- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A System76 AI munkaállomása nem akar a monitorunk VESA furataiba kapaszkodni
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- OLED TV topic
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mini-ITX
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- TCL LCD és LED TV-k
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
wasd.hu
senior tag
-
leweegee
aktív tag
Ettől okádékabb igénytelenebb forrasztásokat ritkán látni, és ezek még büszkék is rá...
-
MasterDeeJay
veterán
Nem vagyok meglepve, régen kísérleteztem ilyenekkel és egy molex is elvitte a 250w-os kártyát egy szál vezetéken.
A 8 pin-es pl az EPS csati eleve 330w-ra van és legalább még ennyire terhelhető. Szóval minőségbeli kérdés, lehet hogy egy noname táp csatija éppen tudja amit kell egy márkásé meg többszörannyit. -
Ribi
nagyúr
1060FE is ilyen volt.
A nagy GA100-as GPU-s kártyák is ilyenek.Ha nagyon merészek akarnak lenni, dróton vinnék a csatlakozót és te azt akár a kártya végére vagy az oldalára is kiviheted, attól függően hogy jobb. És nem kellene a ház oldala miatt hajtogatni.

Mint van pár táp ahol lehet forgatni a betáp csatit. -
MasterDeeJay
veterán
-
Ribi
nagyúr
-
nexplo
őstag
Volt egy olyan Nv kártya, ahol a nyák nagyon rövid volt, és ott pl drótot forrasztottak a csati helyére és kivezették a kártya seggéig ahol a hűtés végződött. Talán 2080 volt?
AMD-nél nem emlékszem ilyenre. Talán a 9070xt Nitro+ ami úgy néz ki, mert a csati kb a hűtés 2/3-nál van és lefedi a hátlap. Eszetlen hülye megoldás.Valami képet dobhatnál be
-
wasd.hu
senior tag
-
realme
tag
Az azért volt bezsírozva hogy ne oxidálódjon a savas környezet miatt, a zsír és az olaj kiváló elektromos szigetelő, így tulajdonképpen magukkal toltak ki.
-
Lupi00
tag
Réren a traktorok akksisaruját bezsírozták, hogy ne kelljen meghúzni a sarut. A zsír átvitte melegedés nélkül a nagy áramerőssséget. Szárazon, ha nem volt meghúzva a saru, télen hosszabb indítózásnál leolvadt. Itt is kell 1-1 aprócska pötty.
-
Buddhha
tag
Tudom, hogy nem a témába vág, de azt tudtátok, hogy nem is Eddie Murphy az??

Egyszer nagyon kerestem, már agyon kulcsszavaztam és akkor egyszercsak bedobta ezt:
https://en.meming.world/wiki/Roll_Safe -
Ribi
nagyúr
Volt egy olyan Nv kártya, ahol a nyák nagyon rövid volt, és ott pl drótot forrasztottak a csati helyére és kivezették a kártya seggéig ahol a hűtés végződött. Talán 2080 volt?
AMD-nél nem emlékszem ilyenre. Talán a 9070xt Nitro+ ami úgy néz ki, mert a csati kb a hűtés 2/3-nál van és lefedi a hátlap. Eszetlen hülye megoldás. -
realme
tag
Úgy értettem, hogy a sárga csati drótját forrasztják rá a kártyára a kis segéd nyák nélkül.
Lehetne úgy megoldani ezeket a kártyákat, hogy eleve valamilyen hosszú drót lóg ki a kártyából és annak a végén fityeg a csatlakozó. Így a nyák is lehet kicsi és akár több, nagyobb csatlakozó is lehetne rajta.Olyan VGA -t láttam amiből kábel lóg ki, valami AMD -s Sapphire VGA volt.
-
Ribi
nagyúr
Úgy értettem, hogy a sárga csati drótját forrasztják rá a kártyára a kis segéd nyák nélkül.
Lehetne úgy megoldani ezeket a kártyákat, hogy eleve valamilyen hosszú drót lóg ki a kártyából és annak a végén fityeg a csatlakozó. Így a nyák is lehet kicsi és akár több, nagyobb csatlakozó is lehetne rajta. -
realme
tag
Leszedik a csatit és az új csatit nem egy rákókányolt nyákdarabbal taknyolják oda, hanem a lyukba beleforrasztják a drótot egyből. Azt a 4-et.
Csak a drót valszeg nem ment volna bele, szóval akár több szálra szétszedve kellett volna megoldani.
Amúgy ezeket elég szar forrasztani, mert brutál nagy réz lapok vannak bennük amik minden hőt elszippantanak. Csak előmelegítve az egészet lehet egyáltalán normálisan forrasztani. Lehet ennyire nincsenek felkészülve és csinálták ahogy tudták.Synthwave: Nem a transzparenciával van a gond, hanem az AI-al. Vagy nem értem mire gondolsz
De pont azt akarta bizonyítani hogy van értelmes használható csatlakozó, ha direktbe forrasztod a kártyát már nem lehet kivenni.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
wasd.hu
senior tag
"egy perc alatt" lol
de legalább Edy mögött a gpu szépen be van drótozva, így becsalogatott -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Mert nem lehet transzparens háttérrel egy perc alatt kombinálni két képet bármilyen képszerkesztő alkalmazásban. Ha neked kell transzparenssé tenni a hátteret, lehet öt perc is.
Mármint nem tudom, hogy Abu mit és hogy csinált, just sayin.
-
Ribi
nagyúr
Leszedik a csatit és az új csatit nem egy rákókányolt nyákdarabbal taknyolják oda, hanem a lyukba beleforrasztják a drótot egyből. Azt a 4-et.
Csak a drót valszeg nem ment volna bele, szóval akár több szálra szétszedve kellett volna megoldani.
Amúgy ezeket elég szar forrasztani, mert brutál nagy réz lapok vannak bennük amik minden hőt elszippantanak. Csak előmelegítve az egészet lehet egyáltalán normálisan forrasztani. Lehet ennyire nincsenek felkészülve és csinálták ahogy tudták.Synthwave: Nem a transzparenciával van a gond, hanem az AI-al. Vagy nem értem mire gondolsz
-
realme
tag
Direktben rákötni... nagyon szájberpánk.
Nem lehetett volna lekapni a csatit, és azt egy értelmesebbre cserélni? Mennyivel kulturáltabb lett volna...
Ha a PCB egy bizonyos csatira készült akkor te oda nem forrasztasz rá más típusú csatit sehogyan sem.
-
dongettó
aktív tag
-
Graphics
Jómunkásember
Az Ai borítóképért nagy kár... Ne, legalább itt ne.
-
chris-v
senior tag
Kérlek, ha egyszer így forrasztok törjétek el az ujjaim. A lábamon is. Köszi.
Ez jutott nekem is eszembe....
-
toronyhaz
aktív tag
Azt hittem úgy fog kinézni mint a cikk képen. Megnéztem ezt a videót. Én gyerekkoromban forrasztottam utoljára (30 éve kb), mert faterom villanyszerelő volt. De ettől még én is jobbat hánynék oda. Fhubazzmeg.
-
RoyalPredato
tag
Nem lehetett volna lekapni a csatit, és azt egy értelmesebbre cserélni? Mennyivel kulturáltabb lett volna...
-
fukasza
junior tag
-
urban racer
senior tag
Kérlek, ha egyszer így forrasztok törjétek el az ujjaim. A lábamon is. Köszi.
-
realme
tag
Nincs mit forrasztani a gyári csatin mert egyszerűen el van baltázva az egész, a szerző ezt csak példának szánta hogy milyen egyszerű megoldani csak ugye ezek a kártyák egy vagyonba kerülnek és takarékossági okokból egy gyenge semmire sem jó csatlakozóval árulják.
-
Ribi
nagyúr
Egy külön, 90A-es csatit forrasztottak rá. Nem tudom mit akarsz forrasztani a gyári csatlakozón.
-
nexplo
őstag
Nem vagyok műszerész de így összeforrasztva a gyári olvadós csati is biztosabbnak tűnik mint ez a "gányolás". Ennyi erővel a tápcsatit meg lehetne forrasztani jó minőségben is viszonylag pofásan. Ez nem az lett sajnos. A garancia kérdéskörét már fel sem vetem..
-
CYBERIA
őstag
-
Balu117
junior tag
Azért az kemény hogy a jelenlegi VGA árak mellett ilyennel is kell pöcsölni!
Ok szeretek bütykölni! De ez már sok egy új kártyánál. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
F34R
nagyúr
-
realme
tag
Jó nagy szégyen ez a gyártókra és a mérnökökre nézve hogy ez a taknyolás is jobb mint a gyári megoldás.
-
ViZion
félisten
"de vga-ra biztosan drága lenne.
"(Láttam a szmájlit)
Hát igen... a (median price) ~4700+ dolláros RTX 5090-ek esetében a tulajok biztosan NEM fizetnék ki azt az extra 3-200 dolcsit, csak hogy 100%-osan ne égjen le a VGA/PC/lakóház...
igen, konkrétan erre céloztam, hogy a csati -kis tételben, ahogy én látom 450-1000 Ft a pár- nem egy hatalmas összeg. Ők meg teljesen más áron kapják... de ha nem fér bele a kŐtségvetésbe, akkor nem fér bele... szomorú
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Láttom mindenki a munka minőségét támadja nem azt hogy (A Csúnya kokány munka) Még is jobban elátja a feladatát mint az Nvidia "Szabványa"
Én azért láttam élőbe mekkora a különbség a Régi 8 pines és az új 12 HPW méret között.
És az a gond "Ez a új csatlakozó és felület alul méretezett". 20-30%-al emelni kéne a méretét.
"Gondoljunk bele régi 8 pinesből sokszor erősebb kártyák esetén rá raktak 3 darabot is"
ÉS még se volt sose probléma abból hogy egy "Modern kártya csatlakozója megolvadt volna.
Nyilván a RTX 5090 TDP-ja azért extrém is (575 Watt) Ehhez kéne 4 darab 8 pines
De legalább az nem olvadna le.
"Nyilván a RTX 5090 TDP-ja azért extrém is (575 Watt)"
Na ja. Már amelyiken nem 1000 vagy 2000 wattos BIOS van.

-
wasd.hu
senior tag
-
laed
senior tag
"(Láttam a szmájlit)
Hát igen... a (median price) ~4700+ dolláros RTX 5090-ek esetében a tulajok biztosan NEM fizetnék ki azt az extra 3-200 dolcsit, csak hogy 100%-osan ne égjen le a VGA/PC/lakóház...
ne égjen le a VGA/PC/lakóház...
/ város.....

-
i2k
őstag
igen, az XT csatik kvázi a szabvány a modellezésben, ahol sok amperok cirkálnak, és rush is van bőven. Bírják. Valamikor linkeltem már, h egy ilyennek hány amper kell tartósan, h megolvadjon... iszonyatosan túl van méretezve, bírja a rázkódást, bolondbiztos, stb... de vga-ra biztosan drága lenne.
"(Láttam a szmájlit)
-
ViZion
félisten
Ezért transzformálják fel a távvezetéken is a feszültséget, mert még transzformálási veszteséggel együtt is kisebb a teljes veszteség mintha eszetlen nagy áramotkat kellene átvinni a dróton. Nagy fesz, kis áram kevesebb veszteség mint fordítva egy fix ellenállású dróton.
MasterDeeJay: Nem a drót vastagság a gond. Ott van a képen. A kártyától a csatlakozóig menő drót jóval vékonyabb mint az a 6 drót ami a csati után megy.
A csati a szar. Az a sárga meg egy már sok helyen bizonyított csatlakozó típus. A képen az XT90 van, 90A terhelhetőséggel, plusz valszeg jóval nagyobb hibatűréssel. Nyilván azért nem direktbe forrasztják a kártyára , mert utána nem lehet külön foglalkozni a kártyával csak ha viszik a tápot is.igen, az XT csatik kvázi a szabvány a modellezésben, ahol sok amperok cirkálnak, és rush is van bőven. Bírják. Valamikor linkeltem már, h egy ilyennek hány amper kell tartósan, h megolvadjon... iszonyatosan túl van méretezve, bírja a rázkódást, bolondbiztos, stb... de vga-ra biztosan drága lenne.
-
Rowon
nagyúr
Nálam se ég le, mióta AMD-t használok.
-
Ribi
nagyúr
Mindig tanul az ember valamit!, Teljesen abban a tudatban voltam, hogy a feszültség is számít a melegedéskor...
Ezért transzformálják fel a távvezetéken is a feszültséget, mert még transzformálási veszteséggel együtt is kisebb a teljes veszteség mintha eszetlen nagy áramotkat kellene átvinni a dróton. Nagy fesz, kis áram kevesebb veszteség mint fordítva egy fix ellenállású dróton.
MasterDeeJay: Nem a drót vastagság a gond. Ott van a képen. A kártyától a csatlakozóig menő drót jóval vékonyabb mint az a 6 drót ami a csati után megy.
A csati a szar. Az a sárga meg egy már sok helyen bizonyított csatlakozó típus. A képen az XT90 van, 90A terhelhetőséggel, plusz valszeg jóval nagyobb hibatűréssel. Nyilván azért nem direktbe forrasztják a kártyára , mert utána nem lehet külön foglalkozni a kártyával csak ha viszik a tápot is. -
Kaiku
senior tag
Gány de esélyes hogy jobb mint a gyári csati. (legalábbis ha nincs piszkálva és nem ér hozzá semmihez)
Gyártók meg nem fognak vastag kábelt használni meg ennyi forraszt, túl sok anyag kell bele. A gyári csati gondolom 10 cent lenne ez meg van fél dollár. Mekkora veszteség lenne normális csatival/megoldással...Mégis hová vezetne ez?Pontosan az általad is említett kitétel miatt ez nem egy működő megoldás, hanem egy lehetséges útirány! Tesztelés sincs befejezve, mert az, hogy elindul a tesztprogram még kevés.
-
MasterDeeJay
veterán
Gány de esélyes hogy jobb mint a gyári csati. (legalábbis ha nincs piszkálva és nem ér hozzá semmihez)
Gyártók meg nem fognak vastag kábelt használni meg ennyi forraszt, túl sok anyag kell bele. A gyári csati gondolom 10 cent lenne ez meg van fél dollár. Mekkora veszteség lenne normális csatival/megoldással...Mégis hová vezetne ez? -
dongettó
aktív tag
Az a fajta számtech bolt, ahol az egyik tud forrasztani parkside-al. Ő a szervizes.
-
laed
senior tag
Na és melyik a nagyobb gányolás: ez a forrasztás vagy a gyári csatlakozó?
-
Rozisoft_Bp
tag
-
Robitrix
őstag
Láttom mindenki a munka minőségét támadja nem azt hogy (A Csúnya kokány munka) Még is jobban elátja a feladatát mint az Nvidia "Szabványa"
Én azért láttam élőbe mekkora a különbség a Régi 8 pines és az új 12 HPW méret között.
És az a gond "Ez a új csatlakozó és felület alul méretezett". 20-30%-al emelni kéne a méretét.
"Gondoljunk bele régi 8 pinesből sokszor erősebb kártyák esetén rá raktak 3 darabot is"
ÉS még se volt sose probléma abból hogy egy "Modern kártya csatlakozója megolvadt volna.
Azért az 575 watt TDP nem jelenti azt, hogy csak 575 watt a felvett energia...
Az én CPU.m 65 watt TDP... ennek ellenére tartos terhelésen csutkára kihajtva simán felvesz 82-84 watt teljesítményt. a TDP az eszköz elvárható hütési igényét adja meg nem a maximálisan felvett valós teljesitményt. Ettől a pillanatnyi valós energia felvétel lehet jóval magasabb is. -
carl18
addikt
-
kriszpontaz
veterán
Hát ez mocsok gány lett....
-
nevemfel
senior tag
Pedig annyi jó megoldás van nagyáramú csatlakozásra.

-
Kaiku
senior tag
Baj az, hogy a tápkábelen a 230V miatt sokkal kisebb áram folyik.
Az áram melegíti a kábelt és nem a feszültség. -
Kaiku
senior tag
Azért az ilyen és ehhez hasonló taknyolásoktól én nem lennék elájulva magamtól.
1. A tápból kijövő és összefogott vezetékek összkeresztmetszete nagyobb mint az utolsó 10-en használt 2db érpáré.
2. A 2 db sárga csatlakozóra miért van szükség, mert kb bármikor eléghet, miért nem forraszt direktbe?
3. A kártyára való forrasztás egyszerűen borzalmas. Ha csak egy kicsit is használt volna fluxot már sokkal jobb lett volna az egész. -
NandoXXL
őstag
Durva, hogy minden gányolt szar, kamu címlapot ér.
-
wasd.hu
senior tag
-
Lacika112
senior tag
Most akkor gondold el mekkora ipari hulladék a 12V-2x6 tápkonnektor, ha ez a taknyolás nagyságrendekkel stabilabb mint a gyári megoldás
(ilyen forrasztást a utoljára részeg haveromnál láttam, mentségére szóljon szemüveg nélkül csinálta és 5+ dioptriás közelre) -
villamos
őstag
-
dabadab
titán
Pl. a pc-s tápkábel. Elbírja az egész gépet vga-stul, mindenestül.
Itt az IEC 60320 csatlakozóra gondolsz? Az nem jó, mert 16 amperig van hitelesítve és itt összesen több, mint 60 ampert kellene átvinni. (Ugyanis a problémát nem önmagában az átvitt teljesítmény, hanem az áram nagysága okozza - ezért van az, hogy 230 volton elviszi a gépet, de ugyanaz a teljesítmény 12 volton leolvasztaná az egészet).
-
wasd.hu
senior tag
woow, alaposanmegkendácsolta a boomer
-
fukasza
junior tag
Feltalálás helyett egyszerűen csak meg kéne nézni mi az ami bírja és már bizonyított. Pl. a pc-s tápkábel. Elbírja az egész gépet vga-stul, mindenestül. Fűrész, forrasztás, kész is.
Jobb esetben már a gyárban. -
mrzed
senior tag
Ez nem forrasztás... taknyolás. Ha én lennék az elkövetője, tutira nem mutogatnám.
-
laed
senior tag
Feltalálták a melegvizet.
-
Eclips21
őstag
A dolog azért igen csak függ attól, hogy lényegében mekkora teljesítményt kell adni a grafikai kártyának. Elméteben a PCI bus 75 wattot ad a két tápcsatlakozó elvi sikon 2*150 wat. ez gyakorlati szinten fel mehet 2*300 wattra. vagyis 75+300+300 watt azaz 675 watt lehet a maximum. Azért ha a tényleges áram felvétel ezt megközelíti nos ott lehetnek gondok. Na wzért is vagyok el remekül a 170 wattos videókártyámmal 8 pólussal...
se a tápot nem akarja túl terhelni se a csatlakozót...
itt meg 1 szem csati tud 600w-t... (2db van rajta
) -
Robitrix
őstag
A dolog azért igen csak függ attól, hogy lényegében mekkora teljesítményt kell adni a grafikai kártyának. Elméteben a PCI bus 75 wattot ad a két tápcsatlakozó elvi sikon 2*150 wat. ez gyakorlati szinten fel mehet 2*300 wattra. vagyis 75+300+300 watt azaz 675 watt lehet a maximum. Azért ha a tényleges áram felvétel ezt megközelíti nos ott lehetnek gondok. Na wzért is vagyok el remekül a 170 wattos videókártyámmal 8 pólussal...
se a tápot nem akarja túl terhelni se a csatlakozót...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Filmvilág
- KISDUCK: BULDAK 2X SPICY kóstolás
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy Z Fold8 - útlevél-ellenőrzés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Yettel topik
- A System76 AI munkaállomása nem akar a monitorunk VESA furataiba kapaszkodni
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600XT / RTX 4060 / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRCSÖKK Xiaowa (Roborock) E202-00 robotporszívó
- GYÁRI TÖLTŐK: USB-C / DELL / LENOVO / HP / FUJITSU / TOSHIBA / Asus / Macbook /// Bp,/MPL/Foxpost
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 i7-10850H / 64 GB / Quadro T2000 / 500 GB SSD
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával

Egy ilyen jobb lett volna, ha már AI

"