek, hogy a lehetséges piac legalább felét egyből kizárják a lehetséges üzletből.16GB-nél olyan mikrolaggok vannak, mint állat. 32GB nagyon kell neki. Saját tapasztalat is, de itt látni: [link]
Írhattak volna ez alapján 4GB-os is
-
hevepapa
őstag
Használt ddr4 azért még talán belefér a játékosoknak. Megveszik 20-30e ért a játékot, de megy a köpködés, hogy picit normálisabb 16gb ram meg szintén kb 30 -35e. Feltételezve, hogy most van a játszós gépben 16. Nekem is csak 24gb van a fő játszós gépben, mert azt tényleg csak arra használom és nagyon olcsón kaptam 2x4gb t. Egyelőre jól hasít, 20 - 22gb volt a max játék alatt. Ha kell, akkor majd veszek bele 2x8t és akkor lesz 32, de ez a játék nem tűnik olyannak, hogy kihagyhatatlan. Máshoz, amivel én játszom meg nem kell. Van amúgy 32gb a tartalék gépemben, azt a ramot még tavaly vettem 23e pénzért, csak abban a gépben 2 slot van és abban hagytam, mert a 16 viszont már szűkös lenne. Amíg nincs rá valóban szükségem, addig meg elég a 24gb is a játszós gépben. Próbálok most már a meglevő konfigokkal túlélni, inkább félre teszem a pénzt a rampara utáni időkre, de nem hiszem, hogy 30-35e pénzen múlna a részemről, ha érdekelne a játék.
Azok meg akik torrentezik a játékokat és köhögnek a gépigény miatt, hát kb senkit nem érdekelnek.
16 gb ddr4 ram 30-35-ért? Tavaly januárban vettem 2x8 corsair vengeance ddr4 ramot 16 ezerért. Most ugyanez 65-70 ezer.
-
Baltazár123
őstag
Használt ddr4 azért még talán belefér a játékosoknak. Megveszik 20-30e ért a játékot, de megy a köpködés, hogy picit normálisabb 16gb ram meg szintén kb 30 -35e. Feltételezve, hogy most van a játszós gépben 16. Nekem is csak 24gb van a fő játszós gépben, mert azt tényleg csak arra használom és nagyon olcsón kaptam 2x4gb t. Egyelőre jól hasít, 20 - 22gb volt a max játék alatt. Ha kell, akkor majd veszek bele 2x8t és akkor lesz 32, de ez a játék nem tűnik olyannak, hogy kihagyhatatlan. Máshoz, amivel én játszom meg nem kell. Van amúgy 32gb a tartalék gépemben, azt a ramot még tavaly vettem 23e pénzért, csak abban a gépben 2 slot van és abban hagytam, mert a 16 viszont már szűkös lenne. Amíg nincs rá valóban szükségem, addig meg elég a 24gb is a játszós gépben. Próbálok most már a meglevő konfigokkal túlélni, inkább félre teszem a pénzt a rampara utáni időkre, de nem hiszem, hogy 30-35e pénzen múlna a részemről, ha érdekelne a játék.
Azok meg akik torrentezik a játékokat és köhögnek a gépigény miatt, hát kb senkit nem érdekelnek.
-
Héraklész
senior tag
Állítasz valamit, amire semmi bizonyíték. Ugyanis aki "normál" játékokkal játszik, azok egy része benne van a 16GB RAM-os csoportban is. Hiszen (eddig) nem kellett kötelezően a minimum 32GB RAM egyik ilyen játékhoz sem. A 32GB-osok nagy része inkább azok közül kerülhet ki (ez saját vélemény), akiknek volt rá pénze, vagy mellette a gépet másra is használja, vagy 'megvette, mert megtehette' (vagy a jövőre tekintettel vett többet, mint amire eddig szüksége volt). De biztosan nem azért, mert a "normál" játékokhoz szükséges volt.
Nem vagyok nagy gamer és különösebb feladatokat sem csinálok PC-n, de több mint 10 éve 32 GB RAM-om van. Ugyanis nagyon olcsó volt mindig is egy videókártyához viszonyítva mondjuk, kivéve ma.
Vagy beszakad a dobhártyád és a küldetés után el kell menned fül-orr-gégészeti klinikára.
De ne csodálkozzunk ezen, elég megnézni milyen filmek mennek a mozikban már több évtizede és az embereknek ez jó... -
ripla
addikt
Szerintem a fő probléma amin ezek általában elbuknak, hogy a környezetnek nincs hatása semmire. Értem ez alatt hogy pl. valami felrobban, de sem a környezetnek, sem a karaktereknek nem lesz semmi baja.
Mármint az életerő csíkjuk lehet hogy lejjebb megy, de nincs az hogy mondjuk odébb repülnek a tárgyak vagy a karakter, amik esetleg plusz sebzést okoznának, vagy lezuhan a meggyengülő padló miatt, vagy látható sérülést szerez, esetleg vibrálni kezd a kép a hirtelen nyomáskülönbség miatt.
Szóval ilyen arcade jellegű az összes ilyen lövölde, nincs tétje azon kívül, hogy az életerő csíkodat magasan tartsd. És ez, nálam legalábbis, már a nevetségesen gagyi kategóriába tartozik. Tőlem aztán csilloghat a grafika ahogy akar, ha mellette minden más egy 25 évvel ezelőtti színvonalon toporog. -
Dester31
tag
Én ugyanezt csináltam, csak én 128 GB-ra bővítettem DDR4-ből a Ryzen 5950X mellé. Kiszámoltam a múltkor, hogy ha szeretnék Ryzen 9-ből hasonlóan csúcsot, egy hasonlóan jó alaplappal, 128 GB DDR5-tel, mennyibe kerülne... Nos, ne számoljátok ki.

-
Héraklész
senior tag
Nem akarok senkit megbántani, de b@szottul nem számít az, hogy itt, ebben a fórumban kinek mennyi memóriája van. Az számít, hogy pl. a világ játékosainak a gépében mennyi van. Vagyis ismét elő lehet venni egy Steam felmérést, ami pedig azt mondja, hogy a legtöbb gép RAM-mennyisége a 16GB-os kiszerelés (a májusiban 41,14%-ot írnak erre - a második helyen a 32GB van, 36.87%-kal). Vagyis aki játékot ír, annak ezt kellene figyelnie, hiszen így a potenciális játékosok felét azonnal kizárják a játékukból - ami nagyon nem szerencsés döntés. Pláne, hogy aki új gépet vesz, az kétszer is meggondolja a 32GB-ot a 16GB helyett, mielőtt betenné a kosarába (vagyis jobban nőhet a 16GB-os gépek mennyisége, mint a 32GB-osé).
Szerk.: na, pont megelőztek, amíg írtam a gondolataimat. Na, sebaj, ez most már így itt marad.

Ilyen alapon a videókártyák sem számítanak, mert abból is valami hulladék az elterjedt.
A Steamen a statisztikában a sok irodai gép, laptop... minden benne van, nyilván nem gamer gép lesz az általános. -
erer1000
őstag
Akkor újra forza. 8gb-tal rohadt anomáliákat produkál, sokat toltam, figyeltem ki mit tapasztal. 16gb-tal már oké, micro lagot kivéve.
Ez csak egy játék a millióból.
Nyilván nem csúcs vga-ra optimalizálnak, de 32gb ram ára az elmúlt majdnem 10 évben lóph@sz se volt. Már egy 5070 régi ára is majdnem hatszorosa volt 32gb ramnak, és az max középszint alja.
A userek meg mint végtelenszer láttuk, mindent megvesznek, ha sokszor félkész is. A kiadók röhögnek a markukba.
Aki tényleg hc gamer és évente több 20-30e ft-os játékot megvesz, tud venni ramot is sztem, meg nyilván szerintük)Nekem AMD FX platformon az hogy a 4db single rank ramomat lecseréltem 4db dualrank-ra, az adott mikrolag eltűnést amúgy rengeteg játéknál.
tény, ezzel 32GB helyett 64GB RAM-om lett, amit még 30GB fölé terhelve soha nem láttam, ellenben a mikrolag az egy piszok idegesítő dolog, szóval nálam ezzel, nálad meg forza-hoz ram bővítéssel lettek megoldva a kényelmi dolgok.
-
Chaser
legenda
Sz@r a win. Ír valamit mit foglal, mit nem. Nálam nem voltak bw-ek, mégis zabálta a ramot.
Noteszen pár lap braveben, chromeban, ps-ben nagyon lightos munka, 16gb van hogy el is fogy. Pagefile rég off, egyből látom ha kiszaladt a ramból. -
MaraTóni
tag
van aki elhiszi ezt a baromságot?
Ott lehet kell a 64GB ram, akinek eleve 45GB-nyi már foglalt, mikor elindítja a játékot...
bullshit baromságmég ha a GTA6-ra írnák ezt, de szerintem az is max. 25-öt fog enni
-
Chaser
legenda
A Hogward's Legacy is 16GB-os (az ajánlott is csak 16GB-ot kér, de poén: 8GB-tal is elindul - a Google egyből megmondja, ha egy keresést elindítasz nála), mint ahogy a CoD is, a Battlefield is, meg minden is, ami 'normális'...
Aki érti a piacot, és oda dolgozik, az nem megy ez alá. Nem azért, mert ne lenne jó minél több RAM alatt dolgozni (és minél kevesebbet optimalizálni, meg kódolni), hanem mert itt indul a piac. Nem az 5090(Ti-Ultra-Super-...) az általános, mégha már tavaly óta a piacon is van.
És igen, lehet, hogy itt jól megvitatjuk, hogy mire kellene lőni, meg mire nem; de egy cég vezetését rövid úton elzavarják, ha eleve úgy terveznek, hogy a lehetséges piac legalább felét egyből kizárják a lehetséges üzletből.Akkor újra forza. 8gb-tal rohadt anomáliákat produkál, sokat toltam, figyeltem ki mit tapasztal. 16gb-tal már oké, micro lagot kivéve.
Ez csak egy játék a millióból.
Nyilván nem csúcs vga-ra optimalizálnak, de 32gb ram ára az elmúlt majdnem 10 évben lóph@sz se volt. Már egy 5070 régi ára is majdnem hatszorosa volt 32gb ramnak, és az max középszint alja.
A userek meg mint végtelenszer láttuk, mindent megvesznek, ha sokszor félkész is. A kiadók röhögnek a markukba.
Aki tényleg hc gamer és évente több 20-30e ft-os játékot megvesz, tud venni ramot is sztem, meg nyilván szerintük) -
Joci10
őstag
Volt olyan ember, aki azt hitte, hogy a magas memóriaárak láttán a programozók hirtelen majd felhagynak az évtizedes trendjükkel, én nem fognak egyre nagyobb bloatware-eket készíteni?
Szerintem aki így áll hozzá, azt előbb-utóbb megbünteti a piac (ha nem lesz, aki megveszi a termékeit, akkor b@szhatja).
-
Joci10
őstag
És igen, lehet, hogy itt jól megvitatjuk, hogy mire kellene lőni, meg mire nem; de egy cég vezetését rövid úton elzavarják, ha eleve úgy terveznek, hogy a lehetséges piac legalább felét egyből kizárják a lehetséges üzletből. -
Armagedown
őstag
Volt olyan ember, aki azt hitte, hogy a magas memóriaárak láttán a programozók hirtelen majd felhagynak az évtizedes trendjükkel, én nem fognak egyre nagyobb bloatware-eket készíteni?
-
Chaser
legenda
Ez nem így meg, hogy csak úgy leszarják, mert számít nekik, hogy mekkora a vevőközönség. De a fejlesztés felénél járva már nehezebb lereagálni az új valóságot. Pl. hogy a 64 GB javasolt... Mert majd egy játék miatt valaki annyit vesz...

Mondjuk azt nem tudom, hogy vajon egyre több 16GB-s gamer PC lesz, vagy kevesebb gamer PC lesz, de azok viszont jellemzően 32GB-sek.
Eddig se törték magukat az optimalizálással) nekik nem éri meg. Konzoloknál igen, sok gamen látszik is csak egy konzol port, amit ott ésszel oldottak meg, pc-nél erőből.
Ezek az árak még emelkednek, ha maradnak luxi' lesz a játék, bár eddig sem volt olcsó.
Új genes box lesz a megoldás, bika hw, de lehet pc is. Csak annak is lesz egy ára.tibaimp
Sztem mást meg se néztem, azt is csak kíváncsiságból. Nem volt értelme 16gb-tal szórakozni. Egy combosabb vga már akkor is klasszisokkal többe került, mint 32gb ram. Részemről úgy voltam vele, ne legyen a ram gyenge láncszem, mivel "filléres" tétel. Az a +20e ft pár mozi, egy-két kocsmázás) -
tibaimp
nagyúr
Mondtam a forza4-et, nagyon nem mai. 16gb-tal micro lagok hada, 32-vel megszűnt. Oszt' innentől teljesen mindegy mi a javasolt gépigény, ha gyakorlatban számít a több ram.
Már első genes zen gépembe is 32-t raktam, 42-3e ft-ért 2x16 gskill 3000-est, nagyon nem ma volt, '17-ben vagy 19-ben. Gép mondjuk talán fél év múlva lett alá, de megvettem, hektikus a ram ára alapon.Gondoltam, hogy van még játék! Köszi
Én is 19-ben fejlesztettem 32GB-re, 3000-es nálam is Corsair (4x8GB), most néztem utána. -
ddekany
nagyúr
Nem, az igen közel van a valósághoz) Több éve is kevés volt 16gb sok gamehez.
Aki nem vett fillérekért ijb. Aki most vesz új gépet, ahogy valszeg' én is, szintén ijb:d
Lehet ezt ragozni, a fejlesztők eddig is fillérb@szók voltak, azért mert felment a ram, nem fognak kétségbe esni)
Notebookomon jórészt csak netezek, de a 16 gb-tól sokszor nem sok marad.
Fennakadni 2026-ban, hogy egy game 32b-ot kér? lol picit)Ez nem így meg, hogy csak úgy leszarják, mert számít nekik, hogy mekkora a vevőközönség. De a fejlesztés felénél járva már nehezebb lereagálni az új valóságot. Pl. hogy a 64 GB javasolt... Mert majd egy játék miatt valaki annyit vesz...

Mondjuk azt nem tudom, hogy vajon egyre több 16GB-s gamer PC lesz, vagy kevesebb gamer PC lesz, de azok viszont jellemzően 32GB-sek.
-
Chaser
legenda
Már első genes zen gépembe is 32-t raktam, 42-3e ft-ért 2x16 gskill 3000-est, nagyon nem ma volt, '17-ben vagy 19-ben. Gép mondjuk talán fél év múlva lett alá, de megvettem, hektikus a ram ára alapon. -
tibaimp
nagyúr
Állítasz valamit, amire semmi bizonyíték. Ugyanis aki "normál" játékokkal játszik, azok egy része benne van a 16GB RAM-os csoportban is. Hiszen (eddig) nem kellett kötelezően a minimum 32GB RAM egyik ilyen játékhoz sem. A 32GB-osok nagy része inkább azok közül kerülhet ki (ez saját vélemény), akiknek volt rá pénze, vagy mellette a gépet másra is használja, vagy 'megvette, mert megtehette' (vagy a jövőre tekintettel vett többet, mint amire eddig szüksége volt). De biztosan nem azért, mert a "normál" játékokhoz szükséges volt.
Most konkrétan egy "normál" játék jut eszembe, ahol javallott volt a 32GB, az pedig a Hogward's Legacy, 2023. februári megjelenésű, ezt tudom, mert kitoltam én magam is

De biztos van más hasonló game!
Szóval nem "mai" téma ez a 32GB RAM. -
Chaser
legenda
Az, hogy te mit gondolsz (2026 van -> 32GB-ra optimalizálnak), az messze van a valóságtól. Pont ezt írtam én is, meg Lacika is: a 'valóság' nem ez. A legtöbb gép még 16GB-os, a legtöbb gépen FullHD a felbontás, ... - és igen, 2026-ban. Nem pár évvel ezelőtt, hanem most. És leszarja mindenki, hogy egy-két éve mennyiért volt RAM, ha amikor nem volt rá szüksége az embereknek, akkor nem vettek többet. Alacsony volt az ár, így jogosan gondolhatta bárki, hogy 'minek vegyek most, majd ha veszek új gépet, akkor majd abba lesz több'.
Ja, és egy apróság: aki új gépet vett, az pont a DDR5 (meg a hozzá való lapok) alapból drágább mívolta miatt nem váltott azonnal (mint pl. én is sokáig vártam a DDR5 árának csökkenésére, mert túl sokáig voltak magasak a DDR4-hez viszonyítva is, de amikor ez eljött, akkor meg rövid időn belül megjelent az MI krízis).Nem, az igen közel van a valósághoz) Több éve is kevés volt 16gb sok gamehez.
Aki nem vett fillérekért ijb. Aki most vesz új gépet, ahogy valszeg' én is, szintén ijb:d
Lehet ezt ragozni, a fejlesztők eddig is fillérb@szók voltak, azért mert felment a ram, nem fognak kétségbe esni)
Notebookomon jórészt csak netezek, de a 16 gb-tól sokszor nem sok marad.
Fennakadni 2026-ban, hogy egy game 32b-ot kér? lol picit) -
Joci10
őstag
Sztem röhej, sok game már rég 32gb-ra optimalizált. 2026 van)
Nyilván nem fognak a fejlesztők 16-ra visszalépni mert drágább lett a ram. Eddig se vitték túlzásba a stúdiók, nekik nem éri meg.Lacika112
A 16 vs 32gb nagyon nem olyan, mint egy alsó/középkatos vga vs 5080/90.
20-40e ft-ért simán volt sokáig 32gb ram....Az, hogy te mit gondolsz (2026 van -> 32GB-ra optimalizálnak), az messze van a valóságtól. Pont ezt írtam én is, meg Lacika is: a 'valóság' nem ez. A legtöbb gép még 16GB-os, a legtöbb gépen FullHD a felbontás, ... - és igen, 2026-ban. Nem pár évvel ezelőtt, hanem most. És leszarja mindenki, hogy egy-két éve mennyiért volt RAM, ha amikor nem volt rá szüksége az embereknek, akkor nem vettek többet. Alacsony volt az ár, így jogosan gondolhatta bárki, hogy 'minek vegyek most, majd ha veszek új gépet, akkor majd abba lesz több'.
Ja, és egy apróság: aki új gépet vett, az pont a DDR5 (meg a hozzá való lapok) alapból drágább mívolta miatt nem váltott azonnal (mint pl. én is sokáig vártam a DDR5 árának csökkenésére, mert túl sokáig voltak magasak a DDR4-hez viszonyítva is, de amikor ez eljött, akkor meg rövid időn belül megjelent az MI krízis). -
Chaser
legenda
A cikkel nincs baj, viszont aki "normál" játékokkal játszik, azok jó része, mint látható lentebb ~37% már meglépte a 32GB RAM-ot korábban.
Gondolom sokan vannak a Steam-en akik, nem is tudom mi a neve, az ilyen "kis" játékoknak, azokkal tolja, így nekik a 16GB bőven elég, de ők nem is célközönsége a cikkben említett játék, annak a bizonyos 37%-nak meg futni fog.Sztem röhej, sok game már rég 32gb-ra optimalizált. 2026 van)
Nyilván nem fognak a fejlesztők 16-ra visszalépni mert drágább lett a ram. Eddig se vitték túlzásba a stúdiók, nekik nem éri meg.Lacika112
A 16 vs 32gb nagyon nem olyan, mint egy alsó/középkatos vga vs 5080/90.
20-40e ft-ért simán volt sokáig 32gb ram.... -
csibe1
veterán
"Nem hallottak a memóriakrízisről a Cinder City fejlesztői"
Ha valami tanyán vagy barlangban fejlesztik a játékot net nélkül, akkor biztos nem.
"A Cinder City nem valószínű, hogy széles körben ismert"
Tényleg nem.
Dél Koreából még a döglött macska se jó!

-
Joci10
őstag
A cikkel nincs baj, viszont aki "normál" játékokkal játszik, azok jó része, mint látható lentebb ~37% már meglépte a 32GB RAM-ot korábban.
Gondolom sokan vannak a Steam-en akik, nem is tudom mi a neve, az ilyen "kis" játékoknak, azokkal tolja, így nekik a 16GB bőven elég, de ők nem is célközönsége a cikkben említett játék, annak a bizonyos 37%-nak meg futni fog.Állítasz valamit, amire semmi bizonyíték. Ugyanis aki "normál" játékokkal játszik, azok egy része benne van a 16GB RAM-os csoportban is. Hiszen (eddig) nem kellett kötelezően a minimum 32GB RAM egyik ilyen játékhoz sem. A 32GB-osok nagy része inkább azok közül kerülhet ki (ez saját vélemény), akiknek volt rá pénze, vagy mellette a gépet másra is használja, vagy 'megvette, mert megtehette' (vagy a jövőre tekintettel vett többet, mint amire eddig szüksége volt). De biztosan nem azért, mert a "normál" játékokhoz szükséges volt.
-
Lacika112
aktív tag
Ha a gamerek harmadának van 32gb, az elég szép piac)
Nem vagyok eltévedve, sok évig fillérekért volt a ram. 2021 körül adtam el a pc-t, már évekkel előtte 32gb-om volt, forza4 pl 16-tal micro lagolt.
Ámbátor sok game 20-30eft, amiből sokan évente többet vesznek. Nyilván akad pénz több ramra is ha vkinek még 10 évvel ezelőtti standard van)Hát igen a harmadának van, de a 2/3 ának meg nincs. Azért mondom hogy buborék mert rendszeresen olvasod pl egy vga kapcsán a hozzászólást és pl. mintha 4k alatt nem lenne élet, a valóságba meg a játékosok ~60%-a full hd vagy alatta felbontású monitort használ.
Nyilván egy horgász oldalon mindenkinek 13 horgászbotja van és 5 láda úszó, ólom, horog stb, de az átlagnak meg egy sincs.
-
tibaimp
nagyúr
Gondolom sokan vannak a Steam-en akik, nem is tudom mi a neve, az ilyen "kis" játékoknak, azokkal tolja, így nekik a 16GB bőven elég, de ők nem is célközönsége a cikkben említett játék, annak a bizonyos 37%-nak meg futni fog. -
Chaser
legenda
Ha a gamerek harmadának van 32gb, az elég szép piac)
Nem vagyok eltévedve, sok évig fillérekért volt a ram. 2021 körül adtam el a pc-t, már évekkel előtte 32gb-om volt, forza4 pl 16-tal micro lagolt.
Ámbátor sok game 20-30eft, amiből sokan évente többet vesznek. Nyilván akad pénz több ramra is ha vkinek még 10 évvel ezelőtti standard van) -
Joci10
őstag
Nem akarok senkit megbántani, de b@szottul nem számít az, hogy itt, ebben a fórumban kinek mennyi memóriája van. Az számít, hogy pl. a világ játékosainak a gépében mennyi van. Vagyis ismét elő lehet venni egy Steam felmérést, ami pedig azt mondja, hogy a legtöbb gép RAM-mennyisége a 16GB-os kiszerelés (a májusiban 41,14%-ot írnak erre - a második helyen a 32GB van, 36.87%-kal). Vagyis aki játékot ír, annak ezt kellene figyelnie, hiszen így a potenciális játékosok felét azonnal kizárják a játékukból - ami nagyon nem szerencsés döntés. Pláne, hogy aki új gépet vesz, az kétszer is meggondolja a 32GB-ot a 16GB helyett, mielőtt betenné a kosarába (vagyis jobban nőhet a 16GB-os gépek mennyisége, mint a 32GB-osé).
Szerk.: na, pont megelőztek, amíg írtam a gondolataimat. Na, sebaj, ez most már így itt marad.

-
Lacika112
aktív tag
Azért a rengeteg elég relatív. A 64 ajánlott vagy felette 5% alatt mozog. 32 is a játékosok harmadának van kb. PH-n az emberek egy kicsit buborékba vannak mert azt hiszik ami nekik van az az átlag, pedig jellemzően átlag feletti az is amivel itt flexelni lehet.

-
Chaser
legenda
Sokszor volt is 2x16gb 3000 v 3200 boltból újan a végén, ddr5 is volt 40e-ért 6000-es.
Ez a game már nyilván rég készül, és meglepne, ha most induló gamek is 16-ra lennének lelőve mer' drága lett a ram)
Újabb clickbait gagyi ph cikk. -
hapakj
őstag
Azért némi köze van hozzá, legalábbis a jelenlegi legnagyobb memóriaigényű játékok (pl. Hogwarts Legacy, Forspoken, Avatar: Frontiers of Pandora, Alan Wake 2, Returnal, Flight Simulator 2024, Cyberpunk stb.) jellemzően viszonylag sokat foglal el a háttértáron is (min. 80-90 GB körül, de van erősen 100 GB feletti méret is).
Mindenesetre rendkívül szomorú, hogy a rendelkezésre álló csilliárd CPU mag meg vga erőforrás mellett (hasonlítsuk mondjuk a Crysis-hoz, látványban és erőforrás-igényben...), a fejlesztési költségek (papíron...) az egekben, osztán' optimalizálást meg még véletlenül sem látni: csak tudnám, hogy akkor mi kerül az ilyen fosokon dollártíz- meg százmilliókba?
csak tudnám, hogy akkor mi kerül az ilyen fosokon dollártíz- meg százmilliókba?
- leginkább a content. Az kerül sok pénzbe.Amúgy tárhelyen meg VRAM igényen nem nagyon lehet optimalizálni. Egyre nagyobbak és részletesebbek a megjelenített világok és textúra részletességen annyit lehet optimalizálni, hogy rosszabb a minőség
(Nomeg azt lehetne, hogy újrafelhasználod azokat, de az megint extra munka)Igen a Crysis tényleg jól nézett ki, de ha ma elindítja az ember egy 1440p-s monitoron, akkor bőőőőven látszik, hogy a kornak megfelelő részletességű textúrákat használt és igencsak elmosott közelről minden.
Optimalizálás ma is van, de főleg arra megy el, hogy a content pipeline-t egyszerűsítsék és az art munkát könnyítsék, hogy olcsóbb legyen előállítani ezeket a nagy részletes tereket. Pl laserscan geometrikák használata (pl UE Nanite) vagy full globális megvilágítás (pl UE Lumen) lehetővé teszi, hogy sokkal gyorsabbal lehessen iterálni.
Amúgy én a Mafia Old Country-ban hogy pozitívan csalódtam egy 9 éves 1080 Ti-al. High grafikán megfelelő upscale-el barely esett 40fps alá, ott is inkább CPU limit miatt és olyan Geometry detailt mutatott, amit ezzel a VGA-val még sose tapasztaltam és szerintem a GI is nagyon jól tette a dolgát.
Nem is értem egyébként random youtubereknek hogy ment ennél rosszabbul ezzel a VGA-val.
-
gabor7th
addikt
Akkor sok szerencsét az eladásoknál... kelleni fog.
-
Egon
nagyúr
Azért némi köze van hozzá, legalábbis a jelenlegi legnagyobb memóriaigényű játékok (pl. Hogwarts Legacy, Forspoken, Avatar: Frontiers of Pandora, Alan Wake 2, Returnal, Flight Simulator 2024, Cyberpunk stb.) jellemzően viszonylag sokat foglal el a háttértáron is (min. 80-90 GB körül, de van erősen 100 GB feletti méret is).
Mindenesetre rendkívül szomorú, hogy a rendelkezésre álló csilliárd CPU mag meg vga erőforrás mellett (hasonlítsuk mondjuk a Crysis-hoz, látványban és erőforrás-igényben...), a fejlesztési költségek (papíron...) az egekben, osztán' optimalizálást meg még véletlenül sem látni: csak tudnám, hogy akkor mi kerül az ilyen fosokon dollártíz- meg százmilliókba?
-
Crus
addikt
Volt itt régen a PH-n egy olyan közösség, akik képben voltak. Ez nagyrészt elmúlt. Nincs ezzel gond, erre felé halad a világ. Az a "Zsólti" amelyik a bácsi? Vagy ez melyik?
-
Ribi
nagyúr
-
hapakj
őstag
Szerintem amióta valós időben renderelt open world játékokról beszélünk (a kapható játékok többsége) azóta eléggé elvált a két dolog, hiszen a központi memóriában rengeteg mindent tárol az alkalmazás, nem "saját magát".
Egyébként igen, a scene demók (főleg a megabyte alattiak) sarkított példa volt, mert azok tényleg a hangoktól a textúráig mindent generálnak, de annyiban azért hasonló, hogy a mai modern játékoknál hiába statikus adatok mondjuk a hangok/textúrák, azért rengeteg mindent kell valós időben számolni, amihez kell a memóriamennyiség és ennek tényleg nem sok köze van ahhoz, hogy mennyi helyet foglal a háttértárban.Persze kell RAM, nem tagadom, de 14GB RAM-ból tranziens adatok tárolására még mindig marha sok.
Tapasztalatom szerint a memory pressure jelentős részét egy játék szoftverből a content erőforrások, s a render pipeline bufferei okozzák leginkább, azoknak meg nem nagyon kell folyamatosan a system RAM-ban lenni.
-
Crus
addikt
-
Ribi
nagyúr
Szerintem amióta valós időben renderelt open world játékokról beszélünk (a kapható játékok többsége) azóta eléggé elvált a két dolog, hiszen a központi memóriában rengeteg mindent tárol az alkalmazás, nem "saját magát".
Egyébként igen, a scene demók (főleg a megabyte alattiak) sarkított példa volt, mert azok tényleg a hangoktól a textúráig mindent generálnak, de annyiban azért hasonló, hogy a mai modern játékoknál hiába statikus adatok mondjuk a hangok/textúrák, azért rengeteg mindent kell valós időben számolni, amihez kell a memóriamennyiség és ennek tényleg nem sok köze van ahhoz, hogy mennyi helyet foglal a háttértárban.De tényleg monnyá má valamit ami konkrétat, mert csak így "okosan" beszósz aztán semmi?
-
Lord Myn
őstag
- hát azért marhára van köze egymáshoz. Mire használ akár pl 14 GB ramot egy játék?
Mutassak neked pár olyan demót, ami párszáz kB(!) méretű, de 8-16GB RAM mennyiség kell neki a futáshoz?
- igazából irreleváns. Ezeknek a demóknak általában pont az a lényege, hogy azért tudnak nagyon kicsik lenni, mert minden procedurálisan legenerálnak.Játékszoftverek alapvetően nem szoktak ilyenekkel szórakozni.
Egyébként igen, a scene demók (főleg a megabyte alattiak) sarkított példa volt, mert azok tényleg a hangoktól a textúráig mindent generálnak, de annyiban azért hasonló, hogy a mai modern játékoknál hiába statikus adatok mondjuk a hangok/textúrák, azért rengeteg mindent kell valós időben számolni, amihez kell a memóriamennyiség és ennek tényleg nem sok köze van ahhoz, hogy mennyi helyet foglal a háttértárban. -
tibaimp
nagyúr
+1! Egyetértek
Igaz, "csak" DDR4-ből, de ~20e Ft körül bővítettem pár év 16-ról 32GB-ra (még a nagy áremelkedés előtt matekoztam a 64GB-al, de sajnos nem léptem meg) és ezt akkoriban eléggé sokan meglépték. -
hapakj
őstag
-
Ribi
nagyúr
-
setup
aktív tag
Ha már nem tudnak programozni és skótok kifizetni azokat, akik tudnak, akkor új ötlet adta játékélmény is kéne és nem csak a grafikus csillogás valami tízezerszer lerágott csontra.
Folyamatosan arra alapoznak, hogy a jövedelemmel nem rendelkező korúaknak minden vicc új és majd kisírják otthon a játék/hardver árát, (ami a grafikus effektek miatt is magas) miközben egy jó VR élmény után ezek szinte nevetségesek már mára. Mert nem az az érdekes, hogy hogyan csillog meg tükröződik és vet árnyékot a minden is, hanem az, hogy milyen snassz az egészet nézni a TV-n egy VR után.
A millió grafikus effekt nélkül meg szevasz, nem kell 32GB RAM.
Egy ilyen lövölde már egy sima stereo támogatással, ahol a 3D adta térhatást például egy VR szemcsi által megjelenített hatalmas képernyőn látod is 100x nagyobb fless, mint egy akárhogyan "élő" tereptárgy egy TV-n vagy monitoron.
Teljesen mindegy, hogy a bolt tetején az a tábla hogyan csillog, miközben folyik le rajta az esővíz, amikor egy VR szemcsiben lenézel a ház tetejéről és olyan brutális a tér érzet, hogy beleszédülsz.
Aki megáll nézegetni a táblát a monitorán az olyan, mint a fekete lovag, aki majd leharapja mindenem ezért a hsz-ért.
Ébresztő!
Hány éve lehetett VR-ban nyomni a DL-t vagy mászni Alien-ként a mennyezeten? Aki azt látta, átélte az most azért jöjjön lázba egy ilyen címtől, mert költenie kell ahhoz, hogy el tudja indítani? Vagy azért, mert pont olyan, mint másik 20 cím, amit meg már végigjátszott?
Lássuk be az összes 2D csicsától csak a költség nő, a játékélmény nem. Milliószor kiderült már.
És akkor ezért vegyenek RAM-ot sokszoros áron? Ne vicceljünk már!
A legjobb, ami megtörténhet egy ilyen címmel, hogy jó lesz a multija, de abban a pillanatban, hogy sokan multiznak vele el is kezdik hozzá árulni jó pénzért a csalást és a multinak is annyi. Halálra van ítélve az egész és emiatt már senkit nem érdekel semmi, csak a profit és csak a pénzszivattyú marad.
Aki fizet az meg a balek, aki semmit sem kap a pénzéért.
Egy ingyenes stereo patch-et ráteszek egy 10 éves játékra és nagyobbat dob rajta, mint tengernyi RAM zabáló mai effekt, amihez meg kell állni, hogy egyáltalán észrevedd. -
Lord Myn
őstag
64G memória, de csak 50G tárhely? Memóriából fut majd az egész?
Azért ez így ritka nagy f@ccság amit írtál... Mi köze a kettőnek egymáshoz?
-
Ribi
nagyúr
Valszeg csak részeg volt aki a követelményeket írta.
64G memória, de csak 50G tárhely? Memóriából fut majd az egész?
7800x3d és 4060?
Amúgy nagyon Division hangulata van. -
erer1000
őstag
ram krizis ide vagy oda, a 32gb tenyleg nem ritka mai (nem régi) vasakban. Nekem is annyi van. de hogy 64-re nem mostanában fogok felmenni az is hótziher
Na meg az is kérdés, hogy a AMD Ryzen 5 3600 és a GPU igény amit leírtak minimumhoz, az mihez minimum?
FHD 30fps full low? Mert akkor az optimalizálásnak jól odavágunk

-
Cyberboy42
senior tag
ram krizis ide vagy oda, a 32gb tenyleg nem ritka mai (nem régi) vasakban. Nekem is annyi van. de hogy 64-re nem mostanában fogok felmenni az is hótziher
-
oriic
HÁZIGAZDA
Jó hát akkor várhatok valszeg a konzolos kiadásra még egy csöppet

-
Chaser
legenda
Jah, pláne hogy 16gb már évekkel ezelőtt is kevés volt sok gamenél, hogy ne legyenek micro lagok. 32gb-ot apróért lehetett venni, rengeteg usernél van annyi.
Sztem a ph nem hallott arról, hogy az elmúlt években sokszor az is 32gb-ot vett akinek nem is volt rá szüksége
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Tőzsde és gazdaság
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Megmutatta a DLSS 5 paraméterezhetőségét az NVIDIA
- Sorozatok
- Milyen autót vegyek?
- hdanesz: Peugeot 3008 (2025) - 1.2 lágyhibrid - első tapasztalatok
- iPhone topik
- További aktív témák...
- MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI eladó! GARANCIA/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)! Friss BIOS!
- 27% - MSI B760 GAMING PLUS WIFI DDR4 Alaplap
- Crucial Ballistix Sport 8 GB (2x4 GB) DDR3-1600 MHz CL9 Memória
- G.Skill Ares F3-1600C9D-8GAB 8 GB (2x4 GB) DDR3-1600 MHz KIT memória
- GIGABYTE Z690 GAMING X garanciával, számlával (a Te nevedre)! Akár 32GB 6400-7600MHz RAM-mal is!
- 287 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Dell 7430 2in1 360 áthajtós-érintős! i7-1265U 16GB 512GB FHD IPS 1 év gar
- 27%- Samsung 980 PRO 1TB M.2 PCIe SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max