- Orbitális siker: először jutott műhold föld körüli pályára Európából
- Nem villog többet a kijelző a GeForce driver gyorsjavításával
- IFA 2026: Kedvező(bb) árak és színek: ez a Lenovo új notebookjainak vonzereje
- IFA 2026: Kell egy kisebb konzol? Az Acer körbenyeste az Atlas 8-at
- IFA 2026: az NVIDIA RTX Spark beházasodott a Lenovo Yoga termékcsaládjába
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED monitor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bluetooth hangszórók
- Fujifilm X
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Őszindító hardvercsomag
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
-
Busterftw
nagyúr
Még a te képeden is csak ~6% előnye van...
9%.
De oké, legyen 10%.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Busterftw
nagyúr
Nézz újabb tesztet, a 9070xt-hez képest 5% előnye van a 7900xtx-nek, ha valaki meg az rt-re izgul, akkor a 7900xtx nagyon le marad, ha fsr is képbe jön, akkor szintén lemarad.
Idén júniusi teszt. De linkelheted a hasonló méretű frissebb tesztet.
Mert jelenleg az van, hogy a 7900XTX azért +10-15% gyorsabb átlagban. -
Dragon3000
nagyúr
Nézz újabb tesztet, a 9070xt-hez képest 5% előnye van a 7900xtx-nek, ha valaki meg az rt-re izgul, akkor a 7900xtx nagyon le marad, ha fsr is képbe jön, akkor szintén lemarad.
-
Reggie0
titán
-
Busterftw
nagyúr
Az amd játékra szánja ezeket a kártyákat és az ottani helyzet az, hogy a 9070xt hozza a 7900xtx szintjét sokkal olcsóbb gyártás mellett, fsr esetében meg jobb teljesítményt nyújt. Az amd leszarja, hogy ki mi másra akarja használni, azért nem fogja gyártani a drágább megoldást, ha ilyen felhasználásra kell kártya, akkor gyártanak arra megfelelőt.
16GB vram kevés játékra, mesélj még
Azért nem egészen, főleg raszterben felbontástól függően, átlagban a 7900XTX gyorsabb mint a 9070XT.
-
macika5
csendes tag
Az amd játékra szánja ezeket a kártyákat és az ottani helyzet az, hogy a 9070xt hozza a 7900xtx szintjét sokkal olcsóbb gyártás mellett, fsr esetében meg jobb teljesítményt nyújt. Az amd leszarja, hogy ki mi másra akarja használni, azért nem fogja gyártani a drágább megoldást, ha ilyen felhasználásra kell kártya, akkor gyártanak arra megfelelőt.
Te mesélj még,szórakoztató ezeket olvasgatni!
Jókat derülök rajta -
Dragon3000
nagyúr
Itt nem igen van fsr,ezeket a kártyákat nem azért viszik sok memóriával hogy játszogassanak.
0 haszna van az ilyen ficsöröknek computer feladatoknál.Viszont a 16gb vram-al semmire se mész,azt hozza egy 100 dolláros V100.
Remélem érted hogy itt a memória spannung nem azért van mert épp valaki fsr-t akkar a doom-hoz.
Viszont egy 30b modell már nem fér bele annak az amd-s kártyának,vagy mindegy milyen márka épp csak kevés a vram.Itt jön képbe pl. két olcsó 2080ti ahol simán duplázódik a memória kedvező áron.
Ha pedig valaki játékra akar rendes kártyát akkor szintén kiesik a 9070 mert arra is kevés a memóriája.Az amd játékra szánja ezeket a kártyákat és az ottani helyzet az, hogy a 9070xt hozza a 7900xtx szintjét sokkal olcsóbb gyártás mellett, fsr esetében meg jobb teljesítményt nyújt. Az amd leszarja, hogy ki mi másra akarja használni, azért nem fogja gyártani a drágább megoldást, ha ilyen felhasználásra kell kártya, akkor gyártanak arra megfelelőt.
-
macika5
csendes tag
-
Reggie0
titán
Itt nem igen van fsr,ezeket a kártyákat nem azért viszik sok memóriával hogy játszogassanak.
0 haszna van az ilyen ficsöröknek computer feladatoknál.Viszont a 16gb vram-al semmire se mész,azt hozza egy 100 dolláros V100.
Remélem érted hogy itt a memória spannung nem azért van mert épp valaki fsr-t akkar a doom-hoz.
Viszont egy 30b modell már nem fér bele annak az amd-s kártyának,vagy mindegy milyen márka épp csak kevés a vram.Itt jön képbe pl. két olcsó 2080ti ahol simán duplázódik a memória kedvező áron.
Ha pedig valaki játékra akar rendes kártyát akkor szintén kiesik a 9070 mert arra is kevés a memóriája.V100 sajnos nemsokara ki fog esni a pixisbol, tul regi ra a cuda. Ha jol tudom mar flash attention se nagyon megy rajta.
-
macika5
csendes tag
Én a 3090-re reagáltam. Amd oldalon milyen topnak? Amikor a legtöbb játékban a 9070xt hozza a teljesítményét és minden szempontból olcsóbb a gyártása, ha fsr is képbe jön, akkor meg erősebb is a 9070xt. Attól, hogy a top-ba nem hozott kártyát az amd, még a korábbi saját top szintjét hozta.
Ha pedig valaki játékra akar rendes kártyát akkor szintén kiesik a 9070 mert arra is kevés a memóriája. -
Dragon3000
nagyúr
Én a 3090-re reagáltam. Amd oldalon milyen topnak? Amikor a legtöbb játékban a 9070xt hozza a teljesítményét és minden szempontból olcsóbb a gyártása, ha fsr is képbe jön, akkor meg erősebb is a 9070xt. Attól, hogy a top-ba nem hozott kártyát az amd, még a korábbi saját top szintjét hozta.
-
Busterftw
nagyúr
Használt piacon még kapni, újonnan max valami beragadt készleten lehet, mivel már nem gyártják.
Meglepő, elvileg ugye "top"-nak megtartották a 7900XTX-et.
-
proci985
MODERÁTOR
Használt piacon még kapni, újonnan max valami beragadt készleten lehet, mivel már nem gyártják.
ja, ezt vágom, de így meglepődtem, hogy kb annyi a kártya még mindig, mint amikor vettem újonnan pár éve. már ha kapni.
3090ek egy része meg eleve bányaszökevény.
-
Dragon3000
nagyúr
-
proci985
MODERÁTOR
A FW-hez azaz a BIOS-hoz hozzá sem kell nyúlni a legtöbb kártyán. Sőt amelyik kártya bios-a nem támogatja arra a kártyára kerül egy másik gyártó BIOS-a. Tehát maga a FW nem kerül módosításra! Arra még senki nem kötelezhető a felhasználót hogy ha kitalálják hogy adnak ki új bios-t egy régi kártyához azt frissítsék... Miközben a legtobb kártyához frissítés sem jött soha...
Straps ellenállásokkal kell játszani amik az indítási feszültséget, gyártót, időzítést és kapacitást adják meg, így a kártya tudja hogy a BIOS-bol milyen órajelet és időzítést adjon a modulok nak a memóriavezérlő.
Még egyszer leírom nincs FW = BIOS moddolas, azt az NV gtx10xx széria óta teljesen zárva tartja amúgy is... Azaz nem is lehetséges annak módosítása...
Így végszóra annyit, hogy szoftveres moddolas nélkül tudják a kártyák az új konfigurációjukat a fizikai módosítások után.
És igen 2080ti létjogosultsága ~150k-ert bőven megéri 22gb rammal azoknak akik AI tanítással vagy kisebb llm-ek futtatásával foglalkoznak. Mivel az NV Link miatt 2 ilyen kártya videomemóriája összeadódik és 44Gb-ba azért befér egy két modell... 300k-bol még örül az ember ha vesz egy 3090-et... Igaz 2080ti lassabb de 24 VS 44Gb nem mindegy...
300k-bol még örül az ember ha vesz egy 3090-et
már ha kapniitt nézem a svéd piacot, pl 7900XT(X) teljesen eltűnt
-
macika5
csendes tag
Ez nem jelent semmit se. Eddig is az volt a baj, hogy at lehet allitani a regisztereket, hogy 80G-t mutasson, viszont a 40G feletti terulet hasznalatatol elhasal a kartya.
Probalj ki rajta egy qwen3.6 27B-t FP16-os kvantalassal, az benyul 60 GB fole is.Vagy ezzel a pattern teszttel probald ki a teljes 80 gigat: https://github.com/vilemooni/cmp_memory_tester
Nemotron 3.5 lightning 30b tegnapelőtt jött ki tökéletesen fut rajtuk.
Azért ha tesztelgetni akarsz vegyél két új kártyát 18000 euró körül megkapod!
Nekem ez a két 80gb-os került összesen 380 euróba,nem fakadtam volna sírva akkor sem ha nem működött volna egyáltalán egyik sem. -
Reggie0
titán
Na most viszont azt nem értem, hogy ha drága volt és bányász kártya, akkor a gyári driver miért korlátozta le a hashratet az egyhatodára? Mert az is a mostani buherálással sikerült visszahozni?
Ami nem lep meg, hogy az összes AI-hoz köthető számítási kapacitása közel nullára le volt fojtva. De már ugye ez is elmúlt.Jo kerdes. Lehet, hogy az uzleti model a hatekonysag kore epult es nem a maximalis teljesitmeny kore. Elvegre a banyaszatot az utobbi idokpen a Hash/Joule ertek hatarozta meg, attol fuggott a kiszallasi pont is. Reszteljesitmenyen sokkal jobb a hatekonysag. Emlekszem amikor anno a gtx 6xx 7xx korszakban mondtak, hogy az nvidia kartyakkal nem erdemes banyaszni, mert keves a hashrate s sokat fogyaszt. Na ez igaz is volt, de ha a P0 teljesitmenyszintre nem engedtem fel a gtx 770-et, akkor jobb volt a hatasfoka, mint az amd 7970-nek. Csak nyilvan azon az aron az a toredek teljesitmeny nem erte meg.
-
Komplikato
veterán
Na most viszont azt nem értem, hogy ha drága volt és bányász kártya, akkor a gyári driver miért korlátozta le a hashratet az egyhatodára? Mert az is a mostani buherálással sikerült visszahozni?
Ami nem lep meg, hogy az összes AI-hoz köthető számítási kapacitása közel nullára le volt fojtva. De már ugye ez is elmúlt. -
Komplikato
veterán
-
Reggie0
titán
Ez nem jelent semmit se. Eddig is az volt a baj, hogy at lehet allitani a regisztereket, hogy 80G-t mutasson, viszont a 40G feletti terulet hasznalatatol elhasal a kartya.
Probalj ki rajta egy qwen3.6 27B-t FP16-os kvantalassal, az benyul 60 GB fole is.Vagy ezzel a pattern teszttel probald ki a teljes 80 gigat: https://github.com/vilemooni/cmp_memory_tester
-
macika5
csendes tag
-
Reggie0
titán
Az alap elképzelés jó is lehetett volna, de sajnos minden bányász úgy volt vele, ha ez lecseng (valahol lelkük mélyén ők is érezték) akkor nem tudják eladni a bányászhardvereket, csak a játékosokat. Az LHR is eléggé későn jött, de az meg a bányászkártyák együtt már úgy ahogy hatékony kombó kezdett lenni.
Bányászkártyáknál AMD oldalon még az RX570 X2 volt egy érdekes, legalábbis számomra, mikor nálam járt, 16GB RAM volt rajta (Ahogy volt ilyen RX 580 SP2048 is 16GB-al, de én csak RX 575-nek hívnám teljesítmény alapján). Bányabontáskor sok-sok RX500-as kártya jött, pár kifejezetten érdekes nem hétköznapi modell is.
A kezdes jo volt, de annyira megsem, mert ezt is $4500-ert arultak, a gamer kartyak pedig olcsobbak voltak.
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen, amúgy meglepően sokmindent visz 60fps körül 4K-ban, csak pislogok, pedig nem egy izompacsirta. Viszont jól húzható, 3 ventis Palit OC edition. Gyakorlatilag passzív, game közben meg gyengén hallani, de szépen elbánik a hővel. Durván meg lehet rántani, de nem szórakoztam vele, minek nyúzzam
A gép egy Debian-W11 kombós NAS amúgy, szinte már csak fórumozgatok, műszaki cikkek, doku, youtube, a 3D gaming valahogy brutál leépült nálam, igényem sincs rá.Múltkor sikerült valami glide wrapper progit szereznem és minden régi játékot, ami elindul valahogy nagynehezen, tudok 3DFX grafikával futtatni. Nagyon vicces, egy mai szemmel nézve, ahogy minden oldalfal és textúra lényegében egy nagy büdös elkent paca
De az akkori antialiasing-mentes durva lépcsőknél azért szebb ez a fajta 3D még most is, na. 
RTX 3050-et érdemes tartani még annak is, aki nem gémel. Ez az első nv kari, AV1 dekóddal, ő meg a HEVC után a jövő (jelen) új kodekje Netflixen, YT-on, sok helyen. Laptopot is ennek tükrében lőttem nemrég, így ez most időtálló lesz relatív sokáig. És mivel sokmindent már a laptopon csinálok, nem is tudom, minek bámészkodjam itt az 5060Ti-t, még érlelem... tartsam, adjam, mi legyen. *sóhaj*

Írod, hogy volt, de lesz is még. Miért váltanál vissza ? VRAM mennyiség, egyéb ? Az 5070 már elég combos jószág.
Kieg: AM4-en még opció lenne a CPU-ba épített GPU (G-s procik), de azokban pont nincs már AV1, kihagyta az AMD, hogy ezzel is ösztönözze a gépet az AM5-re.
Az AM5-ös procikban meg a nem-G-sekben lévő, kis csoffadt IGP is tökéletes htpc-nek, AV1-el együtt.
Szóval én AM4-en ezért is kezdtem 3050-el, mert lett volna nyilván 1030 passzív, de AV1 nélkül. Aztán jött a Star Citizen. Most meg nem tudom, próbálgatom-e még, lehet kicsit még igen, aztán döntök, mi legyen a 3D vonallal. Kellene értelmes játék PC-re, ami leköt
Mondjuk egy C64-ből ismert Laser Squad vagy PC-re ugyanez az Incubation.. új köntösben... uhhhh de adnám.
-
Dißnäëß
nagyúr
A "playboy-scannelt néni JPG-ben végre hicolor-ban lecsurgott a képernyőre", élmény nekem is megvan csak true colorban, és 56K-s internetettel 300-400MHZ-es Celeronok idejében 32MB RAM mellett.
Nekem az S3 Trio 3D/2X 4MB volt az első VGA-m. Utána sok volt, még akkor is, ha csak azokat számolom amikor pár hétnél tovább voltak. (pl a TNT2 és a TNT2 Ultra a kettő együtt nem volt meg félévig sem).
Voodoo 2-m meg SLIben volt egyből, igaz már utólag, 1700-as Celeron és GeF2 MX400 64MB mellett
RTX 5060Ti 16GB? Remek kártya nekem is volt (múlt péntekig). Gyanítom lesz is még ... (most épp egy RTX5070 12GB-om van így nagy kártyának, de RTX 3060 12GB van épp abban a gépben amiről írok)Igen, amúgy meglepően sokmindent visz 60fps körül 4K-ban, csak pislogok, pedig nem egy izompacsirta. Viszont jól húzható, 3 ventis Palit OC edition. Gyakorlatilag passzív, game közben meg gyengén hallani, de szépen elbánik a hővel. Durván meg lehet rántani, de nem szórakoztam vele, minek nyúzzam
A gép egy Debian-W11 kombós NAS amúgy, szinte már csak fórumozgatok, műszaki cikkek, doku, youtube, a 3D gaming valahogy brutál leépült nálam, igényem sincs rá.Múltkor sikerült valami glide wrapper progit szereznem és minden régi játékot, ami elindul valahogy nagynehezen, tudok 3DFX grafikával futtatni. Nagyon vicces, egy mai szemmel nézve, ahogy minden oldalfal és textúra lényegében egy nagy büdös elkent paca
De az akkori antialiasing-mentes durva lépcsőknél azért szebb ez a fajta 3D még most is, na. 
RTX 3050-et érdemes tartani még annak is, aki nem gémel. Ez az első nv kari, AV1 dekóddal, ő meg a HEVC után a jövő (jelen) új kodekje Netflixen, YT-on, sok helyen. Laptopot is ennek tükrében lőttem nemrég, így ez most időtálló lesz relatív sokáig. És mivel sokmindent már a laptopon csinálok, nem is tudom, minek bámészkodjam itt az 5060Ti-t, még érlelem... tartsam, adjam, mi legyen. *sóhaj*

Írod, hogy volt, de lesz is még. Miért váltanál vissza ? VRAM mennyiség, egyéb ? Az 5070 már elég combos jószág.
-
KROK640
félisten
Hát én XT-n kezdtem, valami szutykon, később Trident VGA-n, örültünk, amikor a floppy-ról az első playboy-scannelt néni JPG-ben végre hicolor-ban lecsurgott a képernyőre, nem a CGA-EGA pixelkavalkád
Nálam az S3 Trio éra után volt egy rövid Matrox Mystique, Voodoo1-2 melléjük, majd elindultam ATi vonalon, az első zöld a GF4 4200Ti (ami 4600-as bios-al gyönyörűen ment), aztán ATi-k továbbra is (kedvenc az MSI X800 XTPE). Hát nem tegnap volt ez sem
Most meg egy 5060Ti-16G-t nyúzok, fogalmam sincs, mire, ugyanis nem játszok.
Star Citizen fantasztikus hangulat, de iszonyú bughalmaz 
A "playboy-scannelt néni JPG-ben végre hicolor-ban lecsurgott a képernyőre", élmény nekem is megvan csak true colorban, és 56K-s internetettel 300-400MHZ-es Celeronok idejében 32MB RAM mellett.
Nekem az S3 Trio 3D/2X 4MB volt az első VGA-m. Utána sok volt, még akkor is, ha csak azokat számolom amikor pár hétnél tovább voltak. (pl a TNT2 és a TNT2 Ultra a kettő együtt nem volt meg félévig sem).
Voodoo 2-m meg SLIben volt egyből, igaz már utólag, 1700-as Celeron és GeF2 MX400 64MB mellett
RTX 5060Ti 16GB? Remek kártya nekem is volt (múlt péntekig). Gyanítom lesz is még ... (most épp egy RTX5070 12GB-om van így nagy kártyának, de RTX 3060 12GB van épp abban a gépben amiről írok) -
KROK640
félisten
Bányászkártyáknál limitálták le, ott nincs szükség nagy sávszélre.
A gond az hogy ez miatt játékra sem jók, azaz pont az miatt lett limitálva hogy játékosok ne tudják használni. Nvida célja akkoriban az lett volna hogy játékosoknak jusson több gpu és azért csináltak kimondottan bányászkártyákat, gyakorlatban meg az ellenkezője lett ugyanis a bányász kártyákból csak kevés bírható normális játékra ellenben játékos kártyákkal meg lehetett bányászni. Profit mindenek felett. Mondjuk a 170HX az hivatalosan is számításra készült GPU-val volt de ez egy kivétel.Volt nálam CMP 100HX ami egy Tesla Volta (hízottabb TitanV), azt lehetett babrálni és RTX3080 szintet is tudott némely benchmarkban (superposition) de játékra meg nem volt jó a limitált pcie miatt. Érdekessége még hogy a volta tudott játszható raytracinget izomból úgy hogy nem is volt RT feldolgozója de 640 tensor magja meg igen.
Ugyanakkor vannak olcsó ex bányász kártyák játékra is P106-100 tipikusan ilyen, gyakorlatilag egy kimenet nélküli GTX1060 6GB amit megkapsz 10eft alatt és annak pcie 1.1 16x sávszéle van elég is neki.
Volt nálam sok bányászkártya de sajnos nvidia oldalról tényleg csak pár alkalmas játékra, többek között pont a pcie sávszél miatt ami néha csak filléres smd kondik és fw limitál, előbbit aránylag könnyű megoldani, utóbbi viszont keményen le van védve nvidia falcon cuccával.AI esetén a pcie sávszélnél modell feltöltésénél nincs nagy jelentősége mert nem gyakori művelet, viszont ha több kártyás rendszer van osztott erőforrásokkal ott lehet gond.
Az alap elképzelés jó is lehetett volna, de sajnos minden bányász úgy volt vele, ha ez lecseng (valahol lelkük mélyén ők is érezték) akkor nem tudják eladni a bányászhardvereket, csak a játékosokat. Az LHR is eléggé későn jött, de az meg a bányászkártyák együtt már úgy ahogy hatékony kombó kezdett lenni.
Bányászkártyáknál AMD oldalon még az RX570 X2 volt egy érdekes, legalábbis számomra, mikor nálam járt, 16GB RAM volt rajta (Ahogy volt ilyen RX 580 SP2048 is 16GB-al, de én csak RX 575-nek hívnám teljesítmény alapján). Bányabontáskor sok-sok RX500-as kártya jött, pár kifejezetten érdekes nem hétköznapi modell is.
-
Dißnäëß
nagyúr
Nekem volt Riva TNT1, Riva TNT2 M64, Riva TNT2 és Riva TNT2 Ultra is
Ráadásul ez a négy kártya rövidebb időközt ölelt fel mint 2,5 év. Az utóbbi kettő rövidebb ideig volt nálam mint amennyi ideje RTX 5070-em van idén február).
Akkoriban nagyon más volt a fejlődési sebesség.#46 ricsi99 : nem is tudtam, hogy már akkor is hamisították így a kártyákat. Én a Covid alatt találkoztam nagyon sok hamis kártyával.
Hát én XT-n kezdtem, valami szutykon, később Trident VGA-n, örültünk, amikor a floppy-ról az első playboy-scannelt néni JPG-ben végre hicolor-ban lecsurgott a képernyőre, nem a CGA-EGA pixelkavalkád
Nálam az S3 Trio éra után volt egy rövid Matrox Mystique, Voodoo1-2 melléjük, majd elindultam ATi vonalon, az első zöld a GF4 4200Ti (ami 4600-as bios-al gyönyörűen ment), aztán ATi-k továbbra is (kedvenc az MSI X800 XTPE). Hát nem tegnap volt ez sem
-
KROK640
félisten
Azért az csak a PS 5-re igaz azért. A PS 5 pro már máshogyan müködik. az eredeti PS 5 esetében valóban egy 16 GB-os RAM-on osztozott a az oprendszer illetve a játék. A PRO esetén tovább lépett a gép már nem 16 hanem 18 GB a RAM van egy GDDR 6 16 GB a játéknak és kapott gép egy 2 GB-os DDR 4 RAM-ot külön az operációs rendszernek. vagyis több RAM-ot képes használni már egy játék. Amúgy úgy tudom eleve a gyorsabb GDDR RAM-ot használták a játék esetében a grafikához és a programnak RAM-ként. Annyi a fejlődés PRO esetében, hogy újabb gyorsabb GDDR ramot használ és leválasztották a rendszer futását a memóriáról. A CPU meg nagyjából ugyan az a kicsit vissza fogott ZEN 2-es ryzen 3700x maradt 8/16-tal Ja meg maga a radeon grafika is egy generációval késöbbi lett. Gyakorlatilag a eredeti PS 5 32 bites lebegőpontos teljesítménye felment 10.2 TFLOPS-ról valamivel a 16-17 TFLOPS környékére. Összehasonlitásnak egy RTX 3060 az 12,6 TFLOPS, egy RTX 5090 meg valamennyivel a 100 TFLOPS felett van. Egy RTX 5060 TI valahzol a 23-24 TFLOPS. Természetesen egy grafika teljesítményét nem csak a nyers lebegőpontos teljesítmény határoz meg.
Meg a grafikus és a játéknak szánt memória is egy közös memória, sokszor a rendszerrel is, így a tényleges játék általában nem használ sok RAMot.
Ezért van az, hogy a PC-s portok sok esetben még a 8GB-ról 16GBra váltásból sem profitálnak, (vagy egészen minimálisan), 32GB esetén már semmivel. Egy ilyen játék nem használ sok RAMot 4-6GB-al beéri, akármennyid is legyen, hiába van még 20-40GB szabad RAMod is akár, egy extra bitet nem fog belakni, viszont mindig minden szarért a háttértárhoz kapkod, és a világ leggyorsabb SSD-jével és folyton megtöri a lendületet az, hogy "kis türelmet" és töltöget egy sort, legyen az fotó mód, térkép, karakter váltás vagy akár csak egy épületbe belépés.
Mivel folyton mindenért a háttértárolóhoz kapkodnak, még lassabb SSDvel is igencsak darabos a játék, és csak a leggyorsabb SSD-t érdemes alájuk rakni. -
MasterDeeJay
veterán
Bányászkártyáknál limitálták le, ott nincs szükség nagy sávszélre.
A gond az hogy ez miatt játékra sem jók, azaz pont az miatt lett limitálva hogy játékosok ne tudják használni. Nvida célja akkoriban az lett volna hogy játékosoknak jusson több gpu és azért csináltak kimondottan bányászkártyákat, gyakorlatban meg az ellenkezője lett ugyanis a bányász kártyákból csak kevés bírható normális játékra ellenben játékos kártyákkal meg lehetett bányászni. Profit mindenek felett. Mondjuk a 170HX az hivatalosan is számításra készült GPU-val volt de ez egy kivétel.Volt nálam CMP 100HX ami egy Tesla Volta (hízottabb TitanV), azt lehetett babrálni és RTX3080 szintet is tudott némely benchmarkban (superposition) de játékra meg nem volt jó a limitált pcie miatt. Érdekessége még hogy a volta tudott játszható raytracinget izomból úgy hogy nem is volt RT feldolgozója de 640 tensor magja meg igen.
Ugyanakkor vannak olcsó ex bányász kártyák játékra is P106-100 tipikusan ilyen, gyakorlatilag egy kimenet nélküli GTX1060 6GB amit megkapsz 10eft alatt és annak pcie 1.1 16x sávszéle van elég is neki.
Volt nálam sok bányászkártya de sajnos nvidia oldalról tényleg csak pár alkalmas játékra, többek között pont a pcie sávszél miatt ami néha csak filléres smd kondik és fw limitál, előbbit aránylag könnyű megoldani, utóbbi viszont keményen le van védve nvidia falcon cuccával.AI esetén a pcie sávszélnél modell feltöltésénél nincs nagy jelentősége mert nem gyakori művelet, viszont ha több kártyás rendszer van osztott erőforrásokkal ott lehet gond.
-
dongettó
aktív tag
Nem saját, itt fórumon van egy pár embernek. Amúgy alibabáról szerintem még mindíg lehet 100eft körül venni egyedi árral. Nem mindenhol szálltak el az árak.
dongettó
Ez számításokra van, pcie 1.1 4x az eredeti és moddolható 2.0 16x-re. Az a 80GB ram nem éppen lassú ami rajta van.A PCI-e verzió / sávszél azért van ennyire talajszinten, hogy minél több kártyát elbírjon a proci? Más értelmét nem látok.
-
Reggie0
titán
A FW-hez azaz a BIOS-hoz hozzá sem kell nyúlni a legtöbb kártyán. Sőt amelyik kártya bios-a nem támogatja arra a kártyára kerül egy másik gyártó BIOS-a. Tehát maga a FW nem kerül módosításra! Arra még senki nem kötelezhető a felhasználót hogy ha kitalálják hogy adnak ki új bios-t egy régi kártyához azt frissítsék... Miközben a legtobb kártyához frissítés sem jött soha...
Straps ellenállásokkal kell játszani amik az indítási feszültséget, gyártót, időzítést és kapacitást adják meg, így a kártya tudja hogy a BIOS-bol milyen órajelet és időzítést adjon a modulok nak a memóriavezérlő.
Még egyszer leírom nincs FW = BIOS moddolas, azt az NV gtx10xx széria óta teljesen zárva tartja amúgy is... Azaz nem is lehetséges annak módosítása...
Így végszóra annyit, hogy szoftveres moddolas nélkül tudják a kártyák az új konfigurációjukat a fizikai módosítások után.
És igen 2080ti létjogosultsága ~150k-ert bőven megéri 22gb rammal azoknak akik AI tanítással vagy kisebb llm-ek futtatásával foglalkoznak. Mivel az NV Link miatt 2 ilyen kártya videomemóriája összeadódik és 44Gb-ba azért befér egy két modell... 300k-bol még örül az ember ha vesz egy 3090-et... Igaz 2080ti lassabb de 24 VS 44Gb nem mindegy...
Hat azert ez igy nem teljesen igaz. A firmware image nem minden reszet ellenorzi, vannak modosithato reszei. A 20xx szerianal pedig bypassolni tudtak a komplett firmware alairas ellenorzest.
-
Dragon3000
nagyúr
Azért az csak a PS 5-re igaz azért. A PS 5 pro már máshogyan müködik. az eredeti PS 5 esetében valóban egy 16 GB-os RAM-on osztozott a az oprendszer illetve a játék. A PRO esetén tovább lépett a gép már nem 16 hanem 18 GB a RAM van egy GDDR 6 16 GB a játéknak és kapott gép egy 2 GB-os DDR 4 RAM-ot külön az operációs rendszernek. vagyis több RAM-ot képes használni már egy játék. Amúgy úgy tudom eleve a gyorsabb GDDR RAM-ot használták a játék esetében a grafikához és a programnak RAM-ként. Annyi a fejlődés PRO esetében, hogy újabb gyorsabb GDDR ramot használ és leválasztották a rendszer futását a memóriáról. A CPU meg nagyjából ugyan az a kicsit vissza fogott ZEN 2-es ryzen 3700x maradt 8/16-tal Ja meg maga a radeon grafika is egy generációval késöbbi lett. Gyakorlatilag a eredeti PS 5 32 bites lebegőpontos teljesítménye felment 10.2 TFLOPS-ról valamivel a 16-17 TFLOPS környékére. Összehasonlitásnak egy RTX 3060 az 12,6 TFLOPS, egy RTX 5090 meg valamennyivel a 100 TFLOPS felett van. Egy RTX 5060 TI valahzol a 23-24 TFLOPS. Természetesen egy grafika teljesítményét nem csak a nyers lebegőpontos teljesítmény határoz meg.
Annyit javítanálak, hogy nem ddr4 került a pro-ba, hanem ddr5.
-
Robitrix
őstag
emögött van egy olyan megfontolás is, hogy a konzolokon ugyanazon a memórián osztozik a rendszer, a játék és a gpu is, de nagyjából 10-12gb körül van a gpu-nak allokálható ram mennyisége (nyilván játékfüggő és lehet kevesebb is, több nem nagyon).
Valószínűleg erre a ram mennyiségre optimalizálják a legjobban.Azért az csak a PS 5-re igaz azért. A PS 5 pro már máshogyan müködik. az eredeti PS 5 esetében valóban egy 16 GB-os RAM-on osztozott a az oprendszer illetve a játék. A PRO esetén tovább lépett a gép már nem 16 hanem 18 GB a RAM van egy GDDR 6 16 GB a játéknak és kapott gép egy 2 GB-os DDR 4 RAM-ot külön az operációs rendszernek. vagyis több RAM-ot képes használni már egy játék. Amúgy úgy tudom eleve a gyorsabb GDDR RAM-ot használták a játék esetében a grafikához és a programnak RAM-ként. Annyi a fejlődés PRO esetében, hogy újabb gyorsabb GDDR ramot használ és leválasztották a rendszer futását a memóriáról. A CPU meg nagyjából ugyan az a kicsit vissza fogott ZEN 2-es ryzen 3700x maradt 8/16-tal Ja meg maga a radeon grafika is egy generációval késöbbi lett. Gyakorlatilag a eredeti PS 5 32 bites lebegőpontos teljesítménye felment 10.2 TFLOPS-ról valamivel a 16-17 TFLOPS környékére. Összehasonlitásnak egy RTX 3060 az 12,6 TFLOPS, egy RTX 5090 meg valamennyivel a 100 TFLOPS felett van. Egy RTX 5060 TI valahzol a 23-24 TFLOPS. Természetesen egy grafika teljesítményét nem csak a nyers lebegőpontos teljesítmény határoz meg.
-
KROK640
félisten
Nekem volt Riva TNT1, Riva TNT2 M64, Riva TNT2 és Riva TNT2 Ultra is
Ráadásul ez a négy kártya rövidebb időközt ölelt fel mint 2,5 év. Az utóbbi kettő rövidebb ideig volt nálam mint amennyi ideje RTX 5070-em van idén február).
Akkoriban nagyon más volt a fejlődési sebesség.#46 ricsi99 : nem is tudtam, hogy már akkor is hamisították így a kártyákat. Én a Covid alatt találkoztam nagyon sok hamis kártyával.
-
Busterftw
nagyúr
Ha elégedetlenek ennyien a kevès vrammal vagy a vga k àràval akkor ne vegyék meg a vadiúj mèregdrága VGA kat meg a kevès vrammal NV két Amd olcsóbban règóta több vramot ad ár èrtèkben. Mindig azok elégedetlenek akik sorban veszik ennek ellenére a túlárazott vagy kevès vrammal termèkeket. Egy nagy pènzèhes cég cxak abból èrt ha tömegesen elfordulnak töle vagy kihagynak pl egy GPU generációt a vásárlói S inkább várnak. Addig jön a vram spórolás s a nagy ár. Amúgy èn eddig sose láttam nagy didit a gdd7 meg a gddr6 között . Ha pl összehasonlítunk egy gddr6 is Amd kártyát meg egy gddr7 NV árt. Viszont jóval dràgább a gddr7. A pletykák szerint az Amd is átvblàlt rá hamarosan sajna.
A tesztek ennek ellentmondanak, mert a kevesebb vrammal szerelt Nvidiak nincsenek hatranyban atlagban. De konkretan ez igy volt az eddigi generaciokban is.
Kicsit erdekes az ar/ertek aranyt emlegetni, mikozben a tobb vram nem segit a Radeonoknak atlagban, sarkitva, feleslegesen fizeted ki.A 32GB-os Radeont mellesleg mennyiert adja az AMD?
-
hahakocka
őstag
Ha elégedetlenek ennyien a kevès vrammal vagy a vga k àràval akkor ne vegyék meg a vadiúj mèregdrága VGA kat meg a kevès vrammal NV két Amd olcsóbban règóta több vramot ad ár èrtèkben. Mindig azok elégedetlenek akik sorban veszik ennek ellenére a túlárazott vagy kevès vrammal termèkeket. Egy nagy pènzèhes cég cxak abból èrt ha tömegesen elfordulnak töle vagy kihagynak pl egy GPU generációt a vásárlói S inkább várnak. Addig jön a vram spórolás s a nagy ár. Amúgy èn eddig sose láttam nagy didit a gdd7 meg a gddr6 között . Ha pl összehasonlítunk egy gddr6 is Amd kártyát meg egy gddr7 NV árt. Viszont jóval dràgább a gddr7. A pletykák szerint az Amd is átvblàlt rá hamarosan sajna.
-
Sol4r
tag
-
MasterDeeJay
veterán
Nem saját, itt fórumon van egy pár embernek. Amúgy alibabáról szerintem még mindíg lehet 100eft körül venni egyedi árral. Nem mindenhol szálltak el az árak.
dongettó
Ez számításokra van, pcie 1.1 4x az eredeti és moddolható 2.0 16x-re. Az a 80GB ram nem éppen lassú ami rajta van. -
KROK640
félisten
3060Ti tulajként mondom hogy el mehetnek a sunyiba. Sima 3060-ra jutott 12gb az erősebb GPU-ra meg csak 8, ennyire nyiltan hülyének nézni a vásárlókat, bicskanyitogató maradjunk annyiban. Supportot mondjuk tényleg ne várjanak el a moddolt kártyatulajok. De akkor a moddolt firmvarre hivatkozva meg lehet tagadni a támogatást, de fenyegetni hogy engedünk drivert telepiteni, meg csak azért is fele annyi memória lessz visszajelezve a drivernek nem erről szól... Inkább forditanák az erőforrásikat Fallout 4-re: PyshX Debris instant Crash-t okoz RTX kártyákon, (GTX kártyákon minden oké). RTX: 1080TI-al kétszer is kijátszottam a Metro Exodus ,,normal editiont" majd 3060Ti-al az Enhanced Editiont... Tartom hogy parasztvakitás az egész semmi több, PhysX sem váltja meg a világot a kevés játék miatt, de pont a Fallout 4 egy olyan játék ahol tényleg látványos tud lenni. Metro játékokban is szeretema PhysX-et, de a játékmenet 80%-ban úgyis lopakodsz, szóval a gyakorlatban nem olyan látványos mint egy comparison videóban ahol direkt lövik a falat meg hajigálják a gránátokat. Nálam mindig és fontos érv volt az Nvidia mellett a PhysX, sajnos ezt a cég látványosan elengedte, érik hogy a következő kártyám ismét Radeon lessz.
Pontosan ezért vettem inkább RTX 3060 12GB - t mikor megjelent és nem pedig az eggyel nagyobb 3060 Ti modellt pedig sokáig abban vagy esetleg akár 3070 ben gondolkodtam.
3060 12GB kisebb fogyasztású és sokkal több a videó memória, ami nekem jelentős szempont volt, mivel az ezt megelőző három videókártyámat is mindet azért kellett lecserélnem, mert az erejével még elégedett lettem volna, de a videó memória már kevés volt az újabb játékoknak. -
KROK640
félisten
Egy RTX 3060 Ti 16GB vagy 3070 16GB igen csak jó kis kártya lenne.
De az RTX 3080 20GB is örömteli, főleg 4K - ra -
kikikirly
senior tag
-
dongettó
aktív tag
3060Ti tulajként mondom hogy el mehetnek a sunyiba. Sima 3060-ra jutott 12gb az erősebb GPU-ra meg csak 8, ennyire nyiltan hülyének nézni a vásárlókat, bicskanyitogató maradjunk annyiban. Supportot mondjuk tényleg ne várjanak el a moddolt kártyatulajok. De akkor a moddolt firmvarre hivatkozva meg lehet tagadni a támogatást, de fenyegetni hogy engedünk drivert telepiteni, meg csak azért is fele annyi memória lessz visszajelezve a drivernek nem erről szól... Inkább forditanák az erőforrásikat Fallout 4-re: PyshX Debris instant Crash-t okoz RTX kártyákon, (GTX kártyákon minden oké). RTX: 1080TI-al kétszer is kijátszottam a Metro Exodus ,,normal editiont" majd 3060Ti-al az Enhanced Editiont... Tartom hogy parasztvakitás az egész semmi több, PhysX sem váltja meg a világot a kevés játék miatt, de pont a Fallout 4 egy olyan játék ahol tényleg látványos tud lenni. Metro játékokban is szeretema PhysX-et, de a játékmenet 80%-ban úgyis lopakodsz, szóval a gyakorlatban nem olyan látványos mint egy comparison videóban ahol direkt lövik a falat meg hajigálják a gránátokat. Nálam mindig és fontos érv volt az Nvidia mellett a PhysX, sajnos ezt a cég látványosan elengedte, érik hogy a következő kártyám ismét Radeon lessz.
Majd 20 éve a 4 gigás ddr2 es Gt730 is nagyot ment.
-
Reggie0
titán
Még teszt alatt de valóban a 40 és 64 nagyobb eséllyel stabil.

En meg nem hallottam valoban jol mukodo 80GB modelrol, csak 40-en stabilak.
Mennyiert sikerult szerezned? -
dongettó
aktív tag
Még teszt alatt de valóban a 40 és 64 nagyobb eséllyel stabil.

PCI-e gen 2-n mit szerettek volna csinálni 80 giga rammal?Asszem s1366 volt utoljára gen 2.Majd 20 éve. Persze a bánya sem volt jobb.
-
MasterDeeJay
veterán
-
tibaimp
nagyúr
Persze, hogy nem ajánlják a mod-ot, ebből nekik pénzük nincs, illetve potenciális vevőket veszítenek, mert ezzel a régi VGA-k használhatóságát kitolják. Azt nem értem, hogy miért szarakodnak a support-tal, mikor ezek több éves VGA-k, már rég nincs rá gar, meg hasonlók.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
ricsi99
addikt
10 éve ehhez képest tavaly is voltak hamisításról cikkek és volt még olyan közte, hogy drivert sem lehetett felrakni hozzá... Nagyon régről a legviccesebb hamisítás az ati gpu és nvidia kártyának eladva

első ilyen csodám egy s3 trio, riva tnt-nek álcázva

-
Dragon3000
nagyúr
10 éve ehhez képest tavaly is voltak hamisításról cikkek és volt még olyan közte, hogy drivert sem lehetett felrakni hozzá... Nagyon régről a legviccesebb hamisítás az ati gpu és nvidia kártyának eladva

-
Dragon3000
nagyúr
Akkor is ott a lehetősége, hogy közben meghal a kártya, így megmarad a rizikó faktor, illetve ott van a lehetősége, ha túl sok ilyen kerül a piacra és megvonják ezen kártyák támogatását, akkor sokra megy vele az ember, ha adott játék meg igényelné a frissebb drivert...
-
Reggie0
titán
Ha egy 3080-at nézünk ezen gddr6x van, netes keresés alapján több mint 50e is lehet a 20GB-nyi mennyiség. Én még akkor adtam el blokkal együtt a 3080-am, amikor 200e volt a használt piaci ára és 320e volt a 9070xt még akkor amikor drága volt, így nézve kevesebbet költöttem rá, mint amit írtál és nem volt vele rizikó, ez mellett azért jóval erősebb is a jelenlegi kártyám és újra 3 év garanciám volt rá.
Jo kartyat van ertelme tuningolni, amin van legalabb 16 vagy 24 giga alapbol. Alatta tok feleselges nekiallni, max hobbibol, ha valaki maganak csinalja es sikerul uj firmwaret szerezni, igy kartyat se kell cserelnie.
-
ricsi99
addikt
A legtöbb ilyen esetben pont nem lehet telepíteni a drivert, mert arra is lusták, hogy a biost változtassák a kártyán, illetve simán hibára fut, amikor pl nem valós a vram méret, pl 8GB-ot jelez vissza, de közben van rajta 2GB és amint 2+ lenne a használt, egyből elszáll minden...
Ez már régi konteó... 10 éve lehetett ezeket olvasgatni... az én kezem alatt már volt ilyen mestermű... az 1. a mai napig elvan egy nagyi netes gépében ,visszaalaktva... pedig gtx 1060 as matrica van rajta...
-
Dragon3000
nagyúr
Ha egy 3080-at nézünk ezen gddr6x van, netes keresés alapján több mint 50e is lehet a 20GB-nyi mennyiség. Én még akkor adtam el blokkal együtt a 3080-am, amikor 200e volt a használt piaci ára és 320e volt a 9070xt még akkor amikor drága volt, így nézve kevesebbet költöttem rá, mint amit írtál és nem volt vele rizikó, ez mellett azért jóval erősebb is a jelenlegi kártyám és újra 3 év garanciám volt rá.
-
Dragon3000
nagyúr
Windos alatt simán...sok játék rögtön sir ha régebbi driver van alatta+ öszefognak az ms-el és kész... csak gondolom látják hogy nem igazán célravezető a népet lekorlátozni... +kis maszlag és már el is hiszik
Dragon3000 Javadslom a kinai hamis karik megtekintését... simán mennek... persze a gts450 van átcimkézve rtx valami akkor azon a szinten...de a driwer+ win simán bekajáljaA legtöbb ilyen esetben pont nem lehet telepíteni a drivert, mert arra is lusták, hogy a biost változtassák a kártyán, illetve simán hibára fut, amikor pl nem valós a vram méret, pl 8GB-ot jelez vissza, de közben van rajta 2GB és amint 2+ lenne a használt, egyből elszáll minden...
-
Reggie0
titán
Mindent is tudnak korlátozni, pl ha lecserélik a ramokat nagyobbra, akkor a firmware-t is kell frissíteni, hogy a dupla kapacitást közölje a hardver, na itt ezzel akár ki is zárhatnák a támogatott kártyák közül az ilyeneket. Ez mellett azért kíváncsi lennék mennyibe is kerül egy ilyen csere, elvégre a vramot ugyanúgy be kell szerezni, akkor azt cserélni tesztelni, hogy minden jó... Szerintem biztosabb volt még akkor eladni az ilyen régebbi megoldásokat, amikor még jobb áron mentek használtan és minimális pénz hozzáadással lehetett váltani egy új megoldásra, amire újra volt garancia és hivatalosan nem is tudják megvonni a támogatását.
Altalaban kb. 100ezer az uj vga alaplap, ebbe mar csak a ramot kell megvenni, plusz a ramok es a gpu atforrasztasa, de ez a ket utobbi 20-30 ezer lehet saccra.
-
Reggie0
titán
Windos alatt simán...sok játék rögtön sir ha régebbi driver van alatta+ öszefognak az ms-el és kész... csak gondolom látják hogy nem igazán célravezető a népet lekorlátozni... +kis maszlag és már el is hiszik
Dragon3000 Javadslom a kinai hamis karik megtekintését... simán mennek... persze a gts450 van átcimkézve rtx valami akkor azon a szinten...de a driwer+ win simán bekajáljaHat ezaz. De nem a gamereknek kell a tobb ram jellemzoen, hanem aki AI-zni akar, foleg ok nyomatjak a ramcseret is. Kell vagy 3-4 cuda foverzio lepes ahhoz, hogy erezhetove valjon a regi cuda hatranya. Meg a 8-as cudaval is viszonylag turhetoen elketyegnek a volta kartyak, de mar hianyzik par feature, mint pl. a flash attention.
-
ricsi99
addikt
Dragon3000 Javadslom a kinai hamis karik megtekintését... simán mennek... persze a gts450 van átcimkézve rtx valami akkor azon a szinten...de a driwer+ win simán bekajálja -
Dragon3000
nagyúr
"Egyre többen kínálnak olyan szolgáltatást, amely korábbi VGA-kon cseréli le a VRAM-ot nagyobb kapacitásúra. Ezáltal a kellően erős GPU-t nem fogja vissza a kevés fedélzeti tár, így használható marad a nagyobb részletességű textúrákkal is."
A kutyi itt van elásva... nem tudják eladni az új karikat méregdrágán... pedig azt hiszem nem licenszet veszek a boltba mint pl a windows...
Privát véleményem szerint ha driverbe le lehetne korlátozni akkor csendben megtették volnaMindent is tudnak korlátozni, pl ha lecserélik a ramokat nagyobbra, akkor a firmware-t is kell frissíteni, hogy a dupla kapacitást közölje a hardver, na itt ezzel akár ki is zárhatnák a támogatott kártyák közül az ilyeneket. Ez mellett azért kíváncsi lennék mennyibe is kerül egy ilyen csere, elvégre a vramot ugyanúgy be kell szerezni, akkor azt cserélni tesztelni, hogy minden jó... Szerintem biztosabb volt még akkor eladni az ilyen régebbi megoldásokat, amikor még jobb áron mentek használtan és minimális pénz hozzáadással lehetett váltani egy új megoldásra, amire újra volt garancia és hivatalosan nem is tudják megvonni a támogatását.
-
Reggie0
titán
"Egyre többen kínálnak olyan szolgáltatást, amely korábbi VGA-kon cseréli le a VRAM-ot nagyobb kapacitásúra. Ezáltal a kellően erős GPU-t nem fogja vissza a kevés fedélzeti tár, így használható marad a nagyobb részletességű textúrákkal is."
A kutyi itt van elásva... nem tudják eladni az új karikat méregdrágán... pedig azt hiszem nem licenszet veszek a boltba mint pl a windows...
Privát véleményem szerint ha driverbe le lehetne korlátozni akkor csendben megtették volnaLe lehet, de egyszeruen felteszed a regebbi drivert. Ez az ipar nem olyan, mint a gaming, hogy minden heten fel kell tenni az uj beta verziot.
-
ricsi99
addikt
Privát véleményem szerint ha driverbe le lehetne korlátozni akkor csendben megtették volna -
Dragon3000
nagyúr
"a kiolvasott VRAM-kapacitás felezése egy címzésre vonatkozó korlátozással" <- Azt nem fogják meghekkelni mint a firmwaret? Dehogynem. Inkább azon gondolkodjanak el, hogy miért virágzik ez az iparág. Csak nem azért mert a gyártók helyett végzik el a munkájukat? De. Engem inkább az lep meg, hogy állítólag most pont memóriahiány van, erre meg mibű telik?
A 2080ti még nem is kérdéses, azon gddr6 van, amit mindenki be tud szerezni, viszont a 3080 esetében gddr6x van, amit eleinte kizárólag az nvidia kapott, ezt gondolom drágább is beszerezni. A nagy hiány meg a gddr7-t érinti főleg, ezért is drágul jobban az nvidia új szériája, mint az amd-é.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Reggie0
titán
Megis hol van ilyen? Amit en lattam upgrade, az mind arrol szol, hogy nagyobbra kellett cserelni a csipeket.
-
Dißnäëß
nagyúr
"a kiolvasott VRAM-kapacitás felezése egy címzésre vonatkozó korlátozással" <- Azt nem fogják meghekkelni mint a firmwaret? Dehogynem. Inkább azon gondolkodjanak el, hogy miért virágzik ez az iparág. Csak nem azért mert a gyártók helyett végzik el a munkájukat? De. Engem inkább az lep meg, hogy állítólag most pont memóriahiány van, erre meg mibű telik?
Úgy van memóriahiány, hogy a 8-asra is 16-ot tesznek, amit firmware-ből feleznek, majd megy a sírás, hogy a hiány miatt drágul az egész és a nap végén a 8-ast adják el korábbi 16-os áron, a korábbi 16-ost pedig nemlétező 32-es áron.
Woo hoo

-
Reggie0
titán
Ehhez a modszerhez sokkal kevesebben nyulnak, mint ahanyan megvennek gyartotol dupla memoriaval.
-
fukasza
junior tag
-
bobalazs
nagyúr
Persze, hogy nem ajánlják, mert az ő üzletüket rontják. Ha a felhasználónak elég a GPU teljesítménye és segit neki a dupla VRAM nos nem fog rohanni egy új drága kártyát venni. Amőgy még az RTX 3070-es korában láttam tesztet megduplázott grafikai kártyát 8 GB helyett 16 GB-tal. Minden maradt az eredetiben pusztán dupla akkora kapacításu VRAM-okat kapott a kártya. És láss csodát letesztelték 25-30 játékban és átlagosan 4-21% közt növekedett a játékok FPS teljesítménye. Az rtx 3070 egy jó teljesítményű kártya volt, de néha gondott okozott a csak 8 GB VRAM. Amikor warzone-t játszottunk mindig a 3070-e tulajok panaszkodtak drappolásokra. soha nem mondjuk a 12 GB-os RTX 3060 tulajok még FHD-ban is. Igaz akinek 3060 vilr at étkagban játszott mondjuk 105 FPS +-10-15 fps a pályától függüen. De nem is zuhant be 50 FPS alá 3-4 másodpercre a teljesítménye, mint mikor a 8 GB VRAM-ot újra kellett tölteni a háttértárból. Vagy egy másik példa van mondjuk az 5060 TI-nak 8 és 16 GB-os verziója. a teljesítmény adatok a GPU-nak ugyan az, de játszik az ember egy újabb AAA játékot 8 GB-tal és ott harcol a VRAM 7,7-7,8 GB VRAM foglaltság mellett mÉG FHD mellett is. aztán minden ugyan olyan beállítás esetében, de a 16 GB-os kártya láss csodát kényelmesen elterpeszkedik már 10-11 GB VRAM foglaltság mellett. Vagyis használna szegény játék több VTAM-ot, ha volna és hálás is érte a teljesítmény. Vagyis aki azt hazudja a 8 GB is elég a grafikának az kenje a hajára. Szóval ha gyártó nem támogatja a memória bővítést az azért van, mert lehet elesik egy új kűrtya vásárlástól.
Az hagyján meg ha a játék megkapná a teljes 8 Gbot, de minden más akar a Vramból, a Windows DWM, a játék launcherek, a kliensek.
-
Reggie0
titán
Nvidia meg 40-64-80GB-os kártyákat adott ki bányászoknak 8-10GB-re butítva. (170HX) meg a többiről nem is beszélve (P104 és P102 is fele rammal jött és a teljes feloldott is hibátlan volt mindegyik kártyánál)
Nem kell a duma, nem örülnek neki mert olcsóbban van több vramos kártya. Supportot senki nem vár el a moddolt kártyával.80GB-ot nem, max 40GB.
-
Reggie0
titán
Ha ez így is olcsóbban jön ki a felhasználónak, az elmond valamit...
A eset: nVidia a gyártósoron eleve a nagyobb VRAM-ot forrassza oda
B eset: Relatív kis mennyiségben (nincs rá gyártósor, több ponton kézi munka), először kiforrasztják az eredeti VRAM-ot, aztán ráforrasztanak egy másikat, és ellenőrzik megy-e. Mellékesen csak erre a műtétre kellett megrendelést és oda-vissza szállítást intézni.
És B az olcsóbb???
Sokszor ma már úgy megy, hogy új alaplapra kell átteni a GPU-t és mellé beforrasztani az új ramot.
A régi ram általában nem felhasználható, mert a ram chipek száma ugyanaz, csak a chipenkénti kapacitás nagyobb. Viszont másik előnye ennek, hogy ha bármi gond van, akkor a GPU-t vissza lehet tenni az eredeti lapra. -
ddekany
nagyúr
Ha ez így is olcsóbban jön ki a felhasználónak, az elmond valamit...
A eset: nVidia a gyártósoron eleve a nagyobb VRAM-ot forrassza oda
B eset: Relatív kis mennyiségben (nincs rá gyártósor, több ponton kézi munka), először kiforrasztják az eredeti VRAM-ot, aztán ráforrasztanak egy másikat, és ellenőrzik megy-e. Mellékesen csak erre a műtétre kellett megrendelést és oda-vissza szállítást intézni.
És B az olcsóbb???
-
Baltazár123
őstag
Persze, hogy nem ajánlják, mert az ő üzletüket rontják. Ha a felhasználónak elég a GPU teljesítménye és segit neki a dupla VRAM nos nem fog rohanni egy új drága kártyát venni. Amőgy még az RTX 3070-es korában láttam tesztet megduplázott grafikai kártyát 8 GB helyett 16 GB-tal. Minden maradt az eredetiben pusztán dupla akkora kapacításu VRAM-okat kapott a kártya. És láss csodát letesztelték 25-30 játékban és átlagosan 4-21% közt növekedett a játékok FPS teljesítménye. Az rtx 3070 egy jó teljesítményű kártya volt, de néha gondott okozott a csak 8 GB VRAM. Amikor warzone-t játszottunk mindig a 3070-e tulajok panaszkodtak drappolásokra. soha nem mondjuk a 12 GB-os RTX 3060 tulajok még FHD-ban is. Igaz akinek 3060 vilr at étkagban játszott mondjuk 105 FPS +-10-15 fps a pályától függüen. De nem is zuhant be 50 FPS alá 3-4 másodpercre a teljesítménye, mint mikor a 8 GB VRAM-ot újra kellett tölteni a háttértárból. Vagy egy másik példa van mondjuk az 5060 TI-nak 8 és 16 GB-os verziója. a teljesítmény adatok a GPU-nak ugyan az, de játszik az ember egy újabb AAA játékot 8 GB-tal és ott harcol a VRAM 7,7-7,8 GB VRAM foglaltság mellett mÉG FHD mellett is. aztán minden ugyan olyan beállítás esetében, de a 16 GB-os kártya láss csodát kényelmesen elterpeszkedik már 10-11 GB VRAM foglaltság mellett. Vagyis használna szegény játék több VTAM-ot, ha volna és hálás is érte a teljesítmény. Vagyis aki azt hazudja a 8 GB is elég a grafikának az kenje a hajára. Szóval ha gyártó nem támogatja a memória bővítést az azért van, mert lehet elesik egy új kűrtya vásárlástól.
emögött van egy olyan megfontolás is, hogy a konzolokon ugyanazon a memórián osztozik a rendszer, a játék és a gpu is, de nagyjából 10-12gb körül van a gpu-nak allokálható ram mennyisége (nyilván játékfüggő és lehet kevesebb is, több nem nagyon).
Valószínűleg erre a ram mennyiségre optimalizálják a legjobban. -
Robitrix
őstag
Szóval magyarul nem tetszik a gyártóknak mert nincs rajta giga profit.
Megveszed az x kártyát, cserélsz rajta memóriát annak az értéke "100" de a zöldek ajánlanak dupla memóriát "150" ért, vagy egy gyorsabb kártyát annyi rammal "250" ért. Nem nézik jó szemmel hogy pár dollárt kihúzol a zsebükből, ha ez így megy tovább nem tudnak minden nap másik autót venni
Nem mintha az autógyártok ne lennének gecik. főleg a nagyok merci és a többiek. Egyre több olyan van, hogy beéevan építve az autóba valami luxis szolgáltatás, de csak akkor fog üzemelni, ha vizetsz a szolgáltatásért valami havi előfizetési dijat. Vagyis megveszem az autóba az ülésfűtést mint beépített hardvert de csak akkor működik ha leperkálok havonta pár dollárt vagy eurót a funkció múködéséért. Nem is tudom eldönteni, hogy az autó gyártok a szemetebbek vagy a videókártya gyártók.
-
Robitrix
őstag
-
gliskard
senior tag
Itt nem tömegek rendelik ezeket. Attól, hogy Józsi bejelenti, hogy ő megcsinálja, az egy üzlet önmagában, de nem lesz tömeges igény rá automatikusan. Ez még így is hobbi, csak egyre többen kínálnak ilyen szolgáltatást. Onnantól lesz ebből gond, ha ezekre a szolgáltatásokra tömegesen rácuppannak az emberek, mert egy ponton túl a gyártók lépnek, hogy nem hivatalos specifikációt ne kelljen támogatniuk. De most még engedik.
...mert egy ponton túl a gyártók lépnek, hogy nem hivatalos specifikációt ne kelljen támogatniuk
A "ne kelljen támogatniuk" problémát meg lehet oldani:
• barátságosan pl. szép nagy üzenet a driver/control panel felületén, ami tájékoztat a mókolásról és arról, hogy nincs garnacia, nincs support és a használat közben problémáid a kutyát sem érdeklik...
• barátságtalanul amikor kisebb-nagyobb mértékben gátolják a működést.A második inkább a szélsőséges enyhén kapzsi, kapitalista szemlélet kivetülése...
-
Busterftw
nagyúr
de ha elharapódzik a dolog, és nem csak nagyon korlátozott mennyiségben fog történni, akkor számos olyan VGA-ra kell terméktámogatást biztosítani,
Nem, nem kell, hiszen gar ugrik, terméktámogatni sem kell onnantól. A gyárilag kiadott verziókat kell terméktámogatni, kész, pont. Az, hogy valakinek bugzik meg hülyül majd a moddolt kártyája, nem az ő felelősségük.
Az oké, de valószínűleg ezek az userek ugyanúgy az Nvidiat fogják cseszegetni, ha valami nem klappol.
-
MasterDeeJay
veterán
Notebookban 6GB volt csak sima 3060-asból de érdekes módon az nem nyirbált szóval lehet készült volna egy 3060 Super is 12Gb-os verzióban. Egyik gépemben van mobil gpu-s kártya 6Gb-os verzió [link] .
3080-asom is volt, és ég és föld lett volna 20GB-os verzióval. Azt a kártyát pont a kevés vram ölte meg. -
kikikirly
senior tag
Memória vezérlő szabja meg a hozzá köthető mennyiséget. Nem tudnak csak úgy ennyit vagy annyit rárakni. Van az alap tervezett, a kisebb, vágott karikra meg csak kevesebb mehet(azonos chippel). Megvágják, nem tudnak mit tenni a memóriával ha egyszer fizikailag nincs ott annyi sáv amire mem chipet kössenek. Ezért lett a Ti8GB-ból 6GB, amit inkább feltoltak 12-re. Mindenkinek az a baja, hogy kevés ramot adnak, erre most az a baj, hogy sokat raknak rá. Kész.
Volt az Asusnak 780GTX-ből volt 6gb-os Strix verziója, bár akkoriban nem volt sok jelentősége, én vettem eggyet mert akkor még úgy tudtam hogy az sokkal erősebb min a 3gb-os... Hülye voltam tudom. Amúgy jó kártya volt, kellemes emlékek fűznek hozzá, ott is csak megduplázták a memóriát, lehet a memória vezérlőhöz is hozzá kell nyúlni, nem gondolom hogy megoldhatatlan.
,,Nyilván a 3060Ti-re 16GB-ot raknak miközben a 3080-on is csak 10GB volt. Ja."
11gb-os 1080TI/2080Ti után ezek is alul voltak méretezve memória szempontjából, minden ársávban kihasználták a vásárlóikat. Tudom cég, nem szeretetszolgálat, de legalább most akkor ne fenyegetőzzenek, nyeljék le a békát oszt csókolom. Úgy se fognak az emberek tömegesen, utólag memóriát heggeszteteni a kártyáikra. Tulajok jó ha 5% hajlandó ezért fizetni vagy saját maga neki állni. -
Baltazár123
őstag
hát persze, mert nem kevés munkájuk van abban, hogy elhitették a népekkel, hogy 16gb vram alatt egyszerűen nincs élet, a játékok el se indíthatóak. Az amd még talán értelmes áron ad 9060 xt 16gb-t, de az NV szemtelenül felülárazza a sajátjait.
A többségnek ráadásul bőven elég lenne egy 4xxx kártya, illetve a helyi LLM futtatáshoz is a többségnek elég és akkor nem kell venniük csilliárdokért gpu-t.
Aki ilyen megbuherált kártyát vesz, az tisztában van vele, hogy a gyári garancia ugrott, ha egyáltalán volt rá. Használt gpu meg mindenképpen lutri.
-
Ribi
nagyúr
Arra gondolsz hogy nem volt 12-16gb-os 3060TI? Tudomásom szerint ha van 8gb-os akkor kétszer annyit biztosan rá lehet tenni, szóval ezt valahogy kétlem. Azt se bánom ha drágább, de mikor van 8 meg 16gb-os változat is azt rühellem mert mindig aránytalan felára van a nagyobb memóriásnak. minimum lett volna a 10gb egy ilyen kártyára, aztán ha van belőle 20gb-os változat is úgy már nem bánom hát még ha 12-24gb-al játszák el ugyanezt. 8gb egyszerűen védhetetlen, jobb az Nvidia ezért megtehették de megköszönni biztos nem fogom.
Memória vezérlő szabja meg a hozzá köthető mennyiséget. Nem tudnak csak úgy ennyit vagy annyit rárakni. Van az alap tervezett, a kisebb, vágott karikra meg csak kevesebb mehet(azonos chippel). Megvágják, nem tudnak mit tenni a memóriával ha egyszer fizikailag nincs ott annyi sáv amire mem chipet kössenek. Ezért lett a Ti8GB-ból 6GB, amit inkább feltoltak 12-re. Mindenkinek az a baja, hogy kevés ramot adnak, erre most az a baj, hogy sokat raknak rá. Kész.
-
kikikirly
senior tag
Arra gondolsz hogy nem volt 12-16gb-os 3060TI? Tudomásom szerint ha van 8gb-os akkor kétszer annyit biztosan rá lehet tenni, szóval ezt valahogy kétlem. Azt se bánom ha drágább, de mikor van 8 meg 16gb-os változat is azt rühellem mert mindig aránytalan felára van a nagyobb memóriásnak. minimum lett volna a 10gb egy ilyen kártyára, aztán ha van belőle 20gb-os változat is úgy már nem bánom hát még ha 12-24gb-al játszák el ugyanezt. 8gb egyszerűen védhetetlen, jobb az Nvidia ezért megtehették de megköszönni biztos nem fogom.
-
PR0JECTNR56
addikt
A VGA gyártók meg az úgynevezett ajánlásaik, komédiás arany.
Gyakorlatilag a bitcoin láz óta elindult és azóta is tartó mélyrepülés során a kis ujjukat sem mozdították különféle üzleti megfontolások mentén a termékek elérhetősége, megfizethetősége kapcsán, az ezzel kapcsolatos kommunikáció transzparenciája több volt mint problémás, miközben a kontroll nélküli extra profit, készletek visszatartása vagy csak gyenge elérhetősége, minden létező faktorra hivatkozva sorozatos áremelések bevezetése, a klasszikus értelemben vett teljesítmény/árkategóriák kitolása vagy megszüntetése és továbbra is egy olyan energiaellátásért felelős csatlakozó aktív használata, ami technikailag egy rakás szemét.
Mindennek a parádés döntéshozatali láncnak a végén a jelenleg regnáló, világmegváltó AI őrület várja a kedves felhasználókat, meg az ő hirtelen jött aggodalmaik és ajánlásaik - szerintem valahol érthető, ha kicsit szkeptikusak az emberek
-
Ribi
nagyúr
GA104 eleve 16GB-ot is támogat hivatalosan. 3070-esből csináltak 16GB-os verziókat, mobil GA104-ből meg itt a fórumon is van egy embernek 16Gb-os kártya formában.
Nincs rá fizikai ok, teljesen szoftveres limitációról van szó.
Nvidia ha akarná lehetne 16GB-os 3060ti, 3070....csak egyel nagyobb sűrűségű ramot kell rá rakni meg átbillenteni a ram strapjeit.16-ot igen, nem erről beszéltem.
TI-re 8 vagy 16-ot tudtak rakni, míg a simára 6 vagy 12GB-ot.
Nyilván a 3060Ti-re 16GB-ot raknak miközben a 3080-on is csak 10GB volt. Ja.
12 egy kényszer volt, mert 6-ot már mégsem rakhattak rá. -
MasterDeeJay
veterán
GA104 eleve 16GB-ot is támogat hivatalosan. 3070-esből csináltak 16GB-os verziókat, mobil GA104-ből meg itt a fórumon is van egy embernek 16Gb-os kártya formában.
Nincs rá fizikai ok, teljesen szoftveres limitációról van szó.
Nvidia ha akarná lehetne 16GB-os 3060ti, 3070....csak egyel nagyobb sűrűségű ramot kell rá rakni meg átbillenteni a ram strapjeit. -
Dißnäëß
nagyúr
de ha elharapódzik a dolog, és nem csak nagyon korlátozott mennyiségben fog történni, akkor számos olyan VGA-ra kell terméktámogatást biztosítani,
Nem, nem kell, hiszen gar ugrik, terméktámogatni sem kell onnantól. A gyárilag kiadott verziókat kell terméktámogatni, kész, pont. Az, hogy valakinek bugzik meg hülyül majd a moddolt kártyája, nem az ő felelősségük.
-
Locutus
veterán
Magyarán fenyegetik a felhasználókat, ha tömegesen kezdenek vram-ot módosítani a kártyákon, akkor driverből fogják letiltani őket. Mert ugyan működnek a megoldások, de a gyártónak ez nem jó, mert nem biznisz. Elvégre supportot senki se várt tőlük eddig se házilag mókolt kártyákhoz.
Szép történet, remélem ezért IS beperelik őket amerikában. -
Ribi
nagyúr
Fizikai okai voltak, nem kell démont keresni ahol nincs
-
kikikirly
senior tag
-
MasterDeeJay
veterán
Nvidia meg 40-64-80GB-os kártyákat adott ki bányászoknak 8-10GB-re butítva. (170HX) meg a többiről nem is beszélve (P104 és P102 is fele rammal jött és a teljes feloldott is hibátlan volt mindegyik kártyánál)
Nem kell a duma, nem örülnek neki mert olcsóbban van több vramos kártya. Supportot senki nem vár el a moddolt kártyával. -
peet05
senior tag
"From here, they heat the GPU to 260 degrees Celsius for about 5 minutes, which allows them to pull the GPU off the PCB. Zhang revealed to us that they get about 10-20 orders at a time and, when we asked him if NVIDIA had contacted him to tell him to stop, he responded, “I don’t think they will.” - "From start to finish, it took [the shop] about 2 hours to make a 48GB 4090" -
Abu85
HÁZIGAZDA
Itt nem tömegek rendelik ezeket. Attól, hogy Józsi bejelenti, hogy ő megcsinálja, az egy üzlet önmagában, de nem lesz tömeges igény rá automatikusan. Ez még így is hobbi, csak egyre többen kínálnak ilyen szolgáltatást. Onnantól lesz ebből gond, ha ezekre a szolgáltatásokra tömegesen rácuppannak az emberek, mert egy ponton túl a gyártók lépnek, hogy nem hivatalos specifikációt ne kelljen támogatniuk. De most még engedik.
-
.LnB
titán
Cikk eleje: "Mivel ez már nem csak hobbi szintet üt meg, hanem konkrét üzletek épülnek rá"
Cikk vége: "Amíg tehát ez az egész hobbi szinten marad meg, vagyis páran kipróbálják"
-
Lacika112
senior tag
Szóval magyarul nem tetszik a gyártóknak mert nincs rajta giga profit.
Megveszed az x kártyát, cserélsz rajta memóriát annak az értéke "100" de a zöldek ajánlanak dupla memóriát "150" ért, vagy egy gyorsabb kártyát annyi rammal "250" ért. Nem nézik jó szemmel hogy pár dollárt kihúzol a zsebükből, ha ez így megy tovább nem tudnak minden nap másik autót venni
-
Fecogame
veterán
Vagy adhatnák értelmes áron a nagyobb VRAM-ot tartalmazó kártyákat, és akkor nem kellene ilyenekkel bűvészkedni (nem érné meg anyagilag az usereknek).
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Formula-1
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- További aktív témák...
- 27% - ASUS TUF Gaming VG28UQL1A Monitor! 3840x2160 / 1ms / 144Hz / G-Sync / FreeSync BeszámítOK!
- AKCIÓ !!! DOBOZOS /Számítógép + Monitor/ FÉLÁRON! ThinkCentre M70s SFF i5-14400, ThinkVision 24" FHD
- Redmi Note 14 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- 0 perces Samsung Galaxy S26 5G 12/256GB Dual Sim, Kártyafüggetlen, Ezüst, 24 hónap garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G7 I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!

Mondjuk egy C64-ből ismert Laser Squad vagy PC-re ugyanez az Incubation.. új köntösben... uhhhh de adnám.